Lucruri pe care copilul tau trebuie sa le aiba in ghiozdan
Sa alegi un ghiozdan pe placul copilului tau, care sa iti ofere si suficient spatiu pentru feluritele mape, caiete si accesorii folosite la scoala, nu e simplu. In afara rechizitelor, insa, fiecare ghiozdan ar trebui sa fie echipat cu cateva obiecte personale, esentiale pentru confortul si sanatatea oricarei persoane. Descopera, deci, alaturi de noi, ce anume ar trebui sa ii adaugi copilului in geanta, in buzunarul sau “secret”.
Contents
O gustare
In primii 5 ani de scoala, exista in general o pauza speciala dedicata gustarii; majoritatea invatatorilor au grija de acest moment, pentru ca un copil mic si flamand pare sa se transforme intr-un mic “monstrulet” cu care se lucreaza greu. Pana la urma, nici noi, cei mari, nu suntem veseli sau receptivi cand ne e foame.
Despre regulile pe care trebuie sa le respecte pachetelul pentru gustare probabil ca ati discutat deja la prima sedinta cu parintii; din punctul nostru de vedere, e important ca acesta sa nu aiba un miros puternic (aminteste-ti de ouale fierte din tren, de parizerul din autocarul cu care mergeai in excursii, sau de parjoalele cu usturoi ale bunicii…), sa nu faca mizerie, si pe cat posibil sa fie sanatos.
Faptul ca juniorul tau a terminat ciclul primar nu inseamna ca nu mai are nevoie de mancare la scoala, mai ales ca e foarte probabil ca programul sau de elev sa se fi prelungit deja cu cateva ore bune.
Poate ca nu va mai fi de acord sa ii dai iaurt cu cereale sau sandvisuri clasice, dar suntem siguri ca o punguta de biscuiti sarati sau un fruct vor fi acceptate.
O sticla cu apa
Apa plata – neaparat o sticla cu apa plata!( din motive usor de inteles) Sucurile, de orice fel, ar trebui interzise in mediul scolar.
Fresh-urile nu rezista prea bine pana la sfarsitul programului si pot cauza, in anumite situatii, drumuri dese la toaleta, in timp ce bauturile din comert au o tona de zahar si nu sunt deloc sanatoase.
Orice ghiozdan de scoala (sau rucsac de scoala, la elevii mai mari) are un compartiment special pentru sticla de apa.
Servetele umede si uscate
Nimic nu e mai rau decat un nas care curge nestavilit. Poate doar un drum la toaleta unde hartia igienica s-a terminat.
Cate un pachet de servetele umede si uscate il poate salva pe copilul tau din numeroase situatii penibile, deci verifica periodic ca aceste doua accesorii sa nu ii lipseasca din ghiozdan.
Dezinfectant pentru maini
Nu suntem adeptii folosirii regulate a dezinfectantului pentru maini, dar exista momente in care nu e cazul sa facem mofturi, si mancatul la scoala, sau vizitele la toaleta, sunt unul dintre ele.
Nu uita ca nu intotdeauna la scoala exista sapun disponibil – si cu asta am spus tot.
Pentru copiii mai mari
Lista propusa deja poate fi completata cu alte accesorii, folosite in general de catre copiii ceva mai mari. Iata-le:
Deodorant
Oricat de riguroasa ar fi igiena personala facuta acasa, odata ce copilul a ajuns la pubertate, ora de sport se poate transforma intr-o provocare olfactiva.
Avand in vedere ca scolile din Romania nu prea sunt echipate cu vestiare cu dusuri, copilul (si colegii sai) trebuie sa supravietuiasca orei de educatie fizica, si celor urmatoare; un deodorant eficient poate face diferenta din acest punct de vedere, scutind pe toata lumea de situatii jenante.
Absorbante
Fiecare parinte urmareste atent dezvoltarea propriului copil, si cele mai multe mame stiu cand este momentul potrivit sa poarte o discutie cu fetele lor despre igiena intima, menstruatie si absorbante.
Chiar daca prima menstruatie nu a aparut inca, e bine ca fiica ta sa aiba permanent la ea un absorbant si sa stie sa il foloseasca, la nevoie.
Telefon
Desi acest accesoriu nu este agreat in general in scoli, realitatea este ca toti copiii au telefoanele la ei, cu mentiunea ca trebuie sa respecte regulile institutiei de invatamant.
Telefonul este important nu numai pentru copil, ci si pentru tine; veti putea tine legatura in cazul in care decide, de exemplu, sa isi faca temele acasa la cel mai bun prieten.
Incarcator portabil pentru telefon
Poate ca ti se pare prea mare bataie de cap; in fond, bateria telefonului tau rezista de dimineata pana ajungi acasa. Ei bine, copiii se joaca mult pe telefon si folosesc tot felul de aplicatii video care consuma mult.
Daca vrei sa eviti situatia in care adolescentul ridica din umeri si iti spune senin ca nu l-ai gasit pentru ca i se descarcase bateria, un acumulator portabil de dimensiuni mici poate fi salvator, atunci cand ai grija sa il poarte mereu intr-un buzunar in ghiozdan.
Copilul tau ce mai poarta in ghiozdan?