Bine te-am regasit!
Astazi vreau sa vorbim putin despre @Antoniapentrueducatie, o asociatie care schimba vietile tinerilor fara prea multe sanse. Poti sa afli mai multe despre povestile si proiectele lor si poti sa te bucuri de cateva dintre picturile realizate de acestia in cadrul concursului Arta pentru Educatie. Ca de obicei, gasesti cateva stiri interesante si cateva recomandari pentru parinti.
Buna ziua! Spuneti-mi cate ceva despre Asociatia Antonia pentru Educatie si Inovare Sociala. de cat timp existati, care este scopul principal al Asociatiei, care sunt cateva dintre proiectele dvs, cui se adreseaza ele?
Suntem prezenti in Iasi din 2016 si ne adresam copiilor si tinerilor care provin din medii defavorizate, pentru care scoala si educatia reprezinta poate unica oportunitate de a avea o sansa in viata. Sprijinim copiii cu risc mare de abandon scolar sa-si continue studiile si in acelasi timp sustinem elevii cu potential sa faca performanta la olimpiade. Oferim burse acestor copii si i-am sprijinit de-a lungul timpului, unii dintre ei fiind acum absolventi sau chiar angajati. Pretuim potentialul acestor copii de a evolua profesional si de a deveni cetateni responsabili si implicati.
De unde a pornit ideea acestui ONG si cine s-a implicat in infiintarea sa?
Asociatia este initiativa unui grup de profesionisti din domeniul economic din Iasi, care prin prisma formarii lor in zona fiscala au vazut lucrurile foarte pragmatic – de ce sa asteptam sa faca statul ceva, cand putem face chiar noi, redirectionand cei 20% din impozitul pe profit catre cauzele in care credem, in loc sa-i lasam sa se duca catre stat, iar impactul lor sa nu se vada poate niciodata? Pe principiul noi nu asteptam sa se intample – facem sa se intample, au vrut sa faca ceva cu mana lor, sa vada concret cum se schimba lucrurile, si au pornit asociatia. Iar de aici incolo au mers pe urmatorul mod de gandire: am plecat de la ipoteza ca societatea functioneaza ca un organism unitar si ca binele individual depinde de sanatatea structurii din care face parte. Am realizat cat de important este sa fii activ si implicat cu responsabilitate in societatea in care traiesti. Sa ii urmaresti dezvoltarea, sa ii apreciezi varfurile si sa iti aduci aportul pentru a completa neajunsurile. Am inteles ca baza pe care trebuie construita o societate sanatoasa este educatia si am ales sa oferim sansa copiilor cu risc mare de abandon scolar, care provin din familii defavorizate, sa isi continue studiile, si astfel, sa aiba o sansa in plus spre un viitor mai bun.
Ati beneficiat de sprijin din partea statului roman?
Nu, asociatia este sustinuta integral de donatiile persoanelor fizice si ale mediului privat, firme sau companii, in special din Iasi sau de la Bucuresti.
Care sunt principalele obstacole pe care le aveti de depasit?
Cea mai mare provocare este ca demersurile noastre sa fie sustenabile, sa dureze in timp, sa construiasca de la an la an si sa continue eforturi anterioare. E destul de dificil sa fii constant, in special intr-o societate in care schimbarea e la ordinea zilei, iar situatia comunitatilor defavorizate e mereu instabila. Exista multe initiative, unele publice, altele private, dar rareori ele se coordoneaza si construiesc impreuna – de cele mai multe ori sunt singulare si punctuale. Ceea ce ne dorim noi este sa nu inventam roata de fiecare data, ci sa punem umarul la eforturi deja existente, sau sa initiem programe care aduc si pun laolalta resurse.
Ce este Scoala de sub copac si cui se adreseaza acest proiect?
Școala de sub copac este un exemplu de demers la care ne-am raliat – copiii din cinci localitati din Iasi continua sa se intalneasca si sa participe la diverse activitati educative pe tot parcursul verii, astfel incat in toamna, cand scoala incepe din nou, sa fie la fel de entuziasmati si motivati sa continue sa invete. Programul este derulat de Fundatia Bethany, iar noi contribuim cu acoperirea mesei de pranz pentru doua dintre cele cinci localitati. Iata cum, punand resurse la un loc, se poate organiza ceva care pentru destinele copiilor din Tg. Frumos si Liteni poate face diferenta.
Care e impactul social al activitatii Asociatiei?
Impact e un cuvant mare si foarte des folosit in ultima vreme, el poate insemna multe si putin in acelasi timp. Pentru noi, impactul pe care activitatile noastre il au asupra copiilor si tinerilor va putea fi masurat abia peste 5-10 ani, cand ii vom vedea unde au ajuns si cat de mult i-a ajutat sprijinul nostru. Ce facem acum este sa le urmarim evolutia, sa fim langa ei ori de cate ori apare ceva (cum a fost, de exemplu, situatia generata de pandemie in ultimul an si jumatate) si sa gandim cu 5-7 ani inainte, incercand sa identificam care vor fi provocarile in ceea ce priveste viata lor profesionala de atunci, care vor fi cerintele pe piata muncii si ce putem face noi acum, prin sprijinul si activitatile noastre, ca sa venim in intampinarea acestora.
De unde a pornit ideea concursului Arta pentru Educatie?
De 1 Iunie am sustinut activitati pentru peste 100 copii si tineri din judetul Iasi, iar cateva dintre ele au fost de pictura – le-am dus copiilor panze, culori, pensule, iar lucrarile care au iesit din mainile lor au fost uimitoare. Copiii vad viata cu totul alti ochi decat o vedem la maturitate, pentru ei este mult mai simpla, vesela, plina de posibilitati si idei. Ne-au placut foarte mult lucrarile, mai ales ca unii dintre cei care au pictat chiar sunt talentati si se vede ca pentru ei pictura este o forma de exprimare. Asa ca am zis de ce n-am face asta intr-un cadru mai larg, de ce sa nu incurajam arta ca forma de exprimare, de dezvoltare personala, pe langa celelalte metode pe care le sustinem prin asociatie? Pictura stimuleaza creativitatea, imbunatateste abilitatile fizice, cognitive si emotionale, cultiva abilitatile de lucru individual si in echipa, face atat de multe lucruri care ii pot ajuta pe acesti copii sa isi depaseasca conditia si sa devina adulti echilibrati si activi. Mai mult decat atat, am integrat si o componenta de implicare in comunitate, post-concurs. Sustinem competitia, vom avea premii, dar ceea ce este mai important pentru noi este lucrul in echipa, comunicarea, negocierea, apartenenta la un grup, la comunitate. Asa ca partea a doua, dupa finalizarea concursului, va fi dedicata dezvoltarii si implementarii unor mici actiuni de catre cei patru castigatori si colegii lor, prin care sa imbunatateasca ceva acasa la ei, in comunitate. Aceasta va fi probabil partea cea mai frumoasa a concursului, care ne va aduce cele mai multe satisfactii. Ne concentram pe estetic si exprimare prin arta in prima parte, iar in cea de-a doua pe lucru in echipa si implicare in viata din jurul nostru.
Cine poate participa si care sunt conditiile de participare la acest concurs?
Concursul este dedicat copiilor si tinerilor cu varste cuprinse intre 10-20 de ani, care participa la programe derulate de organizatii neguvernamentale din Romania sau sunt gazduiti in centre rezidentiale administrate de acestea sau de institutii de protectie a copilului din Romania. Organizatiile sau centrele se pot inscrie cu 3 pana la 10 copii sau tineri.
Ce alte proiecte mai aveti in plan pentru viitor?
Sky is the limit, sa zicem 🙂 Serios vorbind, acum, la 5 ani de prezenta in Iasi si judetul Iasi si la 1 an de pandemie, care a afectat societatea la nivel global, inclusiv comunitatile defavorizate, suntem in punctul in care spunem da unei noi provocari, aceea de a dezvolta modul in care ne implicam, de a initia si consolida o noua etapa in parcursul de dezvoltare a asociatiei. Continuam activitatile noastre curente, pregatim evenimentul din toamna, cel in care vom premia castigatorii concursului, si in paralel trecem prin acest proces prin care ne conectam cu partenerii si sustinatorii nostri si vedem cum am putea sustine in continuare copiii si tinerii din medii defavorizate, punand la un loc ceea ce stim fiecare dintre noi sa facem mai bine. Vrem sa fim in pas cu vremurile si sa facem lucruri adaptate noilor realitati si mai ales unei societati in continua schimbare, care are nevoie de cetateni responsabili si implicati, capabili sa se adapteze rapid si sa gandeasca prin prisma propriilor principii si experienta de viata.
De actualitate
- In cadrul proiectului ONCOFEM, poti beneficia de o mamografie gratuita pentru depistarea precoce a cancerului de san. Mai multe informatii despre conditiile de eligibilitate gasesti aici.
- Curs de sustenabilitate pentru 700 elevi din 5 orase din Romania. Un proiect initiat la Cluj, pe care sper sa il vad extins, cat mai repede, in toata tara.
- Se pare ca varianta Delta este capabila sa trimita mai multi copii la spital – in toata tara exista 20 de copii internati pe sectiile ATI, cifra la care nu s-a ajuns in valurile anterioare ale pandemiei. In total, exista 230 minori spitalizati.
- Pfizer anunta ca vaccinul este sigur si eficient pentru copiii cu varste intre 5 si 11 ani. Se asteapta aprobarea organismelor europene si se estimeaza posibilitatea inceperii vaccinarii dupa inceputul lui octombrie.
- Se reactiveaza masura prin care parintii primesc 75% din salariul mediu brut pe perioada in care scolile intra in online. As zice ca asta spune multe despre cum merg lucrurile dupa prima saptamana de scoala…
Poate te intereseaza
- Noaptea Cercetatorilor este un eveniment organizat in Bucuresti, Iasi, Timisoara, Cluj, Sibiu, Constanta, Suceava, Galati, Craiova si nu numai. Pe 24 septembrie copiii pot asista la exprimente cu fulgere sau pot testa levitatia.
- Traiesti cu convingerea ca viata ta e nefericita? Identificarea problemelor din copilarie, constientizarea si acceptarea lor te pot ajuta sa schimbi asta.
- De ce produsele pentru cai nu sunt si pentru oameni: explicatie.