7 Motive pentru care elevii ar trebui sa poarte adidasi la scoala
Scoala romaneasca are reguli diferite in ceea ce priveste vestimentatia copiilor, fiecare institutie in parte beneficiind de autonomie in ceea ce priveste implementarea eventuala a unei uniforme. Din ce in ce mai multe dintre ele se orienteaza catre aceasta solutie sau, daca nu, catre adoptarea unui cod vestimentar suficient de strict, inclusiv in ceea ce priveste incaltamintea elevilor.
Totusi, specialistii sunt de parere ca la scoala, copiii ar trebui incurajati – sau determinati – sa poarte adidasi. Principalul scop este de a-i face pe elevi sa se pregateasca pentru o viata cat mai dinamica, nu pentru una rigida si inchistata. In plus, se considera ca o asemenea decizie ar fi un pas important catre educarea tineretului in spiritul unui stil de viata mai sanatos.
Contents
Obezitatea este o problema reala
Din pacate, ea afecteaza generatia tanara de pe tot cuprinsul Globului, fiind una dintre cele mai frecvente probleme intalnite in tarile dezvoltate. De pilda, cifrele provenite de la Biroul Oficial de Statistica Australian demonstreaza ca 26% dintre copiii cu varste intre 2 si 17 ani sunt adolescenti; asta inseamna, concret, ca unul din 4 copii se confrunta cu o problema care are potentialul de a genera serioase probleme de sanatate.
Iar situatia este similara in Europa si in Statele Unite. Un rol important in acest sens il joaca evolutia tehnologiei, de care am ajuns sa ne “impedicam” la fiecare pas, si care ii cucereste pe copii, care efectiv “uita” sa se mai joace afara, ca odinioara. Lipsa de siguranta, programul de lucru aglomerat al parintilor, alimentatia haotica, preponderenta alimentelor de tip fast food sunt doar cateva dintre motivele pentru care copiii devin obezi, sedentarismul fiind o problema universala a acestei epoci.
Copiii nu fac suficienta miscare
Departamentul de Sanatate Australian sustine ca fiecare copil ar trebui sa faca macar o ora de exercitiu fizic intens in fiecare zi. Avand in vedere cat de mult timp petrec acestia zilnic la scoala, purtarea de incaltaminte sport pentru copii, usoara, nu va face decat sa ii incurajeze pe cei mici sa se miste mai mult. In plus, e mai convenabil ca elevii sa poarte adidasi de baieti sau de fete, in cazul in care se deplaseaza pe jos sau cu bicicleta spre scoala, daca au ore de educatie fizica sau daca au activitati sportive dupa terminarea orelor.
In cazul in care copiii sunt incurajati sa poarte adidasi doar la orele de sport, si in rest sunt restrictionati in pantofi de piele pentru copii, eleganti, dar nepractici si incomozi, mesajul pe care il receptioneaza acestia este ca activitatea fizica este importanta doar in timpul acestor sedinte, astfel incat nu va exista motivatia de a o integra in viata de zi cu zi.
Adidasii in regulamentele scolare
Din pacate si in mod paradoxal, multi directori de scoli sunt mai preocupati de cat de potriviti sunt adidasii sport la uniforma, decat de educatia de viata pe care o primesc elevii, de aceea in unele zone ale lumii – de pilda, in Australia – se discuta despre posibilitatea introducerii obligativitatii ca elevii sa se incalte in adidasi in interiorul scolilor. Pana la urma, scoala nu este un mediu in care sa facem parada modei, ci unul in care invatam – printre altele – reguli pentru un stil de viata sanatos.
Pantofii de vara sau sandalele pentru baieti sau fete, cu aspect clasic, care sunt in prezent asociate uniformelor scolare, sunt incomode. Ele nu le permit copiilor sa alerge, sa sara sau sa se joace in timpul pauzelor, pentru ca nu le ofera nici libertate de miscare, nici o amortizare adecvata a socurilor. In schimb, simpla purtare a adidasilor (aici gasesti o lista comparativa), se pare ca are un efect pozitiv asupra cantitatii de exercitiu fizic pe care o desfasoara copiii, care par sa devina mai dispusi sa interactioneze intre ei, si mai deschisi la activitati energice, care promoveaza fitnessul.
Sportul nu trebuie sa fie un joc structurat
Multi dintre cei care combat aceasta initiativa sustin ca oricum, recreatiile au o durata redusa, iar copiii nu au timpul sau conditiile necesare ca sa se angajeze intr-un joc sportiv. Dar daca discutam despre copii care fac sport, nu e musai sa ne referim la o activitate sportiva organizata; lapte-gros, o repriza de prinsa, o cursa cu obstacole sau simpla fugarire a mingii timp de 10 minute sunt la fel de placute, iar efectul lor asupra organismului este binevenit.
Pauzele energice imbunatatesc procesul didactic
Imagineaza-ti o clasa de 30 de elevi care in pauze stau in banci, in aerul inchis al clasei, fiecare discutand linistit cu colegii din bancile invecinate. Acum gandeste-te la cei 30 de copii care petrec cele 10 minute de recreatie afara, in aer curat, alergand, razand si jucandu-se. In care dintre cele doua scenarii crezi ca elevii vor reusi sa fie mai atenti si mai concentrati in timpul orelor de curs?
Activitatile energice din pauze au multiple beneficii. Ele ajuta la descarcarea acumularilor de energie si la eliberarea tensiunii adunate dupa 50 de minute de efort intelectual. Alergatul, sau orice alta forma de activitate fizica, creste frecventa cardiaca si respiratorie, ceea ce conduce la o mai buna oxigenare a creierului si, deci, la o disponibilitate intelectuala superioara. In timpul activitatii fizice, se secreta natural endorfine, care induc o stare de bine si de optimism, ceea ce ii face pe copii mai deschisi la dialog si mai dispusi sa colaboreze.
Purtarea adidasilor reduce costurile pentru parinti
Avand in vedere ca adidasii pot fi purtati, ca incaltaminte de schimb, pe toata perioada anului scolar, parintii pot face o economie substantiala, nemaifiind obligati sa investeasca in pantofi pentru sezonul rece, in sandale pentru cel cald, si in incaltamine sport pentru orele de educatie fizica. Mai ales in familiile cu mai multi copii, de exemplu, un cod foarte rigid in ceea ce priveste incaltamintea, poate genera costuri greu de sustinut. Pe de alta parte, libertatea de a investi in orice fel de papuci pentru copii, adidasi pentru copii, tenisi pentru copii, ghete de baschet pentru copii sau incaltaminte pentru alergare, permite utilizarea incaltamintei pentru perioade mai lungi si in corcumstante diferite, nu doar in peisajul scolar.
E si mai bine pentru mediu
Traim intr-o perioada in care ne permitem o multime de chestii de care nu avem de fapt nevoie, consumerismul fiind ridicat la rang de religie. Se fac pasi marunti catre simplitate, catre o evaluare mai obiectiva a nevoilor, catre adoptarea unui stil de viata mai sustenabil si mai respectuos cu mediul inconjurator, dar este greu sa iti educi copilul in acest spirit, cand in holul de la intrare, fiecare membru al familiei are cate 5 perechi de pantofi, din care poarta cu placere doar una.
Cu o schimbare atat de marunta, se poate schimba, dupa cum se vede, atitudinea unei generatii intregi, fata de ce inseamna a face sport, fata de definitia unui stil de viata sanatos, si fata de semnificatia sintagmelor de genul “respect pentru natura”.
Tu ce parere ai in legatura cu aceasta idee? Ti-ar placea ca ea sa fie implementata si in Romania? Care crezi ca ar fi impactul in familia ta, al unei asemenea masuri?