Mersul pe role este una dintre cele mai placute activitati ale copilariei; adeseori copiii ies la plimbare in grupuri si se distreaza cate o dup-amiaza intreaga prin parc sau pe stradutele unui cartier linistit. Totusi, cum ajunge un copil sa stapaneasca suficient de bine mersul pe patinele cu rotile?
Mersul pe role este la indemana oricarui copil cu o dezvoltare motorie normala, incepand de pe la varsta de 5 ani. Unii dintre micuti sunt mai sportivi si se descurca de minune de la primele incercari, in timp ce altii au nevoie de un pic mai mult antrenament pana sa ajunga sa fie stapani pe situatie. In continuare, cateva sfaturi practice pentru un start inspirat si pentru ca primele experiente ale celui mic sa fie incurajatoare.
Pregatiti-va adecvat!
Inainte de prima plimbare efectiva, este esential sa fiti pregatiti din toate punctele de vedere: fizic si psihologic. Pregatirea fizica are legatura, in primul rand, cu achizitia accesoriilor adecvate pentru aceasta activitate: o pereche potrivita de role si echipament de protectie.
Cumpararea rolelor potrivite pentru cel mic trebuie sa tina cont de o multime de criterii, dar cel mai important este ca ele sa fie marimea potrivita. Desi este o investitie destul de costisitoare, nu e deloc o idee buna sa le cumperi in ideea in care “oricum ii creste piciorul”, caci o pereche prea mare ii va reduce nivelul de control in timpul mersului.
In ceea ce priveste echipamentul de protectie, cea mai importanta este casca, la care nu ar trebui sa renuntati niciodata. Specialistii recomanda, in plus, folosirea protectiilor pentru genunchi, coate si incheietura mainii, astfel incat zonele cele mai expuse accidentarilor sa fie cat mai bine aparate.
Totul e o joaca!
Daca intentionezi sa explici sobru si serios efectul fortei de frecare si teoria centrului de greutate unui copil de 5 ani, lupta e pierduta din start. Mai ales la varste mici, totul trebuie sa fie o joaca si e obligatoriu sa iii capteze interesul. Nu uita ca fiecare pas facut incaltat cu patinele cu rotile necesita rabdare; nervii si tipetele nu au ce cauta in aceasta ecuatie.
Incepeti cu o postura corecta
Atunci cand discutam despre a invata ABC-ul mersului pe role, postura corecta este primul si cel mai important pas. Odata ce copilul reuseste sa stapaneasca acest aspect, tot restul va veni de la sine, iar deplasarea, virajele si opritul vor fi mult mai usor de deprins.
Pozitia corecta pe role arata cam asa: varfurile degetelor de la picioare sunt orientate catre exterior, calcaiele sunt orientate catre interior, genunchii sunt usor indoiti si intregul corp este putin aplecat in fata. Atentie: tot corpul trebuie orientat catre inainte, nu doar genunchii!
Pentru a capata incredere si stabilitate, copilul se poate aseza in picioare langa un suport stabil de care se poate tine, pana cand realizeaza el insusi de ce aceasta pozitie este mai stabila decat altele: isi va da seama ca beneficiaza de un echilibru mult mai bun, stand astfel.
Atunci cand cel mic se simte confortabil sa stea in picioare pe role, propune-i sa incerce sa se deplaseze, incet, pe o suprafata pe care nu aluneca: covor, mocheta, gazonul din curtea casei. Abia dupa ce se obisnuieste cu acest gen de deplasare, puteti sa va mutati pe asfalt si sa continuati acest gen de mers acolo.
Daca micutul este mai prudent din fire, il poti ajuta sa depaseasca obstacolul psihologic al aparentei lipse de control apucandu-l de maini si tragandu-l inspre tine, drept inainte. Ajuta-l sa inteleaga ca picioarele trebuie sa fie paralele unul cu celalalt in acest timp.
Pregatiti-va pentru primele exercitii
Daca celui mic ii este frica sa se deplaseze singur, apuca-l de ambele maini si trage-l catre tine, asa cum ti-am explicat un pic mai sus. Ajuta-l sa isi corecteze mereu postura; odata ce reuseste sa o mentina fara sa fie nevoie sa ii mai amintesti, explica-i ca te poate ajuta sa va deplasati impingand, pe rand, in piciorul drept si in cel stang.
Indiferent cat de talentat pare sa fie copilul tau, incepeti intotdeauna cu exercitiile simple. E mult mai bine, pentru moralul sau, sa le realizeze pe acestea cu usurinta si sa faceti trecerea, treptat, catre cele mai dificile, decat sa il expui direct la acelea, sa cada so sa se enerveze, abandonand complet activitatea.
Cercuri: deseneaza pe asfalt cercuri cu diametre relativ mici, amplasate in linie dreapta. Copilul trebuie sa mearga de-a lungul acestei linii imaginare si sa departeze patinele astfel incat cercurile sa ii treaca printre picioare, apoi sa le apropie iar, pana la urmatorul cerc pe care il va evita la fel.
Sarpele: copilul se deplaseaza cu picioarele perfect paralele, alternativ, in stanga si in dreapta, asemeni rasucirilor corpului unui sarpe; picioarele raman paralele permanent.
Cifra 8: exercitiul este asemanator primului, dar de data aceasta copilul trebie sa incruciseze picioarele in timpul deplasarii.
Invatati sa va opriti
Mersul pe role poate fi perceput ca ceva periculos in primul rand datorita lipsei de control. Odata ce invata sa se opreasca, multi dintre copii se simt mai curajosi cand vine vorba despre a se deplasa.
Cea mai simpla metoda de a te opri este prinzandu-te de un obstacol fix: un gard, un perete, un stalp de pe strada si asa mai departe. Uneori, chiar si un prieten mai experimentat, sau unul care este incaltat normal, poate reprezenta o alternativa.
O alta metoda la care apeleaza incepatorii este sa se indrepte catre un spatiu verde, pe care sa “alerge” cativa pasi. Oricat de simple ar fi, insa, aceste variante, ele nu sunt nici sigure, nici eficiente la nivel de control asupra deplasarii. Cel mai bine este sa ii explici cum poate folosi corect frana amplasata in zona calcaiului. E nevoie ca el sa intinda piciorul respectiv, sa ridice usor varful de pe sol si sa preseze solul cu calcaiul. In acelasi timp, e nevoie sa indoaie usor genunchiul celuilalt picior.
O alternativa acceptabila, chiar daca nu la fel de eficienta ca frana dedicata, este similara plugului de la ski: copilul poate apropia varfurile patinelor, determinandu-le sa se opreasca. Totusi, metoda e mai bine sa fie rezervata spatiilor largi, unde oprirea se poate face pe o distanta mai lunga; pentru oprirea de urgenta, frana de la calcai este cea mai potrivita.
Invatati cum se cade
Oricat de talentat si de sportiv ar fi copilul tau, mersul pe role vine la pachet cu un risc semnificativ de a cadea. Ideea de baza, pentru a fi in siguranta in timpul practicarii acestui sport, este sa incerci sa cazi, mereu, catre inainte. Caderea ar trebui sa fie controlata si sa semene cat mai mult unei alunecari. Genunchii ar trebui sa fie primii care intra in contact cu solul, urmati de coate si de maini. Astfel se explica si necesitatea folosirii protectiilor pentru aceste zone.
Desigur, la viteze mici, se poate intampla ca micutul sa aterizeze doar pe genunchi. Pe de alta parte, daca simte ca incepe sa cada pe spate, el ar trebui sa invete sa indoaie repede genunchii si sa se aplece catre inainte. Astfel, isi recapata ceva din echilibru si evita sa se raneasca la spate. O alta optiune acceptabila, chiar daca nu optima, este caderea pe o parte.
Cele mai rele caderi sunt cele direct pe spate, cu bratele intinse.
Invatati cele mai importante reguli de siguranta
Echipamentul de protectie este cu siguranta important, dar mai sunt si alte reguli de care trebuie sa iti inveti juniorul sa tina cont atunci cand iese cu rolele din casa.
Intotdeauna, ghetele trebuie sa fie bine ajustate, astfel incat sa continue, firesc, natural si confortabil, piciorul celui mic.
In cazul incepatorilor e bine sa evitati locurile aglomerate, sau cele din care se poate iesi direct catre o strada circulata de masini.
Nu se folosesc role pentru copii sau pentru adulti in zone nisipoase sau prin balti; asfaltul ud nu este nici el o idee buna, mai ales pentru un incepator.
Supravegheaza indeaproape copilul si monitorizeaza-i viteza de deplasare; invata-l sa fie mereu atent la eventualele obstacole care ii pot aparea brusc in cale: copii mici, trotinete, biciclete, caini sau adulti neatenti.