Cum alegi primul set LEGO al copilului tau?
Exista o multime de avantaje ale jocului cu LEGO, despre care se stie ca stimuleaza imaginatia si creativitatea, incurajand totodata motricitatea fina si vederea in spatiu. Iar unul dintre cele mai frumoase lucruri este ca doi sau trei copii, pasionati de aceeasi distractie, se pot juca foarte frumos impreuna, invatand sa colaboreze si sa comunice.
Alegerea inspirata a primului set de LEGO al copilului tau poate face diferenta dintre un copil pasionat de acest joc de constructie, si unul care il va uita pe un raft si nu il va mai baga in seama zile in sir. Si pentru un plus de succes, e important ca tu insati sa te raportezi corect la el. In loc sa il privesti ca pe un brand, gandeste-te la el ca la un puzzle pe care il puteti construi urmand instructiunile, dar pe care apoi il puteti demonta si recrea asa cum va doriti.
Exista cateva intrebari simple pe care trebuie sa ti le pui inainte de a porni la cumparaturi; odata ce iti raspunzi sincer la ele, iti va fi usor sa faci o alegere potrivita.
Cu ce fel de jucarii se joaca copilul tau?
Este cel mai important lucru pe care merita sa il stii. Asa cum bunica ta nu va aprecia o carte de colorat cu Batman pe post de cadou, chiar daca ii place sa coloreze, tot asa, primul set de LEGO trebuie sa se muleze pe pasiunile si interesele celui mic. Daca ii plac supereroii, cauta un set din aceasta gama: LEGO Marvel, LEGO Batman 3, LEG Avengers sunt cateva idei ; daca e indragostit de masinile utilitare, LEGO City ii va propune, cu siguranta, o varianta interesanta; daca ii plac dinozaurii, exista seturi adecvate in colectia LEGO Jurassic World.
Daca juniorul tau are ceva experienta pentru ca a mai folosit cuburi de constructie pentru a crea proiecte pline de imaginatie, probabil ca un set cu un numar generos de caramizi pentru joaca libera este o idee inspirata.
Fetitele pasionate de printese si de povesti Disney vor avea la dispozitie seturi cu elfi in colectia LEGO Elves sau cu Sophia; LEGO Frozen este un alt real succes; pentru baietii ceva mai mari si mai razboinici exista seturile Bionicles. O alta varianta pentru care poti opta este cea a colectiei LEGO City, in care, cu perseverenta, poti crea un veritabil oras din piese marunte, sau te poti orienta catre elementele care il intereseaza mai mult pe copil.
Daca ai deja un copil relativ mare, poti apela la seturi inspirate de carti si filme: LEGO Harry Potter a fost mult timp asteptat cu nerabdare, Star Wars LEGO e un alt hit la orice varsta, iar LEGO Lord of the Rings e cautat si de catre adulti.
Care e varsta si care sunt abilitatile copilului tau?
Joaca cu LEGO este atat de apreciata pentru ca ofera un excelent sentiment de satisfactie, odata cu rezolvarea fiecarui puzzle. Insa oricat de tentante ar fi acele seturi foarte mari si foarte complexe, tine seama de faptul ca ele s-ar putea sa nu fie potrivite unui copil de varsta relativ mica.
Mai ales daca, dupa montaj, el nu se poate juca deloc cu el, e destul de posibil sa il lase balta repede si nici sa nu mai fie atras de acest gen de jucarie pe viitor.
Pe fiecare ambalaj LEGO vei gasi indicii legate de intervalul de varsta caruia ii este destinat produsul respectiv. Aceste indicatii tin seama de nivelul de experienta pe care il are un copil de o anumita varsta, de capacitatea sa de concentrare si de abilitatile sale motorii si practice.
Probabil ca un copil foarte perseverent, sau unul cu adevarat pasionat si experimentat, va reusi sa rezolve si un puzzle pentru intervalul urmator de varsta, dar e putin probabil ca un junior de 7 ani sa faca cu placere, singur si pana la capat, un LEGO pentru adulti.
De la varsta de 18 luni puteti incepe sa va jucati impreuna cu LEGO Duplo. Nu exista piese marunte care sa fie inghitite, bagate in nas sau in urechi, cuburile sunt mari, se imbina si se desfac usor si nu necesita prea multa precizie sau forta. Pe masura ce copiii renunta la modul de a apuca ce implica intreaga palma, vor devin experti in a apuca doar cu degetele, ceea ce ii va ajuta mult la a largi gama de miscari pe care o pot face.
Tine cont ca la aceasta varsta copiilor le este foarte greu sa isi foloseasca mainile independent una de cealalta: sa miste o mana in timp ce cealalta sta intr-un loc, de pilda. In general, au tendinta de a face cu ambele maini acelasi tip de miscare, ceea ce le reduce mult nivelul de precizie.
Chiar daca au renuntat deja de ceva vreme la a mai baga totul in gura, inainte de varsta de 4 ani, manipularea pieselor de LEGO ramane in afara abilitatilor practice ale acestora. Brandul a prevazut insa evolutia cognitiva a celor mici, asa ca unele seturi DUPLO permit inventarea de povesti si de jocuri de rol, facilitand procesul prin introducerea personajelor Disney sau a lui Batman.
Dupa 4 ani se poate face trecerea catre piesele normale de LEGO. In functie de abilitatile copilului tau si de bugetul de care dispui, poti folosi colectiile LEGO Junior ca un “ritual de trecere”, sau puteti evolua direct catre modelele cu cuburi mici, obisnuite. In cazul seturilor Junior, avantajul este legat in primul rand de modul in care arata instructiunile, care sunt mult mai mari si mai clare.
Un alt avantaj al colectiilor Junior este ca includ piese de dimensiuni mai mari, si un anumit grad de preasamblare este deja realizat: exista, de exemplu, un sasiu gata construit, astfel ca proiectul capata forma imediat, lucru care este foarte multumitor pentru copil, fiind evitata situatia in care acesta devine dezinteresat si pur si simplu renunta la a mai monta.
Si in aceasta lume a LEGO Juniors exista supereroi, cavaleri, nave spatiale si printese, sau masini de gunoi, de politie sau magazine.
Dupa 5 – 6 ani abilitatile motorii sunt mult mai bine dezvoltate, numaratul devine mai simplu pentru cel mic, astfel ca instructiunile mai marunte si mai complexe sunt mai usor de inteles. In plus, si joaca lor implica povesti mai complexe: se planuiesc si desfasoara lupte spatiale cu arme cu laser, dupa care cainele preferat este dus la cabinetul medicului veterinar, insotit de curajosul Batman.
Copiii experimenteaza si imbogatesc realitatea, care se intrepatrunde cu imaginatia. Ei se vor bucura mult de seturile tematice “croite” conform preferintelor lor, dar vor aprecia si o cutie de caramizi amestecate din care vor asambla o noua arma laser mai puternica, sau o vor imbunatati pe cea existenta.
Complexitatea seturilor creste progresiv, pe ambalaj putand fi observate recomandari ca 8+, 10+ sau 12+.
Dupa 14 ani seturile propuse sunt cele adecvate si adultilor, sau celor cu adevarat pasionati. Pentru asamblarea acestor seturi este nevoie nu doar de precizie ci si de forta in degete, sau de abilitati motorii deosebite. De multe ori e nevoie sa asamblezi macar 5 pungi de piese pentru ca proiectul sa inceapa sa capete un oarecare contur.
In plus, in cazul acestor seturi, ele nu sunt concepute pentru joaca, ci mai curand ca elemente decorative. Multitudinea de detalii le face si foarte fragile, asadar le vei admira pe un raft sau pe o masa, dar nu le vei putea manevra ca sa te joci cu ele.
Pentru baieti sau pentru fete?
LEGO propune jucarii indragite in egala masura de catre baieti si de catre fete, dar seturile tematice se adreseaza, teoretic, in special unuia dintre sexe. De pilda, exista o mai mare probabilitate ca baietii sa aprecieze mai mult cele mai frumoase seturi LEGO NinjaGO, decat ar face-o fetele, care probabil vor fi mai vrajite decat baietii de seturile cu elfi si zane.
In cazul vostru, care a fost primul set de LEGO achizitionat… sau primul care s-a bucurat de succes?