Carti despre sarcina – Opinii Si Recenzii In 2025
Sarcina este o perioada plina de emotii pentru viitorii parinti, care se vad coplesiti de o multime de intrebari la care nu gasesc raspunsuri sau pe care nu vor sa le adreseze nimanui. O carte – sau mai multe! – care trateaza in amanunt subiectul sarcinii poate fi de mare ajutor, iar una dintre cele mai bune recomandari pe care ti le putem face este Jurnal de sarcina, un volum redactat de echipa de specialisti din spatele celebrei reviste Parenting. In paginile ei vei gasi o multime de informatii despre toate etapele pe care le vei parcurge pana la intalnirea cu micutul, puse la dispozitia ta pe un ton degajat si intr-un limbaj usor de inteles. Iar daca ceea ce cauti se inscrie in alta categorie de carti, avem si o propunere de rezerva: Carmen Bruma – Jurnal de gravida.
Tabel comparativ
Este un volum usor de parcurs si de inteles, o lectura usoara si practica, semnata de o echipa experimentata de specialisti, care redacteaza de ceva vreme una dintre cele mai bune reviste din domeniu. Vei gasi, in randurile ei, numeroase raspunsuri la intrebari pe care nu ai cui sa i le adresezi, in viata de zi cu zi.
Volumul nu este menit sa ofere prea multe explicatii din punct de vedere medical; daca acestea te intereseaza, probabil e mai bine sa te reorientezi.
Este o lectura accesibila, pe care le-o recomandam inclusiv femeilor care au incredere 100% in medicul care le supravegheaza, si care nu tin neaparat sa se informeze pe subiecte medicale, dar care vor aprecia informatiile gasite in aceste randuri.
Este o lectura scrisa foarte degajat, din experienta personala a unei specialiste in fitness si nutritie, care a trecut excelent printr-o sarcina sanatoasa, care nu i-a afectat prea mult organismul si din care si-a revenit surprinzator de repede. Le-o recomandam viitoarelor mamici care tin mult la aspectul si conditia fizica si aleg un stil de viata sanatos.
Standardele impuse de aceasta carte sunt destul de ridicate pentru gravida obisnuita, care nu isi propune, in general, sa revina in sala de antrenament imediat dupa nastere.
Le-o recomandam mamicilor foarte interesate de propria conditie fizica, dar si celor atrase de un stil de viata sanatos, care vor gasi in aceste randuri sfaturi practice si retete dintre care pot selecta ceea ce li se potriveste si le atrage.
A 3-a Optiune!
Este un volum diferit de celelalte, prin aceea ca se adreseaza, in egala masura, ambilor parteneri din cuplu, oferindu-le fiecaruia informatiile de care are nevoie pentru ca relatia sa fie una de sprijin si colaborare, iar ei sa invete sa functioneze ca o echipa si atunci cand vine vorba despre sarcina, nastere si bebelus - subiecte traditional lasate in grija mamelor.
Trebuie sa ai un partener deschis, care sa isi doreasca, la randul sau, sa fie implicat in aceasta calatorie.
O consideram o lectura foarte utila si practica, ce ii ajuta pe membrii cuplului sa colaboreze mai bine si sa depaseasca mai usor una dintre cele mai solicitante perioade din viata oricarui cuplu.
Pareri despre cele mai bune carti despre sarcina
In era informatiei, din ce in ce mai multe gravide doresc sa stie cat mai multe lucruri despre sarcina: ce se intampla cu bebelusul din burtica, cum creste si cum se dezvolta, ce anume ar trebui ea sa manance, sa faca sau sa nu mai faca pentru o dezvoltare optima a copilului, care sunt medicamentele care ar putea-o expune vreunui risc si asa mai departe.
Alte mame doresc sa stie daca si alte femei trec prin aceleasi stari ciudate pe care le experimenteaza ele insele si daca acestea sunt normale, sau ingrijoratoare. O carte de buna calitate pe tema sarcinii iti poate raspunde la toate aceste intrebari, si la multe altele.
Carti tip jurnal de sarcina
Jurnal de sarcina
Multe pareri despre cea mai buna carte despre sarcina sustin ca un volum care sa prezinte viata unei gravide, cu bucuriile si neplacerile ei, asa cum se desfasoara ea zi de zi, va fi in mod special apreciata de catre viitoarele mamici.
In cazul in care cauti carti despre sarcina la preturi bune poti arunca o privire acestui volum, redactat de catre echipa autoare a revistei Parenting. Publicata in 2012, cele 144 de pagini raman cat se poate de actuale si iti povestesc despre fiecare dintre noile experiente asociate sarcinii, de la prima ecografie, pana la nastere.
In randurile ei vei putea citi despre pofte si miscarile bebelusului, vei gasi sfaturi despre nutritie si stil de viata sanatos, despre miscare si sex, despre cum sa iti imbunatatesti viata sexuala. O poti considera o sursa de informatii bine documentate, sau o poti folosi ca jurnal, astfel incat sa ramai cu o amintire pretioasa din perioada in care copilul tau era, inca, in burtica.
Ligia Pop – Jurnal de sarcina. Sfaturi pentru o nastere fara frica si pentru un bebe sanatos
Ligia Pop si carte despre sarcina – iata o cautare pe care merita sa o tastezi in pagina de browser, ca sa gasesti unul dintre cele mai valoroase materiale de care are nevoie o gravida in perioada aceasta speciala a vietii sale.
Discutam despre un jurnal de sarcina – carte aflata la a doua editie deja, tiparita sub indrumarea editurii Curtea Veche Publishing. In cele 296 de pagini ale sale, volumul constituie un veritabil ghid ce ofera detalii despre o sarcina sanatoasa si o nastere naturala, pentru un bebelus fericit.
Spre deosebire de celelalte volume ale autoarei, acesta nu se ocupa de alimentatia raw vegana ci include o multime de informatii bine documentate si experiente personale din viata de gravida a acesteia. Poti citi despre pregatirea organismului pentru sarcina, inainte de conceptie, despre felul in care a decurs aceasta, despre o nastere cat mai usoara, despre cele mai freccvente probleme in sarcina si solutiile simple si naturale pentru ele, despre posibilul impact pe care produsele folosite zilnic il pot avea asupra bebelusului.
Alimentatia in sarcina, carte
Carmen Bruma – Jurnal de gravida
Carmen Bruma, carte despre sarcina, este una dintre cele mai cautate volume romanesti de pe piata. Este de inteles, daca ne gandim la o gravida care a reusit sa ia in greutate doar 10 kg pe parcursul celor 9 luni, dupa care a nascut natural un bebelus sanatos si a revenit la antrenamentele obisnuite in mai putin de doua luni, nu-i asa?
Discutand despre alimentatia in sarcina, cartea iti ofera sfaturi practice despre ce inseamna o alimentatie sanatoasa in aceasta perioada, despre cum ar trebui interpretata expresia “a manca pentru doi” si este considerata foarte utila pentru ca iti pune la dispozitie un meniu zilnic sau saptamanal adaptat trimestrului de sarcina in care esti.
In plus, vei beneficia si de o serie de recomandari alimentare menite sa amelioreze din neplacerile unei sarcini, de la starile de greata initiale, pana la balonare, arsuri si alte asemenea “distractii” care te afecteaza pe masura ce inainteaza sarcina. O consideram o carte despre sarcina, la un pret bun, pe care ar trebui sa o ai daca te intereseaza un regim de viata sanatos.
Nicole M. Avena, PhD – What to Eat When You’re Pregnant
Una dintre cele mai bune carti despre sarcina pe care le poti achizitiona, daca ceea ce te intereseaza are legatura cu o alimentatie echilibrata si sanatoasa, este acest volum, disponibil in limba engleza si semnat de catre un medic specialist in domeniul nutritiei.
Tiparita in 2015, cartea iti ofera, pe parcursul celor 240 de pagini, un ghid complet al alimentatiei potrivite, incluzand insa si exemplele de “asa nu”: produse pe care este mai bine sa le eviti, pentru sanatatea mamei si dezvoltarea armonioasa a bebelusului. Avand in vedere ca alimentatia gravidei pare sa aiba impact asupra dezvoltarii sistemului nervos al celui mic, dar si asupra viitorului sau comportament, devine deodata evident de ce este atat de important sa optam pentru obiceiuri sanatoase.
Ghidul include 50 de retete, alaturi de informatii utile din domeniile medicinei, nutritiei si psihologiei, astfel incat sa intelegi mai bine de ce anume are nevoie corpul tau si cum poti alege ce mananci, astfel incat bebelusul sa beneficieze de tot ce e mai bun pentru el.
Sarcina si nasterea carte
Dean Beaumont, Steph Beaumont – Ghidul sarcinii si al nasterii pentru ea si el
Nu e simplu de gasit cea mai buna carte despre sarcina si nastere, insa acest volum merita, cu siguranta, investitia, pentru ca in interiorul sau vei gasi informatii documentate, explicatii clare, sfaturi practice si linistitoare, ideale pentru orice cuplu care trece, impreuna, prin “aventura” unei sarcini.
Daca e vorba despre carti de citit in sarcina, acest volum merita sa ii acorzi timp si incredere, caci este semnat de cuplul fondator al Natal Family, care reuneste cei mai mari specialisti din Marea Britanie in domeniul educatiei prenatale. In plus, abordarea este una noua si originala, care il implica si pe tata in aceasta aventura, ea tratand sarcina si nastere ca pe o experienta care trebuie traita intr-o echipa formata din ambii parinti.
Vei gasi recomandari adresate mamei si tatalui, raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente intrebari ale viitorilor parinti, sectiuni care va vor ajuta sa va intelegeti mai bine partenera(ul), sfaturi despre modul in care tatal se poate implica, in tot acest drum, pentru a-si sustine si ajuta partenera. Traita ca o echipa, sarcina si nasterea devin, firesc, mai usoare!
Dumitru Motet – Nasterea fara durere
Daca esti interesata de sarcina si nastere, o carte utila, care abordeaza aceste subiecte poate fi si aceasta, care iti prezinta cateva sfaturi pentru ca nasterea bebelusului tau sa decurga cat mai simplu si relaxat – si, desigur, cu cat mai putine dureri pentru mamica.
Fiind o carte despre sarcina la pret bun, aparuta in 2013, ea iti ofera informatii si sfaturi pentru a continua sa fii o persoana activa, astfel incat nasterea sa decurga rapid. In plus, posibilele complicatii si probleme vor fi prevenite.
Pregatirea pentru sarcina trebuie sa fie nu doar fizica, ci si psihica, pentru ca o atitudine relaxata si calma va contribui semnificativ la un travaliu mai usor si mai rapid. In plus, aceste momente unice din viata fiecarei femei merita traite cu bucurie si cu participare activa din partea acesteia, nu cu teama, care ar incetini semnificativ si modul in care decurg lucrurile, putand conduce la nasterea prin cezariana.
Sarcina extrauterina, carte
Heidi Murkoff – La ce sa te astepti cand esti insarcinata
Chiar daca nu e simplu sa gasesti o carte despre sarcina, ieftina si buna, acest volum merita, cu siguranta, investitia, caci este cel mai bine vandut produs din categorie. Si asta, pentru ca este un ghid complet, care iti explica tot ceea ce trebuie sa stii despre aceasta perioada. Denumita, metaforic desigur, biblia femeilor insarcinate, este singurul volum atat de complet pe care il poti accesa.
Ce e cel mai interesant este ca daca doresti informatii despre orice subiect: preeclampsie, dezvoltarea bebelusului pe saptamani, sarcina extrauterina, o carte atat de complexa este capabila sa ofere raspunsurile necesare. Si unul dintre motivele pentru care a fost vanduta in peste 19 milioane de exemplare este acela ca ofera raspunsuri la intrebari aparent simple, pe care nu ai, insa, cui sa le adresezi.
Aflata la a cincea editie, cartea iti va oferi informatii medicale, sfaturi practice, recomandari; vei descoperi tot ce trebuie sa stii despre testele prenatale, despre medicamente sigure in sarcina, despre alternative de a-ti aduce pe lume bebelusul, despre ingrijirea cosmetica si asa mai departe.
Carte despre sarcina pe saptamani
Marie-Claude Delahaye – cartea viitoarei mame
In seria de carti despre sarcina, ieftine si bune, disponibile pe piata romaneasca, acest volum se remarca prin modul sau de organziare: 38 de capitole, corespunzatoare celor 38 de saptamani de sarcina, pana ce bebelusul ajunge la termen.
Volumul a fost publicat in 2012 si contine 334 pagini in care ofera informatii, pas cu pas, de la preconceptie pana la nastere. Fiind o carte despre sarcina pe saptamani, este mult indragita de mamici, care o folosesc, orientativ, ca pe un fel de jurnal de sarcina.
In cuprinsul ei vei gasi informatii despre ovulatie si fecundatie, despre felul in care se dezvolta fetusul inca inainte ca tu sa stii de existenta lui, despre schimbarile prin care trebuie sa te astepti sa treci, dar si o multime de sfaturi practice despre stilul de viata, regimul alimentar, sport, viata intima si asa mai departe. Toate acestea sunt tratate cu suficiente detalii si explicatii incat sa poti intelege, efectiv, ce se intampla in corpul tau.
Emil Capraru, Herta Capraru – Mama si copilul
Aflata la a VI-a editie, aceasta carte este deja clasica pe piata romaneasca; multi dintre parintii de azi au fost crescuti dupa recomandarile primei editii, care, intre timp, a fost revizuita si completata de catre autori. Cu o coperta noua si informatii moderne, ea este un ghid practic si extrem de util pentru orice parinte aflat la inceput de drum.
In cele peste 300 de pagini, acest volum recomandat mai frecvent atunci cand vine vorba despre carti despre diversificare pentru bebelusi ofera informatii pretioase si despre perioada sarcinii, si despre nasterea si ingrijirea nou-nascutului.
O recomandam viitorilor parinti care isi doresc sa beneficieze de un material redactat de persoane cu experienta vasta in domeniul ingrijirii bebelusilor, pentru ca este deosebit de completa si complexa si abordeaza o gama generoasa de subiecte, refuzand sa ramana in sfera limitata a sarcinii, in modul in care multi autori inteleg sa trateze acest subiect.
Sarcina zi de zi, carte
Glade B. Curtis, Judith Schuler – Sarcina ta – Ghidul oricarei femei
Cele 364 de pagini pe care ti le pune la dispozitie acest volum iti permit sa te informezi despre sarcina zi de zi, cartea fiind redactata de un medic experimentat, pregatit sa iti puna la dispozitie informatii paramedicale actualizate, atent structurate pentru a fi utile oricarei gravide.
Volumul este special conceput incat sa raspunda la unele dintre cele mai frecvente intrebari pe care si le pune, la un moment dat, orice gravida. Citind-o, vei afla cum poti sa combati greturile matinale, ce si cum trebuie sa mananci, cum e bine sa exersezi, si asa mai departe.
Echipa de medici care se afla la mai mult de 10 carti semnate impreuna, iti pune la dispozitie, de asemenea, detalii despre cum va decurge, indeaproape, sarcina, despre tratamentele, medicamentele, vitaminele, ceaiurile si tincturile pe care poti continua sa le folosesti sau pe care ar trebui sa le intrerupi, si despre modul in care poate decurge nasterea si ce poti tu face pentru a usura intregul proces. Un ghid util si practic si, mai important, usor de parcurs.
Medicatia in sarcina si alaptare,carte
Claudette Rocher – Homeopatie, Femeia insarcinata
Despre medicatia in sarcina si alaptare, carte care sa trateze acest subiect amplu si complex nu vei gasi prea usor, el ramanand apanajul medicilor specialisti, mai mult decat altele. Acest volum isi propune sa demonteze mitul comform caruia gravida nu are voie sa fie tratata medicamentos.
Laboratoarele farmaceutice Boiron sunt pionieri pe aceasta cale, a tratamentelor pentru gravide, punand la dispozitia specialistilor medicamente homeopate care pot ameliora o multime de stari aparute in perioada sarcinii, permitand o ingrijire adecvata inclusiv in aceasta etapa.
Volumul include o lista completa a medicamentelor homeopate compatibile cu sarcina, indicatiile clinice pe care le are fiecare dintre ele, patologiile carora li se adreseaza – toate listate in ordine alfabetica pentru a fi mai usor de parcurs. Volumul poate fi folosit atat de specialisti (medici, farmacisti) cat si de gravide, care vor gasi in aceste randuri leacuri inofensive, accesibile si usor de procurat pentru multe dintre neplacerile asociate sarcinii.
Carti despre bebelusi
Elizabeth Fenwick – Mama si copilul
Daca esti in cautare de carti despre bebelusi, acest volum aparut in anul 2018 este la dispozitia ta pentru a-ti oferi informatii recente, moderne, aliniate la cele mai moderne trenduri in pediatrie si puericultura, la un pret accesibil.
Volumul este aparut in colectia pentru familie a editurii Litera si contine 264 de pagini cu sfaturi, recomandari si explicatii menite sa iti usureze viata si sa te ajute sa cresti un bebelus perfect sanatos. Vei gasi, in randurile sale, informatii despre cele mai eficiente metode de ingrijire, sfaturi despre alimentatie, detalii legate de vaccinurile recomandate si multe, multe altele.
Volumul trateaza dezvoltarea bebelusului din momentul conceptiei, pana la varsta de 3 ani, strabatand alaturi de tine fiecare etapa a vietii acestuia, astfel incat sa ii poti oferi micutului un start optim in viata. Toate afirmatiile facute in paginile cartii sunt atent explicate si justificate, astfel incat sa te convinga de faptul ca metodele moderne au, in spate, o motivatie solida si ani de cercetare.
Ghid de cumparare
Cauti carti despre sarcina si piata pare sa fie saturata de carti despre bebelusi? Ei bine, exista cateva optiuni extrem de interesante si in categoria care te intereseaza pe tine deocamdata , dar cum sa faci alegerea cea mai potrivita pentru tine? Iata cateva dintre aspectele de care merita sa tii cont inainte de a porni la cumparaturi.
Subiectul tratat: Piata de profil este destul de generoasa in materie de carti care trateaza subiectul sarcinii, insa nu toate o fac in acelasi mod. Unele volume sunt veritabile enciclopedii, care abordeaza o multitudine de teme legate de aceasta perioada din viata fiecarei mame. Altele se concentreaza pe anumite aspecte, doar: nutritie, exercitiu fizic, probleme de sanatate asociate sarcinii.
Exista volume scrise de catre medici specialisti, care ofera informatii medicale pe intelesul tuturor, inclusiv detalii utile pentru tatici pe parcursul trimestrelor de sarcina, dupa cum exista carti de tipul unui jurnal de sarcina, care sunt redactate, fireste, din perspectiva unei femei care a trecut prin experienta asta si care are ceva de spus pe acest subiect.
Unele ghiduri se concentreaza mai ales pe dezvoltarea bebelusului in perioada sa de viata intrauterina, ele fiind foarte apreciate de catre mamici, mereu curioase sa afle ce se intampla, de fapt, in burta. Altele isi propun sa te pregateasca pentru o nastere naturala care sa decurga impecabil si care sa iti lase amintiri inegalabile despre prima intalnire cu cel mic.
Nu in ultimul rand, segmentul cartilor psihologice, care isi propun sa te ajute sa faci fata efectelor stresului in sarcina, sa iti imbunatatesti relatia cu partenerul sau chiar sa iti arate cum sa faci fata unei eventuale pierderi de sarcina, constituie o pista importanta si totodata un domeniu foarte cautat in mediul online.
Asadar, probabil ca cea mai buna idee este sa te hotarasti exact ce anume doresti de la volumul cautat, si sa alegi corespunzator.
Autor: Intotdeauna, o carte este judecata si dupa autorul care o semneaza. Daca esti interesata de aspecte medicale care tin de sarcina si de evolutia bebelusului, apeleaza la un volum semnat de un specialist: un medic obstetrician este alegerea potrivita.
Daca te intereseaza sarcina ca o experienta de ansamblu, completa, pe care iti doresti sa o intelegi cat mai bine, opteaza pentru un volum de dimensiuni generoase, redactat de o echipa – adesea interdisciplinara – care iti va prezenta informatii despre dezvoltarea bebelusului, despre posibilele probleme cu care te-ai putea confrunta din punct de vedere medical, dar si despre schimbarile psihologice, influentate de cele hormonale, care te pot afecta.
In sfarsit, daca iti doresti sa descoperi cum au trait alte femei experienta sarcinii, daca si ele s-au confruntat cu aceleasi neplaceri ca si tine (sau poate cu unele si mai si), ce solutii au descoperit, daca iti doresti un limbaj relaxat si o relatare “umana”, apeleaza la un volum de tip jurnal. Vei gasi o multime de informatii din viata de zi cu zi, imposibil de identificat in alt tip de carte.
Format: Cartile tiparite inca reprezinta o mare parte a volumelor comercializate in Romania, insa ele au marele dezavantaj ca ocupa extraordinar de mult spatiu. Pe de alta parte, in ele poti face observatii, poti nota intrebari, si da, te bucura cu mirosul specific de cerneala pe hartie.
Cartile electronice nu ocupa mult spatiu si sunt ideale pentru cumparatorii care au indoieli serioase ca vor folosi volumele respective si mai tarziu. Ele iti permit acces rapid, imediat, la informatia dorita, prin folosirea functiei de cautare, plus ca au marele avantaj de a putea fi transportate oriunde, pe un e-reader de dimensiuni mici, fara a fi obligata sa cari in geanta volume groase si de dimensiuni mari.
Optiunea unui audiobook este ceva mai rar disponibila pentru cartile despre sarcina in limba romana. In general, ascultarea lor dureaza mai mult decat lectura propriu-zisa, deci trebuie sa te gandesti bine daca este o optiune avantajoasa in ceea ce te priveste. Apoi, ia in calcul faptul ca informatia pe care o asculti trebuie retinuta, lucru imposibil daca desfasori, in acelasi timp, si o alta activitate care necesita concentrare.
Anul aparitiei: Exista carti care sunt la a zecea editie (revizuita) si care inca sunt cautate, recomandate, cumparate si apreciate. Secretul longevitatii lor este legat de faptul ca informatia din ele este mereu revazuta si actualizata, astfel incat sa corespunda celor mai noi sfaturi si descoperiri medicale.
Un volum publicat inainte de anul 2010 ofera, deja, informatii care necesita actualizare, mai ales in acest domeniu atat de studiat al sarcinii, nasterii si ingrijirii copiilor, in care apar noutati an de an. Editiile mai vechi contin, frecvent, informatii valoroase si lucruri care au ramas neschimbate, insa este dificil, pentru cititorul neavizat, sa le filtreze corespunzator.
Limba: Multe dintre cititoare prefera sa citeasca in limba romana; este de inteles, avand in vedere ca aceasta este limba natala. Celor care cunosc bine si alte limbi, le recomandam sa incerce sa consulte si carti in limba engleza, de pilda; vor gasi o oferta mult mai generoasa decat pe piata de profil romaneasca. Exista numeroase titluri care nu au fost traduse (si, probabil, nici nu vor fi) si care merita consultate pentru ca prezinta informatie variata si bogata.
Recenzii: Primul contact cu o carte noua se realizeaza prin intermediul prezentarii de pe coperta, sau al recenziilor oferite de catre specialisti sau de alti cititori. Pana la urma, este firesc sa fie asa: contracoperta iti ofera indicii importante despre subiectele abordate si despre limbajul folosit, iar cititorii iti spun, din experienta proprie, daca informatia prezentata le-a fost utila, daca limbajul a fost unul accesibil, si daca stilul este apropiat de ceea ce te intereseaza pe tine.
In plus, modul de abordare a subiectelor tratate te poate atrage sau indeparta de un volum anume. Poate ca te intereseaza informatii medicale, si atunci un jurnal plin de subiectivism si de glume te va enerva. Poate, dimpotriva, iti doresti o lectura relaxanta, care sa iti demonstreze ca nu esti singura care traieste anumite experiente, si atunci o carte medicala te va plictisi. Poate vrei sa fii o mama altfel si sa privesti aceasta perioada ca pe una pur si simplu normala, iar volumele pline de dulcegarii te vor enerva.
In final, lectura oricarei carti este o experienta foarte personala si profund subiectiva. Asadar, daca un volum este foarte recomandat, daca titlul te tenteaza, daca recenziile sunt incurajatoare, nu ezita: citeste-l. Cu siguranta vei gasi ceva util, chiar daca nu e exact ceea ce te asteptai sau chiar daca se intampla ca treci deja prin “al patrulea trimestru de sarcina“.
Intrebari frecvente
Cum downloadez carti despre sarcina si nastere pdf.?
La o cautare cu ajutorul unui motor de cautare, vei putea identifica pe internet si carti in format .pdf. Nu sunt prea multe disponibile gratuit, dar poti beneficia de ele pe diferite platforme de unde le poti si descarca.
Ce trebuie sa stim despre sarcina in randul adolescentelor sau carti utile in acest scop?
Cel mai important lucru pe care il pot afla adolescentele si preadolescentele despre sarcina este cum se intampla asta. Principala cauza a sarcinii in randul minorelor este consecinta directa a lipsei de educatie, astfel ca orice carte destinata tinerelor, menita sa le familiarizeze cu propriul corp si modul in care apare o sarcina, este utila.
Desigur, este hilar sa ne imaginam ca ele vor alege abstinenta pentru a se proteja impotriva unei sarcini nedorite, prin urmare este ideal sa gasim o carte de educatie sexuala care sa prezinte si metodele contraceptive pe care le au la indemana. De asemenea, o idee buna este ca ea sa abordeze si subiectul bolilor cu transmitere sexuala.
Care sunt cele mai laudate carti despre sarcina si cresterea copilului?
Cartea romaneasca celebra pe acest subiect este Mama si copilul a sotilor Capraru. Desi se afla la a VI-a editie si desi este calduros recomandata de o multime de lume, nu toate informatiile prezentate in ea sunt in acord cu cele mai recente recomandari ale pediatriei moderne. Anul de aparitie al primei editii transpare din randurile cartii, dar chiar si asa, gasesti in interiorul ei numeroase sfaturi practice.
Daca discutam despre carti straine, cu siguranta cea mai bine vanduta este Heidi Murkoff – La ce sa te astepti cand esti insarcinata, care a depasit 19 milioane de exemplare comercializate in intreaga lume. O apreciem pentru ca aduce in discutie o multime dintre subiectele de interes pentru gravide, de la dezvoltarea bebelusul in fiecare saptamana de sarcina, pana la cele mai ciudate sau neasteptate simptome cu care se poate confrunta gravida in aceasta perioada. Poti adauga pe lista ta de lecturi Dr. Spock si Dr. Brazelton, pe tema cresterii si educarii copiilor.
Ce carti despre sarcina scrise de autori straini ar trebui sa citesc?
Suntem de parere ca daca iti faci timp sa rasfoiesti volumul mentionat deja, Heidi Murkoff – La ce sa te astepti cand esti insarcinata, vei avea un punct de pornire excelent mentru conversatii interesante cu medicul tau obstetrician.
Daca iti doresti sa ai o perspectiva mai completa asupra a ceea ce inseamna nasterea, iti vom recomanda o lucrare clasica: Frederick Leboyer – Birth without Violence. Este o abordare interesanta a acestui proces prin care trece fatul – pe cale sa devina bebelus – care iti va schimba modul de perceptie asupra acestui eveniment.
Ce carti abordeaza stiintific aspectele sarcinii?
Exista mai multe titluri care isi propun si reusesc sa faca asta. Noi iti recomandam orice carte despre sarcina semnata de un medic – cel mai potrivit pentru ca sa ofere informatii stiintifice intr-un limbaj usor de inteles.
E obligatoriu sa citesc carti in sarcina?
Desigur, nimic nu este obligatoriu; poti alege sa te informezi exclusiv in cabinetul medicului specialist. Totusi, consultarea unor materiale despre sarcina si nastere te poate ajuta sa depasesti mai bine si mai in siguranta micile hopuri inerente care iti vor aparea in cale. In plus, primii “pasi” in viata alaturi de bebelusul tau vor fi mai increzatori, daca esti mai bine informata.
Cum ne educam copiii adolescenti pentru a preveni o sarcina timpurie?
Adolescenta nu este o varsta usor de gestionat, nici pentru parinti, nici pentru cel in cauza. Schimbarile hormonale bruste prin care trece corpul viitorului adult sunt atat de puternice, iar dorinta sa de independenta atat de acuta, incat e greu sa rationezi impreuna cu el.
Educatia sexuala nu incepe, in nici un caz, la adolescenta. Ea incepe din primii ani de viata, in care copilul invata care sunt denumirile partilor corpului sau, invata ca anumite zone se numesc “intime” tocmai pentru ca nu are voie toata lumea sa le atinga, si asa mai departe.
Intrebarile despre cum se nasc bebelusii sau cum ajung ei in burtica la mami apar, de asemenea, din primii ani de viata, si exista raspunsuri simple si sincere la asta: tati pune in burtica lui mami o samanta este una dintre variante. Desigur, trebuie sa fii pregatit sa raspunzi la intrebarile urmatoare, care e posibil sa vina tot acum, sau mai tarziu.
Secretul cel mai important in ceea ce priveste educatia sexuala e legat de sinceritate. Copiii nu trebuie mintiti niciodata. Intrebarilor lor trebuie sa li se raspunda cu sinceritate. Adevarul poate fi prezentat in cuvinte alese pe intelesul lor, indiferent de varsta pe care o au atunci cand il cer.
Pe langa sinceritate deplina, este nevoie si de deschidere din partea parintilor. Da, cu totii ne-am dori ca fiicele noastre sa isi pastreze virginitatea pana mai tarziu, cand avem incredere ca vor fi suficient de intelepte incat sa faca o alegere buna, dar asta nu se intampla decat intr-o lume ideala. Sa tii tineri incuiati in casa si sa ii supui unui regim de viata extrem de strict nu ii va impiedica sa exploreze propria sexualitate.
Prin urmare, cel mai bine este sa discuti deschis cu fiul si fiica ta despre sex. Tinerii trebuie sa stie ce se intampla in timpul actului sexual, cum apare o sarcina, care sunt metodele contraceptive disponibile, care este riscul legat de bolile cu transmitere sexuala, cum se pot proteja impotriva acestora.
De multa vreme, abstinenta nu mai este o metoda contraceptiva sigura, pentru simplul motiv ca nimeni nu o practica. In orice caz, nu in adolescenta. Prin urmare, riscurile asociate inceperii vietii sexuale nu pot fi combatute decat prin informare si educatie.
Nu te gandi niciodata ca e prea devreme pentru acest gen de discutii. Nu este. Daca fiul sau fiica ta au intrebari pe acest subiect, raspunde-le atunci, nu la varsta la care crezi tu ca e potrivit sa abordezi subiectul. Nu vor astepta pana atunci, vor cauta alte surse de informare, nu intotdeauna cele mai exacte, si nici nu te vor mai aborda alta data.
Daca nu te simti foarte confortabil sa discuti despre acest subiect, o carte care te poate ajuta mult este Meg Hickling – Ce le spunem copiilor si adolescentilor despre sex. Extrem de apreciata, cautata si premiata, ea te va invata cum sa tratezi subiectul cu naturalete si iti va da idei despre ce informatii sa oferi si cum, in functie de varsta copilului.