Top 10 jocuri de societate pentru familii
Poate cauti sa improspatezi stocul vostru de board games cu niste jocuri la moda, apreciate la scara larga, pentru a inveseli serile petrecute in familie. Iti prezentam cateva optiuni pe care credem ca le vei aprecia, ele regasindu-se in topul celor mai bine vandute jocuri de societate pentru intreaga familie.
Sequence
Sequence este un joc de strategie care are mari sanse sa devina repede preferatul intregii familii. Extraordinar in ceea ce il priveste este ca e destul de simplu pentru ca micutii sa il invete repede, si destul de inteligent incat sa ii atraga si pe adulti.
Jocul se poate juca individual sau in echipe si este recomandat incepand cu varsta de 7 ani. Pentru a avea succes este nevoie de o combinatie de noroc si capacitate de planificare, si intreaga familie va deveni din ce in ce mai competitiva, pe masura ce jucati.
Catan
Catan trebuie sa existe in dulapul oricarei familii care organizeaza regulat seri de jocuri. Este un board game de aventura, unul dingtre acele jocuri in 3 sau 4 jucatori cu varsta mai mare de 8 ani, care se vor lupta pentru a aduna cat mai multe resurse si pentru a construi diverse edificii pe insula Catan. Iar daca sunteti un grup mai mare de jucatori, puteti apela la varianta Catan Big Box.
Tabla de joc este alcatuita din 19 hexagoane care nu sunt niciodata aranjate in aceeasi ordine, prin urmare fiecare joc este unic. Jucatorii aduna resurse cu care construiesc drumuri si alte structuri, cu ajutorul carora castiga puncte, iar jucatorul care acumuleaza primul 10 puncte este declarat castigator.
Desi premisa jocului este destul de clara si de directa, multitudinea de reguli si de obstacole fac ca evolutia sa fie neasteptata si amuzanta. Jucatorii pot schimba cartonase cu resurse sau se pot sabota reciproc – ca sa amintim doar cateva posibilitati.
Nume de cod
Nume de Cod este un joc ideal pentru cei care iubesc board games-urile dinamice. Scopul jocului este sa ghicesti identitatea agentilor secreti, munca in care vei fi ajutat de spionul propriei echipe – perfect pentru amatorii de jocuri cu obiecte ascunse si mistere.
Jocul poate fi jucat in 4 sau mai multi jucatori, impartiti in doua echipe, iar durata fiecarei runde este de aproximativ 15 minute. Avantajul este ca nimeni nu are timp sa se plictiseasca, echipele isi pot alterna membrii si exista intotdeauna timp pentru o revansa bine-meritata. Este exact ceea ce inteleg multi jucatori prin sintagma “jocuri distractive si amuzante”.
Pandemic
Satula de jocurile competitive, lumea cauta jocuri de cooperare, iar Pandemic este unul dintre acestea. Este vorba despre un scenariu apocaliptic in care jucatorii trebuie sa impiedice raspandirea unei boli care ameninta sa distruga lumea.
Fiecare jucator reprezinta un personaj, fie un om de stiinta, fie un lider, si fiecare contribuie prin metode proprii la salvare. Fiecare jucator se deplaseaza prin lume, face schimb de informatii, trateaza infectii si incearca sa identifice un leac, insa epidemia se raspandeste cu exact aceeasi viteza, deci trebuie sa va miscati repede.
Daca doriti ca lucrurile sa fie si mai complicate, puteti incepe cu un numar mai mare de boli pe tabla. Regulile sunt insa destul de complicate, iar strategia poate fi si ea relativ complexa, asadar jocul e mai potrivit pentru adolescenti si este apreciat si ca o varianta de jocuri de societate pentru adulti.
Scrabble
Cunoscut in intreaga lume, acest joc clasic poate deveni destul de competitiv in cazul in care la el participa jucatori cu experienta. Jucat, insa, impreuna cu copii care lucreaza la a-si imbunatati vocabularul si scrierea corecta, el poate deveni amuzant. Mai amuzant decat orice joc de Scrabble online, am putea adauga!
Teoretic, jocul este adecvat incepand de la varsta de 8 ani si se joaca in 2 – 4 jucatori. Insa daca exista si copii mai mici care vor sa participe, il puteti transforma intr-un joc pe echipe. In cutie vei gasi o tabla de joc, 100 de piese cu litere si 4 tablite de joc. Jucatorii trebuie sa creeze, pe tabla, cuvinte cat mai complexe si mai bine amplasate, astfel incat sa castige numarul maxim de puncte posibil.
Monopoly Classic
Daca ai chef de un joc clasic, foarte competitiv, Monopoly este prima si cea mai evidenta alegere. Editia clasica include toate piesele jocului original si va fi un succes atat la incepatori, cat si la jucatorii mai experimentati. Este unul dintre acele jocuri faine
La joc pot participa intre 2 si 8 jucatori care vor cumpara, inchiria, vinde proprietati, construi hoteluri si locuinte, pana cand isi vor aduce oponentii la faliment. In general, o repriza de joc dureaza cateva ore; avand o asemenea durata, are cu siguranta potentialul de a aprinde spiritele.
Game of Life
Ai visat vreodata sa devii agent secret? Sau poate ti-ai dorit mereu sa ai o familie uriasa. In acest joc, ai la dispozitie o ora in care sa iti reinventezi viata, creand o noua poveste personala. Daca ai in minte un joc pentru fete (aici iti propunem o lista comparativa), aceasta propunere potrivita de la varsta de 8 ani poate fi considerata amuzanta si incitanta.
La joc participa intre 2 si 4 jucatori, care vor invarti pe rand o roata colorata si vor naviga pe tabla de joc, facand alegeri pentru viata imaginara pe care o planuiesc. Poti alege sa mergi la facultate pentru a avea mai multe optiuni in ceea ce priveste cariera, sau poti alege sa te angajezi direct. In timp, vei ajunge sa cumperi si sa vinzi case, sa te casatoresti si sa intemeiezi o familie sau sa faci o multime de alte lucruri interesante.
Este un joc clasic, consacrat, care iti permite sa creezi o realitate diferita la fiecare runda.
Cluedo
Un alt joc preferat de catre familii este Cluedo, care iti propune sa dezlegi misterul unei crime petrecute intr-un conac. Este un joc plin de suspans care li se adreseaza jucatorilor cu varsta mai mare de 8 ani si care te invita sa explorezi conacul in care s-a petrecut crima si sa elaborezi diferite teorii despre cine e criminalul si ce arma s-ar fi folosit.
Desigur, ceilalti jucatori pot sa iti contrazica teoria, pana cand, in final, cineva isi da seama cine a fost ucigasul. Toti cei care au oferit recenzii pentru acest joc au sustinut ca dezlegarea acestui gen de mistere nu se demodeaza niciodata, asadar alegerea poate fi una inspirata.
Blokus
Jocul de Tetris iti este familiar? Ei bine, acest joc are principii de baza similare. Insa el iti va pune la incercare gandirea critica si capacitatea de a vedea in spatiu si de a anticipa miscarile celorlalti jucatori.
Singura regula a acestui joc este ca piesele tale trebuie sa aiba macar un colt in comun. In rest, exista nesfarsite posibilitati de amplasare pentru cucerirea de noi teritorii si pentru a bloca avansarea celorlalti jucatori.
La joc participa 2 – 4 jucatori care primesc 21 de piese, grupate in functie de culoare. Fiecare jucatori trebuie sa amplaseze cat mai multe dintre piesele proprii pe tabla, blocandu-i pe ceilalti sa faca acelasi lucru. O repriza de joc dureaza in jur de 30 minute, iar castigatorul este cel care a reusit sa plaseze cele mai multe piese.
Google Eyes
In cazul in care iti doresti un joc pur si simplu amuzant, aceasta poate fi o alternativa interesanta. Ochelarii care iti modifica vederea iti vor ingreuna misiunea de a desena ceva ce ceilalti participanti pot sa ghiceasca. Suna simplu, dar nu e chiar asa, iar desenele rezultate si ipotezele jucatorilor sunt cel putin distractive.
Jocul este recomandat incepand cu varsta de 7 ani si poate fi jucat in 4 – 16 jucatori, ceea ce inseamna ca e o alegere geniala pentru grupurile mari si pentru petreceri.
Pe lista ta de jocuri de familie, care sunt primele voastre alegeri, cand vine vorba despre o seara relaxata?