Tusea seaca la copii poate fi provocata de o multime de cauze. Daca ea apare in contextul unei viroze obisnuite, nu ar trebui sa reprezinte un motiv de ingrijorare, dar daca tusea se prelungeste excesiv de mult, sau daca nu il lasa pe copil sa se odihneasca, ar trebui sa mergi la un consult.
Majoritatea parintilor cauta cat mai rapid un tratament pentru tuse seaca la copii, dar nu pot fi aplicate aceleasi remedii pentru tuse seaca la toate persoanele, pentru simplul fapt ca motivele care declanseaza acest simptom pot fi foarte variate.
In acest articol ne propunem sa discutam despre diversele tipuri de tuse seaca, despre posibilele cauze si despre optiunile de tratament, sa stabilim daca in tuse seaca la copii, aerosoli sunt intotdeauna obligatorii si benefici si sa ne lamurim de ce in alte tari nu se recomanda nici un fel de sirop pentru tuse, seaca sau productiva.
Ce este tusea seaca?
Poate ca medicul de familie te intreaba cum tuseste copilul tau, iar tu nu stii sa ii raspunzi. Cand se vorbeste despre tuse seaca la copii, medicul se refera la o tuse care nu este insotita de mucus sau flegma (tusea aceasta cu secretii se numeste tuse productiva, la copii si la adulti deopotriva) . De multe ori ea este declansata de o senzatie de gadilat in gat, si uneori vorbim despre o tuse seaca persistenta saptamani intregi.
Care sunt cauzele care determina aparitia de tuse seaca?
Motivul pentru care, in tuse seaca la copii, aerosoli nu sunt intotdeauna utili este ca exista o multime de cauze determinante:
- Refluxul gastro-esofagian: in timpul unui episod de reflux, acidul din stomac urca pe esofag si il irita, ceea ce declanseaza episoade de tuse seaca. Un copil mai mare iti poate spune ca “il arde” in “cosul pieptului”, dar la copiii mici si la bebelusi trebuie sa urmaresti si eventuala aparitie a altor simptome: durere de gat, inghitit dificil sau dureros, dureri de stomac, respiratie urat mirositoare, etc.
- Alergiile: in cazul unei alergii, organismul reactioneaza ca si cum o molecula straina (praf, polen, matreata de animale, etc) ar reprezenta o amenintare pentru organism. Nasul – prima poarta de intrare a alergenului – tinde sa produca mai mult mucus, ceea ce poate declansa o tuse seaca, iritanta. Cel mai probabil vor aparea si alte simptome: ochi rosii, lacrimat, stranut, otita, sinuzita, etc.
- Astmul: In cazul astmului, care e o boala cronica, caile respiratorii ale copilului se ingusteaza atunci cand sunt expuse unui anumit factor declansator. Inflamatia poate afecta inclusiv pulmonul, determinand adeseori wheezing.
- Laringita: Cauza laringitei este o infectie virala care determina inflamarea corzilor vocale si ale laringelui. Este mai frecventa la copiii de 3 luni – 5 ani, iar simptomul cel mai caracteristic este o tuse latratoare, seaca, ce se inrautateste noaptea. Atunci cand un parinte de copil mic cauta remedii pentru calmare tuse la copii, noaptea, medicul poate suspecta o laringita.
- Infectile tractului respirator: Raceala comuna si gripa au o gama variata de simptome, care includ in general si tusea umeda. Uneori, dupa vindecare, o tuse seaca poate persista, din cauza reziduurilor de mucus care se curata in timp. Tusea seaca poate fi insa si semn de pneumonie sau bronsiolita.
Cand trebuie sa consulti medicul?
Majoritatea parintilor apeleaza la tot felul de remedii pentru tuse empirice, cunoscute din batrani; o alta categorie da fuga la medic imediat, doar pentru a afla ceea ce stiau deja: lapte cald cu miere, comprese calde pe piept si vedem cum evolueaza in urmatoarele 2 – 3 zile. Cand e cazul sa mergi la medic pentru medicamente – tratament pentru tuse seaca puternica?
- Daca bebelusul e mai mic de 4 luni;
- Daca tusea seaca se transforma in tuse productiva cu mucus verzui sau cu sange;
- Daca apar dificultati de respiratie;
- Daca tusea e insotita de febra mare;
- Daca apar semne de deshidratare;
- Daca respiratia e insotita de suierat (wheezing).
Remedii casnice pentru ameliorarea simptomelor
Exista cateva lucruri pe care le poti face pentru a usura somnul de noapte, cand copilul nu se poate odihni, dar situatia nu impune vizita la camera de garda a spitalului:
- Un umidificator poate imbunatati respiratia ajutand la emolierea tractului respirator;
- Culca copilul pe plan inclinat – asta amelioreaza tusea determinata de reflux sau de alergii;
- Hidrateaza copilul corespunzator cu infuzie de plante, supa de pui sau alte lichide calde, care ajuta la fluidizarea si eliminarea mucusului;
- Ofera (copiilor destul de mari) acadele sau dropsuri cu miere sau mentol;
- Faceti o baie calda sau un dus cald, sau jucati-va in baia plina cu abur.
Tuse seaca copii – aerosoli
In multe situatii, medicii recomanda, cand vine vorba despre tuse seaca, tratament eficient, administrarea de aerosoli. Totusi, nu ar trebui ca parintele sa decida sa administreze aerosoli in toate cazurile de tuse; chiar si simplul ser fiziologic poate declansa o reactie de intensificare a tusei la unii copii, in functie de cauza acesteia.
Un alt lucru la care parintii ar trebui sa renunte este administrarea de dexametazona in aerosoli; dexametazona nu este produsa in vederea nebulizarii si exista alte medicamente adecvate pentru acest tip de administrare.
Tuse seaca copii – alte medicamente
Insistam ca orice medicament ar trebui administrat la copilul mic numai la indicatia medicului. Chiar si cand este vorba despre siropuri naturiste, din plante, ele nu sunt potrivite in toate situatiile.
Multi parinti merg direct la farmacie si intreaba de sirop pentru tuse productiva la copii sau despre sirop de tuse seaca, dar o recomandare corecta este foarte dificil de facut fara a se cunoaste cauza care a declansat episodul de tuse. Iar pediatria din tarile vestice descurajeaza intens orice tratament pentru tuse care sa calmeze tusea, sa stimuleze expectoratia sau sa influenteze in orice alt mod acest simptom.
Se considera ca organismul are parghiile sa gestioneze acest mecanism de aparare natural, si ca trebuie intervenit asupra cauzei care a determinat aparitia tusei, nu asupra simptomului.
Tuse seaca la copii – colectivitatea
Avand in vedere faptul ca tusea seaca are atat de multe posibile cauze, e dificil sa ii impui unui parinte sa isi tina copilul acasa pana cand simptomul dispare complet. Pentru protectia tuturor, e important ca orice copil care tuseste sa poarte masca medicala care sa ii protejeze pe cei din jur.
Un copil cu tuse seaca, dar care are o saturatie buna de oxigen si o stare buna si care nu face si nu a facut febra poate sa mearga in colectivitate, caci probabil tusea sa este de alta natura decat infectioasa. Medicul este cel mai in masura sa faca recomandari in acest sens.