Fontanela bebelusului este un indicator foarte important al starii de sanatate a celui mic. In acest articol te invitam sa descoperi ce sunt fontanelele, care este numarul lor si ce anume urmareste medicul la fiecare control lunar atunci cand le palpeaza.
Fontanela la bebelusi este o zona in care scheletul capului nu este perfect inchis, iar oasele capului nu sunt inca sudate complet. Acest lucru reprezinta una dintre cele mai importante adaptari care permit trecerea bebelusului prin canalul vaginal. Aceasta lipsa de continuitate la nivelul oaselor craniului permite o usoara deformare la capul bebelusului. De altfel, probabil ca ai vazut si tu un cap alungit la bebelusi nascuti pe cale vaginala; in cateva zile – saptamani, el isi revine la forma rotunda, fireasca.
Din ce e formata cutia craniana?
Cutia craniana, la bebelusi si la adulti, este alcatuita din 8 oase care adapostesc creierul. Lor li se adauga, la nivelul capului, si oasele fetei.
Denumirile celor 8 fragmente ale scheletului cutiei craniene sunt: osul frontal, osul parietal (x 2), osul temporal (x2), osul occipital, osul etmoid si osul sfenoid. La adulti, ele sunt perfect sudate intre ele.
Exista mai multe fontanele
De cele mai multe ori, cand vine vorba despre fontanela, parintii se gandesc exclusiv la fontanela anterioara, dar fiecare copil se naste cu nu mai putin de 6 fontanele. Apropo, stiai ca in termeni populari, fontanelelor li se mai spune si moalele capului?
Fontanela anterioara este amplasata in crestetul capului si este cea mai mare dintre ele. Ea are forma de diamant si dimensiuni aproximative de 2 x 2 cm. Fontanela posterioara este localizata la nivel posterior, in zona occipitala a capului si este mai mica si mai greu de identificat. Celelalte 4 fontanele sunt amplasate pe lateralele capului si nu au aceeasi importanta medicala.
Cand se inchide fontanela?
Multi parinti se simt stresati de existenta unei “gauri” in capul bebelusului; nu e cazul sa te ingrijorezi, caci creierul delicat este protejat de o membrana groasa si rezistenta la nivelul fontanelelor. Este foarte important ca partile capului sa nu se uneasca prea devreme, caci asta ar supune creierul unei presiuni teribile, oasele fiind incapabile sa creasca suficient de repede incat sa ii poata face loc in interiorul unei cutii craniene compacte – cel putin nu in primele 3 luni de viata.
Intrebat la ce varsta se inchide fontanela, orice medic iti va raspunde ca asta este normal sa se intample oricand intre varsta de 3 si 24 luni. Inchiderea fontanelei nu are legatura cu administrarea de vitamina D, care nu ar trebui in nici un caz intrerupta din aceasta cauza.
Fontanela bebelusului si siguranta acestuia
Daca te gandesti ca bebelusul tau are o gaura in cap, vei considera probabil ca aceasta este cea mai vulnerabila parte a corpului sau. Dar ai doar partial dreptate.
Creierul este protejat de o membrana subtire, dar foarte rezistenta, in aceasta zona. In schimb, existenta fontanelei imprima cutiei craniene in grad fantastic de elasticitate, care nu e de ajutor numai in timpul nasterii, ci si dupa aceea: orice traumatism sau lovitura este preluata si dispersata prin intermediul oaselor moi si doar partial sudate, astfel incat creierul – cel mai important organ, pana la urma – sa fie protejat.
Ce este craniostenoza?
Craniostenoza este definita de catre specialisti ca o anomalie congenitala in care oasele craniului unui bebelus sunt sudate inainte ca dezvoltarea creierului sa fie finalizata. Ca sa iti faci o idee despre modul si ritmul in care creste creierul iti vom spune ca atunci cand implineste un an, bebelusul are un creier de 3 ori mai mare decat in momentul nasterii.
La implinirea varstei de 2 ani, creierul sau este de 4 ori mai mare decat la nastere. Dimensiunile creierului la varsta de 6 luni reprezinta 50% din dimensiunile creierului unui adult; la implinirea varstei de 3 ani, creierul copilului reprezinta 85% din volumul creierului unui adult. In acest context, existenta fontanelelor si faptul ca inchiderea lor nu se realizeaza prin osificare encondrala devin mult mai importante.
Ce inseamna hidrocefalie la bebelusi?
Hidrocefalia la bebelusi inseamna acumularea de lichid in anumite zone ale creierului. Exista multe cauze care pot determina aceasta afectiune din fericire rara, dar nici una dintre ele nu are legatura cu momentul inchiderii fontanelelor sau cu dimensiunile acestora. Pe de alta parte, o fontanela bombata poate ridica suspiciunea unui diagnostic de hidrocefalie.
Am observat ca fontanela bebelusului meu pulseaza!
Multi parinti intra in panica atunci cand remarca pulsatia fontanelei anterioare a copiilor lor. Totusi, acest lucru poate fi perfect normal, dupa cum poate fi considerat un indiciu al unei eventuale boli neurologice sau vasculare.
Daca bebelusul tau se simte bine, mananca, e vioi, e activ, iti recomandam sa suni medicul in timpul programului si sa il anunti de ingrijorarea ta. Daca micutul e letargic, nu suge, e apatic, plange neconsolat ore in sir, simptome adaugate aspectului pulsatil al fontanelei, e mai bine sa mergi la spital cat mai curand, pentru o evaluare. Desi situatia actuala in ceea ce priveste Covid e stresanta, la spital toata lumea poarta corect masca medicala, astfel ca esti ceva mai protejata decat in alte locuri publice.
Fontanela la bebelusi si starea de sanatate
La fiecare evaluare lunara, medicul va aprecia dimensiunile si aspectul fontanelei. In acelasi timp, daca bebelusul se imbolnaveste si este necesar un consult de specialitate, orice doctor va palpa si fontanela, si asta deoarece ea poate oferi indicii importante referitoare la starea celui mic.
De pilda, este normal ca atunci cand copilul plange, tuseste sau vomita, fontanela sa fie bombata, insa odata intrerupte aceste manifestari fiziologice, ea trebuie sa revina la normal. Daca ramane umflata, ea indica o afectiune cerebrala acuta de tipul meningitei sau hemoragiei intracraniene – ambele sunt urgente medicale.
Pe de alta parte, un copil bolnav care nu se alimenteaza cum ar trebui, sau un copil care varsa si are scaune proaste frecvente poate avea fontanela infundata – un indicator important al starii de deshidratare.
Tinand cont de toate aceste aspecte, devine mai usor de inteles de ce evaluarea aspectului fontanelei este o parte nelipsita a oricarui consult, cel putin pana la varsta de 12 – 18 luni. Medicul va nota in foaia de examinare dimensiunile pe care le are fontanela la bebelusi, luna de luna, pentru a observa evolutia acesteia.