Cauta dupa categorie
Una dintre cele mai importante decizii pe care trebuie sa le iei in legatura cu bebelusul care urmeaza sa vina pe lume este legata de numele pe care il va purta pentru intreaga viata. Si se pare ca alegerea este cu atat mai dificila in cazul bebelusilor baieti, avand in vedere numarul mare de orgolii care se activeaza uneori cand vine vorba despre “cel care va duce mai departe numele familiei”.
Lista de nume de copii pe care o pot trece in revista parintii care cauta un prenume potrivit pentru viitorul lor fiu este una lunga, iar alegerea este cu atat mai complicata. Este o decizie importanta, care trebuie cantarita cu atentie, pentru ca exista multe aspecte care merita luate in considerare.
Daca vrei sa eviti situatia in care se afla unii posesori ai unor nume amuzante, care trebuie sa suporte zambete condescendente intreaga lor viata atunci cand se prezinta, o idee buna este sa te informezi si sa te consulti in familie cu mult timp inainte de nastere, pentru ca ceea ce iti va scrie ofiterul Starii Civile in certificat sa nu genereze regrete, ulterior.
Nume de baieti romanesti
Dupa cum era de asteptat, numele romanesti de baieti sunt printre cele mai frecvent folosite. Cu totii cunoastem un Alexandru, un Vlad sau un Mihai, iar popularitatea lor nu stirbeste cu nimic frumusetea acestor prenume.
Motivele pentru care sunt alese sunt numeroase: au o sonoritate familiara; pur si simplu ele suna bine pentru urechea oricarui roman. Avand in vedere ca nu atrag in mod special atentia, ele nu il vor pune pe copil in ipostaze penibile si de nedorit. Mai mult decat atat, in randul lor vei gasi mai usor o alegere buna, care sa sune frumos in combinatie cu un nume de familie romanesc.
Conform sociologilor, se pare ca exista o probabilitate mai mare ca un parinte sa se simta atras de un anumit nume atunci cand face o corelatie pozitiva: un prieten din copilarie cu acelasi prenume, un profesor pe care l-a admirat, un personaj istoric care l-a fascinat si asa mai departe. Este un alt motiv pentru care aceste nume romanesti se bucura de atata apreciere si este o situatie valabila si pentru nume de fete.
Nume de baieti rare
La polul opus se afla o multime de nume rare, pe care poate ca le auzi acum pentru prima oara in viata. Unele dintre ele sunt inspirate din diverse mitologii, altele sunt pur si simplu nume straine; in acelasi timp, castiga teren nume din biblie sau din calendarul ortodox, pe care pana de curand le purtau doar calugarii.
Adam, desi cunoscut, nu e prea recvent auzit; Arif e un nume cu o frumoasa sonoritate orientala. Boris sau Ernest sunt nume internationale cu care copilul se poate stabili cu usurinta oriunde in lume. Gruia este un nume baiat neaos romanesc care, din pacate, este tot mai rar intalnit.
Nume dacice
Despre curajul stramosilor nostri daci nu exista indoieli; consemnat in documentele vechi, poporul dac pare sa ii fi marcat pe istoricii vremii datorita valorilor morale si organizarii sociale. Numele lor, insa, nu sunt printre cele mai usor de retinut sau de pronuntat, asa ca nu le vei regasi prea frecvent printre alegerile parintilor. Decebal inseamna “cel curajos” si este o optiune; Deceneu inseamna Inteleptul, dar poate ca cel mai frecvent utilizat dintre ele este Dacian – locuitor al Daciei.
Nume rusesti
Nume de baieti de inspiratie slavona sunt destul de frecvent intalnite, chiar daca nu toti parintii sunt constienti de provenienta alegerii lor. Vladimir este poate unul dintre cele mai intalnite; Mihail, varianta lunga a lui Mihai, e tot un nume slavon si inseamna “care se asemana cu Dumnezeu”. Sasha inseamna “protector al oamenilor” si este o alta alegere destul de des intalnita in prezent. Si Igor are o sonoritate puternica si masculina si, fiind un nume scurt, se “asorteaza” usor cu o gama variata de nume de familie. Alexandru si Andrei sunt nume care, istoric, au aceeasi origine slava.
Nume de baieti din Biblie
Un popor profund ortodox cum este poporul roman are o multime de nume de sfinti barbati dintre care poti alege ceva ce crezi ca i s-ar potrivi viitorului tau fiu. Cat de mult doresti implicarea lui Dumnezeu in alegerea numelui e o chestiune de optiune personala: poate crezi in Dumnezeu, poate nu, poate un nume de sfant iti place pentru cum suna, nu pentru simbolistica lui.
Dogmele bisericesti spun ca baiatul ar trebui botezat cu numele unuia dintre sfintii din ziua in care s-a nascut, sau al unui sfant din ziua de dinainte sau de dupa data nasterii. Preotul de parohie poate fi de acord sa il boteze cu numele sfantului al carui hram il are biserica. In ultima instanta, se poate alege numele unui alt sfant din calendar, dupa preferintele parintilor sau nasilor.
Printre cele mai cunoscute si frecvent folosite nume de sfinti se numara Vasile, Ioan, Petru, Pavel, Teodor, Alexandru, Gheorghe, Constantin, Ilie, Mihai, Gabriel si nu numai. Desigur, fiecare dintre ele are si derivate, unele dintre ele considerate a fi nume de sfinti baieti mai moderne de catre parinti.
Nume de baieti americane
Daca pe lista de nume de baieti romanesti frumoase nu gasesti nimic care sa simti ca il reprezinta pe fiul tau, iti poti extinde aria de cautari si catre nume cu alta origine, provenite din alte limbi.
Un avantaj important pe care il au aceste nume de baieti englezesti (sau americane) este ca ele au o sonoritate internationala – o alegere foarte buna pentru parintii stabiliti in alta tara sau care iau in discutie posibilitatea de a emigra.
Cateva variante cu sonoritate aparte sunt Aaron (vestitor), Christian, Ed sau Eddy, Jim sau Jack, Andrew, Bob sau Scott, Ted sau Stuart. Daca juniorul tau va pleca din tara, Andrei va fi greu de pronuntat, in timp ce forma engleza, Andrew, il va ajuta sa se integreze mai usor. Sau poti opta pentru o forma (rara) care suna la fel in mai multe limbi: Gabriel e Gabriel si in romana, si in engleza.
Nume de baieti turcesti
Numele turcesti au o sonoritate aparte, mai putin obisnuita in Romania, cu exceptia zonei sudice, unde contactul cu aceasta minoritate este mai amplu. Ele isi gasesc insa locul pe orice lista cu nume frumoase de baieti, avand o muzicalitate pe care nu o regasesti in alta limba.
Cateva dintre numele pe care copilul tau le poate purta cu mandrie sunt Ali (sublim), Adnan (doua ceruri), Aslan (leu), Demir (fier), Devrim (revolutie), Efe (curajos), Ertan (nascut la apus), Kadir (vulture), Taylan (bine-facut), Yavuz (necrutator). Despre cat de potrivit este un astfel de nume nu stim sa iti spunem multe, dar daca vrei o varianta rara, o forma dintre cele de sus e cu siguranta o idee buna.
Nume italiene
Din ce in ce mai multe nume de baieti cu sonoritate italiana au patruns in Romania, lucru de la sine inteles avand in vedere inrudirea lingvistica si numarul mare de emigranti. Ba, multe dintre ele exista si in limba romana, dar pronuntia in italiana este usor modificata – vezi, de pilda, Adrian din limba romana, avand ca echivalent Adriano in italiana, sau Andrei devenind Andreas.
Alte nume interesante sunt Albert(o), Alessio, Andreas, Armand, Boris, Ernest(o), Federico, Luca, Oscar, Robert(o), Sebastian(o).
Exista un top nume de baieti?
Daca e sa ne orientam dupa popularitate, prima pozitie in acest top este ocupata de prenumele Andrei, cel mai frecvent folosit in prezent in Romania. El este urmat de David, Alexandru si Gabriel. Tot in top 10 nume de baieti vei gasi Stefan, Ionut, Mihai si Cristian, ultimele doua pozitii ca frecventa fiind ocupate de Darius si Daniel.
Totusi, distributia celor mai frecvent alese nume este variata, in capitala, de pilda, Yannis fiind din ce in ce mai frecvent, in timp ce in mediul rural se opteaza pentru nume traditionale romanesti sau pentru nume cu rezonanta italiana. Nivelul de implicare al lui Dumnezeu in viata comunitatii este de asemenea important, el crescand frecventa alegerii numelor de sfinti.
Exista nume norocoase de baieti?
Dupa cum stii si ai vazut deja, se spune despre fiecare nume ca are o semnificatie si ca iti poate influenta destinul. Daca esti incredintat de asta, imagineaza-ti cum ar fi ca fiul tau sa poarte un prenume care sa ii adica noroc in viata.
Asera este un nume de baiat care, in hawaiiana, inseamna “norocos”. Edgar este un “luptator norocos”, iar Edmund are valoarea unui protector aducator de noroc.
Madoc, cu varianta sa unisex Maddox, este un alt nume care semnifica “noroc”, ca si Faust sau Felix. Daca iti plac numele viguros masculine, cu o rezonanta aparte, poti opta pentru Eyolf (de origine scandinavica) sau Olvir (nume de baiat de origine islandeza) care au aceeasi semnificatie.
Cum gasesc idei noi si deosebite de nume de baieti?
In cazul in care nu ai deja un nume preferat pentru viitorul tau fiu, cel mai bun lucru pe care il poti face este sa cauti o lista cu nume de baieti cat mai completa, din care sa te inspiri. MiculRinocer iti pune la dispozitie o astfel de selectie, in cadrul careia credem ca vei gasi idei interesante si pentru toate gusturile.
De ce anume trebuie sa tin cont cand aleg prenumele fiului meu?
In dorinta lor de a comunica, intr-un fel, lumii intregi ca fiul lor este “cel mai extraordinar” – toti parintii simtim asta despre copiii nostri, nu-i asa? – unele cupluri au tendinta de a alege nume speciale, cat mai rare si mai neauzite. Este de inteles sa vrei asta, dar e bine sa ai totusi in vedere unele aspecte importante, pentru ca suntem siguri ca nu iti doresti ca numele sa devina, in viitor, o povara.
Compatibilitatea cu numele de familie. Si aici exista mai multe lucruri la care sa fii atent. De pilda, un prenume pretentios, sofisticat, inspirat din cine stie ce limbi straine, alaturi de un nume de familie neaos romanesc si, eventual, cu semnificatie in limba romana, poate genera o combinatie amuzanta. E adevarat, nu e frumos sa faci haz de numele cuiva, dar lumea in care traim e departe de a fi una ideala.
Daca numele de familie incepe sau se termina cu silaba “ca”, evita prenumele care incep sau se termina cu aceeasi silaba si cauta alta varianta, pentru a nu da nastere la cacofonii.
Daca numele de familie este lung, gandeste-te la varianta unui singur prenume, eventual a unuia scurt. Evita sa ii adaugi copilului, in certificatul de nastere, doua prenume lungi alaturi de un nume de familie din mai mult de 3 – 4 silabe.
Modul in care se scrie si se pronunta. Copilul tau va creste si va cunoaste o multime de oameni noi, numele sau va aparea pe o multime de acte si intr-o multime de liste si de tabele, si poate deveni incomod pentru el sa trebuiasca sa ofere mereu explicatii legate de numele sau. Imagineaza-ti placerea de a dicta propriul prenume la telefon ori de cate ori trebuie sa faci o programare…
Exista cu adevarat o legatura intre nume si destin?
Aceasta convingere nu este una noua; de fapt, originile ei se gasesc in istoria multor popoare. Totusi, in prezent, multi parinti sunt uimiti sa descopere semnificatia din spatele propriilor nume; despartiti de traditie (cel putin prin comparatie cu generatiile anterioare), aceasta teorie Nomen est omen (numele inseamna destin) reprezinta o noutate. Si ca veni vorba de noutati, daca esti o persoana curioasa te invit sa te abonezi aici pentru newsletter-ul in care MiculRinocer iti pune la dispozitie o multime de descoperiri interesante!
O traditie populara regasita, in diverse variante, in mai multe culturi, este cea a schimbarii numelui copilului pentru a-i salva viata in cazul unei boli grave. Se credea ca, astfel, el nu va mai fi gasit de Raul care il imbolnaveste, si astfel el isi recastiga sansa la viata; vechiul nume nu mai trebuia insa pomenit niciodata. E o dovada importanta a modului in care strabunii nostri se raportau la importanta pe care o are numele unei persoane.
Daca nu esti adeptul acestor teorii cu puternic iz de superstitie, sa stii ca exista si studii psihologice si sociologie care demonstreaza ca numele pe care il purtam are un impact important asupra evolutiei vietii noastre.
Numele este o eticheta pe care o purtam cu noi
Se pare ca in multe zone ale globului numele pe care il alegem le transmite celor din jur “informatii” despre etnia careia ii apartinem, despre nivelul nostru de educatie sau despre clasa sociala din care facem parte. Chiar daca discutam despre prejudecati, adeseori gresite, aceasta este lumea in care traim.
Numele copiilor atrage reactii din partea profesorilor
Chiar daca ne-am astepta ca profesorii sa fie persoane obiective, care sa nu se lase influentate de lucruri superficiale cum sunt numele elevilor lor, un studiu german efectuat acum cativa ani a demonstrat ca, indiferent de ciclul scolar in care predau, profesorii tind sa manifeste o simpatie mai mare fata de elevii cu nume obisnuite si sa aiba o rezerva – de care nici ei nu sunt neaparat constienti – fata de numele rare, cu rezonanta speciala, mai ales daca ele sunt asociate unui prenume romanesc.
In cazul unei eleve botezata Chantal Popescu, subconstient, profesorii se simt tentati sa creada ca aceasta va avea probleme de disciplina, ca va incerca sa iasa mereu in fata sau ca relatia scoala – parinte va fi problematica. Se poate genera, astfel, o forma de discriminare pe care copilul o va percepe si care ii poate influenta evolutia scolara si viata.
Tendinta este spre diversificare
Odata cu globalizarea si cu cresterea vitezei de comunicare, tendinta fireasca este de diversificare a numelor pe care le poarta copiii nostri. Evident, dureaza pana cand schimbarile sunt acceptate la scara larga, dar e destul de probabil ca numele pe care i-l dai azi copilului tau sa fie privit, peste jumatate de secol, cu aceeasi mirare cu care auzim noi azi de prenume precum “Gheorghe” sau “Vasile”, pe care le consideram demodate.