Cea mai buna carte “mama si copilul” – Recomandarile noastre pentru 2023
Daca te pregatesti sa aduci pe lume un copil si ai o multime de intrebari si nelinisti legate de sarcina si de aparitia noului membru al familiei, vei ajunge la un moment dat la hotararea de a cauta o carte, sau mai multe, care sa iti ofere raspunsurile de care ai nevoie. Este si clipa in care vei descoperi ca exista sute sau chiar mii de volume dedicate acestei etape din viata unei femei. Cum stii ca o alegi pe cea care trebuie? Exista cateva criterii care te vor ajuta sa te descurci printre titlurile numeroase, despre care poti citi mai multe in acest ghid. Pentru persoanele care doresc sa isi pastreze energia pentru a parcurge cartile odata cumparate, recomandam direct doua optiuni care au atras atentia specialistilor nostri. Mama si copilul in diverse culturi – Mei-Ling Hopgood este un volum care te va ajuta sa privesti cresterea copilului dintr-o perspectiva mult mai larga si sa alegi cele mai bune metode de alimentatie si educatie fiind familiara si cu traditiile altor culturi. Pentru viitoarele mame care doresc un ghid care sa le indrume pas cu pas in perioada sarcinii, nasterii si alaptarii, recomandam ca optiune cartea Mama Natural’s Week-to-Week Guide to Pregnancy and Child Birth – Genevieve Howland.
Tabel de comparatie
Cea mai buna!
Titlu care abordeaza obiceiurile si traditiile ce tin de sarcina, nastere si cresterea copilului in diverse culturi de pe intreg globul, cu informatii bazate pe discutii cu parinti, educatori si specialisti in puericultura si antropologie. Este o versiune in format printat, tradusa in limba romana, potrivita pentru biblioteca tinerelor mame.
Daca esti in cautarea unui ghid practic, cu recomandari, retete si indicatii, iti putem spune ca nu este tocmai stilul acestui volum, conceput pe formatul unui titlu de cultura generala.
Carte cu informatii utile si interesante despre mama si copil, culese din numeroase culturi de pe glob.
A 2-A OPTIUNE!
Carte cu structura de tip ghid, focusata pe perioada sarcinii si cea a nasterii, cu informatii si recomandari utile pentru alimentatia corecta si confortul mamei. Este inspirata din experienta practica de parinte, moasa si asistenta si iti ofera o sursa relevanta de sfaturi care sa te ajute sa parcurgi cat mai bine aceasta perioada din viata ta.
Fiind comercializatal in limba engleza, poate fi mai dificil de citit de tinerele mame care nu stapanesc foarte bine aceasta limba.
Este unul dintre titlurile care iti ofera, intr-un format simplu, informatiile de care ai nevoie pentru a te simti mai confortabil si mai linistita in timpul sarcinii.
Volum care acopera dezvoltarea copilului de la stadiul de fat si pana la adolescenta, incluzand explicatii si sfaturi detaliate, concepute sub forma de ghid, care au rolul de a ajuta tanara mama sa ia cele mai bune decizii. Este la cea de-a VI-a editie, fiind o sursa de informatii testata si folosita de multe generatii, scrisa de medici pediatri cu experienta relevanta in domeniu.
Sectiunile de alimentatie includ unele indrumari inspirate din abordarea traditionala, neactualizate conform noilor tendinte.
Carte utila care te ajuta sa te pregatesti din timp pentru aspectele generale care marcheaza trecerea copilului prin diferite etape de dezvoltare.
Modele recomandate in 2023
Mama si copilul in diverse culturi – Mei-Ling Hopgood
Publicata la editura Philobia in anul 2015, aceasta carte face parte din categoria volumelor care te ajuta sa iti dezvolti o imagine cat mai cuprinzatoare asupra ceea ce inseamna cresterea copilului in diverse colturi ale lumii, aducand in viata ta obiceiuri din diferite culturi. Vei afla astfel cum si cand isi invata chinezii copiii sa faca la olita, cum au grija de ele femeile tibetane insarcinate si ce modalitati de transportare a micilor membri ai familiei se folosesc in Nairobi.
Autoarea Mei-Ling Hopgood este jurnalista si scriitoare, pe lista publicatiilor la care colaboreaza numarandu-se nume precum National Geographic Travel, Boston Globe, Miami Herald si Marie Claire. „Mama si copilul in diverse culturi” se bazeaza pe interviuri avute cu specialisti in puericultura, profesori, parinti si antropologi, oferind informatii relevante si de actualitate din traditii multiple si diferite, din care te poti inspira in educatia copilului tau.
Volumul se numara printre cele mai bune carti mama si copilul din categoria sa si este disponibil in format printat, cu 312 pagini, traduse in limba romana, fiind astfel o lectura confortabila si un titlul care adauga culoare si valoare bibliotecii tale.
Avantaje:
Contine informatii interesante si utile despre cresterea copilului in diferite culturi.
Are la baza interviuri cu experti, parinti si profesori din tarile abordate.
Scrisa in stil jurnalistic, usor de parcurs.
Disponibila in versiunea tradusa in limba romana.
Dezavantaje:
Este mai curand un titlu de cultura generala, din care se pot extrage sfaturi si idei, decat un ghid practic pentru tinerele mame.
Mama Natural’s Week-to-Week Guide to Pregnancy and Child Birth – Genevieve Howland
Ai o multime de intrebari despre sarcina si vrei o carte sa te poarte pas cu pas prin etapele acestei perioade? Iti recomandam sa parcurgi acest volum publicat sub brandul Mama Natural. Este scris de Genevieve Howland, mama a doi copii si creatoarea canalului de Youtube cu acelasi nume, conceput special pentru a ajuta tinerele mame sa priveasca nasterea ca un proces biologic, firesc, cu bucuriile si dificultatile asociate.
Cartea include informatii utile despre alimentele pe care ar trebui sa le consumi in timpul sarcinii, remedii naturale pentru simptomele comune din aceasta perioada, cum sunt greturile matinale, si pentru diminuarea durerii in timpul travaliului. Vei gasi de asemenea si date relevante despre anestezia epidurala si primele ore si zile alaturi de bebelusul tau.
Continutul de bazeaza pe experienta autoarei in nasterea si cresterea celor doi copii ai sai si pe cea a colaboratoarelor sale, Cynthia Mason – moasa cu studii de specialitate si peste 1000 de nasteri la activi si Maura Winkler – asistenta si consultant de lactatie. Volumul este disponibil in format printat si are 528 de pagini cuprinzatoare, scrise in limba engleza, cu ilustratii reprezentative.
Avantaje:
Conceputa sub forma de ghid, cu informatii utile si recomandari.
Calitatea poate fi verificata prin consultarea materialelor de pe canalul de Youtube al autoarei.
Sfaturile se bazeaza pe experienta practica de parinte si specialist.
Format printat, cu cuprins, usor de lecturat si parcurs, chiar daca este o versiune cu multe pagini.
Dezavantaje:
Cartea este disponibila in limba engleza, caracteristica ce poate fi o bariera de accesibilitate.
Mama si copilul – Emil si Herta Capraru
Publicata pentru prima data in anul 1984, “Mama si copilul”, scrisa de Emil si Herta Capraru, a folosit drept indrumar pentru multe generatii de tinere mame. Este un volum complex, cu capitole dedicate sarcinii si nasterii, alimentatiei si ingrijirii nou-nascutului si sugarului, cu descrieri si retete detaliate si informatii legate de dezvoltarea armonioasa si sanatoasa a copilului pana la varsta adolescentei.
Se afla la cea de-a sasea editie, fiecare dintre cele anterioare adaugand elemente de actualitatela formatului anterior. Are 354 de pagini si este disponibila in format printat, fiind un volum de referinta pentru biblioteca tinerelor mame. Iti atragem atentia ca, conform parerilor celor care au parcurs cartea, unele informatii din partea de alimentatie nu sunt actualizate si reprezinta abordarea traditionala prezenta in editiile mai vechi.
Volumul este scris de Emil si Herta Capraru, medici pediatri care au facut astfel mult mai accesibile sfaturile de baza in cresterea si dezvoltarea copilului.
Avantaje:
Editie complexa, care abordeaza cresterea copilului de la primele zile de viata si pana la adolescenta.
Carte Mama si copilul, la un pret bun, ce include informatii detaliate despre ingrijire si alimentatie.
Este scrisa de medici pediatri cu experienta in domeniu.
Testata si folosita de multe generatii de parinti, aflandu-se inca printre cele mai apreciate carti de acest tip.
Dezavantaje:
Unele informatii din sectiunea privind alimentatia nu sunt updatate.
Mama si copilul. Ghid de crestere a copilului mic –A.J.R. Waterston
In primii trei ani de viata, copilul pune bazele dezvoltarii emotionale, cognitive si intelectuale si isi contureaza o baza importanta pe care se cladesc abilitatile de mai tarziu. Nu este deci de mirare ca fiecare parinte isi doreste sa stie cat mai multe despre acesta etapa careia ii este dedicata cartea lui A.J.R. Waterston.
Conceputa sub forma unui ghid comprehensiv, aceasta carte iti ofera informatii utile despre o varietate de aspecte cu care te vei lovi in cresterea copilului, incepand chiar de la primii pasi in pregatirea camerei si trusoului, schimbarea scutecului sau alaptarea. Este scrisa intr-un limbaj facil de inteles, cu explicatii clare si imagini ilustrative.
Este disponibila in format printat, cu 384 de pagini, in limba romana si este scrisa de o echipa de experti cu experienta in domeniul nutritii, pediatriei si psihologiei. Iti atragem atentia ca cei care au citit-o mentioneaza ca punct slab formatul stil revista, cu casete care extrag informatia din context si sectiuni care se continua peste cateva pagini.
Avantaje:
Include foarte multe informatii utile despre cresterea si educatia copilului in intervalul 0 – 3 ani.
Poate fi achizitionata in limba romana.
Este scrisa intr-un limbaj accesibil, usor de inteles, cu explicatii clare.
Include imagini reprezentative pentru subiectele abordate.
Dezavantaje:
Structura de revista, cu intreruperi in derularea textului pe un anumit subiect si casete cu idei extrase din continut, poate fi dificil de urmarit.
Cum alegi o carte mama si copilul
Ghidul cumparatorului
Cartile dedicate femeilor insarcinate si tinerelor mamici reprezinta de decenii intregi o sursa de sprijin si inspiratie pentru tinerele mame. Sunt cu adevarat atat de multe, incat poti fi de-a dreptul coplesita, atunci cand incerci sa alegi un titlul relevant, bine documentat si de actualitate.
Parcurge acest ghid si afla cum sa selectezi volumul potrivit pentru tine, tinand cont de modul de abordare, continut, credibilitatea autorilor, formatul, limba in care este scrisa si alte astfel de caracteristici importante.
Abordarea: Desi trateaza in principal acelasi subiect general, nu toate cartile il abordeaza la fel. Vei gasi in magazine titluri axate in mod special pe perioada sarcinii si nastere, care vorbesc despre modificarile fiziologice si emotionale prin care trece tanara mama, alimentatia optima, etapele de dezvoltare ale fatului, nastere naturala versus cezariana, primele luni cu bebelusul, la ce sa te astepti in perioada postpartum si alte elemente de acest gen.
Un alt segment se axeaza pe etapa imediat urmatoare si anume primii ani din viata copilului. Vei gasi in aceasta categorie titluri care iti prezinta tot ce trebuie sa stii despre alimentatia bebelusului, despre alaptarea la san si laptele praf, etapele de diversificare si pana necesarul nutritional cand copilul tau mananca deja aproape ce mananci si tu.
Poti alege de asemenea si volume care acorda o atentie deosebita dezvoltarii intelectuale, emotionale si a abilitatilor motrice, care te ajuta sa fii pregatita dinainte pentru nevoile de crestere ale copilului tau, sa ii pui la dispozitie jucariile care trebuie si sa ii asiguri stimulii necesari acumularii de informatii. O combinatie intre cele doua sunt cartile cu abordare holistica, care privesc copilul ca pe un intreg si combina aspecte legate de nutritie, sanatate si educatie.
Vrei sa mergi mai departe de ghidurile clasice? Poti incerca o carte mama si copilul care prezinta aspecte ale cresterii copiilor in diferite culturi sau epoci, care te vor ajuta sa iti formezi o imagine mai clara asupra tendintelor actuale.
Autorul: In ceea ce priveste pregatirea persoanelor care scriu aceste carti, vei gasi doua variante: fie volume ale unor specialisti in diverse domenii precum psihologie, nutritie sau medicina, fie carti scrise de mame care au trecut prin toate aceste etape si impartasesc din propriile experiente. Care sunt mai bune?
Cele scrise de specialisti au avantajul experientei provenite din contactul cu un numar mare de cazuri diferite si al studiilor de specialitate. Pe de alta parte, unele dintre ele sunt scrise intr-un stil putin mai rigid si mai greu de parcurs, cu termeni uneori nefamiliari. In cazul in care vrei sa achizitionezi carti mama si copilul, online sau din librarie, de acest tip, iti recomandam sa verifici CV-urile autorilor.
Cele mai pertinente carti sunt scrise de echipe interdisciplinare, iar specializarile pe care vrei sa le gasesti includ ginecologie, puericultura, pediatrie, psihologie sau nutritie cu experienta focusata pe problemele ce tin de sarcina, alaptare, nou-nascuti, bebelusi si copii mici. In concluzie, lucrarile scrise, cursurile parcurse, locurile de munca trebuie sa indice un interes real in zona care te intereseaza.
In cazul cartilor scrise de mame, experienta este implicita. Formulate in stilul personal al unui jurnal sau cu structura de ghid, aceste titluri sunt adesea scrise intr-un limbaj accesibil, familiar, relaxat si usor de parcurs si sunt pline de acele detalii foarte utile, inspirate din viata reala, de zi cu zi, pe care este posibil sa nu le gasesti in variantele scrise de profesionisti. Elementul de care trebuie sa tii cont cand citesti aceste volume este faptul ca provin dintr-o singura experienta, chiar daca este vorba de o mama cu mai multi copii.
Limba: Majoritatea femeilor din Romania vor prefera cartile scrise in limba romana, pentru ca sunt mai usor de parcurs. Daca te simti insa relaxata citind in engleza, franceza sau orice alta varianta, iti putem spune de pe acum ca lista cartilor la care poti avea acces se va extinde, pentru ca sunt titluri care nu au fost inca traduse la noi.
Formatul: Cu ani in urma n-ai fi avut alta posibilitate decat sa cumperi carti tiparite pe care sa le pastrezi in biblioteca. Astazi poti opta si pentru versiuni electronice sau in format audio, in functie de preferinte. Ce iti ofera fiecare optiune?
Cele mai noi variante, cartile audio, sunt recomandate pentru momentele in care vrei sa absorbi informatie, dar ai nevoie sa iti odihnesti ochii. Ti le recomandam daca de exemplu lucrezi toata ziua la calculator si vrei sa acorzi vederii o sansa sa se recupereze. Mai sunt de asemenea de preferat in cazul in care ti-ai pierdut obisnuinta de a citi si ti se pare mai simplu sa asculti.
Tine insa cont de faptul ca va trebui totusi sa fii atenta la ceea ce se spune, deci audiobook-ul nu este o optiune care inseamna sa asculti continutul in timp desfasori o alta activitate care necesita concentrare. Aceste variante sunt de asemenea mai putin eficiente in cazul cartilor lungi, pentru ca ascultatul va dura mai mult decat cititul propriu-zis. Din acest punct de vedere, daca vrei sa cumperi o carte mama si copilul, la un pret bun, in acest format, te sfatuim sa alegi dintre audiobook-urile organizate pe capitole, care iti permit sa accesezi informatia dorita cu mai multa acuratete.
Optiunile in format electronic, pentru e-book, tableta sau calculator, te ajuta in cazul in care vrei sa citesti o carte cu numar mare de pagini, grea in format fizic, si in care poti in acest caz sa cauti subiectele care te intereseaza, cu functia CTRL+F. Sunt de asemenea foarte eficiente atunci cand calatoresti si vrei sa iei mai multe volume cu tine sau cand varianta tiparita are caractere prea mici si obositoare pentru ochi. Optiunile e-book au de asemenea pret mai scazut si pot fi descarcate imediat dupa achizitie.
Daca iti place sa simti atingerea paginilor si mirosul de cerneala atunci cand citesti, cea mai buna carte mama si copilul pentru tine va fi una in versiune printata. Sunt recomandate de asemenea persoanelor care doresc sa colectioneze volumele preferate si celor care obisnuiesc sa faca notite, sa sublinieze sau sa ataseze post-it-uri pe paginile interesante.
Actualitatea informatiei: Printre numeroasele carti mama si copilul, la preturi bune, pe care le gasesti in magazine, se numara volume tiparite cu multi ani in urma, titluri noi, cu cele mai actuale informatii si abordari, si editii tiparite recent ale unor variante scrise mai demult.
Pentru ca in medicina, psihologie si nutritie s-au schimbat destul de multe in ultimii zece ani, iti recomandam sa cauti versiuni cat mai actuale, de preferat de dupa anii 2010 – 2012. Asta nu inseamna ca tot ce este scris in cartile vechi este gresit, pentru ca multe sfaturi raman si astazi valabile.
Prezentari si review-uri: Cele mai multe pareri despre cele mai bun carti mama si copilul recomanda verificarea cu atentie a evaluarilor primite de titlurile de interes. Si aici facem referire atat la prezentarea oficiala a cartii, disponibila pe coperta sau pe site-ul pe care se comercializeaza si din care vei obtine date despre continut si abordare, cat si la review-urile cititorilor.
Cele din urma iti vor oferi informatii utile despre limbaj, relevanta si actualitatea sfaturilor, utilitatea practica a recomandarilor incluse si o imagine cat mai reala despre valoarea volumului.
Pentru ca acest tip de produse se numara printre cele mai populare atunci cand vine vorba despre comercializarea prin magazinele online, iti vom spune direct ca acolo gasesti ceea ce ai nevoie, impreuna cu informatiile necesare evaluarii corecte. Iti poti face o opinie asupra ofertei disponibile, consultand chiar acum exemplele prezentate mai jos.