Vii acasa cu bebelusul in brate si te intrebi: ce ai voie sa mananci? Trebuie sa iti menajezi tractul digestiv, sa previi constipatia, sa ai grija sa nu se declanseze colici la bebelus, si daca se poate sa mai si slabesti in timpul asta…? Deci unde gasesti retete pentru mamici care alapteaza?
In primul rand, trebuie sa iti spunem ca ideea de alimente interzise in alaptare este perimata. Odinioara, mamele ieseau din maternitate cu o lista foarte stricta privind alimentatia in alaptare, insa s-a ajuns la concluzia ca ce mancam influenteaza foarte puternic calitatea laptelui, asadar e mai important ca mama sa aiba un aport nutritiv echilibrat.
Alimentatia mamei care alapteaza – reguli generale
Desi nu se mai merge pe ideea de restrictii cand e vorba despre meniu la mama de nou-nascut, exista cateva principii care merita luate in considerare:
- Alimente sanatoase: ca si in perioada sarcinii, ar trebui sa eviti semipreparatele, alimentele cu exces de sare, zahar sau grasimi, alimentele procesate si asa mai departe;
- Alimentatie echilibrata: toate grupele alimentare trebuie sa fie bine reprezentate in dieta in alaptare; glucidele ar trebui sa fie dintre cele cu eliberare lenta, grasimile ar trebui sa fie de calitate, proteina ar trebui sa provina preponderent din surse sanatoase;
- Alimentatie suficienta: cand vine vorba despre un meniu in timpul alaptarii se va lua in calcul faptul ca organismul mamei consuma o multime de resurse pentru a secreta laptele matern atat de pretios pentru bebelus. Specialistii spun ca o mama care alapteaza exclusiv, la cerere, ar trebui sa consume 2300 – 2500 kcal pe zi;
- Ce mananci tu, aia mananca si bebe: i-ai pune copilului tau in biberon Cola, Fanta, shaworma cu de toate sau un Big Mac? Nu? Atunci ar fi bine sa nu faci nici tu excese. Un pahar de Cola nu a omorat pe nimeni (desi e posibil sa intarzie ora de culcare a lui bebe), dar 2 l de Cola pe zi, zi de zi, nu sunt o idee buna.
Exista alimente care stimuleaza lactatia?
Daca e sa vorbim despre retete pentru mamici care alapteaza, se spune ca exista unele alimente pe care e bine sa le consumi pentru a stimula lactatia. Pe aceasta lista sunt incluse:
- Dovleacul;
- Alimentele bogate in proteine: pui, peste, oua, tofu, fructe de mare;
- Fenicul;
- Usturoi (ai grija ca poate schimba gustul laptelui);
- Avocado.
Fara a minimiza rolul pe care il au aceste ingrediente, trebuie sa iti spunem ca, pentru a stimula lactatia, mult mai importanta este alaptarea la cerere si consumul unei cantitati adecvate de lichide: in jur de 3 litri pe zi.
Ce ai voie sa mananci cand alaptezi – dieta anticolici
In primele 3 luni de viata ale bebelusului colicile sunt cel mai important obstacol pe care il ai de depasit. Cand iti vezi micutul chircindu-se de dureri de burtica, ai face orice ca sa il alini.
Studiile recente au demonstrat, insa, ca dieta anticolici este mai degraba un mit decat o realitate. Colicile sunt un fenomen complex, care imbina mai multe cauze, si nu se datoreaza exclusiv balonarii bebelusului. Este vorba si despre aparatul digestiv inca imatur, despre insuficienta colonizare a acestuia cu o flora intestinala benefica, despre sistemul nervos imatur, care se suprasolicita usor – e un efort al intregului organism de a se adapta la mediul de viata extrauterin.
Medicii spun, cand vine vorba despre retete pentru mamici care alapteaza, ca nu exista alimente permise in alaptare si o lista cu ce nu ai voie sa mananci cand alaptezi, ci mai degraba fiecare mamica ar trebui sa urmareasca indiciile pe care i le ofera propriul bebelus. Si asta pentru ca unele mame mananca fara probleme fasole sau conopida – despre care se stie ca baloneaza – si bebelusii sunt ok, in timp ce altele au probleme cu cei mici daca pun lapte in cafeaua de dimineata…
Ce fructe poti manca cand alaptezi?
Orice fel de fructe pot fi consumate in timpul alaptarii, cu aceeasi mentiune: este nevoie de atentie si de urmarirea reactiilor celui mic pentru a elimina rand pe rand retetele care ii dau dureri de burtica.
In cazul in care colicile sunt o problema reala in cazul vostru, poti incerca sa consumi fructe care nu baloneaza (mere, fructe de padure, cirese, gutui, pepene) sau sa le mananci preparate la abur, pentru o perioada.
Alimente acide interzise
Desi nici un medic pediatru modern nu-ti va recomanda din start sa elimini aceste ingrediente din alimentatia ta, ca mama care alapteaza, este posibil totusi sa fie nevoie sa le excluzi daca bebelusul se irita in zona scutecului ori de cate ori le consumi. Este vorba despre alimentele acide – care totusi au o influenta mai puternica asupra scaunului bebelusului atunci cand incepi diversificarea, decat atunci cand sunt mancate de tine.
Lista alimentelor acide include, in primul rand:
- Rosiile;
- Citricele (in afara lamailor);
- Lactatele;
- Capsunile;
- Ananasul;
- Strugurii si stafidele.
Dieta in alaptare – cum scad in greutate?
Scaderea in greutate este unul dintre scopurile principale pe care le urmaresc proaspetele mamici. Un lucru care trebuie sa iti fie foarte clar inainte de a incepe orice dieta este urmatorul: calitatea laptelui ramane neschimbata, dar ea poate fi asigurata prin intermediul unui aport alimentar adecvat, sau poate obliga organismul sa consume din resursele proprii.
In primele 6 luni dupa nastere se considera ca o alimentatie echilibrata si sanatoasa este suficienta pentru a scapa de o parte dintre kilogramele acumulate in sarcina. Noul echilibru hormonal contribuie la eliminarea excesului de apa din tesuturi, iar o dieta sanatoasa are un continut de calorii in general mai mic decat necesarul pe care il presupune alaptarea.
Dupa cele 6 luni de alaptare exclusiva, cand mama incepe sa ii ofere bebelusului si alte alimente, este mai usor sa iei in calcul o anumita dieta pentru a reveni la greutatea de dinainte de sarcina. Chiar si asa, specialistii recomanda mai degraba o dieta variata, cu limite in ceea ce priveste numarul de calorii, decat una super restrictiva.
Pentru a-ti imbunatati aspectul fizic se recomanda exercitiu fizic, hidratare constanta, masaj anticelulitic, crema antivergeturi si alte asemenea tratamente adjuvante.