Cele mai bune saltele pentru patut de bebe – Recomandarile noastre pentru 2024
Salteaua din patul bebelusului ridica doua probleme esentiale: confortul si siguranta. Avand in vedere recunoasterea de catre lumea medicala a existentei sindromului mortii subite a sugarului, este esential sa optezi pentru un produs certificat, conform standardelor in vigoare. Si daca nu ai timp sa faci tu insuti un studiu de piata, selectia noastra te va ajuta: pe prima pozitie se afla Kidcity ECO Multistrat, un model care combina avantajele spumei cu memorie, a semintelor de hrisca si fibrelor de cocos, pentru a crea un mediu sanatos pentru bebelus. Si daca doresti sa ai termen de comparatie, sau inca o alternativa, iti prezentam si produsul de pe locul 2: Bebemix SPB60120GS.
Tabel de comparatie
Recomandam aceasta varianta pentru ca este una confortabila, sigura, dar mai ales sanatoasa. Combinatia de spuma, fibre de cocos si seminte de hrisca creeaza un mediu bine ventilat, care previne dezvoltarea acarienilor, responsabili de atatea cazuri de alergie, iar dimensiunile standard o fac compatibila cu multe patuturi.
Piesa masoara 9 cm grosime, ceea ce se considera ca reprezinta o valoare minima pentru un produs de acest tip.
Reprezinta o alternativa in primul rand sanatoasa, recomandata de Institutul European de Sanatate Publica, ce ofera un mediu sigur pentru odihna bebelusului si a copilului si care poate fi igienizata oricand e nevoie.
Este un model cu dimensiuni standard si durata indelungata de utilizare multumita nanotehnologiei incorporate, care previne umezeala si, deci, inmultirea microorganismelor. Structura sandwich cu spuma si fibre de cocos, ca si tratamentul cu ioni de argint, garanteaza ce e mai important pentru micut: igiena.
Desi husa este detasabila si lavabila, vei fi nevoit sa respecti conditii stricte de spalare pentru a preveni micsorarea acesteia.
Multumita ionilor de argint incorporati, cat si structurii tristratificate, salteaua reprezinta o alternativa practica si sanatoasa. Daca adaugam si compatibilitatea crescuta cu un numar mare de paturi, rezulta tabloul unui produs care merita atentie.
Reprezinta o varianta cu un foarte bun raport intre pret si calitate, datorat structurii trilaminare, straturilor de cocos incorporate, dimensiunilor standard si husei tratate cu extract de aloe vera, cu importante proprietati antibacteriene si antifungice. Daca adaugam si grosimea de 11 cm, rezulta un produs sanatos si confortabil.
Produsul va fi folosit probabil timp de 2-3 ani, dupa care vei avea nevoie de un pat mai mare, cu o saltea pe masura.
Poate fi considerata una dintre cele mai avantajoase optiuni, intr-un buget limitat, care imbina confortul datorat unei grosimi relativ mari, cu siguranta unei structuri ferme si a unor tratamente care previn inmultirea microorganismelor.
Cum alegi o saltea buna, pentru patut de bebe
Ghidul cumparatorului
Mai ales in primele luni de viata, bebelusii isi petrec o foarte mare parte a timpului la ei in patut, ceea ce explica pe deplin cat de important este sa gasesti cea mai buna saltea, pentru patut, de bebe – daca acest lucru este posibil!
Ei bine, e dificil sau chiar imposibil, sa stabilesti care este, la modul absolut, cel mai bun produs din aceasta categorie, dar exista o serie de elemente de care trebuie sa tii cont, ca sa te asiguri ca nu ai cumparat “orice” saltea, ci una de buna calitate si, mai ales, sigura pentru copilul tau. In continuare, poti gasi cateva informatii interesante despre elementele care ar trebui sa iti influenteze alegerea.
Siguranta: Daca te apuci sa citesti statisticile legate de accidentele care se pot petrece din cauza unor saltele necorespunzatoare, probabil ca te vei ingrozi. Si cum acest lucru nu iti va fi de prea mare folos – decat, poate, ca sa te ajute sa realizezi cat de important este sa alegi articole confectionate conform celor mai stricte normative in vigoare – iti vom spune numai ca in UE, in fiecare an, sunt raportate aproximativ 3500 de accidentari ale copiilor de 0 – 4 ani, care au impus o vizita la camera de garda a spitalului si care au fost legate de salteaua sau de patutul in care acestia dormeau.
Avand in vedere, pe de o parte, numarul impresionant de accidente care se pot petrece intr-un spatiu care ar trebui sa fie extraordinar de sigur, si pe de alta parte, numarul in crestere de producatori de articole pentru bebelusi, in anul 2017 Comisia Europeana a revizuit prevederile anterioare, ceea ce a dus la publicarea unui standard de siguranta si de testare a saltelutelor pentru bebelusi. Este vorba despre EN 16890:2017, care este mult mai specific si mai complet decat anterioarele mentiuni din Directiva Generala privind Siguranta Produselor 2001/95/CE.
Acest nou standard are cateva precizari importante, prin urmare este important sa te asiguri ca modelele de saltea pe care le ai in vedere, sunt cat mai apropiate de cerintele sale.
Se stabilesc cerinte minime legate de riscul pe care il implica eventualele substante chimice utilizate in prelucrarea materiei prime pentru aceste saltele, conform standardului de siguranta a jucariilor EN 71-3.
Se impune testarea privind riscul de incendii, odata cu limitarea utilizarii substantelor ignifuge in procesul de productie. Astfel, inflamabilitatea se evalueaza conform standardului EN 597-1, folosind tigari, si conform standardului pentru jucarii EN 71-2; viteza de propagare a flacarii pe suprafata saltelei nu trebuie sa depaseasca 50 mm/s.
In ceea ce priveste riscurile mecanice, se stabilesc dimensiuni standard ale saltelelor si patuturilor, cu o toleranta maxima de 10 mm intre marginea saltelei si cea a patului. Intre componentele saltelei nu trebuie sa existe spatii mai mari de 60 mm – testarea se face prin fortarea unui con cu un diametru maxim de 60 mm in spatiul respectiv, care e impins cu o forta de 30 N.
In cazul in care in structura saltelei intra diverse panglici, funde sau alte asemenea materiale textile, lungimea lor nu trebuie sa depaseasca 220 mm. Daca este vorba despre bucle, perimetrul lor trebuie sa fie mai mic de 360 mm.
In cazul in care exista diverse tipuri de etichete, ele trebuie sa fie complet atasate de corpul saltelei si sa reziste unor teste care aplica o forta prestabilita pentru a le smulge.
Ambalajul de plastic trebuie sa respecte prevederile standardului EN 71-1 sau sa fie marcat cu instructiuni clare legate de modul in care se detaseaza si arunca, si de gradul de risc pe care il implica pentru bebelus.
Fermitatea saltelei trebuie testata pentru fiecare model in parte, atata timp cat grosimea acestuia este mai mare de 30 mm. Salteaua este mentinuta timp de 72 de ore la o temperatura de 21 – 25 grade Celsius, intr-un mediu cu o umiditate de 45-55%, dupa care pe suprafata ei se asaza o sfera care imita forma capului copilului.
Dupa 5 minute, se apreciaza cat de mult s-a “scufundat” sfera in saltea: substratul pe care doarme bebelusul ar trebui sa fie suficient de dur pentru a nu permite adancirea fetei acestuia in salteaua care ar putea, altfel, sa ii blocheze caile respiratorii.
Salteaua nu trebuie sa aiba nici un fel de componente de mici dimensiuni, care risca sa se desprinda; in acest scop, se efectueaza un test care o spune unor torsiuni puternice.
Copilul nu trebuie, sub nici o forma, sa aiba acces la interiorul saltelei. In acest scop, trebuie ca salteaua sa reziste unei forte de tragere de minim 50 N inainte de desfacerea sistemului de inchidere, procesul sa implice minim 2 manevre consecutive, sau sa oblige la folosirea unei unelte. In cazul in care exteriorul saltelei este detasabil si are inchidere pe baza de fermoar, si acesta trebuie sa se supuna acelorasi conditii.
Privitor la integritatea structurala a piesei, e bine de stiut ca daca exteriorul este lavabil, el nu trebuie sa intre la apa atat de mult incat sa nu mai poata fi montat la loc.
Rezistenta la deformare a umpluturii este, de asemenea, supusa unei serii de teste. Concret, pe saltea se aplica o forta de 300 N in doua puncte diferite, timp de 10.000 de cicluri si pe parcursul a cel putin 5 ore. Ulterior, se reevalueaza forma si fermitatea suprafetei de somn.
Structura: Ca si in cazul produselor pentru adulti, atunci cand cauti o saltea pentru patut de bebe, la un pret bun, trebuie neaparat sa iei in calcul structura acesteia. In esenta, exista doua tipuri de saltele: cele cu miez cu arcuri si cele cu miez din spuma poliuretanica.
Fiecare dintre ele vine la pachet cu avantaje si dezavantaje; de pilda, spuma este mai usoara, deci salteaua e mai usor de manevrat; de asemenea, spuma nu este elastica, asadar nu te vei trezi ca bebelusul foloseste patutul pe post de trambulina – manevra destul de riscanta, de altfel.
Daca optezi pentru un model cu arcuri, trebuie sa verifici in prezentarea producatorului care sunt materialele din care sunt alcatuite straturile exterioare, care “imbraca” miezul, altminteri risti sa fii nemultumit.
Este greu de spus care dintre cele doua tipuri de structuri este mai avantajos de ales; in final, ceea ce te va face sa optezi pentru una sau cealalta dintre variante sunt restul materialelor incluse.
O alta varianta disponibila pe piata este cea care are miezul confectionat din burete. Daca discutam despre un produs care va fi folosit pentru 1-2 ani, te poti gandi si la aceasta optiune, dar te avertizam ca oricat de bun ar fi, buretele se deformeaza destul de repede.
Si pentru ca am ajuns la acest capitol, foarte apreciate in prezent sunt saltelele care includ straturi suplimentare din fibre naturale; cele mai apreciate, din acest punct de vedere, sunt cele pe baza de fibra de cocos sau cele cu hrisca; caracteristici aparte au si cele cu un strat de iarba de mare.
Toate aceste materiale permit circulatia nerestrictionata a aerului, ceea ce creeaza un mediu sanatos pentru micut, impiedicand dezvoltarea acarienilor si supraincalzirea pe timp de vara. In functie de modul de distributie al acestora, poti de asemenea investi un pic mai mult, in saltele pentru patut de bebe, la preturi bune, cu doua fete: de iarna, respectiv de vara.
Exteriorul saltelelor poate fi fabricat din poliester, insa parintii prefera, pe buna dreptate, modelele cu suprafata din bumbac. Desi poliesterul este mai usor de intretinut si de spalat, in cazul modelelor cu exterior detasabil, bumbacul are avantajul de a fi mult mai respirabil.
Fermitate: Dupa cum ai avut deja ocazia sa descoperi, standardele de calitate europene sunt stricte la acest capitol, fermitatea piesei alese reprezentand un element esential de siguranta, mai ales pentru copiii cu varsta mai mica de un an, desi accidente neplacute se pare ca se pot petrece si mai tarziu.
Te poti asigura de acest lucru verificand daca piesa respecta standardul mentionat, sau o poti testa si tu, exercitand presiune cu mana pe un colt. Salteaua nu trebuie sa se adanceasca, ci sa isi pastreze aproape nemodificata forma.
Densitatea spumei: Desigur, acest parametru este valabil doar pentru modelele care au miezul confectionat din spuma poliuretanica. Nu vei gasi prea des informatiile acestea la vanzatori, dar unii producatori o mentioneaza pe eticheta sau pe site; o valoare de 30 kg/mc este considerata una buna.
Pentru bebelusi, este de preferat sa alegi un model cu densitate cat mai mare, care sa isi pastreze conformatia neschimbata si la aplicarea presiunii pe suprafata sa. in general, saltelele cu densitate mare vor fi descrise de producatori ca fiind “tari”, iar daca nu beneficiezi de acest ajutor, poti verifica tu insuti produsul, aplicand palmele de o parte si de alta, in zona centrala, si incercand sa apropii palmele. Daca spuma are o densitate buna, nu vei reusi sa adancesti mainile prea mult la aplicarea acestei presiuni.
Numarul de arcuri: Contrar convingerii unora dintre cumparatori, numarul de arcuri nu are legatura neaparat cu duritatea saltelei. Ea depinde, mai degraba, de grosimea spirelor din otel: cu cat sunt mai groase, cu atat arcul e mai ferm. Din punct de vedere practic, acestea sunt niste simple numere, caci in final, duritatea produsului depinde si de celelalte straturi din structura piesei, deci nu te lasa pacalit sa platesti “cat nu face” pentru argumentul numarului de arcuri incluse.
Stratul exterior: Acesta poate fi alcatuit din bumbac sau poliester si poate prezenta orificii mici pentru circulatia aerului. Structura speciala, cu micropori, este cunoscuta si descrisa ca fiind “anti-sufocare”, pentru ca bebelusul poate, teoretic, sa respire si daca ajunge accidental cu fata in jos si nu poate sa se intoarca.
El poate fi tratat antimucegai sau anti-acarieni, iar unii dintre producatori iti ofera chiar optiunea modelelor impermeabile – care, insa, “respira” mai putin eficient, favorizand supraincalzirea, mai ales pe vreme calda.
Dimensiuni: Ca si in cazul modelelor pentru adulti, si saltelele pentru bebelusi au dimensiuni prestabilite. Cele mai multe patuturi au dimensiuni standard, carora li se potrivesc modelele de 60 x 120 cm.
Daca doresti sa investesti intr-un model care sa poata fi folosit pana la varsta de, sa zicem, 5-6 ani, poti opta pentru o varianta de 70 x 140 cm. Exista si alte variante, insa in cazul lor, pot aparea probleme de compatibilitate cu cadrul patului, deci iti recomandam sa verifici cu atentie specificatiile.
Grosime: O saltea pentru bebelusi incepe, in general, de la grosimi de 5 cm, desi 7 cm este considerata a fi o valoare mai buna pentru un model de buna calitate. In general, un produs competitiv poate masura si 15 cm grosime, valorile mai mari fiind rezervate de obicei saltelelor pentru paturi single.
In randurile urmatoare, echipa noastra a decis sa iti vina in ajutor, selectand cateva produse de cea mai buna calitate, care merita atentia ta. Ne-am bazat atat pe considerentele deja mentionate, cat si pe un numar mare de pareri despre cele mai bune saltele pentru patut de bebelus, exprimate de catre parintii care au avut ocazia sa le testeze si sa isi formeze, astfel, o impresie la obiect.
Toate modelele pe care ti le descriem pot fi achizitionate din magazine online, ceea ce inseamna ca iti sunt accesibile in orice colt de tara ai trai, si ca iti vor fi livrate direct la tine acasa, fara sa iti bati capul sa transporti ceva atat de mare, greu si incomod.
Modele recomandate in 2024
Kidcity ECO Multistrat
Unele dintre cele mai bune saltele pentru patut de bebelus sunt cele care imbina suportul rigid al spumei cu densitate mare, cu beneficiile straturilor de fibre de cocos si de seminte de hrisca, ceea ce creeaza un mediu adecvat odihnei celor mici. Kidcity Eco Multistrat este un produs recomandat de Institutul European de Sanatate Publica, ce se bucura, de asemenea, de aprecierea parintilor care l-au ales.
Discutam despre o saltea cu dimensiuni standard de 120 x 60 cm si cu o grosime de 9 cm, ceea ce o face potrivita intr-o mare varietate de patuturi, neexistand pericolul de a “fura” prea mult din inaltimea grilajului de protectie. Produsul este conform prevederilor UE privind saltelele pentru bebelusi, deci il poti achizitiona cu incredere, atata timp cat respecti indicatiile de utilizare mentionate de producator.
Modelul are o structura tristratificata, recomandata inclusiv pentru cazurile de recuperare medicala, cu un miez din spuma densa, rezistenta la deformare, un strat din fibra de cocos si unul din seminte de hrisca. Materialele sunt hipoalergenice si previn dezvoltarea acarienilor si a mucegaiului, multumita faptului ca incurajeaza circulatia libera a aerului si previn acumularea umezelii. Husa este tesuta in asa fel incat sa reziste solicitarilor mecanice fara sa se toceasca; ea este detasabila, prevazuta cu sistem de inchidere cu fermoar, datorita caruia poate fi detasata si spalata ori de cate ori e nevoie.
Avantaje:
Model recomandat de Institutul European de Sanatate Publica.
Are dimensiuni standard, care o fac compatibila cu multe patuturi.
Include fibre de cocos si seminte de hrisca, cu multiple beneficii pentru sanatate.
Materiale hipoalergenice care nu permit dezvoltarea acarienilor.
Dezavantaje:
Grosimea de 9 cm este minima pentru un produs de buna calitate.
BebeMix SPB60120GS
Cumparatorilor care isi doresc o saltea pentru patut de bebe, la un pret bun si cu o durata medie de utilizare, le propunem acest model furnizat de BebeMix. Cu dimensiuni de 60 x 120 cm si cu o grosime de 10 cm, piesa poate fi folosita pana la varsta de 5 ani, durabilitatea ei fiind extinsa multumita nanotehnologiei care ii confera proprietati speciale.
Este vorba despre husa detasabila, confectionata dintr-o combinatie de bumbac tesut si bumbac netesut, materiale naturale si hipoalergenice, care favorizeaza distributia uniforma a aerului si previne acumularea umezelii, a mirosurilor neplacute sau dezvoltarea mucegaiului si a acarienilor. Asta insa nu e tot, caci stratul superior, cel care ajunge sa intre in contact cu bebelusul uneori, este alcatuit dintr-o combinatie de bumbac cu matase, impregnate cu ioni de argint, foarte eficienti in neutralizarea mirosurilor neplacute si in anularea proliferarii bacteriilor. Iar testele efectuate au demonstrat ca proprietatile acestei huse detasabile se pastreaza si dupa un numar mare de spalari.
Structura este reprezentata de un miez de spuma de densitate mare, care are, pe ambele fete, cate un strat de fibre de cocos vulcanizate cu latex natural, pentru un plus de stabilitate. Se creste, astfel, gradul de ventilatie interioara a saltelei, elasticitatea piesei fiind mentinuta pentru o perioada mare de timp. In cifre, combinatia dintre aceasta structura si husa tratata cu ioni de argint, conduce la o eficienta antibacteriana cu 80% mai mare decat a produselor din bumbac simplu, la o capacitate de eliminare a mirosurilor cu 40% mai mare si la proprietati antistatice cu pana la 70% mai bune.
Avantaje:
Include o tehnologie speciala care asigura o pozitie cat mai sanatoasa la somn.
Husa detasabila din bumbac e usor de intretinut si favorizeaza circulatia aerului.
Structura tristratificata, tratata cu ioni de argint.
Proprietati antistatice si de eliminare a mirosurilor.
Dezavantaje:
Husa trebuie curatata in anumite conditii pentru a preveni micsorarea.
Sensillo Luxe
Daca ai in plan sa cumperi o saltea pentru patut de bebe, ieftina si buna, bazandu-te pe faptul ca oricum intentionezi sa nu o folosesti mai mult de 2 ani, Sensillo Luxe poate fi o alegere potrivita, la un pret accesibil si cu o calitate cel putin satisfacatoare. Discutam despre un model cu structura trilaminata clasica, a carui arhitectura se bazeaza pe un miez de spuma densa, cu cate un strat de fibra de cocos pe fiecare parte.
Salteaua are dimensiuni clasice de 120 x 60 cm, cu o grosime mare, de 11 cm. In ciuda acestei grosimi destul de importante, produsul poate fi folosit in siguranta, caci spuma nu este elastica si nu il va propulsa pe copil sa faca salturi potential periculoase. Avand in vedere caracteristicile sale fizice, piesa este adecvata inca de la nastere, iar producatorul ii ofera o garantie de 2 ani.
Ceea ce deosebeste aceasta saltea de alte modele cu spuma si cocos este husa, confectionata din material textil cu aloe vera, care are proprietati antibacteriene, antifungice si anti-acarieni importante. Husa este de asemenea detasabila si lavabila, ceea ce inseamna ca o poti curata corespunzator ori de cate ori e nevoie.
Avantaje:
Ofera unul dintre cele mai bune raporturi calitate / pret.
Structura trilaminata cu doua straturi de cocos pentru un plus de ergonomie.
Are dimensiuni standard de 60 x 120 cm compatibile cu numeroase patuturi.
Husa cu aloe vera are proprietati antibacteriene excelente.
Dezavantaje:
Durata de viata este destul de limitata avand in vedere dimensiunile.
Lorelli Top Exclusive
Daca esti un fan al saltelelor de spuma, Lorelli iti pune la dispozitie un model pe care probabil il vei aprecia. Piesa este dimensionata standard, fiind compatibila cu patuturile de 60 x 120 cm, si are o grosime de 13 cm, ceea ce ii ofera pe de o parte fermitatea asteptata, si de pe de alta, un grad ridicat de izolare termica.
Structura interna a saltelei este una particulara, care include straturi in relief, ceea ce ofera o distributie uniforma a greutatii si, de asemenea, favorizeaza respiratia neingradita a copilului, chiar daca acesta se rostogoleste in somn. Riscul de deformare este mult redus multumita acestei structuri, spuma prezentand si alte avantaje, caci este un material hipoalergenic, cu care acarienii nu prea sunt buni prieteni. Mai mult decat atat, poti folosi salteaua pe ambele fete, in functie de varsta copilului.
Pe intreaga lungime a saltelei exista cusaturi intarite, care sustin copilul in timpul primelor incercari de a se ridica in picioare tinandu-se de marginile patutului. Husa este confectionata in intregime din bumbac, faptul ca e detasabila reprezentand un avantaj important din punct de vedere al pastrarii igienei.
Avantaje:
Saltea cu dimensiuni standard si cu o grosime de 13 cm, pentru un confort incontestabil.
Structura particulara care previne asfixierea accidentala a bebelusului.
Risc de deformare redus multumita designului.
Husa detasabila pentru curatare rapida.
Dezavantaje:
Pentru calitatile oferite, am fi preferat dimensiuni mai mari, pentru o durata de utilizare mai mare.
Traeumeland North Star
In cazul in care doresti un produs de cea mai buna calitate, pe care intentionezi sa il folosesti in conditii excelente pana cand copilul isi incepe noua viata de scolar si reorganizezi intreaga camera, producatorul austriac cu peste 100 de ani vechime in domeniul productiei de saltele iti ofera un model care satisface si cele mai pretentioase asteptari.
Miezul acestei saltele este confectionat din spuma rece premium, certificata Certipur si Oeko-Tex 100, cu o foarte buna elasticitate punct cu punct, ceea ce contribuie la dezvoltarea unei coloane vertebrale sanatoase. Dar asta nu e tot: miezul are doua fete, una adecvata pentru bebelusi cu greutatea de pana la 12 kg, si cealalta pentru copiii ceva mai mari, ceea ce ofera confortul si siguranta adecvate fiecarei varste. Sistemul de ventilare pe care il incorporeaza aceasta zona este unul excelent, reprezentat de canale verticale si orizontale care previn supraincalzirea si favorizeaza eliminarea dioxidului de carbon rezultat din respiratie. Marginile saltelei sunt intarite pe lungime, pentru a-l ajuta pe bebelus in incercarile sale de a se ridica in picioare, dar nu si pe latime, lucru care ar favoriza pozitii nesatisfacatoare ale capului si gatului.
Miezul saltelei este imbracat intr-o husa performanta, cu doua fete care se pot detasa separat, cate o jumatate, in asa fel incat sa o speli numai pe cea care s-a murdarit, cat copilul o foloseste pe cealalta. Husa contine fibre tencel, obtinute din celuloza extrasa din lemn, care are rezistenta poliesterului, puterea de absorbtie a bumbacului si moliciunea pe care o are matasea. In plus, ea este tratata cu ulei esential de lavanda si roinita, ceea ce ajuta la relaxare, dar reduce de asemenea riscul proliferarii bacteriilor. Aceeasi husa este special tratata pentru impermeabilizare, astfel incat miezul sa fie protejat, fara ca tu sa trebuiasca sa diminuezi atributele excelente ale piesei, adaugandu-i diverse protectii achizitionate separat. Masurand 70 x 140 x 11 cm, sapteaua poate fi folosita pentru minim 4 ani, poate chiar mai mult, in functie de constitutia copilului tau.
Avantaje:
Detine certificatele de calitate europene disponibile pentru asemenea produse.
Are doua fete, utilizabile in functie de greutatea copilului.
Incorporeaza un sistem de ventilatie performant pentru un plus de confort si cu beneficii evidente pentru sanatate.
Husa este tratata pentru impermeabilizare si impotriva bacteriilor.
Dezavantaje:
Pretul de achizitie este unul destul de prohibitiv.
Nichiduta Cocos Integral
In cazul in care esti un mare adept al solutiilor cat mai naturale, iti propunem acest produs marca Nichiduta. Este vorba despre o saltea alcatuita in intregime din fibra de cocos, protejata de o husa cu fermoar, detasabila, care poate fi spalata ori de cate ori este nevoie.
Salteaua masoara 60 x 120 cm, fiind compatibila cu cea mai mare parte a patuturilor pentru bebelusi, cu o grosime de 12 cm, ea ofera de asemenea izolatia termica dorita, mentinandu-si totodata suprafata plana chiar dupa utilizare intensa; gradul sau de deformare este mentionat ca fiind mai mic de 10%. Fibra de cocos favorizeaza circulatia aerului, materialul astfel ventilat in permanenta fiind protejat de dezvoltarea acarienilor sau de formarea mucegaiului. In plus, nu vei avea parte nici de mirosuri neplacute.
Aceeasi ventilatie previne acumularea de caldura, astfel nu exista riscul ca micutul sa se incinga pe suprafata saltelei, nici macar in cele mai calduroase zile de vara. Husa este confectionata din poliester, o solutie durabila, cu uscare foarte rapida, astfel incat sa nu te vezi obligat sa scoti salteaua din uz in cazul accidentelor de scutec.
Avantaje:
Este o saltea confectionata in proportie de 100% din materiale naturale.
Are dimensiuni standard compatibile cu multe patuturi.
Are o husa detasabila si usor de spalat.
Favorizeaza circulatia aerului pentru a evita supraincalzirea.
Dezavantaje:
Salteaua este atat de ferma incat e recomandata in special pentru bebelusi, mai putin pentru copii mai mari.
Cum se foloseste o saltea pentru patut de bebe
Ca orice saltea, si modelele pentru bebelusi necesita aplicarea unor reguli de utilizare, in asa fel incat sa reziste cat mai bine in timp si sa poata fi folosite in cele mai bune conditii pe aceasta perioada de exploatare.
Astfel, te poti asigura ca nu e nevoie sa investesti in produse suplimentare inainte ca micutul sa ajunga la varsta la care are nevoie, oricum, de un pat mai mare.
Cum se ingrijeste salteaua?
Ca in cazul oricarei alte saltele, cel mai important aspect este sa ii asiguri o aerisire cat mai eficienta, de aceea e indicat sa o amplasezi pe o somiera alcatuita din traverse de sustinere, in locul uneia complet inchise. De asemenea, tot pentru o aerisire optima, se recomanda daca e posibil, ca la fiecare schimbare de asternut, sa intorci salteaua de pe o fata pe cealalta – presupunand, desigur, ca ambele fete sunt similare si adecvate varstei pe care o are copilul tau.
Pentru a preveni deformarea, poti rasuci salteaua cu zona care a fost la cap catre picioare; astfel, greutatea corpului copilului va apasa, alternativ, pe toata suprafata saltelei. Oricum, deformarea unei saltele de buna calitate nu trebuie sa reprezinte o preocupare, avand in vedere pe de o parte greutatea redusa a copilului, si pe de alta parte, faptul ca el oricum se va suci si rasuci atat de mult, incat nu va dormi de doua ori in acelasi loc si aceeasi pozitie.
Cum protejezi salteaua?
Probabil ca una dintre cele mai mari ingrijorari ale parintilor in legatura cu intretinerea saltelei e legata de accidentele de scutec, in urma carora umezeala si mirosul se pot dovedi greu de inlaturat. Exista doua alternative: fie alegi un model care include o protectie lavabila si tratata incat sa includa o fata impermeabila, fie investesti chiar tu intr-o astfel de protectie.
Iti recomandam sa optezi pentru un model special conceput pentru bebelusi, a carui montare pe saltea sa fie sigura, caci e important sa nu existe materiale care sa prezinte riscuri, libere prin patut. O protectie care sa aiba la suprafata un strat de bumbac confortabil, va fi mult mai bine primit, chiar daca probabil vei avea nevoie de doua bucati, pe care sa le alternezi.
Atunci cand discutam despre cearceafuri, recomandarea oficiala a specialistilor este sa apelezi la modelele prevazute cu elastic pe toata marginea libera, care sunt singurele ce ofera o fixare suficient de sigura incat sa nu risti nimic, nici cand e vorba despre bebelusi foarte mici, inca expusi riscului de moarte subita.
Cum cureti salteaua?
Cele mai multe dintre produsele moderne si de buna calitate sunt echipate cu huse detasabile, tocmai pentru ca sa poata fi curatate cu usurinta, ori de cate ori este nevoie. In cazul in care modelul ales de tine nu iti pune la dispozitie aceasta facilitate, poti folosi un produs special pentru curatarea saltelelor sau a tapiteriilor, o poti aerisi cat mai mult sau poti incerca sa o expui la soare, pentru a scapa de neplaceri.
Aspirarea periodica a saltelei, la fiecare schimbare de lenjerie, este eficienta in prevenirea dezvoltarii acarienilor, mari iubitori de praf si de umezeala. Ii vei prelungi, astfel, durata de viata, in asa fel incat sa fie adecvata pentru orice bebelus, cu sau fara predispozitii alergice.
Siguranta
Dupa cum am discutat mai sus, unele saltele sunt certificate ca fiind sigure pentru bebelusi inca de la nastere; altele, chiar daca au dimensiunile unui patut pentru bebelusi, nu beneficiaza de aceasta certificare.
De asemenea, exista modele descrise ca “anti-sufocare”, care au particularitati structurale care previn asfixierea bebelusului, chiar daca acesta ajunge cu fata in jos. In cazul acestora, trebuie sa fii constient ca testele sunt efectuate exclusiv pentru salteaua ca atare, cu materialele pe care le include ea, si ca aceste proprietati se pot pierde daca adaugi, de pilda, o protectie cu o fata impermeabila, sau una mai groasa decat un cearceaf obisnuit.
Cel mai important lucru legat de siguranta este sa respecti regulile legate de spatiul care ramane liber intre saltea si rama patutului, care nu trebuie sa depaseasca 2 cm, si de integritatea saltelei, care trebuie sa fie perfecta, in asa fel incat sa nu existe contact intre bebelus si elementele din umplutura piesei pe care se odihneste.