Cum alegi o carte Montessori buna
Ghidul cumparatorului
Pentru un start bun in viata, educatia celui mic trebuie sa inceapa inca de timpuriu, chiar inainte ca puiul sa implineasca un an. Dezvoltarea motricitatii, formarea gandirii abstracte, recunoasterea si intelegerea mediului din jur, diferentierea dintre bine si rau, fantezie si realitate sunt doar cateva dintre lucrurile pe care trebuie sa le deprinda copilul, iar tu il poti ajuta. E normal sa te simti usor coplesita sau ingrijorata, mai ales daca esti pentru prima oara mamica. Din fericire, exista numeroase carti educative, care iti vin in ajutor, iar cele mai apreciate de parintii din lumea intreaga, sunt cele care au la baza principiile Montessori.
Metoda a fost dezvoltata de Maria Montessori, un medic pediatru italian. Observand comportamentul copiilor, si-a dat seama ca acestia se lasa mult mai usor absorbiti de o activitate pe care o aleg singuri si pe care o cuceresc prin eforturi proprii, doar incurajati si indrumati la nevoie, niciodata controlati sau impinsi de la spate. Descoperind mediul prin fortele lor, cei mici devin independenti, motivati, disciplinati, increzatori in sine si deschisi spre cunoastere, percepand educatia ca pe un proces natural si distractiv.
Asadar, vrei sa afli unde gasesc carti Montessori, la preturi bune, alti parinti grijulii? Afli din ghidul de mai jos, in care sunt incluse si alte informatii utile despre lecturile si activitatile ce au la baza principiile de invatare amintite.
Tematica: Cartile pot aborda domenii stiintifice, care il introduc pe copil in mediul inconjurator, sau pot reda povesti cu morale si lectii de viata, ce il ajuta pe cel mic sa inteleaga relatiile interumane si conjuncturile sociale.
Exista lecturi despre natura, cu accent pe domenii, precum botanica (lectii despre alcatuirea frunzelor, semintelor, partile unui arbore); zoologie (identificarea diferitelor specii, lectii despre animale intalnite in diferite medii, la curte, in padure, in savana, etc.); geografie (care sunt continentele, apele, cum citesti hartile, despre fenomene precum tunetul, fulgerul si cutremurele); anatomie (pe langa notiunile privind corpul uman, cartile sunt facute sa ajute parintele sa le vorbeasca celor mici, pe intelesul lor, despre reproducere si organele sexuale).
La fel de utile sunt cartile “tehnice”, care explica cum functioneaza obiectele vazute in jur (cum inchizi nasturii, cum legi sireturile, cum tragi fermoarul), lecturile despre timp, cu notiuni despre zile, anotimpuri, orarul unei saptamani, etc.
Povestile sunt un mijloc mult mai usor si distractiv de-a intelege o situatie, de-a te informa, empatiza si dezvolta emotional, iar aici oferta e si ea larga: de la texte ce prezinta felul in care copilul a ajuns pe lume, la diferite intamplari-pilda, prin care inevitabil va trece, atunci cand isi va face prieteni, va ajunge la gradinita, va trebui sa infrunte o anumita teama.
Activitatile: Sunt organizate pe diferite niveluri de dificultate, in functie de categoria de varsta pentru care au fost gandite. Pentru dezvoltarea motricitatii fine, te vei orienta catre carti ce pun accentul pe lucrul manual: realizarea de desene, colorat, decuparea diferitelor forme, etc. Toate acestea il vor ajuta sa se obisnuiasca cu creionul in mana si sa capete dexteritate, pentru a putea scrie litere si cifre, mai tarziu.
Fiecare litera (semn grafic, numar, forma) e mai usor de retinut cand conturul sau e urmarit cu degetele, obiectele sunt mai facil de identificat pe cartoane colorate, iar orice parinte caruia i-ai cere pareri despre cele mai bune carti Montessori iti va spune despre minunatele planse cu abtibilduri, ce fac ca obiectele sa fie usor de recunoscut. Langa acestea, adaugam si realizarea de mulaje, construirea unor corpuri, mici experimente, activitati cu utilaje, ghicitori si jocuri de descriere prin cuvinte si gesturi.
Grupele de varsta: Gasesti carti Montessori pentru 1 an, pentru perioada gradinitei, pentru primele etape scolare, existand chiar si manuale care se adreseaza adultilor. Daca, inainte de-a-ti introduce copilul in acest sistem de invatare, vrei sa cunosti mai multe despre principiile din spatele lui, poti incepe cu “Mintea absorbanta”, una dintre cele mai cautate si apreciate carti, de Maria Montessori.
Pana la 15 luni-2 ani, ideale sunt cartile in format mic, fara pagini aglomerate de scris sau imagini. Acesta e momentul cand bebe e inca mai atras de prezenta mamei, iar nu de jucariile zgomotoase, iar din fericire, exista numeroase carti care “te invata” cum sa te joci cu copilul si care sunt cele mai potrivite activitati, benefice pentru el.
Intre 3 si 6 ani, copilul percepe tot ce vede ca fiind real, iar cartile cu ilustratii realiste, ce infatiseaza familii, reuniuni, animale in mediul lor, il vor ajuta sa inteleaga ceea ce vede in exterior. Tot acum se afla in perioada senzitiva a limbajului, cand ii poti face cunostinta cu literele si sunetele corespunzatoare acestora. Vrei sa-l inveti cum face un animal, cum se aude un instrument muzical sau ce sunet emite o masina/avion/tramvai? – poti profita de editiile cartonate audio (au butoane si functioneaza pe baterii).
Intre 4 si 7 ani, micutul si-a format deja gandirea abstracta, astfel ca va stii sa faca diferenta intre obiectele existente si cele imaginate, intre ce e posibil si ce e fantezie. Acum poate interactiona mai profund cu lumea inconjuratoare, cartile avand activitati mai complexe, care il ajuta sa deprinda notiuni generale despre sistemele din jur. Esentiale sunt si lecturile care te ajuta sa-i explici concepte despre crestere si moarte, lucruri despre care, inevitabil, vei ajunge sa-i vorbesti.
Alte aspecte: Specific cartilor Montessori pentru copii sunt si urmatoarele cerinte ce tin de format: ilustratiile trebuie redate cat mai dinamic colorat si, mai important, realist: animalele, plantele si obiectele au forme si culori asemanatoare cu modul in care ele arata in realitate; realismul e valabil si la cartile de povesti, personajele si firul epic putand fi usor de identificat in intamplarile, relatiile si experientele din jur; paginile sunt aerisite, cu cate o imagine, un cuvant sau o propozitie simpla, progresand spre povesti mai complexe; ilustratiile sunt bogate in detalii ce pot starni creativitatea si intrebari interesante din partea copiilor.
Uita-te dupa carti ce vor contine cuvinte cat mai descriptive, verbe de miscare, rime si un anumit ritm. De asemenea, pentru a te bucura de experienta in aceeasi masura cu invatacelul, alege lecturi care vin cu sfaturi pentru parinti. Iar daca vrei ca investitia sa te tina si pana la al doilea copil, cauta carti cartonate, ce vor face fata la “supliciile” la care vor fi supuse, acasa sau in parc.
Aceasta metoda de educare e raspandita in lumea intreaga, dar din nefericire, poate fi dificil sa gasesti carti Montessori in romana. O solutie la indemana si, deseori, de succes, e sa incepi cautarile online. In felul acesta, nu trebuie sa te multumesti cu modelele disponibile in librariile din orasul tau, la care va trebui sa te deplasezi si sa pierzi si mai mult timp, caci comanda va fi livrata la usa. In plus, e o sursa indicata si celor care se intreaba unde gasesc carti Montessori, la un pret bun, intrucat costurile sunt mult mai mici, mai ales daca luam in calcul pachetele promotionale si reducerile oferite periodic.
Modele recomandate in 2024
Gama Pachet 300 de activitati Montessori
Iata un pachet ce contine trei dintre cele mai bune carti Montessori existente pe piata, dupa cum apreciaza majoritatea parintilor si educatorilor care au apelat deja la aceasta metoda de educare. In fiecare caiet sunt incluse cate 100 de activitati, pe care le poti face cu copilul tau, in functie de perioada de crestere in care se afla. Gradul de dificultate si tematica abordata sunt recomandate mititeilor care au intre 3 si 6 ani, asa ca putem spune ca investitia e una pe termen lung.
In primul caiet sunt incluse jocuri de stimulare, in care copilul invata sa aiba grija de el si devine mai deschis catre lumea inconjuratoare, pe care incepe sa o inteleaga. Ii sunt stimulate rabdarea si capacitatea de concentrare, precum si motricitatea fina, intrucat, in mare parte, va trebui sa isi foloseasca manutele pentru a izbuti in micile aventuri.
Chiar inainte de a merge la gradinita, il vei putea invata literele si scrierea, iar asta intr-un mod cat se poate de ludic. In a doua carte e inclus un caiet cu litere, pe care le poti detasa si forma alfabetul sau diferite cuvinte. De asemenea, daca vezi ca e pasionat de animale, de plante sau alt domeniu, ii vei putea satisface curiozitatea, prin activitati de explorare a universului botanic, fizic, geografic si animal.
Avantaje:
Set de 3 carti bazate pe metoda Montessori, pentru copiii care au intre 3 si 6 ani.
Include activitati stimulatoare, pentru intelegerea lumii din jur si dezvoltarea motricitatii.
Contine un caiet cu liere detasabile, pentru invatarea scrierii si citirii.
Introduce notiuni de botanica, lumea animala, natura si geografie.
Dezavantaje:
Fiind vorba de un pachet de carti, ce include cateva sute de activitati, e normal ca pretul sa fie pe masura.
Gama – 60 de activitati Montessori pentru bebelusul meu
Stim, nu ii poti spune unei mamici cum sa se joace cu copilul ei, insa poate fi foarte util pentru orice proaspat parinte, sa invete care sunt cele mai indicate activitati pe care le poate face cu bebelusul, asa incat sa-i ofere acestuia mediul optim in care sa-si dezvolte simturile si sa-si lase libera creativitatea.
Cele “60 de activitati Montessori pentru bebelusul meu” sunt, de fapt, idei ce pot fi puse in aplicare inca de la primele saptamani de viata ale copilului (2 luni) si pana cand acesta trece de un an (15 luni). O poti cumpara chiar inainte de nastere, caci include sfaturi despre cum sa aranjezi camera viitorului locatar. Cum sa-i confectionezi propriile jucarii, cu ceea ce ai prin casa, in functie de varsta, cum sa stabilesti un ambient calm si relaxat, cum sa il incurajezi sa se descurce singur si sa fie independent in deciziile pe care le ia sunt doar cateva dintre lecturile incluse.
Asadar, daca vrei sa profiti de perioada linistita, in care cel mic nu e inca atras de jucarii zgomotoase si plasticate, o carte Montessori, la un pret bun, precum aceasta, poate fi o idee excelenta.
Avantaje:
Contine o serie de sfaturi si informatii practice, ce vin in ajutorul unei proaspete-mamici.
Ofera idei interesante cu privire la aranjarea camerei si la crearea unei atmosferi ambientale propice.
Te invata cum sa confectionezi jucarii artizanale, care sa stimuleze senzorial.
E o lectura usoara, ce poate fi parcursa in doua, trei seri.
Dezavantaje:
Unii cumparatori se plang de lipsa unei structuri mai clare, impartita pe categorii de varsta.
Litera Tim Seldin – Cum sa cresti un Copil Extraordinar prin Metoda Montessori
In cazul in care te-ai hotarat sa fii cat se poate de pregatita, inainte de a aduce pe lume un copilas, cartea “Cum sa cresti un Copil Extraordinar prin Metoda Montessori” poate fi un bun punct de plecare. In primul rand, e fidela principiilor care stau la baza acestui sistem de invatare, fiind scrisa chiar de Tim Seldin, presedintele Fundatiei Montessori.
Volumul incearca sa te indrume prin fiecare etapa de dezvoltare prin care va trece pruncul tau, pana pe la varsta de 6 ani. Incepe chiar de dinainte sa se fi nascut, caci vine cu recomandari privind felul optim in care poti aranja casa si camera celui mic, asa incat ordinea sa se imprime si in mintea copilului.
Cum sa fii autoritar, fara a induce teama, cum sa rezolvi disputele asa incat fiecare sa invete ceva, cum sa nu cedezi nici in momentele de stres maxim, cand simti ca nu mai faci fata, cum sa-l indrumi, asa incat sa nu-i stirbesti autonomia sunt doar cateva dintre ideile dezbatute in carte. La final, gasesti si activitati de explorare si de invatare, pasind in universul literelor, cifrelor si stiintei.
Avantaje:
Te introduce in principiile Montessori si ofera idei de activitati pe care sa le faci cu copilul.
Ofera sfaturi si recomandari pe care le poti aplica in fiecare etapa a cresterii, pana la 6 ani.
O parcurgi rapid, avand doar 192 de pagini.
Are un pret avantajos.
Dezavantaje:
Are un format mare (23 x 18 cm si 0, 480 kg), putand fi dificil sa o iei in poseta, daca vrei sa o citesti in pauze la serviciu sau in parc.
Gama, Ève Herrmann, Facem ordine in camera
Jucarii imprastiate pe podele, haine si obiecte peste tot – un scenariu foarte probabil in orice casa in care locuieste o mogaldeata mica, careia ii place sa tina papusile acolo unde le poate vedea. Noi iti propunem o carticica foarte amuzanta, care prin povesti si exemple reale o poate determina pe copila ta sa deprinda bunele obiceiuri si, sa speram, te va scuti pe tine de cateva dureri de cap.
“Facem ordine in camera!” e o carte ilustrativa, ce contine o serie de povesti scurte despre activitatile a doua surori, Liv si Emy. Acestea sunt manate de curiozitate si trec prin diferite aventuri cu care, indiscutabil, se va intalni si copilul tau si pe care le va recunoaste repede. Fie ca e vorba de depasirea unei grele incercari, precum strangerea jucariilor si punerea la locul lor, sau de pierderea unui prieten plusat, copilul va invata cum sa se descurce in situatia data.
La final, sunt incluse si cateva idei pentru activitati pe care le poti face cu copilul, care iti dau sansa sa observi cat a inteles din cele citite.
Avantaje:
Este o carte Montessori, ieftina si buna, plina de ilustratii educative.
Contine povesti simple si scurte, ale caror protagoniste sunt surorile Liv si Emy, de care fetita se poate atasa usor.
Intamplarile sunt inspirate din realitate, contribuind la intelegerea celui mic.
Contine indicatii pentru activitati pe baza lecturi (poti observa ce a retinut/inteles copilul din text).
Dezavantaje:
Copilul trebuie sa fie mai marisor (cel putin 3 ani), pentru a putea urmari ceea ce se intampla in carte.
Gama – Animale, Hrana si Adapost
Iata un set de carti pe care-l vei dori sigur sa fie inclus in jocurile copilului tau. In primul rand, metoda de joc e foarte distractiva, intrucat cel mic va incerca, prin asociere, sa-si dea seama cum se hraneste un anumit animal si unde traieste. Apoi, setul e unul educativ, care va introduce copilul in lumea animala, afland despre insecte, arahide, moluste, reptile, pesti, pasari si mamifere.
Pachetul include 48 de carduri (16 serii), fiecare carte avand imagini sugestive, redate in culori atractive si prietenoase. Pe spatele acestora sunt trecute si cateva informatii utile, care descriu creatura de pe fata, asa incat sa fie mai usor de recunoscut.
Iar daca vrei ca cel mic sa prinda inca de la o varsta frageda cateva notiuni de limba engleza, asa incat sa se obisnuiasca cu ea si sa o invete natural, va fi si mai inspirat sa cumperi cartile: fiecare denumire e scrisa si in romana, si in engleza.
Avantaje:
Carti de joc, ce familiarizeaza copilul cu diferite vietuitoare.
Copilul poate invata despre hrana si adapostul animalelor, printr-un joc distractiv de asociere.
Denumirile sunt bilingve, de ajutor pentru parintii care doresc ca cel mic sa invete limba engleza.
Poate fi cumparat la un pret aproape infim.
Dezavantaje:
Cartonul e destul de subtire, putand fi usor deteriorat, daca pica in mainile unui bebe.
Cele mai des recomandate activitati propuse in cartile Montessori
Cartile Montessori iti dezvaluie un alt mod de educatie, atat asupra copilului, cat si a adultului, un alt mod de a percepe lumea si de a contribui la dezvoltarea armonioasa a celui mic. Iti prezint, in continuare, cateva idei extrase din carti, pentru a te face curios si pentru a-ti dori sa cunosti mai mult.
Activitati pentru perioada 1 luna – 1 an
Primele activitati cu copilul incep de foarte devreme, inca din primele luni, cand este bine sa il tii tot timpul langa tine, sa te auda si sa te vada, si chiar daca initial pare ca nu intelege, el va retine in subconstient o impresie a evenimentului, ce il va ajuta in dezvoltarea ulterioara. Cu cat vorbesti mai mult cu cel mic, cu atat va prinde mai repede sensurile, care mai tarziu il vor ajuta sa construiasca propozitii. Pana sa implineasca un an, copilul intelege cand te adresezi lui si incepe sa vorbeasca, chiar daca la inceput sunt doar gangureli.
In perioada 6 – 12 luni, cand cel mic incepe sa fie interesat de anumite lucruri pe care le vede, cel mai indicat este sa il lasi sa priveasca atata timp cat doreste, sa il ridici pana la nivelul lucrurilor descoperite daca sunt situate la inaltime si sa ii urmaresti reactiile. Trebuie sa fii la dispozitia sa, pentru a-l lasa sa se familiarizeze cu obiectele si sa descopere mediul inconjurator.
Perioada 1 – 3 ani
Dupa varsta de 1 an, cand copilul incepe sa merga si sa apuce lucruri, nu trebuie sa ai tendinta de a-l lua in brate sau de a cara tu pentru el lucrurile grele, deoarece ii vei crea de la inceput un complex de inferioritate. Chiar daca merge incet si se opreste des, trebuie sa ai rabdare si sa ii acorzi atentia cuvenita, pentru a-si dezvolta abilitatile de a merge si a apuca.
Trebuie sa fii constient ca din greseli copilul invata si singurul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa il ajuti sa isi gaseasca un control al erorilor. De exemplu: La varsta de 1 – 2 ani copilul are la dispozitie jocuri sub forma unor cutii cu gauri in care trebuie sa introduca cilindrii (sau alte forme geometrice) de diferite grosimi. La prime incercari, de cele mai multe ori, nu va reusi singur si va ramane cu unul sau mai multi cilindri mai grosi care nu intra in gaura. Abia acum jocul devine interesant si ii capteaza atentia, studiaza pentru a-si da seama ce nu este in regula. Cu exercitiu incet, incet isi va corecta greselile si in scurt timp va putea sa faca jocul fara efort si intr-un timp scurt.
Acest model trebuie urmat si in continuare, fara sa il corectezi cu cuvinte grele sau pedepse, fara premii, care ii vor da un sentiment de nesiguranta, de inferioritate si renuntare sau, din contra, de superioritate si declinul va fi mai mare la urmatorul esec.
Jocurile care il determina, dupa ce a executat o operatie, sa se auto-verifice sunt cele mai potrivite, deoarece erorile devin perceptibile si pot fi corectate cu usurinta.
Perioada 3 – 6 ani
In perioada 3 – 6 ani, cand copilul incepe sa folosesca tot mai mult lucrurile din jur, trebuie incurajat, si pentru a avea acces usor la tot ce isi doreste, e bina ca mobilierul din camera lui sa fie de dimensiuni mici, pentru a se descurca usor.
Tot in acesta perioada, copilul are o capacitate mare de a invata cuvinte noi, asa ca este bine sa il alimentezi cu noutati zilnic, nu sa repete la nesfarsit aceleasi cateva lucruri care sunt de baza, cum ar fi familia, culorile, fructe, legume etc.
Cu cat are un bagaj mai mare de cunostinte acumulat in aceasta perioada, cu atat ii va fi mai usor la scoala, cand procesul de invatare devine mai complex si mai greoi. Curiozitatea este mare in acesta perioada si trebuie sa o satisfaci prin raspunsuri scurte si la obiect.
Invata-l sa asculte
Capacitatea de a asculta tine de vointa si este considerat ultimul stadiu. Ascultarea nu trebuie impusa, ci trebuie construita in timp. Jocul tacerii ii determina pe copii sa aiba rabdare, sa fie atenti, sa sa miste incet, pentru a nu deranja, totul facut din propria vointa.
Edituri populare
Daca esti parinte sau lucrezi cu copii, atunci ai nevoie de carti Montessori din care sa inveti diferite metode si activitati pe care sa le aplici. Iti recomandam sa le achizitionezi de la edituri serioase, care lucreaza cu profesionalism, pentru a fi sigur ca informatiile furnizate sunt de calitate. In continuare, iti prezentam cateva optiuni pe care te poti baza.
Este fondata la Chisinau, in 1989, si se numara in prezent in topul editurilor din Romania, cu o oferta foarte larga de carti din multe domenii de interes, atat pentru adulti, cat si pentru copii. Colaboreaza cu edituri de prestigiu din toata lumea, cum ar fi: National Geographic, Larousse, Disney, Penguin, Usborne etc.
Domeniile de interes sunt foarte diverse, atat la cartile tiparite, cat si la e-book-uri, si poti alege: enciclopedii, atlase, dictionare, carti pentru copii, istorie, limbi straine, cultura generala, religie, timp liber, dezvoltare personala, sanatate si frumusete etc.
Cartile Montessori se incadreaza in domeniul familiei si au un numar mare de titluri. Poti sa alegi carti pentru diferite grupe de varsta, cu activitati pentru familie: educative, de relaxare, pentru a invata usor primele notiuni de scriere si de matematica. Cartile sunt utile pentru copil de la o varsta frageda (0 – 3 luni), pana la maturitate (18 – 24 de ani).
Iti recomandam: “Cum sa cresti un copil extraordinar cu metoda Montessori”, “Primul meu caiet Montessori cu litere si cifre. De la 3 la 6 ani”, “Ateliere Montessori si jocuri educative pentru copii. 52 de saptamani de pedagogie activa in familie”.
Este o editura ce se axeaza in general pe carti pentru copii, avand mai multe colectii ce ii ajuta pe cei mici sa invete si sa asimileze mai usor diferite informatii, dar si pentru parinti, pentru a intelege mai usor comportamentul copilului.
Cele mai cautate colectii sunt: cele cu activitati de invatare prin joc, arta si indemanare, carti de colorat, carti de lectura, carti de povesti, carti de lectura intr-o limba straina, carti pentru scoala, cultura generala si enciclopedii, psihologia copilului, fictiune etc. Poti sa alegi in functie de grupele de varsta, de abilitati, pret sau colectii.
Cartile Montessori sunt prezente in numar mare, putand alege: activitati de citire; activitati de scriere, activitati matematice, caiete, povestioare, carti de joc sau dedicate special parintilor – ce includ ghiduri de activitati ce au la baza aceasta pedagogie. Pentru ca cel mic sa depinda usor scriul si cititul, poti sa achizitionezi un kit Montessori cu cartonase cu litere sau cifre, folii cu aceleasi imprimeuri, jetoane si un ghid de activitati.
Sunt multe titluri dintre care poti sa alegi cum ar fi: “100 de activitati Montessori pentru descoperirea lumii inconjuratoare” – colectia pentru parinti, pentru copii cu varste intre 2 – 5 ani; “Caietul meu Montessori. Litere si sunete” – colectia caietul meu, cu abtibild, pentru 3-6 ani; “Montessori. Operatii aritmetice” – colectia activitati matematice, 3-7 ani.
Este o editura din SUA, cu peste 30 de ani de experienta, cunoscuta la nivel mondial pentru produsele de calitate oferite. A scos o gama larga de carti tiparite, audiobook-uri, filme si muzica asa ca sigur vei gasi ceva pe gustul tau. Are mai mult de 20000 clienti in intreaga lume, lanturi de magazine de specialitate si biblioteci.
In plus, au un program prin care ajuta, gratuit, autorii tineri sa fie publicati indiferent de domeniul in care scriu: romane, poezie, carti pentru copii, sau carti de specialitate. Domeniile mari de interes sunt: Afaceri si Finante, Creativitate, Dictionare, Istorie si Stiinta.
Printre autorii consacrati publicati de aceasta editura prestigioasa se numara si Maria Montessori, precum si alti autori ce au preluat metodele sale de stimulare a creativitatii in procesul de educatie. Sunt carti dedicate pentru copii, pentru partinti si pentru profesori.
Poti sa optezi pentru: “The Montessori Method” – educarea copiilor de la varste fragede; “The Advanced Montessori Method – The Montessori Elementary Material” – dedicata pentru educatia in scoli.