Cum sa previi si sa tratezi intepaturile de insecte la copii
Nu exista nimic mai tentant si mai iubit de catre copii decat joaca in aer liber. Poate, doar, joaca afara intr-o excursie cu cortul… Dar pentru ca lucrurile sa decurga placut pentru toata lumea, fara incidente nedorite, este important sa te gandesti la unul dintre cele mai frecvente scenarii: copilul tau este intepat de o insecta.
Unele intepaturi sunt absolut benigne si trec in cateva zile, cauzand cel mult o senzatie neplacuta de mancarime. Altele, insa, pot avea consecinte mai grave: insecta poate transmite o boala, sau veninul sau poate declansa o reactie alergica. Descopera alaturi de noi cum poti preveni si trata piscaturile dobandite in timpul jocului in aer liber.
Cine ne inteapa?
Exista multe insecte “piscacioase” prin gradina, insa cele mai multe dintre ele ne evita, sau fac asta in scop de autoaparare. Ele pot fi ignorate cu gratie, caci de multe ori copilul nici macar nu se va opri din joaca pentru a le baga in seama. Cu adevarat neplacute sunt doar cateva intre ele.
Tantarii, pe langa faptul ca sunt cei mai numerosi si mai raspanditi, au un sistem eficient de a ne detecta pe noi, oamenii, prada lor. Piscaturile produc adeseori mancarimi intense care pot dura si cateva zile, dar ce e mai rau e ca ei pot fi vectorii unor boli ca Zika sau West Nile. O alta problema e ca, de obicei, o muscatura de tantar nu vine niciodata singura, asadar daca nu iei problema in serios, te asteapta cateva zile (mai ales nopti) de foit si scarpinat.
Albinele si viespile evita pe cat posibil sa ne intepe. Ele nu au nevoie de noi ca sa se hraneasca, asa cum au rudele lor indepartate si bazaitoare deja mentionate, in schimb au un mecanism de aparare foarte eficient, intepatura de albina si intepatura de viespe fiind dureroase si avand un potential alergen ridicat.
Paianjenii rareori pisca in timpul jocului afara; cel mai intalnit scenariu este cand un asemenea “individ” se strecoara in zona patului copilului si il pisca peste noapte. Nu e exclus, insa, ca un paianjen sa isi faca un culcus linistit intr-un cort de gradina, sau intr-un colt pe care copilul tocmai l-a descoperit si in care sta “ascuns” pentru ceva vreme. De multe ori muscatura de paianjen este foarte deranjanta timp de cateva zile bune dupa ce a fost produse, zona umflandu-se si cauzand mancarimi importante.
Furnicile sunt in general inofensive, insa exista si specii de furnici care sunt dispuse sa se lupte cu tine, daca au impresia ca le invadezi teritoriul si le pui in pericol musuroiul. Din fericire, in Romania nu o sa prea gasesti furnici ale caror intepaturi sa insemne mai mult decat niste bubite “mancacioase”.
Capusele sunt noul bau-bau al parintilor care isi doresc sa expuna copilul unui stil de viata dinamic. Ele au capacitatea de a “calatori” prinse de pasari, astfel ca e posibil sa le intalnesti la tine in curte, chiar daca gazonul este ingrijit periodic si nu iti intra in curte nici un animal. Totusi, odata ajunse intr-o anumita zona, capusele prefera adesea locurile umbroase, vegetatia inalta, tufisurile in care se pot catara.
Intepatura capusei nu se simte, si adesea insecta este identificata pe corp abia dupa ce a inceput sa se hraneasca si si-a sporit mult volumul. Problema este ca in timpul hranirii, capusa poate transmite mult temuta borelioza; in tarile vestice exista si o encefalita transmisa de capuse, insa in Romania ea nu a fost diagnosticata oficial inca.
Prevenirea intepaturilor
Nu e mereu posibil sa previi intepaturile de insecte, dar cu siguranta exista moduri in care poti reduce substantial riscul. Iata cateva idei.
Creeaza un mediu sigur la tine in gradina.
Evita, de pilda, sa ai locuri in care balteste apa, sau cu o umiditate crescuta, acestea fiind foarte favorabile inmultirii tantarilor. Daca strangi apa de ploaie, fa-o in recipiente pe care le acoperi ulterior cu un capac. Ai grija sa nu stagneze apa in tavile ghivecelor, de exemplu. Daca ai amenajat o mica baie pentru pasarele, ai grija sa schimbi frecvent apa din ea.
Foloseste cat mai multe protectii fizice.
Daca vrei sa eviti o multime de muscaturi de insecte, crearea unei bariere fizice este cea mai eficienta si mai lipsita de efecte secundare.
Monteaza plasa tantari cu arici la geamuri si usi si utilizeaza un baldachin pentru patut. Foloseste plase impotriva tantarilor pe carucior, atunci cand scoti bebelusul la plimbare, mai ales la ore la care se stie ca insectele obisnuiesc sa se hraneasca. Foloseste imbracaminte cu maneca si pantalon lung in zonele in care stii ca sunt multi tantari.
Atunci cand mergeti la padure, acoperiti cat mai bine pielea; imbracati-va cu dres cu picior, sau bagati manseta pantalonilor in soseta, iar bluza in pantaloni. Folositi o sapca sau o bandana pentru a proteja scalpul.
Alegeti haine deschise la culoare, pe care sa puteti observa rapid orice insecta. Odata incheiata iesirea, dezbracati-va complet in cada, scuturati bine hainele afara si spalati-le imediat; faceti dus, intreaga familie, examinand cu atentie pielea pentru a alunga orice capusa si pentru a le descoperi imediat pe cele infipte.
De obicei, dureaza cateva ore bune din momentul cand capusa s-a urcat pe un individ, pana gaseste locul ideal pentru a se hrani, de aceea e recomandat sa aplici constant aceste reguli, la fiecare iesire in natura.
Nu lasa copilul sa mearga descult, iar daca mergeti intr-un spatiu cu iarba, foloseste incaltaminte inchisa, fara decupaje. Daca mancati afara, acopera permanent mancarea, prevenind astfel situatia in care copilul ajunge sa bage accidental in gura o viespe sau o albina. De asemenea, invata copilul sa reactioneze corect in cazul in care o albina ii da tarcoale, fara sa o irite inutil.
Evita culorile intense si parfumurile.
Albinele si viespile sunt in mod deosebit atrase de culorile vii si de parfumuri, pentru ca se gandesc ca acolo vor gasi polenul si nectarul cu care se hranesc. In special copilul se va speria daca o asemenea insecta ii tot da tarcoale, iar miscarile sale bruste si agitatia caracteristica vor declansa la insecta reactia de aparare, adeseori urmata de intepatura.
Tot pentru a evita atacurile acestor specii, asigura-te ca nu tii afara, in gradina, fructe, iar cele cazute din copaci sunt stranse prompt si eficient. Mai ales toamna, albinele si viespile cauta frenetic mancare pentru a completa stocurile pentru iarna, de aceea sunt deosebit de active.
Foloseste repelente pentru curte.
Daca stai la casa e normal sa vreti sa fiti afara cat mai multa vreme; exista diverse lumanari, candele si faclii, unele dintre ele pe baza de uleiuri esentiale, care vor tine la distanta tantarii.
Foloseste repelente sigure pentru copil.
Da, si pentru tine. Dupa ce bebelusul a implinit macar 2 luni, exista unele produse repelente care pot fi folosite in siguranta pentru a-l proteja. Ele fie pun pe fuga insectele, deranjate de miros, fie il transforma intr-o tinta invizibila, astfel ca ganganiile se vor orienta catre o alta victima.
Fa dezinsectii periodice.
Chiar daca ingrijesti cu atentie curtea, nu poti impiedica accesul pasarilor sau al pisicilor, de pilda. Astfel ca la un moment dat te poti trezi cu capuse, sau chiar purici. Dezinsectiile anuale previn inmultirea insectelor daunatoare.
Fii atent in ceea ce priveste animalele.
Cu siguranta, daca stai la casa, ai macar o pisica si un caine. Deparaziteaza-le periodic si “echipeaza-le” cu un produs repelent care sa le protejeze inclusiv impotriva tantarilor. Pentru a descuraja accesul altor caini, ai grija de integritatea cardului. Pentru a evita ca pisicile fara stapan sa se aciueze la tine in curte, cea mai buna metoda este sa nu lasi mancare afara. Pisica ta poate manca in casa, iar mancarea cainelui va fi oricum stransa dupa cateva minute.
Pentru ca iubim animalele si, deci, si oamenii care le ingrijesc, inclusiv pe cele mai batute de soarta si care nu au un om al lor care sa le ofere atentia cuvenita, iti recomandam ca daca doresti sa ajuti animalele fara stapan, sa le hranesti intr-un loc anume, mai ferit, si sa nu le incurajezi sa vina in curte sau catre casa, decat daca te gandesti sa le faci oficial parte din familie si, deci, sa le deparazitezi. Din fericire, farmaciile veterinare au produse eficiente pentru toate buzunarele, astfel incat sa poti face o fapta buna.
Copilul meu a fost piscat. Ce am de facut?
In primul rand, daca se observa existenta unui ac, indeparteaza-l prin “zgariere” cu degetul. Nu incerca sa il apuci cu doua degete sau cu penseta, pentru ca risti sa “storci” si ultimele molecule de venin din rezervorul care de obicei ramane atasat acului. Spala bine zona cu apa si sapun, si aplica o compresa rece sau gheata pentru a reduce inflamatia si durerea locala.
In cazul intepaturilor care dau senzatie de mancarime, aplica de mai multe ori pe zi un unguent pentru intepaturi de insecte la copii, care sa diminueze disconfortul. Ai multe optiuni la indemana si e bine sa discuti cu medicul copilului ca sa stabiliti impreuna care dintre ele este cea mai potrivita, in functie de aspectul intepaturii si de insecta vinovata, de la simpla calamina sau banala pasta de bicarbonat, pana la antiinflamatorii locale si chiar unguente cu hidrocortizon, uneori necesare in caz de intepatura de paianjen.
In cazul in care copilul a suferit mai multe intepaturi, sau daca are una care s-a umflat puternic sau il mananca intens, medicul iti poate recomanda chiar si un antiinflamator oral, de la banalul paracetamol, sau un produs pe baza de ibuprofen, pana la antihistaminicele dedicate.
Piscaturile de insecte pot da complicatii?
Desi sunt rare, exista complicatii care pot aparea ca urmare a unei banale piscaturi. Cei mai multi dintre copii se scarpina frecvent si cum manutele lor sunt aproape mereu murdare, exista riscul de infectie locala. Taierea scurta a unghiilor poate reduce riscul de aparitie a zgarieturilor, dar chiar si asa probabil ca cel mai prudent este sa urmaresti cu atentie daca apar semne ca o anumita “bubita” s-ar fi infectat. Mergi la medic daca zona se umfla, devine fierbinte, daca roseata se extinde, sau daca de sub crusta formata incepe sa se elimine puroi.
In caz de piscatura de tantari, exista riscul de transmitere a bolii West Nile. La cei mai multi indivizi, ea evolueaza ca o viroza usoara, ale carei simptome apar la 3 – 15 zile dupa intepatura. Unii copii nu au nici un simptom, iar la un numar foarte mic de persoane pot aparea simptome mai severe, care impun consult medical si tratament specific.
Intepaturile de capusa pot transmite boala Lyme, sau borelioza. In cazul in care observi o capusa pe corpul copilului tau, o poti scoate tu insati, daca ai mai facut asta sau daca ai un instrument special pentru acest scop, sau poti apela la ajutorul unui medic veterinar sau la camera de garda. NICI O ALTA METODA de eliminare a capusei, in afara de extragerea ei cu grija, nu este sigura.
Batul de chibrit plimbat pe piele, cremele, gelurile, uleiurile esentiale, spirtul, petrolul si alte solutii nu fac decat sa intoxice capusa, care mai intai isi va revarsa continutul in sangele copilului, crescand exponential riscul de imbolnavire, si abia apoi se va desprinde.
Piscaturile si reactiile alergice
Reactiile alergice usoare sunt relativ frecvent intalnite in randul copiilor. Poate ca ai observat si tu ca atunci cand copilul tau este intepat de un tantar, dezvolta local o reactie mai puternica decat tine, care abia daca te inrosesti putin. Ele nu pun viata copilului in pericol si pot fi manageriate dupa cum am scris mai sus, cu tratamente locale si, daca e cazul, cu un antihistaminic pe cale generala.
In cazuri rare, intepatura insa poate declansa o reactie alergica severa, cunoscuta si sub denumirea de soc anafilactic. Alteori, ea poate fi localizata intr-o zona in care sa determine complicatii severe. Orice parinte trebuie sa fie informat si pregatit sa reactioneze corect intr-o asemenea situatie.
Cele mai multe reactii alergice serioase apar ca urmare a intepaturii unei albine sau viespi. De obicei, ele se declanseaza in aproximativ 20 de minute de la intepatura. Semnele caracteristice sunt wheezing (respiratie suieratoare), tuse, piele palida, puls foarte rapid, voma, greata, diaree sau dureri abdominale, urticarie sau inrosirea pielii, somnolenta, stare de confuzie, ameteli, lesin, umflarea fetei, buzelor, limbii sau gatului.
Daca micutul a fost intepat in gura de o albina sau o viespe, du-l imediat la spital, caci exista riscul ca edemul local sa ii blocheze caile respiratorii.
Cat timp astepti ajutor din partea echipei medicale, ajuta copilul sa se intinda, tine zona unde e localizata intepatura mai jos decat nivelul inimii, desfa imbracamintea stramta, supravegheaza copilul pentru a-l intoarce pe o parte daca vomita si incearca sa il linistesti. In cazul in care copilul isi pierde cunostinta, incepe manevrele de resuscitare pana la sosirea echipei medicale.
Pentru un plus de siguranta, daca banuiesti ca micutul tau ar fi alergic la intepatura de insecta, sau daca are deja un fond alergic, vorbeste cu medicul care iti poate recomanda sa procuri un injector automat de adrenalina (epinefrina) care ii poate salva viata in cazul unei reactii anafilactice. Copiii alergici ar trebui sa poarte si o bratara care sa ii avetizeze pe alti adulti care ii au temporar in grija, astfel incat sa poata reactiona prompt.
Tu ce sfaturi ai pentru parinti? Ce metode ti s-au parut eficiente pentru a-l proteja pe cel mic? Care a fost cea mai neplacuta “aventura” in care au fost implicati copilul tau, alaturi de niste insecte nabadaioase?