Cele mai bune sterilizatoare pentru biberoane – Recomandarile noastre pentru 2024
Daca folosesti biberonul, ai nevoie de un sterilizator – este o afirmatie cu care orice parinte este de acord, sau devine de acord dupa cateva zile de timp pierdut fierband sticle. Este posibil, totusi, sa nu stii la ce piesa sa te opresti si sa nu ai prea mult timp sa sondezi piata, de aceea iti vom propune unul dintre cele mai bine cotate modele: Philips Avent SCF284/03 este un model cu o capacitate relativ mare de lucru, cu o viteza excelenta si cu un spatiu suficient de generos pentru pana la 6 biberoane, sau potrivit chiar pentru elementele pompei de san. Si daca piesa nu te convinge, mai avem o propunere de rezerva: Laica BC1005.
Tabel de comparatie
Este un model multifunctional care poate fi utilizat pentru o gama larga de accesorii, de la biberoane si tetine, pana la suzete, vesela sau elementele pompei de san. Durata unui ciclu de sterilizare este de doar cateva minute, intretinerea este simpla si rapida, iar capacitatea se poate adapta la numarul de piese.
In cazul in care nu vrei sa investesti in apa distilata, va trebui sa cureti periodic cuva de depunerile de calcar.
Este considerat ca fiind una dintre cele mai potrivite piese din gama, pentru ca spatiul pe care il ocupa este ajustabil, eficienta este similara dispozitivelor medicale, timpul de lucru este scurt, iar manevrarea e usoara.
Este un model cu o capacitate mare de lucru, ceea ce iti ofera o mai mare libertate de manevra. Multumita functiei timer, actiunea este oprita la finalul unui ciclu de sterilizare, piesele din interior ramanand gata de utilizare pentru mai multe ore. In plus, exista in pachet instrumente de manevrare a obiectelor fierbinti.
Capacitatea mare de lucru a acestui model vine la pachet cu dimensiuni destul de importante.
Il consideram o alternativa de incredere, apartinand unui brand demn de luat in seama, chiar daca poate mai putin celebru decat altele, pe a carui functionalitate te poti baza pe termen lung.
Este un model cu functionare rapida, care, cu ajutorul cuptorului cu microunde, iti va pune la dispozitie biberoane si suzete impecabile intr-un interval de timp foarte scurt. Fiind confectionat din materiale sigure, fara BPA, produsul este special conceput incat sa previna eventuale accidente.
Nu reprezinta o alegere potrivita decat pentru persoanele care detin deja un cuptor cu microunde pe care il folosesc curent.
Il consideram o alegere potrivita pentru familiile cu un stil de viata dinamic, care nu vor sa astepte, ci prefera sa manevreze o piesa eficienta si rapida. Poate fi folosit pentru orice fel de vesela a bebelusului.
Cum alegi un sterilizator bun, pentru biberoane
Ghidul cumparatorului
Atunci cand alaptarea nu este posibila, din diferite motive, parintii se vad pusi in fata singurei optiuni disponibile: hranirea cu biberonul a micutului. Spre deosebire de alaptare, ea presupune batai suplimentare de cap, de la prepararea fiecarei mese, pana la curatarea temeinica a biberoanelor, pentru a preveni eventuale infectii digestive.
Avand in vedere ca bebelusii nu exceleaza la capitolul rabdare, mai ales atunci cand sunt flamanzi, si ca va trebui sa pregatesti inclusiv mese de noapte, cand te vei grabi si mai mult, de teama ca micutul sa nu se trezeasca de-a binelea, orice ajutor in acest proces devine de nepretuit.
Iti propunem, de data aceasta, sa iei in considerare beneficiile utilizarii unui sterilizator pentru biberoane, la un pret bun, si iti spunem si care sunt elementele de care ar trebui sa tii cont in procesul de achizitie a acestuia.
Avantajele oferite de sterilizator
Indiferent daca biberonul este folosit pentru a-i oferi bebelusului lapte praf sau lapte matern, este esential ca acesta sa fie perfect curat. Laptele este un mediu excelent de dezvoltare a bacteriilor, prin urmare la varste mici, simpla clatire sau spalare cu detergent nu este suficienta.
Exista, desigur, si alte metode de sterilizare, cum e de pilda fierberea biberoanelor, insa asta presupune un consum suplimentar de timp – si stim bine ca mamicile nu stau foarte bine la acest capitol.
Cu ajutorul sterilizatorului, nu vei curata numai biberoanele, ci vei dezinfecta si alte accesorii: tetine, piesele componente ale pompelor pentru sani, suzete si asa mai departe.
Specialistii recomanda sa faci asta pana ce bebelusul implineste varsta de un an, pentru un plus de siguranta in ceea ce il priveste, asta insemnand ca vei putea folosi sterilizatorul si pentru tacamurile sau bolurile acestuia.
In afara de protectia oferita sanatatii copilului, un sterilizator inseamna mai putina bataie de cap pentru tine: este suficient sa asezi biberoanele clatite in interior si sa apesi un buton, iar el va face toata treaba, fara sa fie nevoie sa stai langa el, sa il pazesti, sa il urmaresti sau sa stai cu ochii pe ceas.
Indiferent de ora din zi sau din noapte, vei deschide capacul si in interior vei gasi un recipient perfect igienizat din care sa iti hranesti copilul.
Mod de functionare: Nu putem aduce in discutie, ca argument, diverse pareri despre cele mai bune sterilizatoare de biberoane, fara sa le clasificam pe acestea in cateva categorii, pe baza principiului de functionare.
Astfel, exista dispozitive care functioneaza cu apa rece, sterilizatoare electrice si modele adecvate pentru cuptorul cu microunde, fiecare avand diverse avantaje si dezavantaje si fiind potrivite pentru o anumita categorie de consumatori. La acestea, se adauga ceva mai recentele modele care functioneaza cu ajutorul radiatiilor ultraviolete.
Sterilizatorul cu apa rece este portabil si poate fi luat cu tine peste tot, insa necesita folosirea suplimentara a unui lichid sau tableta dezinfectanta.
Biberoanele se tin scufundate in solutia respectiva timp de minim 15 minute si pot ramane acolo pana la 24 de ore. Solutia in sine poate fi refolosita timp de 24 de ore, fara sa fie nevoie sa o schimbi. Problema cu aceasta metoda este ca, de multe ori, ea imprima recipientului un gust particular, care s-ar putea sa nu ii fie pe plac copilului.
Sterilizatoarele care se folosesc in cuptorul cu microunde nu impun utilizarea nici unui fel de solutii suplimentare pentru dezinfectare, ele omorand bacteriile cu ajutorul caldurii generate de aburi. Unele modele pot pastra recipientele sterile timp de pana la 24 de ore, atata timp cat capacul ramane inchis.
Intregul proces dureaza intre 2 si 8 minute, dar exista desigur si dezavantaje ale metodei: este obligatoriu ca oriunde te deplasezi, sa ai un cuptor cu microunde la indemana, iar accesoriile metalice nu pot fi sterilizate astfel. Pe de alta parte, unele dintre variantele mai moderne de aparate ofera de asemenea posibilitatea de sterilizare cu apa rece, ca alternativa la microunde, ceea ce le sporeste considerabil portabilitatea.
Cel mai bun sterilizator pentru biberoane, daca e sa dam crezare opiniilor exprimate de catre parintii foarte atenti, este electric, care se alimenteaza la priza si care foloseste de asemenea aburul fierbinte pentru a omori bacteriile daunatoare.
Procesul dureaza intre 5 si 15 minute, recipientele raman sterile pana la 24 de ore atata timp cat capacul ramane inchis, iar tu nu esti obligat nici sa investesti periodic in diverse solutii suplimentare, nici sa investesti intr-un cuptor cu microunde, mai ales daca ai ezitari legate de cat de sanatoasa este folosirea acestuia pe termen lung.
Sterilizatorul pe baza de UV ramane optiunea preferata a parintilor care calatoresc adesea si care nu vor sa depinda nici de priza, nici de solutii dezinfectante, si cu atat mai putin de existenta unui cuptor cu microunde la destinatia pe care o au in vedere. Aceste variante sunt mici, usoare, simplu de transportat, dar au dezavantajul ca nu vor steriliza decat cate o piesa odata.
Capacitate si dimensiuni: Chiar daca folosesti sterilizatorul numai acasa, este in interesul tau ca dimensiunile acestuia sa ramana in niste limite rezonabile, astfel incat sa il poti tine la indemana, pe blatul de bucatarie, si sa iti ramana totodata suficient spatiu de lucru. Unii parinti care locuiesc la casa, de pilda, prefera sa poata lua sterilizatorul la etaj, astfel incat sa nu fie nevoiti sa coboare la bucatarie de mai multe ori pe noapte, pentru a pregati o noua portie de lapte.
Pe de alta parte, multi dintre cumparatori marturisesc ca cel mai bun sterilizator de biberoane ar trebui sa aiba o capacitate suficient de mare incat sa acopere macar jumatate dintre mesele pe care le are bebelusul in 24 de ore, astfel incat sa nu fie obligati sa il manevreze dupa fiecare supt.
Apoi, trebuie sa iei in considerare si faptul ca dispozitivul nu va fi folosit exclusiv pentru sticle si tetine, ci si pentru suzete, perii de curatat biberoanele, componente ale pompei de muls, lingurite si boluri si asa mai departe; toate acestea trebuie sa incapa, fizic, in interiorul vasului aparatului.
Multi dintre parinti sunt de parere ca o capacitate de 6 biberoane este potrivita si suficienta pentru un bebelus hranit exclusiv cu lapte praf, dar si aici trebuie sa ai in vedere dimensiunea sticlelor care incap in vasul respectiv, caci cele cu gura larga ocupa mai mult spatiu.
De asemenea, este mult mai practic ca spatiul interior sa fie adaptabil, astfel incat sa poata fi ajustat in functie de nevoile tale de moment. Un dispozitiv care are 6 locasuri pentru 6 biberoane nu va fi potrivit pentru sterilizarea ulterioara a pieselor pompei de muls, de exemplu; de aceea iti recomandam sa evaluezi corect asteptarile pe care le ai de la aparat si sa investesti in unul pe care sa il poti configura corespunzator nevoilor.
Functii: Cele mai multe dintre sterilizatoare sunt usor de utilizat si simplu de pus in functiune, insa exista cateva optiuni pe care iti recomandam sa verifici daca le ai la dispozitie, atunci cand ai ochit un anumit produs. Unul dintre ele este timerul, care va opri automat dispozitivul odata ce s-a incheiat un ciclu de lucru. Astfel, nu esti nevoita sa pazesti aparatul, ci il poti porni, de pilda, inainte sa pleci la culcare.
O alta functie extrem de apreciata este cea de oprire automata in cazul in care aparatul detecteaza ca nu are suficienta apa. Astfel, eviti ca tetinele tale sa se “prajeasca”, sau ca dispozitivul sa se deterioreze din aceasta cauza.
O functie de avertizare sonora care sa te anunte odata ce programul de lucru s-a incheiat este de asemenea considerata utila; in absenta acesteia, ar trebui sa beneficiezi macar de un sistem de avertizare luminos, prin intermediul unor leduri diferit colorate, sau care se aprind si se sting.
Unele aparate sunt echipate, din motive de siguranta, cu un sistem de avertizare care te anunta ca temperatura din interior este crescuta. Ele sunt deosebit de practice in familile in care ambii parteneri se ocupa cu prepararea meselor bebelusului, unde exista riscul ca unul dintre parinti sa nu stie ca celalalt a preluat initiativa in aceasta privinta. Sunt prevenite astfel destul accidente, mai ales in cazul pieselor care functioneaza pe baza de aburi, in care deschiderea inadecvata a capacului poate determina aparitia de arsuri.
Tot la acest capitol trebuie sa mentionam si existenta unor piese care pot combina macar doua metode de sterilizare. De pilda, unele dintre piesele pentru microunde pot fi combinate cu metoda de sterilizare la rece, lucru extrem de practic pentru multi parinti.
Accesorii: Unele dintre sterilizatoarele de pe piata includ si o gama destul de variata de accesorii. De pilda, aparatul poate fi echipat cu un sertar in care sa depozitezi o perie speciala pentru biberoane, sau un set de clesti cu ajutorul carora sa manevrezi sticlele cand inca sunt fierbinti.
Daca esti dispus sa investesti un pic mai mult, poti alege un dispozitiv care include un filtru de apa ce previne formarea depunerilor de calcar pe piesele aparatului.
Iar daca esti in cautarea unei variante cu adevarat complexe, exista varianta sterilizatoarelor care se comercializeaza sub forma unui pachet complet, care include de asemenea un set de biberoane, eventual o canita cu cioc.
Usurinta in utilizare: Pornirea si oprirea sterilizatorului nu este o mare filozofie, dupa cum ai avut ocazia sa deduci, insa un aspect foarte important al experientei pe care o au utilizatorii acestui tip de piesa mentioneaza cat de important este ca si restul aspectelor legate de intretinere sa se realizeze cu usurinta.
De pilda, indiferent de principiul de functionare, vasul sterilizatorului trebuie golit de apa si clatit, dupa care trebuie reasezat la locul sau; daca tot am mentionat cat de important este timpul pentru tinerii parinti, e evident ca cea mai buna optiune este cea a unui aparat usor si rapid de montat si demontat.
Lungimea cablului: Este adevarat ca sterilizatorul va sta, in cele mai multe cazuri, pe blatul de bucatarie, si ca majoritatea persoanelor au avut grija sa isi instaleze un set de prize la indemana, dar chiar si asa, este de mare ajutor sa beneficiezi de un aparat al carui cablu are macar 50 cm lungime, lucru care iti permite o oarecare libertate de miscare, mai ales in situatiile in care aparatul urmeaza sa fie mutat din bucatarie in alta incapere.
Odata ce am trecut in revista toate aceste aspecte, ceea ce ramane de facut este sa identifici acea oferta de sterilizatoare de biberoane, la preturi bune, care iti este cel mai pe plac. Pentru aceasta, noi am studiat oferta magazinelor online – adesea mai avantajoasa si din punct de vedere financiar, dar si al bogatiei de variante – si recenziile utilizatorilor, si am selectat cateva dintre cele mai apreciate produse disponibile pe piata. Suntem siguri ca printre ele vei gasi si o varianta care sa iti fie pe plac si care sa te ajute sa iti gestionezi mai bine timpul, avand totodata grija de sanatatea copilului tau.
Modele recomandate in 2024
Philips Avent SCF284/03
Unul dintre cele mai bune sterilizatoare de biberoane pe care le poti cumpara in acest moment pe piata de profil este acest model pus la dispozitie de Philips Avent, care iti propune o varianta 3 in 1 usor de folosit in aproape orice ipostaza. Si, spre deosebire de celelalte modele disponibile pe piata, dimensiunile acestui produs sunt ajustabile, in functie de piesele pe care urmeaza sa le sterilizezi cu ajutorul lui.
Multumita cosurilor speciale, modelul este compatibil cu orice tip de biberon, cu gat larg sau ingust. Viteza sa de lucru este excelenta, caci multumita fluxului rapid de aburi, toate obiectele sunt sterilizate in doar 6 minute, in asa fel incat tu sa poti prepara imediat o noua portie de mancare pentru bebelusul pofticios. Multumita functiei de oprire automata, nu doar ca vei face economie de curent, dar utilizarea va fi mai sigura. Fiind confectionat din plastic fara BPA, aparatul poate fi folosit in siguranta, in ciuda temperaturilor ridicate. Mai mult decat atat, procesul de sterilizare este similar celor folosite in spitale si poate ucide pana la 99.99% dintre germenii cunoscuti ca avand potential patogen. Atata timp cat capacul aparatului ramane inchis, piesele din interior raman sterile pana la 24 de ore.
Alimentarea produsului se face la reteaua de curent electric, prin intermediul unui cablu de alimentare care se conecteaza la priza. In pachet gasesti si un cleste cu ajutorul caruia sa poti manevra in siguranta recipientele fierbinti. Il poti configura in varianta minima, pentru sterilizarea suzetelor, in cea medie, pentru componentele pompei de san sau a bolurilor si tacamurilor de inceput de diversificare, sau in cea maxima, in care incap pana la 6 biberoane cu gura larga. In plus, utilizarea simpla si rapida este dublata de o intretinere fara mari batai de cap.
Avantaje:
Model 3 in 1 cu o mare adaptabilitate la nevoile utilizatorului.
Se poate micsora in functie de nevoile de moment si de cantitatea de obiecte sterilizate.
Viteza de lucru foarte buna.
Utilizare si intretinere simple si rapide.
Dezavantaje:
Necesita curatare periodica pentru indepartarea calcarului.
Laica BC1005
Daca te intereseaza un dispozitiv fiabil, sub forma unui sterilizator de biberoane la un pret bun, iti propunem un model Laica, ce satisface asteptarile oricarui utilizator obisnuit. In plus, unul dintre aspectele subliniate cu incantare de catre cumparatori este existenta a doua niveluri pe care poti amplasa pana la 6 biberoane cu gura larga, cu toate accesoriile aferente.
Durata unui ciclu de sterilizare este de doar 10 minute, cu utilizarea unei cantitati reduse de apa, de doar 60 ml. Dispozitivul este prevazut cu buton Pornit / Oprit, dar si cu functie de timer, care ii intrerupe automat alimentarea imediat ce se sfarseste un ciclu de lucru. Fiind un model care sterilizeaza pe baza de abur fierbinte, alimentat la priza, el poate fi utilizat in conditii de perfecta siguranta, fara riscul de formare a reziduurilor si depunerilor rezultate in urma folosirii diverselor solutii de curatare.
Descris ca un sistem sigur de sporire a igienei alimentare a bebelusului, acest dispozitiv Laica este usor si intuitiv de folosit si simplu de intretinut. Dupa fiecare utilizare poti sa iti faci un obicei din a sterge interiorul, pentru a preveni formarea depunerilor de piatra, desi producatorul nu este atat de strict in materie de recomandari. Biberoanele raman sterile timp de pana la 6 ore in conditiile in care nu deschizi capacul, iar clestele din plastic pe care il gasesti in pachet e practic pentru manevrarea in siguranta a acestora, chiar si cand sunt fierbinti.
Avantaje:
Model cu capacitate mare de lucru.
Sterilizare rapida si eficienta.
Utilizare intuitiva si intretinere simpla.
Include accesorii pentru manevrarea in siguranta a obiectelor fierbinti.
Dezavantaje:
Capacitatea mare de lucru vine la pachet si cu dimensiuni destul de largi.
Philips Avent SCF281/02
Pentru cumparatorii care prefera sa foloseasca o piesa moderna, rapida si fara prea mari batai de cap, propunem un dispozitiv marca Philips Avent care se utilizeaza in cuptorul cu microunde, in mod convenabil si confortabil. In functie de puterea maxima a cuptorului pe care il detii, biberoanele tale pot fi gata de folosire in 2 minute la 1100 – 1850W, in 4 minute la 800 – 1000 W sau in 6 minute la 600 – 800 W.
Piesa are o capacitate de 200 ml de apa si permite sterilizarea simultana a numeroase piese din vesela bebelusului, astfel incat in doar cateva minute sa ai orice biberon, tetina, suzeta sau castronel la indemana. Multumita modului inteligent in care este proiectata piesa, ea poate fi manevrata in deplina siguranta imediat ce s-a incheiat ciclul de lucru: manerele atent amplasate nu se infierbanta si previn contactul cu aburul care are o temperatura ridicata.
In cazul in care capacul nu se deplaseaza si nu este deschis, biberoanele din interior raman sterile pana la 24 de ore. Fabricat integral din materiale fara BPA, sterilizatorul poate fi folosit in deplina siguranta. Metoda de sterilizare nu este doar foarte rapida, ci si eficienta, fiind recunoscuta ca omoara pana la 99.99% dintre bacteriile cu potential patogen.
Avantaje:
Piesa rapida, care functioneaza in cuptorul cu microunde.
O poti folosi pentru orice piesa de vesela a bebelusului.
Mentine continutul steril pana la 24 de ore.
Design atent gandit care previne eventualele accidente.
Dezavantaje:
Nu e potrivit decat pentru cei care detin si folosesc deja un cuptor cu microunde.
Tommee Tippee tti_423100
Daca iti doresti o piesa care sa te ajute sa te descurci in conditii optime atunci cand decizi sa petreci o zi intreaga in oras, sau un weekend in vacanta, Tommee Tippee, unul dintre cei mai apreciat producatori de pe piata din acest domeniu, iti pune la dispozitie un sterilizator de biberoane, ieftin si bun, special conceput pentru ca tu sa iti pastrezi stilul de viata mobil si activ.
Dispozitivul poate fi folosit in perfecta siguranta, atat acasa, cat si in calatorii, datorita capacitatii mici, de doar un biberon. Practic, il poti strecura in cosul caruciorului, la tine in geanta sau in cea a bebelusului, astfel incat sa te asiguri ca acesta beneficiaza de conditii optime de igiena la fiecare masa. Fiind confectionat din materiale sigure, fara BPA, el nu ridica nici un fel de ingrijorari in privinta posibilei contaminari a alimentelor cu substante nocive. Si atata timp cat nu ii desfaci capacul, el iti va mentine biberonul steril timp de 3 ore.
In functie de mijloacele pe care le ai la dispozitie, il poti folosi pentru sterilizare la rece, sau pentru sterilizare in cuptorul cu microunde; practic,dependent de metoda aleasa, in numai 3 minute vei putea beneficia de un biberon perfect curat pentru urmatoarea portie de lapte a bebelusului.
Avantaje:
Dispozitiv proiectat special pentru a putea fi folosit in deplasare.
Utilizabil pentru sterilizare la rece sau in cuptorul cu microunde.
Confectionat din materiale sigure.
Portabilitate crescuta multumita dimensiunilor relativ reduse.
Dezavantaje:
Capacitate de lucru de un singur biberon.
Tommee Tippee Kit complet
In cazul in care iti doresti sa te echipezi complet pentru o hranire usoara si sigura a bebelusului in primul an de viata, iti recomandam sa arunci o privire la acest set complet, care include practic toate accesoriile de care ai nevoie pentru masa copilului. In set sunt incluse nu mai putin de 23 de piese: un sterilizator cu aburi, un incalzitor electric pentru biberoane, 4 biberoane de 150 ml cu tetina anticolici, 4 biberoane de 260 ml cu tetina anticolici, 2 tetine cu flux mediu, 6 recipiente speciale pentru dozarea laptelui praf, 2 huse termoizolante, o perie pentru curatarea recipientelor, o suzeta si un cleste pentru manevrarea biberoanelor fierbinti.
Alimentarea sterilizatorului se face la reteaua de curent, capacitatea sa de lucru fiind una medie-mare, care iti permite sa pregatesti recipientele pentru alimentatia copilului intr-un timp scurt, de doar 5 minute. Atata timp cat capacul ramane la locul sau, interiorul se mentine necontaminat timp de pana la 24 de ore.
Dispozitivul este echipat cu functie de oprire automata la finalul ciclului de sterilizare; cand este in functiune, statusul sau este indicat cu ajutorul unui semnal luminos, care te avertizeaza de temperatura crescuta din interior, astfel incat sa previna eventuale accidente.
Avantaje:
Este un kit complet pentru hranirea bebelusului, inca din prima zi de viata.
Sterilizator cu capacitate de lucru mare.
Mentine interiorul steril pana la 24 de ore.
Functii de oprire automata pentru un plus de siguranta.
Dezavantaje:
In cazul in care intentionezi sa (si) alaptezi, setul este unul prea complex pentru nevoile tale.
Philips-AVENT SCF286/03
Daca iti doresti un produs complex, in interiorul caruia sa poti steriliza atat sticlele pentru lapte, cat si alte ustensile folosite in hranirea bebelusului, iti propunem acest model. Obiectul are un recipient mic pentru sterilizarea suzetelor, unul mediu util pentru castroane si tacamuri si unul mare folosit pentru biberoane. In pachetul de achizitie e inclus si un cos, in care poti aseza obiectele, atunci cand le pui in masina de spalat vase.
Un proces de sterilizare dureaza 6 minute, iar dupa finalizarea acestuia dispozitivul se opreste automat, ajutandu-te sa realizezi si o economie a energiei electrice. De asemenea, obiectul are si un semnal luminos, care iti indica atunci cand biberoanele din interior s-au racit, pentru a le putea manevra cu usurinta.
Sterilizatorul permite introducerea biberoanelor cu gat larg, dar si a celor cu orificiu ingust, de aceea nu vei fi conditionata atunci cand vei alege conformatia sticlei si poate dezinfecta intr-un singur ciclu de functionare 6 recipiente, suficiente pentru intreaga zi. De asemenea, acesta este realizat din plastic, care nu contine BPA si foloseste sterilizarea cu aburi, fara utilizarea unor substante chimice, daunatoare bebelusului.
KidsCare KC108
Modelul prezentat iti permite sa dezinfectezi 6 sticle impreuna cu accesoriile acestora, intr-un singur ciclu de functionare, de aceea vei putea sa acoperi necesarul de recipiente pentru toata ziua. Acesta foloseste sterilizarea pe baza de aburi, fara sa foloseasca substante chimice, prin intermediul carora vor fi omorati germenii si bacteriile aproape in totalitate.
Procesul de sterilizare dureaza 10 minute, iar dupa finalizarea acestuia, dispozitivul se opreste si are un semnal acustic care te atentioneaza acest lucru. Dispozitivul are un recipient gradat cu o capacitate de 150ml, pentru a sti cu exactitate ce cantitate de apa trebuie sa pui in interior si permite introducerea biberoanelor cu o inaltime de cel mult 17cm.
Sterilizatorul este fabricat din plastic fara BPA si functioneaza pe baza de curent electric, de aceea nu va trebui sa ai un cuptor cu microunde prin preajma. Acesta mentine recipientele sterile pe durata a 24 de ore, daca capacul este pus, ceea ce inseamna ca va trebui sa il pui in functiune o singura data pe zi.
Cum se foloseste un sterilizator pentru biberoane?
Sterilizatoarele pentru biberoane sunt niste dispozitive extrem de utile in orice familie de proaspeti parinti, cu conditia, desigur, sa fie utilizate corect, conform instructiunilor producatorului. Iata cateva sfaturi practice utile pentru ca tu sa te bucuri de o experienta satisfacatoare.
Cum se pregatesc recipientele inainte de sterilizare?
Pentru ca aparatul pe care l-ai ales sa aiba viata lunga, iar procesul de sterilizare sa se desfasoare in bune conditii, inainte de sterilizare, trebuie ca recipientele sa fie bine spalate. Recomandarea specialistilor este ca imediat dupa supt, toate obiectele folosite sa fie spalate cu apa calduta si detergent si sa fie foarte bine clatite, astfel eliminandu-se de pe ele atat resturile alimentare, cat si urmele de detergent de vase. Ulterior, ele sunt puse in cuva sterilizatorului, fara a o supraincarca si fara a le aglomera excesiv.
Sterilizarea chimica
Sterilizarea chimica, sau la rece, se efectueaza prin scufundarea obiectelor intr-o solutie speciala pe care o prepari chiar tu, adaugand apa peste un lichid concentrat sau adaugand in apa o pastila anume. Pentru ca procesul sa fie incununat de succes, toate biberoanele, tacamurile si asa mai departe trebuie sa fi fost foarte bine spalate si clatite.
Citeste cu atentie instructiunile oferite de producatorii solutiei pentru dezinfectare, ca sa te asiguri ca prepari concentratia potrivita. Scufunda biberoanele, suzetele, tetinele si orice altceva mai trebuie sterilizat, in asa fel incat ele sa fie perfect acoperite cu apa si sa nu existe bule de aer.
Biberoanele trebuie sa ramana scufundate pentru intervalul de timp specificat de catre producator; cel mai adesea este vorba despre 30 de minute. Desigur, le poti lasa acolo pana la momentul in care ai nevoie sa le folosesti efectiv, insa ele trebuie bine scurse inainte de utilizare. Solutia de curatare nu se clateste, caci aceasta manevra nu ar face decat sa expuna obiectele la noi germeni.
Solutia pentru sterilizare se poate folosi timp de 24 de ore; ulterior ea trebuie varsata, iar recipientul trebuie bine spalat cu apa calduta si detergent, apoi clatit cu simt de raspundere inainte de prepararea unei noi solutii.
Sterilizarea la aburi
Avand in vedere relativ marea varietate de produse existente pe piata, este esential sa incepi prin a citi recomandarile producatorului. Biberoanele si tetinele trebuie bine curatate de resturi alimentare, sterilizarea efectuandu-se dupa spalarea temeinica cu apa si detergent.
Obiectele trebuie amplasate in cuva sterilizatorului intotdeauna cu deschiderea catre in jos. Ulterior, se adauga cantitatea recomandata de apa, se inchide capacul si se porneste aparatul. La finalul programului, obiectele pot ramane in interiorul aparatului, dar e bine sa verifici in instructiuni dupa cat timp trebuie sa resterilizezi intregul continut.
Recomandari legate de siguranta
Inainte de a manevra tacamurile si recipientele proaspat sterilizate, asigura-te ca te-ai spalat bine pe mainii cu apa si sapun.
Inainte de a pune obiectele in sterilizator, asigura-te ca ele au fost foarte bine spalate; nici aburii, nici solutia dezinfectanta nu curata efectiv resturile de lapte, ele doar omoara germenii.
Ai grija unde amplasezi solutia dezinfectanta, mai ales daca in familie mai exista si alti copii sau animale de companie. Numai adultii ar trebui sa aiba acces la aceasta.
Aburul care sterilizeaza biberoanele este fierbinte si poate provoca arsuri la fel de grave ca si apa clocotita; ai mare grija unde amplasezi sterilizatorul si cum il utilizezi, ca sa eviti accidentele.