Sfaturi practice de la specialisti si parinti
Atunci cand privesti in jur, in locuinta ta, probabil ca ti se pare a fi un mediu destul de sigur. Pana la urma, nu ai putea sa dormi linistit in propria ta casa, daca ai prevedea cine stie ce pericole la fiecare pas. Si, probabil ca ai perfecta dreptate, atata timp cat discutam despre un apartament in care traiesc exclusiv adulti.
Ei bine, lucrurile se schimba semnificativ atunci cand in familie apare un bebelus. Probabil ca in primele zile nici nu realizezi cate pericole il pot pandi – in fond, e o bucatica de om neajutorata, care abia reuseste sa isi miste buzele cat sa apuce sanul.
Acum avem si grup pe Facebook:
Cel mai frecvent sfat pe care mamicile il au pentru viitoarele mamici este ca organizarea si securizarea locuintei sa inceapa inca inainte de venirea pe lume a copilului. Nu de alta, dar dupa nastere e putin probabil sa mai ai timp sau dispozitie pentru schimbari semnificative.
Desigur, este dificil sa iti imaginezi cum e viata cu un bebelus care a pornit-o de-a busilea prin casa si care, incet incet, va incepe sa alerge peste tot, in conditiile in care nu ai copii inca, si nici nu ai ajutat la ingrijirea unui alt micut in familie. Iata de ce, in acest articol, am pus cap la cap recomandari ale specialistilor si opinii de-ale parintilor si am redactat un ghid care sa te ajute sa creezi un mediu sigur si placut in care sa creasca si sa se dezvolte copilul tau.
De ce este atat de importanta reorganizarea locuintei?
Poate te intrebi de ce se insista atat de mult pe acest subiect al sigurantei. Ei bine, motivul este simplu: pentru ca imaginatia adultului este adeseori depasita de curiozitatea, mobilitatea, ingeniozitatea si lipsa oricarui simt al pericolului, care caracterizeaza un bebelus.
Dovada sunt prea multele accidente nefericite, unele dintre ele cu urmari grave, care au fost inregistrate inclusiv in tarile dezvoltate, in medii care ar fi trebuit sa fie propice pentru cresterea unui copil.
Oricat de improbabil pare, chiar si in prezent exista bebelusi si copii mici care mor sau raman cu sechele grave din cauza mobilierului care se rastoarna peste ei, a caderilor de la etaj pe fereastra, a oalelor cu mancare varsate peste ei. Iar pentru un micut plin de curiozitate, care pur si simplu nu are cunostintele sau capacitatea cognitiva pentru a anticipa consecintele propriilor gesturi, obiectele banale care ne inconjoara se pot transforma in pericole.
Un alt aspect pe care trebuie sa il ai in vedere este legat de capacitatea copilului de a face fata, psihologic vorbind, la numarul urias de frustrari care il inconjoara in fiecare zi.
El este prea putin stapan pe corpul sau, adultul care il are in grija il hraneste la ora mesei intrerupandu-l din joaca, il duce la culcare in toiul unei activitati pasionante cand tocmai urma sa desluseasca un mister…. si ii spune NU de un milion de ori pe zi.
Imagineaza-ti cum ar fi ca tu insuti sa vrei sa descoperi ce se intampla cand arunci o farfurie de portelan pe podea, ce se ascunde in gaurelele acelea tentante de la priza, la ce foloseste un cutit, ce gust are un cablu electric – cu alte cuvinte sa incerci sa deslusesti lumea in care traiesti si sa inveti cat mai multe despre ea – iar cineva sa vina si sa te impiedice, intruna, sa faci asta. Iar tu sa nu fii capabil sa intelegi care e motivul pentru care acest cineva iti strica toate planurile si te obliga sa renunti la toate initiativele…
Ei bine, cam asta traieste bebelusul si copilul mic, zi de zi. El nu intelege pericolul la care se expune, dar stie ca tu ii interzici sa faca o multime de lucruri. Frustrarea acumulata izbucneste mai rar sau mai des, concretizata in lacrimi de tristete…sau in crize de furie.
Nu ar fi mai simplu, in aceasta perspectiva, sa indepartezi din calea copilului cat mai multe dintre lucrurile periculoase, astfel incat el sa poata descoperi, in liniste si cu calm, lumea in care traieste? Mai pe scurt, nu e mai simplu sa ascunzi sub cheie vaza aceea pretioasa de la bunica, decat sa strigi la copil de 30 de ori pe zi ca nu are voie sa se joace cu ea…?
Mobilierul
In locuintele in care exista copii, sfatul specialistilor este ca toate piesele de mobilier sa fie ancorate solid de perete. Poate ne citesti cu neincredere, in timp ce privesti comoda de la tine din camera, si te intrebi cum ar putea un praslea de un an sa o darame peste el…dar din pacate asemenea lucruri chiar se intampla. Sertarele pot fi folosite ca trepte, iar greutatea copilului, actionand suficient de sus, poate ajunge sa darame chiar si un dulap.
Rafturile cu obiecte decorative si bibliotecile sunt un mare pericol. Televizoarele au fost adeseori implicate intr-un numar mare de accidente, fie pentru ca bebelusii au tras de cablurile de alimentare, fie pentru ca au fost tentati sa se catere, efectiv, pe acea cutie magica plina de sunete si de culori.
Probabil ca atunci cand ti-ai mobilat casa, ultima ta preocupare a fost legata de colturile ascutite si de muchiile mobilierului, si de posibila venire pe lume a unui bebelus. Ei bine, acum bebelusul este aici, si va cadea de multe ori inainte de a ajunge sa stapaneasca mersul cu adevarat.
Foloseste protectii speciale pentru muchii si pentru colturi. Daca e posibil, desurubeaza manerele ascutite sau iesite in afara de la dulapuri si sertare. Elimina, daca mai exista asa ceva la tine acasa, ciucurii decorativi de pe la cheile dulapurilor.
In cazul in care in camera copilului exista un cufar cu jucarii, ai grija la pericolul ca micutul sa isi striveasca degetele cu un capac greu si care cade brusc. Exista multe sisteme de siguranta pentru copii care pot fi montate pentru ca acestia sa nu isi raneasca degetele curioase.
Indeparteaza de pe corpurile de mobilier orice obiecte grele care ar putea ateriza in capul bebelusului. O vaza mare sau o fructiera asezate pe o fata de masa pot fi trase in jos de manutele care cauta sa se agate de orice.
Baia
Inca dinainte de a face primii pasi – mersul de-a busilea este mai rapid si mai eficient decat crezi – bebelusul este fascinat de baie. Motivul ni-l putem doar imagina: fara a avea aceeasi viziune legata de murdarie, el este atras de lumina alba, de senzatia noua a gresiei sau faiantei lucioase, de stralucirea oglinzii, de faptul ca acolo incearca mama si tata sa mearga singuri, lasandu-l pe dinafara, si de cea mai cea atractie a tuturor timpurilor: joaca cu apa. Are rost sa mai spunem care este cea mai accesibila sursa de apa pentru bebelus…?
Siguranta care blocheaza capacul vasului de WC este practic obligatorie in orice locuinta. Procentul parintilor care nu si-au gasit macar o data odrasla jucandu-se tacticoasa in toaleta, sau aruncand inauntru diverse obiecte, este uimitor de mic, asadar te sfatuim sa nu stai prea mult pe ganduri in aceasta privinta.
Odata ce copilul a fost mutat in cada mare pentru adulti, precizarea ca nu trebuie sa il scapi din ochi nici macar pentru o secunda devine cu atat mai stringenta si mai importanta. Pe langa riscul de alunecare sau inec, se mai adauga o posibila cauza de accidente: robinetul de apa fierbinte.
Poti seta centrala sa nu incalzeasca apa mai mult de o anumita temperatura, astfel incat sa elimini riscul de arsuri; poti achizitoiona protectii din silicon pentru robinete, pentru a preveni accidentele in care bebelusul se loveste cu fruntea de ele; poti pune pe fundul cazii o protectie anti-alunecare, atasata cu ventuze, astfel incat sa previi cazaturile.
O siguranta pentru dulapuri pentru copii este o alta investitie interesanta, avand in vedere ca in baie sunt de multe ori pastrate o multime de substante pentru curatenie.
Cablurile electrice
In orice locuinta care se respecta exista o multime de cabluri: aparate electrocasnice, corpuri de iluminat, prelungitoare, incarcatoare, antene si lista nu se opreste aici.
Ele exercita o fascinatie aparte pentru copii, insa pot deveni periculoase, unul dintre cele mai mari riscuri asociate fiind cel ca micutii sa traga peste ei aparate grele, care i-ar rani. Cu insistentele cuvenite, insa, copiii se pot curenta sau chiar strangula, dupa cum ne arata statisticile.
Exista numeroase solutii pentru mascarea si organizarea cablurilor, in asa fel incat bebelusii sa nu mai aiba acces la ele. Iti recomandam sa apelezi la cele care ti se par mai sigure sau mai pe placul tau, fara sa amani, chiar in cazul in care tocmai ai montat un nou aparat la tine in locuinta.
Camera bebelusului
Avand in vedere ca aici petrece copilul cel mai mult timp, este esential ca tot ce se regaseste in aceasta incapere sa fie sigur pentru un micut. Aceasta regula este cu atat mai mult valabila in cazul micutilor care dorm singuri in camera, sau care sunt lasati sa se joace aici, deci petrec un interval important de timp singuri.
Patutul copilului trebuie sa respecte toate normele de siguranta: sa aiba lateralele fixe (cele rabatabile au generat numeroase accidente grave de-al lungul timpului), sa aiba o saltea adecvata dimensiunilor (variantele mai mici lasa un spatiu periculos intre saltea si cadru), echipata cu un cearceaf cu margini elastice, bine fixat (in asa fel incat sa nu alunece si sa ajunga sa acopere accidental fata sugarului), sa aiba gratiile cu o distanta adecvata intre ele si sa nu includa nici un fel de alte materiale sau jucarii suplimentare, care ridica un risc important de asfixie.
Mobilierul trebuie sa fie ancorat in perete, prizele protejate, iar cablurile de alimentare bine ascunse, in asa fel incat sa nu existe riscul ca micutul sa traga de ele si sa darame peste el cine stie ce obiect greu.
Sertarele dulapurilor cu haine pot fi securizate suplimentar cu opritori care sa il impiedice pe copil sa le deschida ca sa le foloseasca pentru catarat, sau sa le inchida prinzandu-si degetele.
Pe jos recomandam sa lasi parchetul liber, sau sa apelezi la varianta unui covor din spuma, confectionat in UE (unele dintre modelele fabricate in est au fost acuzate ca emit in aer vapori toxici); un covor pufos amortizeaza bine, dar aduna o multime de praf si chiar de acarieni si poate declansa reactii alergice la un copil cu o anumita predispozitie in acest sens.
Perdelele si draperiile sunt de asemenea recomandate cu prudenta in cazul unei camere de copil. Ele aduna praful si pot prezenta un risc de strangulare, asadar probabil ca e mai bine sa le inlocuiesti cu niste rulouri, de pilda, sau cu alt tip de storuri sau jaluzele.
Chiar si asa, patul copilului nu are ce cauta langa geam, iar snururile de la jaluzele trebuie atent rulate si pastrate in afara razei de actiune a juniorului. Atentie, daca isi pune in minte sa ajunga la ele, poate trage un scaun, ceea ce face riscul de spanzurare si mai acut.
Jucariile trebuie atent selectate in asa fel incat sa corespunda varstei copilului si sa nu includa piese mici sau detasabile, care pot fi inghitite sau aspirate. Ele nu au ce cauta in patul copilului, ci trebuie depozitate adecvat.
Geamul de la camera copilului trebuie neaparat securizat – e o idee buna sa o faci pentru toate geamurile din casa, pentru ca micutul nu se va opri prea curand din explorare.
Medicamentele si substantele de curatenie
Aceasta categorie de substante trebuie gestionata cu maxima atentie, pentru ca bebelusul este curios, baga in gura tot ce ii ajunge in mana, si se pot petrece accidente tragice din cauza diverselor chimicale lasate la indemana lui. De la supradoze mortale de medicamente, pana la arsuri severe si intoxicatii, toate ii pot pune viata in pericol.
Ideal, obiectele din aceasta categorie trebuie amplasate intr-un dulap aflat la inaltime, care sa ii fie inaccesibil copilului indiferent pe ce anume s-ar catara. De pilda, daca le pui intr-un dulap amplasat deasupra blatului din bucatarie, nu au facut o alegere prea inspirata: copilul isi poate trage un scaun pentru a se catara pe blat, si de acolo pana la dulap mai e doar o intindere de brat.
Dulapul cu substante chimice trebuie sa fie incuiat (iar cheia depozitata, desigur, in alta parte) sau sa fie asigurat suplimentar cu un sistem special conceput sa ii tina la distanta pe copii.
Evita sa iei medicamente in fata copilului, pentru ca instinctul sau este sa te imite facand si el acelasi lucru. Iar daca micutul are el insusi de urmat un tratament, nu il pacali niciodata ca ar fi vorba despre “bomboane” sau “suculet” sau alte asemenea referinte alimentare: medicamentele sunt medicamente si trebuie luate doar la recomandarea medicului si doar in dozele prescrise de acesta.
Prizele
Multi parinti sunt relaxati cand vine vorba despre prize, pentru ca nici degetelele celui mai mic dintre copii nu incap in gaurile respective, afirmatie care este adevarata. Din pacate, nu este nevoie sa iti bagi efectiv degetele in priza ca sa te accidentezi mortal; poate fi suficient sa iti treaca prin minte sa introduci in gaurica respectiva un obiect lung si ascutit. Sau, sa manevrezi un stecher cu manutele ude, strecurandu-ti degetele mici pe sub corpul stecherului, cand acesta este inca partial bagat in priza.
Nu degeaba specialistii le recomanda parintilor sa acorde o atentie deosebita acestor zone din locuinta; te sfatuim si pe tine sa faci la fel. Exista o gama variata de sigurante pentru priza, de la cele mai simple, care se “baga in priza” si nu pot fi scoase decat folosind un alt stecher, pana la cele mai complicate, infiletabile, sau care trebuie manevrate cu doua maini si intr-o succesiune anume, pentru a putea fi indepartate.
Pentru ca prizele de perete mai prezinta un risc – acela ca bebelusul sa le smulga de la locul lor, expunand cablurile din interior – iti recomandam pe cat posibil sa blochezi accesul la ele cu piese grele de mobilier, ramanandu-ti practic sa asiguri doar eventualele prelungitoare raspandite prin casa.
Bucataria
Bucataria este un loc foarte periculos pentru bebelusi, care necesita o reorganizare severa in perioada in care acestia incep sa se deplaseze prin casa. De exemplu, poti lasa in dulapurile de jos oalele mari sau lingurile de lemn, cu care iti garantam ca micutul se va amuza copios spre disperarea ta, insa e preferabil sa muti – sau sa securizezi – dulapul cu farfurii care se pot sparge, sertarul cu tacamuri, cutiile cu sare, zahar sau condimente, pe cele cu boabe de fasole, porumb, naut, care pot fi aspirate sau bagate adanc in nas sau prin urechi, si asa mai departe.
Pentru ca e putin probabil sa poti muta la inaltime toate obiectele cu potential periculos, probabil ca cea mai buna solutie este sa apelezi tot la diferite sisteme de incuietori si sigurante speciale impotriva copiilor mici. Fii insa in mod special atenta la obiectele care raman pe masa atunci cand gatesti; de pilda, poti iesi din bucatarie cateva minute in timp ce prepari o mancare, iar cutitul sa ramana pe marginea blatului de bucatarie, unde copilul poate ajunge cu usurinta.
Nu gati si nu te invarti in preajma aragazului cu bebelusul in brate; stropii de mancare fierbinte pot genera arsuri. Obisnuieste-te sa lasi oalele si tigaile cu manerul orientat catre interiorul suprafetei de gatit, astfel incat copilul sa nu ajunga la ele. Blocheaza butoanele aragazului si ale cuptorului cu protectii potrivite, pentru ca micutul sa nu se apuce sa se joace la ele.
Renunta temporar la magnetii pentru frigider, sau plaseaza-i la inaltime, sau alege variante de dimensiuni mari in locul celor care au un magnetel de mici dimensiuni lipit pe spate. Ingerarea magnetilor este o cauza severa de complicatii chirurgicale.
Pungile de plastic si sacii de gunoi sunt adesea uitati in diferite sertare care sunt la inaltimea copiilor, dar ele pot ridica un risc major pentru viata acestora. Asigura-te ca micutii nu au acces la ele.
Cosul de gunoi trebuie de asemenea asigurat pentru ca bebelusul abia asteapta sa descopere cine stie ce “comori” in interior.
Scarile si incaperile nu-pentru-copii
In cazul in care locuiesti la casa, este posibil sa te vezi pusa in situatia de a limita accesul copilului al scari, sau in anumite incaperi in care pur si simplu nu are ce cauta deocamdata.
O poti face cu ajutorul unor porti special concepute, dar iti recomandam sa verifici temeinic atat inaltimea (nu ai vrea ca micutul sa cada pe scari dupa ce in prealabil a escaladat o poarta…) cat si sistemele de prindere/montare si de inchidere. Nu toate modelele disponibile pe piata sunt de buna calitate sau sigure.
Poti apela la o poarta de siguranta pentru copii, pe care o vei amplasa in capul scarii, sau la un gard de siguranta pentru copii, care sa blocheze accesul in anumite spatii, dar va trebui sa fii vigilenta, pentru ca unii dintre micuti incep sa le escaladeze.
O alta idee interesanta poate fi sa apelezi la o usa cu siguranta pentru copii, pe care acestia sa nu o poata deschide.
Podelele
In general, in locuinte, podelele sunt fie din lemn (parchet, dusumele), fie acoprite cu gresie. Poti alege sa le acoperi cu covoare, sau sa le lasi libere. Indiferent pentru ce optezi, exista lucruri la care merita sa fii atenta.
Faptul ca o podea este rece – cum se spune despre gresie – nu reprezinta o problema pentru bebelus. Atata timp cat in locuinta este o temperatura decenta, iar copilul imbracat adecvat acesteia, se poate juca oricat doreste, pe orice suprafata doreste, fara sa iti faci griji ca se va imbolnavi din atata lucru.
Evident, podelele trebuie curatate frecvent cat copilul petrece atat de mult timp pe jos. Insa folosirea unor produse de curatenie neadecvate, care elimina vapori in atmosfera, poate fi mai nociva decat putin praf care se aduna pe podea. Alege produse de curatenie cat mai sigure pentru toti locuitorii casei voastre.
Evita, oricat de tentant ar fi, sa folosesti ceara de parchet, sau solutii de curatare care includ ceara. In caz contrar, vei obtine o suprafata superba, stralucitoare, dar extrem de alunecoasa, care predispune la accidente, mai ales ca toti copiii alearga atat de mult.
Daca doresti sa pui ceva pe jos – un covor, o mocheta, altceva asemanator – foloseste de asemenea un accesoriu aderent care ajuta la fixarea acestora pe parchet; mai rau decat o podea alunecoasa este o podea pe care aluneca un covoras de dimensiuni mici.
Matura frecvent si verifica sa nu ajunga pe jos obiecte de dimensiuni mici, pe care copilul le-ar putea inghiti: monede, baterii rotunde, margelute si asa mai departe.
Usile
Vom incepe acest capitol referindu-ne, in primul rand, la usile de sticla, care sunt un mare pericol pentru copii. Este adevarat ca exista, in prezent, numeroase metode de securizare a sticlei, in asa fe incat, chiar daca se sparge, sa nu il raneasca pe micut, dar daca e sa punem pe hartie, probabil este mai ieftin, mai simplu si mai eficient sa apelezi la varianta unor usi din lemn, sau care, chiar daca includ sticla, sa aiba ochiuri de geam mici, sustinute de sipci de lemn pentru un plus de rezistenta.
Daca nici asta nu mai poate fi schimbat, poti aplica pe foaia de geam un fel de folie speciala care o impiedica sa se sparga in bucati mari si ascutite, care sa se imprastie in toata casa.
In unele cazuri, este important sa poti impiedica accesul copilului la anumite zone ale locuintei, sau sa il impiedici sa iasa singur in curte, de exemplu, Nu intotdeauna folosirea unei chei este posibila sau confortabila, si atunci poti apela la un sistem de blocare special conceput pentru copii.
Tot pentru siguranta micutilor, iti propunem sa investesti in opritori: pentru podea, care pastreaza usa deschisa, si pentru partea de sus, care il impiedica pe copil sa o inchida complet, eliminand astfel riscul sa si-o tranteasca peste degete.
Plantele de apartament
Sunt frumoase si improspateaza aerul din camera, insa pot reprezenta un pericol pentru copil. In primul rand verifica daca nu cumva detii specii toxice; nu iti doresti ca micutul sa guste o frunza de leandru, de pilda. Apoi, chiar daca nu sunt periculoase, probabil ca e bine sa le asezi undeva la inaltime; bebelusii sunt tentati sa guste pamant si sa se joace cu el, si toti fertilizantii pe care ii include pamantul de flori sunt nocivi.
Daca discutam despre ghivece mari, care nu poti fi asezate la inaltime, acopera pamantul din ele cu plasa, de exemplu; evita pietricelele, care pot fi inghitite sau bagate in nas.
Animalele de companie
Copiii cresc mult mai frumos atunci cand o fac in compania unui animal; intreaga lume medicala este de acord in prezent ca un caine sau o pisica aduc numeroase beneficii pentru sanatatea si dezvoltarea copilului, cu cateva conditii.
Animalul de companie trebuie deparazitat si vaccinat regulat, conform protocoalelor in vigoare. In cazul pisicilor, este preferabil ca ele sa stea numai in interior; cainii, care oricum au acces si la exterior, vor fi pe cat posibil curatati pe labe la revenirea in casa.
Pisicile trebuie dezvatate sa se urce in patul bebelusului, mai ales cat copilul este mic; momentele de alintare si de dormit impreuna pot fi rezervate pentru mai tarziu.
Vasele cu apa si mancare trebuie asezate intr-o zona in care copilul nu are acces la ele. Probabil ca nu va pati nimic daca rontaie din intamplare cateva granule, dar de ce sa nu evitam acest lucru, pe cat posibil?
Litiera pisicilor este un alt spatiu care trebuie sa ii ramana inaccesibil copilului; poti investi intr-o litiera cu capac sau, si mai bine, in una cu un design special, care impiedica imprastierea nisipului in toata baia.
Animalele cu blana trebuie periate regulat, astfel incat cantitatea de par imprastiata prin casa sa fie pe cat se poate limitata. E adevarat ca un fir de par inghitit va fi pur si simplu eliminat pe partea cealalta, fara sa se petreaca nici o tragedie,dar din motive de igiena e bine sa eviti totusi ca prin casa sa se “plimbe” rotocoale de blana.
Porneste in recunoastere
Una dintre problemele care fac dificil pentru parinti sa elimine toate pericolele domestice din calea copiilor lor, este diferenta de perspectiva. Copilul misuna la 30 – 90 cm distanta de podea, in timp ce activitatea ta se desfasoara undeva la peste 160 cm.
Odata ce ai asigurat casa cat de bine te-ai priceput, fa-ti timp si coboara la nivelul la care isi petrece copilul timpul. Priveste in sus si vei capata o noua perspectiva asupra lucrurilor; este destul de posibil sa identifici destule lucruri interesante care se poti transforma in potentiale pericole.
Incearca sa nu gandesti cu mintea ta de adult; pentru tine, cablul difuzorului de arome nu prezinta nici un interes, evident. Intoarce-te putin la curiozitatea si lipsa de experienta a unui copil, care va dori sa traga de cablul respectiv ca sa vada unde duce sau ce face; chiar daca difuzorul nu are dimensiuni sau o greutate prea mari, caderea lui de la inaltimea unei mese tot ii va face copilului un cucui, uleiurile esentiale pot cauza arsuri pe piele, iar apa din aparat poate curge direct in priza de dedesubt, provocand un accident.
Desigur, acesta este doar un exemplu (putin extrem, recunoastem) de cum pot decurge lucrurile; mai exista, insa, suficiente scenarii posibile, si daca ne gandim ca uneori “viata bate filmul” probabil ca e mai bine sa exagerezi la capitolul prudenta, decat sa regreti dupa.
Tu ce masuri de siguranta ai luat in locuinta, cand bebelusul a inceput sa umble? Ce incidente au avut loc, cu toata atentia ta? Ce sfaturi ai avea pentru o viitoare mamica?
Acum avem si grup pe Facebook: