Balansoare pentru bebe – Opinii si Recenzii in 2025
Orice strop de ajutor in cel mai solicitant an impreuna cu bebe este mai mult decat binevenit, prin urmare ii incurajam pe parinti sa investeasca intr-un balansoar pentru bebelusi, care sa le usureze viata. Daca nu prea stii ce sa alegi, prima optiune pe lista echipei noastre este Joie Serina 2 in 1 Abstract Arrows, un leagan electric care iti pune la dispozitie multiple optiuni pentru personalizarea miscarii de balansare prin viteze diferite sau intensitati diferite ale vibratiilor. Cu dubla alimentare la priza si baterii, el poate fi transformat in sezlong, sau in spatiu de joaca, multumita barei cu jucarii inclusa. Iar daca doresti sa consulti si alta optiune, mai avem o propunere pentru tine: Chicco Polly Swing UP Silver.
Tabel comparativ
Produsul este folosit atat ca leagan electric, alimentat la priza sau cu baterii, cat si ca sezlong; include o arcada cu doua jucarii, ofera numeroase optiuni de personalizare a modului de leganare si functii sonore pentru relaxare. Intretinerea este usoara multumita huselor detasabile.
Nu poate fi descris ca un produs ieftin, in aceasta categorie, calitatea si usurinta in folosire fiind disponibile pentru un pret corect.
Il consideram a fi una dintre cele mai bune optiuni, tinand cont de functiile incluse si usurinta in intretinere. Avand lumina de veghe incorporata, poate fi utilizat cu succes in dormitorul parintilor in primele luni de viata.
Este o piesa oferita de unul dintre cele mai vechi si mai consacrate branduri in domeniu, care include o varietate adecvata de metode de personalizare a balansarii, pentru ca micutul sa se linisteasca cat mai repede. Insertul modulabil este foarte util pentru a-l adapta la cresterea rapida a bebelusului.
Utilizarea sa este limitata la aproximativ 6 luni si la o greutate maxima de 9 kg, acestea fiind recomandarile producatorului.
Este o alegere potrivita pentru parintii incantati de calitatea si accesibilitatea propunerilor apartinand acestui producator; avand in vedere gama extinsa de functii, consideram ca ofera un bun raport intre pret si calitate.
A 3-a Optiune!
Este un leagan simpatic, multicolor, care poate fi folosit atat pentru functia de balansare, cat si ca scaunel fix in care micutul poate lua masa. Include jucarii simpatice, functii sonore placute, 6 viteze de leganare si functie de vibratie, pentru a contribui cat mai eficient la linistirea micutului.
Produsul este alimentat cu baterii pe care va trebui sa le achizitionezi separat; e preferabil sa ai la indemana un set de schimb.
Il recomandam pentru fanii brandului care isi doresc un produs vesel si colorat, caracterizat de un grad sporit de portabilitate, astfel incat sa ii poata insoti in calatoriile facute impreuna cu bebelusul.
Pareri despre cele mai bune balansoare pentru bebe
Primele luni de viata ale bebelusului sunt unele dintre cele mai dificile din viata de parinte, caci stresul asociat noii vieti de familie si lipsa de somn si de timp personal isi pun amprenta asupra oricui. Solutia unui balansoar special conceput pentru bebelus, care sa il ajute sa se linisteasca, este o veritabila binecuvantare.
Balansoar electric pentru bebe
Joie Serina 2 in 1 Abstract Arrows
Unul dintre cele mai bune balansoare pentru bebe pe care le poti achizitiona pe piata de profil este acest model pus la dispozitie de Joie, un producator care s-a facut remarcat si apreciat multumita calitatii produselor disponibile la preturi care raman totusi accesibile. Propunerea noastra este motivata, printre altele, prin premiile si distinctiile primite de acest produs, dar si de adaptabilitatea acestuia, concretizata printr-un nivel sporit de portabilitate, multumita transformarii rapide intr-un simplu sezlong.
Piesa suporta o greutate de pana la 13 kg si are avantajul unor modalitati diferite de leganare, rotirea sezutului permitand leganarea atat fata – spate, cat si in lateral. Miscarea poate fi personalizata suplimentar prin selectarea uneia dintre cele 6 viteze de leganare sau a uneia dintre cele doua intensitati diferite de vibrare. Cu ajutorul celor 5 cantece de leagan si a celor 5 sunete din natura, bebelusul se poate linisti sau poate chiar adormi.
Acest balansoar electric pentru bebe promite si un plus de confort, multumit acelor 3 pozitii de reglare a spatarului, pana la orizontala, astfel incat micutul sa poata dormi in siguranta. Insertul pentru nou nascuti si husa sunt detasabile si lavabile, iar bara pivotanta cu jucarii e un punct de atractie pentru momentele in care bebe e activ. Produsul se poate alimenta la priza sau cu baterii, in asa fel incat sa poata fi folosit oricand, oriunde.
4Moms BounceRoo
In cazul in care doresti un balansoar electric pentru bebe, caracterizat de o portabilitate crescuta, aceasta varianta de produs poate reprezenta o alegere inspirata. Ne-a placut mult si designul, simplu si totusi futurist, adecvat indiferent de sexul bebelusului, astfel incat produsul sa poata fi si un cadou potrivit din partea celor dragi, chiar inainte de venirea pe lume a beneficiarului.
Produsul iti ofera 3 tipuri de vibratii, cunoscute pentru ca ajuta la linistirea celor mici; cadrul include un sistem rotativ, balansarea fiind asigurata de miscarile bebelusului. Alimentarea se face cu ajutorul a 3 baterii AAA, motiv pentru care functia de vibratie se opreste automat dupa 20 de minute. Stabilitatea produsului este asigurata de constructie si de cele 4 picioruse antiderapante; avand dimensiuni mai mici comparativ cu alte piese din categorie, produsul are o portabilitate sporita.
Deasupra scaunelului exista un sistem rotativ care include 3 jucarii cu fete reversibile, care pot fi detasate si sunt lavabile in masina de spalat. De altfel, cadrul in sine este detasabil, lucru considerat foarte practic de catre parinti. Dupa cum e de asteptat, husa este prevazuta cu un sistem de centuri care trebuie inchis la fiecare utilizare, din motive care tin de siguranta celui mic.
Wunderkid, Bej
In cazul in care doresti un balansoar pentru bebe, ieftin si bun, iti propunem sa arunci o privire la acest model care a adunat destule recenzii favorabile din partea cumparatorilor, incat sa ne atraga atentia. De la bun inceput trebuie sa spunem ca experienta cu acest produs este una favorabila, montajul rapid si facil, clar explicat in instructiuni, reprezentand un avantaj important.
Fiind recomandat inca de la nastere si pana la o greutate maxima de 9 kg, piesa este prevazuta cu doua pozitii de inclinare a spatarului, pentru un plus de siguranta datorita unei pozitii cat mai corecte. Centura cu prindere in 5 puncte contribuie si ea la eliminarea riscului de accidente. Exista 5 viteze de leganare si functie de timer care opreste automat dispozitivul dupa 15, 30 sau 60 minute.
Balansoarul este echipat de producator si cu functii sonore: 12 melodii diverse si 5 sunete linistitoare din natura, printre care vei gasi cu siguranta si ceva pe placul celui mic. Caruselul cu jucarii mobile aduce de asemenea un element suplimentar de distractie. Intretinerea este simpla, husa fiind detasabila si lavabila la masina de spalat, prezenta telecomenzii il face usor de programat cu maximum de discretie, iar alimentarea se face fie cu baterii AA, fie cu adaptor pentru priza.
Balansoar bebe Chicco
Chicco Polly Swing UP Silver
Multi parinti isi doresc un balansoar pentru bebe Chicco, fiind incantati de experienta pe care au avut-o cu alte piese ale producatorului; pentru acestia propunem acest model care ni s-a parut foarte interesant din punctul de vedere al facilitatilor si functiilor pe care le ofera.
Desi nu poate fi incadrat in categoria de balansoare pentru bebelusi, ieftine si bune, pe care toata lumea pare sa o doreasca – modelul este unul care ofera o calitate superioara, dar la un pret corect – fiind echipat cu 4 viteze de leganare si functie de vibratii care contribuie din plin la crearea unui mediu linistit si relaxant pentru cel mic. La acestea adaugam functiile sonore, una dintre ele imitand bataile inimii – un alt zgomot familiar din perioada de viata intrauterina. Toate aceste functii pot fi setate cu ajutorul telecomenzii, astfel incat sa nu intri in raza vizuala a bebelusului la primul scancet si sa ii poti oferi ocazia sa se linisteasca singur.
Si la capitolul confort producatorul a fost atent: spatarul, de pilda, este ajustabil, in asa fel incat sa ofere o pozitie corecta pentru somn sau sa confere o sustinere optima a spatelui in timp ce bebe priveste ce se intampla in jurul sau. In interior exista un reductor modular pe care il poti folosi integral in primele saptamani de viata, dupa care poti renunta la partea pentru sexut si sa pastrezi doar pernuta pentru cap, care va fi si ea scoasa din uz cand copilul creste. Fiind pliabil – si inca sub o forma foarte compacta – balansoarul te poate insoti oriunde va deplasati in vizite mai lungi sau in vacante.
Chicco Hoopla
O alta propunere pentru un balansoar pentru bebe Chicco, de data aceasta mecanic, este acest model extrem de simpatic, cu o utilizare ceva mai indelungata decat a pieselor obisnuite in aceasta gama. Este un produs descris de catre producator ca fiind confortabil si practic, si recomandat de catre specialisti pentru ca ajuta la o mai buna dezvoltare a functiilor motorii si la coordonarea mana – ochi.
Ceea ce deosebeste acest balansoar pentru bebe la un pret bun de alte modele este sistemul inovator SlideLine care se refera la arcada cu jucarii. Astfel, in loc ca ele sa fie fixe ca pozitionare, ai posibilitatea sa le faci sa alunece de-a lungul arcadei, ocazie minunata pentru a inventa noi jocuri, pentru a-l stimula pe bebe sa le urmareasca cu privirea si sa intinda manutele dupa ele. Miscarea balansoarului se bazeaza exclusiv pe cea a bebelusului; cat timp el e activ, piesa se balanseaza – sau poate fi blocata intr-o pozitie fixa. Odata ce pe micut il ia somnul, leganarea se diminueaza treptat, astfel incat copilul sa fie incurajat sa doarma fara sa fie leganat continuu.
Spatarul balansoarului are mai multe pozitii de inclinare, pentru un plus de confort si de adaptabilitate la momentul zilei. Centurile de siguranta sunt obligatorii; in interiorul scaunelului se afla o pernuta reductoare la care vei renunta treptat. Pentru ca se pliaza foarte compact, are manere confortabile si cantareste doar 3.5 kg, piesa este foarte usor portabila. In plus, dupa detasarea arcadei, poate fi folosita in continuare ca un scaunel jos, perfect pentru copii pana la 3 ani.
Balansoar bebe Fisher Price
Fisher Price Rainforest Friends Take Along 2 in 1
Pasionatilor brandului le propunem un balansoar pentru bebe Fisher Price, un produs de tip 2 in 1 de aceasta data, care poate fi folosit atat ca balansoar, cat si ca scaunel, convertirea intre cele doua forme facandu-se foarte usor. In plus, modelul se caracterizeaza printr-un nivel crescut de portabilitate, caci se pliaza usor si rapid, intr-un pachet destul de compact incat sa poata fi transportat fara mari provocari.
Piesa incorporeaza tehnologia SmartSwing Fisher-Price, care permite reglarea vitezei de leganare in functie de greutatea bebelusului, piesa fiind echipata cu 6 trepte succesive dintre care suntem siguri ca cel putin una trebuie sa fie pe placul celui mic. Functia vibratii este foarte linistitoare; combinata cu leganatul, ajuta la relaxare si la recreerea mediului cunoscut dinainte de nastere. Nici functiile sonore nu trebuie ignorate: exista 10 melodii si sunete din natura care stimuleaza auditiv si contribuie la calmare.
Panoul de comanda este amplasat in lateral, pentru acces usor. Piciorusele antiderapante confera un plus de stabilitate, in timp ce centura de siguranta in 5 puncte asigura ca micutul nu se va rostogoli din cosulet. Scaunul este foarte confortabil, husa acestuia fiind detasabila si lavabila. Cele doua jucarii simpatice ii antreneaza micutului coordonarea intre mana si ochi.
Fisher Price 3 in 1 Baby to Preschooler
O alta propunere apreciata cand vine vorba despre un balansoar pentru bebe Fisher Price este acest model descris de producator ca fiind 3 in 1, caracterizat in primul rand de o perioada indelungata de utilizare; este unul dintre rarele modele din categoria leaganelor pentru bebelusi care poate suporta o greutate maxima de pana la 18 kg. De altfel, el poate fi convertit din balansoar in scaun fix cu ajutorul picioruselor pliabile.
Daca e sa discutam despre functiile care ajuta la relaxarea micutului, trebuie sa mentionam vibratiile, indragite de cei mai multi bebelusi; miscarea de leganare este asigurata de miscarile copilului, care va invata repede acest lucru si va fi astfel motivat sa exerseze cat mai mult. In plus, oprirea lenta a leaganului in timpul somnului face ca bebelusul sa nu se obisnuiasca sa doarma exclusiv leganat pe toata durata odihnei. In plus, spatarul cu 3 unghiuri de inclinare ofera pozitii sigure si comode atat la masa, cat si la somn.
In echiparea balansoarului intra o bara cu jucarii detasabila la randul ei, care ii atrage atentai celui mic si stimuleaza dezvoltarea sa motorie si o mai buna coordonare, acesta fiind tentat sa intinda mana sa apuce plusurile. Salteluta pentru cel mic este detasabila si poate fi spalata la masina – o solutie de intretinere ideala pentru o mama ocupata.
Fisher Price 2 in 1 Rainforest
Este greu sa gasesti cel mai bun balansoar pentru bebe, dar acest produs isi merita cu siguranta locul in top 5 produse de acest tip, daca e sa luam in considerare toate functiile si facilitatile pe care le ofera unui bebelus agitat si unor parinti obositi, care ar da aproape orice pentru ca micutul lor sa aiba parte de un somn linistit si odihnitor…macar din cand in cand.
Produsul este unul alimentat cu baterii (o baterie tip D si 4 baterii tip C), fiecare set oferind, conform producatorului, o autonomie de pana la 100 de ore de leganare. Multumita celor 5 viteze usor reglabile, iti va fi usor sa gasesti combinatia care sa il calmeze cat mai repede pe cel mic; daca acestora le adaugam si cele 6 melodii linistitoare, cu optiuni de reglare a volumului, ai toate sansele ca micutul tau sa doarma mai mult de 30 de minute, sau sa accepte sa te priveasca in timp ce faci treaba prin casa, fara sa vrea musai in brate.
Fotoliul are in interior o salteluta detasabila, foarte confortabila, pe care poti sa o speli direct in masina de spalat. Fiind confectionata din bumbac, ea este foarte bine tolerata si in anotimpul cald, si de copiii cu piele sensibila. Bara cu o jucarie ii atrage bebelusului atentia cand este treaz si are chef de distractie, stimulandu-l sa isi antreneze coordonarea intinzand mana dupa ea ca sa o apuce.
Ghid de cumparare
Niciodata nu e usor sa faci alegeri bune, mai ales cand oferta de pe piata este extrem de generoasa, insa in momentul cand trebuie sa iei o decizie pentru copilul tau, lucrurile pot deveni chiar mai complicate. Informatiile pe care ti le pune la dispozitie echipa noastra te vor ajuta sa iei cea mai buna decizie si sa cumperi cel mai bun balansoar pentru bebe, conform criteriilor tale de selectie.
Siguranta: Este, intotdeauna, cel mai important aspect cand vine vorba despre copii. Varianta usoara pentru a te asigura ca produsul achizitionat este adecvat este sa verifici daca pe ambalaj exista simbolul CE, care atesta faptul ca a fost fabricat cu respectarea standardelor de siguranta prevazute de legislatia europeana.
Avand in vedere ca orice balansoare pentru bebe, la preturi bune sau nu (e si acesta un element demn de luat in considerare) sunt recomandate inca de la nastere, este esential ca spatarul lor sa fie reglabil si sa permita, pentru acest interval de varsta, o pozitie cat mai apropiata de orizontala.
In caz contrar, exista riscul ca barbia cazuta in piept in timpul somnului sa ajunga sa comprime traheea, ceea ce se soldeaza cu accidente tragice. Sistemul de centuri trebuie sa fie prezent si folosit corespunzator de fiecare data, dupa cum e esential sa respecti si recomandarile producatorului privind limita superioara de varsta sau greutatea maxima admisa.
Academia Americana de Pediatrie recomanda renuntarea la utilizarea balansoarului la varsta la care bebelusul incepe sa faca eforturi incununate de succes de a se ridica in sezut, astfel prevenindu-se accidentele prin rasturnare. De altfel, o baza de sustinere cat mai larga este preferabila uneia mai mici.
Modul de alimentare: In functie de investitia pe care esti dispus sa o faci, dar si de alte considerente, poti opta sa cumperi un balansoar mecanic sau unul electric.
Balansoarul mecanic nu are nevoie de nici un fel de alimentare; miscarea pe care o fac se datoreaza energiei imprimate de bebelus sau de adultul care il are in grija, si e intretinuta de elasticitatea cadrului din care e confectionat. Ele pot fi o foarte buna alegere pentru bebelusii ceva mai relaxati, care se simt bine oriunde i-ai pune, avand in plus avantajul ca nu ii invata pe copii sa doarma leganati pe toata durata ciclului de somn. Evident, costurile de achizitie sunt mai mici, iar costurile de exploatare, inexistente.
Balansoarul electric este varianta mai costisitoare; el poate fi alimentat la priza sau cu baterii; unele piese ofera ambele variante de alimentare, altele sunt compatibile cu ambele, dar necesita achizitionarea separata a adaptorului.
Avantajul este ca miscarea obtinuta este una reglabila si constanta, ceea ce poate favoriza ciclurile de somn mai lungi la bebelusii care au dificultati la a trece dintr-un ciclu in altul; dezavantajul este ca micutul se obisnuieste sa doarma leganat continuu si s-ar putea sa aiba aceleasi asteptari si dupa ce balansoarul devine depasit.
Miscare: In cazul pieselor mecanice lucrurile sunt simple: leganarea se face exclusiv fata – spate si este imposibil de controlat. Piesele electrice, insa, sunt mult mai generoase din acest punct de vedere.
Majoritatea includ cel putin 3 viteze de leganare, dintre care o poti alege pe cea preferata sau adecvata momentului din zi. Un exemplu de produs de top de gama va avea nu doar o mare diversitate de viteze, ci va fi capabil sa si efectueze miscari de leganare diferite, modelul la care ne referim incluzand functii de leganare care incearca sa imite cat mai fidel felurile in care mamele isi leagana micutii.
Exista si piese in gama intermediara de pret, care fac atat miscari fata – spate cat si miscari de lateralitate, pe care le poti achizitiona online la preturi accesibile.Materiale: Chiar daca durata de utilizare este in general destul de limitata, este important totusi ca produsul pentru care ai optat sa fie cat mai rezistent; in fond, poate doresti sa il folosesti si la urmatorul copil!
Evident, daca ne referim la cadru, varianta optima este a metalului, imbracat partial sau complet intr-o protectie de plastic, care ii confera un aspect mai elegant si un oarecare nivel de protectie. Optiunea preferata de producatori este aluminiul, a carui greutate relativ redusa contribuie la un nivel sporit de portabilitate.
Sezutul vine in contact cu hainele si pielea bebelusului, deci este foarte important ca el sa fie moale, confortabil si confectionat din materiale cat mai sanatoase. Un insert utilizabil in primele saptamani de viata poate fi de mare ajutor, caci creaza un spatiu mai sigur si mai placut pentru cel mic. Materialele textile utilizate includ adeseori si fibre sintetice, dar multi dintre producatorii consacrati incearca sa utilizeze bumbacul macar pentru partea superioara, care vine in contact cu copilul.
Portabilitate: Evident, portabilitatea unei asemenea piese depinde de doi factori: posibilitatea de a o plia si greutatea totala. Exista variante de balansoar pentru bebe, ieftin sau nu, special concepute sa fie folosite intr-un loc fix. Parintele le amplaseaza in living sau in dormitor si le foloseste exclusiv acasa.
Daca sunteti o familie dinamica, ce isi propune sa calatoreasca mult in primul an de viata al copilului, un model cu un oarecare grad de portabilitate poate fi o alegere mai buna. Copilul va avea spatiul sau familiar de odihna sau relaxare atat acasa, cat si la bunici, la hotel in vacanta sau in alte calatorii. Evident, vei prefera sa transporti un leagan de 4 kg in locul unuia de 10 -12 kg.
Functii suplimentare: Unul dintre elementele cautate de parinti sunt functiile sonore, care cel mai adesea sunt reprezentate de o combinatie de melodii si sunete linistitoare din natura. Unele modele au chiar optiunea de a emite zgomot alb, sau de a reproduce bataile inimii, in timp ce altele sunt prevazute cu intrare pentru MP3, astfel incat sa poti alege chiar tu ce muzica asculta micutul. Optiunea de reglare a volumului este, cu siguranta, binevenita.
Pentru un plus de distractie si pentru ca balansoarul sa fie interesant si cand copilul e treaz, producatorii le echipeaza pe cele mai multe cu cate o arcada cu jucarii; ele il stimuleaza pe copil initial din punct de vedere vizual, mai tarziu din punct de vedere motor, imbunatatindu-i coordonarea.
Lampa de veghe este o alta optiune care se regaseste la unele piese, si care este considerata practica de catre parinti, desi le-am recomanda cumparatorilor sa verifice tipul de lumina pe care o raspandeste: se pare ca lumina albastra interfereaza cu ciclurile de somn.Intretinere: Din motive lesne de inteles, produsele de calitate includ optiunea de a detasa husa si de a o curata temeinic, mai adesea in cuva masinii de spalat. Este un lucru pe care e bine sa il verifici, caci invariabil, pe balansoar vor ajunge resturi de laptic, saliva, mancare…sau mai rau.
Odata trecute in revista toate aceste aspecte, iti propunem in continuare sa arunci o privire la sectiunea in care incercam sa raspundem catorva dintre cele mai frecvente intrebari adresate de cumparatori.
Intrebari frecvente
Mai este practic un patut de bebe, din lemn, cu balansoar?
Este o intrebare la care e destul de dificil de dat alt raspuns decat “depinde”. Multe pareri despre cele mai bune balansoare pentru bebe iau in considerare piese ca cele prezentate in acest ghid, care pot fi amplasate inclusiv in living, pe care micutii sa le poata folosi si la somn si in starea de veghe, cu un grad variabil de portabilitate.
Exista parinti care au investit intr-un asemenea leagan, avand grija ca spatarul sa se poata inclina pana la orizontala, si l-au folosit pe post de patut in primele 2-3 luni de viata ale copilului, dupa cum exista si parinti care nu l-au folosit deloc. Tragand linie, insa, credem ca una dintre achizitii nu o exclude pe cealalta, alegerea cumparatorilor depinzand de spatiul pe care il au la dispozitie si de modul in care au considerat optim sa il organizeze; un patut din lemn cu balansoar are o durata oarecum limitata de utilizare, caci dupa cateva luni vei bloca oricum sistemul de leganare, ca sa ii oferi micutului suficienta stabilitate incat sa se poata antrena la rostogoliri.
Cum montez un scaun balansoar pentru bebe?
Daca iti faci griji in aceasta privinta, te asiguram ca ele sunt inutile: piesele din aceasta categorie sunt livrate insotite de instructiuni detaliate si usor de inteles, asamblarea este destul de intuitiva, iar pentru realizarea ei nu ai nevoie de nici un fel de instrumente speciale.
Mai ales daca ai optat pentru o piesa de dimensiuni relativ mari, iti recomandam sa realizezi asamblarea cat mai aproape de locul in care va fi ea pozitionata definitiv, sau cel putin in cea mai mare parte a timpului. Pasul urmator este desfacerea ambalajelor – acest gen de produse este livrat foarte bine impachetat pentru a se evita deteriorarea la transport – si identificarea fiecarei componente, cu ajutorul instructiunilor.
Urmand pas cu pas indicatiile producatorului, vei descoperi si cum sa unesti laolalta toate piesele din fata ta, si cum sa beneficiezi de toate avantajele piesei in care ai investit. Desi balansoarele apartinand unor branduri renumite sunt confectionate cu cea mai mare grija fata de detalii, poate e o idee buna sa speli husa inainte de prima utilizare, si sa ii asiguri 1-2 zile intr-o incapere cat mai deschisa, ca sa se aeriseasca bine intregul ansamblu de joaca pentru bebelus.
Ce aleg: balansoar bebe manual sau balansoar electric?
Daca e sa ne referim exclusiv la performante si la modul in care iti usureaza viata, probabil ca cea mai buna alegere este pentru un model electric. Ba, indraznim sa plusam si sa iti recomandam o piesa cu dubla alimentare, la priza si pe baza de baterii. Avantajele sunt destule: leganarea este uniforma si continua, aparatul se descurca sa faca asta fara sa fie nevoie de interventia ta, astfel ca tu poti sa dormi odata cu bebelusul, sau sa iti continui activitatile casnice.
Un mare ajutor al modelelor electrice este functia de vibratii si, de ce sa nu recunoastem, functiile sonore sunt si ele de folos: e adevarat ca poti pune zgomot alb in camera pe YouTube, dar asta inseamna o bataie de cap in plus: ultimul lucru de care ai nevoie in aceasta etapa a vietii tale.
Desigur, exista si minusuri ale variantelor electrice: sunt mai scumpe, presupun cheltuieli de utilizare (curent electric, baterii) si il obisnuiesc pe cel mic sa doarma leganat continuu, un obicei pe care iti va fi greu sa il mentii peste cateva luni, cand balansoarul va “ramane mic” iar bebelusul se apropie de 10 kg.
Variantele manuale sunt mai accesibile financiar, insa ele se leagana atunci cand se misca bebelusul, sau daca il legeni chiar tu, ceea ce inseamna ca va trebui sa stai langa el ca sa doarma; uneori, va fi nevoie sa il legeni si in timpul somnului, ceea ce din nou, te blocheaza langa el, in loc sa poti profita de timpul respectiv altfel. Mai frecvente au o portabilitate mai buna, fiind mai mici, mai usoare si mai usor de pliat.
Ce este un balansoar pentru bebe 2 in 1?
Produsele comercializate cu aceasta denumire au avantajul de a putea fi folosite si ca balansoar, si ca sezlong sau scaunel. Acest 2 in 1 poate fi reprezentat de mai multe formule: cea mai simpla este cea in care piesa este echipata cu un sistem de blocare a leganarii, astfel incat sa stea fixa in timpul primelor mese de solide.
Alte modele au partea corespunzatoare sezutului detasabila, astfel incat sa o poti lua cu tine in vacante si sa o folosesti, temporar, ca un balansoar manual. In sfarsit, exista piese cu utilizare extinsa, care pot fi convertite intr-un fel de scaunel moale si confortabil si pot fi folosite astfel pana la varsta de 3-4 ani, in functie de dimensiunile si greutatea copilului tau.
Am nevoie obligatoriu de leagan si balansoar pentru bebe?
Din nou, raspunsul depinde de spatiul pe care il ai la dispozitie si de suma pe care esti dispusa sa o investesti in asemenea achizitii. Unii parinti care locuiesc in case de mari dimensiuni prefera sa amplaseze un leagan la etaj, in dormitor, si un balansoar la parter, in living de pilda, astfel incat bebelusul sa aiba un loc al sau, in care sa se poata calma sau in care sa poata adormi, ramanand totusi in proximitatea si sub supravegherea adultilor.
Alti parinti nici nu investesc intr-un patut de bebelus, ci folosesc un balansoar in primele luni de viata, si cumpara ulterior un pat care poate fi folosit pentru o perioada mai mare de timp. Chiar daca, uneori, poate fi practic sa detii ambele piese, nu este in nici un caz obligatoriu.
Este sigur un sezlong balansoar pentru bebe?
Atata timp cat este fabricat cu respectarea normelor de siguranta si este utilizat exclusiv conform recomandarilor producatorului, un astfel de produs este nu doar sigur, ci si confortabil si placut pentru bebelus si util pentru parinti. Iti recomandam sa verifici daca piesa a fost produsa in UE sau a fost conceputa special pentru comercializare in UE, caci asta inseamna ca respecta o serie de standarde obligatorii.
Odata alegerea facuta coresct, depinde de tine sa folosesti piesa asa cum indica producatorul. Exista cateva reguli de aur care trebuie respectate:
- balansoarul se amplaseaza intotdeauna pe podea, niciodata la inaltime;
- balansoarul se foloseste pana la limita de varsta sau de greutate indicata de producator;
- balansoarul nu se utilizeaza in conditiile in care exista probleme de functionare sau daca a fost deteriorat;
- la fiecare utilizare, indiferent de varsta copilului, el trebuie asigurat corect in centuri.
Este bun un balansoar pentru bebe second hand?
Ca intotdeauna la cumpararea unui dispozitiv second hand, exista riscul ca piesa sa se strice la scurt timp dupa achizitie, caz in care te vei vedea pus in situatia de a cheltui mai mult pentru a mai cumpara inca unul. Pe de alta parte, daca balansoarul iti este daruit de o prietena sau de un membru al familiei, ar fi ciudat sa iti spunem sa nu profiti de aceasta oferta avantajoasa sau de un cadou potrivit pentru bebe.
Ceea ce trebuie oricum sa ai in vedere este sa igienizezi corespunzator produsul; pentru asta, o spalare temeinica a husei si a jucariilor (daca sunt detasabile) este suficienta; restul componentelor pot fi sterse de pilda cu solutia de sterilizare pe care o folosesti pentru biberoane.
Desigur, inainte de a-i lasa la indemana copilului o asemenea piesa, este obligatoriu sa te asiguri ca ea este in perfecta stare de functionare si sigura pentru el.
Cum sa procedezi pentru ca bebelusul sa accepte balansoarul?
Exista bebelusi deschisi oricand la noi experiente, dupa cum exista altii mai mofturosi si mai tipicari decat o strabunica. Exista cateva sfaturi practice care sa te ajute sa ii “imprietenesti” cu balansoarul de la primul contact, chiar daca nu vorbim despre “dragoste la prima vedere”.
Varsta conteaza
Avand in vedere durata relativ limitata de utilizare a unui balansoar de acest tip, e evident de ce e recomandabil ca el sa fie achizitionat cat mai devreme; doar astfel vei profita la maxim de el.
Realitatea este ca daca vei aseza bebelusul imediat dupa iesirea din maternitate, cand simturile lui inca nu sunt grozav de bine dezvoltate, iar perioadele de veghe sunt scurte, sansele ca acesta sa accepte sa stea acolo sunt mai mari decat daca astepti pana la 3 luni, cand copilul este mult mai plin de personalitate si mai vocal, si evident va prefera probabil sa stea in brate permament.
Si momentul conteaza
Multi parinti sustin ca au renuntat sa mai incerce sa foloseasca balansoarul pentru ca bebelusul lor “nu l-a acceptat”, insa daca stai de vorba cu ei, vei observa ca de cele mai multe ori momentul ales sa incerce nu a fost cel potrivit. E preferabil ca micutul sa fie linistit si calm la primele tentative; sa fie satul, curat si sa nu aiba nici un fel de disconfort fizic. Daca il vei pune in balansoar cand e flamand sau ud, desigur ca nu se va declara multumit de starea de lucruri.
Unii parinti incearca sa il puna pe bebelus in balansoar prima oara atunci cand este obosit, ideea care e de multe ori intampinata cu proteste, pentru ca in acest moment, copilul nu isi doreste o experienta nou, ci siguranta cunoscuta, care il ajuta sa adoarma. Alti parinti profita de un moment de joaca intensa si de buna dispozitie pentru aceasta prima incercare, ideea care poate fi la fel de nefericita, pentru ca un bebelus surescitat si suprastimulat va sfarsi, iremediabil, in lacrimi.
In sfarsit, atitudinea ta conteaza
Nu se stie cum, bebelusii par sa aiba un simt aparte pentru a identifica starea psihica pe care o au adultii care il ingrijesc cel mai frecvent. Cu mult inainte de a sti sa denumeasca sau sa recunoasca emotiile, ei le traiesc intens si le preiau de la parinti. Este motivul pentru care mamele relaxate au copii “cuminti”, in timp ce bebelusii agitatii si dificili au de multe ori parinti stresati si care intra repede in panica.
Daca primul contact al bebelusului cu balansoarul se realizeaza cu calm, fara emotii si fara asteptari din partea ta ca adult, daca tu iti mentii buna dispozitie, calmul si zambetul pe buze, copilul va fi incurajat sa accepte noutatea fara sa isi faca griji. Daca esti crispata si ai emotii, copilul se va gandi ca s-ar putea ca ceva neplacut sa se intample – altfel mami nu ar fi in starea asta – si va reactiona previzibil, refuzand noua experienta.
In orice caz, nu te descuraja, chiar daca primele incercari au esuat. Nu e nici o problema, mai aveti timp sa mai incercati si altadata.