Visele sunt un lucru normal la fiecare dintre noi – fie că e vorba de femei gravide, fie că e vorba de bărbați, tineri sau copii. Cu toate acestea, frecvența, cât de real pare totul și conținutul visului pot fi foarte diferite de la o persoană la alta. Și asta deosebește mult visele și coșmarurile din timpul sarcinii cu cele pe care le poate avea o femeie înainte de a rămâne însărcinată și imediat după naștere.
Conținutul viselor
Ceea ce cuprinde un vis în timpul sarcinii poate reflecta o serie întreagă de experiențe și de griji pe care și le face viitoarea mamă în timpul zilei. Gravidele se întreabă adesea despre bebe, dacă e bine, dacă se va naște sănătos, dacă va avea tot ce-i trebuie. În plus, temerile legate de posibile complicații la naștere pot aduce cu sine adevărate coșmaruri în timpul nopții.
Frecvența viselor
Visele apar mai des după momentul concepției, și pot deveni mult mai frecvente odată ce începe perioada de sarcină. Specialiștii arată că este posibil să ai mai multe vise în cel de-al treilea semestru față de primul semestru sau chiar înainte de sarcină.
Cauze ale coșmarurilor în timpul sarcinii
Gravidele pot avea stări emoționale care se schimbă destul de brusc și toane care le transformă starea de spirit pe tot parcursul zilei. Acest stres se poate traduce în apariția pe timpul somnului a coșmarurilor.
Schimbările hormonale pot chiar să întrerupă somnul în sarcină. S-ar putea să resimți un oarecare disconfort fizic care te va face să dormi mai puțin și să te trezești mai des în timpul nopții. La fel, și stresul emoțional tot mai crescut în anticiparea și pregătirea pentru naștere poate întrerupe somnul. Iar toate aceste întreruperi pot duce, în cele din urmă, la vise realiste și la coșmaruri.
Cum să oprești visele rele din timpul sarcinii
– Folosește patul doar pentru dormit și intimitate cu partenerul de viață
– Urmează un program strict de somn
– Ține-te de câteva strategii de coping pentru cosmaruri in timpul sarcinii (râzi, vorbește despre ele, scrie în jurnal, etc.)
– Stabilește o rutină de relaxare înaintea somnului din fiecare noapte
– Mergi la odihnă pentru a avea parte de cel puțin 7 ore neîntrerupte de somn
– Nu mai folosi dispozitive elecronice cu cel puțin 30 de minute înainte de culcare
– Menține dormitorul la o temperatură confortabilă, răcoroasă
– Nu mânca prea mult înainte de somn
– Nu bea lichide înainte de culcare
– Dacă mergi în pat și nu reușești să adormi în 20 de minute, scoală-te și fă o activitate liniștită folosindu-te de o lumină slabă
Natura neobișnuită a coșmarurilor și a viselor din timpul sarcinii poate reflecta starea ta psihologică care se află într-o continuă schimbare. Tu ține-te de recomandările de mai sus, vorbește cu cei dragi și încearcă să menții o atitudine pozitivă.