Cele mai bune mancaruri pentru bebelusi – Opinii si recenzii in 2023
Desigur, fiecare parinte isi doreste sa ii ofere bebelusului sau cea mai buna alimentatie posibila. Uneori, asta inseamna sa foloseasca fructe, legume si carne din surse proprii, cunoscute si controlate; alteori, mancarea la borcanel si cerealele pentru cei mici devin o parte importanta a dietei copilului. Daca nu stii care sunt cele mai bune variante, una dintre propunerile noastre este Plasmon Vita si Pui, un omogenizat de carne foarte usor de oferit ca atare sau de integrat in piureurile de legume, care simplifica mult etapa introducerii carnii in alimentatia celui mic. Produsul poate fi oferit de la varsta de 6 luni si este dozat in recipiente de cate 80g, ceea ce reprezinta o portie potrivita pentru un bebelus la inceput de diversificare. Iar daca iti doresti o alternativa, mai avem o propunere de rezerva: Humana Eco Legume, Orez, Curcan.
Tabel comparativ
Este un produs de foarte buna calitate, provenit de la un producator de renume, care include ingrediente atent selectionate. Apreciem dubla utilitate a produsului, care poate fi administrat ca atare sau poate fi folosit ca sursa de proteine, in retetele de legume care ii plac cel mai mult copilului.
Discutam despre un omogenizat de carne, care nu ofera toate ingredientele necesare unei alimentatii echilibrate.
Este un produs special, care are marele avantaj al unei surse de carne din crescatorii certificate, care ofera mai multe posibilitati de utilizare si care poate fi foarte practic in cazul bebelusilor mofturosi si foarte sensibili la texturi diferite.
Este o reteta completa care ii poate fi servita bebelusului ca atare, sau usor incalzita pe baie de apa si care contine toate ingredientele necesare unui pranz complet. Combinatia este usor apreciata de catre bebelusi, caci are un gust si o aroma placute, iar ingredientele folosite sunt provenite din agricultura ecologica.
Pentru ca discutam despre o portie de aproape 200g, pe care putini bebelusi o vor consuma integral la o masa, trebuie sa ai la indemana un castronel si o lingurita de rezerva.
Este o alegere inspirata, usor acceptata de catre bebelusi; o mancare de buna calitate, cu ingrediente sanatoase, de origine controlata, oferita intr-un ambalaj generos pentru aceasta varsta, si la un pret accesibil.
Este o reteta complexa, echilibrata sa acopere nevoile alimentare ale unui bebelus ceva mai mare, la care apreciem foarte mult sursa de peste gras sigura, ecologica, dar si originea controlata a legumelor. In plus, nu putem sa omitem raportul foarte bun intre pret, calitate si cantitate.
Gustul specific pestelui nu este intotdeauna acceptat cu usurinta de bebelusi, mai ales cand este vorba despre cei un pic mai mofturosi.
Din punct de vedere calitativ si financiar, reprezinta una dintre cele mai bune optiuni; in plus, poate fi o varianta mai potrivita de a-i oferi copilului un peste de calitate si origine controlata, decat magazinele sau pescariile.
Pareri despre cele mai bune mancaruri pentru bebelusi
De multe ori parintii prefera sa prepare singuri mancarea pentru bebelusii lor, insa exista si momente in care acest lucru nu este posibil, si atunci este important sa stii care sunt cateva dintre cele mai bune variante de pe piata, cu care iti poti hrani juniorul.
Mancare pentru bebelusi de 6 luni
Plasmon Vita si Pui
Cand vine vorba despre mancare pentru bebelusi de 6 luni, multe dintre retetele disponibile pe piata contin ingrediente diverse, pentru un meniu complet. Iti propunem un pachet care include doua borcanele cu mancare, de cate 80 g fiecare, la care ne-a atras mult calitatea materiei prime folosite.
Momentul introducerii carnii in alimentatia celor mici este unul destul de dificil, cei mai multi bebelusi acceptand destul de greu noua textura. Acest omogenizat de carne de vita si pui foloseste crescatorii certificate, atent selectionate, si carne de cea mai buna calitate, astfel incat copilul sa se bucure de ingrediente alese.
Valoarea biologica a ingredientelor principale este dublata de absenta, din reteta, a colorantilor si a conservantilor. Produsul este gatit la aburi, pentru o valoare nutritiva optima, iar reteta nu include nici o sursa de gluten, lucru important de precizat la aceasta varsta, si chiar si mai tarziu, avand in vedere ca exista copii cu sensibilitati digestive.
Hipp Bio Vegetarian cu amaranth
O varianta apreciata de mancare pentru bebelusi de 6 luni este aceasta reteta vegetariana cu ingrediente din surse verificate si de incredere, caracterizata de calitatea nemteasca. Hipp a castigat fantastic de mult teren pe segmentul sau de piata, dupa lansarea meniurilor bio, din ingrediente certificate – un avantaj de care noi, ca parinti, nu beneficiem atunci cand le gatim copiilor nostri.
Ingredientele acestei retete pentru bebelusi sunt morcov, porumb, cartof dulce, lapte degresat, apa, faina de amaranth, caise si ulei de rapita. Ingredientele provin din agricultura ecologica, iar produsul nu contine gluten, astfel incat sa fie nu doar adecvat acestei varste, ci si bine tolerat de catre copiii mai mari care au probleme in acest sens.
Borcanelul contine o cantitate de 190g de mancare, ceea ce poate fi destul de mult pentru un bebelus la inceput de diversificare, dar poate fi consumat timp de 24 de ore, cu conditia sa nu folosesti lingurita murdara direct in recipientul de stocare. Luand in calcul raportul calitate / cantitate, indraznim sa spunem ca este un bun exemplu de mancaruri pentru bebelusi, la preturi bune.
Mancare pentru bebelusi de 7 luni
Humana Eco Legume, Orez, Curcan
Daca te apuci sa cauti in comert mancare pentru bebelusi de 7 luni vei avea surpriza sa constati ca aceasta varsta nu prea apare pe etichete; perioada 6 – 8 luni este una de numeroase tranzitii, in care cei mici au ocazia sa se obisnuiasca cu o serie variata de ingrediente si cu o paleta foarte generoasa de gusturi.
O buna idee poate fi aceasta mancare pentru bebelusi la un pret bun, fabricata exclusiv din ingrediente provenite din culturi si ferme ecologice. Este vorba de un meniu pentru bebe de 7 luni cu un continut de 24% legume (morcovi si piure de rosii), 8% carne de curcan din ferme atestate, si un adaos de faina de porumb si ulei de rapita, surse importante de carbohidrati, respectiv acizi grasi Omega-3.
Conform legislatiei in vigoare, produsul nu contine nici un fel de arome, coloranti, conservanti sau agenti de ingrosare; el nu include zahar sau sare de bucatarie adaugate, gluten sau lactoza. Recipientul include 190g de piure, care trebuie consumat in cel mult 24 de ore dupa desfacere, si este, conform producatorului, o mancare pentru diversificare la 6 luni pe care, totusi, o recomandam un pic mai tarziu, in cazul in care ati inceput diversificarea conform normelor OMS.
Nestle Ovaz cu prune
Unele dintre cele mai bune mancaruri pentru bebelusi, daca e sa luam in calcul placerea cu care le accepta cei mici, sunt cele puse la dispozitie de Nestle. Produsul pe care ti-l propunem noi, adecvat la bebe de 6 luni, dar pe care majoritatea parintilor care incep diversificarea conform recomandarilor pediatriei moderne il ofera abia ceva mai tarziu, exista in 3 variante: orez, orez cu banane si ovaz cu prune, ultima atragandu-ne atentia in mod deosebit.
Fiind abia la inceputul diversificarii, producatorii au acordat o atentie speciala texturii amestecului rezultat, care este una moale, uniforma, cremoasa, usor acceptata de catre cei mici. Aportul nutritiv este unul adecvat, fiecare portie de cereale continand 60% din necesarul zilnic de fier, dar si zinc, vitamina C, vitaminele A si D si calciu.
Luand in calcul toate aceste ingrediente, la care se adauga continutul de cereale hidrolizate enzimatic, mai usor digerabile, rezulta un produs de calitate superioara. Mai mult: daca il folosesti, ai sanse sa eviti sa mai administrezi suplimente cu fier, problema constipatiei de la inceput de diversificare fiind totodata rezolvata de continutul de prune (6%) din reteta.
Mancare pentru bebelusi la 8 luni
Babybio cartofi, spanac, marar, somon
O reteta interesanta de mancare pentru bebelusi de 8 luni este acest produs care face parte din categoria alimentelor bio pentru cei mici. Discutam despre un produs realizat dupa cele mai inalte standarde de calitate si siguranta pentru copii, care beneficiaza de certificare Ecocert pentru ingredientele sale si modul lor de prelucrare.
Desi este o mancare pentru bebelusi, la pret bun, produsul este unul neasteptat de sanatos si de bine echilibrat. El contine legume (cartofi, spanac, cartofi, ceapa), somon bio, orez, smantana integrala, suc de lamaie, uleiuri vegetale si marar. Toate ingredientele provin din ferme certificate si sunt atent monitorizate astfel incat sa nu contina pesticide sau alte produse cu potential nociv.
Pachetul include doua recipiente separate, de cate 200g fiecare; reteta nu include sare, zahar sau gluten, coloranti sau agenti de ingrosare. Pentru pastrarea intacta a valorii nutritive a ingredientelor, ea este preparata la aburi. Iar cumparatorii care au impartasit propria experienta au recunoscut ca bebelusii l-au acceptat cu multa usurinta.
Milupa Buna dimineata
Un exemplu interesant de mancare pentru bebelusi, ieftina si buna, sunt aceste cereale provenite de la unul dintre cei mai apreciati producatori de alimente pentru cei mici. Sortimentul pe care ti-l propunem de data aceasta este unul cu un continut mare de carbohidrati, ideal pentru a incepe ziua cu un plus de energie, dar exista si variante mai simple, cu multicereale sau cu fructe de padure.
Milupa Buna dimineata are un continut echilibrat de faina de cereale partial hidrolizate de grau, orez, ovaz, porumb, orz, secara si mei, la care se adauga fulgi de mere si fulgi de prune. Tinand cont de nevoile specifice ale bebelusilor la aceasta varsta, si pentru a preveni situatia in care devii fortat sa descoperi ce este anemia feripriva, ele sunt imbogatite cu fier, calciu, vitaminele C, E, A, D3 si vitamine ale grupului B si zinc.
Produsul nu contine lapte, ceea ce il face adecvat si copiilor care au alergie la proteinele laptelui de vaca sau intoleranta la lactoza; el poate fi preparat cu lapte matern, sau cu laptele praf pe care il consuma, in mod normal, bebelusul.
Mancare pentru bebelusi de 9 luni
Babybio Musaca cu vinete si miel
Daca vorbim despre mancare pentru bebelusi de 9 luni, nu prea exista retete speciale, sau produse care se introduc neaparat la aceasta varsta. Pe de alta parte, maturizarea lenta a tractului digestiv iti ofera mai multa libertate din punctul de vedere al combinarii alimentelor, prin urmare iti propunem o reteta foarte gustoasa si foarte apreciata, in compozitia careia intra vinete – o leguma pe care putini parinti o introduc mai devreme.
Asa cum ii “sta bine” unui brand care se straduieste sa puna pe piata un produs care candideaza la titlul de cea mai buna mancare pentru bebelusi, ingredientele provin din agricultura ecologica. Este vorba despre un procent de 73% legume (morcovi, vinete, piure de rosii, ceapa), 9.5% carne de miel, faina de orez, parmezan, uleiuri vegetale, usturoi si marar.
Produsul contine lapte praf, asadar nu este recomandat copiilor cu alergie, dar pe de alta parte nu include gluten. In pachet vei gasi 2 recipiente de cate 200 g, suficient pentru macar 2 mese. Mancarea este fabricata si ambalata in Franta si este certificata Ecocert.
Mancare pentru bebelusi de 10 luni
Holle Bio Musli multicereale cu fructe
Poate ca e o provocare sa gasesti noi retete de mancare pentru bebelusi de 10 luni, dar un sortiment nou de cereale este de multe ori bine primit, pentru a imbogati cina, de pilda, sau ca desert sau gustare intre mese.
De data aceasta iti propunem un musli de cereale cu fructe marca Holle; discutam despre o reteta pentru bebe de 10 luni fabricata in Germania, care contine ingrediente din agricultura bio dinamica: ovaz, porumb, grau, spelt, cu bucatele de fructe sanatoase, uscate. Este un mod foarte bun de a crea obiceiuri alimentare sanatoase si de a-l obisnui pe cel mic cu nou gusturi si, mai ales, cu o noua textura.
Ambalajul contine 250 g cereale, insa trebuie sa precizam ca e important ca asteptarile tale sa fie realiste. Ca orice alt musli, el va contine, dupa preparare, si bucatele mici, un lucru important pentru a facilita trecerea de la piureuri catre mancarea normala pentru adulti. Obisnuirea bebelusului exclusiv cu paste omogene este una dintre acele greseli frecvente privind alimentatia, pe care multi parinti le fac.
Mancare pentru bebelusi de 1 an
Babybio Mazare, pastarnac, vitel si paste
Atunci cand vine vorba despre mancare pentru bebelusi de 1 an, deja nevoile si preferintele sunt mult diferite fata de cele ale copiilor mai mici. Reteta pe care ti-o propunem isi mentine standardele de calitate cu care te-am obisnuit, dar ofera ceva in plus: mancarea este mai asemanatoare retetelor pentru adulti, ca gust si textura.
Chiar daca ceea ce ai reusit sa stii privind autodiversificarea nu te-a atras, asa ca ati mers pe diversificarea clasica, la aceasta varsta majoritatea copiilor au invatat deja sa mestece si sunt atrasi de senzatiile asociate unei alimentatii normale. Produsul pe care ti-l propunem ciontine 230 g dintr-un amestec de ingrediente atent echilibrat, gustos, preparat la aburi.
Ingredientele pe care le gasesti in acest recipient provin din agricultura ecologica: mazare, pastarnac, broccoli, carne de vitel, macaroane cu ou, uleiuri vegetale virgine se imbina si combina pentru o alimentatie sanatoasa si completa. Iar unul dintre cele mai mari avantaje ale produsului este calitatea verificata si certificata a ingredientelor, lucru pe care e putin probabil sa il poti obtine atunci cand gatesti.
Mancare pentru bebelusi Hipp
HIPP Gustare Banane si Mere
In comert ai la dispozitie o gama foarte generoasa de mancare pentru bebelusi, Hipp, insa aceasta reteta este foarte apreciata de catre cei mici, care o accepta cu multa usurinta, lucru foarte convenabil si pentru tine, caci scapi de multe batai de cap in ceea ce priveste gustarile celui mic, in deplasare.
Acest sortiment de Hipp mancare pentru bebelusi contine contine 4 borcanele a cate 100 g cu un amestec de banane si mere, fara nici un fel de alt adaos. Imbogatit cu vitamina C, este un desert dulce natural, care se poate administra de la inceputul diversificarii, chiar daca optezi pentru introducerea solidelor de la 4 luni.
Reteta nu contine zahar, arome, coloranti sau conservanti, si nu contine nici gluten, astfel ca nu e nevoie sa iti faci nici un fel de griji legate de o oarecare sensibilitate a copilului tau. Borcanelul poate fi administrat ca o gustare separata, sau ca desert dupa mesele principale, in functie de programul vostru si de varsta pe care o are cel mic.
Accesorii/Alte produse
Sirop pentru pofta de mancare pentru bebelusi
Pediakid Appetit-Tonus
Produsul pe care ti-l propunem este unul produs in laboratoarele Ineldea din Franta si poate fi administrat de la inceputul diversificarii bebelusilor. Discutam despre un flacon de 125 ml, cu eficienta evidenta, experimentata de catre utilizatori, si conform standardelor de calitate europene.
Produsul include exclusiv ingrediente naturale: schinduf, turmeric, nasturel, ghimbir, spirulina, cicoare, vitamina C, B12, cupru si mangan. In plus, include nectar de agave si fibre prebiotice, cu rol in normalizarea florei intestinale.
Efectele sale sunt cele dorite de parintii copiilor mofturosi: stimuleaza pofta de mancare si, deci, cresterea in greutate si vitalitatea celor mici. In cazul copiilor mai mici de 2 ani iti recomandam sa consulti medicul care iti supravegheaza copilul, inainte de a-i administra orice supliment alimentar.
Borcanele pentru mancare pentru bebelusi
Babymoov A004309
Pregatirea pentru diversificare include, obligatoriu, investitia intr-un set de recipiente pentru stocarea alimentelor celui mic. Nici nu-ti poti imagina cate portii de mancare vei prepara, schimba, alterna, in decurs de 24 de ore.
Un set de borcanele pentru mancaruri pentru bebelusi, ieftine si bune, iti este pus la dispozitie de Babymoov; unul dintre motivele pentru care ne-au convins este numarul mare de recenzii apreciative pe care le-au adunat.
Fiecare dintre cele 6 borcanele are o capacitate de stocare de 250 ml; inchiderea lor se face cu ajutorul unui capac cu infiletare. Ele pot fi spalate in masina, sunt compatibile cu cuptorul cu microunde si cu congelatorul, nu contin BPA si au capace multicolore, ceea ce iti va face mai usoara identificarea produsului dorit.
Blender pentru mancare pentru bebelusi
DomoClip DOP174
Fie ca ceea ce ai ajuns sa stii privind diversificarea te-a atras catre aceasta metoda, sau ca preferi sa mergi pe diversificarea clasica, pe baza de piureuri si paste, un dispozitiv ca cel pe care ti-l prezentam in continuare te va salva in nenumarate situatii.
Discutam despre un mini-robot ideal inca de cand incepem diversificarea, care dezgheata, inclazeste, gateste la aburi si blenduieste mancarea celui mic. Rezervorul de apa are o capacitate de 200 ml, cel de mancare de 0.5 litri, astfel ca e suficient pentru a prepara macar doua portii de mancare sanatoasa.
Temperatura maxima de gatire este de 100 grade, ceea ce inseamna ca nutrientii vor fi cat mai bine pastrati, nefiind diluati in apa de fierbere. Blenderul are o viteza de rotatie ajustabila intre 2500 sau 2800 rpm; datorita discului cu doua cutite si puterii de 250W, este foarte eficient inclusiv pentru carne.
Set mancare pentru bebelusi
Quasar Animale din savana
Pentru copii, care isi formeaza pareri despre cele mai bune mancaruri pentru bebelusi inclusiv pe baza aspectului farfuriei sau a tacamurilor cu care sunt hraniti, un set de masa atractiv este esential.
Produsul pe care ti-l propunem este, credem noi, foarte practic. El include 5 piese:o farfurie multicompartimentata, un bol, o canita, furculita si lingura. Toate piesele sunt ecologice, fabricate din bambus fara BPA si beneficiaza de licente de siguranta FDA si LFGB.
Desi rezista bine la temperaturi intre -20 si 110 grade Celsius, nu se recomanda folosirea setului in cuptorul cu microunde; pe de alta parte, el este practic, usor de intretinut, si poate fi spalat la masina de vase. In plus, copilul va fi incurajat sa manance toata portia, pentru a “descoperi” animalul imprimat pe fundul recipientului.
Ghidul cumparatorului
Cand vine vorba despre mancarea pentru bebelusi, lucrurile sunt foarte sensibile, iar discutiile interminabile. Parintii incearca sa se ghideze dupa surse oficiale, de pilda dupa recomandari OMS, dar aceasta solutie nu functioneaza intotdeauna, caci unii bebelusi sunt mai mofturosi decat altii, de pilda, sau pentru ca autodiversificarea propune un stil diferit.
In orice caz, atunci cand decizi sa cumperi mancare pentru bebelusi din magazine, trebuie sa ai foarte clar in minte care sunt produsele de care ai nevoie, cu adevarat potrivite pentru cel mic. Si iata de ce anume ar trebui sa tii cont.
Varsta: Teoria spune ca diversificarea se incepe de la varsta de 6 luni, in cazul copiilor sanatosi, si ca exista putine exceptii de la aceasta regula, toate fiind evaluate de catre medicul pediatru. Pe de alta parte, studii mai recente sustin ca intre 4 si 6 luni exista o fereastra de oportunitate, in care sistemul imunitar imatur al copilului nu va reactiona violent cand intra in contact cu alimente noi, asadar riscul de aparitie a alergiilor este mai mic daca diversificarea incepe mai devreme.
Pana cand specialistii se vor pune de acord in aceasta privinta, produsele disponibile pe piata, fie ca este vorba despre cereale, cereale cu lapte sau borcanele cu mancare gatita, sunt etichetate ca fiind adecvate incepand de la 4, 6, 8, 10 sau 12 luni, iar recomandarea oficiala este sa tii cont de aceste indicatii.
In cazul in care ai decis sa astepti cu diversificarea pana la varsta de 6 luni, probabil ca este o idee sa incepi cu retetele etichetate ca fiind adecvate bebelusilor de 4 luni, si sa le introduci apoi, treptat, pe restul.
Tip: Mancarea pentru bebelusi disponibila pe piata se imparte in doua categorii majore: cereale pentru cei mici pe de o parte, si mancare gatita de cealalta parte.
Cerealele pentru bebelusi au compozitie diversa, in functie de segmentul de varsta caruia i se adreseaza. Ele pot fi oferite sub forma de fulgi fini, care se dizolva in lapte, rezultatul fiind o pasta mai lichida sau mai groasa, sau, pentru copiii mai mari, sub forma de musli, care va pastra o consistenta grunjoasa, invitandu-l pe copil sa isi antreneze abilitatea de masticatie si obisnuindu-l cu o textura diferita.
Mancarea gatita este in general comercializata in borcanele inchise etans; modul de conservare este similar preparatelor facute in casa: ingredientele sunt fierte si apoi sterilizate din nou, in borcan. In ciuda reticentei unora dintre clienti, controlul de calitate privind ingredientele din aceste borcanele cu mancare este unul foarte strict.
Legislatia europeana le interzice producatorilor sa introduca in retetele lor conservanti, coloranti, potentiatori de aroma si alte asemenea ingrediente. In plus, in cazul produselor certificate ca fiind bio, controalele sunt stricte si se efectueaza repetat atat asupra materiei prime (care trebuie sa primeasca si ea, la randul ei, aceasta certificare) cat si a rezultatului final.
In cazul parintilor care locuiesc in orase si care nu au bunici la tara, incat sa detina un control clar asupra a ceea ce mananca gainile – sursa de carne, sau a modului in care sunt cultivate legumele, de multe ori, borcanelele cu mancare bio sunt mai sigure decat cumpararea ingredientelor din piata.
Ingrediente: Tipul ingredientelor care se regasesc in fiecare dintre aceste retete depinde foarte mult de varsta pe care o are copilul. In general, producatorii sunt atenti la aceste aspecte, dar mai exista un aspect pe care sa il ai in vedere: un bebelus care incepe diversificarea la 4 luni, probabil ca are deja destule ingrediente in meniu si este pregatit pentru combinatiile comercializate pentru varsta de 6 luni, in timp ce un copil care a inceput sa consume solide abia la 6 luni, probabil ca ar beneficia mult daca ai porni mai incet pe acest drum.
Un bun exemplu este mazarea, care la 6 luni probabil baloneaza, in timp ce in meniu de bebe de 10 luni devine o sursa perfecta de proteine. In general, se incepe cu radacinoase, cartof, cartof dulce, dovleac si dovlecel, si apoi se continua cu ardei, rosii, conopida, linte (chiar nu exista contraindicatii la linte), pastai fasole. Oricum, fiecare copil reactioneaza diferit, si trebuie sa urmaresti in primul rand asta: ca mancarea aleasa sa nu ii produca dificulotati de digestie sau tulburari intestinale.
Cantitate: In general, producatorii ajusteaza cantitatea din recipientele cu mancare comercializate in functie de varsta bebelusului, insa portiile pe care le propun ei trebuie sa satisfaca si apetitul celor mai mancaciosi, asadar se intampla destul de frecvent ca un copil sa nu consume un borcanel intreg la o masa.
Poti evita sa arunci mancarea, asigurandu-te ca lingurita cu care il hranesti pe copil nu se reintoarce in borcanel. Atata timp cat mancarea din el nu intra in contact cu saliva bebelusului, o poti pastra in bune conditii pana la 24 ore, in frigider.
In cazul in care bebelusul tau are un indice de masa corporala peste media pentru varsta lui, nu e neaparat nevoie sa iti faci probleme, dar daca medicul iti atrage atentia asupra acestui lucru, probabil ca e o idee buna sa reduci cantitatea de cereale pe care i-o oferi si sa o inlocuiesti cu legume si fructe.
Diete speciale: Alege de pe raftul magazinului un piure oarecare de legume cu carne, si, citind ingredientele, vei avea surpriza ca produsul sa contina lapte (praf), de pilda, sau gluten. Iti recomandam ca, inainte de a cumpara sau de a-i oferi copilului un nou sortiment, sa citesti “cu punct si virgula” lista de ingrediente, ca sa te asiguri ca ele corespund unui eventual regim special pe care il urmeaza copilul tau.
Aceasta recomandare este valabila si pentru cerealele pentru bebelusi, caci la randul lor, ele se impart in doua categorii: cele care se prepara cu lapte matern/praf, si cele care se prepara cu apa, pentru ca deja contin lapte praf.
Producator: In general, recomandarea specialistilor este sa te orientezi catre produse apartinand unor branduri consacrate: Baby Love, Nestle, Hipp Bio, Babybio, Topfer sunt cateva dintre numele mari, cu care e putin probabil sa dai gres.
Suspiciuni ar trebui sa iti ridice preparatele foarte ieftine, caci o diferenta mare de pret fata de cele mentionate mai sus ne face sa ne gandim ca ingredientele folosite sunt de calitate indoielnica.
Intrebari frecvente
Exista mancare pentru bebelusi de 4 luni?
Desi recomandarea Organizatiei Mondiale a Sanatatii este ca diversificarea sa fie inceputa in jurul varstei de 6 luni, exista, inca, destule dezbateri pe marginea acestui subiect, unii specialisti considerand ca aceasta varsta este indicata mai degraba ca masura de protectie pentru micutii din tari subdezvoltate, in care conditiile precare de igiena si lipsa alimentelor i-ar expune pe acesti micuti unor riscuri suplimentare.
Un alt aspect adus in discutie de catre pediatri este legat de ideea ca intre 4 si 6 luni, probabilitatea ca bebelusii sa dezvolte alergii la alimentele primite este minuscula. Desigur, varsta la care vei incepe diversificarea copilului tau se alege impreuna cu medicul specialist care ii urmareste dezvoltarea.
Pe piata exista numeroase variante de mancare pentru micuti, incepand de la varsta de 4 luni. Este vorba despre cereale pe baza de orez sau orez si roscove sau mei, piureuri de fructe sau de legume. Daca te gandesti la variante de hrana pentru copii atat de mici, retete prea complicate nu vei gasi, caci numarul de alimente tolerate la aceasta varsta este redus. Important este ca exista alternative pentru copiii mici si foarte mici la care diversificarea este inceputa, din diverse motive, mai devreme.
Ce mancare se da la bebelusi de 5 luni?
Atunci cand ne referim la mancare pentru bebelusi de 5 luni, retete disponibile sunt destul de putine. Este varsta tatonarilor, la care poti oferi morcov, pastarnac, patrunjel, dovleac placintar si dovlecel sau cartof dulce. Poti extinde gama alimentelor nou introduse cu mere, pere, caise, prune si alte fructe cu un sambure unic. Mango si avocado sunt atat apreciate de catre micuti, cat si foarte sanatoase.
Daca nu vrei sa treci, inca, la mancare gatita, poti apela la cereale adecvate inca de la 4 luni. Le poti adauga in masa de seara a micutului, in speranta ca prima repriza de somn va fi ceva mai lunga, ele fiind mai satioase, insa nu exista nici un fel de garantii in acest sens.
De la cate luni se da mancare la bebelusi?
Dupa cum spunea deja, varsta oficiala acceptata in prezent pentru inceperea diversificarii este cea de 6 luni. Aceasta este si recomandarea Organizatiei Mondiale a Sanatatii, care considera ca pana la aceasta varsta, nevoile nutritive ale bebelusului sunt perfect acoperite de lapte, matern sau formula.
Exista si contestatari ai acestei recomandari, care sustin ca alimentatia diversificata ar trebui oferita mai devreme, pentru ca rezervele de fier ale bebelusului se epuizeaza pana la 6 luni, sau pentru ca el manifesta interes fata de mancare mai devreme.
Ii lasam pe specialisti sa isi dispute subiectul si iti raspundem ca in comert, exista mancare pentru bebelusi incepand de la varsta de 4 luni. Si mai adaugam ca tu, impreuna cu medicul pediatru, sunteti cei mai in masura sa luati decizii pe acest subiect.
Exista vreo dieta cu mancare de bebelusi?
Oricat de ciudat ar putea suna, exista. Denumirea sa originala este The Baby Food Diet si ea a fost lansata pe piata de Tracy Anderson, un antrenor celebru. Modul sau de functionare se bazeaza pe reducerea numarului de calorii si controlarea dimensiunii portiilor si presupune inlocuirea uneia sau chiar a doua mese zilnice cu borcanele cu mancare pentru bebelusi, care contin intre 10 si 200 calorii.
Desi devine evident, daca ai gustat macar o data aceste retete destinate bebelusilor, de ce ai putea slabi mancand asa ceva (da, gusturile celor mici sunt discutabile, ei fiind de multe ori incantati de mancarea la borcan, dar nici termen de comparatie nu prea au…), multa lume considera ca nivelul de efort este prea mare pentru rezultatele obtinute.
In plus, acest gen de alimentatie nu este tocmai ieftina, cel putin la noi in tara. In una dintre variantele acestei diete, un adult poate manca pana la 14 astfel de borcanele pe zi, ceea ce reprezinta o gaura serioasa in buget.
Se intalnesc multe cazuri de alergie la bebelusi de la mancare?
Numarul alergiilor a crescut, atat in randul adultilor, cat si al copiilor, in ultimii ani, dar multi dintre parintii de azi isi amintesc ca faceau urticarie dupa ce mancau capsuni, de pilda, asadar nu discutam despre un lucru nou.
In cifre, se pare ca mai mult de 170 de alimente au fost acuzate ca ar putea declansa alergii. Cel mai frecvent, este vorba despre lapte, ou, arahide, diferite tipuri de nuci si seminte, grau, soia, peste si fructe de mare. Alergia la susan se pare ca devine din ce in ce mai frecventa.
Cercetatorii americani estimeaza ca aproximativ 32 milioane de americani sufera de alergii alimentare, intre acestia numarandu-se si aproximativ 5.6 milioane de copii. In medie, asta inseamna un copil din 13.
Mai ingrijorator este ca intre 1997 si 2011, frecventa alergiilor alimentare in randul copiilor a crescut cu 50%; intre 1997 si 2008, alergia la arahide si alte fructe cu coaja lemnoasa s-a triplat in randul copiilor americani.
Intre 2007 si 2016, numarul interventiilor medicale care urmaresc sa trateze anafilaxia declansata de alergii alimentare a crescut cu 380%.
Desi numarul de alergii este in crestere, probabil ca cei mai expusi bebelusi sunt cei care sufera de dermatita atopica, cei banuiti de astm si cei care au, in familia apropiata (parinti, bunici) persoane cu alergii. Daca exista motive de ingrijorare din aceasta categorie, medicul probabil ca te va sfatui sa manifesti un nivel superior de prudenta cand vine vorba despre a introduce alimente noi in dieta copilului.
Cum gestionez lipsa poftei de mancare la bebelusi?
Lipsa poftei de mancare la cei mici poate avea o multime de cauze variate. Unii copii pur si simplu nu sunt mancaciosi, sau nu sunt deschisi catre experimentare; la extrema ceilalti exista copiii care sufera, de pilda, de anemie, lucru care le reduce semnificativ pofta de mancare.
Insa una dintre cele mai frecvente cauze ale mult hulitei lipse a poftei de mancare este legata de lipsa de control a bebelusului asupra a ceea ce i se ofera. Daca vei citi mai multe despre autodiversificare, vei avea o perspectiva noua asupra modului in care micutii descopera mancarea, de la senzatiile tactile pana la cele legate de textura, gust si miros.
Se pare ca acest nivel crescut de control ii motiveaza si incurajeaza pe bebelusi sa descopere mancarea in ritmul lor si sta la baza unei relatii net superioare si mult mai sanatoase cu alimentele.
Se prepara usor mancarea cu mei pentru bebelusi?
Meiul face parte din lista de superalimente pentru copii; el nu contine gluten si este foarte bogat in vitaminele B, magneziu, fier, potasiu, fosfor, fibre si proteine.
Prepararea meiului este intrucatva asemanatoare gatitului orezului. El se spala bine in cateva ape, se hidrateaza pentru gatire mai usoara si se fierbe la foc mic, intre 20 si 30 minute.
Il poti adauga in supe si tocane, il poti face budinca sau il poti praji in tigaia uscata, pentru o aroma mai puternica, inainte de a-l include in diferite retete.
Retete de mancare pentru bebelusi
Parintii se simt deseori exasperati de mofturile pe care unii bebelusi le fac cand vine vorba de a sta la masa. Se pare ca niciodata nu le este foame, sau ca se satura dupa 2 – 3 lingurite pe care le-au mancat cu placere.
Nu e nevoie sa te sperii: e o perioada de tatonare. Important este ca bebelusul sa fie expus la cat mai multe arome, gusturi, texturi, sa se familiarizeze cu ele, in retete corect formulate pentru tubul sau digestiv imatur.
Mancare cu conopida pentru bebelusi
Conopida este un ingredient valoros in alimentatia fiecaruia dintre noi, insa gustul sau specific poate fi putin surprinzator, daca micutul nu a avut ocazia sa se obisnuiasca cu el.
Ii poti propune un piure de conopida: conopida se spala si se curata, se rupe in bucatele mici si se opareste sau se gateste la aburi pana cand e moale. Se adauga in blender si se mixeaza pana se transforma intr-o pasta, care se amesteca cu putin unt topit, cu un strop de lapte, piper, busuioc, usturoi – in functie de preferinte. Daca doresti, poti adauga pe deasupra si un strop de parmezan ras, pentru un plus de gust.
Poti opta pentru o supa crema de conopida, aproape la fel de usor de preparat. Conopida curatata si spalata se opareste in apa, pana cand se inmoaie. Se adauga o lingura de faina amestecata intr-o lingura de apa rece, se fierbe 20 minute, se adauga doua cubulete de unt si se amesteca.
Odata ce conopida este bine fiarta si moale, se scoate si se paseaza separat, se adauga inapoi in apa in care a fiert si se lasa sa scada pana la consistenta dorita. Inainte de servire, i se poate adauga o lingurita de smantana si poate fi condimentata cu marar sau patrunjel tocat.
Pastele cu conopida promit sa fie o reteta cu mare succes la copii, caci nu am intalnit pana acum pe nici unul care sa nu fie incantat de paste. Conopida se curata si se spala, dupa care se pune la fiert. Odata ce bucatile s-au inmuiat, se scot si in apa se pun la fiert pastele.
Odata ce si pastele au fiert, se scot, se scurg si se adauga peste conopida.
Separat se adauga intr-o tava putin ulei de masline, cu putin usturoi taiat feliute, in care poti adauga si cateva stafide daca doresti. Cand usturoiul a inceput sa isi schimbe culoarea, adauga in tigaie pastele si conopidele si un pic din apa de fiert, pentru o compozitie cremoasa. Se condimenteaza la final, cu piper si busuioc si, pentru copiii mai mari de un an, cu putina sare.
Mancare cu mei pentru bebelusi
Meiul este un ingredient foarte valoros; incadrat in categoria cerealelor, el este o sursa importanta de carbohidrati cu eliberare lenta, de vitamine si minerale, si nu contine deloc gluten, ceea ce il face adecvat si pentru copiii cu intoleranta.
Piftelutele cu mei sunt o reteta mult indragita de catre cei mici, in special pentru ca le pot manca singuri, fara ajutor. Meiul se spala bine si se fierbe timp de 20 – 30 minute, dupa care se scurge bine, in sita.
Se dau pe razatoare morcovi, se taie ceapa marunt si se fierb separat, dupa care se amesteca cu meiul bine scurs si cu condimente la alegere: seminte de susan, maghiran, boia de ardei dulce sau patrunjel.
Se coc la cuptor, pe hartie de copt, pentru a evita sa le faci “baie” in ulei.
Poti testa, de asemenea, o ciorba de ciuperci cu mei, usor de preparat. Aproximativ 300 g ciuperci se curata si se taie feliute subtiri, apoi se calesc intr-un vas cu 10g de unt. Optional, se pot adauga 2 linguri de faina, dupa care amestecul se mai lasa pe foc 2 – 3 minute.
Daca ai supa de legume sau de carne gata preparata, o vei turna peste amestec; daca nu, o vei pregati special, fierband morcov, patrunjel, pastarnac, ceapa, ardei si aproximativ o cana de mei pentru 3l de apa.
Odata ce ai “reunit” supa cu mei cu ciupercile calite, o lasi sa fiarba cateva minute, cat timp tu amesteci 150 ml smantana cu doua galbenusuri, care vor “ateriza” ulterior in supa. La final se adauga putin patrunjel tocat marunt, pentru aroma.