Cele mai bune scutece textile – Recomandarile noastre pentru 2024
Desi a existat o perioada in care ideea de scutec textil te facea sa iti pui mainile in cap si iti amintea de orele de fiert pelinci in bucatarie, in prezent alternativa este imbratisata de din ce in ce mai multe mamici, pentru ca este una naturala, mai sanatoasa decat cea reprezentata de scutecele de unica folosinta. Este adevarat, lucrurile nu mai sunt atat de complicate ca odinioara, iar utilizatoarele marturisesc ca de fapt nu au o bataie de cap semnificativ mai mare alegand modele textile, prin urmare iti vom spune inca de la inceput care este produsul care se bucura de cel mai mult succes: Alvababy set 5 scutece textile. Vei beneficia de 5 scutece dintr-o data, pe care sa le alternezi, fiecare dintre ele cu o inchidere reglabila rapida si cu insert detasabil, usor de igienizat separat de exteriorul scutecului. Iar daca varianta nu iti este pe plac, sau ai vrea sa incepi la o scara mai mica si sa verifici daca te impaci cu sistemul, poti testa Alvababy Bambus.
Tabel de comparatie
Este un produs de calitate superioara care nu te obliga la investitii suplimentare pentru a-l utiliza. Materialele folosite sunt confortabile pentru bebelus, inchiderea este una reglabila cu ajutorul capselor, iar existenta unui insert detasabil face ca si curatarea sa se faca mai rapid si mai simplu.
Avand in vedere ca microfibra este un material calduros, probabil ca setul este mai potrivit in anotimpul rece, decat in plina vara.
Pentru o persoana determinata sa foloseasca varianta scutecelor textile, acest set poate reprezenta un foarte bun punct de plecare, fiind confortabil, dar si usor de utilizat, chiar si de catre incepatori.
Ceea ce deosebeste substantial acest model de altele similare este insertul confectionat din bambus organic, cu o foarte buna putere de absorbtie. In plus, scutecul iti ofera buzunare pentru inserturi suplimentare, un exterior impermeabil cu un design jucaus si optiuni generoase de reglare.
In cazul in care doresti sa ai inserturi suplimentare de folosit peste noapte de pilda, va trebui sa le achizitionezi separat.
Reprezinta o varianta practica, frumoasa, sigura si usor de folosit, care se adapteaza frumos dimensiunilor si cresterii bebelusului si care are, in plus, un design cat se poate de atragator.
Este un model cu exterior impermeabil si interior cu doua inserturi care pot fi introduse in cele doua buzunare speciale. Ai posibilitatea de a-l configura in functie de nevoile de moment, capacitatea de absorbtie putand fi reglata prin utilizarea unuia sau a ambelor inserturi.
Avand in vedere ca e unul dintre cele mai interesante produse ca si optiuni oferite, trebuie sa recunoastem ca si pretul este unul pe masura.
Il recomandam pentru ca iti permite sa ajustezi capacitatea de absorbtie in functie de estimarile legate de nevoile de moment. In plus, beneficiezi de calitate si confort, la pachet cu usurinta in utilizare.
Cum alegi un scutece textil bun
Ghidul cumparatorului
Desi pentru unii parinti poate parea greu de inteles aceasta alegere, se remarca o tendinta de intoarcere catre natura si natural, inclusiv – sau mai ales – atunci cand vine vorba despre ingrijirea bebelusilor. Cu toate ca multa lume se intreaba de ce si-ar dori cineva sa se intoarca “pe vremea bunicii”, cand spalatul la mana al scutecelor murdare teroriza orice proaspat parinte, realitatea este ca scutecele textile de azi nu seamana nici pe departe cu ceea ce se utiliza pe atunci.
Descopera alaturi de noi motivele care s-ar putea sa te faca sa doresti sa le incerci si tu, modul in care le poti alege pe cele potrivite tie, si care sunt cateva dintre cele mai apreciate produse din gama.
Care sunt avantajele scutecelor textile?
In primul rand, am observat un interes deosebit al tuturor parintilor, in directia alegerii unor scutece – indiferent de tipul lor – cat mai ieftine, dar si cat mai bune. Ei bine, desi pretul lor de achizitie te va face sa dai ochii peste cap, cateva scutece textile pentru bebelusi, la un pret bun, te vor ajuta sa economisesti o suma importanta de bani in cei 3 ani (in medie) cat le vei folosi.
Statistic, se pare ca un parinte utilizeaza aproximativ 7000 de scutece in aceasta perioada; inmultind acest numar cu pretul mediu de aproximativ 1 leu pe bucata (gasesti si scutece mult mai scumpe, pe care va trebui sa le cumperi in cazul in care copilul dezvolta dermatita atopica, sau daca face eritem de scutec din cauza pielii sensibile), totalul te va infricosa. Gandeste-te cate alte lucruri poti face cu cei 7000 de lei; prin comparatie, un set de scutece textile care sa acopere integral nevoile copilului, nu depaseste 1000 – 1500 de lei.
Daca esti ingrijorata in legatura cu modul de utilizare al scutecelor textile, nu e cazul; nu trebuie decat sa arunci orice “creatie” solida la toaleta, sa clatesti eventualele resturi, dupa care sa speli scutecul asa cum ai face-o cu orice alte haine. Daca etapa cu aruncatul la toaleta si clatitul nu te incanta mai deloc, exista si optiunea scutecelor hibride, care sunt alcatuite dintr-un exterior reutilizabil si un insert de unica folosinta, pe care il poti arunca la gunoi, cu tot cu resturile “parfumate” de care nu esti dispusa sa te ocupi mai mult de atat.
Scutecele textile iti reduc tie, ca individ, amprenta asupra mediului. Este greu de estimat cate miliarde de scutece sunt produse si aruncate anual, iar ele sunt un produs greu degradabil, cu compusi nedegradabili. Chiar daca optezi pentru varianta hibrida, cantitatea de reziduu pe care o generezi va fi mult mai mica.
Numeroase pareri despre cele mai bune scutece textile pentru bebelusi si despre felul in care sunt ele folosite in cei 3 ani despre care aminteam mai sus, sustin ca vei avea nevoie de cel mult 40 de asemenea piese, asta incluzand si diferitele marimi prin care trece copilul, pe masura ce creste. Odata incheiata etapa scutecelor, vei avea surpriza placuta sa descoperi ca macar o parte dintre ele pot fi revandute, sau ca le poti darui prietenilor care au si ei un bebe mic; se vor bucura mult!
Utilizatorii care au testat ambele variante de scutece au avut amabilitatea sa ne impartaseasca cateva dintre concluziile la care au ajuns. De pilda, majoritatea sustin ca scutecele textile au un risc mai mic de scurgeri nedorite – ceea ce, din nou, te ajuta sa economisesti bani: detergent, apa, asternuturile pentru patut, salteaua pe care o folosesti…. Apoi, multumita materialelor care intra in contact cu pielea bebelusului, un scutec textil schimbat si intretinut corect diminueaza substantial riscul aparitiei iritatiilor sau a eritemului fesier.
In sfarsit, scutecele textile sunt mai sanatoase pentru bebelusi, unele dintre variantele de unica folosinta continand substante care sunt de-a dreptul periculoase pentru bebelusi: dioxina, unul dintre cei mai importanti carcinogeni cunoscuti sau poliacrilatul de sodiu, care a fost eliminat din componenta tampoanelor pentru ca a fost legat de o incienta crescuta a sindromului de soc toxic.
Mai mult decat atat, fiind produse intens prelucrate chimic, scutecele de unica folosinta sunt legate de o inmultire si/sau o agravare a cazurilor de astm bronsic. In sfarsit, s-a demonstrat ca temperatura la nivelul scrotului pe care o au baieteii care folosesc scutece de unica folosinta este mult mai ridicata decat a celor care folosesc scutece reutilizabile, ceea ce ridica semne de intrebare legate de functia de spermatogeneza de mai tarziu.
Tragand linie, rezulta ca exista numeroase avantaje ale acestei alegeri, pe care probabil ca merita sa o iei in calcul. Mai ales ca nu, nu se mai folosesc ace de siguranta!
Tipuri: Piata scutecelor reutilizabile este larga, si e important sa faci de la bun inceput alegerile corecte, pentru o colaborare indelungata si placuta cu acest gen de produse. Ca idee, exista doua categorii mari: sistemele integrate moderne si scutecele de inspiratie traditionala.
In categoria sistemelor integrate intra scutecele All-In-One, All-In-Twos si scutecele cu buzunar.
Scutecele All-In-One sunt cele mai asemanatoare scutecelor de unica folosinta. In cazul in care discutam despre schimbatul la cresa, de catre tati sau bunici, care poate nu sunt la fel de deschisi la avantajele produselor reutilizabile, acesta este cel mai bun scutec textil pentru bebelusi: nu trebuie sa faci nimic in plus in comparatie cu procesul in care e implicat un scutec clasic. Dezavantajele acestei alegeri sunt ca, din cauza insertului absorbant incorporat, uscarea este mai dificila, deci ai nevoie de mai multe bucati ca sa acoperi necesarul zilnic si sa nu fii obligat nici sa le speli la mana, nici sa pornesti masina de spalat pentru 3 hainute; in plus, poti avea surpriza ca, la un moment dat, curatarea sa nu mai fie suficient de bine facuta, din cauza grosimii materialului.
Scutecele All-In-Twos seamana foarte bine cu cele All-In-One, cu singura diferenta ca insertul absorbant este prins in capse de exteriorul impermeabil al scutecului. Asta inseamna ca, uneori, poti indeparta si curata numai insertul, exteriorul putand fi refolosit imediat cu un alt insert uscat. De asemenea, inseamna si ca e mai usor de curatat si de uscat, deci nu mai e nevoie sa investesti in atat de multe bucati, ca sa fii sigura ca nu ramai niciodata in pana.
Scutecele cu buzunar sunt, probabil, varianta cea mai practica – cu conditia ca insertul absorbant sa fie pregatit de catre tine, din timp, nu la repezeala, in momentul in care copilul care trebuie schimbat nu are nici un strop de rabdare ca sa astepte aceasta activitate. Exista mai multe tipuri de inserturi, mai groase sau ma subtiri; de exemplu, daca estimezi ca urmeaza o perioada mai lunga in care nu poti schimba scutecul, cum e peste noapte, poti adauga in buzunar o cantitate mai mare de material absorbant; peste zi, cand e cald, poti lasa un strat mai subtire si mai confortabil.
Sistemele traditionale sunt alcatuite din mai multe bucati: in general, partea impermeabila si cea absorbanta sunt separate, ceea ce iti ofera o libertate mai mare de a le combina asa cum crezi ca e mai potrivit in functie de temperatura, durata de purtare si alti asemenea factori. Un alt avantaj este ca toate aceste componente pot fi curatate separat, si deci se vor usca ceva mai repede. Dezavantajul principal e legat de usurinta in utilizare: tu, care le folosesti de mai multe ori pe zi, vei dobandi repede indemnarea necesara, dar pentru un adult care sta ocazional cu copilul, sau la cresa unde doamnele ingrijitoare sunt oricum suprasolicitate, lucrurile sunt probabil prea complexe ca sa “merite” efortul. De aceea, e bine sa ai la indemana si optiuni de tipul sistemelor integrate, pentru asemenea situatii.
Cateva dintre sistemele traditionale disponibile sunt scutecele fitted, scutecele contour, scutecele prefolds si clasicele scutece traditionale obisnuite. Prima precizare pe care trebuie sa o facem in legatura cu aceasta categorie, este ca ele necesita utilizarea suplimentara a unei protectii impermeabile, denumita cover (termen imprumutat, desigur).
Scutecele fitted pot fi folosite ca absorbante, sau pot permite fixarea unui strat absorbant suplimentar, util, de pilda, pe timpul noptii. Ele pot fi curatate independent de cover, care poate fi refolosit, si se usuca mai repede decat sistemele anterioare. Au avantajul de a fi adesea fabricate din materiale naturale, desi aceasta nu e o regula. Avand zona elastica la spate si la picioruse, sunt eficiente in a retine murdaria, inclusiv cand vine vorba despre scaunele explozive pe care le au unii dintre bebelusii alaptati. Se pun mai greu decat sistemele integrate, dar mai usor decat alte variante traditionale. Desi un scutec fitted impreuna cu un cover costa mai mult decat un sistem integrat, faptul ca nu vei fi obligat sa investesti intr-un numar de coveruri egal cu numarul scutecelor, te poate ajuta sa faci o economie.
Scutecele contour nu au zona aceea elastica din partea din spate, asadar gradul lor de retinere a murdariei este ceva mai mic. Practic, coverul este cel care retine in interior lichidele, in aceasta situatie, prin urmare el trebuie ales cu mare atentie, incat sa nu permita deplasarea scutecului si nici sa nu lase lichidele sa se scurga pe la marginea materialului. Un mare avantaj este ca scutecele contour sunt adesea disponibile in variante de materiale mai naturale; el compenseaza intrucatva faptul ca sunt ceva mai pretentioase la utilizare.
Scutecele prefolds sunt ceva mai complicat de folosit. Ele sunt reprezentate de o bucata dreptunghiulara de material, cu doua zone mai subtiri si una cu mai multe straturi, aceasta din urma fiind cea cu functie absorbanta. Ele se prind cu ajutorul acelor de siguranta, ca pe vremuri, sau cu ajutorul unor mai moderne clipsuri speciale denumite snappi. Ele sunt adaptabile, se pot folosi cu diverse tipuri de cover-uri, pot fi utilizate si ca material absorbant suplimentar pentru celelalte tipuri de scutece lavabile si sunt ieftine, prin comparatie cu alte modele. Le poti spala la temperaturi ridicate, le poti combina cu cover natural daca doresti o solutie complet naturala, iar modul de prindere poate beneficia de pe urma imaginatiei si simtului tau practic, caci ai libertate mare de actiune.
Scutecele lavabile traditionale sunt pelincile pe care le cunoastem de pe vremea mamelor noastre, numai ca acum le poti procura intr-o mai mare varietate de modele si culori, le poti prinde cu mai multa imaginatie si le poti spala mai usor. Desi sunt cele mai avantajoase din punct de vedere al investitiei initiale, evident ca ai nevoie de coveruri impermeabile pentru ele, si nu sunt deosebit de iubite decat de anumite mame pasionate de solutiile naturale low cost.
Ghidul nostru nu ar fi complet daca nu am aduce in discutie si diferitele tipuri de coveruri disponibile pe piata, in cazul persoanelor care decid sa aleaga variante traditionale. Cele mai raspandite sunt coverurile din poliuretan: un material plastic, ca un fel de musama, care tine totul in interior. Ele au costuri relativ reduse, sunt foarte usor de curatat si se usuca foarte repede, dar nu sunt naturale si nu prea permit pielii sa respire.
Exista si varianta coverurilor din fleece, care combina impermeabilitatea cu faptul ca permit circulatia aerului, ceea ce sporeste confortul. Desi sunt in teorie impermeabile, daca se acumuleaza o cantitate semnificativa de urina, e posibil sa apara scurgeri.
Coverurile de lana pot avea diverse forme, unele fiind reprezentate de pantalonasi scurti sau chiar lungi. Ele necesita o intretinere putin mai altfel, in sensul ca inainte de prima utilizare trebuie spalate cu un detergent special si tratate cu lanolina pentru impermeabilizare; daca se uda cu urina, nu se spala, ci se lasa la aer sa se usuce; spalarea se face o data la aproximativ 2 saptamani, cand e posibil sa apara un usor miros neplacut.
Protectiile din lana pot fi confectionate si de catre mamicile sau bunicele pasionate de impletit, avand marele avantaj ca sunt 100% naturale si ca, odata ude, nu dau senzatia aceea neplacuta de ud pe care o lasa alte materiale. Intretinerea complicata ii descurajeaza pe multi dintre parinti.
Marime: Cele mai multe dintre scutecele disponibile pe piata pot fi achizitionate pe marimi, sau in varianta de marime unica, ajustabila. Pentru copiii foarte mici sau pentru cei mari, parintii pot opta intr-o prima faza pentru o anumita marime, insa in intervalul de varsta 3 luni – 24 de luni, cel putin, cei mai multi prefera varianta One Size, reglabila cu ajutorul sistemelor inteligente de inchidere.
Inchidere: Exista doua variante principale de sisteme de inchidere: cele pe baza de velcro si cele pe baza de capse.
Velcro se inchide mai rapid, dar trebuie sa iei cateva masuri de precautie atunci cand le pui la spalat si sa ai grija ca benzile cu arici sa fie inchise perfect, altfel se vor agata de alte haine. Pe de alta parte, inchiderea cu Velcro este foarte tentanta pentru copil, astfel ca risti sa il gasesti la un moment dat cu scutecul plin de “comori” desfacut si plimbat prin camera.
Din acest punct de vedere, capsele sunt mult mai sigur de utilizat, insa ele vin la pachet cu alt neajuns: imposibilitatea de reglare foarte precisa, in cazul in care copilul este undeva intre marimi.
Mai putin raspandita este inchiderea cu ajutorul siretului; ea se intalneste mai frecvent la scutecele fitted. Si ea permita o reglare precisa, chiar daca nu este neaparat prima pe lista preferintelor cumparatorilor.
Materiale: Multi dintre parintii care se orienteaza catre scutecele lavabile o fac in ideea in care acestea sunt confectionate din materiale naturale, insa aceasta nu este neaparat o regula. De exemplu, daca optezi pentru varianta confortabila All-In-One, vei descoperi ca la majoritatea zona absorbanta este confectionata din fleece, ceea ce e o varianta de poliester.
Daca optezi pentru variante naturale pentru zona care vine in contact cu pielea bebelusului, ai de ales intre bumbac, canepa, bambus ca fiind cele mai frecvente optiuni. Dupa cum am discutat deja, coverurile pot fi fabricate din poliuretan sau din fleece, dar exista si variante din lana, daca vrei ca totul sa fie natural pana la capat.
Intretinere si disponibilitate: Intretinerea scutecelor depinde mult de materialele din care sunt acestea confectionate si de categoria din care fac parte. De pilda sistemele complete se spala integral, dupa fiecare folosire; fiind groase, uscarea lor poate dura, asadar ele iti vor fi din nou disponibile abia dupa ceva timp, in functie de anotimp. Prin urmare, confortul in utilizare costa, caci va trebui sa cumperi mai multe bucati ca sa acoperi necesarul, in functie si de frecventa cu care intentionezi sa le speli.
Daca optezi pentru scutece “din bucati” ai avantajul de a spala inserturile ori de cate ori e necesar, separat de coveruri; de multe ori, acestea din urma nici nu au nevoie sa fie spalate prea frecvent. Asadar, vei investi in mai multe inserturi si in mai putine coveruri. Mai mult decat atat, insertul absorbant este de multe ori mai ieftin decat un scutec intreg, deci faci si o economie de timp, apa si detergent. Iar inserturile se si usuca mai repede, fiind mai subtiri, deci sunt gata sa fie refolosite intr-un interval de timp ceva mai scurt.
Stim ca dupa aceasta informatie abundenta, nu iti va fi usor sa navghezi prin multitudinea de scutece lavabile disponibile pe piata din Romania. De aceea, am incercat sa selectam special pentru tine cateva dintre produsele extrem de apreciate de catre cumparatori; ne-am bazat atat pe raportul intre pret si calitate, atat de important, cat si pe recenziile oferite de catre cumparatori, astfel incat sa ne asiguram ca, urmand recomandarile noastre, te vei bucura de produse cel putin satisfacatoare. Iata, deci, cateva idei de scutece textile pentru bebelusi, la preturi bune, achizitionabile online.
Modele recomandate in 2024
Alvababy set 5 scutece textile
Daca esti hotarat sa optezi pentru acest mod de “scuteceala” si acum cauti cele mai bune scutece textile pentru bebelusi, iti propunem o investitie in macar un set de scutece de tipul All-In-Twos marca Alvababy, care sunt potrivite pentru orice varsta si care iti mentin copilul curat, uscat si departe de diverse substante chimice cu potential daunator.
Interiorul scutecului este din microfibra moale si confortabila, care pe langa puterea mare de absorbtie, are si capacitatea de a tine umezeala la distanta de pielea bebelusului, reducand riscul de aparitie a eritemului fesier. Exteriorul este confectionat de asemenea din microfibra, impermeabila si care ofera si un aspect si o textura placute.
Datorita insertului detasabil, scutecul poate fi spalat separat, astfel incat sa se usuce rapid. El se introduce usor in buzunarasul special si se prinde cu ajutorul unei capse. Elasticul dublu din dreptul picioarelor ajuta la pastrarea scutecului in pozitia corecta si la prevenirea scurgerilor de lichid. Scutecul se ajusteaza pe dimensiunile copilului tau multumita capselor practice si usor de manevrat, care nu ii sunt totusi la indemana bebelusului, ceea ce te scuteste de eventuale pozne.
Avantaje:
Scutec textil cu interiorul si exteriorul din microfibra.
Model all in twos care nu presupune folosirea altor protectii suplimentare.
Insertul detasabil face spalarea rapida si usoara.
Inchidere reglabila cu capse rezistente.
Dezavantaje:
Microfibra tine cald, scutecul fiind poate putin cam gros pentru vara.
Alvababy Bambus
Daca doresti un scutec textil pentru bebelusi la un pret bun, sanatos si natural, practic si simplu de utilizat, iti recomandam sa testezi modelul din bambus pus la dispozitie de Alvababy. Discutam despre un model reutilizabil alcatuit dintr-un exterior impermeabil, cu un buzunar in care poti adauga inserturi absorbante in cazul in care consideri ca scutecul va ramane neschimbat pentru mai mult timp, si cu un interior ecologic din bambus, foarte prietenos cu pielea bebelusilor, chiar si cu a celor predispusi sa dezvolte diverse alergii.
Modelul este unul reglabil, adecvat incepand de la greutatea de 3 kg si pana la aproximativ 16 kg – ceea ce uneori corespunde varstei de 2 ani, dar de multe ori practica demonstreaza ca poate fi folosit pana la 3 ani. Pentru un plus de manevrabilitate, poti investi suplimentar in mai multe inserturi din bambus, pentru acelasi cover, care oricum se murdareste mai greu si se usuca mai repede.
In talie, circumferinta se regleaza cu ajutorul unor capse rezistente, dar piesa iti ofera, in plus, inca un set de cate doua capse care permit ajustarea pe lungime, astfel incat piesa creste, practic, odata cu bebelusul, ramanand la fel de confortabila pe intreaga perioada de utilizare. Designul este unul superb, vesel, de tip mandala, adecvat indiferent de sex, din punctul nostru de vedere; scutecul arata atat de bine incat, pe timp de vara, poate fi purtat ca si chilotel.
Avantaje:
Scutec cu exterior impermeabil si interior organic din bambus
Echipat cu buzunar pentru inserturi suplimentare.
Reglabil, adecvat pentru 3 – 16 kg.
Design vesel, poate fi purtat si pe post de chilotel.
Dezavantaje:
Inserturile suplimentare trebuie achizitionate separat.
Bubble Bums Pocket
In cazul in care vrei sa imbini avantajele pentru sanatate cu usurinta in utilizare si puterea surprinzatoare de absorbtie, iti recomandam sa arunci o privire la una dintre propunerile brandului Bubble Bums: este vorba despre un scutec cu buzunar special pentru inserturi, cu ajutorul caruia bebelusul tau va fi mereu uscat si multumit.
Exteriorul scutecului este unul impermeabil, croit din poliuretan, care mentine umezeala si murdaria departe de haine si asternuturi, lasand totusi un mic grad de respirabilitate. Stratul absorbant consta in doua inserturi care pot fi introduse in cele doua buzunare speciale: unul mai mare, si unul de dimensiuni mai mici. Peste noapte, de pilda, le poti folosi pe ambele pentru mai multa siguranta, in timp ce la o iesire scurta in parc pe timp de vara, il poti utiliza numai pe cel mai subtire, pentru un plus de confort. Ambele inserturi din pachet sunt confectionate din microfibra.
Interiorul este unul special, cu proprietati stay-dry, care practic tine la distanta umezeala, in asa fel incat pielea bebelusului sa fie permanent uscata. Testele au demonstrat ca cele doua inserturi au capacitatea de a absorbi, in doua secunde, o cantitate de lichid de 8 ori mai mare decat greutatea acestora.
Avantaje:
Exteriorul din poliuretan este rezistent, impermeabil si cu un oarecare grad de respirabilitate.
Echipat cu doua buzunare pentru doua inserturi, in functie de nevoile de moment.
Interior stay dry care mentine pielea bebelusului uscata.
Putere foarte mare de absorbtie.
Dezavantaje:
Are un pret pe masura calitatii.
Bubble Bums insert canepa
In cazul in care doresti un scutec textil pentru bebelusi, ieftin si bun, o solutie poate fi sa cumperi un cover adecvat, sau un scutec cu buzunar complet, si sa adaugi la colectia ta cateva inserturi separate. De aceea iti propunem aceste inserturi marca Bubble Bums, din canepa, naturale si sanatoase, pe care credem ca le vei aprecia.
Fiecare insert este alcatuit din 4 straturi cu capacitate mare de absorbtie, mamicile experimentate fiind entuziasmate de acest material organic pentru puterea sa mare de absorbtie, el fiind cel mai potrivit pentru bebelusii care consuma multe lichide si urineaza in cantitate mare. Desi puterea de a retine urina este atat de mare, insertul este foarte putin voluminos, fiind neasteptat de flexibil si de confortabil.
Pentru ca materialul este, din pacate, unul cu uscare lenta, producatorul propune si solutii care sa remedieze problema. Astfel, ele pot fi utilizate si ca doua inserturi cu cate doua straturi, la nevoie separate de uninsert suplimentar din microfibra, care creste atat capacitatea de absorbtie, cat si protejeaza insertul mai indepartat de piele. De altfel, asta e frumusetea si avantajul scutecelor textile cu cover si inserturi: posibilitatile vaste de adaptare a modului de utilizare la nevoile copilului.
Avantaje:
Este un insert din canepa, natural si sanatos, bland cu pielea bebelusului.
Adecvat pentru un flux mare de urina.
Flexibil si confortabil in ciuda puterii mari de absorbtie.
Pot fi folosite simultan doua inserturi, daca este nevoie.
Dezavantaje:
Fiind un produs cu uscare lenta, e nevoie sa achizitionezi mai multe seturi.
T-Tomi protectie lavabila
In cazul in care ai decis sa investesti in scutece textile care merg pe sistemul traditional, probabil ca cel mai la indemana este sa apelezi la o protectie lavabila pe care sa poti fixa baza absorbanta dorita. De aceea, iti prezentam aceasta varianta practica, pe care o consideram avantajoasa pentru calitate, dar si pentru compatibilitatea cu orice tip de scutec textil traditional.
Multumita sistemului de inchidere si fixare pe baza de capse, acest scutec este reglabil, putand fi folosit din prima zi de viata, pana la deprinderea utilizarii olitei. Materialul din care e confectionat este poliesterul acoperit cu un strat de poliuretan, care ii garanteaza calitatea impermeabila, permitand totusi pielii sa respire. Multumita croiului special pe care il au marginile laterale, scurgerile sunt excluse.
Designul este unul atractiv, care iti permite sa folosesti protectia ca atare, fara sa mai fie nevoie sa adaugi chilotei, pantalonasi sau alte elemente decorative. Intretinerea este foarte simpla, caci produsul poate fi spalat la masina la temperaturi care nu depasesc 40 de grade, si se usuca foarte repede la temperatura camerei.
Avantaje:
Protectie lavabila, impermeabila, cu uscare rapida.
Compatibila cu orice tip de scutec traditional.
Sistem de inchidere fiabil, pe baza de capse.
Ofera multiple posibilitati de reglare.
Dezavantaje:
Nu este propriu-zis un scutec textil, cu necesita combinarea cu un material absorbant.
Cum se foloseste un scutec textil pentru bebelusi
Multi dintre cumparatori au impresia ca folosirea scutecelor textile este o chestie foarte complicata, si asta ii face sa aiba unele retineri si ezitari inainte de a face aceasta alegere sanatoasa pentru copiii lor. Realitatea este ca, dupa cum ai vazut deja, scutecele textile exista in diverse forme, pentru diverse gusturi, unele dintre ele fiind la fel de la indemana ca si variantele de unica folosinta, cu exceptia faptului ca trebuie sa le “arunci” in masina de spalat, intre doua utilizari.
De cate scutece am nevoie?
Raspunsul la aceasta intrebare variaza destul de mult in functie de mai multi parametri, dintre care cei mai importanti sunt intentia ta de a folosi exclusiv scutece textile, sau de a le utiliza in combinatie cu cele de unica folosinta, si varsta la care incepi “scuteceala” textila.
De asemenea, depinde de tipul de scutec textil catre care te orientezi, caci daca doresti simplitatea in utilizare a unui All-In-One, va trebui probabil sa achizitionezi mai multe bucati, care sa iti ofere timp sa le speli si sa le usuci pe cele folosite, inclusiv in anotimpul rece sau in zilele umede.
Frecventa spalarii si timpul de uscare sunt alti parametri care influenteaza aceasta decizie, insa e important de stiut ca putini parinti investesc de la bun inceput in 20 de scutece; cel mai adesea, ei experimenteaza cu mai putine, provenind de la producatori diferiti, pana gasesc varianta care le este cea mai pe plac, abia apoi completand stocul necesar. Si de multe ori, ei ajung curand sa depaseasca necesarul, fie pentru ca au fost in mod special atrasi de un anumit design, fie ca au dat peste o oferta greu de refuzat.
In general, un nou-nascut si un copil cu varsta mai mica de 1 an, are nevoie de 15 – 20 de scutece, pentru ca tu sa te poti descurca onorabil cu ele. Daca doresti sa folosesti scutece prefold, cu cover, ai nevoie de 4-5 scutece pentru un cover.
Dupa varsta de un an, nevoile se reduc, copilul nu mai urineaza la fel de frecvent, iar scaunul si-a schimbat mult frecventa si consistenta odata cu inceputul diversificarii; 10-15 scutece sunt adesea mai mult decat e nevoie. Cand micutul incepe sa se imprieteneasca si cu olita, 6-8 scutece sunt suficiente.
Intretinerea scutecelor lavabile
Multi dintre parinti sunt ingrijorati de intregul proces de curatare a scutecelor lavabile, dar adevarul este ca lucrurile nu mai sunt nici pe departe atat de complicate ca odinioara. Ca idee, scutecul murdar se depoziteaza intr-un recipient cu capac, special dedicat, pana cand se aduna destul material ca sa pornesti masina de spalat. In cazul in care copilul a avut scaun, orice urma de continut solid de arunca in toaleta.
Dincolo de acest pas, fiecare mama decide si experimenteaza cum e mai practic sa procedeze. Unele dintre ele aleg sa clateasca scutecul manual sub jet, inainte de a-l baga in masina; altele le lasa la inmuiat inainte de ciclul de spalare, iar altele se bazeaza direct pe eficienta masinii de spalat. Daca intentionezi sa lasi scutecul la inmuiat, evita sa prelungesti aceasta etapa, care poate dauna protectiei impermeabile, degradand-o prematur.
Spalarea scutecului se face la un ciclu pentru rufe albe, la o temperatura de 60 de grade si timp de macar o ora si jumatate. Este bine de precizat ca toti producatorii recomanda spalarea de minim 3-4 ori inainte de utilizare, prima oara cu detergent, apoi doar cu apa, motivul fiind ca abia dupa aproximativ 6 spalari scutecul ajunge la capacitatea sa maxima de absorbtie.
NU se foloseste, pentru curatarea scutecelor textile, nimic altceva in afara de detergent; inalbitorii, balsamul, otetul, bicarbonatul si asa mai departe, pot dauna tesaturii sau pielii bebelusului!
Conteaza tipul de detergent?
Conteaza, desigur! Probabil ca cea mai importanta precizare, in cazul in care esti atrasa de detergentii ecologici, este sa ii eviti pe cei care contin celulaza sau borat de sodiu, substante care degradeaza tesaturile din bumbac si bambus si stratul impermeabil exterior.
Daca esti multumita de ideea folosirii unui detergent normal, alege unul simplu, fara balsam, inalbitori, inalbitori optici, produse de indepartarea petelor si asa mai departe. Detergentul lichid este mai practic pentru ca reduce riscul granulelor prinse in tesatura, care nu se clatesc suficient de bine sau de repede. Oricum, cantitatea de detergent necesara este mai mica decat in cazul hainelor normale.
Periodic, daca simti la mana ca tesatura absorbanta nu e clatita suficient, poti pune scutecele la un ciclu lung de spalare, cu prespalare si dubla clatire, fara a adauga detergent. Astfel, reziduurile dintre fibre se vor dizolva si elimina mai bine.
Ce accesorii imi pot face viata mai usoara?
Exista o gama destul de variata de accesorii disponibile pentru parintii hotarati sa se apuce de “scuteceala” textila.
Probabil ca unele dintre cele mai interesante sunt absorbantele suplimentare, care se folosesc in special noaptea, pentru a spori puterea de absorbtie. Ele pot fi confectionate din materiale naturale sau sintetice, dar au marele avantaj ca se spala repede si se usuca usor.
Absorbantele de unica folosinta sunt confectionate din celuloza si sunt 100% biodegradabile; desigur, ele reprezinta o investitie suplimentara, avand in vedere ca se arunca dupa utilizare, dar sunt foarte practice in situatii in care nu ai cum sa speli prea des: intr-o excursie cu cortul, in vizita la tara la bunici si asa mai departe. Cu ajutorul lor protejezi practic scutecul propriu-zis si speri ca va ramane curat pentru mai mult timp.
Linerele sunt un accesoriu mult indragit de catre parinti; ele sunt confectionate din celuloza si se asaza pe interiorul scutecului. Practic, daca schimbi un scutec murdar doar de urina, linerul se clateste si se refoloseste; daca bebelusul a avut si scaun, linerul a protejat scutecul propriu-zis si poate fi aruncat direct in WC cu restul de materii solide de pe el.
Recipientele pentru scutece murdare pot fi niste saculeti cu snur la gura, sau niste galeti cu capac. Pentru un plus de succes, poti pune scutecele in saculet si apoi in galeata; orice urma de miros dispare, iar saculetul poate fi spalat odata cu scutecele, fara sa te oblige sa cureti si galeata.