Bagajul pentru maternitate este una dintre grijile viitoarelor mamici. De ce anume vei avea nevoie in spital? Cum sa faci sa nu iei cu tine lucruri inutile? Ce anume vei avea voie sa folosesti? Care sunt obiectele indispensabile? Ce anume iti ofera spitalul?
Poate ca iti pregatesti lista de cumparaturi pentru bagajul cu care vei merge la maternitate si nu prea stii care sunt obiectele de care vei avea neaparata nevoie. Sau poate ca te-au zapacit deja prietenele cu sfaturi si recomandari si ai strans un troller de lucruri de parca urmeaza sa calatoresti cel putin o luna, din care ai vrea sa selectezi doar ceea ce e util. Iata o lista completa de lucruri necesare.
Cand trebuie sa fie gata geanta pentru maternitate?
Degeaba iti intrebi prietenele devenite deja mame “La cate saptamani ati nascut?” caci nu seamana doua nasteri una cu alta. Te poti interesa la medicul tau la cate saptamani se face cezariana daca stii ca ai indicatie pentru acest tip de nastere, dar nici macar asa nu vei primi nici o garantie despre ziua precisa in care vei avea nevoie de bagajul pregatit.
Din motive de prudenta, recomandarea generala este ca in luna a saptea de sarcina sa ai deja lucrurile puse in geanta. Ce se afla in geanta mea? Iti detaliem imediat!
Bagajul pentru tine
Orice femei care nasc au nevoie de articole de imbracaminte si produse de igiena.
Pe lista cu haine de maternitate nu uita de urmatoarele:
– Pantaloni pentru gravide – in cazul in care nu doresti sa iti petreci tot timpul numai in pijamale;
– Camasi de noapte; unele spitale insista ca mai ales dupa nastere, mamicile sa poarte camasile pe care le pune la dispozitie personalul medical; e bine sa te interesezi despre politica maternitatii…si sa ai in rezerva cel putin o camasa pentru alaptat.
– Pijama pentru alaptare: in general in maternitate in perioada de lauzie mamicile sunt incurajate sa poarte camasi de noapte, dar daca acestea nu iti sunt comode, e bine sa ai si alternativa. Iar daca asistentele sunt prea putin maleabile, o vei folosi acasa.
– Papuci de spital: in functie de anotimp si de preferintele personale, ai aici o gama destul de variata de optiuni. Unele mamici prefera sandale cu talpa groasa in ideea in care de multe ori picioarele se umfla imediat dupa nastere, iar la baie nu e intotdeauna foarte curat sau uscat. Daca stii ca spitalul a fost renovat de curand, iar conditiile sunt civilizate, poti opta pentru botosei de casa confortabili pe post de papuci de spital.
– Halat: pe lista cu haine pentru gravide pe care merita sa le iei cu tine in maternitate, halatul e la loc de cinste: e confortabil si calduros, are buzunare pentru telefon, ascunde o camasa de noapte care nu iti vine neaparat bine sau care s-a patat de lapte…
– Lenjerie de noapte: iti recomandam sa apelezi la asa-numitii chiloti “de babe” sau “comunisti”, pentru ca, indiferent cum nasti, lohiile sunt foarte abundente in primele zile dupa venirea pe lume a bebelusului. Nu uita sa incluzi in bagaj si sutiene din bumbac pentru alaptare: sanii sunt grei, sensibili, au nevoie de sustinere si au prostul obicei de a elibera lapte cand au ei chef, deci ai nevoie de cel putin 2 – 3 sutiene de schimb.
– Chiloti de unica folosinta – un set de 5 – 10 bucati se poate dovedi foarte practic in conditii de spital
In afara obiectelor din categoria imbracaminte gravide vei mai avea nevoie de o intreaga gama de obiecte de igiena personala:
– Sapun, periuta si pasta de dinti, perie si accesorii pentru prins parul, trusa de unghii, deodorant sau antiperspirant, gel de dus si sampon, prosop de fata si prosop de corp;
– Obiecte pentru igiena intima: in functie de modul in care nasti, e posibil sa existe recomandari speciale in legatura cu tipul de absorbante permise sau recomandate. Daca nasti prin cezariana pot folosi absorbante Always sau apartinand altui brand preferat. Daca nasti vaginal, este foarte probabil sa suferi si o epiziotomie, caz in care recomandarea specialistilor este sa folosesti absorbante din vata invelite in tifon, in detrimentul absorbantelor din magazin, care nu prea permit circulatia aerului in zona: un pachet mare de vata si un pachet generos de pansamente sterile sunt necesare;
– Servetele umede: desi nu sunt neaparat recomandate, pot fi utile in spital in multe scopuri;
– Spray cu apa termala si strugurel pentru hidratarea tenului si a buzelor, in conditiile in care de multe ori in maternitate e foarte cald;
– Tampoane pentru sani
– Crema cu lanolina pentru ingrijirea sanilor;
– Protectie de unica folosinta pentru colacul WC-ului;
– Cateva pungi cu fermoar in care sa tii unele lucruri personale.
Bagajul pentru bebe
Si in ceea ce priveste bagajul pentru bebelus e bine sa te informezi care este politica maternitatii in care urmeaza sa nasti. Unele spitale iti permit sa il imbraci pe bebe cu hainute aduse de acasa, in timp ce altele prefera sa il tina infasat pe durata sederii, cu pelincute autoclavate. In continuare, un scurt necesar de obiecte pentru nou-nascut:
– Imbracaminte: 2 – 3 body-uri cu maneca lunga, 2 -3 perechi de pantalonasi cu soseta, salopete, caciulita bebe. Ti s-ar putea parea util un set de paturici bebe mici, subtiri, din bumbac, pe care sa le folosesti pentru infasat. Pentru momentul iesirii din maternitate ia in calcul sa ai in bagaj un combinezon pentru bebe, adaptat sezonului.
– Accesorii pentru igiena: un gel de baie special pentru nou – nascuti, un prosop bebe preferabil cu gluga, ser fiziologic si comprese sterile pentru igiena ochisorilor si a bontului ombilical, crema pentru prevenirea eritemului fesier;
– Scutece pentru nou-nascuti: recomandam un pachet de cel putin 24 bucati, caci in primele zile de viata bebelusii trebuie cu siguranta schimbati dupa fiecare masa.
Pentru ora mesei
Chiar daca in aceasta perioada focusul e mai mult pe bebe decat gravide, nu uita ca ai si tu nevoie de unele maruntisuri: apa (si eventual un pai, daca crezi ca iti va fi greu sa te ridici in sezut ca sa bei), o cana, lingura si furculita, servetele uscate.
Alte accesorii
Exista o serie de lucruri care chiar daca nu se regasesc pe nici o lista de obiecte pe care e musai necesar sa le ai, te pot ajuta sa suporti mai usor perioada de spitalizare, care nu e chiar cea mai placuta.
Muzica preferata pe telefon sau intr-un player consacrat, cu o pereche de casti de calitate te pot ajuta sa te destinzi. Deci nu uita acasa telefonul si incarcatorul!
O carte buna este tot ceea ce ti poti dori in cazul in care ai de petrecut mai mult timp internata. O revista cu integrame pentru mama care sufera de insomnii este o alta varianta accesibila, care grabeste trecerea timpului.
Acte necesare la internare
In orice spital de stat ai nevoie de cateva documente necesare pentru internare si, mai tarziu, pentru eliberarea adeverintei nasterii bebelusului, adeverinta cu care te vei duce (tu sau tati) la Starea Civila pentru a solicita certificatul de nastere.
Astfel, e important sa ai la tine:
– Dosarul medical din timpul sarcinii, indiferent daca nasti cu medicul care te-a monitorizat pe parcursul celor 9 luni, sau cu un at medic;
– Cartea de identitate;
– Certificatul de casatorie;
– Carnetul perinatal;
– Adeverinta de asigurat de la locul de munca.
Pentru iesirea din maternitate
Nici externarea din maternitate nu e asa simpla cum iti imaginezi. De pilda e foarte posibil ca, daca hainele tale au stat la garderoba spitalului, sa iti doresti un set de haine de acasa pentru momentul plecarii catre casa.
Iti recomandam sa ai pregatit un rand de haine de gravide si pentru acest moment, caci silueta ta nu se schimba foarte mult in cele cateva zile de dupa nastere. In cazul nasterii naturale, e posibil ca pentru o vreme sa nu te simti confortabil in pantaloni, asadar ia in calcul sa pregatesti si una dintre acele rochii pentru gravide pe care le-ai purtat in sarcina.
Chiar daca nu ai scapat de vesnicele haine de gravida, e posibil ca ceva dragut de incaltat sa te ajute sa te simti mai bine in pielea ta… la primele poze cu bebe facute in afara maternitatii. Daca nu e foarte frig te poti gandi la o pereche de pantofi cu talpa ortopedica; pe timp de vara, niste sandale cu talpa ortopedica pot fi o alternativa care sa ofere atat confort si echilibru, cat si un look interesant.
Tot pentru momentul plecarii din spital e bine sa ai la indemana o paturica de bebe – poate ai nevoie de ea, daca nu e tocmai o zi caniculara.
Daca tii foarte mult la traditii, e posibil ca viitoarea nasa de botez a bebelusului sa pregateasca un intreg trusou pentru nou nascut; e bine sa discuti aceste lucruri dinainte de nastere, ca sa nu existe ulterior neintelegeri sau nemultumiri.
Daca urci, fie si pentru un minut, intr-o masina in drumul spre casa, scaunul de masina pentru nou-nascut, cunoscut si cu denumirea de scoica, este absolut obligatoriu!
Ce sa NU aduci in bagajul de maternitate?
Mamicile isi doresc, in mod firesc, cele mai bune lucruri pentru bebelusii lor, si cum conditiile din maternitati nu sunt intotdeauna la inaltimea dorintelor sau asteptarilor, majoritatea isi adauga in bagaj o multime de chestii care nu sunt necesare.
Nu lua cu tine nici un fel de obiecte de valoare; unele voci spun ca bijuteriile, trusa de machiaj si chiar parfumul pot fi lasate acasa.
Nu-ti complica viata cu saltea de infasat pentru bebe; el va avea patutul lui in care ii poti schimba scutecul, sau daca iti e mai comod, poti face asta pe patul tau, eventual pe un prosopel curat sau pe o aleza.
Nu lua cu tine lapte praf; nici nu vei avea unde sa il prepari in siguranta, nici nu va fi nevoie de el. In primele zile de dupa nastere bebe ar trebui sa stea aproape non-stop la san, iar daca medicul neonatolog considera ca este nevoie, ii va suplimenta el dieta cu laptele praf agreat de maternitate.
Nu lua cu tine multe articole de imbracaminte pentru gravide; vei petrece majoritatea timpului in pijamale, camasa de noapte sau haine confortabile de interior. Evita sa iei cu tine orice hanorac cu fermoar, nu va fi confortabil in timpul alaptarii si risti sa il zgarii pe bebe.
Incearca sa adaptezi bagajul
O gravida care naste in iulie va avea probabil alte nevoi decat una care naste in decembrie, asadar adapteaza bagajul la anotimp, dar si la spital si la regulile acestuia.
Tine cont de asemenea de modul in care vei naste – cel putin conform planului. Daca stii cu siguranta ca pregatesti un bagaj de maternitate pentru cezariana nu vei avea nevoie de vata si tifon, ci mai degraba de absorbante clasice de dimensiuni mari.
Nu exagera nici cu lista de lucruri pentru bebe. Bebelusi nou nascuti in primele zile de viata nu au nevoie sa fie schimbati foarte des – un rand de haine pe zi le este de obicei suficient. Nu lua cu tine suzete sau biberoane.
Daca mergi la spital doar ca sa nasti, probabil ca nu va fi nevoie sa incluzi in bagaj o crema impotriva vergeturilor; pe de alta parte, daca te internezi cu ceva timp inainte de venirea pe lume a celui mic, adauga in pachet si astfel de accesorii de ingrijire personala.
Cum impachetezi toate lucrurile?
Probabil ca stii deja ca in spital ti se cere sa ai bagajele cat mai bine si mai compact organizate. Tine cont si de faptul ca vei schimba salonul de gravide cu sala de travaliu, cea de nastere, si apoi salonul de lauza, deci te vei plimba relativ mult si nu vei putea sa cari singura prea multe.
Unele mamici spun ca li s-a parut foarte practic sa alcatuiasca un bagaj pentru maternitate, pentru inainte de nastere, si unul pentru dupa venirea pe lume a bebelusului. Altele sustin ca a fost mult mai practic sa aiba un bagaj pentru ele insele si un bagaj separat cu lucrusoarele celui mic.
O discutie cu medicul care iti urmareste sarcina, si care probabil cunoaste reglementarile in vigoare din maternitate, te poate lamuri mai bine in legatura cu aceste lucruri, deci nu ezita sa ii ceri sfatul spre finalul sarcinii.