Daca ai avut vreodata o cistita stii exact cat de intense si de neplacute pot fi simptomele acesteia. Inainte de rezultatul analizelor si de tratamentul medicamentos adecvat, exista remedii casnice pe care le poti aplica pentru a ameliora neplacerile.
Cistita, sau infectia joasa a tractului urinar, este o afectiune relativ frecvent intalnita la femei. Ea e comuna gravidelor, are o incidenta crescuta la menopauza si poate fi favorizata de contactul sexual sau de o igiena necorespunzatoare a zonei. In continuare, cateva sfaturi pentru a usura simptomele atat de neplacute care i se asociaza.
Contents
Consuma multe lichide
Cu cat bei mai multe lichide, cu atat se produce o cantitate mai mare de urina. Volumul mare de urina are ca efect antrenarea bacteriilor din vezica, acestea nemaiavand ocazia sa se fixeze si sa se inmulteasca in peretele acesteia. Este, practic, un efect mecanic de spalare, care reduce concentratia de bacterii si le incetineste inmultirea.
Consumul abundent de lichide previne sau incetineste extinderea infectiei in sus, pe uretere, catre rinichi. Urina care se formeaza si se scurge continuu “spala” bacteriile care vor sa isi croiasca drum in sus.
Un alt beneficiu important este legat de dilutia urinei. Cu cat bei mai multe lichide, cu atat urina va fi mai diluata si, deci, mai putin iritanta pentru tractul urinar. Asta inseamna pe de o parte o diminuare a senzatiei de urinare, dar si o reducere a usturimii si disconfortului in timpul urinarii.
Mergi frecvent la toaleta
Senzatia presanta de a urina, in ciuda volumului mic de urina acumulat, este un simptom comun al cistitelor. Chiar daca este deranjanta, trebuie sa ii dai curs, pentru simplul motiv ca urina care stagneaza in vezica nu face decat sa sporeasca concentratia bacteriilor si sa agraveze simptomele.
Exista si anumite momente in care e bine sa urinezi, chiar daca nu simti nevoia presanta de a o face. Un exemplu este dupa contactul sexual, caci activitatea sexuala poate antrena bacteriile catre zona meatului urinar, favorizand infectia ascendenta a vezicii.
Poarta imbracaminte adecvata
Bacteriile se inmultesc necontrolat in special in medii umede. Lenjeria intima din poliester, care nu permite pielii sa respire, este un factor favorizant recunoscut de catre lumea medicala. Pantalonii stramti, sau cei din materiale sintetice sunt la fel de problematici. Recomandarea este sa te orientezi catre lenjerie din bumbac, pantaloni largi si fuste.
Consuma suc de merisoare
Sucul de merisoare este in topul tratamentelor naturale importiva infectiilor urinare. Efectele sale pozitive sunt recunoscute de generatii, actiunea sa fiind, se pare, orientata catre reducerea capacitatii bacteriilor de a adera la mucoasa vezicala.
Desi eficienta sa ca tratament preventiv nu este cuantificata deocamdata, sucul de merisoare pare sa fie un remediu adecvat si in cazul acesta, multe femei care il consuma regulat marturisind ca frecventa infectiilor urinare s-a redus semnificativ.
Alege metode contraceptive fara risc
S-a observat, prin studii statistice, ca folosirea diafragmei, a spermicidelor si a prezervativelor tratate cu spermicide par sa se asocieze cu o crestere a frecventei infectiilor urinare la femei. Este motivul pentru care multi medici recomanda gasirea unei forme alternative de contraceptie la persoanele care au o sensibilitate dovedita in aceasta directie.
Mentine o igiena locala impecabila
Bideul devine o alternativa din ce in ce mai frecvent cautata si folosita si in Romania, dar chiar si asa, numarul bailor care nu sunt echipate cu un asemenea dispozitiv ramane crescut.
Daca spalarea dupa fiecare utilizare a toaletei nu este mereu posibila, ar trebui totusi sa respecti reguli legate de modul in care te stergi: intotdeauna din fata catre spate, pentru a evita antrenarea bacteriilor din zona anala in cea a meatului urinar.
O igiena locala adecvata imediat inainte si imediat dupa actul sexual sunt de asemenea de natura sa reduca riscul de a contacta o infectie urinara.
Foloseste geluri speciale pentru zona intima, care nu modifica pH-ul pielii; sapunurile obisnuite sunt agresive si pot favoriza aparitia infectiilor.
Evita tampoanele interne
Tampoanele interne, mai ales cele destinate zilelor cu flux mare, pot impiedica golirea completa a vezicii la fiecare urinare. Stagnarea urinei in vezica reprezinta un factor favorizant pentru inmultirea bacteriilor si, deci, pentru aparitia cistitei.
Lucrurile sunt accentuate de faptul ca nu intotdeauna utilizatoarele acestor produse au conditiile necesare pentru a respecta foarte strict recomandarile de igiena facute de catre producatori. In orice caz, pentru o cat mai buna protectie, e bine ca la fiecare urinare sa schimbi si tamponul intern.
Ai grija ce mananci si ce bei
Mai ales in perioada unei cistite, tot ceea ce consumi ar trebui monitorizat cu atentie. De pilda, se recomanda sa eviti bauturile acide de tipul sucului de portocale, de grapefruit, a sucului de ananas sau de rosii. Nu vei consuma alcool, si el deosebit de iritant, sau cafea, care stimuleaza musculatura neteda si nu face decat sa agraveze senzatia acuta de urinare si durerea locala.
O recomandare pe care am regasit-o in multe locuri este ca un sfert de lingurita de bicarbonat, dizolvata intr-un pahar cu apa si bauta pe stomacul gol poate determina modificarea pH-ului urinar, facand ca mediul sa devina mai putin prietenos pentru bacteriile patogene. Cu siguranta nu vei pati nimic de la o asemenea administrare, insa nu ar trebui sa faci din asta un obicei, sau sa consumi acest remediu de mai multe ori pe zi.
Stai la caldura
Stii de cate ori ai ras sau ai bodoganit cand mama sau bunica te bateau la cap sa nu umbli in picioarele goale, sa nu stai cu salele goale, sa nu te asezi cu fundul pe piatra rece? E adevarat ca nu acesti stimuli declanseaza o potentiala cistita, insa, in cazul in care te-ai procopsit deja cu ea, statul la caldura si sosetele groase care sa iti tina picioarele calde te pot ajuta sa te simti mult mai bine.
Cand te bagi in pat sau cat stai pe canapea poti folosi o perna electrica pentru a alina crampele din zona inferioara a abdomenului si pentru a te ajuta sa te relaxezi.
Incearca sa folosesti, mereu, incaltaminte si sosete adecvate, care sa te ajute sa iti pastrezi picioarele calde. Multe dintre femeile care se confrunta frecvent cu aceasta provocare a cistitelor repetate sustin ca o haina lunga pana sub sezut, statul in casa la caldura, sosetele de lana sau incalzitorul electric pentru picioare le este de ajutor. La fel si o baie calda sau un dus.