Cele mai bune tarcuri pentru copii – Recomandarile noastre pentru 2025
Pentru ca bebelusul tau merita sa fie permanent in siguranta, specialistii recomanda utilizarea corespunzatoare a tarcurilor de joaca, in care copilul se poate distra pentru perioade limitate de timp, intr-un mediu sigur si controlat. Daca nu prea stii care ar fi o alegere potrivita in aceasta gama de produse, iti spunem ca primul loc in clasamentul realizat de echipa noastra este modelul Juju Discovery Wild, o varianta simpla, durabila multicolora, portabila, ideala pentru apartament, dar si pentru un living pe care nu vrei sa il sufoci cu produse pentru bebelusi. Si daca iti place sa ai de unde alege, avem si o alternativa interesanta: LMB Kids Tarc de Joaca Octogonal.
Tabel de comparatie
Este un model rezistent, durabil, capabil sa genereze un grad superior de satisfactie in randul utilizatorilor, usor de pliat sau de desfacut, deci si de transportat acolo unde ai nevoie de el, care pune la dispozitia copilului nu doar un mediu sigur pentru joaca, ci si instrumente care sa il stimuleze sa se ridice in picioare singurel.
Piesa include o saltea moale, cu bune capacitati de izolare, insa unii dintre cumparatori ar fi preferat-o mai stabila.
Reprezinta una dintre cele mai frumoase si mai vesele optiuni pentru cei care nu vor sa blocheze un spatiu prea generos cu tarcul copilului, care oricum urmeaza sa fie folosit ocazional.
Este unul dintre cele mai adaptabile si mai generoase modele, care poate fi amplasat atat la interior, cat si la exterior si care poate fi configurat in functie de nevoi si preferinte, multumita imbinarii practice dintre panourile de lemn finisate cu substante lipsite de orice potential nociv.
Producatorul a proiectat un sistem de inchidere al portitei care sa il impiedice pe copil sa o deschida cu usurinta, dar care e descris de catre cumparatori ca “greoi”.
Reprezinta una dintre cele mai bune optiuni pentru parintii care iubesc lucrurile de calitate, confectionate din materiale naturale, cu grija pentru siguranta copiilor si pentru detaliile practice.
Este un produs adecvat inca de la cele mai fragede varste, care combina atributele unui tarc moale, cu cele ale unei saltelute de joaca potrivite pentru bebelusi chiar inainte ca acestia sa isi fi castigat mobilitatea.
Odata ce copilul invata sa mearga de-a busilea, tarcul nu va putea sa ii limiteze deplasarea catre exterior.
Reprezinta o alternativa mai buna decat simpla paturica pentru joaca, pentru ca limiteaza intrucatva miscarile copilului, si in acelasi timp stimuleaza micutul senzorial, motor si cognitiv.
Cum alegi un tarc bun, pentru copii
Ghidul cumparatorului
Ideea tarcului de joaca pentru copii este una care a starnit destul de multe dezbateri – asa cum se intampla, de altfel, cu numeroase produse destinate micutilor. Unii parinti sustin ca este inuman sa tii copilul astfel restrictionat, in timp ce cealalta tabara argumenteaza ca nu este vorba despre bebelusi inchisi ore in sir, in fiecare zi, ci de crearea unui spatiu sigur de joaca, pentru acele cateva minute in care esti in bucatarie, gatind pentru intreaga familie, sau in care mergi la toaleta si nu vrei sa stii copilul nesupravegheat.
Cu incredere ca fiecare parinte stie sa gestioneze corect timpul si activitatile propriului bebelus, am decis sa redactam un ghid in care sa prezentam criteriile legate de siguranta si de calitate, pe care adultii ar trebui sa le aiba in vedere, inainte de a investi intr-o piesa din aceasta categorie.
Vei gasi informatii pertinente despre cum ar trebui sa arate cel mai bun tarc pentru copii, dar si sugestii de produse de buna calitate, pe care le poti comanda online, bucurandu-te de livrare direct la tine acasa si de siguranta pe care ti-o da gandul ca produsul respectiv a fost testat si de alti parinti, care s-au declarat multumiti.
Siguranta: Bazele de date europene demonstreaza ca anual, in cele 28 de state din UE, aproximativ 760 de copii cu varste cuprinse intre 0 si 4 ani ajung la camera de garda din cauza accidentelor in care au fost implicate tarcurile de joaca.
Din acest motiv, incepand cu anul 2013, in Statele Unite, tarcurile de joaca trebuie sa respecte obligatoriu cateva reguli de siguranta: partile laterale nu trebuie sa formeze un V ascutit, atunci cand tarcul se pliaza, evitandu-se astfel strangularea accidentala; piesele care formeaza colturile tarcului trebuie sa respecte niste standarde minime de rezistenta, pentru a se evita plierea accidentala; in cazul in care tarcul este prevazut cu podea proprie, atasarea acesteia trebuie sa fie foarte ferma, pentru a se evita situatiile in care copilul isi prinde o mana sau un picior sub aceasta.
Daca e vorba sa luam in discutie riscurile pe care le presupune utilizarea tarcurilor, ele sunt importante si deloc de neglijat. De pilda, modelele care au lateralele din plasa au risc de strangulare, mai ales in cazul in care aceasta ajunge sa se plieze accidental. De aceea, un buton de siguranta, inaccesibil copilului, este util; tarcul nu se poate plia decat in cazul in care butonul respectiv este actionat. Desigur, asta presupune ca piesa sa fie in stare perfecta de functionare, periodic verificata si mereu instalata corect.
Pentru a-ti usura alegerea, inainte de a achizitiona un anumit produs, verifica daca pe ambalaj exista mentiunea ca piesa respecta standardul de siguranta european EN 12227:2010 privind tracurile de joaca. Daca alegi o varianta de plasa, ochiurile nu trebuie sa depaseasca 7 mm diametru, pentru a se preveni riscul ca degetele sau hainele sa ramana agatate in ele. Spatiile intre bare, sau intre colturi si panouri, nu trebuie sa depaseasca 6 cm, pentru a se evita situatia in care copilul isi prinde capul in ele.
Materiale: In functie de materialul din care este confectionat tarcul, deosebim modele metalice, din plastic sau din lemn.
Lemnul este varianta clasica, rezistenta, durabila, naturala, pe care o prefera toti parintii care dispun de spatiu suficient in incaperea in care urmeaza sa fie amplasat tarcul. Asta, deoarece in general tarcurile din lemn au dimensiuni destul de generoase, si nu sunt nici foarte rapid de montat si demontat: ideea in ceea ce le priveste este, de obicei, ca ele sa fie piese fixe de mobilier.
Variantele metalice imbina adesea rezistenta care caracterizeaza lemnul, cu usurinta in manevrare pe care o are plasticul. Confectionate din inox sau din aluminiu, ele au o greutate redusa, adeseori se pliaza cu usurinta, si sunt ideale pentru familiile in care se planuieste sa existe un numar mai mare de copii. Din motive estetice si de confort, adeseori cadrul din tub metalic este imbracat intr-o protectie de plastic.
Daca ceea ce te intereseaza este un tarc pentru copii, la un pret bun, probabil ca varianta din plastic este cea mai potrivita pentru tine. Ea e usoara, ieftina, simplu de pliat si de transportat, insa in cazul ei, poate mai mult decat al altora, este esential sa te asiguri ca produsul beneficiaza de certificarile de siguranta europene despre care vorbeam putin mai devreme. In pozitia extins, produsul trebuie sa aiba un sistem de siguranta, care sa il impiedice sa se plieze accidental, iar tu esti responsabila sa verifici periodic integritatea componentelor care s-ar putea fisura, de pilda, in urma socurilor mecanice puternice. Desi sunt cele mai colorate si mai vesele, tarcurile din plastic nu sunt cea mai durabila alegere – nici pe departe!
Daca in cazul tarcurilor pe structura de lemn, lateralele sunt confectionate tot din lemn, in cazul celor metalice sau din plastic, lateralele sunt reprezentate de plasa mesh, care are avantajul de a permite circulatia aerului si de a oferi o oarecare vizibilitate, fiind totodata un substrat moale, in care bebelusul nu se poate lovi. Dupa cum ai vazut deja mai sus, si plasa de acest tip poate presupune unele riscuri, prin urmare verifica-i frecvent integritatea.
Dimensiuni: Cele mai mici dintre tarcurile disponibile pe piata au dimensiunea standard a unui patut pentru bebelusi: 120 x 60 cm. De altfel, ele pot fi folosite astfel, intr-o prima etapa. In cazul in care iti doresti ceva mai generos, poti apela la varianta imediat superioara, de 140 x 70 cm, sau poti merge chiar mai departe, si sa alegi o piesa a carei unica functionalitate este de spatiu de joaca.
Functii suplimentare: Multe dintre tarcurile de joaca vin la pachet si cu o serie de accesorii care le sporesc functionalitatea. De pilda, multe dintre ele includ un insert special care sa le ofere bebelusilor un spatiu confortabil si sigur pentru somn.
Altele iti dau posibilitatea sa le atasezi, in partea superioara, o masa de infasat, caz in care trebuie sa aplici toate masurile de siguranta necesare. Ele sunt practice si te scutesc si de o investitie suplimentara, si de ocuparea unui spatiu inutil din camera. Pur si simplu le atasezi conform instructiunilor atunci cand ai nevoie de ele, le desprinzi si le “pitesti” in apropierea tarcului, langa un perete, odata ce si-au terminat treaba.
Nu lasa niciodata bebelusul nesupravegheat pe masa de infasat: mereu trebuie sa ai o mana pe el. De asemenea, nu lasa niciodata bebelusul in tarc, cu masa de infasat montata, caci riscul de accidente este substantial.
Portabilitate: In general, numeroase pareri despre cele mai multe tarcuri pentru copii sustin ca acestea trebuie sa fie piese usor de deplasat dintr-o zona in alta a locuintei. Este adevarat, multe dintre ele sunt prevazute, de altfel, cu rotile pe doua dintre picioare – atentie, ele trebuie sa ofere functia de blocare! – care le face usor de mutat prin casa.
Exista, insa, si modele special proiectate sa fie fixe, cum sunt cele din lemn, alcatuite din panouri care se interconecteaza. Acestea din urma sunt mai generoase si din punctul de vedere al spatiului de joaca oferit, si in general se amplaseaza direct pe podea, copilul jucandu-se pe jos, dar avand accesul restrictionat in zonele camerei sau ale curtii in care nu vrei sa il lasi sa ajunga, nesupravegheat.
Tot la capitolul portabilitate, trebuie sa iti evaluezi foarte obiectiv nevoile. Daca locuiesti intr-un apartament de bloc, un tarc de dimensiuni mici este mai mult decat suficient; este destul de probabil ca el sa stea intr-o singura incapere, oricum, asadar nu e cazul sa iti bati capul prea mult cu asta. Daca locuiesti la casa, e posibil sa doresti sa poti muta tarcul din living pe terasa, si de acolo pana in gradina pe iarba, asadar ti-ar fi mai usor sa investesti intr-o piesa care sa iti permita sa faci asta, preferabil singura si fara sa ai nevoie de ajutorul cuiva.
Daca sunteti o familie plimbareata, daca bebelusul ramane de pilda in weekend la bunici, sau daca va place sa calatoriti, si stim cu totii cat de greu este sa te organizezi intr-un spatiu care nu e casa ta, mai ales cand ai un bebe, probabil ca o varianta care se pliaza si depliaza usor si rapid, si care nu ocupa mult spatiu in portbagaj, este mult mai avantajoasa. Cele mai multe dintre ele sunt livrate insotite de o husa practica, in care este loc pentru toate accesoriile, astfel incat sa le ai pe toate la indemana.
Accesorii suplimentare: Probabil ca cel mai bun tarc pentru copii este cel care iti permite sa il folosesti indiferent de vreme. Pentru asta, piesa poate include de pilda o copertina de soare, foarte practica atunci cand obisnuiesti sa folosesti tarcul in curte, sau daca se intampla ca acesta sa fie utilizat si pentru cate un pui de somn inopinat al unui bebelus obosit.
Alte modele pot avea si o plasa de tantari – este vorba in special de cele care au lateralele din mesh – la fel de utila cand vrei sa stai afara seara si nu poti sau nu doresti sa apelezi la solutii repelente care au, invariabil, un oarecare nivel de toxicitate.
De mare succes se bucura ideea unei portite integrate. Copilul este mai putin tentat sa escaladeze peretii – si crede-ne, un bebelus care sta deja in picioare si caruia i-a intrat ceva in minte, o va face daca nu are alternativa – iar tu iti protejezi eficient spatele.
Spatiu de depozitare: Unele dintre modele sunt echipate cu un atat de bine-venit spatiu in care poti pastra accesoriile pe care trebuie sa le ai la indemana atunci cand te ocupi de orice copil – suzeta, servetele umede, poate un scutec de rezerva, cateva jucarii preferate. El este adesea reprezentat de un set de buzunare in care sa le asezi, sau poate fi constituit si dintr-un cos mai mare, de tipul celor care exista la carucioare.
In cazul in care decizi sa investesti intr-un asemenea produs, verifica daca buzunarele sunt destul de mari incat sa poata sustine cu adevarat ceva, si daca sunt amplasate in afara razei de actiune a copilului. De asemenea, de multe ori este practic daca ele sunt detasabile, in asa fel incat sa le poti monta numai daca iti doresti sa le folosesti si daca le consideri utile, practice si adecvate.
Stimularea bebelusului: Daca pentru tine este foarte important sa gasesti tarcuri pentru copii la preturi bune, probabil ca vei opta pentru o varianta simpla, urmand sa te ocupi pe cont propriu de distractia bebelusului, in timpul pe care il petrece acolo. Daca nu, poti opta pentru o varianta de tarc mai complexa, care sa iti puna la dispozitie jucarii, sau functii sonore si luminoase, care sa completeze variantele pe care i le poti tu pune la dispozitie.
Unele dintre modele merg atat de departe, incat iti ofera practic si o salteluta de joaca, cu arcada de jucarii, pe care o poti utiliza si separat. Desigur, alimentarea se face pe baza de baterii, ceea ce creste cumva costurile de utilizare pe termen lung, dar la fel de adevarat este si ca probabilitatea ca bebelusul sa accepte mai usor sa petreaca in tarc cateva minute, creste substantial, daca are ceva nou si interesant si amuzant de facut cat e acolo.
Design: De multe ori, oamenii se gandesc mai ales la cat de vesel colorat si de atragator este tarcul pentru copiii lor, dar par sa uite ca, mai ales la aceste dimensiuni, un asemenea produs este totodata o piesa importanta de mobilier, care ar trebui in mod ideal sa se armonizeze cu restul spatiului.
Daca ai un living amenajat minimalist, iar tarcul urmeaza sa fie amplasata aici, probabil ca o varianta simpla din lemn natur este optima; daca i-ai amenajat copilului o camera tematica, si tarcul trebuie sa se inscrie in aceeasi directie.
Oricum ar fi, gandeste-te ca e un articol de care o sa te “impiedici” cativa ani la tine in casa, si nu face compromisuri la capitolul aspect, caci nu e de dorit sa ajungi sa le regreti.
Sfaturi practice: Teoretic, folosirea unui asemenea tarc nu este nici o filozofie; practic, pentru ca experienta sa fie una cu adevarat placuta, fara incidente nedorite si complet satisfacatoare pentru tine, este important sa iei in calcul cateva elemente.
Unul dintre ele e legat de alegerea eficienta si adecvata a unui model care sa fie potrivit nevoilor tale, nu opiniilor pe care le au altii in legatura cu acest subiect. Doar tu poti alege piesa adecvata in functie de preferintele tale si particularitatile stilului vostru de viata.
Opteaza intotdeauna pentru un model nou. Stim ca reprezinta o investitie destul de importanta, dar pur si simplu nu este intotdeauna sigur sa alegi un model la mana a doua, pentru ca nu stii cum a fost acesta utilizat, daca nu cumva are puncte slabe; de cele mai multe ori, tarcurile second hand nici macar nu mai sunt insotite de instructiunile de utilizare in deplina siguranta.
De altfel, la capitolul accidente, cele mai multe dintre ele se petrec tocmai in timpul folosirii unor astfel de produse “mostenite”, imprumutate sau cumparate mai ieftin de pe la cate un targ de chilipiruri.
Verifica data de productie; cu cat modelul pe care il alegi este mai nou, cu atat mai probabil este ca el sa respecte cele mai recente norme de siguranta si sa fie confectionat cu mai mult simt de responsabilitate in aceasta privinta.
Odata trecute in revista aceste aspecte care tin de alegerea unui produs sigur, de buna calitate si care sa beneficiezi cat mai mult, credem ca detii instrumentele necesare pentru a porni la cumparaturi. Tot ce mai ramane de facut este sa identifici modelul care iti este pe plac, si ca sa iti usuram sarcina, avem pentru tine cateva propuneri.
Este vorba despre modele pe care le poti procura din magazinele online, deci la care ai acces din orice colt de tara, si pe care alti utilizatori le-au descris cu multa incantare, pentru ca au reusit sa le ofere o experienta foarte placuta in ceea ce priveste nevoile copiilor lor.
Credem ca mai ales acest gen de feedback este de mare ajutor in a evalua functionalitatea si durabilitatea unui produs, de aceea i-am acordat o atentie aparte in aceasta selectie. Cine stie, poate printre aceste modele atat de apreciate de alti parinti, vei gasi si unul care sa satisfaca nevoile tale.
Modele recomandate in 2025
Juju Discovery Wild
Daca pornim de la gradul de satisfactie pe care l-au resimtit cumparatorii care au avut ocazia sa foloseasca un astfel de produs, probabil ca unul dintre cele mai bune tarcuri pentru copii este modelul Juju Discovery Wild, o varianta care respecta standardul european EN 716 si pe care il consideram ideal atat pentru cei care locuiesc intr-un apartament de bloc, unde stim cu totii ca spatiul poate fi destul de problematic, cat si pentru care isi doresc un loc sigur pe o veranda, in curte sau in camera de zi.
Acest tarc poate sustine o greutate maxima de 15 kg si este adecvat pentru copiii cu o inaltime de maxim 90 cm, dupa aceea putand exista riscul ca acestia sa cada peste margine. Pentru a preveni acest gen de incidente, tarcul este prevazut cu o usa cu fermoar, care ofera o iesire mult mai sigura. Lateralele sunt confectionate din plasa mesh, ceea ce permite o buna circulatie a aerului si ofera, de asemenea, o vizibilitate satisfacatoare, astfel incat copilul sa fie linistit ca isi poate vedea parintii si in general ce se intampla in imprejurimi. Dimensiunile complete ale produsului sunt de 100 x 100 x 70 cm, si la o greutate de mai putin de 11 kg, il consideram o solutie pe care o poti de asemenea transporta relativ usor.
Podeau de plastic este rezistenta – tine cont de faptul ca micutul se va ridica, va cadea, va topai destul de mult, deci acest aspect este unul important. In plus, ea este imprimata vesel cu cateva animalute din jungla, spre distractia micutului. Materialele din care e confectionat sunt de buna calitate, cu o textura plusata, iar cusaturile duble sunt facute sa dureze. Colturile sunt protejate cu fragmente din plastic, deosebit de eficiente in a preveni lovirile atunci cand piticul se impiedica si cade.
Multumita celor 4 inele usor de apucat de catre manutele mici, patul este si un bun loc de antrenament, la varsta la care bebelusul este cucerit de antrenamentele intensive in vederea efectuarii primilor pasi. Usor de montat si demontat, patul poate fi folosit atat acasa, cat si in vacante, fiind de altfel prevazut si cu o husa practica pentru a usura transportul in deplina siguranta si in conditii adecvate de igiena.
Avantaje:
Este unul dintre cele mai potrivite modele pentru apartamentele de bloc.
Usor de pliat, depliat si transportat.
Include elemente si materiale rezistente si durabile, care sa faca fata cu succes la solicitari.
Inelele din plastic il stimuleaza pe bebelus sa se ridice in picioare.
Dezavantaje:
Cumparatorii considera ca salteaua nu este suficient de stabila.
LMB Kids Tarc de Joaca Octogonal
In cazul in care esti un fan al produselor cat mai simple, naturale, durabile si cu aspect traditional, avem pentru tine o alta propunere: un tarc pentru copii, la un pret bun, confectionat integral din lemn natur, pe care l-am apreciat mult pentru conceptul inovator care iti permite numeroase modalitati de personalizare.
La capitolul durabilitate, trebuie sa stii ca produsul este confectionat din 8 panouri din lemn masiv de fag, netratat, doar bine slefuit, astfel incat nu e nevoie sa iti pui intrebari legate de folosirea a diverse chimicale care ar putea emana in atmosfera vapori toxici. Suprafata lemnului este neteda, fara asperitati, asadar nici eventualele aschii nu ar trebui sa te ingrijoreze. Dimensiunile fiecarui panou sunt de 90 x 66 cm, ceea ce creeaza o lungime totala de 7.2 m liniari, pe care ii poti configura dupa preferinte, nevoi si spatiul pe care il detii: sub forma unui octogon, sau a unui dreptunghi, de pilda. Diferitele optiuni de asamblare iti permit, de asemenea, sa folosesti mai putine dintre panouri, daca la un moment dat spatiul pe care i-l poti dedica este mai mic.
Imbinarile panourilor sunt flexibile si durabile, astfel ca produsul poate fi desfacut si refacut de oricate ori doresti. Este o alegere minunata pentru persoanele care isi doresc un dispozitiv durabil, care sa poata fi folosit de mai multi copii, de exemplu. Pentru un plus de siguranta, toate muchiile panourilor sunt rotunjite, iar picioarele acestora au protectii antiderapante care previn situatia neplacuta in care zbantuielile copilului ajung sa deplaseze intregul ansamblu.
Pentru un acces mai usor, tarcul este prevazut si cu o usa de siguranta, iar panourile pot fi combinate dupa dorinte in asa fel incat sa constituie si o poarta de protectie in dreptul scarilor, de pilda. Neavand podea, tarcul poate fi amplasat inclusiv pe iarba, reprezentand o alegere “minunata”, dupa cum o descriu multi dintre cumparatori.
Avantaje:
Model generos, confectionat din lemn natur.
Buna durabilitate, fara riscul de eliberare in mediu a vaporilor toxici.
Imbinarile panourilor iti permit sa il configurezi cum doresti, tinand cont si de spatiul pe care il ai.
Poate fi amplasat inclusiv in curte pe iarba.
Dezavantaje:
Sistemul de inchidere a portitei, facut special ca sa nu poata fi manevrat de catre copil, este descris de unii cumparatori ca fiind “greoi”.
Creativ Happy Zoo
In cazul in care modelul pe care il cauti ii este dedicat unui bebelus de varsta mai mica, ce abia incepe sa exploreze propriile abilitati motorii: rasucit, rostogolit, ridicat in sezut, tarait pe burtica – Creativ Happy Zoo este probabil un bun exemplu de tarc ieftin si bun, care iti permite reconfigurarea in functie de preferinte si de varsta micutului.
Este vorba despre un produs convertibil, din saltea de joaca in tarc. Astfel, la inceput, cat bebe este imobil, il poti lasa pe salteluta; ulterior, daca vrei sa ii restrictionezi putin accesul, poti instala lateralele, care insa vor deveni inutile undeva in jurul varstei de 8 luni, cand vor fi depasite cu gratie, indiferent care va fi modalitatea de deplasare preferata de bebelus.
O alta intrebuintare care i se poate da, pentru incantarea maxima a bebelusului, este de piscina cu bile; nu trebuie decat sa dai cativa lei pe un set de 100 de bile care sa le completeze pe cele 30 deja existente (care la doi copii, de pilda, s-ar putea dovedi insuficiente) pe care sa le “eliberezi” acolo impreuna cu micutul. Singurul dezavantaj este ca in cele din urma, vei face si tu ceva sport, adunandu-le de pe unde le-a rostogolit copilul, insa incantarea acestuia, impreuna cu noul tau tonus, merita cu siguranta “sacrificiul”.
Multumita materialelor moi si catifelate, micutul beneficiaza de tot confortul dorit. In plus, acest tarc ii pune la dispozitie si numeroase jucarii care sa ii stimuleze simturile si abilitatile: Jucariile atasate au texturi diferite, culori vii, iar unele dintre ele scot sunete incitante, care ii vor stimula curiozitatea. Cele 5 jucarii detasabile stimuleaza coordonarea mana-ochi si motricitatea, iar tu poti fi linistita pentru ca sunt si usor de curatat, ori de cate ori este necesar.
Avantaje:
Produs 2 in 1, saltea de joaca si tarc.
Special configurat pentru bebelusii mici.
Include bile multicolore pentru un plus de distractie.
Contine jucarii multicolore cu diverse functii stimulante.
Dezavantaje:
Nu ii va limita miscarile copilului odata ce acesta a invatat sa se deplaseze de-a busilea.
Mesterel Pliabil Hexagonal
In cazul in care ramai un fan al lemnului, ca material natural, durabil si sanatos, dar nu ai spatiu pentru un produs de dimensiuni mai mari, poti opta pentru aceasta varianta produsa in Romania: Mesterel este un tarc confectionat din lemn de fag slefuit, netratat chimic si nelacuit, care poate fi folosit de la nastere si pana la varsta de aproximativ 3 ani, cand nici un copil nu va mai accepta sa ii limitezi atat de drastic mobilitatea si independenta. Alcatuit din 6 panouri cu dimensiunea de 90 x 75 cm, el include si o poarta usor de manevrat.
Tarcul Mesterel are, pe langa avantajul materialelor naturale sigure de folosit, si pe acela ca ii ofera copilului o zona sigura in care sa isi exerseze din plin motricitatea. Multumita grilajului usor de apucat, copilul se poate tine pentru a face primii pasi in siguranta si pentru a capata din ce in ce mai multa incredere. Pentru un plus de siguranta, portita cu care este prevazut se deschide intr-un singur sens si are si doua sisteme de oprire care previn lovirea degetelor.
La cerere, modelul poate fi finisat de catre producator cu ajutorul unor lacuri ecologice pe baza de apa, care nu ridica probleme din punctul de vedere al sigurantei. Vizibilitatea buna pe care o ofera, distanta optima dintre gratii, sistemul foarte permisiv de modulare fac din acest produs o alegere inspirata pentru cumparatori, parintii bucurandu-se ca micutii accepta cu usurinta sa se joace in siguranta in interior.
Avantaje:
Confectionat din lemn masiv slefuit, fara lacuri sau vopseluri cu potential toxic.
Incurajeaza bebelusul sa se ridice si sa deprinda mersul.
Este un sistem foarte permisiv din punct de vedere al modularii.
Poarta echipata cu sistem de siguranta pentru prevenirea accidentelor.
Dezavantaje:
Cazaturile nu sunt deloc amortizate.
Waterboyz
In cazul in care preferi sa instalezi tarcul mai degraba in gradina, avem pregatit pentru tine un model caruia cu greu ii poti rezista. Este vorba despre un ansamblu din plastic, usor, multicolor, alcatuit din 6 panouri care pot fi configurate in diverse forme geometrice, astfel incat joaca si distractia sa fie garantate.
Picioarele de plastic sunt usor de montat, astfel incat sa poti delimita dupa bunul plac spatiul optim pentru joaca. Fiind atat de rezistent, el poate ramane in curte chiar si cand vremea e nefavorabila, nefiind nevoie sa te grabesti sa il strangi daca se apropie ploaia. Suportand o greutate maxima de 100 kg, el se poate dovedi rezistent si in cazul in care este solicitat de mai multi copii simultan.
Dimensiunile complete sunt de 270 x 270 x 50 cm, el fiind eficient in a restrictiona accesul copiilor in exterior doar cand e vorba de bebelusi; in rest, el poate fi utilizat ca o delimitare eficienta a unei zone plantate cu flori, sau pentru a crea o piscinuta cu bile. Fiind pliabil, tarcul te poate insoti in calatorii si vacante. Usor de instalat, este apreciat in unanimitate de catre cumparatori pentru rezistenta, fiabilitate, durabilitate si pentru ca previne lovirea accidentala a copilului, in timpul expeditiilor acestuia. Marginile rotunjite si spatiul generos permit jucarea simultana a mai multor copii impreuna.
Avantaje:
Ansamblu modulabil din plastic care poate fi amplasat in gradina.
Pliabil, astfel incat te poate insoti in vacante.
Spatiu suficient de mare pentru 2-3 copii.
Suporta pana la 100 kg.
Dezavantaje:
Plasticul nu e neaparat cel mai elegant material.
Tarcul pentru copii Caretero Quadra este un produs usor, simplu de manevrat si asamblat, ce poate fi pliat cu mare usurinta si transportat oriunde este nevoie. Peretii tarcului sunt realizati din plasa semitransparenta, marginile sunt create dintr-un material textil mai rezistent, iar cadrul tarcului este din metal. Cu toate acestea, produsul inca poate fi pliat si transportat in calatorii, iar in plus, producatorii ofera si o plasa speciala de acoperire a sa, creata impotriva tantarilor.
Tarcul de joaca indeplineste cu succes si rolul de pat de amiaza cu ajutorul saltelei confortabile, frumos colorata. In interior, copilul se poate folosi de 4 inele amplasate la distanta egala unul de celalalt, pentru pentru a-si pastra echilibrul si a exersa primii pasi.
Daca isi pierde echilibrul, socul cazaturii va fi absorbit in mare parte de salteaua tarcului. Greutatea maxima la care poate fi utilizat acest produs este de 15 kg, ceea ce corespunde varstei aproximative de 3 ani, in functie de copil.
Cum se foloseste un tarc pentru copii
Nu e intotdeauna usor sau simplu sa folosesti corect un anumit dispozitiv, nici macar atunci cand este vorba despre unul mai simplu decat un astfel de tarc. Iata cateva idei care sa te ajute sa te bucuri de deplin de o experienta placuta.
Siguranta primeaza
Am vazut deja care sunt cele mai importante elemente legate de siguranta, pe care trebuie sa le ai in vedere inainte de a porni la cumparaturi, dar acest lucru nu este intotdeauna suficient; chiar daca ai ales un model conform cu cele mai pretentioase si stricte standarde, tot de tine depinde sa il utilizezi corespunzator.
Cel mai bun punct de pornire este sa citesti toate specificatiile producatorului. Unele dintre cele mai importante instructiuni sunt cele legate de montaj, caci de aici porneste asigurarea unui mediu sigur pentru bebelus. In cazul in care exista un sistem de blocare al tarcului in pozitia deschis – este obligatoriu in cazul celor pliabile – asigura-te ca ai auzit sunetul caracteristic. Verifica integritatea fiecarei componente inca de la inceput, si ocupa-te de verificari periodice ori de cate ori calatoriti, iar tarcul este susceptibil a suferi diverse socuri mecanice.
Nu folosi, sub nici o forma si in nici o circumstanta, un tarc care nu mai este integru, in fiecare componenta a sa. Nu e vorba numai despre sistemul de pliere aici, ci si despre salteluta sau plasa laterala.
De fiecare data, asigura-te ca ai indepartat masuta de infasat inainte de a lasa copilul sa se joace in interior. In cazul in care aceasta ramane rabatata catre exterior, gandeste-te daca nu cumva exista alt copil in casa, care ar putea-o repune deasupra patutului. Unele masute de infasat sunt prevazute cu centuri de siguranta; in acest caz, este mai sigur sa le indepartezi complet de pe tarc, caci exista un risc de strangulare prin formarea accidentala a unei bucle cu acestea.
In cazul in care copilul este destul de mare incat sa se ridice in picioare, asigura-te ca indepartezi din tarc toate jucariile de dimensiuni mari, care ar putea fi folosite ca o treapta pentru ca micutul sa escaladeze gardul si sa sara sau sa cada de partea cealalta.
Atentie unde amplasezi tarcul
Ca si in cazul patutului pentru bebelusi, tarcul trebuie pozitionat cu intelepciune, departe de eventuale pericole. Perdelele, draperiile, snururile, cablurile electrice pot fi considerate riscante pentru ca bebelusul se poate strangula. Alte pericole frecvente pot fi reprezentate de prize, de surse de iluminat cu becuri cu incandescenta, care devin foarte fierbinti, disverse dispozitive electrice care sunt in raza de actiune a copilului.
Niciodata nu trebuie pozitionat langa o fereastra deschisa, caci copiii reusesc sa faca cele mai neasteptate traznai, cu consecinte grave.
In cazul in care folosesti tarcul la exterior, asaza-l departe de eventuale musuroaie de insecte, de pilda. Alege intotdeauna o suprafata plana, in asa fel incat sa previi riscul de rasturnare. In cazul in care copilul deja e nerabdator sa evadeze, e mai sigur sa il inveti chiar tu cum sa iasa in siguranta, folosind portita, decat sa risti sa cada in cap sarind gardul sau panoul lateral.
Ce sa eviti?
Niciodata nu pune mai mult de un bebelus intr-un tarc destinat unui singur copil. Se pot lovi din cauza spatiului restrans, sau se pot produce alt gen de accidente, care nici macar nu au fost prevazute de producator.
Nu depasi varsta, inaltimea sau greutatea mentionate de catre producator. Odata ce o faci, testele de siguranta, care au fost efectuate inainte ca produsul sa fi fost lansat pe piata, devin irelevante. Aceeasi regula este valabila si pentru masuta de infasat cu care poate fi prevazut tarcul.
Niciodata nu incerca sa deplasezi un tarc in care se afla un copil.
Nu atasa nici un fel de sfori, arcade, cabluri, deasupra tarcului, nici macar pentru a agata diverse jucarii de ele. Exista un risc ridicat de strangulare.
Nu lasa niciodata copilul nesupravegheat in tarc. Din motive de siguranta, este important sa il ai in raza vizuala permanent.
Desi unele tarcuri au incluse in pachet copertina impotriva soarelui, sau plasa de insecte, nu este prudent sa le folosesti decat daca esti, fizic, real, alaturi de copil tot timpul. Ele presupun un risc crescut de strangulare, deci daca urmeaza sa parasesti incaperea fie si pentru cateva clipe, asigura-te ca le-ai indepartat.