Cum il invat pe copilul meu primul sau cantecel?
Despre beneficiile pe care le are muzica pentru fiecare dintre noi, probabil ca nu e nevoie sa mai spunem nimic. Totusi, multi parinti se plang ca desi micutii lor prind totul din zbor, nu se lasa convinsi sa cante, sau au emotii ca nu se vor pricepe sa ii invete un cantec nou. Iata care sunt sfaturile celor cu mai multa experienta in acest domeniu.
Contents
Jucati-va cu sunete
Pentru copil poate fi intimidant sa il iei de mana si sa ii spui “Gata, acum invatam un cantec nou”. De fapt, putini copii mici colaboreaza bine cand primesc o asemenea invitatie “oficiala”. E mult mai bine sa incepi totul in joaca, iar distractia cu sunete si onomatopee este, printre altele, foarte amuzanta.
Va puteti provoca sa va imitati reciproc si, incet incet, sa cantati un sunet, apoi sa legati doua – trei note. Nu te teme, nu ai nevoie de studii muzicale!
Ritm si rima
Poate ca nu esti nici tu prea stapana pe abilitatile tale de solist, caz in care s-ar putea sa nu te simti nici tu in largul tau, cantand prin casa.
Poti tine ritmul prin batai din palme si te poti folosi de versuri pentru a le pronunta ceva mai sacadat, lucru care se va dovedi atractiv si interesant si pentru copil. Nu uita ca pentru o asemenea varsta mica, modulatiile nu sunt deloc usor de reprodus.
Alege un cantec potrivit
Exista cantece foarte frumoase pentru copii, dar nu mereu acestea sunt si cele mai apreciate de catre cei mici. In general, la varste mici, ei prefera versurile “cu poveste” – cu cat mai usoara si mai simpla, cu atat mai bine.
Cantecele familiare vor fi cu atat mai atractive, pentru ca exista o mare probabilitate ca ele sa fi fost deja auzite pe la bunici, sau la alti copii. Nu incerca sa te “arunci” la melodii sau versuri prea complicate, si nici nu aborda cine stie ce metode de predare pe care (poate) ti le amintesti de la gradinita.
Cea mai buna metoda de a-l invata pe copil un cantecel este sa il canti de mai multe ori, de la inceput pana la sfarsit. Nu fragmenta cantecul in strofe sau versuri, caci un copil de 2-3 ani se va zapaci complet; canta-l intreg si vei observa ca micutul va incepe in scurt timp sa completeze finalul versurilor, si apoi se va “prinde in joc” complet.
Fa lucrurile intr-un mod amuzant
Revenind la exemplu lui “Stai tu aici langa mama sa invatam un cantecel”, despre care am stabilit deja ca nu va functiona, insistam ca aceste momente trebuie sa se desfasoare in joaca si sa fie distractive pentru toata lumea.
Canta ziua intreaga, cu buna dispozitie; foloseste mainile pentru a gesticula sugestiv in timpul cantecului – ii oferi micutului un mod alternativ de a se exprima, in cazul in care inca nu se simte confortabil sa incerce sa cante.
Fii ingaduitor cu greselile legate de versuri sau de melodie, atat cu tine, cat si cu cel mic; puteti sa va distrati copios cu o astfel de greseala, puteti schimba sensul cantecului inlocuind un cuvant, puteti face glume legate de membrii familiei, animalele de companie, prieteni sau momente de peste zi.
Adapteaza-te la varsta pe care o are copilul
Evident, un copil de 3 ani va invata alte cantece decat un copil de 5 ani; desigur, si modul, si viteza de invatare vor fi diferite. Dupa ce ii oferi ocazia sa asculte de cateva ori cantecul, puteti discuta putin despre el, caci combinatia de versuri si melodie se poate intampla sa ii distraga atentia de la sensul frazelor, sau de la povestea relatata.
Verifica daca toate cuvintele din cantec ii sunt familiare si explica-i-le pe cele pe care nu le cunoaste. Ajuta-te de instrumente de ritm, in cazul copiilor mici; le poti da si lor unul adecvat varstei, lucru ce le va spori interesul si puterea de concentrare.
Nu insista
Cantatul – mai ales la aceasta varsta – ar trebui sa fie doar joaca, bucurie, distractie. Copilul invata cantece pentru ca ii plac, pentru ca ii stimuleaza memoria si urechea muzicala, nu pentru ca trebuie sa impresioneze bunici, vecini sau alti cunoscuti.
Daca nu doreste sa participe la aceasta activitate, daca nu se simte in largul sau sa cante nici macar impreuna cu tine, nu e deloc cazul sa insisti.
Daca si pentru tine, cantatul prin casa este o expresie a veseliei si a bunei dispozitii, el isi va dori in scurt timp sa ti se alature; din contra, daca insisti inutil, sau, si mai rau, daca vrei sa transformi un copil introvertit intr-un performer care sa “demonstreze” in public cat e de “cuminte, destept, ascultator si talentat”, vei obtine rezultatul opus.
Care a fost primul cantec fredonat de copilul tau si cum l-a invatat? A fost nevoie de vreun efort din partea ta, sau a “venit de la sine”?