Sfaturi practice pentru a fi cu adevarat de ajutor
La noi in tara, unde pana de curand nasterea nu se putea petrece decat in spitalele de stat, in compania medicului, a moasei, asistentei si eventual a catorva studenti curiosi, nu exista o traditie in a gasi sau a pregati un insotitor pentru nasterea naturala. Abia de curand unele dintre femei pot beneficia de parteneriatul unei doula, dar asta in doar cateva dintre maternitatile din tara.
Din motive usor de inteles, existenta unei figuri familiare in sala de travaliu este foarte importanta, si din ce in ce mai multe dintre viitoarele mamici isi doresc sa treaca prin aceasta experienta in compania cuiva apropiat, fie ca e vorba despre tatal copilului sau despre cea mai buna prietena. Dincolo de toate precautiile si protocoalele medicale, si personalul a inceput sa inteleaga si sa accepte aceasta schimbare, si desi lucrurile inca se misca incet, ele se indreapta in directia corecta, din acest punct de vedere.
Nu exista, din pacate, cursuri care sa te invete sa fii un sustinator activ si eficient al gravidei in travaliu, iar bunele intentii nu sunt mereu suficiente pentru ca tu sa iti indeplinesti rolul cu succes. In continuare, intentionam sa iti oferim cateva sfaturi practice despre cum sa devii partenerul/partenera pentru nastere pe care sotia, prietena sau fiica ta si-l doreste.
Asigura-te ca ai inteles corect care este rolul tau, cu adevarat
Este o mare onoare sa fii solicitat ca partener pentru nastere, mai ales daca bebelusul care va veni pe lume nu este copilul tau. Practic, prietena ta te-a ales pentru ca are deplina incredere in tine si in abilitatea ta de a o sustine in momentele in care este foarte vulnerabila si, poate, speriata de ceea ce urmeaza.
Rolul tau este de a-i oferi confortul moral si psihologic de care are nevoie pentru ca lucrurile sa decurga bine; probabil ca vor fi si cateva chestii fizice pe care le poti face, cum e masajul, sau sa ii aduci un pahar cu apa rece atunci cand simte nevoia, dar cea mai mare parte a “jobului” tau va fi sa o ajuti sa se linisteasca si sa isi pastreze optimismul.
In cazul in care nu te simti in stare sa faci asta, probabil ca ar fi mai bine sa ii spui de la bun inceput ca nu crezi ca ai fi persoana potrivita. Aceasta poveste nu este despre tine si despre curiozitatea ta de a vedea cum vine pe lume un copil, ci despre satisfacerea reala a nevoilor unei persoane dragi tie, care te apreciaza si te vrea alaturi in unul dintre cele mai delicate momente ale vietii sale.
Discutati in amanunt planul de nastere
Unele femei astern pe hartie un plan detaliat de nastere, in timp ce altele isi propun de la inceput sa se adapteze din mers modului in care evolueaza lucrurile; si unele, si celelalte, au de fapt o imagine clara in minte despre cum ar trebui sa arate nasterea perfecta.
Probabil ca cel mai util mod de a afla cum arata acest scenariu ideal este de a intreba viitoarea mamica “Cum te gandesti sa decurga nasterea?” sau “Cine doresti sa taie cordonul ombilical?” sau “Cum iti imaginezi ca va decurge nasterea?”. Aceast gen de intrebari trebuie adresate de mai multe ori pe perioada sarcinii caci, pe masura ce termenul se apropie, gravida este mai informata si devine mai anxioasa.
Discutiile pot deveni chiar mai detaliate. Care sunt temerile ei? Pentru ce se ingrijoreaza? Ce isi doreste cu adevarat? Care dintre dorinte sunt ale ei, si care se datoreaza presiunii sociale careia toate viitoarele mamici sunt supuse? Care sunt cele mai importante elemente ale nasterii, care nu sunt subiectul “negocierilor”?
De fiecare data cand purtati aceste discutii, asculta cu inima deschisa si fara judecati de valoare. Nu are nici o importanta daca esti de acord cu alegerile ei, sau daca alegerile ei ar fi si ale tale, sau nu. Acest moment nu are nici o legatura cu tine; este exclusiv despre ea. Este nasterea ei, sunt amintirile pe care le va avea pentru o viata intreaga si esential este ca ea sa decurga asa cum isi doreste ea, nu cum considera altcineva ca ar fi cel mai bine, sau corect.
Incurajare, nu compasiune
Desi compasiunea este una dintre cele mai importante valori umane, in timpul nasterii o atitudine pozitiva, de incurajare si sustinere este preferabila. imagineaza-ti ca esti tu insati in sala de travaliu si te lupti cu o constractie lunga, intensa si dureroasa. Prietena ta iti spune: “Da, biata de tine, ce nasol trebuie sa fie, vai de capul tau, si cine stie cat mai dureaza…Ce-ai zice sa vorbesc cu o asistenta sa iti dea ceva de durere?”. Desigur, sub imperiul emotiilor puternice, vei accepta, chiar daca in planul tau initial iti doreai o nastere nemedicalizata.
Acum, imagineaza-ti ca prietena iti spune: “Da, stiu ca e un efort mare, dar uite ce bine te descurci si ce fain au evoluat lucrurile pana acum! Stii ca poti face asta, doar o faci chiar acuma! Hai sa depasim urmatoarele contractii impreuna!”, dupa care incepe sa respire controlat, impreuna cu tine. Chiar daca tocmai treci printr-un moment de criza – si toate gravidele in travaliu experimenteaza astfel de momente – increderea pe care apropiatii si echipa medicala o au in tine te va ajuta sa te mobilizezi cu succes.
Mergeti impreuna la cursuri prenatale
Chiar daca este vorba despre un curs cu informatie medicala, care te invata ce se petrece in timpul nasterii, nu cum sa oferi o sustinere de calitate, este foarte important sa participi, ca sa stii si tu la ce sa te astepti. Atunci cand medicul vine sa ii verifice starea si ii ofera explicatii, e bine sa le intelegi, ca sa i le poti repeta daca nu a reusit sa fie atenta de prima oara.
Vei avea de asemenea ocazia sa descoperi mai multe informatii despre metode de calmare a durerii, tehnici de respiratie, etape firesti ale nasterii naturale si asa mai departe.
Daca tu insuti devii anxios / anxioasa, ia o pauza
Chiar daca ai trecut tu insati prin una sau mai multe nasteri naturale, e posibil ca asistand la un asemenea moment, cu o extraordinara incarcatura emotionala, sa te simti putin depasita de evenimente. Nu e un motiv sa te simti prost; pur si simplu ia si tu o scurta pauza.
Gravida in travaliu are un foarte dezvoltat simt fata de emotiile celor din jurul ei; daca te vede cu o fata lunga, ingrijorata, uitandu-te la ea de parca ar fi condamnata la o moarte lenta si infioratoare, e normal sa se demoralizeze si sa nu se mai poata concentra la ceea ce are de facut.
Asa ca, daca intr-un moment sau altul te simti depasita, iesi din camera pentru cateva minute si aduna-te, ca sa poti reveni cu o atitudine constructiva si plina de entuziasm si incredere.
Daca te temi ca firea ta nu te va ajuta sa fii persoana de suport de care are nevoie de o gravida, sugereaza-i prietenei tale sa apeleze la ajutor profesionist. O doula este capabila sa ii ofere sustinerea si increderea de care are nevoie, iar tu poti sa fii si tu prezenta, dar fara presiunea pe care ai resimti-o daca ai fi singurul sustinator oficial.
Fii atent(a) la semnalele pe care le transmite
Adeseori chipul celor de langa noi este un mod foarte expresiv de a transmite informatii despre lucrurile de care avem cu adevarat nevoie. Buzele uscate, sau pe care si le linge des, sunt un bun indicator ca are nevopie de o gura de apa. Daca in timpul contractiilor are tendinta de a-si tine respiratia, aminteste-i cu blandete ca trebuie sa respire ca sa ii ofere bebelusului oxigenul de care are nevoie.
Daca fata ii este transpirata, foloseste o batista uda ca sa o stergi si sa o ajuti sa se racoreasca. Daca are corpul rece, inveleste-o. Daca parul ii cade pe fata si o deranjeaza, ajut-o sa si-l prinda. Daca e in mijlocul unei contractii, nu incepe sa ii povestesti diverse sau sa o atingi aleatoriu; las-o sa se concentreze la ce are de facut, eventual aminteste-i cum sa respire prin propriul exemplu, si aplica masajul invatat, numai daca simte ca o ajuta.
In general, nu e nevoie sa faci o multime de glume sau giumbuslucuri; ele nu o vor inveseli, ci o vor distrage si o vor enerva. Limiteaza numarul de intrebari; si ele devin obositoare si iritante, daca sunt multe sau puse aiurea. DESIGUR ca fiecare contractie de dureroasa, sau ca e obosita; chiar nu e nevoie sa ii mai pui si tu intrebari pe acest subiect.
Invata sa observi si sa descifrezi limbajul corpului
Atunci cand corpul simte o durere, reactia normala este ca el sa devina tensionat. De altfel, exista un ciclu firesc in travaliu: teama – tensiune – durere. Si exista unele zone predilecte in care gravidele resimt tensiune si durere, suplimentare fata de disconfortul contractiilor: maxilar, umeri, maini si picioare.
Daca o vezi ca tine umerii adunati, ridicati, incordati, incearca sa o atingi usor pe un umar sau pe spate ca sa o ajuti sa se relaxeze. Daca asta nu functioneaza, ii poti atrage atentia ca este exagerat de incordata si ca ar trebui sa se destinda intre contractii.
Daca sta in picioare, poti observa ca genunchii tind sa se apropie, tot din cauza incordarii. Daca sta asezata pe scaun sau pe minge, vei observa ca degetele de la picioare sunt pe podea, in timp ce calcaiele stau in aer – o alta pozitie incomoda si care genereaza crampe musculare.
Urmareste unde isi asaza mainile pe corp, caci in zona respectiva probabil ca resimte un disconfort deosebit. Un masaj ferm in zona lombara este mereu binevenit – in afara cazului in care iti cere ea sa te opresti.
Daca doresti sa fii un bun partener pentru nastere, trebuie sa accepti gandul ca din multitudinea de lucruri pe care i le oferi, multe vor fi refuzate. Si ca refuzul poate suna, de multe ori, destul de violent, si nu pentru ca gravida ar fi suparat pe tine, ci pentru ca pur si simplu trece printr-un moment foarte sensibil si delicat.
Din nou, nu are legatura cu tine; tot acest eveniment are legatura doar cu ea. Nu trebuie sa te superi, sa te descurajezi sau sa te opresti din a veni cu noi si noi initiative de a ajuta.
Ocupa-te de mediul ambiant
In cazul in care travaliul se desfasoara acasa, sau intr-un spital privat, sau intr-o rezerva de spital, e posibil sa ai sansa de a crea un mediu placut si relaxant, asa cum ti-a spus viitoarea mama ca si l-ar dori, in discutiile voastre legate de nastere.
Asigura-te ca vasul de aromaterapie functioneaza, sau ca luminile nu sunt prea intense, sau ca vizitatorii nu vorbesc prea tare si ca muzica nu se opreste. Nu o intreba ce CD doreste; alege tu pentru ea din selectia facuta impreuna; daca va vrea altceva, iti va spune ea insasi.
Ori de cate ori este posibil, asigura-te ca in incapere este cat mai intuneric, caci lumina tinde sa incetineasca evolutia travaliului. Sunt lucruri marunte, dar sunt esentiale pentru o atmosfera calma, placuta, linistita si relaxanta, care va ajuta la avansarea travaliului.
Continua sa o sustii si dupa nasterea bebelusului
In general, odata bebelusul venit pe lume, toti uita de mama si se concentreaza asupra micutului. Nu uita ca mama trebuie sa elimine si placenta, ca poate avea nevoie de copci in zona epiziotomiei, ca poate e obosita, sau flamanda sau insetata. Continua sa ramai persoana ei de sustinere si de incredere si in aceste momente; vei avea timp suficient sa admiri si tu nou-nascutul!
Tu ce asteptari ai sau ai avea de la insotitorul tau la nastere? Ce anume crezi ca te-ar ajuta? Daca ai trecut deja printr-o nastere, ai prefera ca a doua oara sa faci asta impreuna cu o persoana de incredere, sau preferi asistenta personalului medical? Daca esti un proaspat sau viitor tatic, ce ti-a fost mai util pana acum – sfatul altor cunostinte sau diverse carti despre sarcina (aici lista cu exemple comparate)?