Enterocolita – ca parinte, sigur te-ai confruntat cu cel putin un episod de boala la copilul tau. Febra, frisoane, greata, voma, diaree la copii – toate aceste simptome trebuie tratate si combatute, astfel incat cel mic sa se refaca cat mai repede. In continuare, cateva informatii practice despre ce ai de facut.
Ceea ce poate debuta ca o simpla indigestie, se poate dovedi a fi o enterocolita in toata regula. Enterocolita acuta este un diagnostic deloc placut, al carui risc principal este legat de deshidratare. Dar o parte foarte importanta a tratamentului in enterocolita la copii sau la adulti o reprezinta regimul alimentar.
Ce facem cand copilul are varsaturi?
Nu putem discuta despre regim pentru enterocolita la copii cat timp micutul varsa. In cazul varsaturilor, principala cauza a deshidratarii, se recomanda pauza de 30 minute dupa ultimul episod, apoi administrarea de lichide cu lingurita, cate o lingurita la fiecare 5 minute initial, pentru a se verifica daca varsaturile chiar s-au oprit.
Un lucru pe care multa lume il pierde din vedere este ca, in cazul varsaturilor repetate, apa simpla s-ar putea sa nu fie de ajutor. Se recomanda, in aceasta faza, ceai indulcit – pentru plusul de electroliti – sau chiar cate o lingurita de Sprite, Pepsi sau Coca Cola, cu conditia eliminarii preliminare a acidului (sucul trebuie sa fie “rasuflat”; poti face asta turnand o cantitate mica intr-un pahar si amestecand cu lingurita pana cand nu mai apar bule).
Care sunt alimentele permise in cazul unui regim pentru enterocolita la copii?
Odata ce varsaturile s-au oprit, iar enteroviroza impune doar tratament pentru diaree, copilul trebuie incurajat sa se alimenteze cu alimente usoare si care nu fermenteaza. Lista acestora cuprinde, in viziunea medicilor:
-
- Apa plata si ceai de menta in cantitate mare, ca sa inlocuiasca lichidele pierdute prin scaunele moi;
- Lapte fara lactoza;
- Supa de radacinoase (morcov, telina, patrunjel radacina, pastarnac, eventual dovlecel) cu sare;
- Carne fiarta separat – se poate oferi carne de pui fiarta, dar nu zeama de la carne;
- Orez fiert in apa cu sare; i se pot adauga la fiert legume, aceleasi care se pot pune si in supa (morcov, telina, patrunjel radacina, pastarnac, dovlecel);
- Branza de vaci proaspata, telemea, branza calcica;
- Banana si mere copate la cuptor;
- Paste fierte cu sare, in care se poate adauga telemea sau branza de vaci;
- Paine prajita;
- Sticks-uri si grisine;
- Covrigei, biscuiti simpli.
Care sunt alimentele interzise in regim pentru enterocolita la copii?
Exista si o serie de alimente care nu sunt deloc recomandate in perioada in care ii administrezi copilului diverse remedii pentru diaree:
- Lactate proaspete: lapte, iaurt, smantana, frisca, unt, cascaval;
- Fructe si legume crude;
- Mezeluri, prajeli, afumaturi;
- Carne de vita sau de porc;
- Dulciuri: bomboane, prajituri, ciocolata, zahar, creme, torturi.
E cazul sa apelez la medicamente pentru diaree?
Atunci cand apare diaree, cauze pot fi foarte variate. Recomandarea generala in pediatria moderna este ca natura sa fie lasata sa isi urmeze cursul, eliminarea scaunelor moi sau chiar apoase ajutand la evacuarea alimentelor care au declansat problemele si, odata cu ele, a unei mari parti din bacteriile care au contribuit la procesele de fermentare. Cum s-ar spune, se “curata” organismul.
Pe de alta parte, in cazul enterocolitei cu febra mare, persistenta, se va recomanda efectuarea de analize suplimentare, caci e foarte posibil sa discutam despre o cauza infectioasa. In aceasta situatie, poate fi necesara administrarea de antibiotic – in general injectabil, pentru un efect mai rapid.
In ceea ce priveste diferitele medicamente menite sa “stranga la burta”, medicii spun de multe ori ca e mai bine sa ne abtinem. Ele sunt recomandate in anumite situatii, nu la toata lumea.
O recomandare foarte frecventa este cea de a se administra Debridat la copii. Medicamentul este foarte eficient pentru a regla motilitatea intestinala, dar e bine sa te consulti cu medicul de familie sau cu medicul pediatru inainte de a administra orice preparat farmaceutic.
Cand putem reveni la alimentatia obisnuita?
Alimentatia obisnuita a copilului nu se reia dintr-odata, ci mai degraba se recomanda introducerea treptata a altor alimente, pe langa cele permise. Se vor evita, la inceput, alimentele despre care se stie ca accelereaza tranzitul: daca scaunele proaste abia s-au oprit, nu ii vei oferi copilului suc de portocale, prune sau pere, nici fasole sau alte legume despre care se stie ca baloneaza puternic.
Specialistii spun ca dureaza aproximativ o saptamana dupa rezolvarea episodului de enterocolita, pana se poate relua alimentatia obisnuita; uneori poate fi vorba de mai mult de atat.
Recomandari suplimentare
In perioada in care copilul e inca mic, folosirea scutecului concomitent cu un episod diareic poate predispune si la alte probleme. Eritemul fesier insoteste adesea perioadele de enterocolita la bebelusi, pentru ca scaunele sunt frecvente si acide. De aceea, e important a fii mereu pe faza si sa schimbi copilul imediat ce a avut scaun, chiar daca e vorba de doar cateva picaturi.
Mai mult, scaunele frecvente si lichide au un risc crescut de a ajunge sa contamineze uretra, crescand riscul de infectie urinara. Se recomanda o igiena foarte stricta a zonei genitale, cu utilizarea unui sapun foarte bland, pentru a preveni aceasta problema.
Probioticele ajuta?
Cu siguranta probioticele ajuta, caci colonizarea rapida a tractului digestiv cu flora sanatoasa inhiba inmultirea bacteriilor patogene si ajuta la o digestie mai buna. Administrarea de probiotice poate fi facuta imediat ce varsaturile s-au potolit.
Unii medici spun ca regimul alimentar in enterocolita e o recomandare invechita
Este adevarat ca unele voci apartinand pediatriei moderne spun ca ar fi bine sa lasi copilul sa manance ceea ce simte ca doreste si ca poate tolera atunci cand trece printr-un episod de enterocolita, insa credem ca lucrurile ar trebui sa fie putin nuantate.
Mai degraba credem ca trebuie sa ascultam copilul atunci cand episodul diareic se apropie de rezolvare, iar alimentatia se poate relua incet incet. Sa nu uitam ca enterocolita determina o serie de modificari importante la nivelul tubului digestiv, care are nevoie de ceva timp ca sa se reechilibreze.