De ce e atat de importanta imunitatea de grup?
Poate ai auzit in cabinetul medicului de familie discutandu-se despre imunitatea de grup, sau poate ai citit despre ea in diverse discutii contradictorii pe tema vaccinarii. Cea mai frecventa intrebare pe care o poti citi este “De ce ar reprezenta copilul meu nevaccinat un pericol pentru copilul tau vaccinat?”, iar notiunea de “imunitate de grup” este cea care poate raspunde cel mai repede si mai corect la aceasta nelamurire.
Contents
Ce este imunitatea de grup?
Bolile contagioase sunt acele boli care se raspandesc prin contactul persoanei bolnave cu persoanele sanatoase. Atunci cand un procent mare din populatie este vaccinata, raspandirea bolilor este mult mai dificila decat atunci cand individul bolnav este inconjurat de persoane susceptibile. De pilda, un copil bolnav de pojar, care frecventeaza un mediu in care toti ceilalti indivizi sunt vaccinati, nu va avea cui sa ii transmita mai departe boala; daca frecventeaza o colectivitate in care 3 dintre copii sunt nevaccinati, probabil ca ii va imbolnavi; la randul lor, acestia vor transmite mai departe boala, fiecare dintre ei mai multor contacti sensibili.
Cum functioneaza imunitatea de grup?
Pentru ca imunitatea de grup sa fie eficienta, este nevoie ca un procent minim din populatie sa fie imunizat. Acest procent variaza in functie de contagiozitatea bolii si de modul in care se transmite aceasta. De pilda, in cazul rubeolei, rujeolei si oreionului, s-a constatat ca daca un procent de minim 95% din populatie este vaccinata, imunitatea de grup este eficienta in protejarea subiectilor care nu au fost vaccinati. In cazul pertussis, imunitatea de grup se atinge la o rata a vaccinarii de 92 – 94%; pentru difterie, procentul trebuie sa fie de 83 – 86%, pentru poliomielita de 80 – 86% (sursa).
Cine depinde de imunitatea de grup?
Acesta este momentul in care speram sa lamurim raspunsul la intrebarea mentionata in introducere.
Atunci cand un individ nu este vaccinat, el se bazeaza pe imunitatea de grup sa il protejeze. Aceasta functioneaza, cu conditia ca procentul indivizilor protejati prin vaccin sa nu scada sub valorile exemplificate mai sus. Teoretic, copilul nevaccinat este singurul supus riscului de a se imbolnavi, iar cei vaccinati ar trebui sa fie protejati.
Practic, daca persoana nevaccinata se imbolnaveste, exista un risc ca ea sa transmita boala mai departe, indivizilor cu care a intrat in contact inainte de a fi izolata la domiciliu, sau in spital. Si aici, ne referim la indivizii care nu au fost vaccinati, la cei care nu au putut fi vaccinati, si la cei care, in ciuda vaccinului, nu au avut un raspuns imunitar suficient de puternic incat sa ii protejeze.
Categoriile de persoane care depind de imunitatea de grup sunt:
- Persoanele cu boli ale sistemului imunitar, inclusiv indivizii care au suferit o operatie de indepartare a splinei;
- Persoanele aflate intr-o cura de chimioterapie;
- Persoanele infectate cu HIV;
- Nou-nascutii care sunt prea mici pentru a fi fost vaccinati;
- Persoanele in varsta, ale caror sisteme imunitare nu mai functioneaza corespunzator;
- Gravidele care nu au fost vaccinate impotriva bolilor copilariei, si nici nu le-au facut;
- Copiii mici, care nu au avut ocazia de a fi complet vaccinati;
- Copiii care, din motive necunoscute, nu au avut un raspuns imunitar adecvat la vaccinurile administrate.
Exista o zicala in medicina, care spune ca nu exista boli, exista bolnavi. Mesajul intelept este cunoscut tuturor medicilor, care stiu foarte bine ca acelasi tratament poate avea rezultate diferite la persoane diferite, dupa cum acelasi agent infectios poate determina la un individ, un guturai banal, in timp ce la altul, o pneumonie severa.
Din motive care raman necunoscute pana in prezent, s-a constatat ca nu toti copiii vaccinati reusesc sa dezvolte o imunitate satisfacatoare fata de bolile respective. De pilda, vaccinul ROR protejeaza 9 din 10 copii impotriva pojarului, dupa o singura administrare. Administrarea celei de-a doua doze ii protejeaza pe 90% dintre copiii care nu s-au imunizat dupa prima administrare; in total, dupa doua doze de vaccin, 99% dintre copii sunt complet protejati. Totusi, un copil din 100 nu va dezvolta raspunsul imunitar corespunzator, care sa previna contactarea bolii.
Aceasta este explicatia relatarilor aparent de neinteles, care sustin ca, in ciuda administrarii vaccinului, copilul totusi a facut boala.
Exista si alte motive pentru care imunitatea de grup este atat de importanta?
Pe langa faptul ca, in momentul in care procentul vaccinarii scade sub o anumita valoare, exista riscul raspandirii unei boli contagioase intr-o populatie, exista si un risc mai mare si mai ascuns. Pe masura ce aceste organisme patogene au ocazia sa infecteze noi indivizi si sa se inmulteasca, ele au si sansa de a suferi mutatii care sa le faca mai rezistente sau mai agresive, ceea ce ne poate lasa putin dezarmati, ca populatie. Nu te gandi sa contracarezi asta doar cu suplimente pentru imunitate, deoarece eficienta acestora nu este inca pe deplin demonstrata.
Multi parinti se tem ca ai lor copii ar avea o imunitate scazuta pentru ca, in colectivitate, racesc frecvent; ei urmaresc cresterea imunitatii urmand diverse sfaturi: administrand un sirop de imunitate pentru copii, cautand vitamine pentru imunitate, informandu-se despre alimente care cresc imunitatea, oferindu-i celui mic sucuri de fructe si legume pentru imunitate sau cure de miere cu lamaie.
Adevarul este ca “diagnosticul” de sistem imunitar slabit nu poate fi pus numai pe baza racelilor frecvente, ci mai degraba tinand cont de modul in care evolueaza acestea. daca are vreun motiv de indoiala, medicul va recomanda efectuarea unor analize, dintre care cea mai concludenta este imunograma. numai pe baza acestora se poate recomanda un tratament pentru imunitate.
Un alt aspect care merita avut in vedere este ca, daca imunitatea de grup este completa si se mentine pe o perioada suficient de lunga, asta poate determina eradicarea bolii. Pana in prezent, singura boala a oamenilor despre care se stie ca a fost cu siguranta eradicata este variola, care a fost declarata disparuta de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii in anul 1980.