Carti psihologice – Opinii si Recenzii in 2024
Cartile de psihologie sunt din ce in ce mai cautate de publicul larg, care doreste sa isi imbunatateasca relatiile: cu propria persoana, cu cei din jur, partenerul de cuplu sau copiii. Daca nu stii care este una dintre cele mai iubite carti din aceasta categorie, iti propunem ca o prima optiune Dr. Laura Markham – Parinti linistiti, copii fericiti, o carte perceputa ca revolutionara, pentru ca foloseste descoperiri medicale si stiintifice pentru a explica felul in care functioneaza creierul copilului si care sunt metodele cele mai adecvate de a inetractiona cu cei mici, pentru un raspuns adecvat si optim. Iar daca iti place sa ai de unde alege si vrei sa descoperi si o alta optiune, alternativa este Janet Lansbury – Nu exista copii rai.
Tabel comparativ
Cea mai buna!
Este un volum cu o generoasa baza stiintifica, rezultatul fiind o lucrare care imbina notiunile de psihologie cu cele medicale, astfel incat relatia dintre parinte si copil sa fie abordata din mai mult perspective, ca un intreg. Multumita acestui volum, iti vei intelege mai bine copilul si vei gasi mijloace mai bune pentru a schimba comportamentele nedorite.
Este un volum care se refera exclusiv la relatia dintre parinti si copii, prin urmare are un public relativ limitat, chiar daca foarte motivat.
Volumul este descris ca una dintre cele mai apreciate carti care abordeaza aceasta tematica, recenziile cititorilor si specialistilor cazand de acord ca e o lectura “obligatorie” pentru orice parinte care doreste o relatie armonioasa in familie.
Este un volum de psihologie aplicata, usor de inteles si de lecturat si de catre nespecialisti, care ofera solutii practice pentru o mare varietate de situatii cu care se confrunta parintii in cresterea copiilor lor. Explica detaliat conceptul si nevoia de limite impuse cu blandete, pentru o crestere armonioasa si o relatie de incredere reciproca.
Unii dintre parinti sustin ca ideile prezentate sunt aplicabile in special la copiii de varsta mica.
Este un instrument excelent pentru a contura si indrepta relatia pe care o ai cu copilul tau, astfel incat acesta sa creasca armonios, sub obladuirea si indrumarea ta, la care va deveni cu atat mai receptiv.
A 3-a Optiune!
Este un volum practic care iti ofera informatii interesante, cu exemple concrete si un veritabil ghid de interpretare, pentru a putea patrunde in lumea interioara a copilului tau si a descoperi trairi de care nici tu, nici el nu erati constienti. Include, de asemenea, cateva teste standardizate de evaluare a personalitatii.
Chiar daca volumul iti pune la dispozitii informatii interesante, e posibil ca interpretarea unui novice sa fie diferita de cea a unui specialist.
Este un instrument practic util pentru parinti, care pot apela la ajutorul unei persoane specializate in cazul in care identifica vreun aspect care ii ingrijoreaza sau care ii pune pe ganduri in ceea ce priveste viata interioara a copiilor lor.
Pareri despre cele mai bune carti psihologice
Multi parinti, dar nu numai, cauta carti de psihologie si parenting care sa ii ajute sa isi creasca mai frumos copiii, saii ajute pe acestia sa isi dezvolte singuri abilitatile de leadership, sa devina o versiune mai buna a lor insisi, sa inteleaga mai bine relatiile de cuplu si asa mai departe. In continuare iti vom prezenta cateva dintre cele mai apreciate volume din aceasta categorie.
Carti psihologice bune pentru mamici
Dr. Laura Markham – Parinti linistiti, copii fericiti
Multe pareri despre cele mai bune carti psihologice care au legatura cu cresterea copiilor mentioneaza acest volum, descris de catre specialisti ca fiind un “ghid revolutionar” care te va ajuta sa identifici si sa aplici principii de baza pentru cresterea unor copii fericiti, responsabili si capabili.
Fiind redactat de catre un medic, volumul prezinta o abordare simpla si eficienta care se bazeaza pe cele mai recente descoperiri referitoare la dezvoltarea si functionarea creierului uman. Mesajul de baza transmis de catre carte este ca o buna conectare emotionala cu copilul sta la baza relatiilor bune parinte – copil, care genereaza o educatie plina de respect, fara cicaleala, pedepse, amenintari sau recompense.
Punctul de pornire, sustine autorul in aceasta carte psihologica ieftina si buna, este legat de identificarea emotiilor parintilor, care ii impiedica sa reactioneze cu empatie si sa comunice suficient de clar. Cartea este ghidul perfect care te va ajuta sa intelegi mai bine copilul tau si comportamentul sau, si care iti va pune la dispozitie si instrumentele practice pentru a-l schimba.
Jesper Juul – Copilul tau competent
Daca esti interesat de carti psihologice bune pentru mamici si tatici, iti propunem sa iti faci timp sa citesti pe indelete acest volum al unui dintre cei mai apreciati si respectati specialisti in materie de psihologia copilului. La finalul volumului, ar trebui sa iti schimbi perspectiva traditionala asupra relatiei dintre parinte si copil, astfel incat sa puteti construi o relatia armonioasa bazata pe intelegere si respect reciproc.
Mentionata in destule clasamente de tipul “top 10 carti psihologice”, cartea porneste de la a demonstra ca toti copiii se nasc sociali, sensibili si empatici, astfel ca ei au nevoie de parinti care sa ii indrume si sa ii modeleze cu respect, care sa inlocuiasca structura ierarhica traditionala, autoritara si violenta.
Conform uneia dintre cele mai bune carti psihologice, noile elemente centrale in viata de familie trebuie sa devina demnitatea si reciprocitatea; adultii sunt invitati sa tina cont de competenta emotionala a copiilor si sa receptioneze deschis feedback-ul oferit de acestia, pentru a actiona conform intereselor si nevoilor reale ale celor mici.
Carti de psihologie aplicata
Janet Lansbury – Nu exista copii rai
Daca vorbim despre carti psihologice la preturi bune, nu putem sa nu iti propunem acest volum destinat parintilor si viitorilor parinti, care a aparut in colectia Educatie cu blandete a editurii Univers. Poate merita spus ca cele 208 pagini au fost publicate sub coordonarea Printesei urbane, Ioana Chicet Macoveiciuc.
Considerata a fi una dintre cele mai bune carti de psihologie aplicata, cartea este una bazata pe studii moderne, dar si pe experienta de peste 20 de ani a autoarei in ceea ce priveste lucrul cu copiii. Ca orice alte fiinte umane, si copiii trebuie tratati cu respect si intelegere, iar autoarea propune un ghid practic util pentru orice varsta.
Considerat a fi un excelent exemplu de carti de psihologie comportamentala, volumul ofera exemple concrete, concise, pentru ca relatia parinte – copil sa fie una mai armonioasa. Este in puterea noastra, ca parinti, sa reactionam adecvat la comportamentele discutabile si la reactiile dificile ale celor mici. Existenta limitelor si implicarea parintilor mereu disponibili va face ca cei mici sa depaseasca firesc diferitele etape normale in dezvoltarea lor.
Lawrence J. Cohen – Retete de jocuri
Printre cele mai bune carti de psihologie practica se numara si acest volum, inclus in colectia PP – Psihologie practica a editurii Trei. Cu un total de 384 pagini, volumul propune explicatii si exemple practice, concrete, despre cum chiar si cele mai tensionate momente din relatia parinte – copil pot fi transformate intr-o conexiune emotionala puternica.
Multi dintre parintii cititori descriu acest volum ca fiind un bun candidat la titlul de cea mai buna carte psihologica pentru ca este foarte usor de inteles, scrisa intr-un limbaj apropiat, accesibil tuturor celor interesati. Autorul, cu o experienta vasta in domeniul psihologiei pediatrice, ii incurajeaza pe parinti, mamici si tatici deopotriva, sa descopere “copilul interior” si sa lase deoparte seriozitatea, pentru a deveni mai apropiati de copiii lor.
Conform studiilor sale de decenii, copiii au nevoie de legaturi apropiate, care pot fi formate, intretinute si aprofundate prin joc, care contribuie semnificativ la un sentiment de siguranta si de atasament. Nu vei gasi, in volum, propuneri de jocuri, dar vei gasi un manual despre cum sa fii un parinte mai bun si mai apropiat de copilul tau. In plus, daca te ingrijoreaza acest aspect, discutam despre o carte psihologica la un pret bun si accesibil multora.
Carti de teste psihologice
Evi Crotti – Desenele copilului tau. Interpretari psihologice
In cazul in care cauti o carte psihologica la pret bun, acest volum de 216 pagini, publicat de editura Litera, iti ofera un mic manual de interpretare a uneia dintre cele mai accesibile modalitati de exprimare la care apeleaza copiii: desenul.
Atunci cand copiii se exprima verbal, ei pot evita sau ascunde anumite emotii profunde, pe care sunt prea mici sa le identifice si sa le exprime. Pe de alta parte, desenul e o modalitate spontana de exprimare, intr-un limbaj propriu, in termeni de forme si culori, a trairilor personale. Odata ce parcurg acest ghid, parintii devin mai capabili sa inteleaga universul interior al copiilor lor.
Pe lista de carti psihologice care merita citite, acest volum si-a castigat un loc binemeritat, el fiind de asemenea apreciat de catre cititorii neavizati. Vei gasi, in paginile sale, exemple de desene facute de prescolari si elevi, insotite de exemple detaliate. Pe langa acestea, exista si cele 4 teste proiective de baza, care permit intelegerea personalitatii copilului: testul figurii umane, testul arborelui, testul casei si testul familiei.
Robert Allen – Teste de personalitate Mensa
Daca te pasioneaza testele, iti propunem, din top carti psihologie, un volum care sa te ajute sa te descoperi si sa te cunosti mai bine, prezentand elemente importante despre personalitatea ta si ajutandu-te sa devii mai eficient in relatiile tale personale si profesionale.
Volumul include 46 de chestionare psihometrice realizate de Mensa, al caror scop este sa te invete despre aspectele importante ale personalitatii tale si sa te ajute sa iti identifici atuurile si punctele slabe. Cu ajutorul acestui volum, a carui parcurgere va fi plina de distractie si de surprize, vei reusi sa descoperi o multime de lucruri interesante in ceea ce te priveste.
In paginile sale vei descoperi ce tip de personalitate ai, daca esti introvertit sau extrovertit, daca te poti baza pe intuitia si creativitatea ta sau trebuie sa le mai antrenezi, in ce masura onestitatea, loialitatea, ambitia sau anxietatea iti conduc existenta. Este un volum care propune un nivel nou de auto-cunoastere, pentru imbunatatirea propriei vieti, si care, pe deasupra, se incadreaza perfect in categoria de carte psihologica la pret bun.
Carti psihologice despre iubire
Gaspar Gyorgy – Revolutia iubirii
Una dintre cele mai bune carti psihologice despre iubire pe care o poti achizitiona pe piata romaneasca este semnata de unul dintre cei mai apreciati psihologi si psihoterapeuti ai momentului. Aparuta in 2018 si descrisa ca fiind “o altfel de poveste despre atasament si relatii”, cartea ofera un instrument practic pentru relatii mature si profunde.
Considerata a fi una dintre cele mai bune carti psihologie de cuplu, volumul li se adreseaza in egala masura femeilor si barbatilor, fiind o pledoarie pentru reciprocitate. Nuantele convingatoare ale volumului sunt generate de experienta personala si profesionala a autorului, care insista ca o relatie sanatoasa necesita implicare si efort constient.
Mai mult decat un volum pentru cuplu, acesta este un exemplu de carti de psihologie umana care iti va imbunatati viata de cuplu, o resursa de pilde si sensuri care vor fi percepute personal de fiecare cititor. Relatiile interpersonale de buna calitate sunt, cel mai frecvent, unul dintre factorii esentiali unei stari de multumire si fericire pe care cu totii o cautam, in drumul nostru prin viata.
Carti psihologice recomandate de medici
Ross Campbell, Gary Chapman – Cele cinci limbaje de iubire ale copiilor
Aflat la cea de-a sasea editie, produsul se afla pe lista de carti psihologice care merita citite, cele 256 de pagini aparute sub indrumarea editurii Curtea Veche ajutandu-te sa intelegi mai bine care sunt nevoile reale ale copiilor, care sunt dorintele si asteptarile lor si cum sa procedezi pentru ca implicarea ta profunda sa fie apreciata si percceputa ca atare si de catre cei mici.
Volumul face parte din colectia de carti psihologice recomandate de medici, care apreciaza limbajul familiar si foarte accesibil folosit, dar si ideile inovatoare, esentiale unei relatii apropiate cu copilul. Nimeni nu se indoieste de iubirea pe care i-o porti celui mic, insa intrebarea care se pune este daca reusesti sa o exprimi astfel incat si copilul sa o perceapa, iar ea sa ii umple “rezervorul de iubire” de care avem nevoie cu totii.
Asemanatoare, ca si concept, cu editia destinata adultilor, ea se inscrie in seria de carti psihologice despre relatii care ii vor ajuta pe parinti sa comunice mai bine cu copiii lor, caci un copil iubit si apreciat este mai receptiv la sfaturi si indrumari.
Carti psihologice pentru adolescenti
Susan Sprague – Cum sa faci fata gastilor
Nu e deloc simplu sa gasesti carti psihologice pentru adolescenti, mai ales daca iti doresti ca ele sa fie citite direct de catre acestia. Volumul pe care ti-l propunem le este dedicat fetelor, care trec cu dificultate prin etapa adolescentei, in care risca sa se confrunte cu neplaceri zilnice, care iau proportiile unei adevarate tragedii.
Volumul nu doar ca este una dintre acele carti psihologice ieftine si bune tentante pentru publicul larg, dar el foloseste o exprimare simpla si familiara si exemple concrete si usor de inteles, astfel incat reuseste sa capteze atentia adolescentelor care nu sunt neaparat caracterizate de rabdare.
Putand fi considerate niste interesante carti psihologice pentru femei, nu doar pentru tinere, volumele te ajuta sa intelegi ca increderea in sine este o stare interioara si nu are legatura cu cel mai bun ruj sau cei mai scumpi pantofi, cu cel mai modern telefon sau cu invitatia la petrecerea anului. Intr-o lume in care trebuie sa infrunti greutatile si in care zvonurile sunt cea mai mare frica, acest ghid iti ofera strategii de aparare pentru a te feri de barfe si pentru a te simti mai stapana pe tine.
Carti psihologice pentru copii
Dr. Dawn Huebner – Ce sa faci cand iti iesi din fire
Putina lume accepta ideea unor carti psihologice pentru copii, insa acest volum face parte dintr-o serie care satisface, cu siguranta, cerintele pentru a se incadra in aceasta categorie. De fapt, volumul este parte a unei serii publicate de editura Trei, care constituie un excelent instrument de lucru pentru copii si parinti.
Aceste carti bune psihologice trateaza cateva dintre cele mai mari provocari cu care se confrunta copiii in viata lor de zi cu zi, si despre care nu sunt intotdeauna capabili sa discute direct. Volumele ii ajuta pe cei mici sa identifice problema – de data aceasta este vorba despre exploziile de furie – sa recunoasca care sunt cauzele care stau la baza lor, si sa identifice apoi solutii practice.
Numeroase recenzii de carti psihologice pentru copii apreciaza mult, printre altele, exercitiile propuse copiilor, care ii invita pe acestia la introspectie si la a gasi solutii acceptabile pentru diferite situatii ipotetice, cu care se pot intalni si in viata reala. Desigur, toate sunt prezentate intr-un limbaj accesibil celor mici.
Ghid de cumparare
Ne bucuram sa observam un interes in crestere din partea cumparatorilor pentru carti bune de psihologie, fiecare dintre ei avand o anumita sfera de interes: dezvoltare personala, mindfulness, consideratii psihologice in sarcina si nastere, cresterea copiilor si asa mai departe. Daca nu prea stii la ce produs sa apelezi, iata cateva dintre aspectele pe care merita sa le iei in calcul.
Tematica: Exista o mare varietate de carti recomandate, psihologice, dar un volum care i s-a potrivit prietenei tale e posibil sa fie cu totul altceva decat ce ai tu nevoie.
Unele dintre cele mai apreciate carti din aceasta categorie sunt cele de parenting si psihologia copilului. Din ce in ce mai multi parinti isi doresc sa construiasca o relatie buna si sincera cu copiii lor, care sa aiba la baza un cu totul alt fundament decat teama, care a caracterizat generatiile anterioare. De altfel, intr-un top carti de psihologie, acestea ocupa un loc fruntas in ceea ce priveste vanzarile.
Desigur, si in aceasta categorie exista mai multe subcategorii, in functie de varsta copiilor despre care discutam, de aspectele de educatie avute in vedere si asa mai departe. Din fericire, cele mai multe dintre cartile moderne si de buna calitate pornesc de la premisa ca si copiii, ca si adultii, merita tratati intotdeauna cu blandete si cu respect: ei nu sunt “animalute” care trebuie dresate, ci sunt egalii nostri, chiar daca nu detin, inca, mijloacele de adaptare si autocontrol la fel de dezvoltate ca ale noastre.
O alta categorie de carti care se bucura de mare succes sunt cele destinate adultilor care doresc sa se cunoasca mai bine. Aici se categorisesc inclusiv lucrarile care iti explica la ce sa te astepti in timpul sarcinii sau cum iti poti ajuta partenera in timpul sarcinii. Mai exista o mare varietate de teste psihologice care pot fi aplicate, dupa cum exista si o multime de carti care trateaza viata in general si atitudini diferite fata de viata.
Tot in categoria cartilor de psihologie fac parte si cele de dezvoltare personala. Fie ca e vorba despre a te desprinde de un mediu toxic in care ai copilarit, sau de a face fata mai bine frustrarii, pentru orice probleme exista cauze si solutii, iar aceste volume iti pot oferi o noua perspectiva pentru a te cunoaste mai bine si a te schimba.
Cartile de mindfulness te vor ajuta sa te placi si sa te iubesti mai mult. Ele te invata sa te raportezi intr-un mod mai optimist fata de lume, sa te relaxezi pentru a face mai bine fata stresului, sa devii mai constient de lcururile bune din viata ta si mai recunoscator pentru ele.
Cartile care se adreseaza unei probleme anume sunt o alta preferinta a cititorilor. Fiecare dintre noi se confrunta cu cate o provocare: anxietate, ipohondrie, depresie, toate fac parte din tabloul de viata al omului modern si foarte ocupat, si chiar daca aceste volume nu substituie interventia psihoterapeutului, pot reprezenta un adjuvant important.
Cartile motivationale sunt menite sa iti dea un imbold nou de a actiona, de a pune lucrurile in miscare si de a schimba ceva in viata ta, fie ca e vorba despre cariera, despre viata personala sau despre o alimentatie mai sanatoasa.
Cartile care abordeaza subiectul relatiei de cuplu sunt, de asemenea, interesante pentru cititori, pentru ca putine cupluri cu vechime reusesc sa se autoregleze si echilibreze singure, pastrand o buna comunicare de-a lungul anilor. E mai usor sa pastrezi relatia functionala in cuplu, atunci cand beneficiezi de o perspectiva noua si de putina instropectie, pentru a intelege mai bine dinamica voastra si ce puteti face pentru ca lucrurile sa devina din ce in ce mai bune.
Autor: Exista numerosi autori de carti de psihologie, dar de ce sa nu recunoastem, nu toti sunt la fel de apreciati de catre cititori. De altfel, ca in orice alt domeniu, exista carti mai bune si carti mai slabe, si exista nume, in fiecare dintre categoriile mentionate mai sus, pe care le poti citi cu entuziasm si incredere, dupa cum exista si nume care nu spun nimic.
Nu iti vom da exemple, acum, din nici una dintre categorii, caci autorii sunt specializati pe anumite probleme si numai cine consulta sectiunea de psihologie a unei biblioteci isi poate face o imagine cat de cat realista despre cat de mult s-a scris in acest domeniu.
Gradul de avizare al cititorului: Atunci cand discutam despre carti de psihologie, exista o linie clara de demarcatie intre cele care se adreseaza amatorilor, presoanelor fara studii in domeniu, care isi doresc sa se cunoasca mai bine sau sa rezolve anumite probleme personale, si cele recomandate specialistilor.
Primele dintre ele sunt concepute potrivit pentru publicul larg, si chiar daca explica niste concepte de specialitate, evita limbajul pretentios si termenii folositi in bransa, alegand mai degraba o exprimare usor de inteles de catre oricine. Ele vin cu numeroase exemple practice si cu situatii extrase din cazuistica specialistilor, in care cititorul se poate regasi.
Cartile de specialitate se recunosc de la distanta: ele abordeaza subiecte din nise mult mai inguste, folosesc o terminologie mult mai dificil de inteles de catre cititorul de rand si fac referiri greu de urmarit de catre amatori.
Eficienta: Toate cartile de psihologie practica, sa spunem, fac implicit o promisiune cumparatorului: acesta se va cunoaste mai bine pe sine insusi, isi va imbunatati relatia de cuplu sau pe cea cu parintii, va comunica mai bine cu subalternii, va relationa mai bine si mai usor cu propriul copil, va slabi, va adopta un stil de viata sanatos, va renunta la fumat si asa mai departe.
Este important sa evaluezi obiectiv promisiunea pe care ti-o face volumul cumparat. Nici o carte despre renuntarea la fumat nu te va convinge sa faci asta, fara un efort de vointa din fata ta. Poti invata care sunt principiile leadershipului de succes, dar nu poti deveni un lider fara ceva exercitiu si fara a aplica principiile invatate.
Mai pe scurt, o carte care iti promite ca la finalul ei vei castiga un milion de dolari in 3 luni, nu este un volum care sa ne inspire incredere. Iar o carte care se jura ca te va scapa de anxietate pentru tot restul vietii tale, nu este decat o gogorita si o gaselnita de marketing.
Intrebari frecvente
Cum cumpar carti psihologice online?
Daca discutam despre oferta de carti de psihologie online, ea este la fel de generoasa ca cea din librarii, ba, indraznim sa spunem, este mai confortabil sa stai acasa in fotoliu si sa alegi volumul pe care ti-l doresti, de care ai nevoie sau care ti se potriveste, decat sa il cauti in 3 librarii succesive.
Poti apela la o librarie online, de unde sa comanzi carti fizice, care iti vor fi livrate direct acasa, sau poti comanda carti in varianta electronica, in diferite formate, compatibile cu dispozitivul de pe care doresti sa le citesti.
Daca in cazul cartilor fizice, plata se poate face, in general, atat online, cu cardul, cat si ramburs, in cazul in care optezi pentru carti electronice, plata se proceseaza online.
Gasesc carti psihologice de citit online?
Exista si volume disponibile pentru lectura online, in psihologie ca si in alte domenii. Unele volume sunt disponibile si in forma de carti de psihologie pdf, in timp ce altele pot fi citite in schimbul platii unui abonament lunar, pe unele platforme de lectura.
Pot downloada carti psihologice online gratis?
Exista in cuprinzatorul internet si carti de psihologie gratuite, dar asta nu inseamna ca sunt neaparat si cele mai bune variante de pe piata. Desigur, asta daca ne referim la volumele oferite gratuit prin alegerea autorului.
Daca e vorba despre carti piratate, descarcarea lor se supune legilor drepturilor de autor si o descurajam energic. Desi lucrurile par mai abstracte, in esenta aceasta piratare este doar o alta forma de furt.
Care sunt cei mai apreciati autori de carti de teste psihologice?
Exista o foarte vasta bibliografie in ceea ce priveste testele psihologice si autorii care le propun, si nu avem pretentia sa o fi acoperit pe toata. Desigur, exista diferente semnificative intre testele acreditate si cele neacreditate, caci interpretarea corecta a datelor obtinute este esentiala.
Iti propunem cu incredere doi autori bine cunoscuti si consacrati in randul specialistilor din intreaga lume. Este vorba despre Philip Carter, specializat pe teste de IQ, care semneaza mai mult de 60 de carti in acest domeniu, si despre Jim Barrett, recunoscut pe piata pentru testele de cariera si aptitudini.
Care sunt cele mai recomandate carti psihologice motivationale?
Dupa cum am mai spus-o, exista o mare varietate de carti motivationale, cu autori variati. Cateva dintre cele mai apreciate titluri pe piata de profil pot fi regasite in lista de mai jos.
Brian Tracy – Incepe cu ce nu-ti place! Este o carte usor de citit, care iti prezinta 21 de principii simple despre managementul timpului si eficientizarea muncii cu un consum minim de energie.
Robin Sharma – Lider fara functie este un volum de povestioare cu mesaj care subliniaza cat este de important sa insemni ceva in vietile celor din jur, si cum acest impact pozitiv asupra celor din jur are cel mai mare potential de a-ti aduce succesul.
Zig Ziglar – De la bine la excelent este un volum care demonstreaza ca ceea ce simtim se va transforma in realitatea pe care o traim. El propune un exercitiu simplu – sa inlocuiesti expresia “fac bine” cu “fac excelent” – si sa observi ce se schimba in viata ta. Incet incet, ai ocazia sa descoperi ca singurul obstacol care sta in calea succesului tau sunt propriile prejudecati si limite.
Stephen R. Covey – Eficienta in 7 trepte este un volum cunoscut pe piata de profil din intreaga lume, care sustine principii aplicabile atat in viata personala, cat si in cea profesionala, care iti vor schimba viata, in bine.
Care ar fi cele mai potrivite carti de psihologie pentru incepatori?
Depinde foarte mult ce anume cauti intr-o carte e psihologie. Daca te intereseaza aspecte legate de educatia copiilor sau de parentaj, iti recomandam cateva nume cunoscute: Laura Markham, L. Cohen sunt doar doua dintre ele; Jesper Juul are idei fantastice, desi lectura poate fi ceva mai dificila.
Daca discutam despre carti motivationale, care promit sa iti netezeasca drumul spre succes, Dale Carnegie sau Stephen Covey sunt doua nume usor de citit, apreciate la scara larga si care au schimbat numeroase vieti.
Daca te lupti cu teama de moarte, care iti acapareaza o mare parte din viata zilnica, Yalom te poate ajuta sa intelegi mai bine ce se petrece in mintea ta in mai multe dintre volumele sale scrise ca romane psihologice.
Cele mai importante carti pentru facultatea de psihologie
Atunci cand doar cochetezi cu ideea de a te inscrie la facultatea de psihologie, trebuie sa fii constient ca documentarea care urmeaza in anii de studiu nu are nici o legatira cu cartile de psihologie pe care poate iubesti sa le citesti. Este vorba despre o bibliografie de specialitate, mai dificil de parcurs, dar care iti va oferi, desigur, o alta imagine asupra a ceea ce se intampla in mintile si sufletele viitorilor tai pacienti.
Fiecare facultate – din tara si din strainatate – are propria bibliografie, pentru fiecare materie de curs, prin urmare nu poti face nici un fel de presupuneri legate de ceea ce vei primi tu, ca student, in bibliografia de examen.
Un alt aspect asupra caruia trebuie sa fii atent este legat de diferenta dintre bibliografia obligatorie pentru fiecare curs, si de cea optionala. Evident, bibliografia obligatorie trebuie parcursa in vederea promovarii examenelor, in timp ce bibliografia optionala reprezinta o lista de sugestii de lucrari de calitate, la care pot apela studentii pasionati de materia respectiva de studiu si care isi doresc sa o aprofundeze.
Exista numeroase lucrari care propun o introducere in psihologie – piatra de temelie pentru fiecare student al anului I, dupa cum exista volume din domenii diferite, pe care le vei avea de consultat. Neurostiintele, psihologia experimentala si analiza datelor, genetica comportamentului uman, psihologia cognitiva, psihologia animala, neurostiinte cognitive aplicate, psihologia copilului si psihologia dezvoltarii, psihologia sociala si dinamica grupului, psihologia personalitatii, psihiatria, psihologia judiciara, psihologia sexualitatii, psihologia adolescentului si adultului, psihologia sociala, psihodiagnosticul, psihologia sanatatii, psihologia evolutionista, psihologia religiei, psihologia familiei, psihologia sportului, psihologia copilului in context judiciar, psihologia muncii si personalului, psihologie clinica si psihoterapie, psihologie scolara, psihologie organizationala, copilaria timpurie, psihodiagnostic clinic si interventii la copii sunt doar cateva dintre subiectele de curs, fiecare dintre ele incluzand o gama variata de lucrari de referinta.
Iar lista nu se termina aici, pentru ca, in functia de student al acestei facultati, vei invata de asemenea despre metode de cercetare in psihologie, consiliere scolara si orientare in cariera, psihocriminalistica, profile atipice de dezvoltare, metode de analize a datelor obtinute in urma cercetarii si multe, multe altele.
Desi nu putem sa iti indicam titluri si autori, sau sa facem un clasament al celor mai bune carti de specialitate, putem spune ca recenzia unei carti de psihologie iti va furniza, in general, suficiente informatii pentru a realiza daca lucrarea respectiva se muleaza pe interesele tale si daca merita citita, sau daca exista alte volume cu care iti poti umple mai eficient timpul.
O alta recomandare pe care o putem face, cu incredere si entuziasm, este legat de lectura literaturii straine in limba in care a fost scrisa, atunci cand este posibil. Desigur, exista lucrari foarte valoroase, scrise in limbi mai putin cunoscute, la care nu vei avea acces dar, ca regula generala, informatia este transmisa mai direct si mai precis atunci cand este lecturata in limba in care a fost ea scrisa initial, decat cand e inclusa in diferite traduceri. Din fericire, bibliotecile facultatilor de profil includ din ce in ce mai multe lucrari in engleza, franceza, germana, dupa cum reusesc sa ofere si abonamente la baze de date online.
» Gasesti aici recomandari din anii anteriori Carti de psihologia copilului – Opinii si Recenzii in 2024 Daca iti doresti sa iti intelegi mai bine copilul si sa il ajuti sa se dezvolte armonios nu numai din punct de vedere fizic, ci si mental, social si afectiv, ai nevoie de sprijinul unor carti de psihologia copilului, care sa iti ofere niste repere solide. Un bun punct de pornire este Gary Chapman, Ross Campbell – Cele cinci limbaje de iubire ale copiilor, editia a Va, un volum scris pe intelesul tuturor si relativ usor de citit, fara sa fie nevoie de studii de specialitate in domeniu. Cartea se adreseaza unui public larg si are ca principal scop facilitatea unei comunicari mai eficiente cu copiii nostri, prin identificarea elementelor din viata de zi de zi care ii fac pe acestia sa se simta iubiti. O alta propunere interesanta, pentru parintii de copii mai mari, este si Gary Chapman – Cele cinci limbaje ale iubirii pentru adolescenti Pareri despre cele mai bune carti de psihologia copilului In dorinta de a creste copii care sa se dezvolte frumos, este firesc sa ne informam cat mai mult in legatura cu aspecte ce tin de dezvoltarea lor fizica si psihica armonioasa. Exista o multime de carti de psihologia copilului disponibile pe piata, insa uneori poate fi dificil sa te opresti la un anumit titlu. Psihologia dezvoltarii copilului Gary Chapman, Ross Campbell – Cele cinci limbaje de iubire ale copiilor, editia a Va Nu se poate discuta despre psihologia dezvoltarii copilului fara sa intelegem cata nevoie au cei mici sa simta, in fiecare clipa, dragostea noastra, a parintilor. Si desi o comunicam asa cum ne pricepem noi mai bine, se poate ca limbajul de iubire al nostru, al adultilor, sa nu coincida cu limbajul de iubire al copilului. Multe pareri despre cele mai bune carti de psihologia copilului mentioneaza acest titlu ca pe unul de referinta, pentru ca informatia prezentata te ajuta sa relationezi mai bine cu copilul tau, prin simpla folosire a unui “limbaj” faptic comun. Ai ocazia, in acest volum de psihologia dezvoltarii copilului, sa descoperi care este limbajul de iubire pe care il “intelege” cel mai bine copilul tau. Sa fie vorba despre timpul pe care i-l acorzi? Sa fie cuvintele de incurajare? Se simte cel mai iubit atunci cand iti amintesti sa ii faci mereu mici surprize si cadouri, chiar daca e vorba despre un ou Kinder sau despre o guma de mestecat? Sau poate ca micutul tau se simte iubit cand il mangai si il tii in brate, sau cand ii faci mici “servicii”. Ai acum ocazia sa descoperi. Psihologia copilului de 10-12 ani Gary Chapman – Cele cinci limbaje ale iubirii pentru adolescenti Adolescenta este una dintre cele mai dificile perioade din viata oricui, fie el parinte sau…adolescent. Si cum adolescenta copiilor nostri incepe mai devreme ca niciodata, iti recomandam aceasta carte de psihologia copilului de 10-12 ani ca sa poti pune din timp bazele unei relatii armonioase de care ai atata nevoie mai tarziu. Aceasta carte de psihologia copilului, la pret bun de altfel, reuseste sa evidentieze cat de important este sa vorbim pe limba adolescentilor ca sa putem pastra o relatie buna cu ei. Dupa cum spune insusi autorul, “Nimic nu este mai important pentru generatiile viitoare decat eficienta cu care ii iubim pe adolescentii de acum”, si este exact ceea ce isi propune acest volum: sa ne ofere o punte de comunicare. Psihologia copilului de 10-12 ani si mai mare ne demonstreaza ca foarte putini parinti reusesc sa ii faca pe adolescentii lor sa le simta iubirea. Odata ce descoperi care este “limbajul primar de iubire” al fiului sau fiicei tale, ii poti “vorbi” acestuia astfel incat sa il ajuti sa te inteleaga. Si abia atunci puteti comunica neingradit despre viata, pasiunile, preocuparile si prietenii acestuia. Psihologia copilului de 8 ani Meg Hickling, Ce le spunem copiilor si adolescentilor despre sex Discutia AIA care ii streseaza pe parinti de la primele intrebari inocente ale copiilor de 3 – 4 ani se apropie, si habar nu ai cum sa ii faci fata? Psihologia copilului de 8 ani si chiar mai mic explica de ce discutia despre sex trebuie sa fie una deschisa, sincera si absolut adaptata varstei. Iti propunem aceasta carte de psihologia copilului, ieftina si buna, pentru ca abordeaza cu deschidere si naturalete un subiect care pe majoritatea dintre noi ne face sa ne simtim jenati. Volumul, semnat de o profesoara canadiana consacrata, ne explica, pas cu pas, cum le putem vorbi copiilor nostri despre aspectele legate de sexualitate si cum le putem raspunde la intrebari adaptat varstei, incepand de la 2 ani si pana la varsta adulta. Specialistii in psihologia copilului de 8 ani demonstreaza ca la aceasta varsta, cand copilul incepe sa petreaca din ce in ce mai mult timp in afara familiei, este esential ca el sa stapaneasca informatii de baza legate de sex, tocmai pentru a se putea proteja eficient. Scris intr-un limbaj accesibil, volumul este un veritabil “manual” pentru parintii care se simt pusi in incurcatura de discutiile de genul acesta. Psihologia copilului prescolar Janet Lansbury – Nu exista copii rai Cand vine vorba despre psihologia copilului prescolar, nenumarate carti au fost scrise si parca nici una dintre ele nu reuseste sa acopere tot ceea ce este de spus pe acest subiect. Volumul pe care ti-l propunem isi propune sa le ofere parintilor un instrument de lucru pentru o perioada dificila: varsta prescolara. Desi sunt mici si desi uneori par sa gaseasca exact butoanele care ne scot cel mai tare din minti, copii sunt fiinte independente, omuleti adevarati care merita sa fie tratati cu respectul si intelegerea pe care si noi, cei mari, ni le dorim. Iar unul dintre marile avantaje oferite de aceasta carte de psihologia copilului la un pret bun este ca e structurata ca un ghid practic: autoarea raspunde punctual mesajelor unor parinti care ii adreseaza intrebari concrete legate de probleme cu care se confrunta. Cu o experienta de peste 20 de ani in psihologia copilului prescolar, Janet Lansbury te ajuta sa intelegi ca orice comportament inadecvat al copilui este de fapt un mod de comunicare a unor emotii care adeseori il depasesc si il coplesesc. Astfel, ai ocazia sa te pozitionezi cu empatie si blandete si sa reactionezi adecvat, acceptand aceasta etapa normala de dezvoltare. Psihologia copilului de 9 ani Daniel J. Siegel, Tina Payne Bryson – Creierul copilului tau Toti parintii sunt foarte concentrati asupra dezvoltarii copiilor prescolari, dar si cei mai mari au nevoie de atentie. Psihologia copilului de 9 ani nu este nici mai simpla, nici mai putin importanta, iar acest volum iti ofera instrumentele necesare pentru a-l sprijini pe cel mic. Aflata in lista de carti de psihologia copilului la preturi bune pe care o indragesc cumparatorii, ea iti prezinta 12 strategii importante pentru incurajarea unei dezvoltari cerebrale sanatoase. Odata cu ea vine si o copilarie mai calma si mai fericita. Urmarind sfaturile din acest volum axat pe partea practica de psihologie infantila, ai toate sansele sa incurajezi o viata de familie plina de armonie. Astfel, sanatatea emotionala a copilului tau va fi cultivata si stimulata, conceptul de inteligenta emotionala devenind parte integrata a stilului de viata al fiecaruia dintre noi. Volumul iti ofera o ocazie excelenta de a invata cum sa convertesti supararile, crizele de furie si nemultumirile intr-un mod constructiv de exprimare a emotiilor. Psihologia copilului neascultator Jeey Wyckoff, Barbara Unell – Disciplina cu dragoste si limite Multi parinti se plang frecvent ca au copii care fac numai ce ii taie capul, dar psihologia copilului neascultator ramane un mister pentru ei. Acest volum iti pune la indemana cateva instrumente necesare ca sa intelegi de ce copilul tau este “obraznic” si cum poti corecta eficient si bland acest tip de comportament. Mentionata pe lista de carti de psihologia copilului ieftine si bune care ar trebui sa se regaseasca in biblioteca oricarui parinte, aceasta lectura poate fi considerata “obligatorie” pentru cei care se lupta cu provocarile reprezentate de un copil cu care nu reusesc sa comunice eficient. Strategiile de solutionare a problemelor pe care le propune acest volum, care face practic o introducere in psihologia copilului, se bazeaza pe o abordare respectuoasa si pe o disciplina ferma, bazata pe limite, impusa cu blandete. Datorita solutiilor practice propuse pentru cele mai frecvente 43 de probleme de care se plang parintii, cartea este un ajutor de nadejde, pe care il pot citi si bunicii. Psihologia copilului de 3-4 ani Joanna Faber, Julie King – Cum sa le vorbim copiilor astfel incat sa ne asculte Cand vine vorba despre psihologia copilului de 3-4 ani, parintii sunt adeseori depasiti: cum se poate ca ghemotocul acela pe care il iubesc ca pe ochii din cap sa fie atat de insuportabil cateodata? Autoarele acestui volum isi propun sa iti “traduca” modul de comunicare al copiilor intre 2 si 7 ani, astfel incat sa te ajute sa ii intelegi. Descrisa ca un ghid practic, cartea abordeaza subiectul comunicarii cu cei mici, ajutandu-te sa intelegi ce iti transmit ei de fapt atunci cand nu se comporta asa cum iti doresti tu si, la randul tau, sa te exprimi suficient de clar si pe intelesul lor incat sa te faci in primul rand auzit, dar si acultat. Autoarele insista asupra importantei primilor ani de viata in dezvoltarea copiilor si subliniaza ca este nevoie de o abordare atenta si empatica pentru ca acestia sa se formeze ca personalitati echilibrate, puternice si pline de incredere in propriile forte. Multumita strategiilor practice propuse, educarea copiilor in perioadele lor dificile va fi mai simpla si mai eficienta. Psihologia copilului de 5-6 ani Kent Hoffman, Glen Cooper, Bert Powell – Cum sa cresti un copil sigur de sine Psihologia copilului de 5-6 ani se confrunta cu provocarea inceperii vietii scolare. Este un moment important, de cotitura, in care copilul intra in contact obligatoriu cu adulti din afara mediului casnic, intr-un mod care nu mai poate fi supravegheat de catre parinti. Fiind, inca, o varsta la care copilul este in plina lupta de afirmare a independentei, e evident conflictul ce se genereaza intre dorinta parintelui de a-l proteja si dorinta sa de a fi “mare”. Iar acest volum e gandit sa te ajute sa pastrezi echilibrul intre imboldul tau de a-l tine “sub fusta mamei” si nevoia sa fireasca de “evadare”. Stilul de parentaj la care apelezi trebuie sa fie unul echilibrat, care sa ii ofere libertate si sa il mentina in siguranta. Numai astfel, traind propriile experiente in urma propriilor decizii, copilul poate sa dobandeasca incredere in propriile forte. Este exact genul de echilibru pe care incearca sa ti-l ofere aceasta carte plina de prezentari de caz, teste de autoevaluare si instrumente de lucru. Ghid de cumparare Desigur, daca te apuci de citit si de invatat psihologie, preferi ca gasesti din start cea mai buna carte de psihologia copilului. Ei bine, desi exista, pentru fiecare problema, o “cea mai buna” carte, nu exista una universala, care sa raspunda problemelor si framantarilor tuturor parintilor din lume. In continuare, cateva sfaturi si recomandari legate de modul in care alegi un asemenea volum. Autorul: Vrand nevrand, autorul ramane cea mai buna recomandare atunci cand vine vorba despre o carte de specialitate. Daca vei intreba un psiholog care este cartea de capatai atunci cand vine vorba despre cei mici, probabil ca iti va recomanda clasicul Jean Piaget, Psihologia copilului. Intrebara este: acest volum foarte tehnic iti serveste cu adevarat? Daca ai mai citit deja lucrari ale autorului respectiv, cu atat mai bine; inseamna ca stii deja care ii este stilul si poti alege sa il citesti din nou, sau sa te orientezi catre altcineva. Daca este prima oara cand intri in contact cu autorul respectiv, iti recomandam cu caldura sa cauti informatii suplimentare despre el. Poate gasesti chiar un interviu cu el, sau un podcast de-al sau, pe teme de parenting. Astfel, vei descoperi daca rezonezi cu principiile pe care le prezinta acesta, sau daca din contra, ideile de la care porneste sunt in contradictie cu principiile tale de viata. Pana la urma, in postura de parinte, nu ai nici timpul, nici interesul sa citesti carti de psihologie de dragul de a le citi. Cui se adreseaza: Rareori titlul este suficient de lamuritor in aceasta privinta, prin urmare ar trebui sa cauti recenzii, scurte prezentari ale volumelor care ti-au atras atentia, astfel incat sa nu te trezesti cu un volum despre psihologia copilului adoptat cand tu cauti solutii pentru copilul tau natural, care musca pe toata lumea. Tine cont, de asemenea, ca psihologia copilului si adolescentului sunt semnificativ diferite; sa citesti despre una dintre ele nu iti sporeste automat gradul de competenta in ceea ce o priveste pe cealalta. Unele lucrari disponibile pe piata sunt absolut excelente, insa ele li se adreseaza specialistilor, celor cu cunostinte teoretice in domeniul psihologiei. Altele sunt scrise intr-un limbaj obisnuit, ilustreaza ideile prezentate cu o multime de exemple concrete, si sunt gandite pentru a fi folosite de catre parinti, in primul rand. Tema si subiect: Unele volume isi propun sa arunce o privire de ansamblu asupra psihologiei copilului la o anumita varsta. Altele se concentreaza pe o problema specifica – de pilda dificultatile de comunicare cu un toddler mofturos si foarte voluntar, timiditatea excesiva, anxietatea si asa mai departe. Unele volume sunt structurate sub forma unor ghiduri pentru parinti: ele te ajuta sa iti intelegi mai bine copilul prin intermediul unor exemple concrete si ofera putine explicatii teoretice. Altele sunt veritabile studii de caz, in care autorii relateaza parcursul terapeutic al unor familii care se loveau de anumite probleme frecvente. In functie de nivelul tau de specializare in domeniu, poate iti doresti un volum care sa iti serveasca la studiu in timpul facultatii de psihologie, sau poate ca ceea ce cauti este o carte despre parentaj, care sa iti confirme ca faci ceea ce stii mai bine, si sa te invete mici tips&tricks pentru o comunicare mai eficienta. Gradul de avizare al cititorului: Daca te pregatesti sa comanzi prima ta carte de psihologia copilului, asigura-te ca optezi pentru un volum care se adreseaza publicului larg. Poti cauta recenzii, poti citi impresii ale altor parinti si sa descoperi daca volumul care te atrage ti se adreseaza, sau daca il vei lasa repede pe noptiera din cauza limbajului complex si a exprimarii greoaie. Daca studiezi un subiect specific legat de dezvoltarea afectiva a copilului de o anumita varsta si doresti sa il aprofundezi, nu vei apela la o carte de parentaj, ci la una incadrata in categoria celor de specialitate, cu mai putine exemple practice si teoretizari ample asupra subiectului. Desi dorinta de aprofundare si perfectionare este admirabila, sa pornesti pe acest drum cu un volum care te depaseste din punct de vedere al cunostintelor si limbajului de specialitate nu este deloc o idee buna si nu va face decat sa sporeasca numarul cartilor necitite sau neterminate din biblioteca ta. Fii obiectiv: Exista carti care pot sa iti schimbe viata, cu perseverenta si consecventa din partea ta. Dar trebuie sa evaluezi cat mai realist ceea ce iti promite cartea ca va realiza. Din multe dintre volumele disponibile pe piata vei extrage cateva idei practice, care iti pot imbunatati relatia cu copilul tau, dar foarte putine au un efect Oau! asupra unora dintre cititori. Daca pe contracoperta vei gasi promisiuni pompoase si obiective nerealiste, poate ca e bine sa te reorientezi. Intrebari frecvente Care sunt cei mai cunoscuti autori de carti despre psihologia copilului? Este greu de facut un rezumat al catorva nume din domeniu, caci exista multi specialisti buni si excelenti. Din categoria cartilor despre parentaj, gandite pentru parinti si pentru cititori neavizati, mentionam nume ca Dan Siegel, Michael Thompson, Adele Faber, Alfie Kohn, Jesper Juul, Jacques Salome, T. B.Brazelton si lista poate continua Cat de similare sunt psihologia copilului cu parinti divortati si cea a copilului abandonat? Desi la prima vedere copilul cu parinti divortati se poate considera abandonat de parintele nerezident, este in sarcina ambilor sai parinti sa ii explice cat se poate de clar ca situatia este diferita. Desigur, atunci cand unul dintre parinti este complet dezinteresat de copilul rezultat in urma relatiei pe care tocmai a parasit-o, sau cand se manifesta imaturitatea adultilor care folosesc copilul ca sa se razbune unul pe celalalt, problemele pe care le are de infruntat copilul sunt mai mari si mai grave. Ce teste psihologice se fac la copii? Exista o gama larga de teste psihologice cu nume pompoase pentru copii, insa mai important decat denumirile lor este ceea ce evalueaza ele. Exista teste cognitive care masoara activitatea cerebrala, comunicarea verbala, abilitatea de a formula concepte, abilitatea de a rezolva probleme, memoria, viteza de reactie; exista teste emotionale care determina gradul de echilibru afectiv, si asa mai departe. Ele nu trebuie realizate decat de specialisti cu experienta. Cand trebuie sa iti pui problema testarii psihologice pentru copilul tau? Intr-o lume in care vecina sau educatoarea copilului tau isi permit sa formuleze diagnostice pompoase de tipul ADHD, sau cand mamicile binevoitoare de pe internet se grabesc sa diagnosticheze autismul in urma unei postari, din ce in ce mai multi parinti sunt ingrijorati in legatura cu dezvoltarea copiilor lor. Si atunci, care sunt semnele de ingrijorare care ar trebui sa te puna pe ganduri suficient incat sa soliciti o evaluare psihologica pentru cel mic? Copiii se dezvolta in propriul ritm, dar daca diferenta dintre copilul tau si alti copii de varsta similara depaseste 6 luni, din punctul de vedere al abilitatilor, e bine sa mergi la un specialist. Chiar daca de multe ori evaluarea educatorilor depasiti de numarul mare de copii si de cate un micut mai zvapaiat este hazardata, le recomandam parintilor sa caute un specialist ori de cate ori educatoarea le semnaleaza ca ar putea exista o probblema. Daca copilul tau intampina dificultati serioase la scoala, e bine sa iei in calcul posibilitatea existentei unei forme de deficit de atentie si sa soliciti o evaluare. Daca copilul tau a trecut printr-un eveniment traumatic (un deces, o forma de violenta indreptata asupra sa sau la care a asistat, un divort, probleme financiare grave ale familiei etc) este bine sa ii oferi posibilitatea ajutorului specializat. » Ascunde recomandarile anterioare