Cele mai bune scaune de masina pentru bebelusi si copii – Recomandarile noastre pentru 2021
Scaunul de masina este una dintre achizitiile cele mai delicate si mai importante pe care le ai de facut pentru binele, sanatatea si siguranta copilului tau. Tocmai pentru ca suntem constienti ca un produs bine ales poate salva vieti, am tinut cont de rezultatele testelor de siguranta si nu numai, si am reusit sa iti propunem pe primul loc un model pe care il poti achizitiona si la noi in tara: BeSafe iZi Kid X2 i-Size: castigator al unora dintre cele mai stricte teste de rezistenta la impact, el este probabil cea mai buna alegere pe care o poti face. Iar daca din motive personale propunerea nu iti surade, avem si o varianta de rezerva: Cybex Sirona Graphite Black.
Contents
Tabel de comparatie
Reprezinta una dintre cele mai sigure variante, avand in vedere rezultatele excelente obtinute in cadrul testelor de impact. Ofera fixare isofix, cu posibilitati de reglaj pentru optimizarea spatiului din masina, si cu avertizare sonora in caz de montaj inadecvat.
Pretul de achizitie reprezinta un factor important, care limiteaza intrucatva accesul la acest produs.
Avand in vedere rezultatele excelente la capitolul siguranta, consideram ca merita un efort financiar mai mare, la un anumit moment dat, pentru a garanta cea mai buna protectie pentru copil timp de cativa ani, mai ales ca e un produs bun si din punct de vedere al confortului.
Este un model rear facing cu baza rotativa la 360 de grade, care iti usureaza semnificativ sarcina de a aseza copilul mai mare in masina. Multumita multiplelor tehnologii de siguranta, este o alta varianta apreciata de catre specialisti.
Tapiteria neagra nu este prima alegere a parintilor, pe motiv de incalzire in cazul in care este expusa direct la soare; totusi, nu se murdareste usor.
Consideram ca varianta este una demna de luat in considerare pentru ca ofera siguranta si calitate la un pret accesibil unei game mai variate de cumparatori. In plus, are o utilizare prelungita avand in vedere posibilitatea dubla de montare.
Din punctul de vedere al confortului copilului si manevrabilitate, durabilitate si calitate, este cel mai premiat scaun de masina din prezent. Scaunul poate fi folosit pana in jurul varstei de 7 ani si poate fi montat cu fata sau cu spatele la directia de mers.
Desi este un produs atat de adaptabil si de confortabil, producatorul nu a oferit multe variante in ceea ce priveste combinatiile cromatice.
Este, probabil, cea mai buna afacere a momentului din punctul de vedere al raportului intre pret si calitate, mai ales gratie montajului rear facing si a perioadei indelungate de utilizare.
Cum alegi un scaun de masina bun, pentru bebelusi si copii
Ghidul cumparatorului
Pentru ca siguranta copiilor ar trebui sa fie mereu preocuparea centrala a oricarui parinte, am decis sa abordam un subiect sensibil, mai ales prin prisma a ceea ce se intampla pe strazile din Romania, in prezenta unei legislatii aliniate la nivelul cerintelor europene, dar a absentei unui interes real pentru implementare si aplicare.
Este vorba despre achizitia si utilizarea obligatorie a scaunului de masina, in momentul deplasarii cu acest mijloc de transport. Ghidul de fata iti va oferi informatii concrete despre criteriile de selectie, el fiind redactat pe baza a ceea ce au declarat public specialistii in acest domeniu, ca fiind propriile pareri despre cele mai bune scaune de masina pentru bebelusi si copii, formulate pe baza testelor de siguranta efectuate de unitatile cele mai prestigioase din lume. Iata, deci, la ce merita sa fii atent.
Certificari: Poate ca esti de parere ca iti doresti un scaun de masina “simplu, care sa isi faca treaba bine”, sau unul “fara fite”, iar certificarile despre care vorbim nu inseamna, acum, prea multe pentru tine. Ei bine, ele sunt sinonimul garantiei ca micutul tau va fi protejat corespunzator in timpul deplasarii cu masina. Orice scaun auto cumperi, trebuie sa te asiguri ca detine certificare ECE R44 03 & 04, sau ECE R129 (aceasta din urma, intrata in vigoare in anul 2015 si cunoscuta de asemenea si ca i-Size).
Probabil ca cel mai important lucru pe care il atesta aceste doua certificari este ca scaunele respective au fost supuse testelor de impact frontal la viteze de 50 km/h (R44) sau 55 km/h (R129) si la teste de impact din spate la viteze de 30 km/h. In cazul scaunelor certificate conform standardului R129, ele au fost supuse de asemenea la un test intr-un impact care rezulta in rostogolirea masinii. In plus, R129 urmareste sa reduca riscurile asociate instalarii incorecte a scaunului de masina, prin implementarea la scara larga a sistemului Isofix.
Iar daca cifrele te conving, statisticile efectuate in Marea Britanie au demonstrat ca pana la 70% dintre scaunele de masina erau incorect instalate sau utilizate, sau inadecvate dimensiunilor copilului, inainte ca R129 sa devina standardul de siguranta.
Ca sa te asiguri ca scaunul pe care il ai in vedere respecta aceste regulamente legate de siguranta, trebuie sa cauti sa identifici pe eticheta simbolul E caracteristic. Insa cei mai multi dintre producatorii seriosi vor mentiona daca produsul lor respecta aceste norme, mentiunea in sine reprezentand un avantaj major.
Pozitionare fata de directia de mers: In prezent, normele legale din tara noastra mentioneaza ca pana la varsta de un an, scaunul de masina (adecvat acestei categorii de varsta) trebuie montat cu spatele la directia de mers. Regulamentul R129 extinde aceasta perioada la un minim de 15 luni.
Pe de alta parte, testele de siguranta au demonstrat ca scaunele rear-facing reprezinta cea mai buna optiune pana mult mai tarziu, recomandarea fiind ca ele sa fie folosite macar pana la varsta de 3-4 sau chiar 5 ani. In comert exista modele care pot fi folosite cu spatele la directia de mers, pentru copii de pana la 6-7 ani.
Amplasarea in masina: In mod normal, cea mai sigura pozitie pentru atunci cand in masina exista un singur scaun pentru copii este in centrul banchetei din spate a masinii. Din punct de vedere legal, scaunul de masina poate fi amplasat pe oricare dintre locurile din spate.
Legislatia romana nu este foarte clara in legatura cu optiunea de a monta scaunele pentru grupele 0 sau 0+ de varsta pe locul pasagerului, in dreapta soferului; normele de siguranta sunt insa foarte clare in aceasta privinta: in cazul in care faci asta, este obligatorie dezactivarea airbagului frontal care corespunde locului respectiv. Declansarea airbagului in momentul unui impact este fatala pentru un bebelus care ocupa aceasta pozitie in masina.
Varsta si dimensiunile copilului: In aceasta privinta, exista informatii care difera putin, intre cele doua standarde de siguranta pe care le-am mentionat deja. Totusi, regulile generale sunt aceleasi: scaunele de masina se impart in 5 grupe: 0, 0+, 1, 2 si 3. Trebuie sa stii ca atunci cand alegi un scaun de masina, parametrul care conteaza cel mai mult este greutatea copilului, nu varsta, si nici inaltimea.
Grupele 0 si 0+ se adreseaza bebelusilor din prima zi de viata pana la greutatea de 10 kg (grupa 0), respectiv 13 kg (grupa 0+). Scaunele din aceasta categorie se instaleaza intotdeauna cu spatele la directia de mers. Copiii sunt in siguranta in acest tip de scaun, de aceea nu ar trebui sa treci la o grupa superioara decat in momentul in care inaltimea capului micutului depaseste nivelul suportului protector.
Grupa 1 este proiectata pentru copii cu greutatea intre 9 si 18 kg, sau cu varsta de pana la 4 ani (desi, dupa cum am spus, greutatea primeaza in alegere, nu varsta). Scaunele pot securiza copilul printr-un sistem de centuri cu prindere in 5 puncte, sau cu ajutorul unui dispozitiv asemanator unei masute, amplasat in fata acestuia.
La modul absolut, modelele cu centuri sunt mai eficiente, datorita modului de repartizare a fortelor; pe de alta parte, acest lucru este valabil numai in cazul in care centurile sunt corect fixate si ajustate pentru inaltimea copilului. Ca regula generala, acestea trebuie stranse cat mai bine pe corpul copilului, prevenind pe de o parte alunecarea din scaun si pe de alta parte, crearea unor zone de presiune minima sau maxima in cazul unui impact.
Grupa 2 si grupa 3 li se adreseaza copiilor cu greutati de 15 – 25 kg, respectiv 22 – 36 kg. In acest gen de scaun, copiii sunt aproape intotdeauna asigurati cu ajutorul centurilor normale ale masinii, cu prindere in 3 puncte. Pentru siguranta micutilor, este esential sa respecti instructiunile de montaj, dar si pe cele de fixare a centurii; in acest sens, vom mentiona faptul ca partea oblica a acesteia trebuie neaparat sa treaza prin piesa de fixare speciala cu care e echipat scaunul, care o va ghida corect in zona gatului.
De asemenea, centura masinii trebuie sa fie perfect functionala si sa se stranga singura dupa ce copilul se misca, in asa fel incat sa asigure o fixare ferma in permanenta.
Dupa cum ai avut probabil ocazia sa observi, exista in comert numeroase scaune care acopera mai multe grupe de varsta, cele mai frecvente fiind cele pentru grupele 1, 2 si 3. Nu putem sa nu spunem ca de cele mai multe ori, ele sunt variante pe care specialistii le considera a fi un compromis.
Daca totusi vrei sa faci o economie si sa alegi un scaun de masina pentru bebelusi si copii la un pret bun, variantele acceptabile sunt cele pentru grupele 1 si 2, sau pentru grupele 2 si 3.
Modul de fixare in masina: Daca e sa discutam despre standarde de calitate si de siguranta, sistemul Isofix este cea mai buna alegere, pentru ca prevede montajul scaunului intr-un sistem fix cu care este echipata deja masina. Cu alte cuvinte, sistemul Isofix nu lasa loc pentru prea multe greseli legate de instalarea scaunului in masina, oferind, in acelasi timp, un montaj fix si rigid.
Modelele care respecta standardele i-Size mai sunt echipate cu un sistem suplimentar de ancorare: poate fi vorba despre un punct suplimentar de prindere in portbagaj, sau despre un picior extensibil din fata scaunului, care se poate sprijini pe podea.
Din pacate, insa, masinile ceva mai vechi nu sunt echipate cu sistem Isofix, el reprezentand o optiune care se plateste suplimentar chiar si la unele dintre modelele auto mai noi. In acest caz, chiar si cel mai bun scaun de masina pentru bebelusi si copii trebuie fixat cu ajutorul centurilor din masina.
Producatorii ofera instructiuni detaliate despre cum se face corect acest lucru, iar cele mai multe dintre modele de scaune sunt, de asemenea, echipate cu ghidaje pe coduri de culoare. Retine ca scaunul respectiv este sigur numai in masura in care se respecta aceste indicatii.
Rezultate obtinute la teste: Orice scaun de masina trebuie evaluat in cadrul asa-ziselor crash-test, pentru a se stabili cat de bine vor reusi ele sa protejeze copilul in cazul unui accident. Exista mai multe organisme independente care efectueaza acest gen de teste si, de obicei, ele fac publica o lista anuala cu rezultatele pe care le-au obtinut diferitele modele. Nu putem acoperi integral toate rezultatele obtinute de-a lungul anilor, dar iti punem la dispozitie unul dintre link-urile care te vor conduce catre un site de specialitate pe care poti verifica ce scor a primit modelul care te intereseaza pe tine.
Anul trecut, pentru grupa 0, cele mai bune rezultate au fost obtinute de BeSafe iZi Go Modular i-Size, atat varianta cu, cat si cea fara Isofix, si Stokke iZi Go Modular, cu sau fara Isofix.
In grupa 0+ anul 2017 a adus scoruri bune pentru Kiddy Evo-Luna i-Size, Britax Romer Baby Safe i-Size, Cybex Aton 5(+), GB Idan, Graco SnugFix, Joie i-Gemm, Maxi-Cosi Citi, Maxi-Cosi Pebble Plus, Nuna Pipa Icon, Recaro Guardia, Recaro Privia Evo, Simple Parenting Doona.
In grupa 1, sau pana la varsta de aproximativ 4 ani, cele mai bune scoruri au fost obtinute de modelele BeSafe iZi Kid X2, Britax Roman King II, Concord Reverso, Cybex Sirona, Gb Vaya i-Size, Inglesina Americo, Kiddy Pheonixfix.
In grupa 3, anul 2017 a adus scoruri bune unor modele ca Britax Romer Discovery si Kid, Cybex Pallas si Solution, Joie Duallo, Transcend sau Trillo, Maxi Cosi Rodi.
In afara de capitolul siguranta, aceste teste urmaresc si gradul de confort si ergonomie, usurinta in utilizare, posibilitatile de curatare si asa mai departe. Accesand linkul de mai sus, poti obtine informatii mai complete despre aceste elemente, referitoare la strict acele modele care te intereseaza pe tine.
Usurinta in utilizare: Desi mai putin important decat elementele de siguranta, acest parametru este un bun indicator al gradului de satisfactie pe care il va avea un cumparator care a cautat scaune de masina pentru bebelusi si copii la preturi bune, si care poate a facut un efort sa investeasca intr-un produs care ii cam depasea bugetul.
In general, in cazul scaunelor din grupele 0 si 0+, cea mai usoara si mai sigura varianta de fixare este cu ajutorul unei baze, care se prinde ea insasi cu sistemul Isofix sau cu centurile masinii. Scoica urmeaza apoi sa fie fixata simplu, prin simpla apasare pe clemele bazei.
In cazul scaunelor pentru segmente mai mari de varsta, ele sunt in general ceva mai fixe, in sensul ca nu le vei mai scoate din masina, cum faci cu scoica, atunci cand bebelusul a adormit in ea. Totusi, daca exista doua masini in familie, de pilda, e posibil ca ele sa fie totusi mutate frecvent. E important ca modul de instalare in masina sa fie usor de realizat, fara sa impuna diverse manevre dificile si incomode.
Design: Desi poate ca e unul dintre ultimele lucruri care conteaza atunci cand cumperi un scaun de masina, e putin probabil sa investesti intr-un produs care nu iti place, oricat de bune ar fi scorurile capatate in cele mai moderne si mai sofisticate teste de siguranta.
Din punct de vedere practic, va persista dilema nuantelor inchise versus nuante deschise; primele sunt mai rezistente la murdarire, in schimb au tendinta de a deveni foarte fierbinti in masinile parcate la soare, pe timp de vara; ultimele sunt mai vesele si mai amuzante, dar te vor obliga sa le speli mai frecvent.
Tot la capitolul design trebuie sa mentionam eventuala existenta a unui suport pentru pahar sau pentru sticla de apa, care este considerat unul dintre cele mai mari atuuri din punctul de vedere al accesoriilor.
In continuare, am selectat cateva dintre modelele care au capatat cele mai bune scoruri la testele de performanta, si pe care le poti accesa si tu prin intermediul magazinelor online romanesti. Pe langa rezultatele bune si foarte bune obtinute la evaluari specializate, produsele beneficiaza, de asemenea, de recenzii apreciative din partea cumparatorilor care au avut ocazia sa le utilizeze zilnic sau aproape zilnic, ceea ce, credem noi, spune multe despre calitatea pe care o incorporeaza.
Modele recomandate in 2021
BeSafe iZi Kid X2 i-Size
Acest model este castigatorul ADAC / Stiftung Warentest 2016, si credem ca asta este probabil cea mai buna recomandare pe care o poate primi un produs din aceasta categorie. Pentru grupa sa de varsta, modelul a primit cel mai bun scor in materie de siguranta oferit vreodata, asadar daca decizi sa faci aceasta investitie, vei avea constiinta faptului ca ai facut cea mai buna alegere pentru copilul tau, in ceea ce priveste transportul cu autoturismul. Produsul a trecut cu vine cel mai dur test de impact din lume, cunoscut ca testul Plus, si este in conformitate cu recentul standard ECE R129.
Produsul este unul care se fixeaza cu ajutorul sistemului Isofix, dar spre deosebire de alte modele asemanatoare, bratele de montaj sunt reglabile, ceea ce iti permite o folosire mai practica a spatiului din masina. Modelul este echipat cu un sistem de protectie modern denumit SIP, care intra in actiune in momentul in care masina este supusa unui impact lateral. Iar fixarea suplimentara prin intermediul bratului frontal, o initiativa brevetata de catre producator, garanteaza o pozitie ferma, care anuleaza orice risc de rasucire.
Tot pentru un plus de siguranta, scaunul este echipat cu un sistem de avertizare sonora care te anunta daca nu a fost instalat corespunzator. Centura de siguranta proprie are un sistem de inchidere cu magneti, pentru o fixare mai ferma, si un sistem de prindere in 5 puncte, care contribuie la repartizarea pe o suprafata cat mai larga a fortei socurilor. Scaunul poate fi folosit pana la o greutate maxima de 25 kg, pana la o inaltime de 105 cm si pana la o varsta maxima de aproximativ 4 ani.
Avantaje:
Este unul dintre cele mai sigure modele de pe piata, avand scoruri bune si foarte bune la cele mai severe teste de impact.
Fixare ferma prin sistem Isofix, pentru un plus de stabilitate in cazul impactului lateral.
Sistemul de avertizare sonora care te previne ca nu ai montat corect scaunul, contribuie la securitatea copilului si la evitarea riscurilor.
Perioada de utilizare este lunga, el suportand o greutate maxima de pana la 25 kg.
Dezavantaje:
Presupune o investitie financiara apreciabila, ceea ce nu este mereu usor pentru cumparatorul de rand.
Cybex Sirona Graphite Black
Daca doresti un scaun care sa garanteze siguranta copilului de la nastere si pana la varsta de aproximativ 4 ani, o alta recomandare este acest model oferit de Cybex. In cadrul testelor ADAC, scaunul a fost evaluat ca fiind “bun”, avand punctaje bune la testele de siguranta, ergonomie, confort si punctaj foarte bun in ceea ce priveste materialele din care este fabricat. Fiind un model cu Isofix care respecta standardul cel mai recent, R129, produsul este cu siguranta o investitie prudenta si inspirata.
Modelul poate fi folosit pana cand copilul atinge greutatea de 18 kg; in cazul multora dintre micuti, acest lucru se intampla abia dupa varsta de 4 ani, deci scaunul va fi aliatul tau in timpul calatoriilor, pentru o perioada destul de indelungata de timp. Daca iti faci griji in legatura cu modul in care asezi copilul odata ce acesta a crescut mai mare, trebuie sa stii ca baza speciala a piesei iti permite sa rotesti scaunul la un unghi de 360 de grade, facand mult mai usor procesul de prindere corecta a centurilor.
La capitolul siguranta, am mentionat deja sistemul Isofix, dar merita sa spunem ca modelul este unul care incorporeaza un sistem telescopic de protectie linear in caz de impact, care poate fi activat indiferent de pozitia in care este montat scaunul. Pentru cazul in care copilul, de acum mare, refuza sa calatoreasca cu spatele la directia de mers, Sirona ofera si optiunea de instalare normala, caz in care propune inlocuirea centurilor cu o perna protectoare de dimensiuni mari, care actioneaza intr-un mod oarecum similar airbag-ului, in sensul ca preia socul si il disipeaza pe o suprafata mult mai mare a corpului. Tehnologia Active Response Technology, incorporata in perna, preia mult din socul pe care centura cu 5 puncte il exercita asupra gatului.
Avantaje:
Scor bun in cadrul testelor de siguranta ADAC, reprezentand o alegere buna pentru cine cauta combinatia perfecta intre siguranta si pret accesibil.
Baza cu rotire la 360 de grade iti permite o instalare usoara a copilului si reglarea centurilor de siguranta.
Incorporeaza mai multe sisteme si tehnologii de siguranta.
Poate fi montat atat cu cpatele, cat si cu fata la directia de mers a masinii.
Dezavantaje:
Tapiteria de culoare neagra este rezistenta la murdarire, insa se incalzeste foarte tare daca bate soarele direct in ea.
Joie Stages Ember
Acest model este un exemplu perfect de scaun de masina pentru bebelusi si copii la un pret bun, care ofera siguranta, confort, ocazia de a-l utiliza pentru o perioada indelungata si toate acestea, la un cost cu mult sub cel pe care il cunosti ca fiind obisnuit pentru un scaun din categoria rear-facing. Si ca sa incepem cum te-am obisnuit, vom spune ca la testele ADAC, scaunele Joie obtin calificative bune si foarte bune. Acest model particular este castigator al numeroase premii de prestigiu, statisticile demonstrand ca este cel mai premiat scaun disponibil pe piata in prezent.
Modelul este adecvat copiilor din prima zi de viata, pana la varsta de aproximativ 7 ani. Produsul corespunde standardelor de calitate ECE R44/04 si poate fi folosit intr-o prima faza, pentru grupa 0+, in pozitie cu spatele la directia de mers, dupa care, daca se doreste, poate fi intors in pozitia clasica cu fata la sensul de deplasare. Cadrul scaunului este confectionat din otel, pentru a buna rezistenta la impact; suportul de cap se ajusteaza pe 5 pozitii, in asa fel incat sa “creasca” odata cu copilul si sa ofere maximum de protectie a zonei celei mai delicate. Din motive de siguranta, inaltimea centurilor de ajusteaza si ea automat, odata cu suportul pentru cap, astfel incat sa ai mereu garantia ca ele sunt pozitionate optim.
Materialele din care e confectionat scaunul sunt de cea mai buna calitate, unul dintre atributele lor fiind acela ca permit circularea aerului, element foarte util in sezonul cald. In cazul copiilor ceva mai mari, exista disponibila o pernuta lombara moale si confortabila, care ii ajuta sa stea mai comod si cu o pozitie mai corecta a spatelui in momentul deplasarii. Husa poate fi detasata pentru a fi spalata, iar buzunarul lateral se dovedeste extrem de practic pentru ca micutul sa isi poata pune acolo maruntisurile.
Avantaje:
Este cel mai premiat scaun de pana acum, atat din punct de vedere al confortului, cat si al sigurantei si usurintei in instalare.
Perioada indelungata de utilizare, de la nastere pana in jurul varstei de 7 ani, asadar nu esti obligat sa il inlocuiesti doar pentru a a crescut copilul.
Poate fi montat atat cu fata, cat si cu spatele la directia de mers.
Ofera optiuni extinse in materie de confort si ajustabilitate.
Dezavantaje:
Nu ofera variante la capitolul design/combinatii de culori.
Graco Junior Baby Snugfix Extreme Black
Unul dintre cele mai bune scaune de masina pentru bebelusi si copii, inclus in grupa 0+, este cel pus la dispozitie de Graco; in testele ADAC, modelul a fost considerat satisfacator din punctul de vedere al sigurantei, usurintei de montaj si intretinere, curatare, si al ergonomiei, si foarte bun din punctul de vedere al materialelor utilizate. Discutam despre un model cu baza fixa, care se blocheaza in pozitie de siguranta multumita sistemului Isofix. In cazul in care masina ta este un model mai vechi, si nu e echipata cu aceasta optiune, poti folosi si centurile, cu conditia sa urmaresti indicatiile si ghidajele marcate de catre producator.
Produsul li se adreseaza bebelusilor, din prima zi de viata pana la o greutate de 13 kg; conform indicatiilor producatorului, el trebuie instalat in masina cu spatele la directia de mers, pana la varsta de 15 luni; realitatea demonstreaza ca acest interval de timp poate fi prelungit pana la momentul in care copilul atinge dimensiunile maxim admise, stiut fiind ca aceasta este pozitia cea mai sigura pana la minim 4 ani. Pentru a se asigura ca scaunul este mereu corect fixat, baza emite un sunet specific atunci cand s-a facut corect montajul.
Pentru ca e o piesa multifunctionala, scaunul poate fi fixat si pe sasiul caruciorului Graco Evo, fie cu fata, fie cu spatele la directia de deplasare. Copilul este ferm prins in interior cu ajutorul unei centuri cu sistem de inchidere in 5 puncte, pentru un plus de siguranta; reglajele se fac cu usurinta, in asa fel incat bebelusul sa nu fie deranjat, totusi sa aiba mereu o asigurare adecvata, scaunul este echipat cu un insert suplimentar, util in primele saptamani de viata ale copilului, si care poate fi usor indepartat ulterior. Husa din interior este confectionata dintr-o combinatie speciala de materiale, care permit circulatia aerului, prevenind supraincalzirea. In plus, ea este usor detasabila, pentru a putea fi curatata ori de cate ori e nevoie. Multumita manerului ajustabil, scaunul este usor de manevrat si de transportat si ca atare, atunci cand vrei sa duci copilul adormit in casa, sau la medic, de pilda.
Avantaje:
Ofera unul dintre cele mai avantajoase raporturi pret / calitate, fiind o varianta relativ ieftina pentru rezultatele obtinute in cadrul testelor ADAC.
Echipat cu sistem de montare pe baza de Isofix sau centuri, astfel ca e compatibil si cu masinile ceva mai vechi.
Prezinta un indicator sonor care iti comunica momentul in care montajul in masina a fost corect efectuat.
Poate fi utilizat si pe sasiul caruciorului, ceea ce iti largeste optiunile.
Dezavantaje:
Se foloseste doar pana la o greutate maxima de 13 kg, ceea ce inseamna ca va trebui sa il inlocuiesti dupa primul an de viata al copilului.
Joie Trillo LX
In cazul in care cauti un scaun auto pentru copii, ieftin si bun, propunerea Joie Trillo este una pe care o facem cu o doza mare de incredere, si asta in parte datorita rezultatelor obtinute in cadrul testelor efectuate de catre ADAC, care l-au evaluat ca avand o buna stabilitate si un traseu corect pentru centura de siguranta, cu risc redus de ranire la impact frontal si foarte redus in caz de impact lateral. In plus, echipa de specialisti a considerat ca materialele din care e confectionat sunt sigure, designul ergonomic, iar intretinerea usoara.
Produsul este unul care se fixeaza prin prinderea cu ajutorul centurilor masinii, care asigura deopotriva micul pasager. In cazul masinilor mai noi, poti opta, suplimentar, pentru asigurarea prin intermediul sistemului de fixare Isofix. Montajul este simplu si nu lasa loc de erori, singurul aspect care merita atentie suplimentara este legat de tetiera masinii, care, la unele modele, trebuie sa fie ridicata. Modelul se adreseaza copiilor cu greutatea intre 15 si 36 kg si, deci, cu varsta cuprinsa intre aproximativ 4 si 12 ani.
Trebuie sa adaugam, la toate acestea, existenta unui strat dublu de spuma memory plus, care preia din fortele exercitate in caz de impact, suportul de cap ajustabil pe 7 niveluri de inaltime, suportii laterali retractabili, utili pentru sticle sau pahare, sau cotierele confortabile. Datorita captuselii moi, picioarele stau confortabil chiar si in cazul in care e vorba despre o deplasare pe o distanta lunga.
Avantaje:
Este o varianta ieftina si sigura pentru copiii de varsta ceva mai mare, fiind adecvat intre 15 si 36 kg.
Montaj simplu, cu ajutorul centurilor masinii si prin sistemul Isofix.
Confort sporit multumita materialelor si conceptului care include chiar si mici spatii de depozitare.
Gama variata de reglaje disponibile, care adapteaza produsul unui interval generos de varsta.
Dezavantaje:
Varianta cromatica oferita este categoric adecvata mai degraba fetelor.
Cum se foloseste un scaun de masina pentru bebelusi si copii
Inainte de a te apuca tu singur sa instalezi o asemenea piesa in masina, probabil ca te intrebi care este marea filozofie in legatura cu asta. Din pacate, experienta producatorilor si a organismelor certificate sa testeze scaunele de masina, sustin ca cea mai frecventa cauza a ranirilor severe este montarea incorecta a scaunului.
Cum se instaleaza corect un scaun pentru copii in masina?
Desigur, respectand strict indicatiile producatorului privind ghidajele pe care trebuie sa le respecte elementele de prindere. In cazul modelelor echipate cu sistem de montaj Isofix, exista mai putin loc pentru greseli, dar daca masina ta e ceva mai veche sau nu include aceasta optiune, prinderea cu centuri poate fi o mica provocare.
Una dintre cele mai frecvente erori facute de catre parinti este aceea de a nu se asigura ca centura masinii este stransa corespunzator odata ce a fost trecuta prin ghidajele scaunului. Daca ea face bucle libere sau este, pur si simplu, larga, nu are cum sa se blocheze la timp in caz de impact, iar riscul cel mai mare este ca scaunul sa se rastoarne, odata cu copilul.
Pentru a preveni asta, de fiecare data cand il prinzi cu centura masinii, e indicat sa te lasi pe el cu intreaga ta greutate, in zona sezutului, ca sa te asiguri ca centura este corect franata.
Care e cea mai sigura amplasare a scaunului in masina?
In cazul in care ai un singur copil, lucrurile sunt simple: specialistii iti recomanda sa instalezi scaunul pe mijlocul banchetei din spate. Astfel, micutul este protejat impotriva impactului lateral.
Daca ai doi copii, lucrurile se complica, iar parerile pot fi destul de impartite, dar majoritatea sustin ca un copil va fi asezat in mijlocul banchetei, iar celalalt in spatele scaunului pasagerului. Altii sustin ca fiecare dintre copii ar trebui sa stea in spatele cate unuia dintre scaunele din fata, deci langa portiere, pentru ca astfel parintelui ii este mai usor sa fixeze corect centurile.
Sfaturi privind asigurarea copilului
Nu este suficient ca scaunul sa fie corect instalat in masina; si copilul trebuie asigurat corespunzator in interiorul scaunului. In primul rand, chiar si pe vreme rece, se recomanda sa ii scoti copilului geaca groasa, care te va impiedica sa ii reglezi corect sistemul de centuri.
Atunci cand centurile sunt inchise, ar trebui sa existe, intre ele si corpul copilului, suficient spatiu incat sa introduci doua degete, dar sa nu le poti rasuci. Doar asa ai siguranta ca ele nu vor aluneca in caz de impact.
Pentru copiii mai mari, care sunt asigurati cu ajutorul centurilor proprii masinii, este esential sa verifici ca centura sa fi fost petrecuta prin ghidajul special care previne exercitarea presiunii pe gatul pasagerului. De asemenea, e responsabilitatea ta sa te asiguri ca centura este corect prinsa in sistemul de blocare, ca ea se strange automat dupa ce copilul s-a aplecat in fata si ca are o pozitie corecta pe corpul juniorului.