…ca sa previi bolile pe care le poate favoriza
Mai ales in lunile reci si uscate de iarna, folosirea adecvata a unui umidificator de camera garanteaza o stare superioara de confort si contribuie la micsorarea riscului de a “culege” diverse afectiuni respiratorii, lucru foarte important in special in cazul copiilor mici sau a varstnicilor, sau a persoanelor care au o patologie asociata pe tractul respirator.
Pe de alta parte, utilizarea necorespunzatoare a umidificatorului, si mai ales proasta lui intretinere, se pot asocia cu declansarea unor probleme severe.
Daca unui specialist i s-ar cere sa proiecteze un aparat ideal pentru dezvoltarea mucegaiului, a bacteriilor si a altor microorganisme, probabil ca ar proiecta ceva similar unui umidificator, lipsit de posibilitatea de curatare: o sursa permanenta de apa, cu o suprafata mare, cu ventilator pentru o cat mai buna raspandire a microbilor in aer.
Iar problema nu este atat de rar intalnita cum ti-ai imagina, dovada ca exista si o denumire pentru ea: pneumonie de hipersensibilizare. Pe scurt, explicatia e urmatoarea: umidificatorul poate deveni casa unor specii de microbi, care agreeaza conditiile oferite; odata cu aburul expulzat in incapere, aparatul poate diesemina si microbii, sau produsele lor de excretie, ceea ce va declansa un raspuns imun.
In cazuri severe, la persoane foarte sensibile, simptomele sunt similare unei crize de astm; in cazuri cronice, se poate ajunge pana la scaderea capacitatii pulmonare din cauza inflamatiei permanente.
Mai rau decat atat, riscul maxim de a dezvolta acest tip de complicatii apare la copii, desi si adultii sunt expusi. Producatorii sunt si ei constienti de problema, motiv pentru care recomanda curatarea regulata a aparatelor si instaleaza filtre, becuri UV pentru sterilizare si asa mai departe.
Singura metoda de evitare a acestor riscuri este prin curatarea temeinica si regulata a umidificatorului, cel putin o data pe saptamana, conform indicatiilor producatorilor si a specialistilor. Iata ce ai de facut, in linii mari; desigur, fiecare model are particularitatile sale de dezasamblare, remontare si asa mai departe.
Contents
Dezasambleaza-l si curata-l energic
Desigur ca este important ca umidificatorul sa functioneze doar cu apa proaspata, insa cel putin o data pe saptamana, el ar trebui dezasamblat si curatat. Toate piesele sunt alcatuite din doua componente principale: rezervorul pentru apa si baza, prin care apa curge catre mecanismul propriu-zis de umidificare. Desigur, poti consulta manualul aparatului, pentru un plus de precizie in identificarea componentelor.
Asadar, macar o data pe saptamana, umidificatorul trebuie demontat, iar rezervorul trebuie curatat bine cu o perie, astfel incat sa indepartezi orice eventuale depozite de pe pereti. O atentie deosebita trebuie acordata colturilor si imbinarilor, care in general sunt mai greu accesibile.
Pentru a indeparta orice inceput de depunere de calcar, poti folosi otet, e o metoda ieftina si naturala. In cazul in care depozitele de piatra sunt deja formate, poti lasa otetul sa actioneze aproximativ 20 de minute, si abia apoi sa folosesti peria sau buretele. Odata ce ai terminat, clateste rezervorul cu apa proaspata.
Aceeasi manevra trebuie efectuata si cu cealalta componenta, in zona in care intra in contact cu apa; multi utilizatori ignora aceasta parte, lucru absolut periculos.
Aceasta manevra este obligatorie si necesara, insa ea nu este sinonima unei dezinfectii in toata regula. Pe aceasta o poti obtine folosind o solutie dedicata, sau poti prepara in casa o solutie ieftina si eficienta, dintr-o lingura de clor diluata in 3-4 litri de apa.
Ambele componente ale umidificatorului pot fi umplute cu solutie si lasate timp de 30 de minute. Ulterior, solutia trebuie varsata, iar piesele clatite foarte bine. Atentie, insa! Aceasta solutie nu trebuie folosita pe filtrul aparatului, pentru ca poate distruge finisajele antibacteriene aplicate de catre aparat.
Pentru a detasa eventualele depozite de calcar, filtrul poate fi lasat la inmuiat 15-20 de minute in apa curata, care va ajuta ca depozitele de minerale sa se desprinda mai usor.
Avand in vedere toate aceste aspecte, insistam asupra importantei de a alege un model in al carui rezervor poti introduce mana pentru o curatare mai temeinica; variantele care limiteaza optiunile de curatare la umplerea cu apa si scuturare sunt nesatisfacatoare din punctul nostru de vedere.
Rutina in cazul modelelor prin evaporare
Umidificatoarele care functioneaza prin evaporare includ doua componente suplimentare pe care nu le vei gasi la celelalte modele: un filtru care se imbiba cu apa care ulterior se va evapora, si un ventilator care accelereaza evaporarea.
Suprafata mare a filtrului il transforma pe acesta intr-un spatiu potrivit pentru dezvoltarea bacteriilor, de aceea multi dintre producatorii care comercializeaza piese destinate copiilor, il impregneaza cu substante antimicrobiene. In acest caz, el nu ar trebui expus in nici un fel la inalbitori sau detergenti, ci doar tinut in apa curata timp de cateva minute, si agitat in apa pentru ca eventualele depozite sau impuritati sa se desprinda.
O alta varianta ar fi sa investesti de la inceput intr-un filtru de rezerva, astfel incat sa le inlocuiesti saptamanal si sa oferi pe rand ocazia, unuia dintre ele, sa se usuce bine intre utilizari. Avand in vedere ca microorganismele tind sa se inmulteasca in medii umede, aceasta uscare ar trebui sa le tina sub control. O alta varianta de uscare rapida a filtrului, valabila NUMAI pentru acest tip de umidificator, este sa golesti rezervorul de apa si sa lasi aparatul sa functioneze astfel timp de aproximativ o ora.
Pe de alta parte, ai grija! Aceste filtre sunt considerate consumabile; ele sunt utilizate pentru o perioada de timp indicata de producator, dupa care trebuie aruncate. Incercarea de a prelungi durata de viata a unui asemenea filtru poate avea ca urmare o vizita la spital, deci economia facuta cu siguranta nu merita efortul. Iar daca ai indoieli legate de durata de viata a filtrului si de starea sa, cel mai bine este sa il arunci si sa il inlocuiesti. In medie, durata de viata a unui filtru este de 1-2 luni, in functie de duritatea apei si de cat de des folosesti aparatul.
Ventilatorul umidificatorului prin evaporare merita si el un plus de atentie. In timp, el acumuleaza par, praf si alte impuritati. E bine sa optezi pentru un model care iti permite accesul la ventilator, ca sa il poti sterge de praf din cand in cand.
Depozitarea umidificatorului
In primul rand, dorim sa precizam ca in momentul in care aparatul a incheiat un ciclu de functionare, este recomandat sa versi orice apa ar fi ramas in rezervor, pe care sa il lasi deschis ca sa se usuce cat mai repede. De asemenea, si zona de pulverizare a apei trebuie golita, stearsa si lasata in contact cu aerul, ca sa se usuce cat mai repede. Daca folosesti aparatul doar noaptea, dimineata goleste-l si lasa-l la uscat; seara il vei umple din nou cu apa proaspata.
Inainte de a depozita aparatul pana in sezonul urmator, e bine sa ii administrezi un ciclu complet de curatare. Filtrele trebuie indepartate si aruncate si e bine sa iti comanzi din timp un filtru de schimb, pentru momentul in care aparatul va fi din nou pus in functiune. Il poti depozita, uscat si curat, in ambalajul original, intr-un spatiu sigur si uscat.
Care e rutina ta de ingrijire a umidificatorului, ca sa il pastrezi in stare optima de functionare? Ce metode de curatare folosesti si cat de usoara este intretinerea la modelul pe care il ai?