Cele mai bune biberoane – Recomandarile noastre pentru 2025
Biberoanele sunt piese delicate: vin in contact direct cu gura bebelusului, trebuie sterilizate si incalzite frecvent, iar oferta de pe piata este atat de generoasa incat e imposibil sa nu te puna in dificultate. Ca sa te scutim de timp si bani pierduti, iti spunem de la bun inceput care este una dintre cele mai bune piese de pe piata: Philips Avent SCF696/17 PP este un model disponibil in diverse dimensiuni, cea mai mare cu o capacitate satisfacatoare pana dupa varsta de un an, confectionat din materiale sigure si rezistente, fara BPA, si cu o protectie solida sub forma unui capac usor de manevrat. Iar daca doresti o alternativa, o avem pregatita: Philips Avent SCD371/00.
Tabel de comparatie
Este un biberon cu o forma universala, compatibil cu numeroase accesorii de incalzire sau sterilizare, confectionat din plastic sigur si fara BPA, cu un design usor de utilizat multumita gurii largi. Previne aparitia colicilor si e disponibil in mai multe variante de marime.
Capacul de protectie a tetinei este dificil de apucat in cazul in care nu ai mana perfect uscata.
Reprezinta una dintre variantele cele mai iubite de catre utilizatori pentru ca imbina calitatea cu un pret accesibil, oferind totodata copilului un recipient sanatos din care sa isi bea lapticul zilnic.
Este un set complet destinat nou-nascutilor, care iti acopera eficient nevoile in primele luni de viata, chiar daca apelezi de la inceput la alimentatia artificiala. Tetinele durabile, suzeta similara tetinelor biberoanelor si peria de curatare care fac parte din pachet sunt tot atatea avantaje.
Este adeseori preferat de parinti abia dupa nasterea bebelusului, cand le devine clar ca din diverse motive alaptatul exclusiv nu e posibil.
Il recomandam pentru ca iti pune la dispozitie, de la bun inceput, toate recipientele si accesoriile necesare pentru ca bebelusul tau sa se bucure de laptele praf cel mai potrivit pentru dezvoltarea sa.
Este un set de doua biberoane care sunt privite ca extrem de practice de catre parinti, mai ales in perioada intarcarii, cand trecerea de la san la tetina poate fi refuzata de multi dintre copii. Flexibilitatea tetinelor din silicon si capacitatea mare a sticlelor sunt tot atatea argumente in favoarea acestei alegeri.
Capacitatea maxima a biberonului nu va fi folosita prea frecvent, probabil, dar e bine sa ai la dispozitie un spatiu suficient.
Il recomandam ca pe o varianta adecvata bebelusilor ceva mai mari, fiind foarte usor acceptat datorita formei speciale a tetinei, chiar si de catre copiii obisnuiti pana atunci sa suga la san.
Cum alegi un biberon bun
Ghidul cumparatorului
Chiar daca alaptarea este cea mai sanatoasa varianta de alimentatie a bebelusului, iar campaniile care o sustin sunt din ce in ce mai convingatoare si mai pline de substanta, numarul mamicilor care ajung la un moment dat sa apeleze la ajutorul biberonului este la fel de mare.
Poti alapta cu succes, dar totusi sa trebuiasca sa ii oferi la un moment dat copilului un biberon cu lapte matern exprimat, pentru simplul motiv ca ai ceva urgent de rezolvat si trebuie sa lipsesti cateva ore de acasa; poti utiliza biberonul pentru apa, odata inceputa diversificarea, inainte ca micutul sa se obisnuiasca cu alte recipiente, cum e cana cu cioc. Sau pur si simplu poate faci parte din acea categorie de mame care isi creste copilul cu ajutorul formulelor de lapte praf, caz in care ai cu siguranta nevoie de o intreaga “flota” de biberoane, potrivita pentru voi.
Desigur, este esential sa alegi piese de buna calitate, sigure pentru bebelusi, usor acceptate de acesta. Nu e simplu sa gasesti cel mai bun biberon pentru voi, in multitudinea de oferte disponibile pe piata; in randurile urmatoare, vei gasi informatii practice, concrete si corecte legate de aspectele pe care trebuie sa le ai in vedere inainte de a porni la cumparaturi, urmate de cateva exemple de produse de buna calitate din aceasta categorie, in asa fel incat experienta ta sa fie una cel putin satisfacatoare.
Materiale: Atunci cand aducem in discutie materialele din care este confectionat biberonul trebuie sa ne referim, pe rand, la recipientul care contine lichidul pe care i-l oferi copilului, si la tetina cu care este acesta prevazut.
Daca discutam despre biberonul propriu-zis, exista o gama relativ variata de materiale din care poate fi el confectionat. Varianta clasica, traditionala, este sticla; marele sau avantaj este ca e inerta; nu reactioneaza chimic cu continutul si nu exista riscul de a elimina in laptele copilului nici un fel de substante cu potential nociv.
Desi mai rezistente pe termen lung decat vasele din plastic, biberoanele de sticla sunt grele, mai scumpe decat alte variante si se pot sparge, motiv pentru care multi dintre parinti aleg sa cumpere, odata cu acestea, si protectii de silicon care sa previn accidentele.
Cea mai frecvent folosita varianta in prezent este cea a biberoanelor din plastic: ieftine, usoare, simplu de procurat si relativ rezistente, la modul ca nu se sparg la fel de usor ca variantele de sticla, ele au cucerit o mare parte din piata.
Multi parinti isi fac, insa, griji cu privire la potentialul nociv al unor substante din plastic, prezente chiar si in cazul modelelor care nu contin BPA. In plus, si sticlele de plastic sunt supuse unui proces important de deteriorare, ceea ce inseamna ca vor trebui inlocuite periodic. Atunci cand le cureti, trebuie sa eviti folosirea materialelor abrazive, care creeaza mici zgarieturi in material, in care bacteriile se pot inmulti in voie si care, in plus, dau un aspect dezagreabil.
O categorie mai greu de gasit de biberoane sunt cele din silicon; ele nu contin substante nocive, nu se sparg, sunt usoare si simplu de manevrat. Problema este ca sunt destul de greu de procurat, sunt mai scumpe decat modelele din sticla, iar daca unul dintre ele se strica pe neasteptate, e putin probabil sa reusesti sa il inlocuiesti peste noapte.
Daca discutam despre tetine, cele mai comune alternative pe care le poti achizitiona sunt cele din latex, respectiv silicon, fiecare dintre ele cu avantaje si dezavantaje, desigur. Tetinele din latex sunt mai moi si mai flexibile, fiind mai indragite de catre bebelusi; din pacate, ele nu exceleaza la capitolul durabilitate, iar alergia la latex, desi rara, este reala si periculoasa.
Tetinele din silicon sunt mai durabile, capabile sa isi pastreze forma pentru o perioada mai lunga de timp, insa sunt mai dure, iar unii dintre micuti nu le accepta, mai ales daca trebuie sa faca trecerea brusc de la mamelon sau varianta din latex, la aceasta.
Forma: Cand discutam despre sticla, dar si despre tetina, ca si cumparator, vei fi pus in situatia de a alege dintr-o varietate imensa de forme, fiecare cu avantajele si dezavantajele ei. Sticlele traditionale sunt alungite si cu o forma usor curbata; unele modele includ diverse adancituri, sau chiar manere, pentru a fi mai usor de tinut de catre bebelus. Alte modele au gatul indoit, special ca sa iti fie tie mai usor sa ii administrezi copilului laptele.
Sticlele cu gura larga au avantajul de a face dozarea laptelui praf mai usoara, insa nu sunt compatibile cu toate accesoriile: sterilizatoare, suporturi, mansoane pentru incalzire si asa mai departe.
Numeroase pareri despre cele mai bune biberoane sustin ca nu atat forma sticlei conteaza, cat cea a tetinei. Variantele clasice au forma unui clopotel, capatul rotunjit amintind de forma pe care o are mamelonul.
Tetinele comercializate ca ortodontice sunt proiectate in asa fel incat sa fie adaptate la forma gingiilor si palatului bebelusului: ele au o zona plata, pentru baza limbii, si una rotunjita, catre cerul gurii.
Tetinele potrivite pentru sticlele cu gura larga ofera o suprafata moale de dimensiuni mai mari, considerata ceva mai asemanatoare, ca senzatie, cu cea ce care o ofera sanul mamei; ele sunt adesea mai usor acceptate de catre bebelusii in plin proces de intarcare.
Dimensiune: In cazul biberoanelor, dimensiunea acestora se cuantifica, de fapt, in volumul maxim de lichid pe care il sustin. Cele mai mici modele sunt special concepute pentru prima luna de viata si au o capacitate de 60 – 120 ml; pentru copiii mai mari, exista biberoane de pana la 280 ml, sau chiar mai mari, desi consideram ca ele nu sunt cine stie ce practice; laptele nu poate fi pastrat de la o masa la alta, si nici un copil care inca mai foloseste biberonul nu bea mai mult de 300 ml la o singura masa.
Flux: Acest parametru este legat de calitatea tetinelor si este neaparat sa il ai in vedere atunci cand incepi sa cauti biberoane la preturi bune. In general, tetinele sunt proiectate pentru anumite categorii de varsta, in functie de acestea fiind dimensionat si fluxul lor.
Pentru prematuri si nou-nascuti de folosesc tetinele cu cel mai mic flux, adesea numerotate cu 1 pe ambalaj. Pe masura ce bebelusul creste, forta sa sporeste, indemanarea de a suge este tot mai mare, iar fluxul tetinei poate creste si el treptat. Este vorba de un proces dinamic, pe care tu il vei conduce discret si eficient, observand cu atentie indiciile pe care le primesti din partea copilului.
Nu e nici o problema daca folosesti o tetina pentru alta categorie de varsta decat cea in care se afla bebelusul; problemele apar daca acesta se enerveaza pentru ca laptele curge prea incet, sau daca din contra, se ineaca si inghite mult aer din cauza unul flux prea rapid.
Sistem de ventilare: Aceasta idee a venit ca urmare a observatiei ca la varste mici, bebelusii tind sa inghita mult aer atunci cand mananca, partial din cauza diferentelor functionale dintre suptul la san si cel din biberon.
Prin urmare, specialistii s-au gandit la aplicarea unui sistem care sa permita ca aerul sa intre in recipient si sa inlocuiasca lichidul consumat, in asa fel incat presiunea sa fie egalizata, lucru care ar limita cantitatea de aer pe care o inghite bebelusul, incriminata pentru declansarea sau agravarea colicilor.
Parerile specialistilor pe acest subiect inca sunt impartite, unii dintre ei fiind relativ reticenti fata de idee si pastrand niste rezerve, insa exista numerosi parinti care sustin ca acest element a fost salvator, ameliorand substantial colicile copiilor lor. Cele mai eficiente sisteme sunt intalnite la piesele pe a caror eticheta este marcata precizarea de biberon anticolici.
Daca punem in discutie modul de actiune a sistemului de ventilare, cele mai proaste biberoane sunt, in mod evident, cele care nu includ deloc o asemenea caracteristica. Imediat superioare lor sunt biberoanele la care sistemul de ventilatie este inclus in tetina: avand in vedere ca bulele de aer trec direct prin tetina si lichid, este inevitabil ca bebelusul sa inghita macar o parte din ele.
Ceva mai bune sunt biberoanele la care sistemul de ventilatie este reprezentat de un pai: aerul trece prin acesta, direct catre fundul sticlei (in timp ce bebelusul suge, sticla e cu tetina catre in jos), insa top de gama, ca eficienta, sunt modelele care au sistemul de ventilatie inclus in fundul sticlei, caz in care, pe masura ce bebelusul extrage laptele, aerul patrunde direct prin partea de sus. Multumita lor, presiunea negativa este complet eliminata, astfel incat lichidul nu va include nici un fel de bule de aer.
Gradatii: Toate biberoanele sunt prevazute cu gradatii care iti permit sa masori apa pe care o folosesti pentru prepararea portiei de lapte, dar si sa estimezi cat a supt de fapt copilul la o masa. Este important ca ele sa fie vizibile si usor de citit, chiar si cand recipientul este plin cu lapte, suc, ceai sau apa; e deranjant si stresant sa trebuiasca sa privesti dintr-un anumit unghi, sau in directia luminii, sau la adapost de prea multa lumina, un inscris care ar trebui sa fie usor lizibil in orice conditii.
Capac: Din motive de igiena, descurajam din start orice investitie, oricat de mica, intr-un biberon la care lipseste capacul pentru protectia tetinei. El este esential, avand in vedere ca nu iti vei hrani copilul doar in propria locuinta. De indata ce scoti tetina din gura bebelusului, ea este expusa la praf, si nu o poti proteja eficient decat cu ajutorul unui asemenea accesoriu.
Compatibilitate cu pompa de san: In cazul in care planul tau este sa folosesti biberoanele (si) pentru lapte matern, compatibilitatea intre recipient si pompa de san pe care o ai este cu adevarat importanta, caci astfel poti extrage laptele direct in biberon si il poti pastra la rece pentru cateva ore, pana cand ii va fi oferit copilului. Scapi astfel de o etapa – transferul laptelui din recipientul pompei in biberon, si de o bataie de cap suplimentara: sterilizarea unui recipient in plus.
Biberoane de unica folosinta: Aceasta categorie de piese este adesea preferata de catre parinti in cazul in care calatoresc mult, sau cand sunt plecati in vacanta, sau in diferite alte situatii in care sterilizarea biberoanelor clasice este imposibila.
Ele pot fi achizitionate ca un set de biberoane presterilizate, cu tetinele aferente, pe care pur si simplu le arunci dupa ce le folosesti, varianta destul de scumpa si nu prea prietenoasa cu mediul, sau sub forma unui biberon cu un capac special, in interiorul caruia aplici un liner, asemanator unei pungute.
Practic, laptele se pune in punguta si nu intra in contact cu peretii biberonului, iar aceasta se arunca la gunoi dupa supt. Aceasta varianta este ceva mai economica si creeaza un volum ceva mai mic de deseuri, dar chiar si asa te vei vedea pus in situatia de a achizitioan regulat rezerve.
Biberoane cu autosterilizare: Desi mai scumpe decat biberoanele normale, ele sunt preferate de unii parinti pentru ca te scutesc de investitia intr-un aparat special pentru setrilizare. Aceasta categorie de piese se umplu cu apa pana la un numit nivel, iti ofera posibilitatea de a fixa tetina, inelul si capacul intr-un anumit mod, dupa care vor fi introduse in microunde, la o putere si pentru un interval de timp comunicate de catre producator. Pot fi folosite imediat, cu mentiunea ca trebuie sa ai grija ca recipientul poate fi foarte fierbinte la finalul procesului.
Biberoane cu senzor de temperatura: Unii dintre parinti sunt foarte ingrijorati sa nu ajunga din greseala sa ii ofere bebelusului un lapte prea fierbinte, caz in care prefera sa investeasca ceva mai mult intr-o piesa cu senzor, care isi schimba culoarea in cazul in care continutul depaseste o anumita temperatura considerata sigura.
Adevarul este ca majoritatea parintilor care au avut deja ocazia sa capete ceva experienta in ceea ce priveste ingrijirea bebelusului, confirma ca testul cu picatura de lapte pusa pe incheietura mainii este exact la fel de eficient.
In cazul in care ai nevoie de un singur biberon la un pret bun, ca sa inlocuiesti unul deteriorat, iar copilul tau este deja destul de mare si nu mai ai nevoie de piese prea sofisticate, probabil ca poti alege primul model pe care pui mana; in caz contrar insa, noi iti recomandam sa faci cumparaturi online.
Avantajele sunt multiple: poti comanda de la tine de acasa, fara sa iti dai programul peste cap cu o iesire speciala pentru cumparaturi, poti alege dintr-o varietate de modele care cu siguranta nu e egalata de nici un magazin fizic, beneficiezi de preturi cel mai adesea mai avantajoase, iar livrarea se face direct la tine acasa.
In continuare, am selectat cateva dintre cele mai apreciate modele de biberoane disponibile pe piata de la noi, cu care te invitam sa te familiarizezi; ca sa te convingem, iti spunem ca vei avea ocazia sa descoperi si parerile exprimate de catre alti utilizatori in legatura cu fiecare dintre ele, experienta altor parinti fiind mult mai relevanta decat diversele strategii de marketing folosite de catre comercianti.
Modele recomandate in 2025
Philips-Avent SCF696/17 PP
Daca e sa dam crezare opiniilor despre cele mai bune biberoane disponibile pe piata, acest model pus la dispozitia cumparatorilor de catre una dintre cele mai cunoscute si mai apreciate firme de profil isi merita cu prisosinta locul in clasamentul nostru. Este vorba despre un produs inovator, a carui forma speciala permite o hranire cat mai naturala si cat mai asemanatoare celei la san.
Piesa este recomandata parintilor care doresc sa mearga pe varianta alimentatiei mixte, combinand alaptarea cu hranirea la biberon. Tetina are dimensiuni mari, cu forma asemanatoare mamelonului si cu un design sub forma de petale care o fac usor de apucat si de strans indiferent de unghiul in care este introdusa in gura bebelusului.
Piesa este una etichetata ca anticolici, la aceasta contribuind cele doua supape care reduc considerabil cantitatea de aer inghitita. Datorita formei ergonomice, iti este usor sa tii si sa manevrezi biberonul, al carui recipient cu gura larga este confectionat din plastic fara BPA si este compatibil atat cu pompele de san ale producatorului, cat si cu alte accesorii puse la dispozitie de catre acesta.
Avantaje:
Este un biberon cu gura larga, usor de umplut si de curatat.
Este confectionat din plastic fara BPA pentru un plus de siguranta.
Are un design special, ergonomic si care previne aparitia colicilor.
Este disponibil in mai multe variante de marime, care sa satisfaca nevoile cumparatorilor.
Dezavantaje:
Unii dintre cumparatori sustin ca e greu de desfacut capacul de protectie, daca ai mana uda.
Philips-Avent SCD371/00 Set Nou-nascut
In cazul in care te pregatesti pentru venirea pe lume a bebelusului si vrei sa fii precauta si echipata pentru orice situatie, acest set special pentru nou-nascuti reprezinta o alegere foarte inspirata. Pe langa pretul avantajos pe care il vei achita pentru un intreg set, beneficiezi de experienta unuia dintre cei mai buni producatori din categorie.
Din set fac parte 4 biberoane, doua cu o capacitate de 125 ml, tocmai bune pentru primele saptamani de viata ale copilului, si doua de 260 ml, pentru mancaciosi, o perie speciala pentru curatarea biberoanelor si o suzeta pentru intervalul de varsta 0-6 luni. Recipientele sunt produse din plastic fara BPA, cu gradatii vizibile si usor lizibile, special proiectate pentru a reduce riscul de aerofagie si, deci, pentru a promova un somn mai linistit si fara dureri de burtica.
Tetinele confectionate din silicon sunt durabile si au incorporata o supapa care ii permite copilului sa regleze singur fluxul de lapte, in functie de preferinte. Peria pentru curatare are capul in unghi, pentru a ajunge in toate cotloanele. Recipientele au gura larga si sunt compatibile cu celelalte produse si accesorii ale brandului.
Avantaje:
Este un set complet care iti ofera piesele de baza de care ai nevoie in primul an de viata al copilului.
Materiale de calitate folosite: plastic fara PBA pentru recipiente si silicon pentru tetine.
Tetine cu flux reglabil, pentru o mai buna adaptare la preferintele copilului.
Incorporeaza un eficient sistem anticolici.
Dezavantaje:
In afara cazului in care iti este clar ca nu vei alapta, multi cumparatori prefera sa astepte nasterea copilului pentru a vedea de ce au nevoie.
Tomme Tippee PP
Un exemplu inspirat de biberon la un pret bun poti gasi in cadrul acestui set de doua piese marca Tomme Tippee, special conceput pentru bebelusii aflati in perioada de intarcare, cand trecerea de la san la sticla poate crea probleme si refuzul copilului. Tetina are o forma unica, ce permite flexarea si modelarea in mod similar sanului, in timp ce supapa care ajuta la eliminarea aerului garanteaza o hranire linistita.
Recipientele biberoanelor au gura larga, sunt usor de curatat si de umplut si confectionate din plastic rezistent, fara compusi nocivi si fara BPA. Ele este gradate vizibil, astfel incat sa iti fie usor sa citesti corect cantitatea de apa folosita pentru laptele praf, sau cat lapte a baut bebelusul.
Tetinele sunt fabricate din silicon: forma lor particulara le confera un grad sporit de flexibilitate, in timp ce tu te bazezi pe durata mare de viata pe care o asigura aceasta alegere a materialului. Manevrarea se face usor multumita formei recipientului, iar capacitatea mare de 340 ml te asigura de o utilizare indelungata, chiar si dupa ce copilul creste.
Avantaje:
Este un set de doua biberoane cu capacitate mare, potrivite si pentru copiii mai mari.
Tetine din silicon cu o forma speciala si durabilitate mare.
Sticle cu gura larga, usor de manevrat.
Recipiente din plastic fara BPA, durabile si usor de intretinut.
Dezavantaje:
Probabil ca nu vei folosi decat foarte rar capacitatea maxima a biberonului.
Twistshake Anticolici
Daca te intereseaza un biberon ieftin si bun, iti propunem acest sistem anticolici marca Twistshake, cu un design inovator menit sa iti usureze viata si sa ii asigure copilului tau o hranire adecvata, in deplina siguranta si cu maximum de confort.
Din set fac parte un biberon de 260 ml cu tetina si capac, un recipient cu capac pentru pastrearea unei portii de lapte praf si o sita speciala, care se va introduce in biberon si care este eficienta in dizolvarea eventualelor cocoloase formate, utila si in cazul formulelor de lapte antireflux, cu densitate mai mare, sau pentru momentul in care incepi sa adaugi o cantitate mica de cereale in laptele copilului.
Biberonul are o forma ergonomica si este prevazut cu sistem easy grip, multumita caruia este usor de tinut si de manevrat. El este confectionat din plastic rezistent, fara BPA, si este disponibil, ca intregul set de altfel, in nu mai putin de 7 variante cromatice. Tetina marimea M este destinata bebelusilor incepand cu varsta de 3 luni si este protejata prin intermediul capacului usor de montat si scos.
Avantaje:
Este un set complet, adecvat si pentru iesirile in oras.
Biberon cu capacitate relativ mare, adecvat si pentru copiii mai marisori.
Forma ergonomica si sistem easy grip pentru manevrare usoara.
Disponibil la un pret avantajos, in mai multe variante de culoare.
Dezavantaje:
Sita trebuie curatata cu multa atentie dupa fiecare folosire.
Philips-AVENT SCF690/17
Philips-Avent SCF690/17 este un biberon de capacitate medie (125 ml), realizat din polipropilena, ceea ce inseamna ca este usor si rezistent, riscul de a se sparge fiind cu mult redus. Totodata, materialul din care este fabricat nu contine BPA, altfel spus produsul nu reprezinta deloc un atentat la sanatatea bebelusului.
Mai mult decat atat, este echipat cu o tetina care se bucura de un design inovator cu petale, pentru incepere naturala a hranirii similara cu alaptarea de la san, fapt care se traduce printr-un confort maxim pentru cel mic. Tetina este anti-colici, impiedicand ingerarea aerului de catre bebelus odata cu laptele si prevenind aparitia durerilor abdominale, si are forma de sfarc. Este confectionata din silicon.
Sticla are o forma ergonomica, fiind usor de tinut si de strans in orice directie, atat de catre tine, cat si de cel mic. Pe langa aceste aspecte, este facil de asamblat si curatat, motiv pentru care se numara printre cele mai bune biberoane.
Avantaje:
Este prevazut cu sistem anti-colici, aerul fiind directionat catre biberon si nu catre burta copilului.
Tetina recreaza forma unica a sanului.
Materialul din care sunt realizate sticla si tetina nu contine BPA.
Are forma ergonomica si gat larg, pentru o umplere facila si curatare usoara.
Dezavantaje:
Capacitatea mica il recomanda exclusiv pentru nou-nascuti.
Philips-AVENT SCF673/17
Ca proaspata mamica, ai de facut multe alegeri, iar biberonul face parte cu siguranta dintre acestea. Ca atare, daca vrei ca bebelusul sa se bucure de un flux continuu de lapte, fara efort si fara a ingera aer, produsul Philips-AVENT SCF673/17 iti sta la dispozitie. Alcatuit dintr-o sticla de calitate farmacopee din Franta, termorezistenta, si dintr-o tetina confectionata din silicon, in forma de sfarc, produsul este igenic, sanatos si nu schimba gustul hranei.
De altfel, aceste aspecte sunt lesne de demonstrat, mai ales ca nu contine BPA si este echipat cu un sistem anti-colici avansat cu doua supape inovatoare, al carui rol este acela de a reduce cat mai mult aerul inghitit de copii odata cu laptele.
Pe scurt, riscul aparitiei unui disconfort fizic in timpul alaptarii sau dupa este minimalizat. Biberonul se bucura de o forma ergonomica si un gat larg, fiind usor de utilizat si igenizat, si are o capacitate de 260 de ml.
Avantaje:
Este un biberon eticheta BPA Free, protejand copilul de boli grave.
Tetina este din silicon, desi se pastreaza bine in timp si se igenizeaza usor.
Biberonul este rezistent la caldura si la socuri termice, putand fi depozitat in frigider.
Dispune de sistem anti-colici avansat, pentru prevenirea crampelor.
Dezavantaje:
Fiind realizat din sticla, cantareste mai mult si se sparge usor.
Cum se foloseste un biberon?
In ceea ce priveste biberoanele, lucrurile nu sunt atat de dimple pe cat par. Exista numeroase reguli de intretinere de care trebuie sa tii cont pentru ca acestea sa nu se transforme inpotentiale surse de imbolnavire.
Dupa cumparare
Dupa cum precizeaza si producatorii, inainte de prima utilizare, indiferent de modul in care a fost ambalat, biberonul trebuie foarte bine curatat. Pentru aceasta il vei spala, atat la interior, cat si la exterior, cu apa calduta cu detergent de vase si cu o perie speciala pentru biberoane. Dupa mai multe clatiri temeinice, biberonul va fi sterilizat: in sterilizator, la rece sau la microunde, in functie de metoda pe care o folosesti tu de obicei.
Spalarea cu detergent este foarte importanta, deoarece producatorii aplica pe suprafata plasticului un film protector care trebuie indepartat, inainte de prima utilizare.
Igienizarea biberonului
Laptele praf reconstituit trebuie consumat in interval de 30 minute dupa reconstituire, sau va fi aruncat. Din motive de igiena, se recomanda ca imediat dupa ce copilul a terminat de mancat, biberonul sa fie spalat cu apa si detergent de vase si clatit.
Specialistii insista ca pana la varsta de un an este important sa sterilizezi biberoanele, prevenind astfel contactul bebelusului cu bacterii cu potential patogen important care se pot dezvolta in resturile de lapte eventual ramase pe peretii recipientului. Daca nu vrei sa investesti intr-un aparat dedicat, te poti limita la fierberea recipientelor insotite de tetine si capace, timp de 10 minute.
Daca spatiul si situatia financiara ti-o permit, poti opta pentru un sterilizator de biberoane care sa faca aceasta treaba pentru tine, cu precizarea ca ai avantajul unei piese dedicate care iti face treaba cu mai putine batai de cap.
Accesorii suplimentare pentru utilizatorii de biberoane
Probabil ca unul dintre cele mai cautate si mai folosite accesorii atunci cand vine vorba despre hranirea bebelusului cu biberonul este incalzitorul de biberoane. Cu ajutorul lui, laptele copilului va avea mereu temperatura potrivita, fara ca tu sa treci prin cicluri alternative de incalzire / racire a continutului, pana te declari multumita si pe fundalul sonor al unui sugar nervos si flamand.
Multi parinti opteaza sa achizitioneze si un uscator special pentru biberoane, datorita caruia sticlele si tetinele stau in pozitia perfecta pentru o uscare rapida, fara sa fie in pericol sa cada si fara sa intre in contact cu restul veselei familiei.
In cazul in care ai cumparat biberoanele separat, e cazul sa investesti de asemenea intr-o perie pentru biberoane; este singurul mod sigur si fiabil prin care poti curata temeinic interiorul sticlelor.
Tuturor ne place sa ne pastram mobilitatea, de aceea o geanta izoterma in care sa poti pastra apa pentru prepararea laptelui praf, la o temperatura placuta, in timpul plimbarilor mai lungi, este un alt accesoriu oarecum obligatoriu pentru orice familie.
Intretinerea biberoanelor
Cel mai adesea, cea mai sensibila parte a ansamblului reprezentat de biberon este tetina, caci ea este supusa celui mai mare stres. In momentul in care aceasta da si cele mai discrete semne de uzura, ea trebuie inlocuita. Fiecare brand de biberoane comercializeaza si tetine de rezerva, deci nu ar trebui sa fie greu sa o gasesti pe cea potrivita pentru “flota” ta de recipiente.
In cazul in care ai optat pentru biberoane de plastic, ele merita o atentie speciala. In primul rand, pentru a le curata vei folosi exclusiv perii cu fire moi, care sa nu zgarie materialul. Eventualele zgarieturi sunt un mediu perfect pentru dezvoltarea bacteriilor, asadar in momentul in care observi ca au aparut, sau daca plasticul a inceput sa se matuiasca, inseamna ca a venit momentul sa investesti intr-o noua piesa si sa renunti la cea veche.