Provocarile co-sleepingului cand ai mai multi copii
Ce poate fi mai frumos, mai placut, mai incurajator si mai linistitor, decat sa stii ca bebelusul tau doarme in aceeasi camera cu tine, sau ca patutul lui este lipit de al tau, astfel incat sa ii auzi fiecare respiratie si cea mai mica foiala? Alaptatul devine, in aceste conditii, floare la ureche, pentru ca nu mai e nevoie sa te trezesti de-a binelea si sa te ridici din pat de fiecare data cand bebelusul doreste sa se “mufeze”; toata familia se odihneste mult mai bine si este mai fericita si mai odihnita.
Si asa trece timpul, iar primul tau nascut se apropie de varsta la care ai putea sa il inscrii la gradinita, cand, deodata…
Contents
…vine pe lume bebe-doi!
Ei bine, recunoastem, nu vine chiar deodata. E un proces care dureaza vreo 8-9 luni bune, si in care ai timp sa te ingrijorezi, sa te calmezi, sa te mai ingrijorezi inca o data, sa iti pui 100 de intrebari despre cum va veti organiza si cum te vei descurca, cum sa faci sa nu se trezeasca amandoi odata, cum sa organizezi spatiul de dormit, cum sa nu renunti la nici unul dintre copiii tai.
Pentru ca da, cei mici ar putea avea niste probleme de siguranta daca odata cu aflarea vestii ca li se va naste un fratior sau o surioara, se trezesc expediati in camera lor, ca sa ii faca loc bebelusului.
Se poate co-sleeping cu doi copii
Ba chiar si cu tati in camera, ca familia sa fie impreuna. Despre beneficiile pe care co-sleepingul le aduce in viata oricarei familii, nu vom detalia acum; ce dorim, insa, este sa te incurajam ca poti face asta in continuare, chiar daca asteptati cu nerabdare venirea pe lume a inca unui bebelus.
De ce sa nu muti copilul mai mare in camera lui
Daca discutam despre un copil mai mare, de-a dreptul mare, de varsta scolara sa spunem, probabil ca oricum era un moment bun sa il pregatesti sa aiba spatiul sau. Este firesc si de inteles: ii trebuie un spatiu linistit in care sa isi faca temele, un loc in care sa isi pastreze lucrurile personale, o zona in care sa beneficieze de intimitatea de care incepe sa aiba din ce in ce mai multa nevoie.
Chiar si asa, mutarea trebuie planificata din timp si realizata cu ceva vreme inainte de venirea pe lume a bebelusului, si tot exista riscul ca cel mare sa aiba senzatia ca este inlaturat ca sa ii faci loc nou-nascutului. Intotdeauna, este nevoie de multa diplomatie din partea parintilor, pentru ca noile relatii din familie sa fie puse in miscare fara dificultati si resentimente.
Aspecte practice ale co-sleepingului cu doi copii
Probabil ca principala ingrijorare a parintilor este legata de faptul ca cei doi s-ar putea trezi unul pe celalalt, astfel incat noaptea ta sa devina o cursa de a-i adormi, pe rand, pe fiecare dintre copii.
Este normal sa te intrebi, in conditiile astea, tie cand iti mai vine randul sa te odihnesti. Dar nu e obligatoriu ca lucrurile sa decurga astfel; cu un pic de organizare, exista sanse bune ca lucrurile sa mearga chiar foarte bine.
Spatiul de somn
Este periculos sa culci un nou-nascut si un toddler unul langa celalalt; probabil ca cea mai buna solutie este ca tu sa te asezi intre ei. Din punct de vedere al riscurilor si al masurilor de siguranta, reteta infailibila este ca bebelusul sa doarma in patutul sau, lipit de patul tau, iar copilul mai mare in partea cealalta, intre tine si tati.
Iar daca aceasta solutie nu functioneaza, sau daca pur si simplu ai un patut pentru bebe cu o inaltime prea diferita de cea a patului vostru, o alta varianta poate fi sa investesti simbolic intr-o protectie laterala, si sa iei bebelusul cu tine in pat.
Aceasta a doua varianta trebuie, insa, abordata cu multa prudenta, din motive de siguranta.
Limiteaza cantitatea de asternuturi
Dupa cum probabil ca stii deja, nici cel mai bun patut pentru bebe nu ar trebui sa aiba, in primul an de viata al copilului, nici un fel de pernute, plusuri si asa mai departe. Regula este cu atat mai importanta in cazul in care dormiti impreuna in acelasi pat.
Un cearceaf elastic bine intins este tot ceea ce iti trebuie; atunci cand te afli si tu in pat, poti folosi si o pernuta de dimensiuni mici, pentru propriul tau confort, dar nu te sfatuim sa o lasi acolo cat timp bebelusul doarme singur.
Investeste in accesoriile potrivite
O husa pentru pat impermeabila este o necesitate, in aceste conditii. Cu ajutorul ei, si eventual al unor aleze potrivite, accidentele nocturne nu vor mai fi atat de importante si nu va fi nevoie sa trezesti pe toata lumea ca sa schimbi cearceaful la ora 2 dimineata.
In plus, ai sanse semificative de a salva salteaua, care va fi scutita nu numai de scaune explozive sau pipi scapat din scutec, ci si de scurgerile datorate supraproductiei de lapte.
Lampa de veghe
Exista suficiente studii care explica de ce un somn nu poate fi cu adevarat odihnitor decat in intuneric perfect, insa pentru o proaspata mamica, am spune ca bezna este unul dintre cei mai rai dusmani.
Nu vezi unde sunt si ce fac copiii, nu gasesti nimic in camera, iar daca trebuie sa pregatesti un biberon, sau sa schimbi un scutec, te vezi deodata pusa in situatia de a aprinde o sursa prea puternica de lumina, facand sa ii sara somnul micutului.
O lampa de veghe amplasata inspirat te scuteste de multe batai de cap si chiar de o serie de accidente.
Cand nou-nascutul are colici
Desigur ca, daca spatiul de locuit iti permite, in cazul in care bebelusul are colici in miez de noapte, va puteti retrage amandoi in alta incapere, pentru a proteja somnul copilului mai mare.
Purtarea intr-un sistem de purtare adecvat, alaptarea la cerere, contactul piele – pe – piele prelungit si co-sleepingul in general diminueaza intensitatea si frecventa acestora, asa ca ai sanse mari ca lucrurile sa fie mai simple decat crezi.
In cazul vostru, ce aranjamente la somn au functionat? Ati continuat co-sleeping-ul? Tati a ramas si el in dormitorul conjugal?