Daca simti ca copilul tau este mai cald la atingere decat in mod normal, este posibil sa aiba febra. Inainte de a intra insa in panica, este bine sa folosesti un termometru pentru a fi sigura.
Valorile normale se incadreaza intre 36 si 38°C, in functie de locul de masurare, si este bine sa stii ca de multe ori febra indica lupta organismului cu o infectie si este de fapt un semn bun. Peste anumite valori poate avea insa avea efecte negative grave asupra sistemului nervos si a intregului corp.
Ce poti face pentru a scadea rapid temperatura celui mic si cand este cazul sa mergi la urgente? Citeste cateva recomandari simple si utile in acest articol.
Cum masori corect temperatura bebelusului si copilului mic
Pentru bebelusi si copii de varsta mica cea mai precisa metoda de masurare a temperaturii este cea rectala, chiar daca este putin mai incomoda.
Desi exista termometre moderne care masoara gradele la nivelul fruntii, de la distanta, specialistii le considera inca mai putin exacte si de incredere in comparatie cu modelele cu contact direct.
O data ce copilul creste mai mare si trece de varsta de 3 ani, poti opta pentru varianta auriculara sau pentru aplicarea termometrului sub brat, in zona axilara.
Este important sa stii ca valorile masurate difera in functie de locul ales, varianta intrarectala aratand cu pana la 1 grad mai mult decat metodele care evalueaza temperatura la nivelul pielii.
Redu temperatura cu bai si comprese umede
Poti diminua temperatura corpului impachetand copilul intr-un cearsaf umezit cu apa calduta. Nu folosi niciodata apa rece si evita sa acoperi toracele in zona plamanilor si a inimii.
Alternativa consta in folosirea de comprese umede, aplicate in zonele in care vasele de sange sunt mai aproape de suprafata si preiau mai rapid temperatura scazuta, obtinuta prin evaporare: talpi, zona inghinala, zona axilara, gat, frunte.
O metoda simpla si eficienta este sa umezesti o pereche de soseste cu care sa il incalti pe cel mic. Mai poti opta pentru pulverizarea de apa calduta, cu ajutorul unui sistem de tip spray, pe pielea copilului.
De asemenea, o baie calduta, cu apa la temperatura de 30oC, pana la 32oC, poate fi de ajutor. Specialistii recomanda ca inaltimea apei, in balie sau in cada, sa fie de maxim 6 – 10 cm, pentru ca o parte cat mai mare din corp sa fie expusa aerului, permitand evaporarea facila.
Asigura o buna hidratare
Febra cauzeaza deshidratare, atat prin transpiratia excesiva, utilizata de corp pentru a-si reduce temperatura la nivel central, cat si prin varsaturile care insotesc uneori aceste situatii. Pentru a compensa pierderile, este necesar sa te asiguri ca copilul primeste suficiente lichide si electroliti.
Ii poti administra ceaiuri caldute, indulcite sau nu, in functie de restul simptomelor (prezenta sau absenta diareei), sau solutii de rehidratare disponibile la farmacie, care ii asigura si mineralele necesare.
Semnele de deshidratare includ buze uscate si crapate, lipsa lacrimilor atunci cand plange, stare de apatie, contractarea frecventa a fontanelelor, iritabilitate, mictiuni cu frecventa redusa si piele cu elasticitate diminuata.
Imbraca-l in haine lejere, care permit evaporarea apei
Atunci cand are febra si transpira abundent, copilul are nevoie de haine lejere, care sa nu il stanjeneasca, sa nu il stranga si sa permita evaporarea transpiratiei. Imbraca-l in materiale naturale, de preferat bumbac, cu textura moale, care sa nu il jeneze.
Daca temperatura din casa este una confortabila, copilul poate fi lasat in scutec sau in chilotel. In cazul bebelusilor, simplul contact piele pe piele cu parintele il poate ajuta pe cel mic sa isi autoregleze temperatura corpului la o valoare apropiata de normal.
Unii parinti considera ca este de ajutor sa infofoleasca copilul in haine groase si paturi pentru a stimula transpiratia. Evita acest gest, care nu permite evaporarea apei de pe piele, scazand astfel eficienta mecanismului natural.
Asigura un mediu ambiant potrivit
Un copil cu febra va fi molesit, somnolent sau irascibil, obosit, si uneori va respira cu dificultate. Este important sa nu cresti temperatura in camera prea mult, in ideea de a-l proteja de frig, pentru ca ii poti face mai rau.
Daca ai aer conditionat, seteaza-l la 20 – 21oC, iar daca ai ales ventilatorul ca metoda de gestionare a confortului termic, iti recomandam sa il lasi pornit, la o treapta de intensitate joasa. Curentii de aer vor ajuta la evaporarea mai rapida a transpiratiei si implicit la scaderea temperaturii.
Nu-l aseza insa pe cel mic direct in calea paletelor sale, pentru a preveni aparitia frisoanelor si a crampelor musculare, la care este deja expus cand are febra. Ai grija sa aerisesti periodic incaperea pentru a asigura aer curat.
Odihna si liniste
Copilul are nevoie de odihna si de liniste pentru a se reface, deci este important sa ii asiguri un spatiu potrivit, cu lumina discreta si fara zgomote deranjante.
Moderatie in administrarea de medicamente
Iti recomandam sa administrezi antitermice doar cu recomandarea medicului, mai ales la bebelusi. Aspirina este interzisa la copiii cu varsta mai mica de 16 ani pentru ca exista riscul de aparitie a unei complicatii grave, denumita sindromul Reye.
La copii, febra se combate cu doua substante: Ibuprofen, respectiv Acetaminofen.
Ibuprofenul este regasit in formule de tipul: Nurofen, Algin, Ibufen, Brufen. Ele se prezinta sub forma de sirop, in concentratii diferite, pe care medicul le va prescrie in functie de greutatea copilului.
Acetaminofenul este o alta denumire pentru clasicul paracetamol. Cea mai cunoscuta varianta de Paracetamol pentru copii este cunoscuta sub denumirea de Panadol, Tis Paracetamol, Adol, Prosinus, Bioflu Baby, Eferalgan pediatric.
O recomandare comuna (inca) este Algocalminul, sub forma de supozitoare Novocalmin. Insistam sa spunem ca suntem singura tara din Uniunea Europeana in care acest medicament nu a fost inca interzis; el ar trebui administrat numai in anumite circumstante si numai sub supraveghere medicala, in nici un caz acasa.
Avand in vedere ca administrarea de Nurofen in varicela creste riscul de aparitie a sindromului Reye, se recomanda folosirea Paracetamolului ori de cate ori exista banuiala ca ar putea fi vorba despre o boala eruptiva a copilariei.
Nu administra medicamente fara a consulta medicul, mai ales in cazul bebelusilor!
Nu ii da copilului antibiotice: de multe ori este vorba despre o infectie virala in care aceasta categorie de medicamente nu are nici un efect.
Mergi la medic daca …
…bebelusul are mai putin de 3 luni. Cu cat este mai mic, cu atat este mai sensibil la variatiile de temperatura pe care corpul sau incomplet dezvoltat nu le poate compensa.
Consultarea unui specialist este necesara si daca copilul a suferit in trecutul apropiat o interventie chirurgicala, pentru ca febra poate semnala o infectie ascunsa.
O data ce a fost observata cresterea anormala a temperaturii, iti recomandam sa o urmaresti din ora, in ora. Daca cresterea este accelerata sau valoarea depaseste 39oC, si nu reactioneaza la nici una dintre masurile aplicate, este bine sa mergi rapid la pediatru.
Febra este o urgenta, daca este insotita de alterarea grava a starii de constienta, convulsii sau varsaturi puternice, caz in care deshidratarea se produce repede si copilul nu accepta de cele mai multe ori apa si/sau mancare.