Gustarea copilului la scoala sau gradinita
Multi parinti recunosc ca gustarea zilnica pe care o iau copiii lor la scoala sau la unele gradinite (in general private) este o continua sursa de stres. Este greu sa gasesti in fiecare zi ceva care se poate manca rece, care sa fie gustos si sanatos, sa contina suficiente vitamine incat sa ii confere copilului o stare de bine si sa il si sature pana la masa urmatoare.
Una dintre cele mai frecvente optiuni sunt fructele, insa multi copii se plang ca “ii roade stomacul” dupa; in plus, daca cel mic nu mananca dimineata acasa, are cu siguranta nevoie de ceva mai consistent de atat.
Reguli legate de gustari
Avand in vedere faptul ca discutam despre alimente pe care copiii le consuma in sala de clasa, in colectivitate, este nevoie sa se stabileasca unele reguli, pentru ca toata lumea sa fie fericita si multumita.
De pilda, in numeroase scoli, in special in strainatate, dar si in institutii de invatamant private de la noi din tara, exista o regula care le interzice copiilor sa vina cu fructe cu coaja lemnoasa, in aceasta categorie intrand nucile, alunele, arahidele, fisticul, migdalele, caju-ul si altele.
Desi foarte sanatoase, aceste produse pot declansa alergii puternice si severe, la copii care poate nici macar nu stiu ca sufera de asa ceva; in plus, mai mult decat alte alimente, prezinta un risc sporit de inecare.
Alimentele pregatite trebuie sa poata fi consumate usor si rapid, fara sa faca mizerie. Nimeni nu va aprecia un foietaj care umple clasa de firimituri si ii lasa copilului mainile unsuroase. In plus, poate ca e o idee buna ca orice ii dai sa manance, sa fie portionat si ambalat corespunzator.
E mai simplu pentru copil sa consume alimente care sunt pretaiate, decat sa isi puna la treaba dentitia de carnivor ca sa rupa, imparta, sectioneze.
Gandeste-te la cei din jur. Evita alimentele care au un miros prea patrunzator, cum sunt unele mezeluri, oul fiert, prajelile sau retetele care contin o cantitate mare de usturoi. Aminteste-ti de legendarele calatorii cu trenul, cand cineva din compartiment manca parizer, parjoale, oua tari sau alte asemenea alimente parfumate.
Reguli stabilite in sedintele cu parintii
Avand in vedere ca gradinita sau scoala sunt niste medii de invatare, in care se recomanda, printre altele, o conduita adecvata, poate ca e bine sa profiti de intalnirile din prima zi de scoala – sau din prima saptamana – cu cadrul didactic si restul parintilor si sa stabiliti niste reguli alimentare de baza. Cand incep copiii scoala toata lumea este mai plina de energie si de bune intentii…
Un exemplu foarte dragut, cu care am facut cunostinta intr-o scoala, vizeaza crearea de obiceiuri alimentare sanatoasa si ii incurajeaza, de pilda, pe copii sa manance in prima pauza de dimineata un fruct crud, dupa care un sandvis cu legume proaspete in pauza de la ora 10. Astfel, copiii invata ca fructele se consuma dimineata, inainte de masa, asa cum recomanda, de altfel, si specialistii.
Puteti stabili de comun acord sa fie interzis accesul in clasa cu bauturi carbogazoase, cu sucuri din comert sau cu dulciuri si junk food. Este treaba fiecaruia daca accepta sa consume aceste alimente acasa, sau cat de frecvent face asta fiecare familie, insa in mediul scolar probabil e mai bine sa profitam de ocazie si sa invatam si lucruri care tin de un stil sanatos de viata.
Cum transporti pachetelul copilului?
Unul dintre cele mai bune sfaturi pe care credem ca ar trebui sa le urmezi, atunci cand vine vorba despre copii care merg la gradinita sau care sunt inca in clasele primare, este sa investesti intr-un ghiozdan ergonomic, prevazut cu multe compartimente. Astfel, va exista mereu un buzunar special in care sa stea mancarea, separat de carti, caiete, instrumente de scris si alte obiecte.
Iti recomandam sa alegi intotdeauna recipiente ermetice, pentru a preveni eventuale scurgeri. Pe de alta parte, nu uita ca daca acasa, etanseitatea vasului depinde de priceperea ta, la scoala ea va depinde de atentia si indemanarea copilului, ceea ce s-ar putea sa complice putin lucrurile.
Prin urmare, pe cat posibil, evita sa ii dai celui mic alimente care ar putea sa curga. De asemenea, chiar daca va petrece doar 2-3 ore la temperatura camerei, probabil ca e mai intelept ca pachetelul sa nu contina ingrediente foarte perisabile sau foarte sensibile.
Poti achizitiona din comert cutiute pentru sandvis, usor de desfacut de catre copil. Exista recipiente mai mari sau mai mici; exista unele care includ doua compartimente, unul dintre ele pentru legume, si care au in capac un spatiu special pentru un set de tacamuri de plastic.
Daca obisnuiesti sa ii oferi fructe sau smoothie-uri la gustare, exista recipiente care includ elemente de racire, care sa le pastreze proaspete timp cat mai indelungat. Daca doresti sa ii oferi o gustare de iaurt cu cereale, de pilda, poti cauta un recipient cu doua compartimente suprapuse, astfel incat sa isi poata amesteca singur ingredientele in momentul consumului.
Accesorii pentru pauza de masa
Copiii nu au multa rabdare sa stea intr-un loc, nu sunt foarte atenti sau foarte indemanatici. De aceea, e bine sa le reamintesti mereu ca exista reguli care tin de siguranta si de sanatatea lor, atunci cand mananca. Nu-ti face griji, educatoarea sau invatatoarea vor insista si dumnealor ca cei mici sa aiba o conduita adecvata momentului, dar e important ca si tu sa le reamintesti, periodic…si ca ei sa aiba la ei tot ceea ce le trebuie.
Inainte de masa, toata lumea trebuie sa se spele pe maini. Acest lucru nu este intotdeauna usor de realizat intr-o scoala de stat cu toalete si chiuvete insuficiente, insa un servetel umed sau un dezinfectant pentru maini pot fi puse in ghiozdan(aici o lista comparativa), ca sa existe mereu la indemana. In plus, copilul ar trebui incurajat sa le foloseasca si dupa fiecare vizita facuta la toaleta, unde adeseori nu exista nici apa calda, nici sapun.
Dupa masa, copiii au nevoie de ceva cu care sa se curete pe maini si sa curete spatiul in care au mancat. Poate fi vorba despre servetele pentru suprafete, sau despre prosoape de hartie; se poate discuta ca acestea sa stea permanent la scoala si copiii sa le ia de la doamna, la finalul mesei.
Evident, la scoala nu e posibil ca cei mici sa se spele pe dinti dupa ce au mancat, insa poate fi un bun obicei sa il inveti sa consume niste apa la finalul mesei, pentru a mai indeparta de pe dinti resturile alimentare.
Daca vrei ca si mai tarziu, in gimnaziu, juniorul sa continue respectarea principiilor alimentare de baza, puteti lucra impreuna la a stabili un meniu saptamanal pentru scoala pentru copii mari, care sa includa alimente sanatoase si la moda.
Voi ce reguli aveti legate de gustarea de la scoala a celui mic? Ce sfaturi ai pentru alti parinti?
8 Idei pentru gustarea de la scoala sau gradinita
O buna bucata de timp, copiii vor avea nevoie de o gustare pe care sa o consume in “pauza mare” la scoala. Cel putin pana la inceputul gimnaziului, celor mici li se face foame in decursul celor 4 – 5 ore de scoala, iar un junior flamand nu se mai concentreaza bine, devine neatent si nervos.
Avand in vedere ca in sarcina ta cade sa prepari aceasta gustare timp de 5 zile pe saptamana, lucrurile pot deveni, la un moment dat, complicate, caci inventivitatea ta in materie de retete culinare acceptate de catre cei mici este, cel mai probabil, limitata.
In continuare, iti propunem cateva idei de gustari sanatoase si acceptabile pentru acest moment al zilei.
Briose cu banane
Ingrediente:
3 banane mici, coapte bine, zdrobite
80 ml ulei
1 ou
150g zahar
180g faina
un strop de sare
un strop de praf de copt
Se amesteca ingredientele bine-bine; faina cu praful de copt se incorporeaza la final. Aluatul se toarna in forme de briose si se coace 15 minute la foc puternic.
Daca vrei sa faci o surpriza celui mic, poti adauga la lista de ingrediente si aproximativ 100g cacao sau 100 g ciocolata. Sau, si mai bine, pe ambele!
Bucati de morcov cu hummus si lipie
Nu e nevoie sa iti prezentam nici un fel de reteta complicata aici. Poti cumpara hummus gata preparat, ambalat in cutiute mici, si poti adauga in bagajul copilului niste sticksuri din morcov crud. Daca te pricepi, desigur, e preferabil sa il prepari chiar tu, acasa.
Sau, daca discutam despre copii ceva mai mari si cu o oarecare experienta in a manca asa ceva fara sa se murdareasca, poti apela la o lipie pe care sa o ungi generos cu naut, in care sa adaugi morcov dat pe razatoare, cu un strop de zeama de lamaie si de chimion. Dupa gusturi si preferinte!
Iaurt cu batoane de cereale
Nici la acest capitol nu avem prea multe de spus. Exista iaurturi simple, in borcanele de dimensiuni mici, dupa cum exista o multime de variante de batoane de cereale, pentru toate gusturile.
Poti alege o varianta cu miere in loc de zahar, una care sa includa numeroase fructe uscate, sau pur si simplu una care ii place mult celui mic. Iaurtul este o foarte buna sursa de probiotice, iar cerealele sunt energizante si o buna sursa de fibre, ceea ce va imbunatati semnificativ digestia.
Grisine / saratele cu branza si stafide
Ingrediente:
⅔ cesti de ulei de masline
1 pahar vin alb
500 g faina
praf de copt
un strop de sare
250g branzeturi date pe razatoare
o lingurita boia dulce
Se amesteca ingredientele, cu exceptia branzeturilor, pana se obtine un aluat omogen, Ulterior, se adauga si branza data pe razatoare; se mixeaza la viteza redusa aproximativ 2 minute. In timpul acestui roces aluatul se intareste si nu mai este lipicios. Se formeaza grisinele – ele se umfla la copt – si se aseaza in tava, pe hartie de copt. Se pot adauga seminte de susan. Se dau la cuptor, la 180 de grade, aproximativ 30 minute.
Pentru ca este o reteta care nu include o cantitate suficienta de fibre, merge foarte bine in combinatie cu stafide aurii sau brune, moi si carnoase.
Branza de vaci cu stafide sau chipsuri de mere
Exista mai multe variante pentru aceste combinatii. Poti alege o branza de vaci grasa, moale, cremoasa, in care poti adauga stafidele si un strop de esenta de rom. Poti achizitiona variantele gata preparate, insa ele sunt adesea foarte bogate in zahar, si mai contin si alte adaosuri pe care mai bine le eviti.
Poti opta pentru branza de vaci combinata cu chipsuri din legume, dar cele de mere par sa fie cea mai fericita alegere.
Minisandvisuri cu legume
Toata lumea cunoaste sandvisurile clasice, dar cum ar fi daca i-ai pregati copilului tau varianta mini: un cubulet din fiecare ingredient, cu un cubulet de legume, pe o scobitoare, astfel incat fiecare minisandvis sa incapa intr-o singura muscatura?
E o metoda clasica de a-l face pe copil sa manance si legumele asociate si de a-i spori interesul fata de mancare. In plus, ii poti propune, pe langa combinatiile deja acceptate, si cate o combinatie noua in fiecare zi.
E putin probabil sa il lamuresti sa incerce niste “branza mucegaita” cu struguri acasa, dar in aceasta forma de prezentare, s-ar putea ca lucrurile sa devina brusc mai interesante. In plus, daca la un sandvis normal, se poate “fofila” cu doar o fasie de ardei sau o feliuta de castravete, in minisandvisuri clar va manca mai multe legume.
Tulpini de telina umplite cu crema de branza
Si aceasta reteta este foarte usor de preparat, cu conditia sa ai acasa ingredientele necesare, adica tulpinile de telina, caci branza se gaseste in cele mai multe frigidere.
Este suficient ca tulpinile sa fie spalate si crestate pe lung, dupa care le vei umple cu crema de branza, fie cumparata, fie preparata pe loc, prin amestecarea cu un pic de smantana, sare si, optional, piper, busuioc sau putin usturoi. Este o reteta foarte proaspata si gustoasa si cu o mare valoare nutritiva.
Fructe de padure cu covrigei
Este foarte posibil ca juniorul tau sa nu aiba mereu chef de “mancare” la scoala; uneori, poate isi doreste doar sa rontaie ceva. In aceste cazuri, ii poti pune la pachet un amestec de fructe de padure (afinele rezista cel mai bine, dar pentru cateva ore, intr-un recipient izoterm, vor rezista bine si zmeura, mure, capsuni) cu covrigei.
Acest meniu are sanse sa devina preferatul vostru, si al copilului, si al tau, avand in vedere ca e probabil cel mai simplu de “pregatit”.
Care sunt retetele preferate ale juniorului tau, cand vine vorba de pachetelul de la scoala? Ce ai observat, accepta mai usor alimente sau combinatii noi, atunci cand le observa la colegii sai? Indemnurile si sfaturile invatatoarei sunt mai adesea luate in seama decat ale tale, atunci cand vine vorba despre alimentatia sanatoasa? Tu ce retete le recomanzi celorlalti parinti si cum pregatesti pachetelul pentru ghiozdan?