Cele mai bune suzete – Recomandarile noastre pentru 2021
Suzeta este un mare ajutor in primele luni de viata ale bebelusului, ea reusind sa satisfaca nevoia innascuta de supt a acestuia. Folosita cu grija, suzeta are avantaje incontestabile pentru siguranta si confortul copiilor cu varsta de pana la 1 an. Una dintre cele mai interesante alternative de produs disponibile pe piata este setul Ultra Air Philips-Avent SCF244/20, care include doua suzete ortodontice destinate nou-nascutilor pana la varsta de 6 luni, confectionate din silicon, fara BPA. Produsele au avantajul de a respecta toate standardele europene in vigoare privind siguranta celor mici. Iar daca faci parte din categoria celor carora le place sa aiba de unde alege, o alternativa interesanta din toate punctele de vedere este si Tommee Tippee Anytime.
Contents
Tabel de comparatie
Este un set de doua bucati, astfel incat sa ai mereu una de rezerva, pentru confectionarea caruia s-a folosit silicon de calitate medicala, fara BPA. Sunt usor de intretinut, putand fi sterilizate prin orice metoda doresti. Orificiile de aerisire sunt foaret eficiente in prevenirea aparitiei de iritatii ale pielii
Investitia intr-un set cu doua bucati s-ar putea sa fie putin hazardata, cat timp nu stii daca bebelusului tau ii plac suzetele.
Discutam despre una dintre cele mai bune si mai sigure alternative de pe piata, care respecta cu siguranta toate prevederile si standardele in domeniu si care este conceputa special in ideea de a fi acceptata de catre nou-nascuti.
Este un set de suzete caracterizate de o foarte usoara acceptare din partea bebelusilor, mai ales a celor care sunt deja hraniti cu biberoane din aceeasi gama, forma tetinelor fiind similara. Modelul este unul ortodontic, iar designul le face potrivite indiferent de sexul bebelusului.
Absenta unui capac de protectie pentru suzete face necesara cumpararea unui suport special in care sa fie ferite de praf.
Sunt alegerea fireasca a oricarui parinte care foloseste deja produse din aceeasi gama, dimensiunea mare a protectiei pentru buze facandu-le sigure, in timp ce inelul de plastic atasat fiind practic atat pentru adult, cat si pentru copil.
Designul produsului este atractiv si practic, in principal pentru ca lumineaza in intuneric, ceea ce face mult mai rapida rezolvarea momentelor dificile in care copilul scapa suzeta din gura in miez de noapte. Fiind un model ortodontic, il poti folosi fara prea mari griji pana in jurul varstei de 18 luni.
Se spune despre manerul luminos ca ar putea fi si mai evident in intuneric, ca sa fie mai usor de gasit.
Setul se bucura de succes atat in randul bebelusilor, cat si al parintilor, fiind o alternativa binevenita fata de alte modele mai terne si mai banale. In plus, discutam despre un produs durabil, care face fata bine solicitarilor.
Cum alegi o suzeta buna
Ghidul cumparatorului
Desi campaniile energice desfasurate pentru sustinerea alaptarii si a intoarcerii catre un mod cat mai simplu si mai natural de a ne creste bebelusii aproape ca o demonizeaza, suzeta a fost si ramane un accesoriu pretios in ceea ce ii priveste pe parinti.
Simbol al bebelusiei, alaturi de alte obiecte cum sunt caruciorul pentru copii sau biberonul cu ceai sau lapte praf, ea are insa si beneficii de ordin medical, caci exista studii care demonstreaza de exemplu ca este foarte eficienta in a reduce riscul de aparitie a sindromului mortii subite la sugar.
Desigur, pentru a te bucura de beneficiile si avantajele folosirii acestui tip de produs, este necesar mai intai sa gasesti cea mai buna suzeta, conceptul traducandu-se prin aceea ca bebelusul o accepta cu placere. E adevarat ca discutam despre un proces reprezentat in final de o serie de incercari repetate, dar exista si sfaturi practice, date de mame si specialisti, care te pot ajuta sa identifici produsul potrivit dupa un numar cat mai mic de tentative. Iata, asadar, cateva dintre lucrurile de care ai putea sa tii cont, inainte de a porni la cumparaturi.
Siguranta: Acest aspect ne preocupa mereu; intamplarea face ca in anul 2013, Romania a tinut prima pagina a ziarelor din Europa, din cauza unui incident in care o fetita de un an, din Suceava, a murit strangulata cu snurul de la suzeta. In ciuda primului ajutor acordat de catre o persoana cu experienta in domeniul medical, ea nu a putut fi resuscitata, iar incidentul face parte din exemplele incluse in cadrul directivelor europene privind siguranta obiectelor pentru copii.
Baza de date europeana estimeaza ca, in fiecare an, la camerele de garda ale spitalelor de pediatrie, ajung in medie 44 de copii cu rani serioase cauzate de folosirea necorespunzatoare a suzetei, sau de alegerea unui model de proasta calitate. Nu e clar cat de bine stam la capitolul comunicare si daca aceste accidente sunt raportate in ritmul si la frecventa cu care se pretrec.
Cel mai mare risc este reprezentat de strangularea cu snurul suzetei, care s-a agatat, in diferite situatii, de clante de usa, marginea patutului, piese de mobilier sau arcade cu jucarii. Cel de-al doilea risc este ca bebelusul sa reuseasca sa bage in gura suzeta cu totul, si sa se asfixieze cu ea. Asta se poate intampla cand suzete nou nascuti sunt folosite la copii mai mari.
Pentru a fi considerata sigura, o asemenea piesa trebuie sa respecte standardul european EN 1400:2002; daca vrei sa apelezi, suplimentar, la ajutorul unui suport pentru suzeta, acesta trebuie sa respecte standardul EN 12586:2011.
Ca idei generale, orice suzeta la un pret bun trebuie sa fie suficient de rezistenta, incat sa nu se desfaca in bucati mici, care ar putea ajunge sa blocheze caile respiratorii. Protectia pentru buze, practic partea care ramane in afara gurii bebelusului, trebuie sa fie suficient de mare incat sa nu poata fi introdusa accidental in gura.
Mai mult decat atat, specialistii recomanda alegerea unui produs care e echipat cu gauri de ventilatie; astfel, chiar daca bebelusul reuseste sa o indese in gurita, spatiul pentru patrunderea aerului in timpul respiratiei este garantat.
Nu cumpara si nu folosi suzete care au atasate de ele lantisoare, panglici sau orice alte dispozitive care pot ajunge sa se infasoare in jurul gatului bebelusului. Daca te preocupa faptul ca suzeta ajunge pe jos in timpul plimbarilor, poti achizitiona un clips special, cu lantisor de plastic, cu o lungime de 5-8 cm, al carui capat liber se prinde de partea de sus a hainutelor.
La aceasta dimensiune, e foarte putin probabil ca produsul sa ajunga macar sa se infasoare in jurul gatului; oricum, nu vei folosi acest gen de produs decat cand sunteti afara si esti, oricum, cu ochii pe copil. IN NICI UN CAZ copilul nu va fi culcat astfel, sau lasat singur nesupravegheat cu lantisorul atasat de suzeta pe care o are in gura.
Chiar daca lantisorul nu prezinta nici un risc, tine cont de faptul ca acel clips de prindere se poate detasa de pe hainute, si poate reprezenta el insusi un risc de asfixiere in cazul in care e bagat in gura. El nu ar trebui folosit decat sub atenta supraveghere a mamei sau a unui alt adult.
Tot din motive de siguranta, suzeta trebuie inspectata frecvent; daca apar modificari de culoare, textura, daca forma se modifica sau daca apare o gaura sau o fisura in corpul acesteia, ea trebuie imediat aruncata si inlocuita.
Tipul de produs: Chiar daca esti interesat sa gasesti suzete la preturi bune, exista mai multe tipuri diferite dintre care poti alege.
Unele, cele mai simple dar apreciate pentru siguranta suplimentara pe care o ofera, sunt cele turnate, alcatuite dintr-o piesa unica. In cazul lor nu exista componente detasabile, care sa poate fi desprinse si care sa cauzeze incidente nedorite, aceste produse fiind considerate mai sigure.
Varianta mai moderna este cea confectionata din mai multe piese: tetina, protectie pentru buze si maner. Ele sunt cel mai usor de gasit in oferta curenta de pe piata; constructia lor este solida, asadar, atata timp cat te asiguri ca ai cumparat un model care respecta standardele mai sus mentionate, si cat il inspectezi regulat sa nu se deterioreze, probabil ca il poti folosi in deplina siguranta pentru o perioada destul de indelungata de timp. Foarte apreciate in aceasta categorie sunt multe modele de suzete MAM.
Forma tetinei: Acesta este unul dintre elementele cele mai importante care fac diferenta dintre un produs pe care bebelusul il indrageste de la bun inceput, si unul care s-ar putea sa fie refuzat ferm si fara posibilitatea de a mai obiecta ceva. Initial, toate aceste accesorii aveau aceeasi forma a tetinei: un gat ingust, pe care bebelusul il apuca cu buzele, si un cap rotund, asemanator mamelonului.
Ulterior, au fost concepute asa numitele suzete ortodontice, despre care medicii stomatologi spun ca deformeaza mai putin (sau deloc) dantura, chiar si in cazul unei utilizari indelungate. Acestea, la randul lor, se impart in cateva subcategorii.
Unele dintre ele au capul aplatizat pe o parte, astfel incat sa se suprapuna peste limba bebelusului, si bombat pe partea opusa, ca sa se potriveasca pe cerul gurii micutului. Altele, pot forma un unghi intre gat si cap, inclinarea aceasta fiind de asemenea utila in a garanta o mai buna potrivire anatomica.
Exista modele la care unghiul mentionat exista, dar capul suzetei are forma rotunda sau ovala. Este greu de spus la care dintre variante e mai bine sa te opresti, mai ales ca e esential ca si bebelusul sa fie de acord cu tine.
Material: In ceea ce priveste materialul din care e confectionata piesa aleasa, majoritatea celor care au exprimat pareri despre cele mai bune suzete au fost de acord ca important este din ce e confectionata tetina. Cele doua variante disponibile pe piata sunt latexul si siliconul, fiecare avand parti bune si mai putin bune.
Latexul este alegerea clasica si traditionala; de la aparitia biberoanelor cu tetina si a suzetelor, acestea erau fabricate din latex. Latexul este colorat in diverse nuante de galben si maro, are un gust specific discret si inofensiv, este ceva mai moale, dar mai greu de muscat odata ce bebelusului au inceput sa ii creasca dintii. Pe masura ce imbatraneste, suzetele din latex se inchid la culoare.
Siliconul este transparent, nu are nici gust nici miros, este mai neted ca suprafata, dar si ceva mai rigid decat latexul. Ca durata de viata, pare sa poata fi utilizat ceva mai mult timp decat latexul; odata ce incepe sa se degradeze, isi schimba aspectul, din transparent in mat si incetosat. O buna comunicare cu parintii a demonstrat ca e vorba strict despre preferintele bbelusului, cand vine vorba despre un material sau celalalt.
Textura: Unele dintre aceste accesorii disponibile pe piata au tetina perfect neteda, ea avand avantajul de a aluneca usor in gura copilului. Alte modele au striatii amplasate in general in zona varfului, care sunt aseseori prezentate ca facand un “masaj” pe limba sau cerul gurii bebelusului. E greu de spus daca exista o utilitate practica in aceasta privinta, sau daca e doar reclama.
Duritate: In functie de materialul din care e confectionata tetina, dar si de structura acesteia, ea poate fi mai moala sau mai dura. Astfel, in general tetina este umpluta cu aer. Daca micuta “camera de aer” e inchisa ermetic, evident ca apasarea pe care o face bebelusul cu limbuta este mai dificil de realizat. Daca la baza tetinei exista mici orificii, prin care aerul iese cand bebelusul strange, si intra cand relaxeaza limbuta, senzatia va fi de flexibilitate superioara; nu le considera simple accesorii fara sens.
Marime: Toate brandurile de suzete iti pun la dispozitie produse de marimi diferite, etichetate in functie de varsta bebelusilor carora le sunt dedicate. In general, exista suzete pentru 0 – 6 luni, 6 – 12 luni, 12 – 18 luni si 18+. Este dificil sa iti dam un sfat in legatura cu care dintre ele este cea potrivita pentru tine si bebelus; in general este bine sa respecti recomandarile producatorilor in legatura cu marimea potrivita.
Putem spune, totusi, ca cei mai multi specialisti recomanda renuntarea la aceste accesorii inainte de varsta de 18 luni, pe principiul ca bebelusul trebuie, pe de o parte, sa gaseasca alte moduri de a se linisti, si pe de alta parte deoarece aceasta este varsta la care copiii devin interesati de comunicarea verbala, si e preferabil ca aceasta sa nu fie ingradita.
Design: Din acest punct de vedere, nu prea exista nici un fel de granite sau limitari; singura conditie este ca partea exterioara sa fie suficient de mare incat sa nu poata fi bagata accidental in gura. Multi cumparatori prefera un model simplu – o suzeta MAM sau Tommee Tippee sau alt brand, care sa isi faca treaba si atat.
Unele dintre modelele care castiga teren pe piata sunt cele in care partea exterioara este reprezentata de un animal de plus, astfel ca piesa poate fi manevrata si ca o jucarie. Altele, menite sa fie amuzante sau purtate la o costumatie asortata, pot “impodobi” bebelusul cu o mustata haioasa, cu dinti strambi sau o limba supradimensionata, scoasa strengareste.
Pentru bebelusii care au inceput deja diversificarea si care sunt chinuiti de dureri de dinti, poti alege o suzeta cu rezervor pentru alimente, in care poti introduce piure de fructe congelat, pe care sa il suga treptat, pe masura ce se topeste, alinand totodata si durerile de gingii.
Pentru bebelusii care nu se pot desparti de suzetele lor nici la somn, exista variante care stralucesc in intuneric, si pe care iti va fi mai usor sa le gasesti rapid printre asternuturi, daca le scapa copilul.
In continuare, poti gasi cateva sugestii pentru produse care poarta sigla unor producatori consacrati. Aceste oferte sunt relativ usor de achizitionat din magazine sau farmacii, insa noi iti propunem cumparaturile online pentru ca beneficiezi de un pret mai mic si de livrare direct acasa. In plus, poti comanda mai multe bucati identice, astfel incat sa nu ramai in pana – mai ales daca stii clar care este preferinta copilului in aceasta privinta. In sfarsit, vei avea ocazia sa faci comparatii intre recenziile oferite de catre parintii care au avut ocazia sa le testeze si sa observe reactia propriilor bebelusi fata de respectivele produse.
Modele recomandate in 2021
Ultra Air Philips-Avent SCF244/20
In categoria celor mai bune suzete care li se adreseaza nou-nascutilor, pana spre varsta de 6 luni, acest set este o alegere atractiva din numeroase motive. Primul lucru care ne-a retinut atentia a fost, recunoastem, numele producatorului: unul consacrat pe piata produselor pentru bebelusi, cu biberoane, pompe de san si recipiente pentru diversificare si stocarea laptelui matern apreciate in intreaga lume.
Setul pe care ti-l propunem include doua suzete Avent concepute in ideea de a asigura o cat mai buna circulatie a aerului in zona guritei bebelusului, ceea ce previne aparitia iritatiilor, pielea fiind mereu uscata si expusa la aer.
Materialul nu contine BPA, asadar suzetele pot fi sterilizate prin orice metoda consideri potrivita, inclusiv prin fierbere. Forma lor este special ortodontica, aprobata de catre medicii stomatologi si, conform relatarilor parintilor, foarte usor acceptata de catre bebelusi, chiar si de catre cei care au refuzat alte alternative in trecut. Tetina texturata si comprimabila de adapteaza cresterii rapide a boltei palatine a celor mici.
Tommee Tippee Anytime
Alte exemple interesante de suzete, la un pret bun, sunt cele oferite de un alt producator de marca din domeniu, Tommee Tippee. Este vorba despre un set de doua bucati transparente, care se potrivesc de minune atat fetitelor cat si baieteilor, si care sunt recomandate incepand de la nastere si pana la varsta de aproximativ 6 luni.
Un mare avantaj al acestui model de suzete Tommee Tippee este ca imita fidel tetinele din aceeasi gama, astfel ca daca bebelusul este obisnuit cu biberonul, va accepta cu usurinta si acest accesoriu. Modelul este unul ortodontic, care nu va afecta dentitia copilului in conditiile in care este utilizat cu masura si pe o perioada de timp limitata, iar un alt avantaj este ca, multumita formei simetrice, nu are importanta cum este introdusa in gurita bebelusului.
Suzeta este confectionata din silicon cu o duritate medie, durabilitate crescuta, inodor si incolor. Protectia pentru buze are diametru relativ mare, eliminand riscul de a fi bagata complet in gura. Inelul ce foloseste pe post de maner este usor de manevrat.
Avantaje:
Set de doua suzete ortodontice.
Confectionata din silicon, durabil si rezistent.
Design similar cu al tetinei biberonului din aceeasi colectie, ceea ce o face usor acceptata.
Design unisex adecvat oricarui copil.
Dezavantaje:
Setul nu include capacele de protectie pentru fiecare suzeta.
Philips Avent SCF176/22
Daca te intereseaza o suzeta ieftina si buna, simplu de folosit, practica si usor acceptata de majoritatea bebelusilor, Philips Avent iti pune la dispozitie un set de doua produse indragite de catre micuti si de-a dreptul iubite de catre parinti. Este vorba despre un model special proiectat pentru ca tu sa te bucuri de nopti mai usoare si mai relaxate.
Pe langa celelalte calitati, vom incepe prin a mentiona faptul ca suzetele Philips Avent despre care discutam au manerul confectionat dintr-un material fosforescent special, care straluceste in intuneric, astfel incat piesele sa fie usor de gasit, atunci cand bebelusul le scapa printre asternuturi. La aceasta se adauga forma ortodontica speciala, in forma de picatura, care nu face presiune necorespunzatoare asupra palatului.
Aceste suzete Avent 6 – 18 luni sunt de asemenea echipate cu protectii destul de generoase pentru buze, ceea ce inseamna ca nu vor ajunge accidental, pe de-a-ntregul, in gura copilului. Durabilitatea este una buna, pentru ca siliconul din care este confectionata partea care ajunge in gura bebelusului este rezistent la solicitarile la care il supune un copil in plina eruptie dentara.
Avantaje:
Set de doua suzete ortodontice oferit de una dintre cele mai bune firme producatoare.
Ofera o buna vizibilitate pe timp de noapte, multumita manerului care lumineaza.
Profil ortodontic care nu suprasolicita inutil palatul.
Adecvat copiilor cu varste cuprinse intre 6 si 18 luni.
Dezavantaje:
Unii dintre cumparatori spun ca ar fi preferat ca manerul sa fie mai intens luminos.
Philips Avent SCF182/13 0
In cazul in care iti doresti un produs modern, cu un design simpatic si atragator, pe principiul ca bebelusul tau merita tot ce e mai bun si mai frumos, iti propunem aceasta varianta care cu siguranta nu va trece neobservata. Este vorba despre un set de doua piese potrivite pentru copiii cu varste intre 0 si 6 luni, rapid acceptat de catre cea mai mare parte dintre copii.
Produsul este confectionat din silicon fara BPA, astfel incat bebelusul nu va fi expus nici unui fel de substante cu potential toxic. Multumita formei unice Avent, de picatura, aplatizata de sus in jos, tetina suzetei este usor de apucat si de tinut in gurita, fara sa deformeze maxilarul. De altfel, o statistica efectuata in aceasta privinta demonstreaza ca 9 din 10 bebelusi accepta acest tip de suzeta de la prima incercare.
Un alt element care este foarte indragit de catre mame se refera la capacele unice, cu prindere rapida, pe care il includ suzetele, fiecare dintre ele fiind, astfel, eficient protejat impotriva prafului sau murdariei.
Avantaje:
Set de doua suzete destinate copiilor de 0 – 6 luni.
Tetinele sunt confectionate din silicon rezistent si durabil.
Forma de picatura, ortodontica, usor de apucat si fara consecinte nefaste.
Foarte bine acceptate de catre majoritatea bebelusilor.
Dezavantaje:
Nuanta este potrivita mai degraba pentru fetite decat pentru bebelusii baieti.
Philips Avent SCF194/02
In cazul in care preferi un produs de buna calitate, simplu, de tip monobloc, confectionat dintr-o bucata unica de material – element care ofera adesea un plus de siguranta – iti propunem acest set de doua suzete vesel colorate.
Cu o forma simpatica de ursulet, confectionate din silicon medical usor de sterilizat prin oricare dintre metodele consacrate, produsele sunt usor de folosit pentru linistirea rapida a micutului. Materialul este lipsit de BPA, deci sigur pentru a fi folosit; curatarea este usor de realizat avand in vedere ca nu exista imbinari in care sa se “ascunda” bacteriile.
Multumita formei ortodontice, ele sunt rapid apreciate de catre copii si nici nu exista riscul de a deforma maxilarul din cauza folosirii, de obicei destul de intensa a acestor suzete Avent 0 – 3 luni. In set vei gasi un model de culoare roz si unul de culoare bleu, astfel incat sa le poti folosi cu succes si la fetite si la baietei.
Avantaje:
Set de doua suzete monobloc, durabile si rezistente.
Absenta imbinarilor le face mai usor de curatat.
Confectionate din silicon medical, usor de sterilizat.
Disponibil in doua variante de culoare.
Dezavantaje:
Unii parinti considera ca manerul este putin cam greu pentru
Cum se foloseste o suzeta?
De ce ar fi asta o mare filosofie, poate te intrebi. Ei bine, nu este, dar poate deveni, caci utilizarea suzetelor trebuie sa fie sigura si sa ajute mama si bebelusul, nu sa creeze probleme suplimentare. Iata cateva informatii pe care iti doresti sa le cunosti.
Care sunt avantajele folosirii suzetei?
Nu vom intra in prea multe detalii in legatura cu acest subiect, insa s-a demonstrat stiintific ca exista o corelatie puternica intre utilizarea suzetei si scaderea riscului de moarte subita a sugarului, caruia ii sunt expusi bebelusii.
Un copil care are la dispozitie suzeta nu va fi tentat sa isi suga degetul; pana la urma, chiar daca la un moment dat suzeta iti devine antipatica si decizi ca trebuie schimbata, gandeste-te ca e mai usor sa o pierzi, decat sa ii restrictionezi accesul copilului la propriul sau deget.
Ce probleme pot crea suzetele?
Desi utilizate corect, suzetele sunt sigure si de mare ajutor, exista si unele riscuri la care il poti expune pe copil, prin nerespectarea regulilor de siguranta. De aceea, e bine sa cumperi doar produse de buna calitate, de la producatori cunoscuti, si sa verifici intotdeauna integritatea piesei inainte de a i-o da bebelusului.
Utilizarea prelungita a suzetei poate ajunge sa determine strambarea danturii, totusi se pare ca deformarea produsa de aceasta este mai putin grava decat cea rezultata in urma suptului prelungit al degetului. In unele cazuri, se pare ca exista o corelatie directa intre utilizarea suzetei si aparitie infectiilor urechii, lucru remarcat in special la copiii care au deja o predispozitie anatomica in acest sens. Oferirea suzetelor indulcite este asociata cu o frecventa crescuta de aparitie a cariilor.
Suzetele si igiena
Avand in vedere ca suzetele ar trebui sa stea in gura, e evident ca e foarte important ca ele sa fie cat mai curate. Probleme pot aparea atunci cand sunt scapate pe jos in timpul plimbarii, sau cand sunt manevrate de catre copil cu manutele murdare. De pilda, dupa ce si-a castigat mobilitatea, bebelusul pune manutele peste tot, isi scoate si manevreaza suzeta si apoi o baga inapoi in gura, inlesnind astfel accesul microbilor catre tractul sau digestiv.
Singura solutie acceptabila este sa ai mai multe suzete, pe care sa le poti alterna, odata ce una dintre ele s-a murdarit. Poti apela, pe afara, la ajutorul unui lantisor special pentru suzete, cu conditia sa alegi un produs care respecta normele de siguranta. De asemenea, daca obisnuiesti sa folosesti solutie de sterilizare la rece pentru biberoane, poti spala suzeta murdara si o poti steriliza intr-un recipient de mic dimensiuni, folosind acelasi produs.
Atentie! Multi parinti au obiceiul de a baga suzeta in propria gura inainte de a i-o da bebelusului. Dincolo de faptul ca unul dintre termenii care descriu cel mai bine situatia este “dezgustator”, practica este una care pune in pericol dantura copilului. In aparitia cariilor este implicata si o anumita specia bacteriana, care ajunge sa colonizeze gura copilului numai ca urmare a transmiterii ei din gura unui adult purtator; daca luam in calcul fragilitatea dintilor de lapte, dar si dificultatea de a realiza o igiena dentara corespunzatoare la copii, intelegem ca e de preferat ca aceasta colonizare sa se petreaca cat mai tarziu.
Suzetele si alaptarea
Pe acest subiect, s-au scris multe pagini, insa concluzia finala este ca nu exista dovezi indiscutabile ca utilizarea suzetei ar determina esuarea alaptarii. Totusi, recomandarea unanima a specialistilor este ca o asemenea achizitie sa fie amanata pana dupa ce lactatia este bine instalata, iar bebelusul eficient in a suge; acest lucru se intampla in jurul varstei de 4 – 6 saptamani.
Tot ce trebuie sa stii despre suzete si despre cum sa le folosesti in siguranta
Desi este privita ca un simbol al perioadei de bebelus, suzeta este unul dintre acele accesorii care au fost apreciate, apoi demonizate, poate mai mult decat oricare altele. Chiar si in prezent, exista voci medicale care o recomanda, evidentiindu-i beneficiile, si altele care o condamna, subliniind numai posibilele probleme asociate utilizarii ei.
Pentru ca nu ne plac exagerarile si pentru ca opinia noastra este ca trebuie sa existe un echilibru in toate, si ca mamele au destule probleme pe cap, ca sa le mai punem la colt pentru lucruri marunte si pana la urma inca discutabile, am hotarat sa iti “povestim” tot ceea ce este important sa stii despre folosirea suzetelor.
Ce este, de fapt, o suzeta?
Nu prea stim sa iti spunem cand au inceput oamenii sa foloseasca suzetele, caci obiceiul se pare ca e vechi de cand lumea, pe vremuri fiind vorba despre cate un colt de material textil, eventual imbibat in diverse lichide, care li se dadea bebelusilor pentru a-si satisface nevoia de a suge.
In forma actuala, suzeta este, evident, mai sigura si mai igienica decat in acele timpuri. Forma ei este adaptata la dimensiunile si forma gurii bebelusului, in functie de varsta, iar intregul concept ia in calcul unul dintre cele mai importante aspecte legate de siguranta: eliminarea riscului ca micutul sa ajunga sa bage in gura intreaga suzeta, asfixiindu-se cu ea.
Pe acest considerent, suzeta este alcatuita dintr-o tetina – partea care imita forma mamelonului, si pe care bebelusul o baga in gura, o protectie pentru buze – zona voluminoasa care ramane in afara buzelor, in imediat contact cu acestea, si eventual un inel pentru manevrare. Desigur, unele dintre cele mai apreciate modele vin la pachet cu un capac care protejeaza tetina atunci cand nu este folosita, iar pentru copiii mai mari de cateva saptamani exista suzete haioase.
Cum sa alegi o suzeta potrivita?
Ca sa fim sinceri, exista atat de multe aspecte care merita luate in considerare ca sa te asiguri ca suzeta pentru care ai optat este exact ceea ce are nevoie bebelusul, incat am decis sa rezervam un articol separat acestora. Asadar, poti descoperi toate informatiile relevante despre alegerea suzetelor, aici.
Cum iti dai seama ca bebelusul tau are nevoie de o suzeta?
Bebelusii se nasc cu instinctul de a suge; este cel care le asigura supravietuirea, inca din prima ora dupa nastere. Suptul ii ajuta sa se relaxeze, sa se simta in siguranta, sa adoarma, si este un act foarte important in primele luni de viata. Probabil ca e momentul sa apelezi la ajutorul unei suzete, daca micutul tau este foarte fericit sa morfoleasca sanul mult dupa ce a terminat sa se hraneasca si e nervos daca il intrerupi, daca ii place sa suga din biberon chiar dupa ce acesta s-a golit, daca isi suge degetele sau paturica.
Uneori, bebelusii nu ofera indicii foarte clare despre faptul ca ar avea nevoie de o suzeta, asa ca probabil ca este o idee buna ca dupa varsta de 6-8 saptamani sa ii oferi aceasta posibilitate si sa vezi ce parere are.
De la ce varsta este sigur sa folosesc suzeta?
Exista aici o intreaga discutie legata de faptul ca oferirea suzetei la o varsta prea frageda ar putea avea un impact negativ asupra alaptarii.
In cazul in care oricum bebelusul tau va fi hranit cu biberonul, unii experti sustin ca ii poti oferi suzeta oricand. Altii, ceva mai moderati, spun ca ar fi bine sa inveti mai intai semnalele pe care le da bebelusul cand ii este foame, sete, somn, cand are gaze si are nevoie de alinare, ca sa stii exact cum sa reactionezi, si de pilda sa nu tii copilul flamand sau insetat, pacalindu-l cu suzeta anticolici.
In sfarsit, exista o categorie care sfatuieste ca prima utilizare a suzetei sa fie amanata pentru dupa varsta de 10 zile, cand s-a inregistrat deja o crestere constanta in greutate, semn ca totul merge bine.
In cazul in care esti decisa sa alaptezi, specialistii sunt de acord ca ar trebui sa amani introducerea suzetei pana dupa varsta de 6 saptamani, sau sa astepti chiar mai mult, pana cand atat secretia ta lactata, cat si obiceiurile de supt ale bebelusului, se stabilizeaza.
Exista mai multe motive pentru care se face aceasta recomandare. De pilda, in primele faze ale alaptarii, in mintea bebelusului poate aparea o stare de confuzie intre mamelon si tetina. Exista o mare diferenta intre modul in care bebelusul suge la san, si cel in care suge din suzeta, iar daca obiceiul corect de a suge la san nu a avut inca timp sa se formeze, e posibil ca micutul sa nu mai stie sa suga eficient si sa nu se mai hraneasca destul.
Se declanseaza un cerc vicios in care copilul plange de foame pentru ca nu stie sa scoata laptele, mama e convinsa ca nu are destul lapte si introduce suplimentul de formula, iar alaptarea poate fi considerata deja ca a esuat.
O alta problema este ca bebelusii alaptati au alte tipare de supt decat cei hraniti cu lapte praf. Instinctual, ei mananca des si putin: daca atunci cand micutul plange, la numai 30-60 de minute dupa alaptarea precedenta, tu ii dai suzeta, el va fi pacalit si o va accepta o perioada, insa aportul de lapte va fi insuficient, iar cresterea in greutate nesatisfacatoare.
In paralel, lactatia ta va scadea, pentru ca nu-i asa? Cererea este mica, deci sanul nu are nici un motiv sa produca mai mult. Un alt cerc vicios, care poate conduce la ratarea startului in alaptare.
Pe de alta parte, daca bebelusul pare sa isi fi creat deja o rutina legata de frecventa meselor, iar tu ai invatat sa deosebesti plansul de foame, de alte motive pentru plans, esti libera sa folosesti suzeta. Atentie si la mesele de noapte: ele sunt importante pana destul de tarziu, cu atat mai mult cu cat suptul de noapte este cel mai eficient in reglarea si mentinerea productiei de lapte.
Evita sa pacalesti copilul cu suzeta ca sa doarma mai mult noaptea; el are nevoie de mesele acelea care pe tine te storc de ultima farama de energie.
Cum il convingi pe bebelus sa accepte suzeta?
In cazul bebelusilor hraniti cu biberonul, care sunt deja obisnuiti cu tetinele din latex sau silicon, suzeta nu vine ca o mare schimbare, asadar este in general usor acceptata. Pe de alta parte, multi dintre bebelusii alaptati resping bucata aceea ciudata de “plastic” din gura lor, fie si pentru simplul motiv ca nu seamana cu nimic din ceea ce le este familiar: nu are mirosul mamei, gustul mamei, sau caldura mamei lor. In cazul bebelusilor care sug din biberon, poate fi de ajutor sa alegi o suzeta de la acelasi producator: biberon Nuk – suzeta Nuk, biberon Chicco – suzeta Chicco.
Daca pentru tine este important ca bebelusul sa accepte suzeta, alege intelept momentul in care sa i-o oferi. Ar trebui sa fie dupa o masa, dar nu imediat dupa, pentru ca satul fiind, s-ar putea sa nu prezinte interes; pe de alta parte, nu ar trebui sa i-o oferi nici prea aproape de masa urmatoare, pentru ca atunci ar putea fi deja flamand si nu va face decat sa se enerveze ca este amagit.
Nu incerca sa ii dai pentru prima oara suzeta copilului atunci cand acesta este nemultumit, flamand, suparat. Nici tu nu ai nici un chef sa incerci ceva nou, atunci cand ai nevoie sa iti strigi in gura mare nemultumirea.
Odata ce ai ales momentul potrivit, nu incerca pur si simplu sa ii indesi copilului suzeta in gura. Mai degraba profita de reflexul sau innascut de a apuca “sanul” atunci cand acesta ii atinge usor obrazul, in apropierea gurii. Procedeaza la fel cu suzeta, si exista sanse mari ca bebelusul sa intoarca rapid capul si sa o apuce. Asta nu inseamna, insa, ca o va si accepta.
Un bebelus obisnuit cu suptul la san va considera – pe buna dreptate – ca bucata aceea de plastic este putin cam ciudata, asadar exista o probabilitate destul de mare sa o scuipe. Asta pot face si bebelusii hraniti deja cu biberonul, caci tetina suzetei nu poate fi identica cu cea a biberonului. In acest caz, e o idee buna sa inmoi putin tetina in lapte matern sau in lapte praf; odata cu gustul deja familiar, probabil ca bebelusul va deveni mai deschis la nou.
Subliniem ca suzeta NU TREBUIE introdusa in nimic altceva: mierea sau zaharul nu sunt alternative adecvate pentru un bebelus!
Am incercat tot; bebe nu accepta suzeta, si pace!
Ei bine, nu e nici o tragedie daca bebelusul tau nu accepta suzeta. Pentru un copil sanatos, ea nu este obligatorie. Pe de alta parte, daca pentru tine este important sa o primeasca, cea mai buna abordare este cea calma si rabdatoare, in care pur si simplu mai incerci o data, mai tarziu, intr-un alt moment.
Daca modelul pe care l-ai ales este respins constant, poti incerca si altul, poate problema este legata de textura sau de forma. Daca toate incercarile tale au esuat, nu poti decat sa renunti si sa accepti decizia micutului tau de a nu avea, niciodata, suzeta.
Cand e momentul sa schimbi suzeta?
Inevitabil, suzetele se uzeaza si trebuie schimbate la un moment dat. Desigur, nu exista un interval de timp standard pentru asta, caci depinde foarte mult cat de puternic si de frecvent este folosita suzeta copilului tau. In general, se considera ca o astfel de piesa este uzata si trebuie schimbata atunci cand materialul a inceput sa se decoloreze, daca tetina are vreo gaura sau e rupta, daca incepe sa se desprinda de protectia pentru buze (este o situatie foarte periculoasa, care ar trebui sa determine aruncarea imediata a suzetei), daca plasticul de pe maner e decolorat, sau daca latexul a devenit lipicios.
Folosirea unei suzete uzate se asociaza cu un risc mare de accidente grave, caci copilul poate ajunge sa se asfixieze din cauza unei componente care ajunge sa blocheze caile respiratorii.
Cum se intretin suzetele?
Ca idee generala, suzetele se curata in acelasi fel in care procedezi cu tetinele biberoanelor: se spala temeinic, se clatesc bine si se sterilizeaza. Uneori, poti observa ca in interiorul tatinei mai raman picaturi de apa de la condens; ele nu reprezinta o problema, cat timp tetina este tinuta intr-un spatiu curat si bine aerisit, in care acestea se vor evapora de la sine.
Care sunt avantajele folosirii suzetei?
Probabil ca cel mai important avantaj al utilizarii suzetei este acela ca se pare, conform studiilor statistice, ca aceasta intiativa se asociaza cu o scadere semnificativa a riscului de aparitie a sindromului mortii subite a sugarului. Nu se stie clar, inca, de ce se intampla acest lucru, cercetatorii crezand, totusi, ca este vorba despre faptul ca suptul instinctiv il impiedica pe nou-nascut sa cada intr-un somn atat de profund, incat centrul respirator din creier sa fie deprimat; cu alte cuvinte, suptul il impiedica pe micut sa “uite sa respire”.
Avand in vedere instinctul natural de supt cu care se naste copilul, trebuie sa fii constient ca la un moment dat, probabil ca va incepe, oricum, sa suga ceva. Altceva. Si cea mai la indemana alternativa la suzeta este degetelul. Spre deosebire de suzeta, insa, care poate fi aruncata, pierduta, sau care se poate strica, degetelul este mereu “la purtator” si la indemana, iar dezvatarea de acest obicei este mult mai dificila.
Mai neplacut de atat e faptul ca se pare ca suptul degetului – poate din cauza ca se prelungeste adesea foarte mult – are efecte mai daunatoare asupra danturii decat folosirea suzetei.
In sfarsit, suzeta te poate ajuta sa ai un bebelus care doarme mai bine si mai linistit. La acest capitol subliniem insa importanta meselor frecvente la bebelusii de varsta foarte mica; utilizarea de suzete la nou nascuti nu trebuie sa ajunga, vreodata, sa amageasca un copil care de fapt are nevoie de o portie de laptic.
Care sunt dezavantajele folosirii suzetei?
Cea mai mare problema asociata utilizarii suzetei prea devreme este legata de faptul ca bebelusul poate ajunge sa confunde modul in care se suge la san, cu cel in care suge din suzeta. Este un fenomen relativ frecvent, si motivul pentru care se recomanda ca in primele saptamani de viata, un bebelus alaptat sa fie lasat sa suga doar la san. Chiar si in cazul in care medicul a documentat ca este necesara suplimentarea alimentatiei cu lapte praf, acesta ar trebui oferit cu lingurita, nu cu biberonul.
O alta problema asociata folosirii suzetei este legata de deformarea danturii. Suzetele ortodontice reduc acest risc, fara a-l elimina insa complet, mai ales in cazul in care discutam despre o utilizare frecventa si care se prelungeste mult in timp. Medicii stomatologi ii sfatuiesc pe parinti sa incerce sa elimine suzeta din viata copiilor lor in preajma primei aniversari.
De altfel, folosirea frecventa si prelungita a suzetei poate ajunge la un moment dat sa interfereze cu limbajul. Exista copii care incep sa vorbeasca foarte tarziu pentru ca pur si simplu au avut mereu un “dop” care i-a impiedicat sa incerce sa vocalizeze, asa cum o fac bebelusii incepand de foarte devreme. Toate acele gangureli au un scop clar: pregatirea pentru primele cuvinte, iar daca bebelusul a fost lasat sa suga intruna din suzeta, cu siguranta a evitat sa “vorbeasca” prea mult, ca nu cumva sa scape tetina.
In sfarsit, suzeta este incriminata de specialistii ORL ca fiind responsabila de aparitia unui numar mare de infectii ale urechii, cunoscute si sub denumirea de otite. Mecanismul nu este foarte bine cunoscut, dar se pare ca unele particularitati anatomice ale bebelusilor, combinate cu suptul caracteristic suzetei, poate contribui la diseminarea infectiilor din sfera nas – gat, catre ureche. De asemenea, folosirea prelungita a suzetei pare sa se asocieze si cu o frecventa crescuta a cariilor la copiii mici.
Cum renuntam la suzeta?
Procesul de renuntare la suzeta poate fi la fel de dificil ca o intarcare brusca, prin urmare multi parinti sunt reticenti cand vine vorba de aceasta etapa, amanand-o exagerat de mult, sau renuntand la jumatatea drumului, asteptand ca bebelusul sa creasca si sa devina mai intelegator, si asa mai departe. Primul lucru pe care trebuie sa il intelegi este ca suzeta nu trebuie sa ia locul acelor jucarii de dentitie care amelioreaza simptomele eruptiei dentare.
Ca regula generala, timpul in care bebelusul foloseste suzeta trebuie limitat la momentele in care micutul are nevoie de ea pentru alinare, sau ca sa adoarma. Desi medicii considera ca renuntarea in jurul varstei de un an ar fi optima, se pare ca e in regula sa o folosesti, intermitent, pana spre 4 ani chiar; in paralel, insa, este obligatoriu sa il ajuti pe copil sa inventeze si alte metode de alinare si linistire, caci odata intrat in colectivitate, nici cele mai bune suzete nu mai au ce cauta in rutina sa zilnica.
Nu pedepsi copilul pentru a-l face sa renunte la suzeta; nu il umili si nu ii permite altcuiva sa il umileasca, folosind celebrele replici cu “de acum esti mare, ce nevoie mai ai de suzeta” sau “vaaaai, copil asa mare si inca folosesti suzeta?”. Tine cont ca acesta este un obiect de atasament foarte important pentru micut, chiar daca tie ti se pare ca e doar o bucata de plastic, si nu uita ca nu bebelusul si-a cerut suzeta, ci tu ai fost cel care a considerat ca este bine sa i-o oferi.
In cazul copiilor ceva mai mari, poti apela la o intelegere. Puteti decide impreuna sa o puneti la gunoi, sau sa i-o oferiti unui bebelus din familie, sau unei papusi, sau sa o lasati sub perna pentru Zana Suzetelor; oricare dintre variante este acceptabila, cat timp si copilul este de acord cu ea si nu este obligat sa o accepte.
Probabil ca drumul de renuntare la suzeta va fi presarat cu momente de criza in care copilul o va cere inapoi, va plange sau se va infuria. Accepta-i calm si deschis sentimentele, ajuta-l sa si le exprime, identificati-le dupa nume si nu il pedepsi pentru ele.
Spune-i ca stii ca ii este greu, dar incurajeaza-l ca s-a descurcat deja foarte bine pana atunci, uitati-va impreuna pe calendarul zilelor care au trecut de cand suzeta a disparut si apreciati progresul facut. Si nu renunta la idee; nu are nici un rost sa reveniti la suzeta, dupa cateva zile de efort, doar ca sa renuntati din nou, peste ceva timp, iar.
Cum au decurs lucrurile, in cazul vostru, cu suzeta? Povesteste-le celorlalte mamici care sunt cele mai importante sfaturi pe care le-ai putea da in aceasta privinta; le vor aprecia si iti vor multumi!
» Gasesti aici recomandari din anii anteriori
Alte produse recomandate, momentan indisponibile:
Philips Avent SCF151/02
Una dintre cele mai bune suzete pentru nou nascuti de care te poti bucura pentru bebelusul tau este acest model oferit de catre unul dintre cei mai cunoscuti si apreciati producatori din domeniu, Philips Avent. Discutam, de fapt, despre un set de doua produse de excelenta calitate, apreciat in egala masura de parinti si de beneficiarii directi.
Produsele sunt destinate bebelusilor de la nastere pana la varsta de aproximativ 2 luni. Potrivirea pentru acest interval de varsta este uimitoare, discul de protectie fiind suficient de mare incat sa confere siguranta, totusi usor si proiectat in asa fel incat sa nu deranjeze nasucul. La baza tetinei se afla orificii speciale care permit fluxul de aer, protejand pielea si eliminand eventualele riscuri de asfixie. In plus, exista un maner usor de apucat, care permite scoaterea tetinei din gurita.
Tetina este confectionata din silicon, fara BPA sau alte substante potential periculoase. neted si transparent, siliconul are un aspect placut, e inodor, incolor si lipsit de gust, astfel ca e usor acceptat de catre bebelus. Modelul poate fi spalat in masina de spalat vase, iar capacelele special dimensionate incluse in set permit mentinerea unui nivel de igiena multumitor.
Avantaje:
Set de doua suzete, plus capace, confectionat de unul dintre cei mai respectati producatori.
Tetina din silicon, usor acceptata de catre bebelusi, cu o durabilitate crescuta.
Special dimensionata incat sa fie confortabila pentru nou-nascuti.
Disc de protectie echipat cu orificii speciale pentru un flux de aer constant.
Compatibile cu masina de spalat vasele si cu sterilizatorul de biberoane.
Dezavantaje:
Setul include 2 suzete, dar nu se stie daca ele ii vor fi pe plac bebelusului.
» Ascunde recomandarile anterioare