Papusile, jucariile si inteligenta emotionala a copiilor
In primii ani de viata, copiii au o multime de lucruri de invatat, de la a apuca un obiect in mana, la a-l duce catre gura; de la a face primii pasi, la a lega primele cuvinte. Inteligenta emotionala poate fi naturala si innascuta la unii copii, insa tendinta generala, in aceasta era digitala, este ca cei mici sa nu mai fie la fel de intuitivi ca odinioara cand vine vorba despre nevoile celor din jur.
Usurinta in a se conecta la tehnologie ajunge sa puna piedici serioase in calea conectarii cu cei din jur, insa inteligenta emotionala este esentiala pentru dezvoltarea empatiei si pentru stabilirea unor relatii bune cu cei din jur.
Ca parinte, odata ce realizezi cat de importanta este inteligenta emotionala, iti vei dori sa stapanesti si instrumentele necesare pentru a o antrena; din fericire, exista inclusiv jucarii care te pot ajuta in acest sens.
Contents
- De ce este atat de importanta inteligenta emotionala?
- Ce este inteligenta emotionala si cum se invata ea?
- Inteligenta emotionala se poate masura?
- Suntem capabili sa “predam” inteligenta emotionala?
- Jucariile sunt cele mai bune instrumente de invatare
- Numarul jucariilor nu este esential. Mesajul lor, da!
- Care sunt cele mai bune jucarii pentru dezvoltarea inteligentei emotionale?
- Cartile pentru copii si inteligenta emotionala
- Care sunt cele mai frecvente greseli pe care le fac parintii?
De ce este atat de importanta inteligenta emotionala?
Copiii cresc repede, invata si mai repede, iar adultii sunt foarte prompti in a le oferi tot mai multa informatie pe care sa si-o insuseasca. Din pacate, cei mai multi adulti nici macar nu isi pun problema sa le ofere copiilor lor o educatie emotionala, care, odata insusita, i-ar ajuta enorm sa isi imbunatateasca viata in viitor.
Si asta, pentru ca cercetarile demonstreaza ca inteligenta emotionala (EQ, fata de IQ – inteligenta cognitiva) este capabila sa modifice rata succesului in viata cu mai mult de 54%, prin succes intelegandu-se eficienta, sanatate, calitatea vietii si a relatiilor personale.
Date suplimentare demonstreaza ca tinerii cu un EQ ridicat au rezultate academice mai bune, studiaza mai mult si fac, in general, alegeri de viata mai sanatoase. Iar daca iti faci griji in legatura cu inteligenta nativa a copilului tau, nu e cazul: se pare ca influenta IQ-ului asupra succesului in viata este de cel mult 20% din totalul factorilor luati in calcul.
Ce este inteligenta emotionala si cum se invata ea?
Daniel Goleman, autorul cartii “Inteligenta emotionala: de ce e mai valoroasa decat IQ-ul”, a formulat o teorie conform careia exista 5 componente ale inteligentei emotionale.
O persoana cu un EQ ridicat isi identifica si recunoaste propriile emotii, este capabila sa controleze modul in care reactioneaza la acestea; ea are un simt aparte a ceea ce e cu adevarat important in viata, intelege emotiile pe care le traiesc cei din jur si este capabila sa stabileasca relatii sociale.
In paralel, Dr. Marc Brackett, director al Centrului Yale pentru Inteligenta Emotionala, a formulat un program care poate fi implementat in scoli. Acronimul sau este RULER (in cazul in care doresti sa te documentezi mai mult pe acest subiect), si se refera la a-i educa pe elevi sa recunoasca emotiile proprii, si pe cele ale altora, sa inteleaga cauzele si consecintele acestor emotii, la le identifice cu precizie, sa isi exprime sentimentele intr-un mod adecvat si sa reuseasca sa isi regleze eficient propriul raspuns in fata emotiilor.
In scolile in care a fost introdus, acest program a dat rezultate excelente, reusind sa sporeasca gradul de inteligenta emotionala si abilitatile sociale ale copiilor, sa creasca productivitatea si performantele academice, sa antreneze abilitatile de lider si capacitatea de concentrare, sa reduca anxietatea si depresia si numarul cazurilor de bullying.
Inteligenta emotionala se poate masura?
Un test traditional menit sa evalueze nivelul IQ al unui copil ii verifica abilitatile cognitive prin intermediul vocabularului, al capacitatii de a intelege testul scris si de a memora, a modului de a conduce un rationament logic si prin abilitatile matematice.
Testele EQ, insa, sunt diferite si verifica abilitatea de a intelege si denumi sentimentele, motivatia intrinseca si felul in care copilul face fata emotiilor. Unele scoli din vest, caracterizate de o abordare mai progresista a procesului educativ, au ajuns sa conceapa si sa aplice teste standardizate de determinare a acestor abilitati. Ca si in cazul testelor IQ, media este considerata 100; 115 este un scor extraordinar, iar 85 arata ca exista ceva provocari.
Din pacate, la nivel mondial, rezultatele obtinute la testele EQ demonstreaza ca aceasta abilitate este in descrestere. Motive sunt multe, incriminate fiind nivelul crescut de stres si anxietate, ca si dependenta noastra de tehnologie, inclusiv pentru comunicare. Din ce in ce mai rar ne intalnim cu emotii date pe fata si din ce in ce mai putini stim sa le recunoastem.
Suntem capabili sa “predam” inteligenta emotionala?
Faptul ca am crescut in alta perioada de timp si ca “am prins alte vremuri”, mai putin tehnologizate, nu reprezinta o garantie a faptului ca noi insine, ca parinti, am detine o inteligenta emotionala ridicata.
Multi dintre adultii de azi nu au un mod sanatos de a face fata propriilor emotii, prin urmare vor intampina greutati in a-i invata pe copii sa faca asta. De aceea, este esential ca de multe ori, schimbarea sa inceapa cu adultul, mai ales ca din fericire, inteligenta emotionala poate fi invatata si antrenata la orice varsta.
Exista multe mecanisme si unelte care ne pot ajuta sa intelegem mai bine emotiile noastre si pe ale celor din jur. Odata ce devenim constienti de punctul in care ne aflam si de influenta profunda a emotiilor in vietile noastre, ne putem schimba atitudinea generala fata de viata.
Atunci cand devenim mai constienti de propria noastra persoana, simptomele de stres, depresie si anxietate scad in intensitate, atat la adulti, cat si la copii. Studiile au demonstrat ca meditatia practicata regulat ajunge sa creasca densitatea materiei cenusii, si ca yoga sporeste abilitatea de reglare afectiva a celor care o practica regulat.
Probabil ca cel mai simplu pas pe care il avem de facut, ca parinti, este un pic de introspectie, pentru a ne recunoaste emotiile, urmand ca apoi sa urmam sfatul Dr. Dan Siegel, care recomanda aplicarea tehnicii “name it to tame it”, tradusa ca “spune-i pe nume ca sa o imblanzesti”, care consta in a-i invata pe copii sa isi denumeasca emotiile pentru a le putea controla. Este foarte important pentru copii sa recunoasca emotii si sentimente si sa accepte in egala masura emotii pozitive si emotii negative.
Cu cat discutam mai mult despre propriile sentimente, cu cat suntem mai sinceri in legatura cu ceea ce simtim, inclusiv emotiile intens negative, cu atat mediul in care cresc copiii nostri va deveni mai propice pentru dezvoltarea EQ-ului.
Jucariile sunt cele mai bune instrumente de invatare
Practic, in primii ani de viata, copiii invata prin joaca, de aceea jucariile sunt cele mai bune instrumente pentru orice “lectii’ doresti sa le “predai”. Una dintre primele achizitii in materie de inteligenta emotionala pe care o fac copiii, este legata de recunoasterea expresiilor faciale.
Ei invata sa le asocieze cu anumite emotii si, astfel, deprind abilitatea de a recunoaste emotiile celorlalti, lucru esential pentru stabilirea unor legaturi sociale adecvate. Din acest motiv, unele dintre cele mai iubite jucarii pentru bebelusi sunt oglinzile, in care cei mici vor recunoaste diferite expresii.
Mai tarziu, copiii se joaca si cu papusi cu diferite expresii faciale. Iar parintele va intreba: “De ce e suparata papusa?” sau “De ce e asa de bucuroasa?”. Iar papusile nu sunt singurele instrumente; exista o multime de jocuri si jucarii pe care le puteti folosi ca “lectii” de recunoastere a emotiilor.
Numarul jucariilor nu este esential. Mesajul lor, da!
De fapt, se pare ca un numar prea mare de jucarii, in posesia unui copil, nu fac decat sa creeze confuzie si dezorientare. Atunci cand alegi o noua jucarie, este esential sa te gandesti care sunt valorile pe care vrei sa le promovezi, care sunt abilitatile pe care doresti sa le dobandeasca juniorul tau, si sa decizi in concordanta. Fiecare carte si fiecare jucarie aduc un mesaj; care este mesajul pe care doresti sa i-l transmiti copilului tau?
Mai important este ca jucariile sa reflecte realitatea lumii in care traim. Diversitatea jucariilor e esentiala: papusi cu pielea de culori diferite, cu fizionomii diferite, cu trasaturi fizice diferite. Este un mod genial de a-i invata pe copii despre diferente, despre cum fiecare dintre noi este frumos in felul sau unic.
In loc sa citesti povesti cu printese, pisicute sau dinozauri, alege unele despre bunatate, iubire, intelegere, atentie, grija. In loc sa va uitati la Mickey Mouse, va puteti uita la Caillou, sau la Peppa, unde emotiile si empatia ocupa un loc central.
Daca pui mana pe o carte obisnuita, cum sunt cu miile pe rafturi, copilul cu durere de burtica va fi dus la un medic care e intotdeauna un barbat, si va fi insotit de parintii sai caucazieni. Ce-ar fi ca medicul sa fie femeie, sa nu poarte halat alb, ci o salopeta cu pisicute, iar cuplul de parinti sa fie unul multirasial? Pur si simplu este vorba despre a (nu) le crea copiilor asteptari standardizate despre lumea in care urmeaza sa traiasca.
Care sunt cele mai bune jucarii pentru dezvoltarea inteligentei emotionale?
Efectul pe care il pot avea multe dintre jucariile pentru copii (aici iti oferim comparatia noastra), tine mai degraba de felul in care reusesti tu sa ghidezi jocul, decat de calitatile lor intrinseci. Totusi, exista unele piese care parca invita la aprofundarea cunostintelor legate de inteligenta emotionala, si din aceasta categorie fac parte urmatoarele propuneri.
Papusile se afla pe primul loc in aceasta categorie, ele permitandu-i copilului sa exploreze emotii si relatii. Propunerea specialistilor se orienteaza catre papusile care ies din tipare.
Fie optezi pentru unele foarte realiste, cum sunt de pilda cele marca Anne Geddes, fie pentru cele care iti propun o mare diversitate a aspectului fizic, sau, mai moderne si ideale pentru educatia copilului, exista papusile – bebelus prezentate ceva mai realist si mai corect din punct de vedere anatomic, care pot constitui si punctul de plecare pentru discutii referitoare la corpul uman si la diferentele dintre sexe.
Cu ajutorul papusilor, copiii invata sa aiba grija de cei din jur, dobandesc conceptul de diversitate, aprofundeaza notiunea de familie si sunt crescuti in spiritul respectului si tolerantei rasiale.
Jocurile care includ elemente si personaje provenite din diferite culturi sunt un alt mod minunat de a discuta despre elemente ce tin de inteligenta emotionala. Poate fi vorba despre cartonase cu copii din diverse zone ale lumii, imbracati in portul lor traditional, de pilda – un joc asemanator celui pe care il aveai si tu cand erai mic, modernizat din prezentat intr-o forma mai atractiva pentru generatia de azi.
Exista jocuri ale emotiilor, cu o multime de forme diferite de prezentare, de la caramizile LEGO Duplo pana la Smiley-uri, cartonase si asa mai departe. Va puteti juca de-a Detectivii Emotiilor, identificand emotiile unei zile mai grele si solutii pentru evenimentele traite, sau puteti inventa un sistem de Capsule cu Emotii in care sa spuneti fiecare cum ati reactiona intr-o anumita ipostaza, sau sa ghiciti ce emotii a trait un personaj in timpul unor confruntari diverse.
Exista si seturi de joaca pentru antrenarea inteligentei emotionale, sau te poti baza pe propria intuitie si imaginatie.
Cartile pentru copii si inteligenta emotionala
Cititul, oricand si in orice forma, este esential in dezvoltarea inteligentei emotionale a copiilor. Celor mici le vine mai usor sa inteleaga modul in care functioneaza societatea, prin intermediul povestilor. Este o modalitate foarte puternica de contextualizare a unor situatii.
Poate ca pare foarte simplu pentru un adult, dar pentru un copil este o provocare sa invete sa isi recunoasca sentimentele, sa fie constient de ele, sa le exprime, sa imparta, sa fie responsabil – toate acestea pentru a se putea intelege cu ceilalti copii. Si pe masura ce juniorul creste, cartile il pot invata lucruri noi despre responsabilitatea sociala, copilul devenind mai respectuos fata de munca si ideile colegilor sai, mai implicat in proiecte comune care au ca scop binele comunitatii.
Aceste intiative sociale ii invata pe copii ca apartin unui grup mai mare si le fac cunostinta cu conceptul de interdependenta in orice comunitate.
Care sunt cele mai frecvente greseli pe care le fac parintii?
Avand in vedere modul in care cei mai multi dintre noi am fost crescuti si educati, ni se poate intampla sa facem greseli atunci cand interactionam cu copiii nostri, greseli care demonstreaza ca mai avem mult de invatat si noi insine, la capitolul inteligenta emotionala.
Poate ca nu iti vine acum, pe loc, in minte nici un exemplu, dar ti s-a intamplat vreodata sa ii spui copilului tau mofturos sa “termine odata cu smiorcaiala”? Sau sa ii spui, cand plange, ca “nu a patit nimic” sau “e bine” sau pur si simplu sa “nu fie trist”? Nici una dintre aceste remarci nu da dovada de empatie. Scopul tau ar trebui sa fie sa incetinesti putin ritmul propriei vieti si sa nu mai ignori sau reduci importanta sentimentelor copilului.
De multe ori, emotiile traite de copii sunt foarte intense, iar adultii se simt depasiti, de aceea se simt tentati sa intervina cu asemenea remarci, care scad importanta a ceea ce simte copilul, in loc sa ii ofere credibilitate si recunoastere. Realitatea este ca, de cele mai multe ori, nu e nevoie ca parintii sa faca nimic in aceste momente. In loc sa incerci sa repari problema care a declansat criza de plans, opreste-te si musca-ti limba. Valideaza-i trairile, dar lasa-l sa gaseasca singur o solutie.
Tie iti era cunoscut acest concept al inteligentei emotionale? Cand te-ai familiarizat cu el? Crezi ca ti-ar fi utile mai multe informatii pe acest subiect?