Cele mai bune jucarii pentru bebelusi – Recomandarile noastre pentru 2024
Jucariile sunt o parte importanta a copilariei, inca din prima zi de viata a micutului tau. Daca nu esti sigur care sunt jucariile potrivite pentru bebelusi, ghidul nostru te poate lamuri, iar daca ai nevoie de un raspuns rapid si practic, iti spunem si care e produsul care ocupa primul loc in clasamentul echipei noastre. Eurobaby – Salteluta muzicala cu pian detasabil este o jucarie pliabila, usor de transportat, care poate fi folosita cu succes atat la cateva saptamani de viata, cat si la un an. Ea include o salteluta din materiale sigure si de buna calitate, o arcada cu jucarii variate si un pian detasabil, care poate fi folosit si independent. Stimuland bebelusul din punct de vedere senzorial si motor, ea il invata mai tarziu despre relatia cauza efect, in timp ce garanteaza o repriza de distractie pe cinste. Iar daca doresti o jucarie din alta categorie, avem pentru tine si o propunere de rezerva: VTech Minge magica.
Tabel de comparatie
Cea mai buna!
Este o jucarie care poate fi folosita din primele zile de viata, pana la varsta de un an si uneori chiar si dupa. Include jucarii detasabile amuzante, inclusiv o oglinda, dar si un pian muzical ce poate fi folosit - in moduri diferite, e adevarat - pentru o perioada indelungata de timp.
Ca in cazul oricarei alte jucarii alimentate cu baterii, trebuie mereu sa fii pregatita cu un set de rezerva.
Recomandam acest produs oricarui parinte de bebelus, pentru stimularea variata pe care o garanteaza, pentru calitatea pieselor pe care le integreaza si pentru aspectul vesel si plin de buna dispozitie.
Este o jucarie distractiva, care va fi folosita cu placere pentru o perioada relativ indelungata de timp, care ii stimuleaza bebelusului functia motorie, ii antreneaza simturile si ii pune la treaba si abilitatile cognitive, atat prin evidenta relatie cauza - efect, cat si datorita informatiilor de baza despre culori, forme si asa mai departe.
Produsul poate fi destul de zgomotos, iar rostogolirea sa direct pe parchet poate fi deranjanta pentru vecinii mofturosi.
Este un produs care isi merita cu brio pozitia in clasament, avand in vedere ca este si extrem de amuzanta, si pune la dispozitia micului beneficiar si o serie de functii educative.
Este o jucarie 5 (sau 6) in 1 care, pe langa corpul principal de forma unei zebre simpatice, include si alte accesorii: oglinda pentru bebelusi, zornaitoare, jucarie de dentitie si asa mai departe. Garanteaza o stimulare variata a micutului, ajutandu-l sa isi perfectioneze simturile.
Desi amuzanta si interesanta pentru bebelusii de varsta relativ mica, credem ca juniorii isi vor pierde interesul fata de ea mult inainte de 3 ani.
Reprezinta o solutie foarte buna si practica pentru plimbarile bebelusilor, care isi pot crea o relatie de atasament cu aceasta jucarie relativ amuzanta, care le antreneaza simturile si abilitatile motorii.
Ghidul cumparatorului
Oferta de jucarii pentru bebelusi, la preturi bune, este coplesitor de mare si este foarte dificil sa rezisti tentatiei de a cumpara mai mult decat aveti nevoie, sau de a cumpara produse care in final se dovedesc a nu fi atat de interesante pe cat par la prima vedere.
Iata de ce echipa noastra a navigat prin hatisul produselor disponibile – si nu a fost o sarcina usoara – a cautat opinii din partea cumparatorilor si a specialistilor, si a reusit sa puna cap la cap un ghid care te invata care sunt criteriile de care ar trebui sa tii cont, inainte de a porni la cumparaturi, si care sunt cele mai apreciate produse din aceasta categorie.
Siguranta: Sistemul de alerta rapida al Comisiei Europene (RAPEX) a notificat Comisia in anul 2011 ca cel mai mare risc legat de ranirea severa a copiilor este reprezentat de jucarii.
Cele mai frecvente incidente raportate au fost inecul (cu jucarii care contin fragmente de dimensiuni mici, sau care se pot rupe in fragmente cu dimensiuni mici) si expunerea la substante toxice (ftalati, plumb si alte metale grele).
Baza de Date a Uniunii Europene demonstreaza ca, in fiecare an, aproximativ 52.000 de copii cu varste mai mici de 14 ani din statele membre ajung sa viziteze departamentele de urgenta ale spitalelor de pediatrie din cauza ranirilor care au implicat folosirea unei jucarii.
Marea Britanie a efectuat si o statistica a celor mai frecvente incidente: peste 5000 de copii se ranesc folosind caluti balansoar nesiguri sau masinute pentru cei mici care nu respecta standardele de siguranta. Cuferele pentru jucarii produc pana la 4000 de accidente anual, peste 70% dintre ele la copii mai mici de 4 ani.
Avioanele si trenuletele aduc inca aproximativ 4000 de accidente, cele mai multe fiind legate de dimensiunile mici ale componentelor lor. Jucariile de plus si figurinele produc aproximativ 1500 de incidente, cel mai adesea la copii mai mici de 3 ani.
Jucariile de tipul pistoalelor, arcurilor, catapultelor sau alte produse care folosesc proiectile trimit si ele la spital pana la 1000 de copii anual. La acestea se adauga accidentele casnice care ii afecteaza si pe adultii care calca, se impiedica de sau aluneca pe o jucarie.
Daca e sa luam in calcul cauzele acestor accidente, ele nu sunt neaparat legate de jucaria in sine, cat de faptul ca parintii sau adultii care au in grija copiii nu respecta recomandarile de siguranta indicate de catre producatori, in special pe cea care transmite varsta minima adecvata pentru utilizarea jucariei.
Daca te intrebi care sunt elementele de siguranta la care trebuie sa fii tu insati atenta inainte de a cumpara, primul, cel mai la indemana, mai simplu si mai vizibil, este marcajul CE care atesta ca jucaria respecta prevederile Directivei legata de Siguranta Jucariilor 2009/48/EC. Ea se refera la jucariile destinate copiilor cu varsta mai mica de 14 ani si accentueaza anumite reguli stabilite deja de normativele anterioare, inasprind conditiile legate de siguranta.
Urmatorul pas depinde in exclusivitate de tine si se refera in primul rand la respectarea intervalului de varsta pentru care e recomandata o anumita jucarie. Este vorba in special de copiii de varste mici, mai mici de 3 ani, care au o tentatie aparte spre a baga in gura tot ceea ce le cade in mana; daca producatorul specifica pe ambalaj ca jucaria respectiva este potrivita incepand cu varsta de 36 de luni, ar fi bine sa ii respecti recomandarea.
In plus, orice jucarie pentru copiii mai mici de 3 ani poate deveni periculoasa in cazul in care din ea sunt rupte fragmente suficient de mici, de aceea e bine sa inspectezi periodic colectia si sa verifici daca nu cumva un nas sau un ochisor de la vreun plus s-au dezlipit sau descusut, sau daca nu cumva un cub de plastic trantit de prea multe ori s-a fisurat.
Mai exista si alte intrebari pe care specialistii iti recomanda sa ti le pui inainte de a-i oferi copilului o jucarie, fie ca e vorba despre una nou cumparata sau despre una pe care o aveti deja de ceva vreme. Daca piesa are parti mobile, cat de mare e riscul de prindere a degetelor? Jucaria trebuie sa sustina greutatea copilului? Daca jucaria e din lemn, e suficient de neteda incat sa nu “planteze” aschii in mana micutului? Daca jucaria e vopsita, vopseaua de pe ea este sigura? Daca jucaria are cordelute, cordoane, snururi si alte asemenea piese, sunt ele destul de scurte incat sa nu se poata infasura in jurul gatului copilului? Daca folosesti o jucarie cu baterii, bateriile sunt asigurate intr-un locas inchis corespunzator? Modul in care copilul foloseste jucaria este sigur, permis si lipsit de riscuri?
Varsta copilului: Dupa siguranta – dar strans legat de aceasta – varsta copilului este unul dintre cele mai importante elemente de selectie la care te poti gandi. Este vorba despre doua aspecte importante legate de aceasta: nivelul de dezvoltare a copilului, care ii permite (sau nu) sa foloseasca anumite jucarii, si siguaranta acestuia. O jucarie de plus in patut este absolut contraindicata la 3 luni, dar poate fi un companion de nadejde la somn la un an.
Avand in vedere dezvoltarea fantastica a copiilor in primul lor an de viata, jucariile potrivite pentru ei sunt grupate pe intervale de varsta restranse la doar 3 luni: 0-3 luni, 3-6 luni, 6-9 luni si 9-12 luni. Desigur, exista si cazuri particulare; o jucarie pentru 3-6 luni poate fi folosita si la un an si jumatate, daca micutul inca o considera interesanta; in general, producatorii mentioneaza pe ambalaj varsta minima careia i se adreseaza jucaria respectiva, iar cea mai buna jucarie pentru bebelusi este cea care este perfect sigura pentru acesta.
Dezvoltarea copilului: Trebuie sa incepem prin a spune ca fiecare copil este diferit; fiecare dintre ei are propriul ritm de dezvoltare si este imposibil sa ii incadrezi pe toti intr-un sablon. Ceea ce scriu manualele de specialitate este o informatie pur orientativa; exista bebelusi perfect sanatosi care merg de-a busilea la 6 luni, dar stau in sezut abia la 8 luni, exista bebelusi care se ridica in picioare tinandu-se de mobilier la 7 luni si bebelusi care fac asta la 10 luni, exista copii care merg la 10 luni si altii care fac primii pasi fara sprijin la 13 luni. La fel, exista copii care isi antreneaza, intr-o anumita perioada, un anumit set de abilitati: de pilda unii bebelusi sunt foarte vocali la 7-8 luni si turuie toata ziua pe limba lor, in timp ce altii sunt mai degraba pe principiul “tac si fac” si se antreneaza toata ziua in vederea deplasarii independente.
Pentru intervalul 0-3 luni, preferate sunt jucariile care ii stimuleaza micutului simturile, cele pe care poate sa le asculte si sa le priveasca. La aceasta varsta, bebelusii sunt atrasi de fetele umane si de expresiile lor, de modelele geometrice si de culorile aprinse.
Obiectele care se misca lent sunt mult mai interesante decat cele fixe, iar daca mai scot si zgomote, cu atat mai bine. Chiar daca nu stie sa tina jucarii in mana, le va aprecia pe cele pe care le tii tu; oglinzile pentru bebelusi, caruselurile muzicale amuzante, cartile moi, jucariile senzoriale, sosetele cu clopotei sau bratarile care fac zgomot, si chiar clopoteii de vant.
In intervalul 3-6 luni, bebelusul descopera cat de multe lucruri interesante se pot face cu manutele care nu mai stau intruna cu pumnul inclestat. De acum el poate apuca obiectele, le poate duce la gura ca sa le “guste”, si in curand va invata sa mute obiectele dintr-o mana in alta.
Pentru acest interval sunt foarte potrivite caruselurile muzicale, zornaitorile usoare, saltelutele de joaca si chiar primele papusi si jucarii de plus, cu conditia sa fie etichetate ca sigure pentru copii atat de mici, iar tu sa il supraveghezi in timp ce se joaca cu ele. Jucariile din cauciuc, chitaitoare sau nu, sunt in mod deosebit “gustoase”, de aceea bebelusii le indragesc, alaturi de jucariile pentru dentitie. Numeroase pareri despre cele mai bune jucarii pentru bebelusi sustin ideea conform careia cartile din materiale adecvate varstei si arcadele cu jucarii sunt alte hituri pentru acest interval.
Intre 6 si 9 luni, lumea bebelusului se schimba mult, la fel ca si preferintele sale pentru jucarii. El sta de acum in sezut, deci are alte posibilitati de a manevra jucariile; cei mai multi dintre ei incep sa se ridice in picioare tinandu-se de obiecte pana la finalul acestui interval. Joaca devine mai organizata si mai interactiva, iar micutii incep sa isi puna in minte cate ceva (sa introduca un cilindru in gaura corespunzatoare, de exemplu).
Cartile sunt un succes constant la orice varsta, jucariile care se pot manevra incep sa fie fascinante, caci micutul descopera relatia cauza – efect asa ca doreste sa apese, traga, impinga, ciupeasca, smulga, tranteasca, potriveasca, pentru a declansa reactii; mingile sunt interesante la orice varsta; lingurile de lemn, cratitele, bolurile de plastic, hainele din dulapuri sunt de asemenea bune de descoperit. Jucariile cu functii sonore, ca si cele care pot fi impinse sau trase pe jos sunt de asemenea foarte interesante.
Intre 9 si 12 luni, bebelusul tau deja a dobandit abilitati motorii superioare, deci si jucariile destinate lui pot fi ceva mai complexe. Este varsta la care faceti turnuri din cuburi, potriviti forme in incastru, “vorbiti” la telefon, continuati sa cititi, rostogoliti mingiute si va antrenati sa le prindeti, “cantati” la piane de jucarie sau la alte jucarii muzicale de calitate si, daca e vreme buna, va jucati cu lopatele si galetuse in nisip sau pietricele – activitatea preferata a multora dintre copii.
Functii si tip de jucarie: Multi dintre parinti au idei destul de concrete legate de jucariile pe care si le mai doresc pentru copiii lor. Ei pot cauta jucarii care sa stimuleze mobilitatea: un premergator sau un antemergator de calitate; jucarii care sa amuze si care sa incurajeze mersul de-a busilea; instrumente muzicale; jucarii care sa incurajeze indemanarea si motricitatea fina; care sa stimuleze simturile. Poti opta pentru cele mai simple seturi de constructie, pentru prima papusa adecvata varstei sau pentru o alta jucarie de plus si asa mai departe.
Jucariile pentru bebelusi pot fi dintre cele mai simple: cuburi, inele de dentitie sau zornaitoare clasice, sau pot fi mai complexe, cum sunt cele alimentate pe baza de baterii, care canta, imita sunete de animale sau sunete din natura, vorbesc, spun povesti sau danseaza. Daca doresti un produs care sa stimuleze auditiv copilul, poti opta pentru o lampa de veghe simpatica, eventual una care sa incorporeze optiune de conectare a unui memory stick USB care sa iti permita sa ii pui copilului muzica pe care o preferati.
Materiale: Probabil ca cel mai frecvent folosit material disponibil pe piata pentru jucariile copiilor este plasticul; el este ieftin si usor, iar daca produsul e confectionat de o firma consacrata, este si de buna calitate si cu o durabilitate superioara. Daca intentionezi sa gasesti o jucarie pentru bebelusi, la un pret bun, probabil ca plasticul este alegerea cea mai inspirata.
Daca doresti o piesa care sa reziste peste generatii, lemnul este preferat si preferabil. Multi parinti sunt dispusi sa plateasca ceva mai mult pentru un material natural, dar atragem atentia in privinta acestora: asigura-te ca lacul sau vopseaua folosite sunt sigure pentru copii, caci aceste produse vor ajunge invariabil in gura.
In randurile urmatoare ai ocazia sa gasesti cateva propuneri de jucarii de buna calitate, destinate micutului tau. Selectia a fost realizata luand in calcul mai multi parametri, de la calitate, la functiile si beneficiile fiecareia, nivelul de interes manifestat de bebelus si gradul de satisfactie al cumparatorilor care au avut ocazia sa le foloseasca. Iata deci cateva dintre cele mai bune produse pe care le poti cumpara, la preturi accesibile, din magazinele online.
Modele recomandate in 2024
Eurobaby – Salteluta muzicala cu pian detasabil
Daca discutam despre cele mai bune jucarii pentru bebelusi cu varsta mica, probabil ca centrele de activitati, cunoscute ca si saltelute de joaca, sunt cea mai inspirata alegere. Unul dintre avantajele acestor produse este ca ele vor fi folosite pentru o perioada ceva mai lunga de timp; in primele saptamani, nou-nascutul va urmari atent cu privirea jucariile agatate de arcada, iar pe masura ce creste, va avea posibilitatea sa isi diversifice mult modul de distractie.
Iti propunem de data aceasta o salteluta de joaca disponibila in doua variante de culoare, cu roz si albastru, pentru fetite respectiv pentru baietei. Elementele cromatice care le diferentiaza sunt totusi relativ discrete si nu acapareaza fondul multicolor si imprimeul vesel si amuzant. Calitatea produsului este una superioara, salteluta de 83 x 69 x 46 cm fiind confectionata din materiale rezistente, sigure si hipoalergenice.
Modelul include o arcada cu jucarii care pot fi urmarite cu privirea, atinse, apucate, pipaite si zornaite, in functie de etapa de dezvoltare in care se afla copilul tau. Printre ele se numara si o oglinda speciala pentru bebelusi, absolut fascinanta la varste mici. La unul dintre capete se afla un mic pian muzical cu cateva clape; el poate fi rotit astfel incat bebelusul sa il loveasca cu piciorusele, poate fi intors ca micutul sa “cante” la el odata ce a invatat sa stea in sezut, sau poate fi detasat si folosit individual.
Avantaje:
Este un produs multifunctional, utilizabil pentru o perioada mai lunga de timp.
Este confectionat din materiale sigure si hipoalergenice.
Include functii ce stimuleaza copilul din punct de vedere senzorial, motor si cognitiv.
Are o portabilitate ridicata.
Dezavantaje:
Este un produs care functioneaza cu baterii, pe care trebuie sa nu uiti sa le procuri.
VTech Minge magica
In cazul in care ai in vizor o jucarie pentru bebelusi, la un pret bun, care sa fie folosita mai mult de cateva zile, Mingea magica pusa la dispozitie de VTech este o posibila alegere inspirata. Piesa poate fi utilizata la adevarata sa valoare incepand cu varsta de 6 luni, cand bebelusul sta bine in sezut, dar functia sa de stimulare a motricitatii poate fi exploatata si mai devreme.
Mingea este alimentata cu ajutorul a 3 baterii AA si incorporeaza functii mobile, sonore si luminoase. In functie de modul de functionare ales, ea poate sa se miste liber prin camera, cu opriti si schimbari de directie bruste, amuzante pentru bebelus, care e astfel incurajat sa o urmareasca atent, mai intai cu privirea si mai apoi fizic, prin locuinta. Multi parinti marturisesc ca bebelusii lor care refuzau sa stea pe burtica, au acceptat aceasta pozitie bucurosi atunci cand erau preocupati sa “supravegheze” mingea.
O alta optiune li se adreseaza copiilor care stau in sezut si care au astfel ocazia sa se bucure de butoanele luminoase si de redarea haioasa a numerelor, culorilor sau formelor geometrice. In plus, bebelusul tau va asculta cantece amuzante sau sunete de animale care ii vor starni hohote de ras.
Avantaje:
Este o jucarie foarte amuzanta, imediat indragita de catre copii.
Are mai multe moduri de functionare, astfel incat sa fie adaptata varstei si preferintelor copilului.
Utilizabila de la 6 luni pana la macar 18 luni.
Include functii sonore si luminoase si este si mobila.
Dezavantaje:
Nu este chiar cea mai silentioasa jucarie, iar rostogolirea direct pe parchet poate fi deranjanta.
Bright Starts Zebra zornaitoare
In cazul in care cauti o jucarioara amuzanta, calma si linistita, care li se adreseaza bebelusilor inca de la nastere si care va poate insoti la plimbare in caruciorul vostru preferat, atasat la manerul scaunului de masina, sau pe care o poti prinde de marginea patutului, este aceasta zebra simpatica de la Bright Starts.
Discutam despre o jucarie de plus in culori vii, cu modele geometrice atractive pentru bebelusii de varsta mica, ce a fost de altfel premiata pentru calitatea sa de a stimula bebelusul din punct de vedere senzorial, fiind ideala pentru o dezvoltare armonioasa a acestuia. Avand in vedere portabilitatea ridicata, jucaria poate deveni cel mai bun prieten al bebelusului, ajutandu-l sa se linisteasca intr-o gama variata de situatii noi.
De picioarele zebrei – care zornaie amuzant atunci cand e agitata – sunt agatate si alte jucarii simpatice. Oglinda este fascinanta pentru toti copiii, etichetele moi pentru rontait sunt un mic secret pe care doar parintii il pot intelege, albinuta simpatica abia asteapta sa isi zumzaie veselia, iar jucaria de dentitie va fi indelung folosita. Intretinerea se realizeaza cu usurinta, cu o laveta curata si apa, fiind descurajate initiativele de introducere a zebrei in apa.
Avantaje:
Este o jucarie adecvata de la nastere si, daca e sa ne luam dupa recomandarile producatorului, pana la varsta de 3 ani.
Portabilitate ridicata multumita sistemului de prindere.
Include sunete si culori amuzante si puternic stimulante pentru copil.
Este o jucarie complexa multumita accesoriilor atasate.
Dezavantaje:
Ne vine greu sa ne imaginam ce atractie mai poate prezenta girafa pentru un copil mai mare de 18 luni, in afara unui eventual atasament.
Clemmy – Testoasa cu 15 cuburi
Daca esti in cautare de jucarie pentru bebelusi, ieftina si buna, iti recomandam acest set simpatic oferit de Clemmy, care ofera multe si variate oportunitati de joaca pentru cei mici, fiind eficienta in stimularea motricitatii si in dezvoltarea abilitatilor cognitive.
Despre jocurile de constructii specialistii au numai vorbe de lauda, indiferent de brandul caruia ii apartin. Acest set poate fi considerat un fel de precursor al jocurilor de tip Lego de mai tarziu, el continand 15 cuburi din cauciuc moale si cu un miros placut, usor de manevrat de catre copil care este la varsta la care trebuie stimulat sa cladeasca, de pilda, un turn prin suprapunerea cuburilor.
Caramizile de constructie pot fi cladite pe carapacea broscutei, ceea ce ofera un plus de stabilitate. Avand forma aceea speciala care permite imbinarea lor pe verticala, suprapunerea lor va fi mai simpla si mai putin frustranta pentru bebelus. In plus, setul ofera o ocazie minunata pentru invatarea culorilor sau pentru numarat.
Avantaje:
Este un set care include atat baza de constructie, cat si spatiul de depozitare.
Ofera diferite oportunitati de invatare: culori, numarare etc
Stimuleaza motricitatea copilului.
Piesele sunt usor de manevrat si sigure pentru bebelus.
Dezavantaje:
Cele 15 cuburi sunt potrivite pentru un copil mic, insa la un moment dat devine evidenta nevoia de completare a setului cu mai multe piese.
VTech Girafa cu rotite
Pentru copiii care se apropie de implinirea varstei de un an, o jucarie interesanta si care ii va cuceri relativ repede este aceasta girafa pusa la dispozitie de VTech. Discutam despre un produs colorat, care ii va fura repede ochii micutului, si care propune rezolvarea unui fel de puzzle-uri logice pentru cei mici.
Girafa este echipata cu functii sonore si luminoase, dar poti alege si modul de functionare silentios, daca nu vrei sa ai parte de galagie la un moment dat. Ea are butoane luminoase, a caror actionare declanseaza melodii simpatice. In plus, se deplaseaza pe rotile mari si stabile, spre distractia copilului.
Pe corpul si gatul girafei – care de altfel are o infatisare foarte simpatica – se afla rotite colorate, a caror pozitie se poate schimba in functie de dorintele bebelusului si de inspiratia de moment. Unele rotite au pe ele animalute simpatice, care se vor roti odata cu suportul, fie la actionarea unui mic maner, fie odata cu deplasarea girafei. Culorile vii atrag repede atentia, in timp ce optiunile de joaca stimuleaza gandirea logica si abilitatile motorii fine.
Avantaje:
Este o jucarie care poate fi folosita inainte de varsta de un an, dar care il va interesa pe copil pana spre 3 ani.
Stimuleaza gandirea logica si abilitatile cognitive.
Este un bun mod de antrenare a motricitatii fine.
Ofera multiple ocazii de distractie si invatare.
Dezavantaje:
Numarul mare de piese detasabile te obliga sa fii atenta sa nu se piarda.
Jucarii adecvate in functie de varsta
Jucariile sunt unele dintre cele mai importante elemente atunci cand vine vorba despre bebelusi si copii. Toata viata lor se invarte in jurul jucariilor, si tot ce le pica in mana copiilor poate fi transformat intr-o jucarie.
Desi ei nu sunt cine stie ce mofturosi cand vine vorba despre ceea ce li se ofera, este de datoria parintilor sa fie selectivi si sa aleaga intelept, pentru ca din multitudinea de produse de pe poata, tu trebuie sa le alegi pe cele care sunt sigure, amuzante, dar care incorporeaza si elemente educative.
Asta nu inseamna ca micutul tau va primi doar abecedare, abac si jocuri cu litere si cifre, ceea ce inteleg multi dintre adulti din sintagma “jucarii educative”, dar ca exista o uriasa probabilitate sa nu profite prea mult de pe urma celui de-al treilea catelus interactiv de plus, oricat de simpatic ar fi el.
O intrebare foarte importanta este: jucaria aceasta pe care vreau sa o cumpar, este sau nu potrivita pentru copilul meu? Exista multe jucarii inscriptionate 0+, care sunt adecvate de la nastere, dar care vor fi folosite la adevarata lor valoare abia peste inca 6 luni, dupa cum exista jucarii sigure pentru copiii de 2 ani, dar care au pierdut deja interesul acestora inca de acum un an.
Ghidul de fata isi propune sa iti spuna care sunt jucariile adecvate principalelor etape de varsta, tinand cont de dezvoltarea medie a copiilor, asa cum este ea prezentata in lucrarile de specialitate, pe care le folosesc medicii in evaluarea celor mici. Astfel, iti va veni usor sa te prezinti cu un cadou adecvat, fie ca e vorba despre copilul tau sau despre al altora, ca ai sa nu habar cam ce fac copiii la o anumita varsta, sau daca il cunosti sau nu pe copilul in cauza.
0-3 luni
In acest interval de varsta, bebelusul este in faza in care doarme foarte mult, mananca des si in general isi concentreaza eforturile spre a se ajusta la cerintele vietii extrauterine. Dintre simturile sale, vazul si auzul sunt cele care se dezvolta cel mai repede si mai devreme, asadar va aprecia mult jucariile la care se poate uita si pe cele pe care le poate asculta.
Atractia maxima se manifesta fata de chipul uman, deci, prin extrapolare, fata de orice fete, si fata de motivele geometrice cu culori intense si contrastante. In mod evident, obiectele care se misca incet si care mai si canta sunt mult mai interesante decat cele fixe.
Pe lista jucariilor cele mai apreciate in acest interval de varsta se numara:
- jucariile pe care le tii tu in mana, la o distanta potrivita de ochii sai; daca emit diverse zgomote, cu atat mai bine;
- oglinzile pentru bebelusi;
- caruselele muzicale;
- cartulii simple pentru bebelusi, moi, cu modele contrastante;
- sosete cu clopotei.
3-6 luni
Intre 3 si 6 luni bebelusii descopera cate lucruri pot face cu propriile manute, care nu mai sunt inchise in pumn. El poate acum apuca jucariile care il intereseaza, le poate scutura, le poate baga in gura sau le poate examina. Incet incet, va putea sa roteasca incheietura mainii ca sa le examineze pe toate partile, sau sa le mute dintr-o manuta in cealalta. Tinand cont de evolutia copilului, in aceasta etapa poti adauga la celelalte jucarii:
- jucarii zornaitoare cu greutate mica;
- saltelute de joaca;
- jucarii de plus si papusi moi, care nu includ nasturi pe post de nas sau ochi, sau sarme prin urechi;
- jucarii din cauciuc, cu sau fara chitaitori;
- carti simple si rezistente cu rime;
- jucarii de dentitie;
- saltelute de joaca.
6-9 luni
In acest interval de varsta, joaca bebelusilor devine mai hotarata. Da-i in mana o lingura de lemn, si nu va dura mult pana sa gaseasca o metoda sa faca o galagie infernala cu ajutorul ei. Daca jucarile sale nu sunt satisfacatoare din punctul de vedere al galagiei produse, e probabil sa o vezi apucand doua jucarii si izbindu-le intre ele energic ca sa obtina rezultatul dorit.
In acest interval de timp copilul devine constient de faptul ca obiectele continua sa existe si atunci cand nu sunt in fata ochilor lor, astfel ca nu va mai plange numai cand mami iese din camera, ci si cand jucaria sa preferata sau alt obiect de atasament dispare.
Un alt element important legat de dezvoltare este castigarea mobilitatii: rostogolirile il ajuta sa ajunga pe burtica si sa se taraie; incet incet invata sa isi traga genunchii sub burtica si dupa cateva balansari, sa se ridice in 4 labute; mersul de-a busilea este la doar un pas distanta, ca si ridicatul in sezut. Este momentul ca, la jucariile mentionate deja, sa mai adaugi:
- carti;
- jucarii pentru manevrat: cuburi de cladit, canite de umplut, conuri sau cilindri de marimi diferite, rotite, labirinturi simple din lemn;
- noi papusi si plusuri moi, fara sforicele, panglici, cordelute, dar suficient de mici incat sa poata fi manevrate de manutele mici si nu foarte puternice;
- mingi usoare sau din materiale textile;
- obiecte de uz casnic: linguri de lemn, boluri de plastic, pahare de plastic;
- jucarii muzicale;
- antemergatoare.
9-12 luni
La 9-10 luni cei mai multi dintre bebelusi reusesc sa foloseasca un mijloc de deplasare pentru a traversa incaperea, fie ca e vorba despre tarait sau mers de-a busilea. La finalul acestui interval de timp, cei mai multi dintre ei reusesc sa se plimbe prin camera tinandu-se de mobilier.
Chiar daca nu e foarte indemanatic, bebelusul a inceput sa foloseasca obiecte pe post de unelte, e mai interesat de jocurile interactive – pupa-l si te va pupa si el, “vorbeste” la telefon. Capacitatea sa de a rezolva problemele este tot mai mare: va desface cutia transparenta pentru a obtine jucaria din interior. Intelege denumirea obiectelor si le recunoaste cand le mentionezi. La jucariile mentionate inainte mai poti adauga:
- jucarii de impins;
- sortatoare de forme;
- si mai multe mingi;
- telefoane de jucarie;
- cuburi;
- galetusa si lopatica.
12 – 18 luni
Cel mai important eveniment al acestei perioade, care se apropie de altfel cu pasi repezi, este reprezentat de primii pasi ai copilului. Probabil ca cel mai potrivit epitet care ar putea sa il descrie in aceasta faza este “activ”. Micile manute sunt mai active, manevrarea cuburilor fiind de pilda mai precisa.
Cel mai mare interes in aceasta etapa este orientat catre relatia de tip cauza – efect, si pentru ca memoria lor nu este foarte bine dezvoltata, vor avea nevoie de mai multe repetitii. De asemenea, copiii sunt fascinati sa isi imite parintii. Pe lista ta de cumparaturi se mai pot adauga:
- seturi cu cuburi mari de construit;
- jucarii de tras sau impins;
- jucarii care pot fi sortate pe forme, culori, etc;
- inca niste mingi;
- creioane cerate sau carioci lavabile;
- vehicule sau jucarii pe care sta calare;
- carti cu poze;
- masinute electrice;
- caluti balansoar.
18 – 24 luni
Desi in sfarsit si-au cucerit independenta, copiii la aceasta varsta sunt aproape mereu frustrati din cauza propriilor limite, care se adauga la cele impuse de catre adulti. Joaca nestructurata este cea mai atractiva si mai noua distractie pentru acest interval de varsta. Pentru aceasta, vei gasi utile:
- Papusi;
- Casute de papusi;
- Cuburi si seturi de constructii adecvate varstei;
- Instrumente muzicale de jucarie;
- Puzzle-uri simple;
- Carti cu povesti scurte;
- CD-uri cu muzica pentru copii sau cu povesti;
- Seturi cu trenulete.
24 – 30 luni
Odata ce a depasit varsta de 2 ani, cele mai puternice lupte pe care le are de dat copilul tau sunt intre dorinta sa de independenta si limitele pe care i le stabileste toata lumea. El testeaza limite, incepe sa se exprime verbal din ce in ce mai clar, sa inteleaga concepte simple, sa formeze imagini in minte, sa organizeze obiecte in functie de o insusire comuna; unii copii isi amintesc seara ce au mancat la pranz, in timp ce altii stiu sa recunoasca culori, sa numere sau sa recunoasca unele litere. Iata ce jucarii prezinta interes la varsta aceasta:
- Bicicletele de echilibru;
- Motocicletele de jucarie;
- Rechizite pentru desen, colorat, pictat;
- Instrumente muzicale de percutie;
- Costume de carnaval (chiar si improvizate);
- Bucatarii de jucarie;
- Alte obiecte casnice de jucarie;
- Seturi de constructie;
- Puzzle-uri.
30-36 luni
Pe masura ce se apropie de cea de-a treia aniversare, copilul devine din ce in ce mai pregatit pentru provocari tot mai mari. La momentul in care aproape ca se imbraca singur fara ajutor, se spala pe maini si pe dinti, sa manevreze niste blocuri pentru constructii nu e o mare provocare. Jocurile de memorie sunt din ce in ce mai apreciate, ca si jocurile sportive sau colaborarea cu alti copii. Se considera o investitie inspirate achizitia de:
- Puzzle-uri;
- Jocuri pe tabla simple;
- Jocuri de memorie;
- Accesorii suplimentare pentru bucataria de jucarie;
- Seturi de constructie;
- Rechizite pentru activitati manuale creative;
- Carti;
- Echipament pentru joaca afara.
Reguli de baza pentru a cumpara jucarii de succes
Chiar daca micutii de bucura de ORICE jucarie noua (aici o lista comparativa), am stabilit ca tu trebuie sa fii ceva mai selectiv, pentru simplul fapt ca resursele de spatiu si bani nu sunt nelimitate. Iata cateva sfaturi utile de care merita sa tii cont inainte de a porni prin magazine, fie ele reale sau virtuale:
- Alege lucruri cat mai simple. Jucariile prea complexe ii impiedica pe copii sa isi foloseasca imaginatia. Daca e suficient sa apesi un buton, iar jucaria incepe sa cante sau sa faca altceva, inseamna ca ea conduce jocul, iar copilul tau doar reactioneaza. Cu cat jucariile sunt mai specifice, cu atat mai putin loc ramane pentru imaginatie. Jucariile simple, cum sunt cuburile, sunt unele dintre cele mai bune, caci incurajeaza creativitatea.
- Limiteaza accesul la jucarii electronice si la jocuri video. Avand in vedere ca traim in era electronicelor, sa iti inchipui ca poti limita complet accesul copiilor la ecrane este naiv. Problemele asociate utilizarii lor in exces in randul copiilor sunt deja recunoscute la nivel mondial. Conform recomandarilor specialistilor, copiii mai mici de 2 ani nu ar trebui sa aiba deloc acces la ecrane; copiii mai mari de 2 ani ar trebui sa aiba timpul limitat la 1-2 ore pe zi.
- Nu te lasa pacalit de jucariile marketate ca fiind educative. Este o afacere infloritoare, aceasta, a jucariilor educative, si multi parinti cad in capcana lor. Desigur ca e bine sa expui copilul la muzica clasica, sau la limbi straine, dar jucariile pline de lumina si de culoare care iti promit ca iti vor transforma copilul intr-un matematician de geniu sunt cel mai probabil o inselatorie.
- Pastreaza la indemana doar cateva jucarii odata. Intr-o camera intesata de jucarii, copilul nu va sti cu ce sa se joace si va sfarsi prin a nu fi atras de nimic. Sugestia specialistilor este ca parintii sa roteasca jucariile; ele ar trebui tinute in dulapuri, cufere cu jucarii sau alte asemenea spati de depozitare, si scoase cate doua, trei, timp de 2-3 zile. Una si aceeasi jucarie are moduri de utilizare diferite in functie de faza de dezvoltare in care se afla copilul si e pacat sa nu o exploatezi complet doar pentru ca juniorul s-a plictisit sa o vada.
- Alege intotdeauna jucarii adecvate varstei. Trebuie sa faci asta din motive de siguranta, dar si pentru ca numai un copil de varsta potrivita va sti sa o foloseasca profitand de toate oportunitatile pe care le ofera aceasta.