Cele mai bune umidificatoare – Recomandarile noastre pentru 2024
In cazul in care doresti ca tu si copilul tau sa beneficiati de un aer cat mai curat si mai placut, iar virozele sa va ocoleasca – macar majoritatea! – in sezonul rece, un umidificator poate fi secretul. Propunerea care ocupa primul loc in topul nostru este Clean Air Optima CA601, un produs cu o autonomie importanta, care poate atinge 24 de ore, cu functie de ionizare si adecvat inclusiv in livinguri generoase sau in locuinte de tip open space. Iar daca acest model are o capacitate de lucru prea mare, sau nu e potrivit pentru tine, o alternativa poate fi Minut Baby.
Tabel de comparatie
Este un produs cu o autonomie mare de pana la 24 de ore, multumita rezervorului de dimensiuni mari, a carui functionare poate fi insa adaptata la spatiul in care e amplasat. Multumita tehnologiei cu ultrasunete si functiei de ionizare, iti ofera un mediu mai placut, mai curat si mai sanatos, in liniste totala.
Avand in vedere capacitatea mare de lucru, probabil ca va fi preferat de catre cumparatorii care detin spatii generoase.
Performanta, protectia la supraincalzire si la evaporarea apei, functionarea silentioasa si functia de ionizare sunt elemente care il fac sa fie un produs greu de refuzat.
Este un produs ce iti ofera caracteristici tehnice bune, adecvat in spatii de pana la 25 mp, deci perfect inclusiv pentru dormitorul tau sau al copilului, cu un rezervor suficient de generos incat sa ofere o autonomie satisfacatoare si care poate fi folosit, de asemenea, pentru functia sa de lampa de veghe.
Panoul de comanda este unul mecanic, deci nu foarte precis ca personalizare a modului de lucru.
Reprezinta o alegere buna si accesibila, practica si atractiva, la care apreciem mult, printre altele, posibilitatea de orientare a jetului de abur in directia dorita, si optiunile legate de aromaterapie.
Este unul dintre putinele modele ale carui sisteme de filtrare elimina complet riscul de raspandire in aer a sporilor de mucegai sau a altor microorganisme. In plus, include functii suplimentare specifice, inclusiv higrometru, pentru un bun control al rezultatelor obtinute in perioadele de functionare.
Este important ca rezervorul sa fie usor de curatat, iar unii dintre cumparatori sustin ca acest produs s-ar fi putut descurca mai bine la acest capitol.
Reprezinta una dintre cele mai bune alegeri pentru persoanele care isi doresc ca mediul din locuinta lor sa fie unul atent controlat, in asa fel incat sa beneficieze de cele mai bune conditii, permanent.
Pareri despre cele mai bune umidificatoare
Calitatea aerului din camera bebelusului – sau din orice alta camera a locuintei – este direct influentata de umiditatea din spatiul de locuit. Descopera care sunt cateva dintre cele mai apreciate umidificatoare disponibile pe piata, la un bun raport intre pret si calitate.
Umidificator de camera
Clean Air Optima CA601
Daca te intereseaza o capacitate medie-mare de lucru, un umidificator la pret bun este acest model olandez care va face fata cu brio solicitarilor. Rezervorul cu o capacitate de 7.2 litri e eficient in cazul unei suprafete de pana la 35 mp, timp de pana la 24 de ore, astfel incat sa nu fii nevoit sa realimentezi des dispozitivul.
Aparatul functioneaza silentios multumita tehnologiei pe baza de ultrasunete, astfel ca poate fi amplasat in orice incapere si poate fi lasat in functiune si pe durata noptii. Rata de umidificare maxima este de 300 ml/h, ceea ce inseamna ca in relativ scurt timp, aerul de la tine din camera va deveni mai placut de respirat si mai racoros – lucru important mai ales in anotimpul cald. Desigur, ea poate fi reglata, astfel incat sa convina tuturor preferintelor utilizatorilor.
Functia de ionizare joaca de asemenea un rol important in crearea unei atmosfere placute in incapere. Neavand nevoie de nici un fel de consumabile, aparatul practic nu iti cere nici un fel de investitii ulterioare; pur si simplu te va avertiza cand a ramas fara apa – sistemul de oprire automata te protejeaza impotriva defectarii accidentale – prin intermediul indicatoarelor luminoase. Pentru un plus de igiena in utilizare, aparatul este echipat cu un filtru ceramic nano-silver, care actioneaza impotriva microbilor si a depunerilor de calcar. Acesta se intretine foarte usor, prin simpla spalare cu apa sau cu apa cu otet.
Avantaje:
Rezervor cu capacitate foarte mare care ofera autonomie 24 de ore de functionare continua.
Poate fi folosit si noapte pentru ca este foarte silentios.
Include functie de ionizare pentru improspatarea aerului din locuinta.
Are numeroase functii de protectie care impiedica defectarea din neatentia utilizatorului.
Dezavantaje:
Fiind un produs cu o capacitate atat de ridicata de lucru, este probabil mai potrivit celor care detin spatii mari si foarte mari.
Visoli VS500
Cei mai multi dintre cumparatori au nevoie de un umidificator de camera ce sa faca fata unui spatiu relativ limitat, sa nu ocupe mult spatiu si sa fie simplu de utilizat. Este descrierea potrivita a acestui dispozitiv care incorporeaza, in plus, functia de difuzor de arome, ceea ce iti permite sa imbogatesti aerul din camera cu uleiuri esentiale placute si sanatoase.
Produsul este un umidificator cu aer rece cu un rezervor cu o capacitate de 500 ml, recomandat pentru suprafete de 20-25 mp. Avand un nivel de zgomot redus, de doar 35 dB, el poate fi ignorat pe timp de noapte, in asa fel incat sa nu il deranjeze pe copil.
Multumita celor 9 LED-uri de culori diferite, produsul poate fi folosit si ca lumina de veghe; de altfel, efectul creat de ceata colorata este unul foarte placut. Fiind un umidificator ultrasonic si cantarind doar putin peste 500g, el isi poate gasi locul in orice camera a casei si in practic orice spatiu, iar recenziile oferite de catre cumparatori sustin ca rezervorul umplut la capacitatea maxima poate asigura o noapte intreaga de somn linistit.
Argo Hydro Digit
Daca ti se pare mai practic sa optezi din start pentru un umidificator cu higrometru, acest produs poate reprezenta o alegere inspirata. Discutam despre o piesa potrivita pentru cei care doresc sa beneficieze de o tehnologie precisa, vaporii reci fiind potriviti atat in camerele copiilor, cat si in birouri sau in alte spatii de locuit.
Discutam despre un umidificator la un pret rezonabil, credem noi, cu o capacitate de evaporare de 370 ml in fiecare ora, ceea ce il face potrivit in incaperi cu un volum de pana la 60 mc. Avand un rezervor mare, de 4 litri, produsul poate functiona la capacitate maxima timp de o noapte intreaga.
Face parte din categoria de umidificatoare ieftine si bune si e echipat cu un panou de comanda digital foarte intuitiv, care iti permite sa selectezi nivelul de umiditate dorit, cantitatea de vapori emisa, durata unui ciclu de functionare, sau sa pornesti modul nocturn de functionare. Apreciem faptul ca vaporii de apa sunt emisi la 360 de grade, nu intr-o singura directie, ceea ce contribuie la atingerea rapida a unui mediu mai placut.
Umidificator de aer
Minut Baby
Stim ca ideea unui umidificator de aer cu mai multe functii este atractiva, de aceea am decis sa iti propunem si aceasta varianta cu un design foarte simpatic, despre care credem ca te va inveseli prin simpla sa prezenta colorata.
Propunerea noastra este pentru un umidificator cu ultrasunete cu un rezervor cu o capacitate satisfacatoare de 2.8 litri de apa, cu un flux maxim de vapori de 280 ml/ora, ceea ce e o valoare buna pentru un spatiu de cel mult 25 mp. Durata maxima de functionare indicata de catre producator este de 10 ore – mai mult decat satisfacator pentru un somn de noapte linistit.
Si daca nu esti pe deplin convins pana acum, adaugam la descriere existenta unui compartiment special pentru uleiuri esentiale, posibilitatea de a directiona jetul de vapori reci in directia preferata si functia de iluminare cu un LED cu 7 nuante diferite, care poate servi cu succes la lampa de veghe.
E-Boda Breeze 203
Produsul pe care ti-l propunem de data aceasta este unul multifunctional, care iti garanteaza nu doar functia de reglare a umiditatii din incapere, ci joaca si alte roluri: aromaterapie, purificare si usoara reglare a temperaturii din locuinta.
Produsul este dotat cu 3 moduri de programare, ceea ce iti permite reglaje fine, de pilda adaptarea umiditatii la valoarea temperaturii, in functie de programul zilnic al familiei tale. Functia digitala de programare iti permite sa setezi umiditatea dorita, iar higrometrul incorporat va regla functionarea astfel incat sa nu iti mai bati capul cu asta.
Duza reglabila iti permite sa ajustezi directia jetului de abur. Rezervorul are o capacitate generoasa de 3 litri, ceea ce ar trebui sa ofere o autonomie buna pentru o noapte intreaga; de altfel, piesa este recomandata pentru spatii de maxim 55 mp. Cu un volum de doar 35 dB in timpul functionarii, aparatul poate rece neobservat chiar si pe timp de noapte.
Umidificator Philips
Philips HU4803/01
Unul dintre cele mai bune umidificatoare disponibile pe piata este acest model de la Philips, la care ne-a atras in mare masura faptul ca reuseste sa combata cu succes dezavantajele aerului uscat, eliminand totodata riscul de diseminare a bacteriilor sau a sporilor de mucegai si asigurand o igiena riguroasa a procesului. Si asta, deoarece sistemul de evaporare este unul in 3 trepte succesive, care include actiunea unui filtru absorbant care blocheaza praful, parul de animale sau bacteriile.
Fiind un umidificator Philips cu higrometru incorporat, aparatul iti poate usura existenta oferind inclusiv optiunea de a seta un anumit nivel de umiditate in incapere (40, 50 sau 60%), urmand ca functionarea sa sa fie pornita si oprita automat pentru a mentine valoarea aleasa. Acest mod automat de functionare nu numai ca va pastra aerul proaspat si curat, dar de asemenea va face si o economie semnificativa de energie electrica.
Dispozitivul este echipat cu un sistem de protectie care il opreste automat in momentul in care rezervorul de apa este gol. Indicatoarele rosii iti semnaleaza de la distanta ca este necesara o noua alimentare pentru reluarea functionarii. Timerul iti permite sa setezi intervalul de functionare la 1, 4 sau 8 ore. Capacitatea de 2 litri a rezervorului este suficienta pentru o autonomie satisfacatoare, in functie de volumul de abur pe care il elimina pe unitatea de timp.
Avantaje:
Include un sistem de filtrare a aerului care elimina mare parte din praf si microbi.
Incorporeaza un higrometru care iti permite sa setezi nivelul de umiditate dorit in incapere.
Rezervor de dimensiuni medii-mari, pentru o autonomie adecvata.
Echipat cu timer, indicatoare luminoase si protectie la evaporarea completa a apei.
Dezavantaje:
Unii cumparatori sustin ca rezervorul nu este foarte usor de curatat.
Philips Combi 2 in 1 AC4080/10
Un alt bun exemplu de umidificator Philips de buna calitate este acest model a carui tehnica de functionare reduce incarcatura bacteriana din mediu cu 99% fata de tehnologia pe baza de ultrasunete. Multumita combinatiei de filtru HEPA si filtru de carbon, particulele fine din aer sunt retinute pana la dimensiuni de 20 nanometri, caci avem de-a face cu un produs de tip 2 in 1, care purifica eficient aerul din incapere.
Spre deosebire de alte produse din categorie, acest umidificator Philips este echipat cu senzori care permit monitorizarea calitatii aerului din camera, astfel incat functionarea aparatului este reglata automat. Iar daca te intrebi care e tehnologia superioara pe care am amintit-o, ea e denumita Philips NanoCloud si permite o evaporare rapida a apei, la rece.
Daca selectezi functia de umidificare, produsul este recomandat pentru spatii de pana la 35 mp. Ai posibilitatea sa selectezi care este nivelul de umiditate dorit – 40%, 50% sau 60% – si pentru cat timp sa functioneze aparatul: 1, 4 sau 8 ore. Multumita lui, poti sa te asiguri ca cel mic beneficiaza de un aer perfect curat si sanatos intreaga noapte.
Umidificator calorifer
Galileo Tropical Cactusi
In cazul in care ceea ce doresti este un model simplu, traditional, low tech, iti propunem sa iei in considerare varianta unui umidificator pentru calorifer. Modelul pe care ti-l propunem in continuare este unul confectionat integral din ceramica, functionarea sa fiind simpla si bazata pe evaporare.
Dimensiunile recipientului sunt de 19.5 x 7.5 x 3.5 cm, ceea ce inseamna ca incape in el suficienta apa pentru macar o noapte. Pachetul include sistemul de prindere, reprezentat de un carlig cu ajutorul caruia se agata de elementii caloriferului.
Designul este unul interesant si vesel, cu cactusi si flori de cactusi pe un fond alb – crem. In cazul in care doresti, poti adauga in el si cateva picaturi de uleiuri esentiale, pentru a improspata aerul din incapere. In sfarsit, trebuie sa mentionam ca este un dispozitiv util atat vara cat si iarna si ca are si un efect decorativ discret, fiind mai putin vizibil decat un model electric.
Umidificator cu ceramica
Eldom NU-6
In cazul in care iti doresti in primul rand un umidificator eficient si silentios, acest model poate fi una dintre cele mai bune alegeri pe care le ai la dispozitie. Discutam despre un produs echipat cu filtru ceramic, lucru care va asigura o functionare indelungata si va elimina din riscurile de defectare prin reducerea gradului de uzura.
Capacitatea rezervorului acestui dispozitiv este una generoasa, de 4.5 litri, care ar trebui sa fie suficienta pentru o functionare neintrerupta de pana la 12 ore, mult peste nevoile unei camere obisnuite. Motorul de 30 W are un consum energetic redus, lucru care e de apreciat.
Dispozitivul este echipat cu un sistem de control electronic si cu un afisaj mare. Printre functiile incluse se numara cea de ionizare si cea de reglare a cantitatii de abur. Avand in vedere principiul de functionare, cu ultrasunete, piesa reuseste sa vaporizeze o cantitate adecvata de abur extrem de fin. Senzorul inclus detecteaza momentul golirii rezervorului si determina oprirea automata a piesei.
Eldom Misty+
Unul dintre produsele de calitate superioara, care asigura o autonomie cel putin satisfacatoare este acest model marca Eldom care, datorita rezervorului mare, cu o capacitate de 5.2 litri, reuseste sa functioneze neintrerupt timp de pana la 17 ore.
Dimensiunile produsului dunt de 23.5 x 17 x 34 cm, ceea ce inseamna ca nu va trece neobservat in incapere, dar nici nu va ocupa foarte mult din spatiul pe care il ai la dispozitie. Echiparea cu un filtru ceramic este de natura sa ii prelungeasca durata de viata si sa imbunatateasca si calitatea aerului din incapere.
Printre cele mai importante functii pe care ti le pune la dispozitie acest aparat se numara cea de oprire automata in cazul golirii rezervorului, masura de siguranta care previne defectarea sau diverse accidente. In plus, prin simpla apasare a unui buton, ai posibilitatea de a regla cantitatea de abur eliberata in incapere. Functia de ionizare este, de asemenea, utila pentru imbunatatirea calitatii aerului.
Umidificator cu aromaterapie
Greenair Maya
E pacat sa nu profiti din plin de toate beneficiile pe care le poate oferi un umidificator; daca doresti o piesa de dimensiuni mici, pentru un spatiu relativ limitat, sau daca pur si simplu te intereseaza sa profiti de avantajele si beneficiile aromaterapiei sau sa creezi un spatiu relaxat si placut in casa, un umidificator cu functie de difuzor este cea mai buna alegere.
Aparatul de aromaterapie pe care ti-l propunem are exteriorul confectionat din lemn, cu un aspect armonios si foarte tractiv. Multumita capacitatii de 300 ml, el poate functiona neintrerupt pana la 16 ore, oprindu-se singur abia dupa evaporarea completa a lichidului. Daca nu ti se pare o optiune avantajoasa, poti folosi functia de timer, iar el se va opri singur dupa 1, 3 sau 6 ore.
Luminile LED pe care le incorporeaza il fac sa lumineze in 7 nuante diferite – o functie foarte practica pe post de lumina de veghe, sau pur si simplu pentru relaxare. Poti seta o anumita culoare sau le poti lasa sa alterneze, si le poti regla, fiecareia, intensitatea.
Umidificator Beurer
Beurer Portabil LB12
Faptul ca esti obligat sa calatoresti adesea nu inseamna ca trebuie sa iti pui in pericol sanatatea. De cate ori nu te-ai cazat iarna intr-o minunata cabana de lemn, in care aerul era atat de uscat incat nici nu reuseai sa te piepteni? Ei bine, acest produs vine sa remedieze acest gen de probleme si sa ofere confortul pe care il meriti.
In primul rand, trebuie sa precizam ca faptul ca discutam despre un umidificator Beurer este in sine o garantie a calitatii, producatorul fiind renumit pentru dispozitivele medicale si paramedicale pe care le comercializeaza. Apoi, trebuie sa amintim dimensiuni mici si aspectele practice foarte importante.
Produsul este unul care functioneaza pe baza de ultrasunete si care se caracterizeaza printr-o functionare foarte silentioasa. El e recomandat pentru spatii de pana la 20 mp si are o capacitate de lucru de 80 ml/ora. Dar cel mai frumos lucru in ceea ce il priveste este a poate folosi ca rezervor de apa orice sticla, multumita adaptoarelor incluse in pachet. Astfel, depinde numai de tine care va fi dimensiunea rezervorului pe care il va folosi si cat de mare ii va fi autonomia.
Umidificator pentru bebe
Laica Baby Line HI3012
Un exemplu inspirat de umidificator ieftin si bun este acest model Laica, ce isi va gasi locul in camera bebelusului, indiferent de tematica aleasa pentru decorarea sa, multumita designului amuzant si prietenos, dar si functionarii pe baza de aburi reci, inofensivi pentru bebelus sau copil.
Dispozitivul functioneaza pe baza de ultrasunete, ceea ce inseamna ca este suficient de silentios incat sa va puteti odihni si in timpul functionarii. Jetul de abur generat poate fi reglat din punctul de vedere al intensitatii, astfel incat sa il adaptezi nevoii de moment. Cu un rezervor de 1.3 litri, aparatul are o autonomie de pana la 8 ore, in functie de intensitatea jetului de abur.
Adecvat pentru suprafete de pana la 30 mp, el poate fi amplasat direct in camera copilului, sau poate fi lasat pe hol, cu usa deschisa, in asa fel incat sa creeze o atmosfera placuta, fara sa elimine vaporii reci in imediata apropiere a bebelusului. Un element deosebit de apreciat de catre parinti este ca acest umidificator include de asemenea un compartiment special pentru difuzarea uleiurilor esentiale. O alta functie pe care o incorporeaza este cea de lampa de veghe, lumina discreta pe care o difuzeaza fiind placuta si neinterferand deloc cu somnul bebelusului.
Avantaje:
Produs de calitate disponibil la un pret accesibil pentru toate buzunarele.
Suficient de silentios incat sa poata fi folosit in dormitor.
Capacitate de lucru adecvat incaperilor mici si mijlocii, deci e perfect pentru apartamente de la bloc.
Include functia de difuzor de uleiuri esentiale.
Dezavantaje:
Capacitatea rezervorului asigura o autonomie de doar 8 ore.
Visoli Funny Elephant VST-107
Pentru camera copilului, o propunere amuzanta si atragatoare este acest umidificator Visoli, in forma unui elefantel simpatic, care va elimina in aerul din camera cantitatea necesara de abur rece, pentru ca respiratia bebelusului – sau a oricui mai doarme acolo – sa fie mult usurata, iar mediul din incapere sa fie unul sanatos si cat mai curat.
Dispozitivul are o autonomie de pana la 16 ore, asigurata de rezervorul de dimensiuni medii, de 3.7 litri, si de posibilitatea de reglare a volumului de abur eliminat in unitatea de timp. Functionand prin metoda evaporarii, aparatul ajuta si la scaderea temperaturii din camera cu 1-2 grade, lucru foarte apreciat in sezonul cald si care ajuta la mentinerea unei atmosfere placute in anotimpul rece.
Indicatorul special cu care este prevazut te avertizeaza la timp asupra scaderii cantitatii de apa din rezervor; protectia speciala cu care este prevazut aparatul il face sa se opreasca automat in cazul in care intreaga cantitate de apa a fost deja evaporata. Panoul de comanda mecanic este usor de manevrat, iar ca functii suplimentare trebuie sa mentionam zona speciala pentru difuzarea aromelor si a uleiurilor esentiale.
Avantaje:
Are o autonomie mare, de pana la 16 ore, multumita rezervorului incapator.
Permite reglarea capacitatii de lucru.
Include compartiment special pentru uleiuri esentiale.
Usor si intuitiv de manevrat prin panoul de comanda.
Dezavantaje:
Forma de elefantel il face potrivit mai degraba pentru camera copilului; e putin probabil sa il pui sa functioneze intr-un living mobilat clasic sau avangardist.
Umidificator cu ultrasunete
Clean Air Optima CA605
In cazul in care iti doresti un dispozitiv foarte performant, adecvat pentru spatii generoase, care sa iti ofere o functionalitate greu de egalat cu ajutorul altor aparate, Clean Air Optima iti pune la dispozitie un model de top, pe care suntem siguri ca iti va face placere sa il folosesti. Aparatul functioneaza pe baza de ultrasunete, ceea ce inseamna ca e silentios; atat de silentios incat il poti amplasa in dormitor, in living sau oriunde in alta parte, fara sa te deranjeze sonor.
Capacitatea de lucru este de pana la 11.5 litri/zi, in spatii de pana la 65 mp. Multumita echiparii cu higrostat, dispozitivul poate fi setat sa mentina in incapere o umiditate cuprinsa intre 45 si 90%, lucru posibil de asemenea multumita celor 3 trepte de control al intensitatii de eliberare a vaporilor. In plus, poti selecta una dintre cele 4 functii disponibile, de umidificare calda sau rece, cu sau fara functia de purificare a aerului activata.
Setarile se pot face cu ajutorul display-ului digital, cu touch control, sau al telecomenzii practice, care iti permite controlul de la distanta, practic fara sa te ridici de pe fotoliu. Timerul iti permite sa programezi umidificatorul sa functioneze numai pentru un anumit interval de timp. Oprirea aparatului se face automat atunci cand rezervorul de apa se goleste, astfel incat nu exista riscul de defectare. Directia de dispersie a fluxului de aburi este reglabila, astfel incat sa o poti adapta zonei in care este amplasata piesa. Multumita filtrului pe care il are, aparatul elimina o buna parte din impuritati si previne de asemenea raspandirea microbilor in incapere.
Avantaje:
Este un aparat cu performante de lucru excelente, conceput special pentru spatii foarte generoase.
Este atat de silentios incat poate fi amplasat in orice incapere, in orice moment al zilei.
Permite umidificare calda sau rece, cu sau fara functie de purificare a aerului.
Directia fluxului de aburi poate fi reglata.
Dezavantaje:
Presupune o investitie pe masura functiilor pe care le ofera.
Joycare JC490
Ne dorim un umidificator de aer ieftin si bun, dar care sa intruneasca si toate necesitatile, dorintele si cerintele noastre. Un umidificator cu ultrasunete “loveste” apa cu ultrasunete si separa apa in picaturi foarte fine, care sunt eliminate in mediul ambiant cu ajutorul unui ventilator. Acestea pot acoperi suprafete mari, in detrimentul altor umidificatoare care sunt potrivite pentru suprafete mici.
Umidificatoarele Joycare cu ultrasunete sunt umidificatoare pe baza de vapori reci, foarte usor de folosit si ideale pentru orice fel de ambient, incluzand o lumina nocturna relaxanta, flux de vapori si control ajustabil al acestuia. Un senzor de siguranta indica nivelul de apa ramas in rezervor, iar capacitatea mare a acestuia(3.8l) asigura cel putin 10 ore de functionare continua.
Itemul este foarte bun pentru problemele respiratorii si se utilizeaza pentru asistenta imediata in cazurile urgente de probleme respiratorii, atat pentru copii cat si pentru adulti. Asta este posibil deoarece debitul de vapori se poate creste la valori mari sau lasa la o treapta mai scazuta, in functie de necesitati. Il poti plasa cu usurinta in orice incapere si il poti lua cu tine in calatorii, caci dispozitivul fara apa cantareste doar 2Kg. Este un model excelent, poate ca exact produsul de care aveti nevoie si constituie unul dintre cele mai bune umidificatoare de pe piata.
Philips HU4801-01
In acest caz, iti prezentam un umidificator de aer Philips la un pret bun. Modelul va elimina aerul uscat din incaperi in trei etape, datorita tehnologiei Nano Cloud. Prima faza absoarbe praful si parul de animale, a doua genereaza vapori foarte mici de apa pentru a-i dispersa in intreaga camera, iar a treia distribuie “norul” format cu un ritm constant de umidificare, la rata de 200ml pe ora.
Rezervorul de stocare al apei are 2l, deci sunt asigurate 8 ore de functionare constanta. Poti selecta procesul de lucru pe doua viteze diferite, atunci cand camera este partial umidificata. Il recomandam pentru spatii cu suprafata de 25mp, ceea ce inseamna ca poate fi integrat in camera bebelusului.
Pentru siguranta, se va opri automat cand apa din cuva s-a terminat. Aparatul este unul foarte silentios, cei 26dB produsi fiind mai putin perceptibili decat soaptele. Cartusul intern se va schimba la fiecare 3 luni, iar dimensiunile sunt moderate: 24.9 x 24.9 x 33.9cm.
Ghid de cumparare
Avand in vedere ca cea mai mare parte a timpului unui bebelus este petrecut intre 4 pereti, in interiorul locuintei, este esential ca aerul pe care acesta il respira sa fie cat mai sanatos. desigur, aerisitul zilnic este obligatoriu indiferent de anotimp, insa de multe ori el nu este suficient pentru a garanta si o umiditate adecvata, atat de importanta pentru sanatatea cailor respiratorii.
Iata de ce multi medici pediatri si alti specialisti le recomanda parintilor sa investeasca intr-un umidificator, pe care sa il poata porni in zilele de iarna, cand caloriferele calde usuca aerul, in zilele secetoase de vara sau in perioadele in care micutii sufera de cate o viroza respiratorie.
In randurile urmatoare iti vom prezenta cateva dintre principalele criterii de selectie de care e bine sa tii cont inainte de a porni la cumparaturi, in cautarea celui mai bun umidificator disponibil pe piata. In plus, informatiile noastre concrete vor fi completate cu prezentarea catorva dintre cele mai apreciate produse din aceasta categorie, selectate conform unor criterii clare legate de calitate, si recenziilor favorabile furnizate de catre utilizatorii care au avut ocazia sa le foloseasca pentru perioade de timp relativ indelungate.
Avantajele utilizarii umidificatorului
Evident, umidificatorul este creat pentru a combate uscaciunea aerului in locuinta. Aerul uscat este foarte solicitant pentru aparatul respirator, dar el afecteaza si parul sau pielea; consecintele sunt variate: nas uscat, sangerari nazale, buze crapate, ochi uscati si iritati, pielea uscata, mancarimi cutanate.
Simptomele de raceala, astm si alergiile sunt intensificate si exacerbate, devenind mai greu de suportat. Dar nu doar oamenii au de suferit, ci si mobilierul, parchetul sau usile din casa, caci lemnul se usuca excesiv, isi micsoreaza volumul si incepe sa scartaie.
Atunci cand mentii nivelul de umiditate din locuinta in intervalul recomandat de specialisti, contribui activ la mentinerea sanatatii aparatului respirator, micsorand riscul de aparitie a infectiilor respiratorii. Simptomele de alergie sunt reduse, congestia nazala minimizata, convalescenta este mai usoara si mai rapida, iar somnul mult imbunatatit.
O umiditate adecvata este de asemenea utila in a usura simptomele dermatitei atopice, prevenind uscarea excesiva a pielii. Astfel, investind o suma relativ mica intr-un umidificator la un pret bun, poti beneficia repede si sigur de un aer placut in incapere.
Tipul: In functie de temperatura aburului eliberat in incapere, exista umidificatoare cu abur rece sau cu abur cald.
Variantele cu abur cald contribuie si la mentinerea unei temperaturi placute in incapere, ele incalzind practic apa pana la punctul de fierbere. Unele modele includ in constructia lor si un filtru care retine mineralele din apa folosita, prevenind astfel depunerea lor aleatorie pe componentele umidificatorului, dar in acest caz trebuie sa iei in calcul, la capitolul cheltuieli, si schimbarea periodica a acestor filtre.
Unii specialisti sunt de parere ca umidificatoarele cu abur cald nu sunt potrivite in familiile care au copii, din cauza riscului de accidentare sau de arsuri; totusi, daca le amplasezi corespunzator si iei toate masurile de precautie, ele pot reprezenta o varianta demna de luat in calcul, indiferent de argumentele pro si contra.
Umidificatoarele cu aer rece sunt mai raspandite de multe ori, fiind mai populare pentru ca nu necesita acelasi nivel de grija in timpul utilizarii. Exista 3 variante de astfel de aparate, cu 3 principii diferite de functionare: prin evaporare (cu ajutorul unui ventilator care sufla aer peste un element ud), prin ultrasunete (caz in care aburul este produs prin emiterea unor vibratii) sau cu elice (o elice uda care se invarte la viteza mare accelereaza evaporarea apei).
Dimensiunea camerei: Modelul de umificator ales depinde in mare masura de dimensiunile spatiului caruia trebuie acesta sa ii faca fata. Parerile expertilor sunt variate: unii sustin ca un nivel adecvat de umiditate este cuprins intre 30 si 50%, altii opteaza mai degraba pentru intervalul 40 – 60%, cu mentiunea ca in perioadele de viroze respiratorii e de preferat ca valoarea sa se apropie cat mai mult de limita superioara a acestor intervale, pentru un plus de confort.
In acelasi timp, valorile depasite indica un exces de umezeala care poate avea urmari negative. Pentru a sti ce capacitate de lucru trebuie sa aiba umidificatorul de care ai nevoie, trebuie sa stii si ce suprafata are incaperea in care va lucra acesta.
In cazul incaperilor obisnuite, de dimensiune mica sau medie – aici ne referim la o camera standard de apartament la bloc, de pilda, sau la un living de pana in 30 mp – un umidificator mic sau mediu este suficient. Acestea sunt variante portabile, pe care le poti deplasa cu usurinta pentru a le lasa sa functioneze acolo unde este nevoie de ele.
Daca doresti ca umidificatorul sa serveasca o intreaga casa, poti opta pentru una dintre variantele in consola, care pot acoperi pana la peste 200 mp, insa aici trebuie neaparat facuta mentiunea ca exista riscul ca umiditatea sa nu fie egal repartizata in intreaga locuinta.
Aceste dispozitive cu capacitate foarte mare de lucru sunt in general rezervate spatiilor de tipul halelor, in care nu exista obstacole (sub forma usilor, cotloanelor etc); in arhitectura interioara a unei case de locuit, e mai dificil ca aburul sa fie raspandit uniform.
Nivelul de zgomot: Multe pareri despre cele mai bune umidificatoare aduc in discutie acest aspect, in principal pentru ca produsele din aceasta categorie sunt amplasate in dormitor, iar un model prea zgomotos poate deveni deranjant. In mod normal, un umidificator silentios, pe baza de ultrasunete, are in jur de 35 dB; un model de putere mare si considerat zgomotos nu trebuie totusi sa depaseasca 50 dB.
In cazul bebelusilor de varsta mica, ce inca mai apreciaza zgomotul alb, care le aminteste de mediul intrauterin, un umidificator cu ventilator nu reprezinta neaparat o problema, insa pe masura ce copilul creste, este posibil ca el sa devina mult mai pretentios in ceea ce priveste conditiile de somn.
In plus, daca practici co-sleeping-ul, considerat de altfel cea mai sigura varianta, trebuie sa te poti odihni si tu, iar un dispozitiv prea zgomotos nu te va ajuta in acest sens. Daca si tu ai un somn superficial, iti recomandam sa apelezi la o varianta cu ultrasunete, ca fiind cea mai silentioasa alternativa.
Capacitatea rezervorului: In functie de capacitatea pe care o are rezervorul de apa, iti poti face o idee in legatura cu autonomia umidificatorului pe care il ai in vedere. Daca optezi pentru o varianta mica, e posibil sa fie vorba despre cateva sute de mililitri, ceea ce e suficient pentru 2-3 ore de functionare.
Daca doresti un produs care sa poata functiona timp de pana la 8 ore, sa spunem, in asa fel incat sa mearga toata noaptea, probabil ca o capacitate de 2-3 litri este mai adecvata.
In cazul pieselor de capacitate medie-mare, rezervorul poate adaposti pana la 10 litri de apa. Desigur, autonomia oricarui dispozitiv din aceasta categorie depinde in mare masura si de treapta de functionare pe care a selectat-o.
Intretinere: Cel mai bun umidificator de camera este cel care iti permite si o igienizare periodica temeinica. Ca regula generala, este bine ca odata ce s-a incheiat programul de functionare selectat, sa golesti rezervorul de apa si sa il lasi sa se usuce; astfel, previi dezvoltarea mucegaiului sau a bacteriilor in interiorul filtrelor.
Din punct de vedere igienic, umidificatoarele cu aer cald au un avantaj marcat, caci aburul fierbinte contribuie la distrugerea microorganismelor care gasesc in mediul acela umed din aparat, un loc bun sa se inmulteasca.
Pentru o utilizare indelungata in conditii de maxima siguranta, este esential ca rezervorul de apa sa poata fi bine curatat; pentru aceasta, trebuie sa aiba o deschidere suficient de larga incat sa iti permita sa introduci mana “inarmata” cu un burete in interior.
Daca acest lucru nu este posibil, el ar trebui cel putin sa aiba o forma care sa iti permita accesul usor cu o perie, in toate colturile. Astfel, vei putea sa previi si formarea depunerilor de piatra, care constituie un mediu perfect de proliferare a bacteriilor.
Functii suplimentare: Exista umidificatoare la preturi bune, a caror singura “responsabilitate” este sa elimine in atmosfera vaporii de apa, dar poti accesa si echipamente ceva mai complexe, care sa iti ofere un plus de control asupra modului de functionare.
De pilda, una dintre cele mai utile functii suplimentare de care poti beneficia este higrometrul; multumita acestuia, aparatul poate face masuratori periodice ale nivelului de umiditate atins in incapere, astfel incat sa isi opreasca automat functionarea la o valoare presetata.
In acest fel, eviti situatiile in care nivelul de umiditate depaseste valoarea pe care o doresti, lucru care poate avea consecinte nefaste asupra parchetului sau mobilierului, sau care poate favoriza dezvoltarea mucegaiului.
Tot acestui scop ii serveste si functia de timer, care iti permite sa selectezi pentru cat timp iti doresti ca aparatul sa mearga. De pilda, il poti seta sa elimine abur doar in primele 2 sau 4 ore ale noptii, sau sa pregateasca o atmosfera placuta inainte de sosirea ta acasa de la serviciu. Practic, faci o binevenita economie de curent, beneficiind in acelasi timp de o atmosfera sanatoasa.
Reglarea volumului de abur este o alta optiune la care nu ar trebui sa renunti, caci impreuna cu higrostatul si cu timerul, contribuie la mentinerea unei ambiante adecvate, pastrand nivelul de umiditate in limitele specificate.
Functia de ionizare este si ea, la randul ei, utila pentru reimprospatarea aerului din incapere; ea este in mod deosebit apreciata pe timp de noapte, cand contribuie la mentinerea unei atmosfere mult mai placuta. Vei remarca, de pilda, ca dimineata nu mai resimti acelasi imbold greu de amanat de a deschide fereastra imediat.
Functia de oprire automata este foarte practica mai ales sub forma protectiei impotriva functionarii pe uscat, cu rezervorul de apa gol, ceea ce ar putea deteriora dispozitivul.
Un indicator care sa te avertizeze cand se apropie momentul in care e cazul sa schimbi eventualele filtre, este de asemenea util. O familie de proaspeti parinti este adesea ocupata si are atat de multe pe cap, incat e putin probabil sa reuseasca sa isi aminteasca singura despre asemenea manevre minore de intretinere.
In cazul in care doresti sa beneficiezi de o atmosfera placuta in locuinta, sau sa folosesti uleiurile esentiale in tratarea unor patologii respiratorii, poti opta pentru un umidificator cu functie de difuzor; astfel, “impusti” doi iepuri deodata.
Sistem antimicrobian: Unele dintre cele mai sofisticate dispozitive din aceasta categorie sunt echipate cu un sistem antibacterian eficient sub forma unui fascicul de raze UV care se stie ca e capabil sa distruga microorganismele care ar putea produce imbolnaviri. Astfel, este complet eliminat riscul ca acestea sa fie imprastiate in aerul din camera, pe care apoi il inspirati.
Indicatoare luminoase: Sunt considerate extrem de practice pentru a putea verifica dintr-o simpla privire, aruncata din celalalt capat de camera, care sunt setarile sub care functioneaza dispozitivul, sau ce cantitate de apa mai este disponibila. Desigur, fiecare tip de aparat are propiul sau “cod” de indicatoare luminoase, si o scurta privire in manual te va ajuta sa il descifrezi imediat.
Design si dimensiuni: Daca piesele de capacitate mare sunt proiectate mai degraba avand in vedere functionalitatea decat aspectul estetic, in cazul dispozitivelor de camera, producatorii acorda o mare atentie si modului in care arata aparatul, asupra posibilitatilor de amplasare sau a combinatiilor cromatice.
Desi nu va egala niciodata elementele care tin de functionalitate, designul joaca si el un rol in luarea unei decizii. De pilda, daca e vorba despre o incapere mica, sau deja foarte mobilata, e posibil sa preferi un aparat de dimensiuni mici, care poate fi asezat pe o masa, pe noptiera, pe o comoda sau pe un colt de dulap.
Daca ai suficient spatiu, probabil ca te vei simti mai in siguranta sa il amplasezi pe podea, prevenind astfel caderea, rasturnarea si deteriorarea acestuia.
Este important sa stii ca exista pe piata umidificatoare special concepute incat sa se transforme in veritabile piese de decor, sau sa se integreze perfect intr-o gama variata de stiluri de amenajari interioare, asadar daca tii la aceste lucruri, nu ai nevoie decat de rabdare ca sa gasesti o piesa pe gustul tau.
Directia de pulverizare: Avand in vedere varietatea de spatii in care ai putea sa amplasezi umidificatorul, ti-ar fi foarte de ajutor ca directia de pulverizare sa fie reglabila, astfel incat sa nu iti afecteze parchetul, vreo piesa pretioasa de mobilier, sau sa fie indreptata direct catre cine stie ce fotografie de familie.
Lungimea cablului de alimentare: Tot din motive practice, iti va fi mult mai simplu daca vei opta pentru un dispozitiv cu un cablu de alimentare cat mai generos, de 1,5-2m, care iti ofera mai multa libertate de pozitionare in diverse zone ale camerei, decat daca alegi un aparat cu 0.5m de cablu, care te obliga sa apelezi la ajutorul unui prelungitor.
Detii, acum, suficiente informatii pentru a porni la cumparaturi “inarmat” cu argumente serioase si solide in favoarea unei anumite optiuni. In continuare, iti prezentam cateva dintre cele mai bune oferte din mediul online, care imbina o calitate foarte buna cu un pret avantajos, astfel incat experienta ta de utilizare sa fie cel putin la fel de buna ca a celorlalti cumparatori, care s-au declarat multumiti in recenziile impartasite public.
Intrebari frecvente
E rentabil un umidificator auto cand calatoresc cu bebe?
Atunci cand vine vorba despre un umidificator pentru bebe nu trebuie sa faci nici un fel de compromisuri. Aerul din masina este deseori viciat si greu de suportat si de catre un adult, cu atat mai mult de catre un copil, iar un umidificator poate sa imbunatateasca mediul in care calatoriti timp de cateva ore bune.
Probabil ca nu il vei pune in functiune atunci cand mergeti la supermarket sau faceti alte drumuri scurte prin oras, insa cu siguranta e binevenit daca plecati in vacante sau excursii in alte localitati.
Cat costa un umidificator pentru camera bebelusului?
Pretul unui umidificator variaza de la 100 – 150 de lei pentru piesele de mici dimensiuni, pana la sume mult mai mari in cazul celor mai complexe, care ofera mai multe functii. Un umidificator Laica, o alegere frecventa a parintilor, costa in jur de 300 de lei, in functie de magazinul din care il achizitionezi; o piesa cu higrometru, rezervor care depaseste 5 litri, debit mare de vapori si functii suplimentare poate costa 500 – 600 lei.
In sfarsit, daca apelezi la un purificator de aer cu functie de umidificator, te poti vedea pus in situatia de a achita 1200 – 1500 de lei sau chiar mai mult, dar aceste piese sunt in general preferate de familiile in care exista astm sau alergii.
Cum functioneaza un umidificator tip calorifer, ceramic?
Cele mai multe umidificatoare functioneaza cu aer rece, fiind ultrasonice, dar exista si cumparatori care prefera produse care merg cu aer cald. In cazul acestora din urma, evaporarea este incurajata prin cresterea temperaturii apei; chiar daca nu mai creeaza senzatia aceea de racoare, care poate fi deranjanta iarna, aceste piese necesita o atentie sporita, pe de o parte pentru ca aburul fierbinte poate favoriza aparitia accidentelor, si pe de alta parte pentru ca aceasta umiditate calda se asociaza unui risc crescut de dezvoltare a mucegaiului.
Model simplu sau umidificator cu higrometru?
In cazul in care iti permiti diferenta de pret – adevarul e ca uneori nici macar nu este prea mare – iti recomandam de departe un umidificator cu higrometru in locul unuia simplu. Motivul este evident: vei avea un control mult mai strict asupra mediului din locuinta ta, si asta fara batai de cap.
Aparatul va porni si se va opri automat pentru a mentine gradul de umiditate pe care l-ai ales, si te va avertiza atunci cand necesita realimentare cu apa. Eviti consumul inutil de energie si situatia in care ajungi sa cresti umiditatea dincolo de limita maxima, caz periculos pentru ca determina aparitia mucegaiului.
De ce e mai bun un umidificator ultrasonic?
Umidificatoarele cu ultrasunete au fara indoiala cateva avantaje incontestabile. Primul este legat de sanatate: emitand abur rece, este mai usor de tolerat si nici nu favorizeaza inmultirea sporilor de mucegai si igrasia. De altfel, aburul rece este si mai usor de suportat in anotimpul cald, iar in cel rece oricum nu influenteaza temperatura din interior.
Al doilea mare avantaj este legat de gradul de eficienta. Particulele foarte, foarte fine de apa eliberate in atmosfera sunt mai eficiente la a hidrata tesuturile, decat alte forme disponibile, rezultate din functionarea altor aparate.
In sfarsit, umidificatorul cu ultrasunete este mult mai silentios decat alte modele, astfel ca te poti bucura de el oricand, oriunde, fara sa deranjeze somnul sau sa fie perceput de catre participantii la conversatie.
Cati bani sa cheltui pe un umidificator profesional?
Un umidificator profesional este caracterizat de cateva elemente importante: existenta unui higrometru, care ii ofera un plus de independenta in functionare, iar tie un plus de siguranta, un rezervor de dimensiuni mari si un debit mare de vapori. Desigur, pe langa acestea, exista si alte avantaje: functie de ionizare, timer, avertizare golire rezervor, lumina de veghe si asa mai departe.
Pretul unei astfel de piese incepe in jurul a 400 – 500 de lei si poate creste pana la 1000; in cazul in care preferi un produs care sa imbunatateasca si din punct de vedere al compozitiei chimice calitatea aerului, iti recomandam sa optezi pentru un purificator de aer cu umidificator, caz in care te poti astepta sa platesti intre 1500 si 2000 de lei pentru el.
Ce e diferit la un umidificator cu ionizare?
Produsele care incorporeaza functia de ionizare – fie ca e vorba despre umidificatoare sau purificatoare de aer – promit sa iti ofere in incapere un aer proaspat si placut asemanator celui de la munte. Ele functioneaza prin eliberarea in atmosfera a ionilor cu sarcina electrica negativa, ceea ce se dovedeste eficient in indepartarea din aer a unor substante poluante cu molecula mare.
Acesti poluanti, insa, nu dispar pur si simplu; ei raman in incapere. Odata atasati acestor particule cu sarcina negativa, ei se “lipesc” de pereti, podele sau orice alta suprafata, astfel ca, dupa o perioada relativ lunga de utilizare intensa, vei observa ca peretii si mobilierul capata o nuanta mai inchisa.
Unii specialisti isi fac griji ca un lucru asemanator se poate intampla si in interiorul cailor tale respiratorii. In plus, in procesul de ionizare sunt influentate doar particulele poluante care au, la randul lor, o sarcina pozitiva; restul – adica majoritatea prafului si a alergenilor sunt in continuare prezenti.
Cea mai mare problema, insa, este legata de utilizarea functiei de ionizare in spatiul locuit de persoanele astmatice. Orice ionizator de aer produce, in decursul acestui proces, o cantitate mare de ozon, care interactioneaza cu produsele de curatenie sau cu resturile acestora, degajand formaldehida, un compus toxic cancerigen.
Agentia de Protectia Mediului (EPA) declara, de asemenea, ca ozonul poate agrava starea pacientilor care sufera de boli respiratorii cronice cum e astmul, reducand capacitatea organismului de a lupta impotriva infectiilor, prin urmare utilizarea acestei functii este utila, pe perioade determinate de timp si tinand cont de micile exceptii mentionate.
Cum intretin un umidificator si difuzor de arome?
Orice umidificator necesita o curatare periodica temeinica a rezervorului, astfel incat sa eviti formarea de depuneri pe peretii acestuia. In cazul in care piesa are un compartiment separat pentru uleiuri esentiale, acesta trebuie curatat periodic – iti recomandam sa il clatesti dupa fiecare utilizare si sa il stergi pana la uscarea completa.
Majoritatea umidificatoarelor cu capacitate mare de lucru includ si filtre pentru apa, care trebuie schimbate periodic. De asemenea, e important sa previi formarea depozitelor de calcar si sa le indepartezi periodic, in cazul in care traiesti intr-o zona cu apa dura.
Cum se foloseste un umidificator?
Umidificatoarele pot fi de mare ajutor in crearea unui ambient placut si sanatos in interiorul propriei locuinte, adeseori mai poluata decat aerul de afara. Totusi, pentru ca tu sa te bucuri de intregul sau efect benefic, este bine sa cunosti cateva reguli de utilizare si de intretinere.
Alege dispozitivul potrivit
Este esential ca apartul pe care il alegi sa corespunda din punct de vedere tehnic spatiului pe care il ai la dispozitie, dar si sa iti satisfaca asteptarile.
De pilda, in camera unui bebelus, probabil ca e mai practic sa optezi pentru un model cu ultrasunete, pentru silentiozitatea acestuia. Pe de alta parte, daca locuiesti intr-un apartament orientat catre nord, mai rece decat ti-ai dori, un model pe baza de abur cald ar putea sa fie mai practic.
Daca aparatul nu are o capacitate suficient de mare, nu va reusi sa asigure eficient nivelul de umiditate dorit in spatiul in care functioneaza; subdimensionarea acestuia fata de zona de lucru are ca rezultat un consum inutil de mare de energie.
Citeste instructiunile
Stim ca nu multa lume este nerabdatoare sa parcurga paginile acelea cu scris marunt si formulari ciudate, si ca un numar mare dintre cumparatori prefera sa se bazeze pe simtul de observatie si intuitie ca sa il puna in functiune.
Totusi, asa esti in “pericol” sa ratezi unele dintre functiile pe care ti le pune la dispozitie producatorul, sau sa faci greseli care reduc fiabilitatea si durabilitatea dispozitivului. Chiar daca ai mai folosit in trecut un asemenea aparat, fiecare model are propriile specificatii, deci nu te poti baza exclusiv pe cunostintele dobandite anterior.
Punerea in functiune
Inainte de a porni pentru prima oara umidificatorul, iti recomandam sa clatesti bine rezervorul de apa. Poti folosi si un detergent bland in timpul acestui proces, lucru care va indeparta eventualele reziduuri ramase in procesul de productie.
Inainte de a porni aparatul, rezervorul trebuie umplut cu apa. Multe dintre modele folosesc apa distilata; in cazul unora dintre ele, producatorul mentioneaza ca poate fi utilizata si apa de la robinet. Totusi, apa distilata te scuteste de reziduurile care ar putea sa se depuna pe vas, sau care ar putea sa se elimine in aer. Desigur, trebuie sa fii atent sa nu depasesti nivelul maxim de apa indicat.
Pozitionarea aparatului
Umidificatorul trebuie pozitionat acolo unde ai mai mult spatiu disponibil, insa exista si cateva recomandari clare din partea producatorilor, pentru un plus de eficienta si pentru evitarea accidentelor. De pilda, e recomandat sa nu il asezi direct pe podea, si sa fie la o distanta de minim 30 cm de cel mai apropiat perete.
Evita sa pozitionezi aparatul sub un raft sau o polita, sau in imediata apropiere a perdelelor sau a altor piese de mobilier, pentru a evita ca acestea sa se ude sau sa se degradeze din cauza concentratiei mari a aburilor din zona.
Ai grija ca dispozitivul sa nu fie in raza de actiune a copilului si sa nu existe riscul ca acesta sa traga de cablul de alimentare; caderea unui umidificator plin peste un micut poate genera accidente serioase.
Intretinerea umidificatorului
Din motive de siguranta si sanatate, este necesar sa respecti cateva reguli stricte legate de curatarea periodica a rezervorului de apa. In cazul in care obisnuiesti sa il folosesti regulat, el ar trebui curatat de macar doua ori pe saptamana, cu apa calda cu detergent. Periodic, poti apela la o clatire cu otet sau cu apa oxigenata, ambele avand efect antibacterian important.
In cazul in care nu folosesti dispozitivul decat, sa spunem, in perioada racelilor sezoniere, este esential ca, odata ce nu mai ai nevoie de el, sa il golesti, sa il speli si sa il lasi sa se usuce cat mai repede, prevenind astfel dezvoltarea mucegaiului, ai carui spori raspanditi prin incapere au efecte extrem de neplacute.
Avantaje si dezavantaje ale folosirii umidificatorului
Poate ca ai primit intrebari legate de umiditatea din locuinta, cu ocazia primei viroze a copilului, sau poate ai avut chiar tu ocazia sa citesti informatii interesante despre ce inseamna sa ai un umidificator in locuinta.
Indiferent cum ai ajuns sa iti pui problema sa investesti intr-o asemenea piesa, este bine sa ai o imagine cat mai corecta asupra avantajelor si dezavantajelor asociate utilizarii ei.
De ce sunt atat de recomandate si de apreciate umidificatoarele?
In special in sezonul rece, aerul uscat este o mare problema. Din cauza lui apar o multime de mici neplaceri: electricitate statica, gat iritat, nas infundat, buze crapate.
Aerul rece nu este incarcat cu aceeasi cantitate de apa ca aerul cald, prin urmare cu cat temperatura de afara se apropie mai mult de punctul de inghet, cu atat umiditatea scade, iar disconfortul este si mai pronuntat in interior, unde temperatura este mai ridicata.
Umidificatorul de aer este de mare ajutor pentru a mentine sanatatea tractului respirator. Aerul umed incetineste raspandirea germenilor pe de o parte, si pe de alta previne aparitia portilor de intrare pentru acestia, porti reprezentate de mici crapaturi in piele, fisuri si eroziuni cauzate de pielea uscata si deshidratata.
Umidificatorul este util in sporirea gradului de confort. Electricitatea statica iti face parul sa arate ca naiba si te face sa te “electrocutezi”; nasul uscat si sangerarile nazale sunt si ele frecvente, fiind pe de o parte inconfortabile, pe de alta parte reprezentand o veritabila invitatie pentru virusuri. Un umidificator te va ajuta sa mentii nivelul de umiditate din locuinta in limite normale, ceea ce va va ajuta sa va simtiti si sa aratati mult mai bine.
Cu ajutorul unui umidificator bine reglat, poti face o economie de bani si energie. Atunci cand umiditatea este crescuta, perceptia personala e ca e mai cald; gandeste-te cat de greu sunt de suportat vara zilele nu neaparat foarte calduroase, insa foarte umede. Adaugand un plus de umezeala in casa, in intervalul considerat sigur, economisesti bani pe care altminteri i-ai cheltui pe agentul de incalzire.
In cazul in care ai plante de interior, si ele vor aprecia initiativa ta, caci nici ele nu se simt cu mult mai bine, la o umiditate de 23%, cat are aerul de afara la o temperatura de 0 grade Celsius.
In sfarsit, mobilierul, tapetul, lemnaria interioara iti vor fi recunoscatoare. Un aer prea uscat determina deshidratarea excesiva a lemnului si formarea de crapaturi in care se aduna praful. Odata ce umiditatea revine la normal, lemnul se umfla iar, si te trezesti cu usi care nu se inchid sau cu placi de parchet departate, intre care se aduna permanent mizerie.
Ce anume ar trebui sa te puna pe ganduri?
Ca in multe alte situatii, exista si posibile dezavantaje ale folosirii umidificatorului, cele mai multe dintre ele fiind totusi corelate cu utilizarea improprie.
De pilda, umidificatorul poate deveni casa unor bacterii si fungi care se simt numai bine in acest mediu. Un exemplu este Legionella pneumophila, care poate determina o forma severa de pneumonie cunoscuta ca “boala legionarului”. Acest gen de probleme poate fi prevenit prin curatarea periodica a umidificatorului, a rezervorului si a filtrelor, insa o boala respiratorie serioasa si rezistenta la tratament poate determina eliminarea umidificatorului din locuinta.
Folosirea umidificatorului (aici iti propunem lista noastra comparativa). se asociaza cu o noua sarcina domestica. Pentru ca utilizarea sa se faca in cele mai bune conditii, el trebuie verificat si curatat periodic. Majoritatea producatorilor recomanda o igienizare completa o data la 3 zile, ceea ce e destul de frecvent. In cazul in care la suprafata apei din rezervor se formeaza o pelicula, daca pe pereti exista depozite dure sau alte semne caracteristice poluarii apei, inseamna ca igienizarea lasa de dorit.
Oricat de silentios ar fi aparatul ales, orice umidificator produce un nivel de zgomot pe care trebuie sa ti-l asumi. Piesele cu ultrasunete sunt in general cele mai silentioase, dar chiar si asa, trebuie sa te astepti la un bazait uniform.
Umiditatea in exces este cel mai important risc asociat folosirii umidificatorului, motiv pentru care orice specialist iti va recomanda sa alegi, daca ai posibilitatea, un dispozitiv cu higrometru. Nu uita ca excesul de umezeala este macar la fel de periculos ca si aerul prea uscat, daca nu chiar mai periculos, caci favorizeaza formarea mucegaiului, responsabil de o gama variata de imbolnaviri. Cel putin teoretic, nivelul de umezeala recomandat in locuinta este de 40 – 50%, optim 45%.
Odata cu evaporarea apei, se produce si evaporarea mineralelor din aceasta; ele se depun in locuinta sub forma unui praf fin, alb. Nu se stie daca ele au vreo influenta asupra starii de sanatate, insa se crede ca nu poate fi prea sanatos sa le inhalezi permanent. Poti folosi apa distilata pentru a preveni formarea acestui praf, insa desigur trebuie sa te astepti la costuri ceva mai mari.
Avantaje si dezavantaje pentru umidificatorul cu abur cald
Ca si celelalte umidificatoare, si acestea inlatura dezavantajele aerului prea uscat: buzele arse, pielea crapata, sangerarile nazale, congestia nazala sau gatul iritat. De asemenea, ele reduc incarcatura de bacterii si virusuri circulante. Cele mai multe dintre ele fierb apa si elibereaza aburul in atmosfera, ceea ce inseamna ca elementul de incalzire produce si sterilizarea apei, eliminand mucegaiul sau bacteriile din rezervor.
Unele dintre aceste aparate pot fi special concepute incat sa permita administrarea pe cale inhalatorie a unor medicamente. Aburul cald incalzeste camera, lucru foarte apreciat pe timp de iarna; ele nu au nevoie de un ventilator care sa disperseze aburul, prin urmare sunt destul de silentioase. In plus, ele nu elibereaza acel reziduu despre care am povestit deja, ci colecteaza mineralele intr-un filtru special.
Cel mai mare pericol asociat utilizarii acestui gen de piesa este legat de accidente si arsuri. Apa din interiorul sau are o temperatura apropiata de cea a fierberii, deci daca acesta se rastoarna, se pot produce accidente serioase, lucru valabil mai ales in cazul in care in familie exista copii. Ele trebuie de asemenea curatate periodic; consumul de curent este ceva mai mare decat in cazul altor modele, si chiar daca nu emit zgomotul continuu al unui ventilator, tot scot diverse sunete pe masura ce apa se apropie de punctul de fierbere.
Avantaje si dezavantaje pentru umidificatorul cu abur rece
Din punct de vedere al confortului pentru utilizator si al reducerii incarcaturii de alergeni, bacterii sau virusuri, si aceasta varianta este la fel de eficienta. Pentru ca apa nu trebuie incalzita, acest gen de piesa are un consum de electricitate inferior modelului cu abur cald.
Principiile de functionare pot fi destul de diferite, astfel incat sa poti selecta varianta cea mai potrivita pentru spatiul si nevoile tale. In cazul in care optezi pentru un model cu ultrasunete, te poti astepta la un nivel de zgomot mai mic decat in cazul modelelor cu abur cald.
Cel mai mare dezavantaj al acestor modele este legat de timpul necesar pentru intretinere. Avand in vedere ca ele nu incalzesc apa, deci nu o sterilizeaza, riscul de dezvoltare a mucegaiului si bacteriilor este mult mai mare. Apa din rezervor trebuie schimbata macar o data pe zi, iar aparatul trebuie bine curatat cel putin o data pe saptamana.
De asemenea, aceste modele genereaza un praf alb format din mineralele evaporate odata cu apa, pe care il poti totusi evita fie prin folosirea de apa distilata, fie datorita unor cartuse de demineralizare.
Avantaje si dezavantaje ale umidificatorului ultrasonic
Este una dintre cele mai economice variante de pe piata si e neintrecut la capitolul silentiozitate, practic nu emite zgomot in timpul functionarii. Nu include nici un risc legat de existenta unor eventuale suprafete fierbinti, este usor de intretinut si e considerat o alegere buna pentru cei care sufera de astm si alergii. In aceasta categorie de produse poti beneficia si de un difuzor de aromaterapie ieftin, la pachet cu umidificatorul.
Din pacate, este o varianta mai costisitoare decat altele, si e expusa la contaminari bacteriene sau cu mucegai; in timpul functionarii contribuie la formarea prafului alb.
Avantaje si dezavantaje pentru umidificatorul prin evaporare
Este o varianta ieftina, usor de reglat si de intretinut, care nu include nici un fel de suprafete sau lichide fierbinti, deci este sigur atat pentru copii, cat si pentru animalele de companie.
Poate fi considerat o buna optiune pentru persoanele cu sensibilitati de tract respirator, insa trebuie sa te astepti la un nivel relativ ridicat de zgomot, generat de ventilator. Desigur, se impune atentie in igienizare ca sa previi dezvoltarea bacteriilor si a mucegaiului, si de asemenea trebuie sa te astepti la generarea de praf alb.
De care dintre ele ai, de fapt, nevoie?
In orice locuinta, spatiul este limitat, iar finantele sunt relativ controlate, prin urmare orice cumparator este motivat sa investeasca exact in produsul de care are nevoie.
Uneori, insa, prezentarile pe care le fac producatorii sunt relativ neclare, iar un cumparator neexperimentat se poate insela.
Care e diferenta dintre umidificator si difuzor?
Ambele dispozitive mentionate functioneaza similar, insa scopul pentru care sunt create este foarte diferit. Umidificatorul este proiectat in asa fel incat sa creasca umiditatea din mediu, imprastiind in aer picaturi minuscule. El face asta transformand apa in vapori, si apoi imprastiind-o in incapere.
Functia primara a difuzorului este sa difuzeze uleiuri esentiale; chiar daca mecanismul este similar, capacitatea sa de umidificare este limitata, pentru ca in general rezervorul are dimensiuni mult mai mici.
Cumparatorii au la dispozitie optiunea de a investi intr-o piesa de tip 2 in 1, care sa combine functiile de difuzor si umidificator. Dar asta, doar in anumite conditii.
Ce au in comun difuzoarele si umidificatoarele?
Unele umidificatoare pot fi echipate si cu functia optionala de a difuza uleiuri esentiale in aerul din incapere; este cazul pieselor cu ultrasunete.
Pe de alta parte, daca optezi pentru un difuzor de aromaterapie, se poate intampla ca el sa nu functioneze si ca umidificator, pentru ca unele dispozitive functioneaza prin nebulizare, ceea ce inseamna ca transforma uleiul esential direct in picaturi minuscule, care sunt raspandite in aer.
Care e scopul investitiei tale?
Inainte de a cumpara, trebuie sa iti fie foarte clar ce anume astepti de la dispozitivul pe care il ai in vedere. Poate ca te deranjeaza aerul foarte uscat pe durata iernii si iti doresti o piesa care sa iti garanteze un nivel adecvat de umiditate in spatiul locuit.
In acest caz, ai nevoie de un umidificator dedicat, cu atat mai mult cu cat e putin probabil sa reusesti sa ajungi la o valoare de 50% a umiditatii, cu un aparat care are un rezervor de 100 ml de lichid.
Poate ca vrei sa beneficiezi de efectele placute ale uleiurilor esentiale, umiditatea din locuinta fiind cel mai adesea in valori normale, sau poate ca deja te confrunti cu problema umiditatii crescute; in acest caz, un difuzor de arome reprezinta o optiune mult mai buna.
Singura metoda ca sa te bucuri de ambele functii este sa optezi pentru o piesa ultrasonica cu rezervor special pentru uleiuri esentiale, caci nu toate umidificatoarele ultrasonice iti pun la dispozitie si aceasta functie.
Corespondenta spatiu – capacitate de lucru
Motivul pentru care un aparat de aromaterapie nu este considerat eficient pentru persoanele care au nevoie de un nivel anume de umiditate in locuinta, este rezervorul sau de dimensiuni mici.
Cele mai generoase difuzoare de aromaterapie au o capacitate de cel mult 200 – 300 ml, ceea ce nu poate fi suficient decat intr-o camera putin mai mare decat o debara. Prin contrast, un umidificator are un rezervor de cativa litri, iar daca optezi pentru o varianta industriala, poti ajunge la 10 – 12 litri.
Ajunge sa cumpar un umidificator ultrasonic?
Dupa cum am mai mentionat deja, nu orice umidificator ultrasonic (aici iti propunem o lista comparativa) este capabil sa difuzeze si uleiuri esentiale. Pentru a face asta, el are nevoie de un compartiment special in care sa asezi picaturile aromate – un umidificator cu aromaterapie, ca sa folosim o figura de stil.
Pe de alta parte, exista aromaterapeuti care considera ca pentru o eficienta maxima si o cat mai buna pastrare a proprietatilor uleiurilor esentiale, ele ar trebui nebulizate, nu difuzate ultrasonic, prin urmare recomanda folosirea unui tip special de aparat, deci obligatoriu a unui difuzor de uleiuri esentiale.
Nefiind specialisti in acest domeniu, ne vine greu sa contrazicem genul acesta de afirmatii, sau sa cantarim cat este strategie de marketing si cat este realitate, insa suntem siguri ca subiectul poate fi clarificat.
Tu ai vreunul dintre aceste dispozitive? Pe care dintre ele?
» Gasesti aici recomandari din anii anteriori
Alte produse recomandate, momentan indisponibile:
E-Boda Breeze 202
Un alt umidificator de aer care ne-a facut cu ochiul este acest model practic cu un aspect placut, potrivit in egala masura in orice incapere a locuintei, si care se bucura de recenzii favorabile din partea cumparatorilor.
Piesa este una cu un rezervor mare, de 5.8 litri, si cu o capacitate maxima de evaporare de 300 ml pe ora, ceea ce ii confera o autonomie semnificativa. Avand un nivel de zgomot de doar 35 dB, el poate fi lasat sa functioneze peste noapte fara sa deranjeze pe nimeni.
Utilizatorii au fost incantati de functia de protectie care il face sa tiuie cand ramane fara apa; include termometru de camera si este usor de manevrat si de programat multumita ecranului tactil si comenzilor intuitive. Nivelul de luminozitate al display-ului este reglabil, in asa fel incat sa nu te deranjeze pe timp de noapte. Multumita existentei a diferite trepte de functionare, poate fi utilizat cu succes cateva nopti la rand pana sa fie necesara reumplerea rezervorului.
Scentchips
In cazul in care cauti un umidificator din ceramica, de dimensiuni mici, foarte potrivit sa stea langa pat pe noptiera, sau pe masa de lucru, acest model reprezinta o alegere interesanta. Produsul este alimentat la retea, functioneaza cu aburi reci si iti pune la dispozitie si functia de difuzor de arome.
Rezervorul recipientului este mic, de doar 85 ml, insa este suficient in cazul in care il ai mereu in apropiere. Fiind deosebit de silentios, nici nu ii vei remarca functionarea. Baza antialunecare il face sa stea in siguranta pe diferite suprafete. Fiind confectionat dintr-o combinatie de lemn si de ceramica, are un design foarte placut.
Pe langa uleiurile esentiale pe care le poti adauga in recipient, trebuie sa spunem ca piesa dispune de doua moduri de functionare – continuu sau intermitent – si ca e echipata cu optiuni de cromoterapie, multumita celor 7 culori care se pot schimba singure, sau dintre care o poti alege pe cea mai linistitoare pentru voi.
Daewoo DH150
Daca doresti sa ai un umidificator in camera, nu e nevoie nici sa investesti foarte mult, nici sa alegi produse foarte sofisticate. Produsul pe care ti-l propunem de data aceasta include toate functiile utile, pe care te vei bucura sa le ai la indemana, si totodata e disponibil la un pret accesibil.
Piesa poate fi descrisa ca un umidificator cu ceramica – ne referim la filtrul ceramic incorporat, cu functie antibacteriana si care previne formarea depozitelor de calcar, ce va purifica apa folosita. El poate acoperi eficient o suprafata de pana la 30 mp, intr-o incapere cu inaltime obisnuita.
Functiile suplimentare sunt reprezentate de controlul electronic al nivelului de umiditate, functia de ionizare si functia Nano Silver, care, la un loc, contribuie la crearea unei atmosfere mult mai sanatoase in interior. Produsul are un rezervor de 5.5 litri pentru o autonomie mare si poate emite atat abur cald, cat si rece, in functie de preferinte. Multumita higrometrului, poate fi setat sa porneasca atunci cand umiditatea scade sub un anumit nivel prestabilit.
Connex Set 2 bucati inox
In cazul in care iti doresti un umidificator ieftin, acest produs poate fi o alternativa interesanta. Este vorba despre un set cu aspect modern, care include doua piese confectionate din materiale durabile si cu un design minimalist atractiv.
Multi cumparatori prefera un umidificator pentru calorifer deoarece are costuri reduse de achizitie, o utilizare foarte simpla si nu consuma nici un fel de energie. Setul pe care ti-l propunem, de exemplu, este fabricat din inox, ceea ce inseamna ca recipientele se incalzesc rapid si uniform si au o rezistenta net superioara oricaror alte materiale.
Vasele au o inaltime de 20 cm si un diametru de 5 cm, ceea ce inseamna ca, umplute, fac fata la solicitari o noapte intreaga; capacitatea lor este de 0.4 l. In pachet exista si cele doua sisteme de agatare, compatibile cu orice tip de calorifer. Ne-a placut mult faptul ca e un produs simplu si natural, care inlocuieste bataia de cap a prosoapelor ude puse pe calorifer, cu o metoda mai moderna, care functioneaza pe acelasi principiu.
Umidificator auto
Scentchips 48027004
Pe lista dispozitivelor portabile, multifunctionale, unul dintre cele mai bune produse pe care le poti alege este acesta: un umidificator cu aburi reci cu alimentare prin USB, care include si un adaptor pentru priza. Este modelul ideal pe care il poti folosi in interiorul autoturismului, pentru a crea o atmosfera cat mai placuta indiferent de sezon.
Rezervorul acestui dispozitiv are o capacitate de 100 ml, ceea ce e suficient pentru nevoile utilizatorului obisnuit. Tehnologia pe baza de ultrasunete este una dintre cele mai sigure disponibile. Avand dimensiuni de 15 x 7.5 cm, el este usor de mutat, iar baza antialunecare permite fixarea in masina.
Mai mult decat atat, dispozitivul mai mare un avantaj, reprezentat de doua moduri de functionare: umidificator, cu un debit de 30 ml/h, sau aparat de aromaterapie, cu un debit de 15 ml/ora. Cele doua moduri de functionare sunt indicate prin LED-uri de culori diferite, ceea ce inseamna ca vei sti, in fiecare moment, care sunt optiunile selectate.
Techstar Aer Auto BC22
Poate ca este o surpriza pentru tine, dar faptul ca petreci mult timp in masina nu trebuie sa te “condamne” la un mediu dificil, neplacut sau solicitant pentru sanatatea ta. Iata de ce iti propunem sa arunci o privire la o piesa interesanta: un umidificator auto.
Produsul propus este alimentat cu ajutorul unui cablu cu mufa USB, ceea ce inseamna ca il poti folosi in interiorul vehiculului, dar il poti de asemenea conecta la laptop, de pilda. Ocupa putin spatiu si poate fi conectat oriunde exista o sursa de curent de 12V – 24V. Multumita functiei de purificare, el are avantaje si in reducerea cantitatii de praf din aer.
Piesa e sigura si rezistenta; autonomia ei este de o ora, dupa acest interval ea oprindu-se automat. O poti reporni dupa reumplerea rezervorului cu apa. Cantitatea de vapori eliberata in mediu este de 35 ml/ora – o valoare mica, dar absolut suficienta pentru interiorul de dimensiuni reduse al unei masini.
» Ascunde recomandarile anterioare