Plastiline – Opinii si Recenzii in 2021
Jocul cu plastilina e vechi “de cand lumea”, insa avantajele sale incontestabile si placerea cu care manevreaza copiii pasta de modelat au facut ca el sa reziste pe piata, ba chiar ca oferta sa se diversifice. Daca nu stii ce anume sa cumperi, prima noastra sugestie este New Nauty Putty, o plastilina inteligenta care se comporta absolut uimitor chiar si pentru cei mari, cu atat mai mult pentru copii. Fiind un lichid nenewtonian, ia forma vasului in care e pusa si curge, insa se poate sparge asemeni portelanului daca e izbita, poate sari ca o minge daca e modelata in forma corespunzatoare, se poate intinde in mod spectaculos sau se poate rupe ca o foaie de hartie. Iar daca juniorul tau e inca prea mic pentru acest gen de experienta, avem si o alternativa: Hasbro Play Doh Caracatita Cranky.
Contents
Tabel comparativ
Este un produs din categoria plastilinei inteligente, al carui mod de reactie la actiunea diferitelor tipuri de forte este cel putin surprinzator, ba chiar spectaculos; pe langa distractia garantata, ofera si o ocazie minunata pentru a discuta cu cel mic principii de baza ale fizicii.
Produsul nu este potrivit pentru modelaj, distractia pe care o propune facand parte din alta sfera.
Este o jucarie fascinanta pentru copiii cu varsta de macar 5 ani, care garanteaza nu doar distractie si susprize, ci si ocazia de a experimenta, de a descoperi si de a adresa o multime de “de ce”-uri.
Este un set de joaca ceva mai complex decat altele, care include nu doar plastilina, ci si accesorii pentru modelaj, atent combinate si perfect incadrate in tematica marina propusa. Poate fi folosit de 1-2 copii simultan si ofera totodata instrumente de tipul cutterului sau foarfecelui, adaptate varstei.
Unii dintre parinti sustin ca ar fi preferat o mai mare varietate de culori, insa nu il consideram un impediment, caci ele pot fi achizitionate separat la preturi mici.
Reprezinta o optiune interesanta si tentanta, cu o tematica foarte indragita de cei mici, disponibila la un pret avantajos, care poate fi folosita simultan de 2 copii si care pune la incercare dexteritatea obisnuindu-i pe cei mici cu instrumente la care nu prea au acces.
Este unul dintre cele mai complexe seturi de joaca cu plastilina, care propune diverse modalitati de joc de rol, alaturi de antrenarea relaxanta a rabdarii, indemanarii, capacitatii de concentrare si coordonarii. Include matrite pentru o mare varietate de alimente, pentru un plus de distractie.
Probabil vei simti destul de curand nevoia de a cumpara cutii suplimentare cu plastilina, pentru o joaca mai libera.
Il recomandam, printre altele, pentru tematica extrem de tentanta in intervalul de varsta 2-6 ani, cand toti copiii vor sa mearga la cumparaturi si cand independenta se exprima de multe ori prin diferite mofturi ce tin de mancare.
Pareri despre cele mai bune plastiline
Jocul cu plastilina este mult indragit de catre copii, printre beneficiile sale numarandu-se stimularea motricitatii si a sensibilitatii tactile, o anumita doza de relaxare sau punerea la lucru a imaginatiei si a indemanarii. Iata cateva dintre cele mai apreciate produse de pe piata.
Plastilina inteligenta
New Nauty Putty
In categoria plastilina inteligenta, o propunere pe care credem ca o vei aprecia este acest set care include 4 culori (verde, albastru, rosu si galben), multumita caruia copilul va avea instrumentele e baza pentru a se distra copios cu ajutorul unui material care se comporta ciudat, in comparatie cu tot ceea ce cunoaste el.
Recomandata dupa varsta de 3 ani, plastilina inteligenta curge, sare, se intinde, se modeleaza iar si iar, fara sa se usuce vreodata, si asta fara sa lase urme pe maini sau pe alte materiale. Vei observa cum ea se poate rupe brusc ca o foaie de hartie, se poate transforma intr-o bila elastica si saritoare, sau se sparge in bucati mici asemeni portelanului la aplicarea unei forte bruste.
In set vei gasi, de asemenea, un cutit pentru modelaj; nu te teme, e un produs sigur inclusiv pentru copii, care va transforma produsul intr-un bun candidat la titlul de cea mai buna plastilina.
Professor Pengelly’s Chameleon Molten Red
In cazul in care iti doresti sa scutesti locuinta de riscuri nenecesare, iti recomandam sa optezi pentru o plastilina inteligenta care se comporta mult mai prietenos cu spatiul de joaca, decat produsele clasice. Produsul pe care ti-l prezentam este disponibil intr-o cutie metalica cu diametrul de 10 cm, care contine nu mai putin de 88 g de produs.
Acest model particular de plastilina are avantajul ca isi schimba culoarea in functie de unghiul din care e privita, culoarea de baza de la care se porneste fiind un rosu aprins foarte atractiv. In plus, ea nu se usuca, lucru care te va scuti de cheltuieli repetate.
Proprietatile sale fizice deosebite si putin neasteptate sunt cele care fac ca produsul sa fie atat de atractiv. Comportandu-se ca un lichid ne-newtonian, ea curge de pilda, insa la aplicarea unei forte exterioare, se va rupe, sparge sau intinde, de unde rezulta de altfel si optiunile generoase in ceea ce priveste modelajul.
Jocuri cu plastilina
Hasbro Play Doh Caracatita Cranky
Unul dintre cele mai bune jocuri cu plastilina pe care ti le putem propune este acest set de inspiratie marina, adecvat in egala masura pentru fetite si pentru baieti, care promite ore de distractie individuala sau in grupuri de 2-3 copii, care vor gasi cu totii ceva de facut folosind materialul moale si placut la atingere.
Remarcabila pentru durabilitate, Play Doh este un exemplu adecvat de plastilina la un pret bun, fiind de apreciat ca cele 5 culori din set nu se vor usca daca sunt depozitate in interiorul cutiutelor in care se livreaza. Cea mai atractiva piesa a setului este jucaria caracatita simpatica, ce poate “creste” tentacule moi si colorate prin simpla actionare a unei manivele.
In set vei gasi un mulaj dublu de forma unui pestisor, un cutter de forma unui delfin si un foarfece – homar, toate adapostite in cufere cu comori in care vei mai gasi si un roller cu model, astfel incat imaginatia copilului sa beneficieze de instrumentele adecvate pentru a se manifesta.
Plastelino – Fabrica de inghetata
In oferta de jocuri cu plastilina destul de bine reprezentata pe piata, un produs in care copilul are posibilitatea de a crea, el insusi, cel mai iubit desert al tuturor timpurilor, inghetata, este greu de egalat din punct de vedere al tentatiei pe care o reprezinta.
In setul pe care ti-l propunem – un bun exemplu de plastilina la preturi bune – vei regasi 4 culori diferite, fiecare in cutiuta ei care va servi apoi si ca spatiu de depozitare, dar si numeroase accesorii pentru a crea si servi cea mai frumoasa inghetata din lume: un aparat de facut inghetata, castronele, cupe si vafe, tacamuri asortate si idei de decorare.
Setul complet masoara, in ambalajul original, 40 x 30 x 6 cm si este recomandat dupa varsta de 3 ani, cand se considera de acum ca juniorii nu mai baga in gura tot ceea ce le cade in manute. Plastilina are un miros foarte placut de vanilie, ceea ce va face joaca cu atat mai amuzanta.
Hasbro Play Doh Doctor Drill’n’Fill Dentist
Se stie ca mersul la dentist nu este deloc pe lista activitatilor usor de realizat impreuna cu copiii, nenumarati parinti avand probleme in a-i convinge pe cei mici sa accepte fie si un control sumar, cu atat mai mult un tratament eventual necesar. Iata de ce iti propunem unul dintre cele mai iubite jocuri cu plastilina, care ar trebui sa va ajute sa depasiti acest obstacol printr-un amuzant joc de rol.
Setul poate fi folosit de un singur copil, sau de doua persoane, medicul stomatolog si asistenta sa. Cele 5 cutii de plastilina de buna calitate, cu culori diferite, sunt insotite de un “pacient” cu functii sonore alimentate de 2 baterii AA care trebuie achizitionate separat, si de instrumentar specific.
Poti folosi freza pentru a curata cariile, pe care apoi le vei umple cu plastilina usor de modelat; poti folosi penseta pentru un plus de precizie, periuta si pasta de dinti pentru a-ti invata pacientul sa isi ingrijeasca dantura, sau poti modela chiar tu cativa dintisori cu ajutorul mulajelor.
Plastilina Play Doh
Play Doh Bunatati de la supermarket
Multe pareri despre cea mai buna plastilina mentioneaza acest brand pentru calitatea si accesibilitatea seturilor pe care le pune la dispozitia celor mici. Alegerea noastra este orientata catre un produs la fel de potrivit pentru fetite si pentru baietei, care pe langa modelajul in sine, ofera si numeroase optiuni de joc de rol.
Supermarketul cu plastilina Play Doh include mai mult de 20 de piese, astfel incat micul bucatar sa poata crea orice alimente isi doreste. De asemenea, exista matrite cu care sa confectionati cereale, forme amuzante de oua, fructe pentru cosulet, ca si stampile pentru carne, legume, fructe si alte ingrediente. Toate acestea se pot face cu ajutorul celor 7 cutii de platilina de culori diferite.
Ne-a placut mult acest set pentru ca faciliteaza procesul de invatare: copiii, pe langa distractia furnizata de modelat, pot merge ei insisi la magazin, ca sa cumpere ingrediente, poti prepara retete pline de imaginatie sau pot cumpara si da rest folosind banuti de jucarie, invatand sa numere si sa faca calcule simple cu numere pana la 10.
Play Doh Culorile curcubeului
In cazul in care iti doresti un set simplu de plastilina Play Doh, cu care sa va jucati impreuna oricum doriti, punandu-va imaginatia la contributie, sau pe care sa o folositi impreuna cu seturile pe care le-ati achizitionat deja, aceasta propunere este, probabil, exact ceea ce iti trebuie.
Discutam despre un ambalaj atractiv de carton in care vei gasi 20 de cutii de dimensiuni standard pline cu pasta modelatoare frumos parfumata, in 20 de culori diferite, pentru distractie fara limite. Setul masoara 293 x 121 x 137 mm, fiind relativ simplu de depozitat dupa desfacere, ba chiar suficient de portabil incat sa il luati ca distractie in vacanta sau in vizite la prieteni.
Producatorul il propune, de asemenea, pentru petreci sau intalniri pentru joaca, deoarece cantitatea relativ mare de plastilina este suficienta pentru ca mai multi juniori sa modeleze fara sa ajunga sa se certe din cauza resurselor insuficiente. Producatorul o recomanda copiilor incepand cu varsta de 2 ani.
Play Doh Briosele lui Pinkie Pie
Poate doar un set de plastilina cu printese sa egaleze din punct de vedere a interesului stranit, acest produs creat special pentru iubitoarele desenelor animate cu celebrii ponei. Discutam despre un set a carui vedeta este celebrul Pinkie Pie, cu ajutorul caruia vei putea face cele mai frumoase briose.
In cutie exista 5 cutiute de pasta modelatoare de culori diferite, o tava, o matrita cu mai multe figurine, instrumente de taiere si 5 forme pentru modelaj. Formele pentru briose permit obtinerea siluetelor prietenilor din My Little Pony, cu putina rabdare si indemanare.
Setul li se adreseaza copiilor cu varste mai mari de 3 ani, pentru ca abia dupa aceasta varsta micutii nu mai sunt tentati sa guste totul. Chiar si asa, producatorul avertizeaza ca plastilina contine grau, ceea ce poate reprezenta o problema pentru copiii care sufera de alergie la gluten. Ca orice produs din aceasta gama, jucaria stimuleaza motricitatea, indemanarea si imaginatia.
Plastilina magnetica
Plastilina inteligenta Super magnetica Febra aurie
Daca vrei sa diversifici experientele copilului tau in materie de modelaj, poti apela la o plastilina magnetica inteligenta, care ofera o gama variata de experiente fascinante, multumita proprietatilor sale diferite de cele ale altor materiale.
Ca orice produs din aceasta categorie, aceasta plastilina nu lasa urme, nu se usuca, insa se rupe daca este trasa brusc, se intinde mult, de sparge sau sare. Culoarea stralucitoare, aurie, este fascinanta pentru copii, iar proprietatile magnetice sunt usor evidentiabile cu ajutorul unui magnetel de relativ mici dimensiuni, de tipul celor pentru frigider, care va fi rapid inglobat de plastilina asezata in imediata sa apropiere.
Recomandata dupa varsta de 3 si chiar 4 ani, cutiuta contine 80g plastilina care stimuleaza imaginatia si permite efectuarea de experimente de fizica surprinzatoare, multumita proprietatilor diferite ale materialului. Cu miscari blande, pasta isi pastreaza maleabilitatea caracteristica unei plastiline obisnuite, permitand efectuarea modelajelor cu care esti obisnuit si pe care le astepti cand cumperi un asemenea produs.
Funky Putty verde
In cazul in care doresti o plastilina ieftina si buna, acest produs iti va satisface si depasi asteptarile. Discutam despre un produs cu proprietati magnetice, recomandata dupa varsta de 5 ani, adecvat atat pentru fete, cat si pentru baieti, care stimuleaza creativitatea, imaginatia si capacitatea de concentrare a micutilor.
Pachetul contine plastelina de culoare verde, o pereche de ochisori decorativi si un magnetel, astfel incat vei avea la indemana tot ceea ce iti trebuie ca sa realizezi experimente fascinante pe care le mai vezi doar la televizor.
Plastilina se poate intinde, va sari daca este modelata sub forma unei mingiute, sau se va rupe in cazul in care tragi de ea brusc. Insa cele mai fascinante reactii se observa atunci cand este pusa in apropierea magnetului, pe care plastilina il va acoperi si ingloba ca o veritabila creatura extraterestra. Producatorul recomanda prudenta in utilizare, avand in vedere dimensiunile mici ale magnetului.
Plastilina Skwooshi
Irwin Toy Shwooshi Setul de inghetata
Daca iti doresti distractie continua, fara investitii ulterioare, un set de plastilina Skwooshi este o alegere interesanta si tentanta. Daca te intrebi de ce este aceasta diferita de alte tipuri de plastilina, trebuie sa stii ca ea nu se usuca, este foarte usor de modelat, are o textura diferita, foarte placuta, si nu face mizerie.
Avand in vedere proprietatile sale speciale, iti permite sa realizezi sculpturi cu foarte multe detalii, lucru neobisnuit pentru alte paste modelatoare. Iar daca te intrebi ce contine setul, iata: 4 cutiute cu 4 culori diferite de plastilina, o forma pentru conuri de inghetata si o forma pentru inghetata pe bat, doua bete, o cupa pentru inghetata, un cutit pentru modelaj si o forma pentru topping, plus instructiuni complete si detaliate.
Spre deosebire de alte tipuri speciale de plastilina, acesta este adecvat pentru copii incepand de la varsta de 3 ani; este sigur caci nu contine gluten sau alte derivate de grau. Avand in vedere deosebita sa durabilitate, il consideram o alegere inspirata; copiii o vor iubi, in orice caz, lucru demonstrat de recenziile pozitive.
Animale din plastilina
Play Doh Magazinul de animalute
Toti copiii se pot indragosti de ideea de a crea propriile lor animale din plastilina, de aceea am decis sa iti propunem si aceasta jucarie, de care suntem siguri ca cei mici se vor bucura pana peste poate. Avem de-a face cu un set complet si complex, la care apreciem mult multitudinea de functii ascunse intr-o piesa de dimensiuni relativ mici.
In set vei gasi 4 cutii cu plastilina, doua mari si doua mici, de culori diferite, si un mic petshop cu accesorii. De pilda, exista un iepuras amuzant care are in partea de jos un piston cu ajutorul caruia sa ii “cresti” urechi lungi din plastilina; exista un angajat al magazinului, cu ajutorul caruia poti obtine diferite mulaje.
Si magazinul in sine include spatii speciale pentru matrite; poti obtine mici pasari pe care sa le pui in colivie, un pestisor pentru bol, catei si pisici, mancare pentru acestia, un os si un soricel, amprente de labute si multe alte asemenea mici piese pe care copilul tau abia va astepta sa le creeze ca sa aiba cu ce sa se joace.
Plastilina Fimo
Staedtler Fimo Soft
Cunoscuta si cu denumirea de lut polimeric, plastilina Fimo are marele avantaj ca se poate modela foarte usor, sub orice forma, inclusiv cu numeroase detalii delicate, produsul fiind utilizat de numerosi artisti pentru obtinerea de bijuterii sau obiecte de decor. In plus, ai ocazia sa pastrezi operele cele mai reusite ale micutului tau, prin coacere.
Daca procesul de coacere te sperie, sa stii ca emotiile tale sunt inutile; 30 minute la 110 grade Celsius sunt suficiente pentru ca pasta de modelat sa se intareasca in forma pe care i-ai ales-o. Produsul este potrivit si pentru copiii mai mari, si pentru proiecte artiustice mai complexe, caci el adera si la sticla sau metal.
Producatorul iti pune la dispozitie blocuri de cate 56g cu dimensiuni de 55 x 55 x 15 mm, impartite in cate 8 segmente pentru o mai usoara portionare; exista nu mai putin de 24 de culori si 5 efecte diferite, astfel incat tehnicile de lucru si varietatea de obiecte ce se pot obtine sa fie cat mai mare.
Ghid de cumparare
Daca folosesti traditionalul Google ca sa cauti “plastilina” vei avea surpriza sa descoperi ca varietatea produselor indicate este surprinzatoare; nici vorba de cele cateva tipuri din librariile de odinioara. Nu stii cum sa te descurci printre atatea oferte? Echipa noastra te ajuta chiar acum.
Tipologie: In functie de cat anume esti dispus sa investesti si de ce anume iti doresti, in oferta curenta poti gasi plastilina simpla, sub forma pastei de modelat care iti este familiara din propria copilarie, dar si produse mai “destepte”, cu proprietati putin neasteptate poate. De pilda, ai posibilitatea sa achizitionezi plastilina Skwooshi, care se caracterizeaza printr-o textura aparte si care are proprietatea binevenita de a nu se usca; sau de a nu se usca atat de repede si de usor ca pasta clasica. La mare cautare printre copii, chiar si printre cei de varsta scolara, este plastilina inteligenta – un produs cu proprietati absolut spectaculoase pentru cei mici, care se comporta ba asemanator unui lichid, ba similar unui corp solid. Copilul va avea surpriza de a vedea ca aceasta pasta speciala, care curge la inclinarea recipientului, poate deveni elastica daca e modelata sub forma unei bile topaitoare, sau ca se sparge asemeni unei cani de portelan daca este trantita de pamant sau lovita puternic. ea se rupe sau e surprinzator de elastica, proprietatile sale fizice fiind diferite in functie de caracteristicile fortei aplicate pe suprafata ei.
Plastilina magnetica este un alt tip fascinant pentru cei mici; in general, ea se comercializeaza insotita de un mic magnet, pentru ca sa ai la indemana toate accesoriile necesare unui experiment amuzant.
In cazul in care copilul tau e mai mare, daca are deja inclinatii artistice evidente, sau daca vrei si tu sa “te joci” cu plastilina “pentru oameni mari”, iti propunem de pilda lutul polimeric pentru modelat, cunoscut ca Fimo; pe langa lucrul usor cu el, mai are si avantajul ca poate fi uscat si transformat in piese durabile, decorative, sau in bijuterii.
Tematica si componenta setului: Desigur, plastilina poate fi achizitionata si sub forma unor recipiente individuale, de o anumita culoare; este metoda de achizitie preferata atunci cand vine vorba, de pilda, despre plastilina inteligenta. Cand vine vorba despre copii si despre modelat, insa, de cele mai multe ori parintii prefera seturile care ofera un material de lucru mai generos.
Poti opta pentru un set care sa includa mai multe recipiente cu plastilina; exista ambalaje cu 10, 15 sau 20 de culori diferite, astfel incat sa ai la indemana instrumentele potrivite pentru creatii cat mai complexe si mai vesele, dupa cum exista si seturi cu o anumita tema, in componenta carora exista atat cateva recipiente de pasta de modelat, cat si accesorii care sa iti faca viata mai usoara. Copiii pot ajunge sa realizeze, astfel, omuleti haiosi cu maini si picioare din combinatii de plastic si plastilina, inghetata si torturi, petshopuri cu animale, personaje din animatii celebre cum e Frozen, litere si cifre, dinozauri, veritabile santiere de constructie si asa mai departe.
Gramaj: Este un element important mai ales atunci cand ai in vedere un set pe care sa il folositi mai mult decat o data. Daca aveti de “omorat” o ora intr-un spatiu nu foarte prietenos cu copiii, cativa lei si cateva batoane de plastilina simple sunt suficiente si nu e cazul de baiat de cap, dar daca ai in vedere un set mai complex, cutiile de 100g din fiecare culoare sunt o optiune mai interesanta.
Compozitie: Daca vei achizitiona un set ieftin din primul magazin de la coltul blocului, probabil ca nu vei primi nici un fel de indicatii in legatura cu substantele care intra in compozitia jucariei, de aceea credem ca acest gen de alegere este putin imprudenta si ar trebui rezervata copiilor mari, care sigur nu isi mai pun problema sa o guste.
Un producator serios, consacrat, care respecta standardele de siguranta de pe piata europeana, iti va pune la dispozitie produse etichetate ca netoxice. Chiar si asa, unii dintre ei specifica faptul ca in compozitia chimica a produsului lor intra grau sau gluten, ceea ce inseamna ca e necesar un plus de prudenta in cazul acelor copii care sufera de alergii la gluten.
Din pacate, multe dintre brandurile consacrate aleg sa imbunatateasca experienta senzoriala garantata de consistenta speciala a produsului lor, prin adaugarea de parfum; recunoastem ca e tentant ca plastilina sa miroasa a vanilie, a budinca de ciocolata sau a alte lucruri delicioase, insa trebuie sa iti evaluezi atent copilul si sa prevezi situatia in care ar putea fi tentat sa se apuce de mancat.
Ambalaj: Putini parinti isi pun problema ambalajului in care se comercializeaza plastilina; e posibil sa fii atras de un set de batoane multicolore invelite in folia proprie, fiecare, insa odata joaca incheiata, depozitarea devine o mare problema, caci in contact cu aerul, cele mai multe tipuri de pasta de modelat se usuca si devin sfaramicioase.
Problema a fost luata in calcul de unii dintre producatori, care furnizeaza cutii separate pentru fiecare culoare; borcanelele au zona de modelaj pe capac si sunt interesante si pentru optimismul de care dau dovada producatorii: realitatea este ca, invariabil, culorile vor ajunge pana la urma sa se amestece.
Brand: Cele mai ieftine variante de plastilina sunt cele no-name, multe dintre ele fiind produse in China; din pacate, din punct de vedere al calitatii, probabil ca cea mai buna solutie este sa uiti de existenta acestora si sa optezi pentru branduri consacrate, care ofera, pe langa calitate, un lucru mult mai important: siguranta ca micutul tau intra in contact numai cu substante sigure.
Play Doh de la Hasbro este, probabil, una dintre cele mai apreciate variante, cu Doh Vinci ca brand inrudit. Plastelino a castigat un segment important de piata, insa la fel de apreciate sunt Soft Clay, Pelikan sau Simba, ca producatori.
Odata ce te-ai familiarizat cu aceste aspecte legate de selectia unui produs de buna calitate, e posibil sa ai o serie de intrebari despre cum se foloseste plastilina pentru o distractie completa, lipsita de incidente neplacute. Iata care sunt cele mai frecvente nelamuriri ale cumparatorilor.
Intrebari frecvente
Care sunt cele mai recomandate filmulete cu plastilina?
In cazul in care ne referim la copii, probabil ca cele mai recomandate sunt animatiile cu plastilina, unele dintre ele fiind chiar celebre in randul celor mici. O alta optiune in ceea ce priveste filmuletele cu plastilina sunt clipurile disponibile pe YouTube; unele dintre vloguri sunt chiar ale unor copii, insa indiferent cine este in spatele lor, ele ii invata pe juniori sa modeleze, sa foloseasca diferite tehnici de lucru si instrumente pentru obtinerea unor figurine cat mai expresive si mai complexe.
Daca pe tine, ca adult, te intereseaza filmele cu personaje din plastilina, sau care includ secvente care includ utilizarea figurinelor din plastilina, poti gasi o lista completa a lor aici, pe Wikipedia.
Exista desene animate cu plastilina?
Desigur ca da; de altfel, aceasta este una dintre cele mai vechi si mai complicate metode de a obtine animatii. Daca doresti sa cauti mai multe informatii despre ele, sau sa verifici varsta minima pentru care sunt recomandate, cateva dintre cele mai iubite titluri sunt: Robot Chicken, The Gumby Show, Wallace and Gromit, Shaun the Sheep, Chicken Run, Timmy Time, Bob the Builder.
Care sunt cele mai usoare de realizat modele din plastilina?
Este greu de spus care sunt cele mai usoare modele, pentru ca depinde foarte mult ce instrumente ai la indemana. Daca trebuie sa lucrezi cu mainile goale, cel mai usor este sa confectionezi “desene” plane din cilindri de grosimi diferite, usor de modelat. Puteti invata impreuna cifrele sau literele, de exemplu, dar puteti incropi pe o plansa neteda o casuta, un copac, o pisica sau un alt animalut si asa mai departe.
Un om de zapada din plastilina e relativ usor de realizat, fara prea multa pricepere. Insa cele mai frumoase rezultate le vei obtine cu ajutorul matritelor sau a unor instrumente special destinate.
Cum modelez rapid si usor figurine din plastilina?
Ca in cazul oricarei alte ocupatii, viteza si usurinta vin la pachet fie cu instrumente de calitate, fie cu exercitiu si pricepere…fie cu amandoua. Cea mai simpla cale pentru a obtine figurine de calitate, cu un aspect frumos, este folosind accesoriile special destinate acestui scop. Este motivul pentru care cei mai multi dintre copii prefera sa se joace cu seturi de tipul celor puse la dispozitie de Play Doh sau Plastelino, cele mai bine vandute de pe piata romaneasca.
In cazul in care nu esti prea increzatoare in propria pricepere, iti recomandam sa urmaresti cateva tutoriale relaxante pe YouTube; vei capata sfaturi practice utile si vei gasi idei interesante, numai bune de pus in practica. Una dintre cele mai importante conditii este sa ai la indemana materiale de foarte buna calitate, cu cea mai potrivita consistenta.
Am nevoie de planseta pentru plastilina?
Planseta pentru plastilina nu este in nici un caz un element obligatoriu, dar trebuie sa recunoastem ca existenta unui asemenea accesoriu poate fi util, practic, confortabil si sigur. Chiar daca ea poate fi inlocuita de orice masuta neteda de lucru pentru copii, existenta plansetei creaza un spatiu bine delimitat pentru lucru, protejeaza substratul in cazul plastilinei exagerat de moale sau in perioadele foarte calduroase cand consistenta produsului scade mult si il invata pe junior sa fie mai organizat.
Un alt avantaj al plansetei pentru plastilina este ca usureaza mult lucrul cu matritele care trebuie apasate mult pana “taie” prin material, in mod asemanator modului in care se folosesc formele pentru fursecuri sau biscuiti de casa. In acest caz, un substrat dur si rezistent este necesar, si e o idee buna sa protejezi suprafata mesei cu un asemenea produs.
Ce ingrediente imi trebuie pentru plastilina facuta in casa?
Multi parinti sunt ingrijorati in legatura cu ingredientele din plastilina din comert si isi doresc variante cat mai naturale pentru copiii lor, prin urmare sunt dispusi sa faca acasa pasta pentru modelat sau slime, cum mai poate fi numita. Exista mai multe retete disponibile pe internet, principalele ingrediente fiind sarea, apa, amidonul, faina, bicarbonatul de sodiu, praful de copt, lipiciul, laptele de corp, otetul, uleiul de masline si as amai departe – desigur, nu toate in aceeasi reteta!
Dupa cum iti poti imagina, plastilina facuta in casa are o culoare albicioasa; poti folosi in procesul de productie colorant alimentar, astfel incat sa i-o oferi celui mic in mai multe variante cromatice, sau o puteti folosi ca atare si o puteti colora impreuna odata ce s-a uscat; pentru asta puteti apela la vopsele acrilice, la binecunoscutele acuarele pentru copii, la tempera sau guase, in functie de preferinte si de varsta copilului.
Ce este plastilina inteligenta?
Poate ca suna ciudat sa auzi ca exista pe piata plastilina inteligenta; pe sceptici, simpla denumire ii face sa dea ochii peste cap si sa se gandeasca la o simpla chichita de marketing menita sa le bage mana in buzunar. Realitatea este, insa, ca aceasta plastilina inteligenta este un lichid nenewtonian care ofera o experienta interesanta inclusiv pentru adulti, cu atat mai mult pentru copii, pentru ca se comporta diferit de materialele cu care suntem noi obisnuiti in viata de zi cu zi.
In recipientul in care este comercializata, aceasta plastilina seamana mult cu un lichid; ea este capabila inclusiv sa curga. Daca fortele aplicate asupra ei sunt insa moderante si constante, ea e elastica si se intinde; poate fi modelata asemenea plastilinei obisnuite. “Ciudateniile” legate de comportament apar de pilda in momentul in care o modelezi sub forma unei sfere si o trantesti de pamant, caz in care sare asemenea mingiutelor de cauciuc. Pe de alta parte, daca o lovesti brusc si puternic, poti avea surpriza de a o vedea spargandu-se.
Multe dintre produsele din aceasta categorie au si alte caracteristici speciale: unele dintre ele sunt capabile sa isi schimbe culoarea in functie de temperatura, in timp ce altele au proprietati magnetice; evident, ele sunt cu atat mai fascinante pentru cei mici. Daca doresti sa vezi cum se comporta un asemenea produs, poti cauta pe YouTube filmulete cu plastilina inteligenta, ca sa vezi singur de ce e atat de dorit de catre copii.
Cum sa folosesti la intregul potential un set cu plastilina?
Cand citesti prezentari de produse descoperi ca plastilina ar trebui sa stimuleze imaginatia, inventivitatea, sa faciliteze diverse tipuri de joc de rol si asa mai departe, insa nimeni nu iti spune cum ar trebui sa se intample, efectiv, toate aceste lucruri.
Plastilina si jocul de rol
In cazul in care ai ales un set de tipul celor oferite de Play Doh sau Plastelino, deja ai optat pentru o anumita tematica. Din ce am observat noi studiind recenziile prezentate pe internet, copiii par sa fie fascinati in primul rand de acele produse care le permit sa isi confectioneze singuri diverse “dulciuri”: torturi decorate fantezist, inghetate cu nenumarate arome, vafe cu topinguri ciudate si asa mai departe.
Poti intra in jocul copilului si sa porti un dialog cu el, schimband rolul vanzatorului si al cumparatorului; puteti plati cu bani reali sau imaginari inghetata sau prajitura, puteti discuta despre ingrediente si despre alegeri alimentare sanatoase.
Foarte iubite sunt seturile cu tematica medicala, mai ales cele de dentist, deoarece ii ajuta pe copii sa integreze mai usor o explorare pe care ei o percep foarte intruziva, in gura lor.
Cu ajutorul unui asemenea set si cu un joc de rol abil condus de catre parinte, ei pot fi pregatiti pentru momentul consultatiei propriu-zise si pot accepta mai usor manevrele efectuate de catre dentist. De asemenea, devenind la randul lor stomatologi, ei pot “descarca” emotiile acumulate.
Plastilina si imaginatia
Este evident ca seturile tematice sunt iubite; ele usureaza mult munca si ofera in grad sporit de satisfactie, caci toate figurinele vor arata bine si vor fi usor de realizat; nu e nevoie de cine stie ce efort pentru un rezultat cel putin satisfacator.
Totusi, imaginatia si creativitatea copilului sunt cu adevarat puse la incercare abia atunci cand ii lasi la indemana instrumente putine si il obligi sa isi foloseasca rabdarea, inventivitatea si manualitatea pentru a obtine figurinele dorite. Desigur, exemplul adultului poate fi de mare ajutor, caci e posibil ca in absenta lui, copilul sa se blocheze si sa nu gaseasca nici o solutie de a obtine ceea ce isi doreste.
Plastilina si indemanarea
Chiar daca utilizeaza matrite, dar mai ales in cazul jocului liber, indemanarea copilului este pusa la incercare. Poate pentru tine pare simplu sa obtii un cilindru uniform din plastelina, sau sa scoti din matrita figurina modelata, insa pentru el nu e la fel de usor, caci pur si simplu motricitatea sa fina si coordonarea mai au nevoie de perfectionare si de antrenament.
Este una dintre marile calitati ale utilizarii acestui gen de produs, si suntem de parere ca ar trebui ca orice micut sa aiba parte de acest gen de experienta, de sustinere si incurajare pana cand reuseste sa obtina exact ceea ce isi dorea.
Poate ca nu te-ai fi gandit la asta, insa jocul cu plastilina este foarte eficient in a imbunatati motricitatea fina necesara mai tarziu pentru deprinderea scrisului de mana.
Plastilina si efectul sau linistitor
S-a demonstrat ca experienta senzoriala pe care o ofera jocul cu plastilina are un efect de calmare asupra celor mici; este un moment potrivit ca sa discutati despre emotii si despre momente mai dificile de peste zi.
La ce varsta e sigur sa il lasi pe copil sa se joace cu plastilina?
In ciuda aparentei sale simplitati, plastilina este una dintre cele mai adaptabile jucarii, ale carei beneficii sunt indiscutabile atunci cand vine vorba despre jocul creativ sau despre alte aspecte ale dezvoltarii copiilor.
Micutii isi antreneaza dexteritatea, isi intaresc musculatura mainilor si se pregatesc pentru a folosi creionul si foarfecele; isi imbunatatesc coordonarea intre mana si ochi, isi pun la treaba imaginatia, invata despre forme si culori, se bucura de satisfactia de a crea ei insisi ceva.
Plastilina ajuta la echilibrarea emotionala a copiilor care au obiceiul de a trai foarte intens orice sentiment, ea ajuta la calmare si relaxare, textura sa placuta fiind linistitoare. Totusi, ca orice alta jucarie, si plastilina are recomandari legate de varsta de la care este potrivit sa fie lasata la indemana copiilor.
Iar cele mai multe seturi de plastilina din comert sunt comercializate insotite de o avertizare legata de varsta minima a copiilor care o vor folosi: 2 sau chiar 3 ani.
Care sunt principalele riscuri asociate folosirii plastilinei?
Probabil ca pasta de modelaj atat de cunoscuta, pare o jucarie destul de inofensiva. E adevarat, dar daca ne gandim ca cei mici nu au un simt al pericolului si nici vreo capacitate deosebita de a prevedea consecintele gesturilor lor, probabil ca deja iti vin in minte cateva “inventii” si “initiative” de care so copilul tau ar fi in stare, si care sunt de natura sa te inspaimante.
Pe scurt, copiii prea mici ca sa inteleaga care sunt singurele modalitati acceptabile de a te juca cu plastilina, se pot apuca sa o manance, se pot sufoca cu ea, si-o pot introduce in nas sau urechi, o pot introduce in nasul, ochii sau urechile fratilor mai mici sau a animalelor de companie, si asa mai departe.
De ce sa astepti pana la 2 sau chiar 3 ani?
In primul rand, trebuie sa spunem ca aceasta recomandare legata de varsta este oarecum variabila, in sensul ca un parinte care isi cunoaste bine copilul, care stie ca acesta a depasit faza in care ducea totul in gura, ii va putea oferi primele bucati de plastilina, sub supraveghere, inca de la 2 ani; in cazul altor copii, mai putin cooperanti, probabil ca e mai sigur sa astepti pana la 3 ani.
Tentatia de a baga totul in gura scade in timp. Dupa 2 ani, majoritatea copiilor depasesc faza in care exploreaza totul prin intermediul gurii, si evolueaza catre alte moduri de descoperire a lumii, cu manutele si privirea, fiind mai interesati de textura, miros, densitate, senzatii, decat de gust. In plus, chiar daca la aceasta varsta ajunge totusi sa bage in gura o bucatica mica, probabil ca o va scuipa repede afara, sau in orice caz, se va opri inainte sa existe riscul de toxicitate.
Desigur, indiferent de tipul de plastilina si de ingredientele pe care le contine aceasta, daca juniorul ajunge sa manance suficienta, probabil ca i se va face rau, dar e putin probabil sa se intample una ca asta cu tine alaturi. Te sfatuim, totusi, sa apelezi la marci consacrate cum e plastilina Play Doh in locul variantelor chinezesti.
Pe masura ce copilul creste, e mai usor sa va intelegeti verbal. La 2 ani, chiar daca nu vorbesc prea multe, copiii inteleg cea mai mare parte din ceea ce li se spune. Pana acum, probabil ca “nu” si “stop” au devenit deja cuvinte – limita, care starnesc imediat o reactie; apoi, la doi ani, copilul poate sa inteleaga daca i se spune ca plastilina aia care miroase atat de frumos a vanilie, ii va da dureri de burta sau ii va asigura o vizita la spital, in cazul in care se apuca sa o manance.
Dupa 2 ani, copiii incep sa asculte indicatiile. Nu numai ca reusesc sa priceapa, efectiv, ceea ce li se spune, dar isi si doresc sa indeplineasca cerintele adultilor, in asa fel incat sa le fie pe plac si sa isi demonstreze independenta pe cale de a fi cucerita.
Avand in vedere ca notiunea de siguranta devine mai clara, e mai usor sa le spui lucruri ca “Nu arunca plastilina, vei lovi pe cineva”, caci copilul stie deja ce inseamna sa te lovesti; “Nu baga plastilina in nas, altfel va trebui sa mergem la medic sa ti-o scoata” are deja o semnificatie, pentru ca pana la aceasta varsta e posibil sa fi existat deja unele incidente neplacute cu analize sau tratamente injectabile.
Riscul unei reactii alergice e redus, dupa o anumita varsta. Atat plastilina comerciala, cat si cea preparata in casa, pot avea ingrediente care sa determine o eventuala reactie alergica. Unele retete includ, de pilda, miere, care nu ar trebui consumata de copiii mai mici de 1 an, sau unt de arahide. Cu cat te intelegi mai bine si mai usor cu copilul, cu atat riscurile asociate folosirii plastilinei se diminueaza.
Dupa 2 ani, beneficiile sunt mai clare. Oricat de buna ar fi o jucarie, pentru ca ea sa aiba beneficiile scontate, este nevoie ca si copilul sa fi atins un prag de dezvoltare care sa ii permita sa o foloseasca corespunzator. In jurul varstei de 2 ani, majoritatea copiilor detin deja abilitatile cognitive si motorii necesare ca sa se joace cu plastilina. Inainte de aceasta varsta, insa, probabil ca “aluatul” moale va crea mai degraba frustrari si nemultumiri.
Supravegherea parintelui e obligatorie
Si la 2, si la 3 ani, este important ca adultul sa il supravegheze pe cel mic si joaca sa cu plastilina. Oricat de cuminte pare sa fie copilul, oricat de netoxica este prezentata plastilina, la aceasta varsta supravegherea adultului este singura care poate preveni incidentele si accidentele.
Te poti intreba daca plastilina facuta in casa este mai sigura, si e o intrebare perfect legitima. Raspunsul este ca probabil ca este, insa continutul mare de sare nu o face mai “sanatoasa” in cazul in care copilul se apuca de mancat; poate, doar, ii va da un gust mai putin placut si va descuraja aceasta initiativa.
Voi de la ce varsta ati inceput sa folositi plastilina? Ai avut vreun incident memorabil cu plastilina? Care a fost prima reactie a copilului tau in fata acestei paste de modelat?
10 lucruri pe care trebuie sa le stii despre Fimo
Despre beneficiile jocului cu plastilina probabil ca nu e nevoie sa mai spunem nimic; in general, se crede ca aceasta pasta de modelat, atat de moale si de placuta la atingere, este potrivita numai pentru copii mici, insa beneficiile sale sunt la fel de importante si la varste mai mari. Plastilina este atat de importanta in viata celor mici incat exista si desene cu plastilina – mai multe seriale, chiar!
Pe de alta parte, priceperea, indemanarea si ambitiile celor mari sunt diferite de cele ale prescolarilor, de aceea este probabil bine sa apelezi la un material ceva mai durabil, care ofera mai mult loc pentru exersarea detaliilor de finete si care, in plus, poate fi pastrat sub o forma mult mai durabila. Este vorba despre lutul polimeric, cunoscut sub denumirea de (pasta) Fimo.
Ce este lutul polimeric?
Lutul polimeric este un material de lucru foarte adaptabil si extrem de usor de manevrat, recunoscut pentru faptul ca folosirea lui este foarte simpla si la indemana oricui. In sfarsit, aproape oricui, caci trebuie sa recunoastem ca el este preferat de copiii mai mari, care au nevoie de posibilitatea de a pastra in timp cele mai frumoase realizari, si chiar si de adulti.
Spre deosebire de alte paste modelatoare, lutul polimeric ramane moale pana in momentul in care este copt in cuptor. In compozitia sa intra polimeri, rasini, agenti de colorare si alte substante, incluse intr-o baza de policlorura de vinil. De altfel, denumirea de “lut”, fie el si polimeric, este improprie, caci este vorba despre o substanta confectionata integral de om.
Pasta Fimo poate fi cumparata intr-o mare varietate de culori si finisaje, si in functie de tehnica de lucru folosita, rezultatul poate avea aspect de piatra, sticla, lemn sau metale pretioase.
Ce se poate face din pasta Fimo?
Practic, singura granita in ceea ce priveste utilizarile pastei Fimo tin de imaginatia celui care o modeleaza. Iar daca nu te simti in cea mai creativa etapa a vietii tale, exista pe internet o multime de modele din care te poti inspira, astfel incat sa creezi si tu, impreuna cu copilul tau, si sa experimentati ceva timp de calitate si o buna ocazie de a comunica.
Cateva exemple de obiecte care pot fi realizate din fimo sunt margelele, nasturii si diferite bijuterii, obiecte decorative, tot felul de statuete, miniaturi sau decoratiuni de gradina, brose, martisoare si asa mai departe.
Daca ramai in pana de idei vei gasi pe YouTube o multime de filmulete cu plastilina de diverse feluri, din care te poti inspira.
Ce reprezinta conditionarea pastei Fimo?
Poate ca i-ai auzit pe cei mai experimentati discutand despre conditionarea pastei Fimo, si nu stii ce inseamna asta. Ei bine, acest proces denumit destul de pompos conditionare consta in manevrarea pastei, inainte de lucru; astfel, ea se incalzeste de la temperatura mainilor si devine maleabila si potrivita pentru modelat. In plus, pasta e mai lipicioasa si mai elastica, asadar riscul de aparitie a fisurilor si crapaturilor se diminueaza semnificativ.
Procesul de conditionare nu dureaza foarte mult; e cam acelasi interval de timp pe care il folosesti pentru a combina si omogeniza doua culori. Pe de alta parte, unele branduri de pasta se conditioneaza (si combina) mai repede decat altele. Desigur, depinde de calitatea de pasta pe care vrei sa o conditionezi, sau de temperatura din mediu, dar este vorba de cele mai multe ori de 3 – 10 minute.
Lutul conditionat este mai moale si mai elastic, nu se mai crapa atunci cand e indoit, este mai maleabil si are o usoara stralucire.
Persoanele experimentate, care folosesc frecvent cantitati relativ mari de lut polimeric, aleg sa investeasca in final intr-o masina de conditionare, dar pentru inceput, ea nu este necesara.
Sunt necesare masuri speciale de precautie pentru manevrarea pastei Fimo?
E important sa stii ca Fimo poate fi copt in siguranta in cuptor, cu conditia ca incaperea sa fie ventilata adecvat. Totusi, vasele folosite pentru fimo si cele folosite pentru mancare ar trebui sa fie complet diferite, iar instrumentele de bucatarie “sacrificate” pentru modelarea pastei trebuie scose din circuitul alimentar.
Copiii ar trebui supravegheati indeaproape atunci cand manevreaza lutul polimeric, chiar daca acesta este certificat ca netoxic, caci ingerarea lui nu e niciodata o idee buna.
Daca doresti sa diminuezi cantitatea de vapori emanata in mediu – in special daca esti insarcinata – poti introduce tava intr-o folie alimentara bine inchisa, pe care sa o desfaci afara, abia dupa racirea continutului.
Cum se pastreaza lutul polimeric?
Se stie ca plastilina nu trebuie sa intre in contact cu aerul, altminteri se va intari, se va usca si cel mai probabil nu va mai putea fi folosita. In cazul lutului polimeric, cel mai important este ca el sa fie ferit de soare sau de temperaturi ridicate.
Avand in vedere ca procesul de intarire incepe la temperatura de 30 de grade Celsius, nu e deloc o idee buna sa il lasi in masina pe timp de vara, sau sa il transporti in miezul unei zile toride.
In cazul verilor caniculare, cel mai bine va fi depozitat in frigider sau chiar in congelator. Pentru a preveni degradarea sau amestecarea culorilor, poti folosi pungute cu fermoar. Atata timp cat este corect depozitat, lutul polimeric are o durata de viata nedefinita.
Pasta polimerica se poate picta?
Dintr-un motiv pe care nu ne putem lauda ca il intelegem, multi incepatori se simt tentati sa foloseasca oja pentru a picta obiectele realizate din lut polimeric. Este o idee neinspirata, pentru ca substantele chimice din oja reactioneaza cu cele din lut, dizolvandu-l sau facandu-l sa devina lipicios in timp.
Cea mai buna alegere in materie de colorare sunt vopselurile acrilice, dar si aici e bine sa verifici compatibilitatea lor cu diferitele branduri de pasta polimerica disponibile pe piata, caci in unele cazuri, obiectele pot ramane lipicioase in urma acestui proces.
Conteaza ce brand aleg?
Ca in cazul altor produse, branduri diferite au proprietati diferite. Unele dintre ele sunt disponibile la preturi ceva mai mici si mai usor accesibile, fiind potrivite pentru copiii aflati la inceput de drum, insa figurinele rezultate nu sunt extraordinar de durabile. Unele branduri sunt potrivite pentru facut margele, in timp ce altele sunt mai potrivite pentru decoratiuni de gradina.
Este dificil de facut recomandari in aceasta privinta, mai ales ca brandurile apar si dispar de pe piata de profil din tara, destul de repede. Probabil ca cel mai cunoscut si mai usor accesibil brand in Romania este Fimo (denumirea brandului devenind de altfel “sinonima” sintagmei “lut polimeric”), dar utilizatorii cu mai multa experienta atrag atentia ca din punctul de vedere al vopsirii, este una dintre cele mai pretentioase alegeri.
Lutul polimeric nu trebuie sigilat
Multe materiale de modelaj necesita sigilare, odata ce procesul de coacere s-a incheiat. Proprietatile fizice speciale ale acestui tip de material, te scutesc de etapa de glazurare, astfel ca te poti bucura de aspectul original, foarte viu si colorat, al lutului original. In plus, nici vorba de timpi de uscare, de expunerea la solventii din diverse lacuri, si asa mai departe.
Pregateste o suprafata de lucru adecvata
Cel putin la inceput, primele tale creatii din Fimo vor avea dimensiuni relativ reduse, deci nu ai nevoie de o zona de lucru extrem de generoasa. Cea mai ieftina si mai la indemana metoda pe care o poti folosi este sa acoperi zona de lucru cu o bucata de hartie de copt. Pasta nu va adera la aceasta, nu va pata sau murdari nimic, iar hartia va fi, la final, aruncata la gunoi.
In cazul in care esti deja “prins” de pasiunea pentru aceasta activitate, o alternativa interesanta poate fi reprezentata de o placa ceramica; gresia sau faianta netede si lucioase sunt o alegere minunata. La fel de bun poate fi un tocator de sticla, de exemplu.
Cum se “coace” lutul polimeric?
Recomandarea standard in ceea ce priveste prelucrarea pastei polimerice este coacerea in cuptor la temperatura de 110 grade Celsius, cu un interval de timp variabil in functie de dimensiunea obiectelor prelucrate. Totusi, exista mici variatii in functie de brandul ales, de exemplu, de aceea cel mai sigur este sa consulti indicatiile prezentate de producator pentru fiecare tip de pasta in parte.
Copilul tau este interesat de asemenea activitati manuale? Ati experimentat deja cu pasta polimerica, sau abia va ganditi sa incercati? Ai recomandari pentru alti incepatori?