Desi posibil infricosatoare pentru parinti, miozita la copii nu este chiar un incident rar, mai ales in perioada de recuperare dupa o infectie virala. In continuare, explicatii despre cauzele miozitei, simptome, tratament, preventie si recuperare.
Miozita la copii este cu siguranta impresionanta; ce parinte nu intra in panica atunci cand copilul se trezeste dimineata si plange ca nu vrea sa se miste, sau prefera sa se tarasca prin casa decat sa paseasca? Totusi, statisticile medicale spun ca nu e pe cat de grav pare. Iata informatii mai detaliate pe acest subiect.
Miozita la copii – ce este
Miozita este un termen medical care se refera la inflamatia muschilor. Aceasta inflamatie lezeaza fibrele musculare, ceea ce determina o putere de contractie redusa. Miozita determina dureri de muschi, insa principalul simptom este slabiciunea musculara.
La copii, cel mai adesea miozita e o problema pe termen scurt, care trece de la sine in cateva zile sau in cateva saptamani. In alte situatii, ea poate fi determinata de cauze mai complexe si poate imbraca o forma cronica, ce duce la atrofie musculara in timp.
Miozita la copii – tipuri
In functie de cauze, miozita care produce durere de muschi poate fi de mai multe tipuri. Formele intalnite la copii sunt:
- Miozita infectioasa apare la orice varsta, de obicei dupa o infectie virala. De cele mai multe ori, ea apare dupa gripa tip A la copii si adulti, dar poate aparea si in alte tipuri de gripa. Cunoscuta si ca miozita virala, ea trece in timp.
- Miozita benigna acuta ii afecteaza pe copii si are un debut dramatic: copilul acuza dureri musculare puternice, in special durerea muschilor gambei; aceste dureri de gambe pot fi atat de intense, incat copilul refuza sa mearga.
- Miozita ossificans este cunoscuta si sub denumirea de miozita osificanta; este una dintre acele miopatii relativ rare, cu origine traumatica, ce poate aparea mai ales dupa o vanataie profunda.
- Miozita medicamentoasa face parte din categoria de miozite rare, care apar mai frecvent la adulti, dar pot aparea si la copii.
Miozita la copii – simptome
Simptomele unui episod de miozita variaza usor, in functie de cauza initiala care le-a determinat.
In miozita infectioasa, aparuta in timpul gripei sau dupa infectia cu trichineloza, un parazit muscular care se poate contacta prin consumul de carne infectata insuficient preparata, durerile si slabiciunea musculara sunt insotite de febra, frisoane, tuse, durere in gat, oboseala, respectiv febra, diaree si varsaturi.
In miozita acuta benigna copilul are deodata probleme in ceea ce priveste mersul si se plange de dureri puternice la nivelul picioarelor. Aceste dureri musculare cu cauze benigne sunt mult mai puternice decat o simpla febra musculara, iar muschii gambei sunt cel mai adesea afectati.
Din fericire, simptomele sunt de relativ scurta durata. In miozita acuta benigna durerile dispar in 3 – 7 zile, cam ca si in miozita infectioasa.
Miozita la copii – preventie
Un lucru foarte interesant in ceea ce priveste miozita la copii este ca ea nu poate fi cu adevarat prevenita. Avand in vedere ca apare adeseori dupa gripa, unii medici recomanda vaccinarea antigripala anuala.
Miozita medicamentoasa poate fi prevenita prin administrarea de medicamente in doza cat mai mica si pe o perioada cat mai scurta.
Miozita infectioasa, produsa de trichineloza, poate fi complet prevenita prin cumpararea de carne de porc de origine verificata, gatita termic foarte bine.
Multi parinti au tendinta de a se auto-invinui gandindu-se ca ar fi putut preveni episodul de miozita al copiilor lor, fie prin corectarea regulata a posturii, fie prin alegerea adecvata pentru scaunul de birou pentru copii sau pentru masa de lucru. Realitatea este ca miozita, in cazul celor mici, nu poate fi 100% prevenita, prin nici o metoda.
Miozita la copii – tratament
Tratamentul recomandat de catre specialist variaza, in functie de cauza care a determinat aparitia miozitei.
Miozita infectioasa, aparuta in timpul unui episod gripal de pilda, se trateaza simptomatic. In general, odihna la pat este suficienta; o hidratare suficienta este de asemenea importanta. In unele situatii, medicul poate considera ca ar trebui sa administreze un medicament antiviral.
Miozita infectioasa determinata de parazitul Trichinella spiralis se trateaza cu antiparazitare, antibiotice si antiinflamatorii.
Miozita benigna acuta, cea mai frecventa forma de miozita care apare la copii, se trateaza cu ajutorul antiinflamatoarelor care reduc durerea. Nu e necesar nici un fel de alt tratament, caci situatia copilului se imbunatateste semnificativ, de la sine, in cateva zile.
E nevoie sa suni medicul?
Evident, ca parinte, este greu sa nu intri in panica atunci cand copilul tau se trezeste dimineata plangand si aproape neputand sa se tina pe picioare. In functie de intensitatea simptomelor, poti decide sa astepti sa vezi cum evolueaza situatia, dar ar trebui sa contactezi medicul de familie daca:
- Slabiciunea musculara devine evidenta;
- Pe fata apare o iritatie rosie sau purpurie, persistenta;
- Durerile musculare nu se amelioreaza cu repaos si antalgice eliberate fara prescriptie;
- Durerile si slabiciunea musculara au aparut dupa administrarea unui medicament nou.
In unele situatii, nu numai ca trebuie sa contactezi medicul pentru un consult, ci se recomanda sa faci asta imediat:
- Daca slabiciunea musculara si durerile sunt insotite de febra;
- Daca un anumit muschi devine fierbinte, dureros, umflat si rigid;
- Daca cel mic se plange de dureri puternice de picioare si nu poate merge.
Care e prognosticul?
Prognosticul depinde de tipul de miozita diagnosticat.
In cazul copiilor, discutam de cele mai multe ori despre forme benigne, care, in ciuda tabloului clinic initial, impresionant, se rezolva de la sine in numai cateva zile. Un antiinflamator obisnuit, de tipul ibuprofenului sau al paracetamolului, este suficient pentru ameliorarea simptomelor.
In cazul miozitei de origine infectioasa, tratamentul este eficient, desi in cazul trichinelozei, recuperarea completa poate dura ceva mai mult decat in cazul miozitei acute benigne.