Salut! Bine te-am regasit!
Astazi te asteptam cu cateva stiri proaspete din lumea stiintei, evenimente si intamplari care sunt interesante pentru orice parinte.
In continuare, poti citi un interviu cu Oana Jindiceanu, artist, aromaterapeut in formare si mamica a 4 copii frumosi… toti mai mici de 10 ani. Te-am facut curioasa?
Nu incheiem fara cateva recomandari simpatice. Hai cu noi!
Stiinta, azi
Specialistii au creat primul model de embrion uman. Inainte sa intri in panica in legatura cu moralitatea unui asemenea experiment, trebuie sa stii cateva lucruri. S-a urmarit crearea unei structuri asemanatoare unui blastocist – o structura cu 3 tipuri distincte de celule – care apare la aproximativ 4 zile dupa fertilizare. Aceste structuri au fost obtinute din celule stem, respectiv din celule din piele. Nefiind propriu-zis “viitori bebelusi” ci mai degraba niste imitatii, aceste modele de embrioni umani nu se pot dezvolta dincolo de aceasta faza – o aglomerare de celule. La ce folosesc aceste modele? La studiul infertilitatii umane si al tehnicilor de reproductie asistata. Este etica folosirea unor asemenea modele? Ramane de stabilit.
S-a nascut o fetita sanatoasa dintr-un embrion conservat timp de 27 de ani. Embrionul a fost conservat prin criogenizare, metoda care ofera unele avantaje importante cuplurilor care se lupta cu problema infertilitatii. In SUA exista chiar o banca de embrioni congelati, care pot fi folositi de unele cupluri care se lupta cu anumite forme de infertilitate. National Embryo Donation Center este o entitate crestina non-profit catre care pot fi donati embrionii supranumerari, pe care familiile nu ii vor mai folosi pentru alte sarcini si care pot fi adoptati de catre familiile care se lupta cu infertilitatea.
Ti-e dor de mare? Bulgaria deschide sezonul turistic la 1 mai. Iar ofertele sunt din ce in ce mai interesante, constand, unele dintre ele, in nopti gratuite si alte bonusuri si beneficii. Tariful mediu pe noapte pentru 2 adulti in regim all inclusive este de 100 euro, in perioada early booking. In ceea ce priveste modul de intrare in tara, se discuta despre vaccinuri si teste PCR.
Ziua Mondiala a Apei a fost marcata printr-un proiect muzical comun al copiilor. La proiect au participat 1000 copii din 23 judete, care au trimis inregistrari cu sunete si efecte de apa, iar rezultatul final e foarte simpatic si poate fi ascultat aici.
Vine si primavara, spun meteorologii. Nu chiar zilele astea, ci mai spre sfarsitul saptamanii. Dar din 27 martie, incalzirea se va face simtita in toata tara.
Cum e sa fii mama pentru 4 copii?
S-ar putea sa te intereseze:
Vacante:
- Idei de destinatii in Romania, echipament de calatorie si o multime de alte chestii utile: https://subclardeluna.ro/
- Experiente, recenzii, recomandari, prin Romania si aiurea: https://www.jurnaldecalatorie.ro/
- Turism rural, un pic altfel, in Romania: https://www.wildventure.ro/
YouTube:
- Muzica de relaxare – muzica ambientala inspirata de natura: https://www.youtube.com/watch?v=zBCI-JVe21Q
- Muzica de relaxare pentru copii: https://www.youtube.com/watch?v=5HrkXT5Bc9E
- Meditatie ghidata pentru copii: https://www.youtube.com/watch?v=2BtaPKSAUfI
- Exercitiu de autoprogramare mentala: https://www.youtube.com/watch?v=1_mhRR_gXJ4
Altele:
- Povesti pentru copii: https://www.povesti-pentru-copii.com/