Pierderea dopului gelatinos este prima etapa catre momentul in care iti vei tine in sfarsit bebelusul in brate. Uneori, aparitia lui poate starni panica sau emotii puternice, asa ca te invitam sa descoperi tot ce e de stiut in legatura cu acest subiect.
Banuiesti ca tocmai a avut loc eliminarea dopului gelatinos si te simti un pic dezorientata, caci nu stii ce ar trebui sa faci: sa te duci la maternitate, sau sa mai astepti. Ei bine, depinde: aceasta faza poate fi considerata unul dintre semnele nasterii, dupa cum e posibil sa mai dureze mai bine de o saptamana pana la declansarea travaliului.
Ce este dopul gelatinos?
Vorbim despre dop gelatinos, dar mai intai sa stabilim care e rolul sau si cum arata acesta.
Dopul gelatinos este o secretie gelatinoasa transparenta sau usor galbuie, localizata in interiorul canalului cervical. Rolul sau este de a forma o bariera naturala la acest nivel, pentru a mentine bacteriile la distanta de uterul in care creste bebelusul.
Aceasta secretie gelatinoasa se elimina in general treptat, in cantitati mai mari sau mai mici, pe masura ce cervixul se inmoaie si incepe sa se deschida, inainte de nastere. La cele mai multe mamici este vorba despre un proces treptat, astfel ca e posibil sa gasesti fragmente din dopul cervical si cu cateva saptamani inainte de declansarea travaliului.
Dar cum arata dopul gelatinos?
La cele mai multe femei, secretia vaginala in timpul sarcinii este abundenta, asadar poate te gandesti ca iti va fi dificil sa recunosti dopul gelatinos. Dar aspectul sau este diferit de orice alta secretie: pur si simplu este un fragment dintr-o materie gelatinoasa, de consistenta jeleului, uneori cu firicele discrete de sange sau de culoare rozalie.
In general, dopul gelatinos este eliminat pentru ca cervixul incepe sa se inmoaie, pregatindu-se sa se dilate in momentul nasterii. Unele femei pot elimina fragmente din dopul gelatinos si dupa un consult ginecologic in care medicul a examinat cervixul, sau dupa contactul sexual – dar asta se intampla tot in apropierea nasterii.
Desi pierderea dopului gelatinos nu inseamna ca nasterea este iminenta, totusi ea indica faptul ca organismul trece prin schimbari importante in asteptarea acestui moment.
Daca am eliminat dopul gelatinos inseamna ca sunt in travaliu?
In general, nu. Pe de alta parte, daca se intampla asta la o sarcina de 40 saptamani probabilitatea sa te intalnesti cu bebe in curand este mai mare.
In acelasi timp, nu e cazul sa iti faci ganduri negre despre ce se intampla daca nasti la 36 de saptamani, numai pentru ca ai vazut pe lenjerie fragmente din dopul cervical; e posibil sa mai dureze 2 – 3 saptamani pana la travaliu.
Daca pierderea dopului gelatinos este insotita de vreunul dintre urmatoarele simptome, probabil ca nasterea se apropie:
- Coborarea bebelusului: pe masura ce nasterea se apropie, bebelusul coboara mai jos, catre cervix, ceea ce va schimba aspectul burtii si te va ajuta sa respiri mai confortabil. Pe de alta parte, presiunea asupra vezicii creste, ca si cea exercitata asupra ligamentelor uterine.
- Ruperea membranelor: cunoscuta si ca ruperea apei, aceasta etapa inseamna ca sacul amniotic care il inveleste pe bebelus se rupe, iar lichidul amniotic se elimina la exterior. Odata ce s-a intamplat asta, poti fi sigura ca nu mai discutam despre contractii false, ci despre travaliul adevarat.
- Stergerea cervixului: odata ce ai ajuns la termen, medicul care ti-a supravegheat sarcina va dori sa verifice aspectul cervixului, pentru a stabili cat de apropiata este nasterea. Probabil ca iti va spune si tie daca cervixul e moale, sau daca incepe sa se scurteze sau sa se stearga.
- Dilatatia: dilatarea cervixului este un semnal clar ca nasterea este iminenta. In cazul in care ai contractii, supravegheaza intervalul de timp dintre ele. Daca devin regulate, la 5 minute sau mai dese, mergi la spital.
Dupa cum poti observa, pierderea dopului gelatinos nu este nici pe departe singurul semn de travaliu. Nu e nevoie sa contactezi medicul cand observi eliminarea dopului gelatinos, dar daca se rup membranele ar trebui sa mergi la spital.
Ce ar trebui sa faci daca observi eliminarea dopului mucos?
Ceea ce se recomanda sa faci dupa eliminarea dopului gelatinos depinde de aspectul acestuia si de saptamana de sarcina in care te afli. Inainte de a vorbi cu medicul, gandeste-te cum ii poti comunica dimensiunile si aspectul acestuia, astfel incat el sa iti poata face cele mai corecte recomandari.
Daca dopul gelatinos apare cand ai mai putin de 36 saptamani de sarcina, suna medicul imediat. Medicul poate dori sa te cheme pentru o evaluare a cervixului si a bebelusului si sa iti faca unele recomandari suplimentare pentru ca nasterea sa aiba loc mai aproape de termen.
Daca dopul gelatinos apare cand ai implinit deja 37 saptamani de sarcina si nu exista nici un fel de alte simptome care sa te puna pe ganduri, atunci nu ai nici un motiv de ingrijorare. Continua sa iei obisnuitele vitamine prenatale recomandate de medic, du o viata activa si sanatoasa si spune-i medicului, la urmatoarea consultatie, si ca ai observat eliminarea dopului gelatinos. Probabil ca iti va da indicatii despre cum sa procedezi la declansarea travaliului.
E obligatoriu sa vad cand se elimina dopul gelatinos?
Unele femei observa eliminarea dopului gelatinos pe lenjerie, sau in vasul de toaleta, in timp ce altele rateaza complet momentul. Chiar daca face parte din lista de “momente ale sarcinii”, nu e esential sa remarci momentul eliminarii sale.
Dopul gelatinos se elimina inainte sau dupa ruperea membranelor?
In general, eliminarea dopului gelatinos se produce inainte de ruperea membranelor. Pe de alta parte, avand in vedere ca la unele femei, aceasta eliminare are loc treptat, in fragmente mici care pot trece neobservate, e posibil sa experimentezi ruperea apei fara sa fi observat dopul gelatinos.
Avand in vedere ca, dupa ruperea membranelor, riscul unei infectii bacteriene creste, e important sa mergi la spital. Oricum, nasterea este si ea aproape.
Dopul gelatinos e sangeriu; trebuie sa imi fac griji?
Uneori, dopul gelatinos apare rozaliu sau are firicele rosii sau maronii de sange. Ele sunt normale: pe masura ce cervixul se inmoaie, se sterge si se dilata, vasele de sange fine din structura lui se pot rupe.
Pe de alta parte, daca observi eliminarea unei cantitati mari de sange rosu aprins, sau daca secretia vaginala isi schimba aspectul si nu ai ajuns la 37 saptamani de sarcina, e imperativ sa contactezi imediat medicul sau sa te prezinti direct la spital.