Cele mai bune marsupii ergonomice – Recomandarile noastre pentru 2024
Confortul si siguranta sunt doua aspecte esentiale atunci cand vorbim de bebelusi. Pentru mamici e o noua etapa a vietii, iar placerea de a-ti simti puiul aproape atunci cand iesi la o plimbare nu se poate compara cu nimic. Daca urmeaza sa ai un copil, atunci trebuie sa investesti intr-un marsupiu ergonomic. Noi am studiat ofertele din mediul online si am pregatit o lista cu cele mai populare modele de pe piata. Prima pozitie e ocupata de Manduca XT, un sistem de purtare care e potrivit din primele zile, pana cand cel mic are o greutate de 20 kg. El este confectionat din bumbac, e ajustabil, asigura pozitia M a picioarelor si are un design inovativ, pentru a nu forma cute. Pe locul 2 am plasat Trepo MRSP1-1, un alt model interesant.
Tabel de comparatie
Marsupiul acesta e unul ergonomic cu adevarat, el oferind confort atat bebelusului, cat si mamei, datorita modului in care e confectionat. Poate fi ajustat in functie de greutatea micutului si de circumferinta corpului mamei, e simplu de utilizat, e confectionat din bumbac in proportie de 100% si se prinde cu ajutorul unor cleme din plastic dur.
E un sistem de purtare a bebelusului ce necesita alocarea unui buget mai generos, fiind mai scump comparativ cu alte modele din aceasta lista.
Acest marsupiu e o investitie ce isi merita banii daca vrei cu adevarat un sistem de purtare ergonomic si calitativ.
E un marsupiu confortabil, cu perna de sustinere in zona lombara pentru mamica si in zona capului pentru bebelus, se ajusteaza pentru a fi cat mai comod si pentru a permite o pozitionare cat mai corecta si se prinde cu usurinta, gratie unor cleme din plastic. E confectionat din bumbac si se curata cu usurinta.
Pentru un plus de siguranta, trebuie utilizat dupa ce bebelusul atinge greutatea de 3-3.5 kg, pentru ca bebele sa stea cu adevarat confortabil.
Sistemul acesta e confortabil atat pentru copil, cat si pentru mama si poate fi achizitionat la un pret accesibil si pentru cei cu un buget mai mic.
Ajustabil, confectionat din materiale de cea mai buna calitate si dotat cu gluga, insertii de protectie si bretele ce pot fi plasate in X sau paralel, acest sistem de purtare va fi comod si pentru bebelus, dar si pentru mamica. Este fabricat din bumbac organic, fapt dovedit de certificarea GOTS.
Nu este recomandat in cazul copiilor care au o inaltime mai mica de 50 cm si o inaltime a panoului dorsal mai mica de 30 cm.
Confortabil, ajustabil, realizat din materiale de cea mai buna calitate si potrivit pentru bebelusii de 50-98 cm, cu panou dorsal de 30-45 cm.
Pareri despre cele mai bune marsupii ergonomice
Marsupiu ergonomic Manduca
Manduca XT
Foarte multe mamici considera ca acesta ar fi unul dintre cele mai bune marsupii ergonomice. Are marele avantaj al faptului ca poate fi utilizat de la 3.5 kg, pana cand puiul de om are 20 kg, ceea ce inseamna ca va putea fi utilizat atat cat va fi necesar, deoarece aceasta greutate copilul o atinge in jurul varstei de 4-5 ani, cand deja nu mai are nevoie de un astfel de marsupiu.
Un alt mare avantaj cu care vine acest produs e faptul ca e ajustabil. El poate fi reglat cu mare usurinta, baza fiind reglabila la orice dimensiune intre 16 si 50 cm. Ajustarile pot fi facute chiar si atunci cand bebele e in sistem, iar prinderea marsupiului de corp se face cu ajutorul unor bretele late, cu cleme din plastic, care pot fi ajustate pe corpul mamei de la circumferinta de 64 cm pana la 140 cm.
Sistemul acesta de purtare e confectionat din bumbac in proportie de 100%. Este de culoare gri, cu detalii negre si portocalii. Bebele va sta foarte bine la interior, iar pozitia picioarelor va fi cea corecta, in M. Marsupiul e dotat si cu gluga, in cazul in care e necesar.
Manduca First Pure Cotton
Un model indragit de marsupiu ergonomic Manduca este acest produs care se bucura de numeroase recenzii apreciative din partea cumparatorilor. Conceput in asa fel incat sa poata fi folosit de la nastere, pana la o greutate maxima de 20 kg, modelul este confortabil si sanatos pentru orice micut.
In primele luni de viata, confortul si siguranta micutului sunt asigurate de varianta de purtare “marsupiu ergonomic pentru nou nascut” in care se utilizeaza insertul pentru punte, mai ingust decat puntea principala, iar panoul reglabil este extins pana la inaltimea sa maxima, ceea ce ofera sprijin si pentru capul bebelusului. Pentru copiii ceva mai mari, puntea poate fi aleasa astfel incat ei sa beneficieze de confort si dupa varsta de 18 luni.
Nu degeaba fiind considerat unul dintre cele mai bune marsupii ergonomice, Manduca First Pure Cotton este confectionat exclusiv din bumbac organic, iti ofera 3 pozitii de purtare in functie de varsta si preferinte, faciliteaza alaptarea discreta si iti permite sa il adaptezi pentru orice tip de constitutie a adultului, gratie sistemelor de catarame, capse si fermoar fara nichel. Ajustarea pozitiei celui mic se realizeaza cu multa usurinta, cu bebelusul asezat in marsupiu, si este suficient de intuitiva incat sa nu ridice nici un fel de probleme.
Marsupiu pentru bebe mic, ergonomic
Trepo MRSP1-1
Daca nu iti permiti sa investesti foarte mult intr-un sistem de purtare pentru bebe, si vrei un marsupiu ergonomic, ieftin si bun, iti recomandam acest produs. El e usor de prins de corpul mamei, deoarece are bretele groase, care se inchid cu ajutorul unor cleme din plastic. Acestea pot fi pozitionate paralel sau in X, in functie de cat de comod este pentru mamica. Exista si un suport lombar la acest produs, care va creste si mai mult gradul de confort.
Acest marsupiu poate fi utilizat de cand copilul e foarte mic, pana cand ajunge sa aiba 20 kg, asadar, nu va trebui schimbat cu altul cand bebelusul va creste. El permite o pozitie corecta in interior, permite reglarea astfel incat sa fie confortabil pentru kilogramele copilului, iar micutul poate fi plasat cu fata, cu spatele sau pe diagonala. Are si perna pentru gat, ceea ce va duce la un grad de confort si mai mare.
Sistemul acesta de purtare este realizat din bumbac tricotat. El se spala cu mare usurinta. E dotat si cu gluga si se livreaza impreuna cu o gentuta pentru depozitarea diverselor lucruri.
Marsupiu ergonomic Isara
Isara Ergonomic Quick
Multe mamici spun ca acesta e cel mai bun marsupiu ergonomic si nu e de mirare acest lucru, avand in vedere caracteristicile pe care le are. El este ajustabil, astfel incat persoana care il poarta sa il regleze cat mai confortabil, are bretele ce pot fi pozitionate paralele sau in X si se inchide cu ajutorul unor cleme din plastic.
Acest marsupiu este confectionat din bumbac organic si este certificat GOTS, fiind potrivit pentru toate sezoanele. Bebele poate fi purtat in el intr-un mod confortabil atata timp cat are o inaltime de 50-98 cm si o inaltime a panoului dorsal de 30-45 cm.
Marsupiul acesta ii ofera confort bebelusului si prin faptul ca are o captuseala suplimentara in zona unde se plaseaza picioarele. El e dotat si cu gluga, ce va proteja atunci cand vremea nu e tocmai prietenoasa. Trebuie spalat doar atunci cand e musai necesar, iar daca vrei sa folosesti masina de spalat automata ai grija sa inchizi cataramele si sa folosesti un program pentru rufe delicate.
Isara Toddler Organic Full Wrap Conversion
Un marsupiu pentru bebe, ergonomic, te poate scuti de numeroase batai de cap si poate fi un bun aliat in ceea ce priveste mobilitatea ta si a copilului pe perioada primilor ani de viata, prin urmare venim cu o noua propunere, destinata de data aceasta nu neaparat celor foarte mici, ci mai degraba unui segment de varsta lasat, putin, la “coada” de catre producatori.
Puntea acestui model este reglabila intre 35 si 45 cm; panoul din spate se poate ridica intre 39 si 50 cm. Daca adaugam faptul ca panoul poate fi ajustat asimetric, iar bretelele pot fi reglate pentru alaptare la cerere, rezulta ca iti propunem un model foarte adaptabil si confortabil. Cataramele de prindere sunt dublate de benzi de velcro, astfel ca ajustarile se realizeaza rapid, si odata reglate, garanteaza o atasare ferma si de incredere.
Produsul este confectionat din bumbac organic 100%, certificat GOTS; din punct de vedere al ergonomiei, beneficiaza de certificare Hip Dysplasia Institute; siguranta este garantata de certificarea EN 13209-2:2014. Utilizarea sa este recomandata pentru copiii incepand cu varsta de 8 luni, si pana la 4 – 5 ani. Si nu puteam incheia fara sa mentionam si designul foarte atractiv, de inspiratie populara transilvaneana, element care ne-a facut sa ne simtim mandri.
Marsupiu Chicco ergonomic
Chicco Boppy
Un marsupiu ergonomic Chicco poate fi foarte atractiv pentru cumparatori din doua motive principale: pretul foarte accesibil pentru un produs din aceasta gama, la pachet cu semnatura unui brand cunoscut, unul dintre cele consacrate deja pe piata de produse pentru bebelusi si parinti.
Discutam despre un produs simplu si fiabil, care garanteaza pozitia confortabila si sanatoasa a bebelusului, cu conditia efectuarii corecte a reglajelor. In plus, acest marsupiu ergonomic Chicco ofera avantajul unei depozitari foarte compacte, in saculetul propriu, atunci cand nu este folosit. Recomandat de la nastere, pana la o greutate maxima de 15 kg, Boppy va fi un prieten de nadejde pentru o perioada de macar 18 luni, dar probabil si mai tarziu.
Multumita conceptului interesant, modelul iti ofera 2 variante de purtare, cu bebelusul amplasat in fata parintelui, sau in spatele acestuia. Reglajele sunt usor de efectuat, de la centura din talie pana la bretelele largi pentru umeri, toate fiind reglabile pentru un plus de confort. Beneficiezi chiar si de un buzunarel cu fermoar pozitionat pe talie, in care vei putea depozita maruntisuri de care ai nevoie la indemana, astfel ca putem spune ca in gama de marsupii ergonomice ieftine si bune, acest model este o alegere inteleapta.
Marsupiu ergonomic Boba
Boba 4GS Tweet
Multe persoane experimentate, care au avut ocazia de a testa mai multe produse din aceasta categorie, si-au exprimat preferinta catre un marsupiu ergonomic Boba, apreciind calitatile acestuia, in comparatie cu alte modele disponibile pe piata. Confectionat din bumbac 100%, el este confortabil indiferent de anotimp; gluga pentru somn, buzunarul cu fermoar si alte asemenea mici accesorii justifica incantarea utilizatorilor.
Ca orice marsupiu pentru bebe, ergonomic, modelul ofera optiuni de purtare in fata sau in spate, in functie de varsta si de preferintele adultului. El li se adreseaza bebelusilor cu greutati intre 3.2 kg si 20.4 kg, fiind utilizabil de la nastere, pana dupa varsta de 4 ani. Multumita insertului special pentru nou-nascut, produsul este confortabil chiar si pentru cei mai mici beneficiari. In plus, panoul ceva mai inalt deca al altor modele din gama, garanteaza un sprijin de calitate superioara pentru copil.
In cazul celor mai mari, poti folosi curelusele atasate centurii din talie, ca punct de sprijin suplimentar, pentru mentinerea pozitiei in M. Si pentru acest segment de varsta, panoul inalt se dovedeste din nou avantajos. In plus, optiunile de reglare fac ca Acest marsupiu ergonomic la pret bun sa poata fi folosit cu acelasi succces de orice adult, indiferent de constitutie.
Marsupiu ergonomic Plus
Marsupi Plus
Intr-un marsupiu ergonomic Plus, bebelusul tau va sta confortabil inca din primele sale zile de viata. Special conceput pentru cei mai mici dintre beneficiari, el are o punte ceva mai ingusta decat a altor modele, ceea ce ajuta la mentinerea pozitiei fiziologice in M. In interior exista un insert pentru nou-nascut, astfel incat acesta sa stea confortabil si in siguranta incepand de la greutatea de 3.5 kg.
Confectionat din bumbac 100% bio, acest sistem de purtare este placut de purtat; contactul sau cu pielea este racoros atat pentru copil cat si pentru mama, astfel ca nu exista pericolul de supraincalzire vara. Avand in vedere categoria de varsta careia i se adreseaza, merita sa stii ca ofera sustinere perfecta atat la nivelul spatelui celui mic, cat si a capusorului, sprijinul fiind ajustabil.
Odata ce bebelusul creste putin, suficient cat sa isi sustina bine capul, Marsupi Plus poate fi purtat si pe sold, si in spate. Reglajele se fac cu o combinatie de centuri si velcro, fiind mai rapide si mai comode decat cele care se bazeaza exclusiv pe catarame. Pentru a fi sigura ca achizitia ta se potriveste cu constitutia pe care o aveti voi, parintii, verifica tabelul cu masuri (intre S sii XXL), pentru maximum de compatibilitate.
Marsupiu ergonomic nou nascut
Liliputi Rainbow Line Feather
Acest sistem de purtare nu este numai absolut superb si potrivit atat pentru fete, cat si pentru baieti, ci si practic, usor de reglat si confortabil de purtat. Marsupiul ergonomic este proiectat in asa fel incat sa poata fi folosit din prima zi de nastere, de la o greutate minima de 3.5 kg, pana la 4-5 ani, sau un maxim de 20 kg. Principalele atribute care garanteaza aceasta functionalitate extinsa sunt reprezentate de puntea reglabila dintre picioare, si de panoul din spatele copilului, si el avand dimensiuni reglabile.
Daca ne referim la panou, el este moale si flexibil, permitand formarea curburii fiziologice a spatelui; dimensiunile sale pot varia intre 35 si 44 cm. Puntea poate fi utilizata cu insertul pentru nou-nascut, ca atare, caz in care masoara 33 cm, sau adaugandu-i insertul de largire, care ii creste latimea la 48 cm. Astfel se garanteaza o pozitie corecta a copilului, chiar si atunci cand acesta se apropie de greutatea maxima suportata de catre marsupiu.
Liliputi poate fi purtat in fata, in spate sau pe un sold, in functie de modul de montare si reglare a centurilor. Cataramele permit ajustarea rapida a lungimii fiecarei bretele in parte, in asa fel incat sa “crute” spatele adultului de suprasolicitari exagerate. Repartizarea uniforma a greutatii pe coloana si in zona taliei este de mare ajutor pentru a preveni durerile de spate, chiar si la persoanele care au probleme cu coloana. Gluga este considerata extrem de practica de catre parinti, ea ajutand la protejarea bebelusului de vant sau de soare. Daca ne referim la materiale, partea interioara a marsupiului este confectionat din bumbac 100% bio nevopsit, in timp ce partea care e la vedere e fabricata din bumbac 100%, vopsit cu vopseluri certificate conform standardului GOTS (Global Organic Textile Standard). Instructiunile detaliate de utilizare din manual sunt foarte practice ca sa intelegi cum te poti bucura de toate facilitatile pe care ti le ofera acesta.
Avantaje:
Potrivit de la nastere, pana la 20 kg, deci 4-5 ani.
Design modern, vesel, colorat, usor de asortat la o mare varietate de tinute.
Panou reglabil in asa fel incat sa fie adecvat indiferent de varsta.
Fabricat din materiale naturale, tratate cu vopseluri organice.
Dezavantaje:
Unii parinti sustin ca le este greu sa inchida cureaua care uneste la spate cele doua bretele pentru umeri.
Marsupiu ergonomic Wallaboo
Wallaboo Easy Comfort Stripe Blue
Un marsupiu ergonomic Wallaboo satisface nevoia parintilor de a transporta bebelusul intr-un sistem mai confortabil decat un carucior, a bebelusului de a sta la pieptul mamei, si a oricarui cumparator, de a investi intr-un produs accesibil din punct de vedere financiar. Discutam despre un produs care poate fi folosit de la nastere si pana la implinirea varstei de aproximativ 18 luni sau, in functie de dimensiunile copilului, pana la o greutate maxima de 15 kg.
Produsul este confectionat din bumbac rezistent, ceea ce asigura un nivel superior de ventilatie. Spre deosebire de alte modele, acesta nu necesita utilizarea nici unui insert pentru nou-nascuti, puntea fiind suficient de ingusta pentru acestia. Reglajele se fac cu usurinta, multumita benzilor cu scai rezistente. De altfel, produsul detine certificare de siguranta BS EN 13209-2.
Si parintele sau adultul care il poarta va fi scutit de dureri de spate; marsupiul poate fi montat in fata sau pe un sold si este echipat cu o centura foarte lata, care distribuie foarte eficient greutatea celui mic pe intregul bazin. In plus, bretelele late si bine captusite, care se incruciseaza in spate, repartizeaza si ele greutatea uniform la nivelul spatelui. Intretinerea piesei este usoara: e suficient sa o speli la masina, conform indicatiilor de temperatura de pe ambalaj.
Alte produse recomandate, momentan indisponibile:
Boba Carrier 4G
Boba Carrier este un alt tip de marsupiu ergonomic la un pret bun, care a facut istorie printre mamici…si tatici. Poate unul dintre cele mai atractive lucruri legate de acest model este ca poate fi folosit inca din prima zi de viata, si pana la o varsta mult mai mare decat alte sisteme, caci sustine cu succes pana la 20 kg. Datorita constructiei interesante, sistemul poate fi purtat atat in fata mamei – unde faciliteaza alaptarea – cat si in spate, pentru copiii mai mari sau drumurile mai indelungate. De acum luarea bebelusilor si chiar a copiilor mici, care obosesc repede, in calatorii lungi, eventual in natura, pe munte, nu mai reprezinta o provocare.
Boba este confectionata din bumbac 100%, avand in interior un insert de tipul marsupiu – in – marsupiu, care il tine pe nou-nascut intr-o pozitie fiziologica, de M, cu genunchii usor ridicati si picioarele indepartate, pozitie potrivita pentru prevenirea displaziei de sold, si chiar pentru corectarea deviatiilor mici de la standard. Largind doar putin bretelele, micutul tau poate fi alaptat ori de cate ori doreste, in mod discret; nimeni nu va sti ce faceti voi de fapt acolo.
Boba are o gluga care protejeaza copilul de vant prea puternic, de soare sau de priviri curioase, dar si un un set de cureluse pentru picioare, care sa sustina membrele copiilor ceva mai mari, care pot obosi daca le tin intr-o pozitie atarnata. Datorita lor, pozitia sanatoasa este incurajata in continuare, chiar si dupa depasirea fazei de bebelus. Pentru confortul parintilor, trebuie sa stii ca sistemul este echipat cu bretele de umar late si captusite, cu o centura captusita pentru talie, dar si cu cateva buzunarase in care sa poti pastra accesorii micute, pe care vrei sa le ai la indemana.
Avantaje:
Durata mare de utilizare, pana la o greutate de 20 kg.
Nu presupune investitii suplimentare in extensii sau alte accesorii.
Mentine pozitia fiziologica a bebelusului, pentru sanatatea scheletului.
Favorizeaza alaptarea discreta, oricand isi doreste bebelusul.
Dezavantaje:
Panoul este foarte inalt, ceea ce poate fi coplesitor in zilele foarte calduroase.
ErgoBaby 360
Ergobaby este unul dintre cele mai cunoscute branduri de pe piata de marsupii ergonomice, el fiind unul dintre primii producatori de asemenea sisteme de purtare structurate. Ergobaby Original este unul dintre cele mai bine vandute produse din categorie, dar de data aceasta iti vom prezenta unul dintre cele mai recente modele lansate pe piata: Ergobaby 360, singurul sistem de purtare ergonomic in care bebelusul poate fi tinut, pentru perioade limitate de timp, si cu fata catre lume – un element de noutate important mai ales din punct de vedere practic, pentru copiii ceva mai reticenti la schimbare, care se pot obisnui astfel treptat cu sistemul de purtare, in timp ce continua sa exploreze nestingheriti lumea.
Dispozitivul poate fi purtat in 4 pozitii diferite, adaptate in functie de varsta si de greutatea copilului: in fata, cu fata spre parinte, in fata, cu fata catre exterior, pe un sold sau in spate. Pentru ca latimea sezutului poate fi ajustata, sistemul poate fi purtat inca de la nastere; varsta maxima indicata de catre producator este de 3 ani, dar iti recomandam sa te orientezi mai degraba dupa greutatea maxima suportata, care este de 15 kg.
Ergobaby nu isi tradeaza clientii, obisnuiti cu confortul deosebit al acestor sisteme de purtare, caci bretelele si centura din talie sunt late, captusite si usor reglabile, pentru o distribuire uniforma a greutatii copilului pe scheletul adultului care il poarta. Pentru bebelusi, sistemul include un suport special pentru cap, reglabil, extrem de practic in momentul in care micutii adorm, si o gluga care ofera protectie, dar care o si “ascunde” pe mamica de ochii curiosi atunci cand alapteaza. Produsul este confectionat din fibre naturale, bumbac 100%, si poate fi curatat in masina de spalat – element practic important pentru mamicile care au si asa destule pe cap.
Avantaje:
Este singurul SSC care iti permite sa transporti bebelusul si cu fata spre lume.
Adecvat de la nastere pana la o greutate de maxim 15 kg.
Include elemente special concepute pentru confortul adultului purtator.
Confectionat exclusiv din fibre naturale.
Dezavantaje:
Pretul de achizitie este ceva mai mare decat al altor modele din gama.
Ghid de cumparare
Despre beneficiile purtarii bebelusilor s-a scris mult si probabil ca se va mai scrie, caci pentru parintii moderni, din lumea puternic industrializata, acest gen de solutie simpla poate parea de-a dreptul miraculoasa. Totusi, sa alegi cel mai bun marsupiu ergonomic pentru tine si bebelusul tau, care sa raspunda tuturor asteptarilor pe care le ai, nu este neaparat o sarcina simpla. De aceea, am redactat acest ghid care iti va fi de ajutor in a lua cea mai buna decizie pentru voi.
Tip: Oferta de pe piata include un numar variat de produse diferite care fac parte din categoria marsupiilor ergonomice, de aceea consideram ca e o idee buna sa pleci la drum familiarizat cu optiunile pe care le ai la dispozitie.
Wrapul elastic se potriveste cel mai bine pentru nou-nascuti si bebelusi foarte mici, cu greutatea intre 3 si 8 kg. Ele arata ca niste bucati lungi de material textil, iar legarea lor poate parea complicata, dar odata ce ai apucat sa o exersezi de 2-3 ori, vei vedea ca e logica si simplu de realizat. Din pacate, ele nu sunt potrivite pentru purtarea bebelusului in spatele mamei.
Alternative la wrapul elastic sunt Ergobaby Wrap, care e confectionat dintr-un material cu o elasticitate ceva mai redusa, ceea ce il face utilizabil inclusiv pentru copii care cantaresc pana la 14 kg, si Manduca Sling, confectionata din jerseu si bumbac 100%, si care nu contine elastan, ceea ce o face suportabila pe timp de vara.
Wrapul tesut poate fi confectionat dintr-o varietate ceva mai mare de fibre: bumbac, in, bambus, canepa, lana si chiar matase. El este adecvat inclusiv copiilor mai mari si poate fi folosit cu ajutorul unor legaturi simple sau complexe, pentru purtarea micutilor atat in fata, cat si in spate.
Slingul cu inele este o alternativa potrivita pentru iesiri scurte impreuna cu copii care nu se hotarasc daca vor sa mearga pe jos, sau daca prefera sa fie tinuti in brate. Desi nu il recomandam pentru plimbari pe munte, in oras poate fi o alternativa placuta si relaxanta, cu mai putine batai de cap.
Mei Tai-ul s-a raspandit in intreaga lume, pornind de la un model australian. De altfel, el reprezinta sursa de inspiratie pentru mai modernele sisteme de purtare structurate, si ele cu mare succes pe piata. Bretelele si centura din talie sunt confectionate din fasii de material si se leaga de catre adult, in loc sa se inchida cu ajutorul cataramelor. Majoritatea sunt dimensionate sa sustina greutati de maxim 12 – 14 kg.
Sistemele de purtare structurate, denumite si SSC-uri, includ printre altele, pe celebrele Manduca, Ergobaby si Tula. Multumita structurii aparte, ele pot fi purtate si in fata, si in spate, si pe un sold, in functie de preferinte si de varsta copilului. Reglajele sunt usor de realizat. Unele modele sunt adecvate inclusiv de la nastere, in timp ce altele sunt mai potrivite de la 4 sau de la 6 luni.
Nu putem incheia fara sa le dam o veste buna si parintilor de gemeni, adesea convinsi ca este nevoie de doi adulti ca sa scoata la plimbare doi bebelusi in astfel de marsupii. Exista pe piata un produs special conceput pentru aceste familii, care se numeste TwinGo, si care permite purtarea simultana a unui bebelus in partea din fata, si a celuilalt in spate.
Siguranta: Dupa cum te-am obisnuit, probabil, consideram ca cel mai important element este legat de siguranta bebelusului. Comunitatea internationala de babywearing a stabilit o serie de reguli de care trebuie sa tii cont. Precizam ca utilizarea sistemelor ergonomice de transport este considerata o activitate sigura pentru bebelusi; totusi, exista cateva masuri de precautie pe care este util sa le respecti.
Este esential sa verifici ca, in orice moment, caile respiratorii ale bebelusului sa fie deschise. Pentru asta, trebuie sa te asiguri ca sistemul de prindere este corect reglat, permitandu-ti sa il saruti pe bebe pe crestet fara sa faci efort in acest sens, si ca micutul nu sta cu barbia in piept. In cazul sugarilor, recomandarea este ca ei sa fie mentinuti la orizontala doar cat timp se hranesc, dupa care sa fie din nou asezati in pozitie verticala.
In unanimitate, pareri despre cele mai bune marsupii ergonomice sustin ca ele trebuie sa ofere o sustinere adecvata pentru spatele, gatul si capul bebelusului, in functie de varsta copilului. Picioarele copilului trebuie sa fie confortabil departate, cu genunchii mai sus decat sezutul, intr-o pozitie care aminteste, daca vrei, de efectuarea genuflexiunilor.
In zona spatelui, materialul trebuie sa fie subtire si flexibil, astfel incat sa permita realizarea curburii fiziologice a coloanei. In cazul bebelusilor foarte mici, care inca nu isi controleaza muschii gatului ca sa isi sustina capul, sistemul de purtare ales poate oferi diverse solutii, cel mai adesea sub forma unei fasii subtiri de material care ofera suport pentru cap.
Asigura-te ca stii cum sa folosesti corect produsul ales; o intalnire a comunitatii locale te poate ajuta in acest sens. Verifica, mereu, sistemul de purtare ca sa identifici eventuale zone deteriorate, cusaturi slabite, curele rasucite si asa mai departe; ele pot reprezenta un risc pentru bebelus, sau pot fi, pur si simplu, incomode pentru tine.
Nu face improvizatii cu sistemul de purtare pentru care ai optat si nu il folosi pe post de element de siguranta. Marsupiul nu poate, sub nici o forma, sa inlocuiasca scaunul de masina, dupa cum nu reprezinta un dispozitiv flotabil si nu ar trebui folosit de exemplu intr-o barca.
Daca esti la primele fixari ale sistemului de purtare, mai ales daca intentionezi sa il pui pe bebe in spate, prezenta unei alte persoane poate fi de mare ajutor, ca sa eviti accidentele si sa iti diminuezi emotiile. O alta solutie este sa faci asta stand asezata pe pat, sau coborand pana la nivelul solului. Te asiguram ca doar primele incercari sunt mai dificile; apoi, te obisnuiesti cu ce e de facut, iar lucrurile devin mult mai simple si mai sigure.
Varsta bebelusului: Este un element foarte important de care trebuie sa tii cont atunci cand alegi sistemul de purtare pe care urmeaza sa il folosesti. De pilda, wrapul elastic este confortabil, adecvat si usor de folosit atunci cand bebelusul este foarte mic, dar dupa varsta de 6 luni, elasticitatea deosebita a materialului face ca lucrurile sa devina dificile pentru mama.
Wrapul tesut, recomandat dupa varsta de 6 luni, poate fi utilizat si la un nou-nascut, insa este mai dificil de reglat in asa fel incat sa fie confortabil. Marsupiul este o alternativa adecvata si pentru copiii foarte mici, insa durata sa de utilizare este limitata, mai ales daca ai un copil cu crestere rapida. Prin urmare, e bine sa te orientezi tinand cont de acest aspect, caci degeaba investesti intr-un marsupiu ergonomic la un pret bun, daca il vei folosi doar cateva luni.
Cele mai multe modele pot fi utilizate pana la varsta de 3 ani, caci ulterior, picioarele copilului devin prea lungi pentru puntea de sustinere care sprijina sezutul, iar obtinerea pozitiei “broscuta” urmarita, devine dificila. Unele modele, insa, pot fi folosite si dupa acest punct, multumita achizitiei separate a unor suporturi moi pentru picioare.
Un bun exemplu este boba, care are varianta unor prelungiri elastice in care sa se sprijine talpile copilului, ceea ce ii tine acestuia picioarele mai fixe, cu genunchii usor ridicati, pana la varsta de aproximativ 5 ani.
Materiale: Preferatele producatorilor – si ale parintilor – sunt materialele cat mai naturale, care permit circulatia aerului si lasa pielea sa respire. Bumbacul este una dintre primele optiuni, iar daca esti dispus sa platesti un ban in plus, pot investi chiar in sisteme de purtare din bumbac organic. Alternative naturale utilizate mai sunt si canepa, inul, bambusul, lana sau chiar matasea naturala.
Unele dintre modele au straturi mai groase de material, care ofera si un oarecare grad de protectie termica. Altele, cum este Boba Air au, din contra, un strat foarte subtire de material ca suport in zona spatelui, fiind usor tolerabile si in timpul zilelor toride de vara.
Wrapul elastic va contine, in compozitia sa, si un procent variabil de fibre elastice, care permit purtarea mai confortabila a nou-nascutului.
In cazul marsupiilor de tip SSC (soft structured carrier: Manduca, Ergo Baby sau Tula), exista si o serie de catarame cu ajutorul carora reglezi eficient lungimea curelelor de sustinere; ele sunt confectionate din material plastic rezistent la solicitari si sunt asemanatoare celor de pe rucsacii de munte.
Unele modele pot include un fermoar de plastic, care permite fie plierea glugii atunci cand ea nu e necesara, fie pastrarea la indemana a unui servetel sau a unei batiste, de pilda.
Accesorii si functii: Ideea sistemelor de purtare este ca ele ii ofera copilului un loc in care sa se simta protejat, de unde sa studieze lumea sau in care sa se “ascunda” cand se simte depasit de multitudinea de stimuli, si in care sa stea confortabil si intr-o pozitie sanatoasa. Accesoriile disponibile pentru acest gen de sisteme variaza uneori in functie de model, dar exista si produse universale, utilizabile indiferent de ce tip de marsupiu ai ales.
Pentru bebelusii care inca sunt tentati sa bage totul in gura, poti achizitiona un set de protectii pentru bretele. Ele au avantajul de a fi mai blande cu gura copilului, care e tentat sa le morfoleasca, si de a putea fi spalate mai repede, mai usor si mai frecvent decat ai dori sa cureti intreg marsupiul. Pentru sfaturi suplimentare despre curățarea și întreținerea accesoriilor pentru bebeluși, inclusiv marsupii, vizitați TuttoLucido, unde veți găsi o gamă largă de informații utile.
Unele modele sunt echipate cu o gluga, deosebit de utila la varsta la care bebelusul nu isi sustine inca perfect capul, atunci cand ploua sau cand bate vantul, sau cand pur si simplu micutul vrea sa traga un pui de somn. Recomandam prudenta atunci cand este foarte cald, caci ea prezinta riscul de supraincalzire.
Tot in functie de temperatura, poti opta si pentru o protectie exterioara de vreme rea. Ai de ales intre husele de iarna pentru manduca – ele se strecoara intre corpul tau si al bebelusului si acopera integral spatele acestuia, fiind uneori echivalentul unui combinezon – si hainele speciale pentru parinti “purtareti”, deosebit de largi in partea din fata, astfel incat a le poti incheia peste sistemul de purtare, cu bebelusul in interior. Fiecare parinte gaseste mai comoda una sau cealalta dintre variante, in functie de obiceiurile proprii.
Atunci cand doresti sa extinzi perioada de utilizare a sistemului de purtare, dupa cum am spus deja, unele dintre modele ofera posibilitatea atasarii unor suporturi moi si partial elastice pentru picioare, pentru mentinerea unei pozitii corecte si mai tarziu, cand se schimba raportul intre diferitele segmente ale corpului si membrelor.
Confort: Atata timp cat este vorba despre un sistem de purtare ergonomic, corect montat si ajustat, bebelusul sta confortabil in interior – acesta este un lucru pe care trebuie sa il ai mereu in minte. Desigur, exista si mici reguli la care sa fii atenta, de pilda, micutul trebuie imbracat cu pantalon si soseta, nu cu salopeta intreaga, caci in timpul transportului ea tinde sa se ridice si ar presa pe degetelele de la picioare.
Cu cate bretelele pentru umeri sunt mai late si mai bine captusite, cu atat purtarea este mai confortabila pentru adult, chiar daca este vorba despre un bebelus mai rotofei. De asemenea, centura din talie trebuie sa fie bine inchisa si corect ajustata, caci datorita ei, o buna parte a greutatii copilului este repartizata pe solduri, nu doar pe coloana.
Existenta unei bretele secundare care se incheie in dreptul omoplatilor este de ajutor pentru ca mentine cele doua bretele de umeri la o distanta adecvata una de cealalta, fara ca ele sa alunece in laterale.
Design: Desigur, fiind o piesa pe care o porti in public, este important ca ea sa iti fie pe plac. Inainte de a te grabi sa cumperi marsupii ergonomice la preturi bune, gandeste-te care sunt nuantele predominante in garderoba ta, care este stilul vestimentar pe care il adopti cel mai adesea si, deci, care e combinatia cromatica cea mai avantajoasa. Tine cont de faptul ca un sistem de purtare de culoare neagra sau inchisa, se va incinge mai mult in anotimpul cald, in timp ce unul alb se va murdari mult mai repede.
Mod de purtare: Teoretic, definitia marsupiului ergonomic implica ideea ca bebelusul este purtat, in permanenta, cu fata catre corpul adultului. Numai asa, coloana poate realiza curbura fiziologica, iar picioarele si sezutul pot forma M-ul caracteristic pozitiei de broscuta, atat de apreciata pentru ca reduce riscul de aparitie a displaziei de sold.
Exista, pe piata, si produse de la producatori consacrati, care sustin ca permit transportul copilului atat cu fata, cat si cu spatele catre adult. Trebuie sa subliniem ca, desi probabil ca pentru bebelusii mai mari, o perioada de timp limitata petrecuta in aceasta pozitie, nu are de ce sa creeze neplaceri, e indicat sa o eviti in cazul deplasarilor lungi, sau pentru bebelusii mai mici de 6 luni.
Oferta magazinelor fizice, atunci cand vine vorba despre acest tip de sisteme de purtare, este destul de limitata, majoritatea mamicilor preferand sa comande din magazine serioase de pe internet, produse originale, livrate cu factura si garantie. Avem, in continuare, cateva propuneri interesante pentru tine, din aceasta categorie, printre care suntem convinsi ca vei gasi si un model care sa iti faca cu ochiul. Am selectat exclusiv modele structurate, urmand ca wrapurilor si slingurilor sa le dedicam un material separat.
Intrebari frecvente
Ce inseamna marsupiu ergonomic?
Atunci cand vine vorba despre marsupii pentru bebelusi si copii mici, ergonomia este acel element care face diferenta intre o piesa confortabila si sanatoasa si una incomoda si care predispune la probleme de sanatate.
Exista cateva conditii pe care trebuie sa le indeplineasca un marsupiu ergonomic. In primul rand, el trebuie sa acorde un suport de incredere pentru picioare. Materialul care vine printre picioarele bebelusului este denumit punte: ea trebuie sa fie moale si confortabila, sa se muleze bine pe corp de la un genunchi la celalalt, astfel incat sa fie incurajata pozitia fiziologica de broscuta, in M, cu sezutul mai jos decat genunchii. Astfel, articulatia soldului beneficiaza de cea mai corecta pozitie pentru o dezvoltare corecta.
Un marsupiu ergonomic are intotdeauna spatele moale. Cunoscut si sub denumirea tehnica de panou, acesta este confectionat din unul, cel mult doua straturi de material moale, care se muleaza pe curbura fiziologica a coloanei celui mic. La nastere, coloana bebelusului are, natural, forma de C; pe masura ce copilul creste, curbura naturala se transforma intr-un S discret.
In cazul bebelusilor foarte mici, care nu isi sustin bine capul, un sistem ergonomic ofera un suport suplimentar, reglabil. De altfel, un marsupiu ergonomic ofera multiple optiuni de reglare, astfel incat sa se adapteze, pas cu pas, cresterii rapide caracteristice varstei.
E bine sa cumpar un marsupiu ergonomic second hand?
Principalul avantaj pe care il are un sistem de purtare achizitionat la mana a doua este legat de pret. Marsupiile ergonomice noi au, in general, costuri destul de ridicate, mai ales daca doresti sa optezi pentru un model de calitate superioara, din materiale naturale si organice sau cu o perioada de utilizare indelungata.
Un sistem de purtare la mana a doua va avea un pret la jumatate, sau chiar mai mic de jumatate, daca este cumparat de la o alta mamica, dar poti avea norocul sa il gasesti la o prietena care sa ti-l daruiasca, sau intr-un magazin de haine second hand, caz in care probabil ca nu vei plati mai nimic pentru el.
O posibila problema legata de piesele la mana a doua are de-a face cu rezistenta: in functie de modul in care a fost folosit sistemul, e posibil ca rezistenta sa sa nu fie cea garantata de producator. Chiar daca optezi pentru acest gen de achizitie, iti recomandam sa te asiguri ca ai posibilitatea de a examina produsul, inainte de a-l plati; verifica in special cusaturile, sa nu se fi rarit tesatura in dreptul lor.
Insa cea mai mare problema cand vine vorba despre achizitia unui astfel de marsupiu e reprezentata de sistemele de purtare contrafacute: de calitate mult mai slaba, cu o durabilitate mult mai mica, adesea catarame proaste, ele pot fi un veritabil pericol pentru bebelus. Prin urmare, dupa opinia noastra, ar trebui sa te orientezi catre un produs cu certificat de autenticitate. Marsupiile ergonomice sunt unele dintre cele mai piratate produse de pe piata!
Cat costa, in medie, un marsupiu ergonomic pentru bebelusi, de calitate?
Pretul la care vei gasi disponibil, in magazin, un asemenea produs, poate porni de la aproximativ 300 de lei si poate urca pana spre 800 de lei, poate chiar mai mult, daca e vorba despre o varianta de imprimeu editie limitata.
Un element care influenteaza decisiv pretul unui astfel de marsupiu este brandul caruia ii apartine. Boba, Isara, Manduca sunt cateva exemple de produse consacrate, cunoscute in intreaga lume sii atat de indragite, incat au devenit si unele dintre cele mai piratate branduri din lume.
Un alt element care influenteaza decisiv pretul este legat de durata de utilizare. Un produs destinat nou-nascutilor si bebelusilor de pana la 12 – 18 luni va fi mai ieftin decat unul care poate fii folosit de la 6 luni la 2 – 3 ani; desigur, pretul cel mai mare il au articolele cu o utilizare indelungata, de la nastere pana la 4 – 5 ani.
Cum curat un marsupiu ergonomic de bebe?
Intretinerea marsupiilor pentru bebelusi nu este deloc complicata. Oricum, ele se livreaza insotite de detalii amanuntite despre intretinere, pe care le vei putea consulta pe eticheta.
Orice marsupiu achizitionezi, va fi suficient sa il speli la masina, la temperatura scazuta. Iti recomandam sa folosesti un detergent pentru bebelusi – cel cu care speli, de obicei, hainele copilului – si sa eviti balsamul de rufe. Pentru un plus de siguranta, un ciclu suplimentar de clatire este binevenit.
Daca doresti sa raresti spalarile de care are nevoie sistemul de purtare, un truc foarte eficiente ste sa apelezi la protectiile pentru bretele. Este zona cea mai expusa murdariei, si de asemenea cea mai la indemana bebelusului; multi parinti au observat ca micutii sunt incantati sa molfaie bretelele. Aceste protectii se pot detasa foarte usor, vor fi spalate separat, se usuca repede, si deci sunt gata sa fie refolosite.
Cum trebuie sa fie un marsupiu ergonomic pentru nou nascut
In cazul in care nu te simti pregatita sa apelezi la wrap, considerat prin excelenta varianta de purtare ideala pentru bebelusi, poti cauta un sistem de purtare structurat, de tip marsupiu, utilizabil inca de la nastere.
Primul pas pentru o alegere inteleapta este sa consulti recomandarile producatorilor si sa optezi pentru un model dedicat nou-nascutilor, sau care include un insert special pentru acestia. Practic, principalul element care trebuie luat in considerare este latimea puntii, raportata la lungimea picioruselor celui mic.
Producatorii de la Manduca, de pilda, sustin ca produsul cu insert pentru nou-nascuti poate fi folosit de la o greutate de 3.5 kg in sus; tot ei recunosc, insa, ca in functie de lungimea copilului, de lungimea membrelor sale, de constitutia adultului care il poarta, unii micuti stau foarte corect si bine asezati inca din prima zi de viata, in timp ce altii au o pozitie corecta abia dupa varsta de 2 – 3 luni.
O alta caracteristica esentiala a unui marsupiu ergonomic pentru nou-nascut, in afara de puntea care asigura pozitia in M a bazinului si coapselor, este panoul din spate, care trebuie sa fie cat mai moale si mai confortabil. In general, mai ales la aceasta varsta, el trebuie sa fie alcatuit dintr-un strat unic de material textil, care sa se muleze pe spatele bebelusului, astfel incat sa permita C-ul fiziologic al coloanei acestuia, fara sa forteze indreptarea precoce a acesteia.
Cum se foloseste un marsupiu ergonomic
Pentru ca orice cumparator sa beneficieze cu adevarat de avantajele unei asemenea piese, este indicat ca el sa stie cum sa o foloseasca intr-un mod cat mai adecvat. Toate produsele originale vin insotite de cartulii cu informatii detaliate si cu scheme de utilizare, dar cele mai bune sfaturi vin in general de la persoanele care au avut, ele insele, ocazia sa foloseasca un sistem din aceasta categorie.
Sfaturi practice legate de vestimentatia bebelusului
Multe mamici incepatoare pierd din vedere ca vestimentatia bebelusului trebuie adaptata la modul in care este acesta transportat. Atunci cand e asezat intr-un sistem de purtare ergonomic, trupul micutului si cel al adultului se afla in contact apropiat; in plus, panoul din partea din spate reprezinta, deja, un strat protector suplimentar, fata de hainele pe care le poarta deja copilul.
Prin urmare, daca il imbraci cum l-ai imbraca de obicei – ca pe tine, sau cu un strat in plus, in cazul bebelusilor de varsta mica – probabil ca micutul se va supraincalzi, va transpira, se va enerva, se va agita si va refuza plimbarile, in loc sa se cuibareasca multumit la pieptul mamei. Atata timp cat copilul e lipit de corpul unui adult, capacitatea sa de termoreglare creste de asemenea, asadar poti elimina macar unul, daca nu doua, din straturile de imbracaminte.
Un alt element foarte important pentru confortul si siguranta copilului purtat este ca trebuie sa eviti salopetele intregi, care acopera si talpa. In sistem, hainele au tendinta de a se ridica, astfel ca talpita si degetele bebelusului ar ajunge inghesuite intr-o pozitie deranjanta, daca l-ai imbraca in asa ceva. Mult mai practici sunt pantalonasii combinati cu sosetele.
Cum se realizeaza reglajele in cazul unui sistem de purtare?
Desigur, lectura brosurii cu instructiuni este de mare ajutor, insa exista cateva lucruri pe care trebuie sa le ai in minte, inainte de a incepe sa “te joci” cu noul sistem de purtare achizitionat. De pilda, ca centura din talie trebuie prinsa exact in talie, deasupra oaselor bazinului, peste abdomenul tau, doar astfel fiind bine repartizata greutatea pe care trebuie sa o transporti, iar bebelusul pastrand pozitia adecvata, cu funduletul mai jos decat genunchii.
Bretelele pentru umeri sunt late si, de multe ori, captusite, pentru ca presiunea pe care o exercita sa nu declanseze dureri. Odata ce ele au fost corect ajustate ca lungime, e important sa folosesti accesoriul prezent la unele modele de sisteme, sub forma unei cordelute suplimentare de material, cu catarama care se inchide intre ele, si care le mentine, astfel, in pozitia corecta. Atentie, insa: cordeluta despre care discutam nu trebuie incheiata prea sus pe gat, ci trebuie sa fie pozitionata in dreptul omoplatilor.
ABC-ul sistemelor de purtare
Provenit din limba engleza, acest ABC trebuie sa garanteze siguranta si confortul atat pentru adult, cat si pentru copilul.
A-ul te obliga sa verifici daca bebelusul are caile aeriene deschise in permanenta. Trebuie sa poti vedea chipul bebelusului oricand, iar acesta sa fie asezat suficient de sus incat sa il poti saruta pe crestet. In plus, e nevoie sa te asiguri ca micutul nu adoarme cu barbia in piept, aceasta pozitie putand comprima traheea la nou-nascuti; aerul trebuie sa circule liber in jurul capului bebelusului.
B-ul se refera la pozitia corecta pe care trebuie sa o aiba corpul lor (body, in engleza) in interiorul sistemului de purtare. Spatele trebuie sa realizeze curbura fiziologica in forma de C, dar asta fara ca bebelusul sa se “pravaleasca” in sistem. Intotdeauna, genunchii trebuie sa fie indoiti catre in sus, iar funduletul sa fie amplasat mai jos decat genunchii, scheletul bazinului si picioarelor alcatuind forma literei M. Aceasta pozitie garanteaza ca greutatea copilului se sprijina nu in articulatiile soldurilor, ci pe fesele acestuia.
In sfarsit, C-ul are legatura cu confortul: atat copilul, cat si adultul, trebuie sa se simta bine in timpul utilizarii acestui tip de marsupiu, fara ca el sa produca dureri inutile de coloana, agitatie, nervi sau plansete. Daca tu nu te simti bine, probabil ca nici bebelusul nu are o pozitie placuta in sistemul de purtare; cere ajutor, reia instructiunile de folosire, si vei reusi pana la urma sa le dai de capat.
» Gasesti aici recomandari din anii anteriori
Cum alegi un marsupiu bun, pentru bebe
Ghidul cumparatorului
Vrei sa iesi la plimbare si bebelusul tau nu agreeaza caruciorul pentru transport. Sau poate doresti sa mergi la cateva cumparaturi si ai nevoie de maini libere. Sau pur si simplu copilul tau, cu un an si ceva mai mare, are nevoie sa fie tinut atent de manuta atunci cand va apropiati de o strada circulata. Ca sa nu mai pomenim despre o placuta drumetie pe munte, impreuna cu prietenii.
Indiferent care este motivul pentru care iti doresti sa testezi un marsupiu pentru, bebe la un pret bun, trebuie sa stii cum sa il alegi pe cel potrivit voua. In acest ghid vei gasi informatii despre care sunt diferitele variante de pe piata, care sunt avantajele fiecareia dintre ele, de ce anume sa tii cont inainte de a porni la cumparaturi si care sunt cele mai importante aspecte care ar trebui sa iti influenteze alegerea.
Siguranta: Primul pas pe care il ai de facut daca intentionezi sa iti incepi cautarile pentru cel mai bun marsupiu pentru bebe este sa te informezi in legatura cu diferentele dintre modelele ergonomice si cele neergonomice. Pentru ca, daca variantele ergonomice sunt recomandate inclusiv de catre medicii pediatri si de catre specialistii ortopezi, cele neergonomice reprezinta un veritabil pericol pentru scheletul in plina dezvoltare al bebelusului.
In doar cateva vorbe, daca o varianta ergonomica ofera o sustinere adecvata coloanei, gatului si bazinului micutului, un model neergonomic arata de parca bebelusul ar fi suspendat intr-o pereche de chiloti cu talia foarte inalta. Descrierea atat de plastica nu ne apartine, insa se refera la faptul ca acest gen de marsupii supun soldurile copilului unui stres puternic si suprasolicita coloana, tinand-o dreapta si facand-o sa preseze pe elementele ei inferioare.
In contrast, un sistem ergonomic de purtare are o punte lata intre picioarele bebelusului, care ajunge practic din spatele unui genunchi pana la celalalt. In loc ca greutatea corpului sa se sprijine exclusiv pe pubis, ea este repartizata pe o suprafata mult mai mare. Funduletul bebelusului, impreuna cu coapsele si genunchii, formeaza un M, genunchii fiind ceva mai sus decat sezutul.
Odata ce ai optat pentru unul dintre marsupiile ergonomice de pe piata, ramane sa respecti cateva reguli de siguranta mentionate de altfel si de comunitatea internationala de babywearing. Capul bebelusului trebuie sa fie suficient de sus incat sa il poti saruta pe crestet, chipul sau trebuie sa fie vizibil mereu, astfel incat sa ii poti aseza capul ca sa aiba in permanenta caile aeriene libere.
Sistemul de purtare nu inlocuieste, sub nici o forma si in nici o circumstanta, scaunul auto prealabil testat. Nu este sigur pentru copil sa calatoresti in masina cu el pus in sistem, iar tu asigurata cu centura, deci nu face asemenea experimente!
In cazul in care vrei sa incerci purtarea bebelusului in spate, probabil ca e bine la macar la primele incercari sa fii asistata de inca cineva. Poti exersa si singura, deasupra patului de pilda, in asa fel incat si tu sa fii mai putin stresata, si copilul in deplina siguranta. In scurt timp vei deveni o maestra a manevrei si te vei putea descurca si singura, indiferent de imprejurare.
Tip: Exista pe piata mai multi producatori de marsupii pentru bebe, la preturi bune, fiecare dintre ele avand denumirea sa proprie si mici diferente in ceea ce priveste sistemul de reglare, mai ales.
Mei Tai-ul de pilda este o varianta foarte simpla a unui marsupiu, in cazul caruia panoul si puntea care sustin bebelusul sunt “atasate” de corpul persoanei care il poarta prin intermediul unor fasii de material, care se leaga pe dupa umeri si in talie.
Cel mai mare avantaj al sau este ca permite configurarea inclusiv pentru bebelusi foarte mici, deci poate fi folosit foarte devreme. Putand fi folosit pana la 12 – 14 kg, el iti poate servi cu usurinta pana la varsta la care micutul va prefera sa se joace cu prietenii in parc, decat sa fie tinut in brate de mami, in timpul iesirilor.
Manduca, ErgoBaby si Tula sunt cateva sisteme structurate de purtare (SSC – Soft Structured Carriers) care mentin designul Mei Tai-ului, dar inlocuiesc fasiile de panza si legaturile acestora cu centuri si catarame. Scapand de excesul de material, ele nu mai tin atat de cald adultului, iar lungimea centurilor este in general mai usor de ajustat cand copilul este deja in sistemul de purtare.
Inclusiv designul este mai modern, varietatea de culori si imprimeuri de pe piata fiind atat de mare incat probabil poti comanda ceva care sa se potriveasca si celei mai fancy rochii de petrecere.
Trebuie sa mentionam, la acest capitol, ca exista sisteme de purtare ergonomice care respecta aceleasi principii, produse inclusiv de producatori locali. Denumirile mentionate mai sus sunt doar cateva dintre cele mai cunoscute, comercializate in intreaga lume; ErgoBaby este un brand cunoscut de-a lungul si de-a latul mapamondului.
Alegerea ta privind brandul va depinde de diverse principii si valori personale – pe langa micile caracteristici care deosebesc produsele unul de celalalt.
Boba este un sistem de purtare apreciat de multi dintre parinti pentru ca, spre deosebire de altele, este extrem de subtire, astfel incat poate fi folosit cu succes si in zilele foarte calduroase. In plus, durata sa de utilizare este mai mare decat in cazul altor marsupii similare, cu conditia achizitionarii unor extensii special concepute de catre producator.
Varsta bebelusului: Nu toate sistemele de purtare sunt potrivite de la orice varsta, sau pana la orice varsta, de aceea acest parametru este cu adevarat important. Numeroase pareri despre cele mai bune marsupii pentru bebe sustin ca acestea ar trebui folosite abia de la 4 sau, si mai bine, 6 luni, inainte de aceasta varsta wrapul sau slingul fiind singura metoda adecvata pentru purtarea micutilor.
Altii sunt insa mai putin severi la acest capitol si recomanda urmarirea indicatiilor producatorului: de pilda, Manduca are un insert care reduce dimensiunile puntii, astfel incat sa poata fi folosita inca din prima luna de viata.
Cele mai multe sisteme de purtare sunt concepute pentru a fi folosite pana la varsta de aproximativ 3 ani, dar la acest capitol si greutatea si dimensiunile copilului au un cuvant important de spus, caci exista diverse conformatii fizice. Ideea de baza – pe langa greutatea efectiva pe care adultul o mai poate, sau nu, transporta, este ca odata ce copilul creste si oasele sale se lungesc, asigurarea pozitiei de “broscuta” devine din ce in ce mai dificila.
Boba, de pilda, a creat un fel de extensii sub forma unor suporturi pentru picioare, care le pastreaza cu genunchii mai sus decat sezutul, desi puntea nu mai este suficient de lata ca sa faca asta singura, astfel incat unii copii pot fi transportati astfel pana la varsta de 5 ani. Din nou, se pune problema daca la 5 ani, un sistem de purtare mai este sau nu util si necesar.
Materiale: Avand in vedere ca marsupiile ergonomice pentru bebelusi isi propun tocmai o intoarcere catre natura si natural, si materialele preferate de catre producatori sunt cel mai adesea naturale – si aici ne referim in principal la cele care intra in contact cu corpul bebelusului. Bumbacul 100% este preferat, culorile folosite pentru vopsire fiind cat mai naturale si lipsite de toxicitate.
Pentru centura din talie se foloseste adesea o baza buretata mai groasa, care sa ii ofere confort parintelui si sa mentina latimea materialului, impiedicandu-l sa se adune. Ea are si rol de sustinere a sezutului copilului, si de preluare si distribuire mai uniforma a greutatii, dar chiar si asa, este imbracata intr-un strat de material identic cu cel din care este confectionat panoul.
Centurile sunt cel mai frecvent fabricate din materiale sintetice, pentru ca ele ofera rezistenta necesara pentru a sustine greutatea in crestere a copilului. Cataramele si sistemele de inchidere sunt din plastic rezistent, ceea ce asigura o manevrabilitate sporita si rapida. Unele modele includ fermoare pentru mici buzunare in care poti pastra la indemana un servetel sau o bancnota.
Confort: In cazul marsupiilor pentru bebelusi, cel mai adesea trebuie sa vorbim despre confortul persoanei care il poarta pe cel mic, care de altfel sta de obicei destul de bine in micul sau cuib, lipit de pieptul mamei. Desigur, cu conditia ca tu sa fi facut reglajele adecvate.
In ceea ce te priveste, probabil ca e bine sa stii ca e important ca centura din talie sa fie corect amplasata pe corp si atent ajustata, ca sa distribuie corect greutatea bebelusului pe intreaga centura pelvina.
Pentru un plus de confort, bretelele care vin peste umeri trebuie sa fie cat mai late; altfel, risca sa “te taie”, mai ales cand copilul este ceva mai mare si mai greu. De mare ajutor este si centura ingusta care e amplasata la nivelul omoplatilor si care le impiedica sa alunece in jos de pe umeri.
Alte accesorii: Pentru ca plimbarile voastre sa fie la fel de placute indiferent de perioada anului, cel mai simplu si mai util accesoriu, incorporat uneori in constructia marsupiului, este o gluga care il poate feri pe copil de vant, de ploaie sau chiar de soare, pana apucati sa va retrageti la umbra.
Pentru anotimpul rece, poti achizitiona protectii exterioare care “imbraca” intregul marsupiu, si bebelusul din el, protejandu-l de frig. Fiind echivalentul unei haine groase, ea este totusi mai usor de pus si de scos si mai simplu de manageriat atunci cand mergeti la cumparaturi in mall, de exemplu, macar pentru faptul ca o poti scoate sau pune la loc fara sa fie nevoie sa trezesti copilul, sau sa il scoti din marsupiu.
Unele modele, cum este Boba pe care am mentionat-o deja, iti permite sa cumperi extensii pentru picioare, care prelungesc durata de utilizare a marsupiului.
In sfarsit, mai exista varianta optionala a protectiilor pentru bretele, la care apeleaza mai toti utilizatorii, pentru un motiv foarte simplu: bebelusul are tendinta de a linge si morfoli aceste bucati de material care trec chiar pe langa el, si e cu siguranta mai simplu sa speli frecvent protectiile detasabile, decat intregul sistem de purtare.
Design: Unele mamici sunt atat de interesate de aspectul lor zilnic incat sunt dispuse sa investeasca in doua sau mai multe sisteme de purtare, doar in ideea in care le pot roti, asortandu-le la stilul si tinuta abordate intr-o anumita zi.
Oferta este variata, mai ales daca luam in calcul si numarul relativ mare de producatori, astfel incat ai de unde alege; din punct de vedere practic, probabil ca e bine sa eviti culorile foarte deschise, care au nevoie de spalare frecventa, sau pe cele foarte inchise, care se incing foarte tare la soare.
In randurile urmatoare iti vom propune cateva modele de marsupii pe care le poti comanda online, la preturi avantajoase. Oferta magazinelor fizice este cel putin limitata, asadar este o ocazie de care probabil ca ar trebui sa profiti. Variantele cu care ai ocazia sa te familiarizezi in continuare sunt apreciate de catre utilizatori, care au impartasit experientele lor favorabile sub forma unor recenzii, multe dintre ele provenite din toata lumea.
Manduca First Red
Unul dintre cele mai bune marsupii pentru bebe, daca e sa dam crezare mamelor din toata lumea, este Manduca. Usor de folosit, ergonomica, practica, ea poate fi utilizata de la nastere (sau de la 3.5 kg) pana la o greutate de 20 kg.
Manduca garanteaza pozitia de M a sezutului si picioarelor, recomandata de medicii ortopezi din intreaga lume ca avand ca efect prevenirea si reducerea displaziei de sold de grad mic. Insertul special pentru nou-nascut contribuie la micsorarea puntii dintre picioare, astfel incat copilul sa stea confortabil pana mai creste putin. Multumita celor doua pense din zona panoului, funduletul bebelusului e usor de pozitionat chiar pe centrul materialului, care il “imbraca” comod. Cele doua zone moi care se pozitioneaza pe picior, in spatele genunchiului, sunt de asemenea importante pentru confort.
In partea exterioara a panoului, manduca are o gluga care se poate plia si ascunde intr-un buzunaras special, sau se poate extinde daca ai nevoie de o protectie in plus. Panoul este si el reglabil, astfel incat se poate alungi pe masura ce creste copilul, pentru a-i oferi spatelui suportul necesar. In functie de cum iti este mai comod si de cum accepta bebelusul, manduca poate fi purtata in fata, in spate sau pe un sold. Cataramele sunt rezistente si usor de reglat, materialele folosite sunt naturale (55% canepa, 45% bumbac organic la exterior, 100% bumbac organic la interior), greutatea totala a piesei este redusa, iar alaptarea espe perfect posibila atunci cand bebelusul este purtat in fata.
Avantaje:
Este unul dintre cele mai iubite sisteme de purtare disponibile pe piata.
Panou reglabil care se adapteaza dimensiunilor copilului.
Confectionata din materiale naturale, partial organice.
Poate fi folosit de la nastere, multumita insertului special.
Dezavantaje:
In functie de greutatea nou-nascutului, poate fi necesar ca pentru primele 2-3 luni sa apelezi si la o alta alternativa.
Boba Air
Un alt exemplu de marsupiu pentru bebe, la un pret bun, este Boba Air, acel sistem de purtare ergonomic care probabil ca depaseste toate recordurile in materie de dimensiuni: are o greutate de doar 300g, si poate fi impachetata intr-o husa de dimensiunea unui port fard. Si avantajele nu se opresc aici.
Boba Air este special conceput pentru bebelusii care cantaresc minim 6.8 si maxim 20.4 kg. Multumita optiunilor de ajustare, el poate fi folosit in conditii de confort maxim de persoane cu inaltimi cuprinse intre 1.5 si 1.9m. In functie de varsta copilului, de activitatea pe care o veti desfasura impreuna si de preferintele personale, Boba Air poate fi purtata atat in fata, cat si in spate. Fiind confectionata din nylon 100%, este usor de spalat si se usuca – la propriu – cat ai clipi.
Pe partea din fata a panoului exista un buzunar de dimensiuni relativ mari, pe care il poti folosi pentru unele maruntisuri personale, si in care se impacheteaza Boba atunci cand nu o folosesti. Centura din talie se regleaza intre 68 si 140 cm, iar gluga pentru somn este de ajutor in a sustine capul copilului chiar si atunci cand acesta este purtat in spate. Toate cataramele au calitate militara, sunt usor de reglat, iar benzile elastice din apropierea lor sunt special amplasate ca sa poti strange excesul de material, in loc sa il lasi sa atarne.
Avantaje:
Este un sistem de purtare ergonomic care garanteaza o pozitie sanatoasa.
Cantareste doar 300 g si poate fi pliata compact in propriul buzunar.
Este foarte subtire, prevenind supraincalzirea bebelusului.
Ofera multiple optiuni de reglare pentru o gama variata de conformatii.
Dezavantaje:
Nu este cea mai potrivita varianta pentru anotimpul rece.
Wunderkid Easy 2 in 1
Urmatoarea noastra propunere poate fi descrisa ca un marsupiu pentru bebe (ieftin si bun) pe care multi dintre parinti marturisesc ca l-au folosit cu mult succes, in ciuda reticentei initiale in fata unui pret atat de accesibil. Modelul nu isi propune sa faca concurenta reala SSC-urilor consacrate, totusi iti ofera o modalitate sanatoasa de a-ti purta bebelusul, asadar consideram ca merita luat in considerare ca o alternativa viabila.
Modelul poate fi purtat atat in fata, cat si in spate, in functie de preferinte si de varsta copilului. Potrivit micutilor intre 3.5 si 20 kg, produsul este confectionat din bumbac 100% si respecta cele mai stricte norme de siguranta si standarde de calitate de pe piata. Masura unica este potrivita pentru toti parintii, centura din talie este lata, ca si bretelele pentru umeri, ceea ce contribuie la distribuirea uniforma a greutatii. Pentru un plus de confort, aceste elemente sunt captusite.
Fiind un marsupiu dotat cu gluga, el ofera o protectie eficienta in cazul in care va surprinde ploaia, sau daca e vant puternic. Atunci cand gluga nu e utila, o poti plia si insera in buzunarul special, inchis cu fermoar, unde se transforma intr-un foarte bun suport pentru cap.
Avantaje:
Ofera avantajul de baza al unui marsupiu ergonomic, la un pret mult mai mic.
Poate fi purtat in fata si in spate, de la 3,5 la 20 kg ale copilului.
Confectionat din bumbac, cu respectarea regulilor de siguranta.
Echipat cu gluga pliabila, pentru un plus de protectie.
Dezavantaje:
Desi este asemanator sistemelor ergonomice consacrate, nu isi propune sa concureze cu acestea.
Boba Carrier 4G
Acest model de marsupiu reprezinta, daca doresti, versiunea “Full” a celebrei Boba, unul dintre sistemele de purtare care a revolutionat acest domeniu. Discutam despre o piesa care este pur si simplu frumoasa, pe care o poti folosi de la nastere sau de la o greutate de 3,2 kg, pana la 4 ani sau 20.4 kg. Spre deosebire de modelele anterioare, versiunea 4G nu iti mai propune sa faci nici un fel de achizitii suplimentare.
Pentru copiii ceva mai mari, Boba 4G are in talie o pereche de suporturi pentru picioare, care ofera un sprijin suplimentar, astfel incat pozitia corecta in forma de M sa se pastreze chiar si cand puntea nu mai ajunge de la un genunchi la celalalt. Panoul de la spatele copilului este ceva mai inalt decat in cazul altor sisteme de purtare, pe acelasi considerent. Toate elementele incluse in structura marsupiului sunt reglabile, astfel ca el sa poata fi purtat indiferent de constitutia adultului, si sa se adapteze rapid cresterii copilului.
Fiind confectionat din bumbac 100%, marsupiul este potrivit indiferent de anotimp. Gluga este detasabila si ajustabila pe inaltime si protejeaza eficient chiar si impotriva unei ninsori usoare. Centura din talie este ergonomica, cu o umplutura moale si confortabila, iar bretelele pentru umeri sunt, la randul lor, suficient de late incat sa nu te raneasca, si unite printr-o curelusa. Fiecare dintre ele are, in plus, o extensie de material cu inchidere cu capsa, pe care o poti folosi pentru a securiza suplimentar poseta, de pilda, sau alte accesorii pe care le porti pe umar. In intreaga structura a Boba exista cateva buzunarase, ideale pentru maruntisurile de care ai frecvent nevoie si pe care ti-ar fi greu sa le tot cauti prin geanta.
Avantaje:
Este un model cu utilizare extinsa, pana la 4-5 ani.
Nu presupune achizitia de extensii suplimentare pentru aceasta folosire prelungita.
Este fabricat din materiale naturale, placute la atingere.
Include o bareta pentru securizarea posetei.
Dezavantaje:
Are un pret destul de piperat, fiind versiunea cea mai elaborata a acestui sistem de purtare consacrat.
Cum se foloseste un marsupiu pentru bebe?
Desi le admira, pe strada, pe mamicile care isi poarta astfel copiii, si recunosc ca exista numeroase beneficii de ordin practic in folosirea unui marsupiu de buna calitate, multi parinti au emotii cand vine vorba sa faca ei insisi o investitie de acest gen. Exista mai multe intrebari si motive invocate, care merita putina atentie.
De unde stiu ca va sta copilul in el?
Adevarul este ca teoretic, nu ai de unde sa stii. Practic, exista si in Romania o comunitate de babywearing destul de bine reprezentata, pe care o poti gasi pe Facebook sau cu o simpla cautare Google, si care este gata sa iti vina in ajutor cu sfaturi practice, si nu numai.
Unul dintre cele mai bune lucruri pe care aceasta comunitate le face pentru parinti este sa le puna la dispozitie o “biblioteca” de sisteme de purtare. Ai astfel ocazia sa probezi, impreuna cu bebelusul tau, mai multe marsupii, pentru a descoperi care dintre ele vi se potriveste cel mai bine. In plus, vei primi consultanta gratuita, caci o alta mama, cu mai multa experienta, te va ajuta sa faci reglajele adecvate in asa fel incat si tu, si copilul sa beneficiati la maximul de pe urma acestei experiente.
Chiar si asa, unii dintre bebelusi sunt putin reticenti la nou, asadar s-ar putea sa aiba ceva de protestat la inceput. Pentru a face lucrurile cat mai usoare, ai grija sa alegi un moment potrivit, cand copilul e satul, linistit si calm, ca sa testezi. Este normal ca intr-o prima faza el sa devina mai vocal, apoi sa se calmeze, odata ce simte mirosul sanului din care se poate autoservi, al pielii tale, percepe ritmul inimii tale, atat de cunoscut lui, si este leganat in timp ce te deplasezi.
In cazul in care protestele continua, este posibil sa existe ceva care il deranjeaza. De exemplu, sa nu fie imbracat adecvat si sa ii fie prea cald, avand in vedere ca practic marsupiul inseamna un strat suplimentar de “haine”.
Cum imbracam copilul purtat in marsupiu?
Sfatul specialistilor este sa consideri ca marsupiul are eficienta unui strat suplimentar de haine. Practic, copilul este in contact cu corpul tau, care e o sursa de caldura, si are o buna bucata din corp acoperita cu un strat textil in plus. Evita, asadar, sa il infofolesti, pentru ca va transpira si va deveni nervos din cauza caldurii si a disconfortului.
Un sfat foarte important, pe care te sfatuim sa il urmezi, este ca in marsupiu, copilul sa nu poarte salopeta cu talpa intreaga sau ciorapi lungi (strampi, cum li se mai spune). Ei au tendinta sa se traga in sus si ajung sa comprime neplacut degetelele de la picioare, devenind la un moment dat dureroase. Intotdeauna opteaza pentru varianta pantalon/colant si soseta.
Pe timp de iarna, cand este foarte frig, poate deveni problematic sa imbraci copilul pe cat de gros este nevoie, si totusi plimbarea sa ramana confortabila pentru toata lumea. De aceea exista doua variante mult mai practice la care poti apela. Fie investesti intr-o geaca speciala pentru tine, care este croita in asa fel incat sa se incheie pe deasupra sistemului de purtare cu bebelusul in el, protejandu-va si imbracandu-va pe amandoi deodata, fie cumperi o protectie de iarna pentru marsupiu, care practic acopera intregul “pachetel” pretios.
Intretinerea marsupiilor
Pentru ca marsupiul tau, indiferent de brand, sa ramana in stare buna, este nevoie sa il intretii corespunzator. Asta inseamna, in principal, sa il speli si sa il usuci conform indicatiilor producatorului.
Cele mai multe dintre ele poti fi spalate la masina de spalat, cu conditia sa folosesti un program cu temperatura joasa. Uscarea e bine sa se faca natural, la aer, nu in uscatorul de rufe. Daca doresti, le poti spala si la mana, rapid, cu conditia sa le clatesti foarte bine de eventualele urme de detergent. Cel mai bine este sa utilizezi un detergent lichid, care este mult mai usor de indepartat.
» Ascunde recomandarile anterioare