Iti vin in minte multe chestii mai infricosatoare decat un episod de febra cu frisoane la copii, in miez de noapte? Totusi, febra este prietenul nostru si un aliat in lupta cu infectiile. Te invitam sa descoperi cum trebuie sa gestionezi eficient febra si frisoanele aparute la copil.
Medicii spun ca e perfect normala situatia in care copiii fac intre 8 si 12 raceli in fiecare an, in primii 5 – 7 ani de viata, asadar febra la copii nu este nici ea o raritate. Desigur, exista o mare diferenta intre febra copiilor care ar trece neobservata, starea generala a pruncului fiind nemodificata, si episoadele de febra cu frisoane la copii.
Care este temperatura normala a corpului uman?
Atunci cand vorbim despre adulti, stim ca temperatura normala a corpului, masurata la subrat, este de 37 grade Celsius. Cand vine vorba despre copii, insa, discutam despre o stare subfebrila atunci cand termometrul iti indica peste 38 grade Celsius, iar medicii considera ca te poti gandi sa intervii abia cand temperatura depaseste 38.5 grade Celsius.
Febra este periculoasa?
Febra este un mecanism natural de aparare al organismului. Totusi, in anumite situatii, ea poate deveni un factor de risc.
Daca discutam despre copii mici, ceea ce inseamna bebe la 3 luni sau mai mic, un episod de febra trebuie sa te trimita de urgenta la spital. Daca nu ai posibilitatea de a te deplasa singura, poti apela serviciul de urgenta. Bebelusii atat de mici nu au un sistem imunitar competent si orice infectie trebuie evaluata cat mai repede de catre un specialist.
Mai exista o situatie in care febra poate fi periculoasa: atunci cand temperatura la copii (sau la adulti) depaseste valoarea de 40.5 – 41 grade Celsius. Este vorba despre o proteina din structura creierului, care este sensibila la variatiile de temperatura, astfel ca sistemul nervos poate avea de suferit.
Ce sunt frisoanele si de ce apar?
Ca sa vorbim despre frisoane la copii trebuie mai intai sa intelegi cum apar ele, ce anume le declanseaza. In mod normal, temperatura corporala este reglata de un “termostat” intern. Atunci cand faci febra, termostatul e reglat la o temperatura mai mare decat cea normala.
Corpul incearca sa ajunga cat mai repede la noua valoare, impusa de termostat – motiv pentru care resimti senzatia de frig si apar si tremuraturile incontrolabile. Atunci cand copilul are frisoane, e clar ca temperatura urmeaza sa creasca – de obicei este vorba despre o crestere rapida.
Ce trebuie sa faci cand copilul are febra?
Am vazut deja ca medicii recomanda interventia atunci cand temperatura corpului depaseste 38.5 grade Celsius. In cazul nou-nascutilor si al bebelusilor mai mici de 3 luni, e important sa mergi imediat la medic.
In cazul copiilor mai mari de 3 luni, primul pas pe care il ai de facut este sa aerisesti incaperea si sa o racoresti si sa il lasi pe cel mic in haine cat mai subtiri sau doar in scutec. Tinand bebelusul sau copilul mic in contact piele pe piele cu tine, contribui la reglarea temperaturii corpului acestuia.
Impachetarile se pot dovedi de asemenea foarte eficiente; e important insa sa folosesti apa calduta cand il infasori pe pacient in prosopul ud, pentru a evita senzatia neplacuta a socului termic la contactul pielii fierbinti cu materialul rece.
Dusurile cu apa calaie sau joaca in cada pe jumatate plina cu apa calaie sunt alte remedii populare frecvent recomandate si eficiente, despre care probabil ca si pediatrul ti-a mentionat.
Daca temperatura continua sa creasca, va fi nevoie sa apelezi la medicatia antitermica specifica. Inainte de a da Nurofen la copii sau de a administra una dintre variantele de paracetamol pentru copii, iti recomandam sa discuti cu medicul, care e in masura sa indice dozajul adecvat.
Ce trebuie sa eviti cand copilul face febra?
Daca iti amintesti de vremurile in care mama sau bunica puneau cate 2 plapumi pe tine, in incercarea de a te face sa transpiri – ei bine, nu aplica asta. E important ca din contra, sa lasi cat mai multa caldura sa se “risipeasca” din corpul copilului, in loc sa o ajuti sa se acumuleze.
Un alt lucru care trebuie evitat este celebra frectie cu otet sau cu spirt. Nu sunt putine cazurile in care bebelusii sau copiii au ajuns la spital cu arsuri pe pielea lor sensibila, de la expunerea prelungita la spirt sau otet. Mai mult decat atat, vrei sa eviti absorbtia de alcool prin piele, la copilul mic.
Ce trebuie sa faci cand copilul are frisoane?
Frisonul este greu de suportat – sigur ai experimentat si tu senzatia, cel putin o data in viata. In aceasta situatie, inveleste copilul cu una sau mai multe paturi, pana cand se simte ceva mai bine. Si tine la indemana termometrul si antitermicul, probabil ca va fi nevoie de o noua doza in curand.
Ce sa eviti cand copilul are frisoane?
Evita, pe durata frisonului, metodele fizice de reducere a febrei; dusurile si impachetarile nu vor face decat sa accentueze senzatia de frig, iar corpul isi va intensifica reactia de a creste temperatura pana la valoarea “stabilita” de “termostat”.
Convulsia febrila – cand apare si cat de periculoasa este?
Convulsia febrila apare la unii copii, de cele mai multe ori pe fondul cresterii bruste a temperaturii. Copiii sunt susceptibili pana la aproximativ 5 ani; in general, dupa ce au depasit aceasta varsta, nu mai exista riscul de a experimenta convulsia febrila.
Desi aspectul unei convulsii febrile este infricosator pentru parinti, episodul ramane in general fara urmari. Pe de alta parte, e de preferat o evaluare medicala, pentru a se stabili clar ca nu este vorba despre o alta cauza a convulsiei.
Convulsia febrila simpla poate dura pana la 15 minute; copilul poate avea contracturi musculare involuntare, insotite de gemete, lesin, varsaturi sau urinare involuntara. Este important sa ai grija sa indepartezi obiectele in care copilul s-ar putea lovi copilul in timpul crizei. De asemenea, aseaza si mentine copilul pe o parte, ca sa nu se inece in cazul in care ar vomita.
Consultul medical este important dupa o astfel de convulsie, dar daca aceasta dureaza mai mult de 5 minute, sau daca observi ca, in timpul ei, copilul se invineteste, e de preferat sa suni la ambulanta pentru ca evaluarea sa aiba loc imediat.
Nu intra in panica atunci cand e vorba despre racelile celui mic. Ai grija la hidratare, evita alimentele grele, foloseste produse adecvate varstei pentru decongestionarea nasului pentru a imbunatati somnul de noapte si.. ai rabdare: trece!