Cand, cum si cu ce incepe diversificarea alimentatiei bebelusilor?
Bebelusia nu e usoara pentru nici un parinte. Insa diversificarea este unul dintre acele momente in care viata pur si simplu pare sa isi schimbe regulile dupa care se desfasoara. Deodata, nu mai e numai despre pregatirea la timp a biberonului cu lapte – Iar daca ai alaptat, a fost cu atat mai simplu si mai natural!
Cand incepem diversificarea?
Conform noilor recomandari facute de Organizatia Mondiala a Sanatatii, diversificarea se incepe la varsta de 4 – 6 luni, indiferent daca bebelusul a fost hranit cu lapte praf sau cu lapte matern pana la aceasta varsta. Diversificare 6 luni e considerata data limita pentru acest moment. Momentul diversificarii copilului sanatos nu trebuie sa tina cont de greutate bebelusi, ci de alte criterii.
Alegerea metodei de diversificare ce vi se potriveste
Exista doua metode principale de diversificare: cea clasica, pe baza de piureuri (cine nu isi aminteste celebrul piure de morcovi?), si autodiversificarea. Ambele sunt recunoscute de Organizatia Mondiala a Sanatatii.
Diversificarea clasica ii pune copilului la dispozitie alimente pasate, initial cu blenderul, pentru a avea o textura cat mai fina, ulterior cu furculita, pentru ca juniorul sa se obisnuiasca sa mestece. In general se merge pe ideea de introducere a unui singur aliment nou o data, in cantitati progresive, timp de mai multe zile; odata bine tolerat, poti sa introduci alimentele urmatoare. Exista chiar si asa-numitul tabel de diversificare cand mergi pe schema de diversificare clasica, ce se bazeaza pe piure de legume pentru inceput.
Desi in trecut bebe la 3 luni primea deja primele alimente, azi se considera ca aceasta varsta este mult prea frageda.
Avantajele pe care le are diversificarea la 6 luni, clasica, sunt legate in primul rand de controlul superior pe care il are parintele asupra a ce si cat mananca bebelusul; este o abordare prudenta, mai potrivita probabil pentru bebelusii cu dermatita atopica sau care au in familie cazuri de alergie. Pe de alta parte, copilul nu este implicat activ, parintele este de multe ori tentat sa faca o obsesie din cantitati, sa insiste peste masura pentru ca micutul sa manance “destul”, ceea ce poate declansa refuzul hranei si poate sta la bazele unor probleme alimentare ulterioare.
Mai mult decat atat, in cazul diversificarii clasice, exista frecvente situatii in care parintele amana prea mult introducerea alimentelor cu o textura mai granulata, iar copilul devine reticent si refuza sa mestece. Alimentele solide nu ar trebui date ca o crema decat la 4 luni sau la 5 luni; indepand de la 6 luni poti trece la maruntirea atenta cu furculita. Excesul de retete pentru bebelusi poate deveni plictisitor pentru copil.
Autodiversificarea porneste de la ideea ca in decursul evolutiei noastre ca specie, oamenii nu faceau piureute si nici nu respectau regula celor 3 zile, sau a cantitatilor. Diversificarea la bebelusi se efectua fara acest gen de control. Instinctiv, se presupune ca bebelusul stie sa aleaga acele alimente care ii vor furniza nutrientii de care are corpul sau nevoie la momentul respectiv, asadar tot ceea ce are parintele de facut este sa ii puna la dispozitie o gama variata de alimente in primul an de viata, pe care el sa le poata apuca, urmand sa le duca, oricum, in gura, avand in vedere ca acesta este imboldul firesc la aceasta varsta.
Portia unui copil autodiversificat va contine alimentele solide sub forma de bucatele usor de apucat de legume si de carne, branza sau ou, preferabil 3-4 texturi, culori sau gusturi diferite la fiecare masa, acestuia permitandu-i-se sa exploreze mancarea cu toate simturile si sa aleaga ce anume mananca din ceea ce i se ofera. Desigur, tu esti mereu in garda, incat sa ii oferi inca o bucatica de broccoli daca prima i-a placut, sau sa inlocuiesti rondelele de morcov fiert daca au ajuns toate pe jos, inainte de a fi fost gustate. NU e cazul sa iti faci mari griji in ceea ce priveste aportul de cereale; in aceasta etapa in care baza alimentatiei e reprezentata de lapte matern sau lapte praf, ele nu sunt esentiale inca.
Metoda aceasta de diversificare naturala pare sa contribuie din plin la stabilirea unei relatii sanatoase cu mancarea (aici o lista cu produse comparate), pe termen lung, si este adecvata pentru copii deoarece independenta pe care o pot manifesta, controlul asupra propriului corp, sansa de a invata ii entuziasmeaza si ii incita; putini sunt copiii autodiversificati despre care parintii ajung sa se planga ca “nu mananca”. Fie ca e vorba despre legume, fructe sau carne, despre morcov sau cartof dulce, despre fasole verde sau alte alimente solide pentru care sistemul digestiv e pregatit, copilul e mai deschis la noi experiente.
Pe de alta parte, controlul asupra cantitatii de mancare ce ajunge efectiv in burtica bebelusului este aproape nul, fiecare masa iti va aduce bucataria intr-o stare greu de descris, iar tu trebuie sa fii pregatita sa faci fata momentelor in care bebelusul se va ineca si va manifesta puternic reflexul de gag; un curs de prim ajutor in care sa ai ocazia sa exersezi, practic, ce ar trebui sa faci in cazul in care mancarea ajunge chiar sa blocheze caile respiratorii, iti poate da un plus de siguranta si te poate face sa te simti mult mai bine si mai stapana pe tine. Pana la urma, diversificarea alimentatiei ar trebui privita ca o etapa naturala, nu ca o sursa de stres.
Care sunt primele alimente care i se ofera bebelusului la inceputul diversificarii?
Pana acum cativa ani, erau la moda diverse scheme de diversificare. Tu intrebai cum sa incepi diversificarea, medicul iti punea la indemana un tabel. Pediatrii de moda mai veche si diversificarea clasica insistau pe sucurile de fructe – intre timp s-a demonstrat ca sucul de fructe contine prea multe glucide si prea putini principii nutritivi ca sa fie o alegere buna. Apoi, mamicilor li se recomanda sa le ofere bebelusilor fructe: mai dulci si mai aromate decat legumele, ele erau mai usor acceptate. Avand in vedere cantitatea mare de glucide, ele sunt predispuse sa fermenteze, ceea ce inseamna ca mamele erau adesea sfatuite sa le ofere fierte sau coapte, ceea ce diminua semnificativ aportul de vitamine. Se mai dadeau si sfaturi legate de diminuarea cantitatii de lapte matern, in ideea in care copilul flamand va manca orice. La 1 an, copilul participa la mesele familiei si manca orice.
Mai tarziu, s-a decis ca ar fi bine ca diversificarea sa inceapa cu legume fierte; avand in vedere gustul ceva mai neutru, bebelusii, cu apetit innascut pentru dulce, nu sunt foarte entuziasmati de alternativa, dar neavand prea multi termeni de comparatie, le accepta; fructele vor fi primite cu entuziasm dublu, in acest context. Odata obisnuit cu legume si cereale, bebelusul tau va continua sa prefere probabil laptele, dar va accepta mai usor carne, morcov, ficat sau ou.
Tot pana acum cativa ani diversificarea recomanda respectarea unui calendar destul de strict privind introducerea diferitelor grupe alimentare. Regulile privind diversificarea pas cu pas spun ca bebe la 4 luni poate primi cereale speciale pentru varsta lui; bebe la 5 luni poate incepe cu primele sale legume si asa mai departe. Carnea de pui sau de curcan era introdusa pe la 7 – 8 luni, oul (galbenusul doar) in jur de 10 luni, bananele, pestele si fructele cu seminte mici (capsuni, kiwi) tot in apropierea varstei de un an si asa mai departe. Odata cu evolutia medicinei, insa, si studiind de asemenea obiceiurile din diverse state de pe Glob, s-a ajuns la concluzia ca acest gen de calendar al diversificarii este nepractic si inutil si ai fi si tu de acord cu noi daca ai vedea cat de restrictiv este un tabel de diversificare pentru 7 luni, de pilda. Respectand aceste recomandari de diversificare bebelusi pas cu pas ajungi sa observi ca un meniu pentru bebe la 6 luni este complet dezechilibrat in ceea ce priveste ce tipuri de alimente solide sunt permise, iar retete bebe
In tarile nordice, de pilda, pestele este introdus mult mai devreme de 10 luni, iar alergiile la peste nu sunt deloc mai frecvente. De fapt, cercetatorii au demonstrat ca, cu cat bebelusul este expus acestor alimente la o varsta mai frageda, cu atat riscul de a dezvolta alergii alimentare este mai mic. Inceperea diversificarii la bebelusul de 4 luni pare a fi ideala.
In prezent, specialistii sunt de acord ca bebelusilor li se pot oferi orice alimente sigure pentru ei, preparate adecvat varstei, condimentate corespunzator si preferabil respectand principiile combinarii diverselor grupe alimentare. Un meniu de bebe de 11 luni trebuie sa fie suficient de divers, avand in vedere ca pe la un an, copilul ar trebui sa manance orice mananca adultii – cu precautiile evidente: fructe, legume, carne, cereale, peste, oua. La varsta de un an nu ar trebui sa te mai intereseze nici o reteta de piure, ci vom discuta despre mancare pentru copii preparata asemanator celei pentru adulti.
Exista alimente care, totusi, sunt interzise?
Raspunsul este da. Inainte de varsta de un an, sarea este absolut interzisa in alimentatie deoarece suprasolicita rinichii inca imaturi ai bebelusului. Mierea este absolut interzisa deoarece poate contine toxina botulinica, mult mai periculoasa pentru bebelusi. Zaharul este interzis din motive evidente; de altfel, multa lume sustine ca el ar trebui evitat cat mai mult la orice varsta.
Nu vei oferi dulciuri din comert, dar poti sa te gandesti, dupa varsta de un an, si la deserturi mai neconventionale. Nu vei oferi eclere, dar poti face o portie de ciocolata bebelusului, cu carob, pe care se va lupta toata familia.
Tot pe lista alimentelor interzise se afla si cele pe care e periculos ca micutul sa le manance, deoarece exista riscul de inec si asfixiere. In aceasta categorie intra boabele intregi de struguri, ciresele, maslinele si alte asemenea fructe mici si rotunde, care trebuie oferite numai sub forma de jumatati sau sferturi, in functie de dimensiuni. Alunele, arahidele, migdalele si asa mai departe reprezinta de asemenea un risc din acelasi punct de vedere. Floricelele de porumb (popcornul) sunt in mod deosebit periculoase din cauza formei lor. Un exemplu excelent de aliment sigur – ca forma – este pastaia de fasole verde: usor de tinut in mana, imposibil de inecat cu ea.
Este important ca indiferent de tipul de diversificare ales, mancare bebe 1 an sa fie reprezentata de bucatele mici asemanatoare alimentelor pentru adulti, nu de vesnicul piure de legume.
Diversificarea si alaptarea
Cel putin la inceput, bebelusii pot fi reticenti in fata noilor gusturi si arome. Ei pot refuza complet alimentele, sau pe unele dintre ele. Intreaga “operatiune Diversificarea” poate fi destul de frustranta, in cazul in care esti o persoana care se ghideaza prea mult dupa litera cartilor care iti spun cand si cat trebuie sa manance copilul in fiecare zi. De altfel, pediatria moderna le considera depasite de multa vreme si ne spun azi ca e mult mai important ca alimentatia bebelusului sa includa toate grupele alimentare: carbohidrati din cereale integrale, vitamine si fibre din fructe si legume, proteine din boabe si carne.
Trebuie sa ai mereu in minte faptul ca pana la varsta de 12 luni, solidele sunt complementare alaptarii si nu invers. Cea mai mare parte a nutrientilor provine tot din laptele matern, putine alte alimente fiind comparabile din punct de vedere al compozitiei, cu acesta. Prin urmare, alaptarea la cerere trebuie mentinuta in toata aceasta perioada; intarcarea prematura nu va avea ca efect o pofta de mancare sporita, ci un bebelus privat de o sursa esentiala de nutrienti. Nu mai spunem ca daca te vei lupta cu un singur episod de afte la bebelusi, cand micutul nu vrea sa manance nimic, sanul va fi mult mai pretuit. Diversificarea alimentatiei nu are de suferit din cauza aportului de lapte pana la 1 an; abia dupa 12 luni poti incepe sa devii mai atent la cantitatile de solide pe care le accepta bebe, fara a renunta la lapte matern.
Semne obiective ca bebelusul este pregatit pentru alimentatia solida
Recomandarea Organizatiei Mondiale a Sanatatii este ca diversificarea sa nu fie amanata dincolo de varsta de 6 luni. De fapt, se precizeaza ca ea poate sa inceapa intre 4 si 6 luni, in functie de modul de dezvoltare a bebelusului si de semnele pe care le da acesta ca ar fi pregatit sa treaca la alimentatia solida. Pentru ca observarea acestor indicii subtile este sarcina parintilor, ei trebuie sa fie bine informati in ceea ce le priveste, ca sa le poata identifica.
La ce sa fii atenta in ceea ce il priveste pe bebelus?
Atunci cand discutam despre un bebelus pregatit sa isi inceapa alimentatia cu solide, trebuie sa luam in calcul atat maturitatea sistemul digestiv, cat si nivelul de dezvoltare motorie. Desigur, nu ai cum sa “examinezi” mucoasa intestinala sau functionarea stomacului pentru a vedea daca sunt pregatite pentru alimente solide, de aceea medicii recomanda sa astepti pana in preajma varstei de 6 luni, cand cei mai multi dintre copii sunt suficient de bine dezvoltati incat sa poata digera primele alimente. Desi pe timpuri bebelusul la 3 luni primea deja mancare solida, azi se considera ca era mult prea devreme pentru asta.
Cand discutam, insa, despre dezvoltarea fizica, lucrurile sunt mult mai evidente si mai usor de observat. Copilul este capabil sa stea in sezut, fara sprijin, si sa isi mentina echilibrul rezemat de spatar, astfel ca poate fi asezat in fundulet in scaunul de masa.
De asemenea, poti remarca disparitia reflexului care il determina pana de curand sa impinga afara orice aliment ajunge in partea din fata a gurii; cat timp acesta este inca prezent, este foarte dificil sa il hranesti cu orice fel de solide, caci toate vor sfarsi scuipate inapoi pe bavetica.
Micutul si-a dezvoltat deja abilitatea de a apuca alimentele cu manuta, cu doar doua degetele, si de a le duce in gura. El este interesat de mancare si capabil sa faca miscari de masticatie, pe care le-a observat deja la adultii care mananca in prezenta lui.
Cum arata meniul unui bebelus?
Se considera ca la varsta de 8 luni bebelusul ar trebui sa aiba 3 mese principale si doua gustari. Retete de bebe 8 luni seamana mai mult cu cele pentru adultii care respecta principiile alimentatiei sanatoase. Cina de bebe de 8 luni trebuie sa fie asemanatoare cinei adultilor, fara alimente grele – un gris cu lapte pentru bebe este o idee minunata.
Daca vorbim despre retete pentru bebe la 1 an, acestea ar trebui sa fie complete, nu neaparat complexe, si sa includa toate grupele de alimente.
Tulburari digestive frecvente
La inceputul diversificarii, mai toti parintii se confrunta cu constipatie la bebelusi, care se regleaza prin reglarea alimentatiei. Mai grav este daca un copil care mananca bine are un episod de diaree; in acest caz este obligatorie instituirea unui regim alimentar pentru diaree la copii, pe care sa il respectati cateva zile.