Criza de sciatica este un eveniment pe care cei mai multi dintre noi il experimentam macar o data in viata. Durerea de spate care coboara pe picior este neplacuta si poate deveni dizabilitanta, in cazuri grave. Exista, insa, remedii care sa usureze rapid simptomele si sa iti amelioreze starea.
O criza de sciatica este un eveniment de care putini dintre noi dorim sa ne mai aducem aminte. Totusi, de cele mai multe ori, el este simptomul unei probleme care are o probabilitate mare sa iti mai faca necazuri, de-a lungul timpului. Asadar, iata cum poti sa fii mai bine pregatit data viitoare cand se intampla.
Contents
Pastreaza-ti dinamismul…sau imbunatateste-l
Probabil ca suna ciudat indemnul de a face miscare in plina criza dureroasa, insa este un remediu foarte eficient atat pentru a ameliora simptomele de moment, cat si pentru a preveni repetarea crizei. Secretul este sa alegi o forma de miscare blanda, care sa nu iti suprasolicite organismul, scheletul si musculatura. O idee excelenta, intotdeauna, este o plimbare in pas vioi; ea iti intareste coloana, relaxeaza musculatura zonei si nu reprezinta nici un pericol sa agraveze o afectiune preexistenta.
O plimbare de minim 30 minute, programata de macar 3 – 4 ori pe saptamana, stimuleaza secretia de endorfine. Aceste substante sunt un fel de analgezice naturale ale organismului; ele reduc durerea si imprima, in general, o stare de bine.
Controleaza si imbunatateste postura
Sedentarismul vietii moderne ne predispune la o multime de probleme legate de postura. Fie ca e vorba despre statul in picioare pentru perioade indelungate de timp, de scrisul la birou ore in sir, de caratul unor obiecte grele, coloana noastra este pusa la grea incercare. Acesta este motivul pentru care este esentiala controlarea posturii, astfel incat aceasta sa fie una corecta pentru perioade indelungate de timp.
Indiferent care este tipul tau de serviciu, incearca sa faci pauze, obligatoriu, la intervale regulate de timp, in care sa faci cativa pasi, cateva exercitii simple de stretching, sa iti schimbi pozitia si sa iti pui in miscare musculatura, pentru a preveni incordarea si aparitia de contracturi musculare.
Incearca sa folosesti, daca lucrezi mult la birou, un suport pentru picioare, un scaun ergonomic usor reglabil pe inaltime, o perna pentru suport lombar si orice alte accesorii te-ar ajuta sa mentii o pozitie corecta la masa de lucru. Pe de alta parte, multi kinetoterapeuti recomanda evitarea hamurilor marketate ca fiind capabile sa iti corecteze postura.
Stretching – oricand, oriunde
Daca, intr-o perioada de criza, i te adresezi unui kinetoterapeut, acesta isi va spune ca macar o data la 50 de minute, daca nu o data la 30 minute, ar trebui sa te ridici de la masa de lucru si sa faci cateva exercitii simple de stretching. Aceste exercitii ar trebui sa devina parte a rutinei tale zilnice, fie ca le faci in parc sau acasa in fata televizorului.
Stretchingul ajuta la alinierea mai buna a coloanei, la eliminarea contracturilor musculare si la imbunatatirea tonusului muscular in zona coloanei si a abdomenului. Toate acestea sunt de natura sa previna aparitia altor crize de durere.
Masaj cu creme adecvate
Exista o multime de creme care contin diverse antiinflamatoare si pe care le poti achizitiona din farmacii, dar recomandam, pana la acestea, sa incerci cu cateva alternative mai naturale. Vei gasi o gama variata de produse pe baza de branca ursului, gheara dracului, ardei iute, untul pamanului si alte plante, care au efect de incalzire sau de racire a zonei afectate si care reduc inflamatia.
Masajul este un remediu extrem de important; atunci cand te adresezi, in plina criza, unui kinetoterapeut, primul pas pe care il va face acesta va fi un masaj manual sau cu aparatul, menit sa reduca contractura musculara din zona afectata. Suntem siguri ca partenerul sau partenera nu au aceeasi pricepere ca un profesionist, insa un pic de masaj este mai bun decat deloc.
O alta solutie utilizata pentru masaj este cea reprezentata de unele uleiuri esentiale, incorporate intr-un ulei de baza, neutru. Menta este primul care ne vine in minte, efectul sau de racire fiind de ajutor, dar recomandam multa prudenta, pentru ca discutam despre un produs foarte iritant, care trebuie diluat adecvat in ulei de migdale si folosit, apoi, cu atentie.
Comprese reci si calde
Alternand intre comprese reci si calde poti obtine rapid o ameliorare semnificativa a simptomelor. Gheata reduce inflamatia locala, in timp ce caldura accelereaza circulatia sangvina, ceea ce e de natura sa contribuie la vindecarea mai rapida.
Cel mai potrivit protocol este sa aplici gheata pe zona afectata timp de 15 minute, odata pe ora, apoi sa aplici caldura timp de 1 minute, o data la 2 – 3 ore.
Este esentiala protejarea adecvata a pielii in momentul aplicarii ambelor solutii. Pentru compresele reci poti apela la o punga de legume congelate, invelita intr-un prosop, astfel incat sa nu lezezi pielea.
Daca discutam despre compresele calde, cea mai eficienta metoda la care poti apela este sa folosesti una dintre cele mai bune perne electrice pe care sa o pozitionezi pe zona afectata. Desigur, o poti inlocui cu un saculet cu samburi de cirese sau cu orez, insa perna are avantajul de a fi disponibila foarte rapid, inclusiv noaptea, spre deosebire de celelalte solutii, care te obliga sa iesi din asternuturi si sa manevrezi cuptorul.
Saltea adecvata pentru somn
Avand in vedere ca fiecare dintre noi petrecem, zilnic, cateva ore bune de somn pe noapte, este evident cat de important este ca salteaua pe care dormim sa fie una de buna calitate, care sa ofere un suport adecvat.
In perioada crizelor de sciatica pozitia recomandata pentru somn este fie pe o parte, cu grija astfel incat spatele, coapsele si gambele sa formeze unghiuri drepte intre ele, iar picioarele sa fie mentinute paralele cu ajutorul unei perne pozitionate intre genunchi, fie pe spate, cu un suport adecvat sub picioare, care sa le tina ridicate in aer si cu aceleasi unghiuri drepte intre segmentele corpului.
Pentru a ameliora reaparitia simptomelor, cea mai eficienta metoda este sa investesti intr-o saltea ortopedica, adecvata, cu un grad ridicat de rigiditate, care ofera sustinerea de care ai neboie pentru coloana.