Multi parinti se intreaba care este varsta potrivita pentru ca juniorii lor sa inceapa sa patineze. Adevarul este ca nu exista o asemenea notiune, de varsta potrivita: unii copii sunt gata mai devreme, altii mai tarziu. Iata cum poti sa iti dai seama daca a venit momentul sa investesti intr-o pereche de role.
Fiecare copil e unic si fiecare copil are ritmul sau – iata doua lucruri pe care ar trebui ca fiecare parinte sa le fi invatat inca dinainte ca micutii lor sa fi implinit un an! Cum se aplica asta, insa, la activitati recreative de tipul mersului pe role?
Rolele sunt adecvate doar copiilor de varsta scolara?
Nici vorba! Contrar opiniei populare, cum ca rolele de tip inline sunt potrivite exclusiv copiilor mari, si cei cu varste cuprinse intre 3 si 6 ani se pot distra de minune in timpul acestei activitati. Patinatul, pe role sau pe gheata, este o activitate amuzanta, un mod de a te mentine in forma, un antrenament bine-venit al echilibrului si abilitatilor motorii si o activitate sociala foarte apreciata.
Mersul pe role – o activitate plina de beneficii
Conform autoritatilor in domeniu, copiii ar trebui sa beneficieze de cel putin o ora de activitate fizica in fiecare zi. Iar mersul pe role este un exemplu perfect de activitate aeroba, care va pune in miscare si va antrena inima celor mici. Progresul in domeniul andurantei este de mare folos pentru intreaga viata a viitorului adult.
Mersul pe role este, de asemenea, un sport social. Este foarte important pentru copii sa participe la activitati sportive adecvate varstei lor, impreuna cu alti copii. Mersul pe role nu are limita de varsta, el poate fi practicat in familie de copii, parinti, bunici laolalta.
In sfarsit, asemeni oricarui alt sport aerobic, mersul pe patine cu rotile este o metoda geniala de a stimula dezvoltarea functiilor cognitive. El ajuta la eliberarea stresului si la echilibrarea psihica a copiilor energici. Sportul, de orice fel ar fi el, ii ajuta pe copii sa se concentreze mai bine, sa aiba rezultate academice superioare si sa indeplineasca mai repede si mai corect sarcinile care le sunt incredintate.
Copilul tau e gata sa urce pe patine?
Cele mai importante abilitati pe care trebuie sa le aiba orice persoana care doreste sa se initieze in acest sport sunt echilibrul si forta. In acelasi timp, copilul trebuie sa aiba un strop de discernamant, care sa il ajute sa prevada si sa evite obstacolele.
Unii copii detin aceste abilitati inca de la varsta de 3 ani, in timp ce altii le dobandesc mai tarziu. Este important ca parintele sa fie cat mai obiectiv si sa evalueze forta si rezistenta fizica a celui mic. Vei observa cat de activ este juniorul in celelalte domenii ale vietii sale, cat de bine isi coordoneaza miscarile si cat de “orientat” este din punctul de vedere al mentinerii echilibrului.
Macar la fel de importante ca abilitatile fizice sunt cele psihice. Maturitatea de care da dovada copilul, ca si capacitatea sa de concentrare, sunt alti doi parametri care au nevoie de o evaluare atenta.
Ti se pare complicat? Nu e! Nu e ca si cum ai avea nevoie sa vizitezi psihologul si neuropediatrul ca sa afli daca poti sa ii cumperi copilului role. De cele mai multe ori, instinctul iti va spune cand e momentul potrivit. Exista parinti, pasionati la randul lor de patinat, care isi urca micutii pe role imediat ce acestia reusesc sa paseasca increzatori, singuri; exista gradinite, in lumea larga, care ii scot pe copii la ringuri special amenajate pentru patinatori in fiecare saptamana. Multi dintre patinatorii care fac performanta au inceput activitatea sportiva de la 2- 3 ani si isi privesc patinele ca pe niste extensii ale propriilor picioare.
Cand e momentul pentru un curs organizat?
Daca preferi ca mersul pe role (sau patinatul pe gheata) sa se desfasoare ca un sport intr-un cadru organizat, o varsta buna pentru a incepe este perioada gradinitei: 3 – 4 ani.
La aceasta varsta, capacitatea de concentrare a copiilor este redusa; ei nu rezista la sedinte care dureaza 30 – 45 minute, astfel ca sesiuni scurte de 15 minute sunt mult mai potrivite. Restul timpului poate fi destinat unor jocuri specifice varstei, care antreneaza motricitatea si echilibrul.
Cei mai multi dintre copiii de 5 – 6 ani au abilitatile necesare ca sa invete sa patineze. Cateva sedinte in cadru organizat se pot dovedi foarte utile, pentru ca ii invata notiuni de baza legate de siguranta, mai bine si mai eficient decat o poate face un parinte, poate nici el prea experimentat in acest sport.
Rolele – un antrenament pentru patinajul pe gheata
In multe familii se prefera deprinderea patinajului pe role mai intai, urmand ca trecerea la gheata sa fie facuta ulterior, cand copilul are deja unele abilitati formate. Odata ce micutul stie sa adopte o pozitie corecta, sa se deplaseze, sa se opreasca si sa cada in siguranta, trecerea la gheata va fi mai simplu de realizat.
Oricum, ai nevoie de role potrivite!
Daca mersul pe role devine o activitate de familie, sau daca juniorul tau este pasionat si isi doreste sa faca asta frecvent, merita sa investesti in echipament de calitate, care sa ofere un nivel adecvat de sustinere si durabilitate. Una dintre cele mai eficiente investitii este cea facuta in role mai scumpe, dar ajustabile: ele ofera un sprijin foarte eficient, au rotile de calitate si cu bune capacitati de amortizare, garanteaza o buna circulatie a aerului in interiorul ghetei si pot fi purtate minim doua sezoane.
In cazul in care copilul face patinaj intr-un grup organizat, unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poti face este sa discuti cu antrenorul sau cu instructorul: ei sunt in masura sa iti ofere informatiile necesare pentru ca sa faci o alegere potrivita. Daca mersul pe role e mai degraba un hobby, poti apela la magazinele de profil, la recenziile cumparatorilor si la consultantii de specialitate.
Nu in ultimul rand, tine cont de design; daca alegi un set de role pentru fetite si i-l daruiesti cu incredere fiului tau, probabil ca te vei lovi de un refuz hotarat.