Sfaturi practice si explicatii ca sa revii cat mai repede la tonusul de dinainte de sarcina
Multe mamici isi amintesc perfect momentul in care s-au privit pentru prima oara intr-o oglinda, dupa nastere, si dezamagirea pe care au trait-o cand au avut surpriza sa descopere ceva la care nu se gandisera in perioada sarcinii: chiar daca bebelusul se afla acum la ele in brate, burtica arata undeva cam ca in luna a sasea sau chiar a saptea!
Iar uneori, lucrurile sunt inca mai rele, caci, iesind din casa singura la o saptamana, doua dupa nastere, tanara mamica se poate trezi intrebata de catre o vecina mai putin atenta, sau o cunostinta cu care se intalneste mai rar, cand urmeaza sa nasca, uite ce burta mare are… ?
Ei bine, este relativ normal: mai e un drum lung inainte sa arati exact la fel ca inainte de bebelus. Descopera tot ce e important sa stii despre cum scapi de burta de gravida.
Cum evolueaza burtica dupa nastere?
Imediat dupa ce ai nascut, ai “scapat” de aproximativ 5 kg, insumand greutatea bebelusului, a placentei si a lichidului amniotic. Chiar daca burtica ta nu mai este la fel de tensionata, ea este inca mare si flasca. Vestea buna este ca uterul incepe sa isi diminueaza dimensiunile imediat dupa nastere, multumita secretiei de oxitocina, ceea ce inseamna ca spatiul pe care il ocupa in abdomen se va micsora chiar mai mult, iar burta umflata se va micsora vizibil.
In ceea ce priveste greutatea ta concreta, medicii sunt de parere ca nu ai nici un motiv sa te urci pe cantar inainte de trecerea a macar o saptamana dupa nastere. Schimbarile hormonale puternice de dupa nastere le fac pe femei sa acumuleze multa apa in tesuturi, asa ca orice cantarire este absolut irelevanta.
La o saptamana dupa nastere, inca esti in plin proces de eliminare a lichidelor, mai ales daca ai avut vreun tip de anestezie la nastere. Pentru moralul tau, e mai util sa aproximezi starea ta fizica orientandu-te dupa cum se asaza hainele, mai degraba decat dupa cantar. Vestea buna este ca, daca alaptezi, probabil ca vei scadea mai rapid in greutate.
Dupa doua saptamani de la nastere, corpul tau incepe sa se adapteze la noua sa stare, iar alaptarea in general s-a instalat. Daca nu mai ai rabdare, te poti urca pe cantar acum, sau poti astepta sa mai treaca inca doua saptamani. In saptamanile care urmeaza, greutatea ta se va stabiliza la cea reala, iar tu vei putea, regland alimentatia, sa incepi munca de a reveni la starea de dinainte de sarcina.
La aproximativ 6 saptamani de la nastere, uterul tau a inceput sa se apropie din nou de dimensiunile sale initiale, el retragandu-se din nou in zona pelvisului si lasand liber abdomenul. Asta inseamna ca burtica ta va incepe deja sa arate ceva mai bine. Pielea a avut timp sa se mai “stranga” si ea, dupa ce a fost atat de solicitata, fibrele musculare suprasolicitate s-au mai scurtat.
Vestea buna este ca lucrurile nu mai arata la fel de “tragic” ca imediat dupa nastere; vestea proasta este ca fara exercitiu, progresele tale se vor opri aici. Si mai avem inca o veste buna: in cazul in care nasterea a fost una vaginala, fara complicatii, este un moment potrivit sa te apuci de sport.
Daca ai nascut prin cezariana, probabil ca medicul iti va recomanda sa astepti 6 luni inainte sa incepi exercitiile specifice pentru abdomen. S-ar putea sa trebuiasca sa porti si un brau special, insa la fel ca o genunchiera pentru gonartroza sau un corset pentru coloana, o centura medicala va impiedica agravarea lucrurilor in zona afectata, dar nu iti va reda tonusul si mobilitatea. In schimb, tot de la medic, poti primi unda verde pentru o serie de alte activitati cardio!
Noua luni mai tarziu, corpul tau poate fi mult mai aproape de felul in care arata inainte de sarcina, desi, daca ai luat in greutate mai mult de 25 – 30 kg, probabil ca va dura ceva mai mult. La capitolul abdomen, insa, nu e foarte intelept sa te bazezi exclusiv pe mersul natural al lucrurilor, caci tonusul muscular nu se redobandeste decat cu munca: exercitii pentru abdomen.
Intr-o prima faza, cel mai bun lucru pe care il poti face este sa scazi incet incet in greutate. Alaptarea ajuta mult, din multe puncte de vedere: creste consumul de calorii zilnic, ceea ce inseamna ca vei slabi mai repede (desigur, cu conditia sa iti supraveghezi alimentatia), si stimuleaza secretia de oxitocina, care actioneaza asupra musculaturii netede a uterului, grabindu-i revenirea la dimensiunile sale de dinainte de sarcina. Totusi, bazandu-te numai pe alaptare, nu vei reusi sa scapi si de ultimele 5 – 7 kg ramase.
Exercitiile fizice sunt, in cele din urma, obligatorii pentru a tonifica burtica si pentru a scapa de aspectul moale, flasc sau gelatinos. Poti avea greutatea ideala, si totusi burtica ta sa fie inca “gravida”, ceea ce poate fi extrem de frustrant.
Uneori, exista o problema denumita diastaza abdominala, care te impiedica sa arati asa cum ti-ai dori. Este bine sa verifici singura sau cu un kinetoterapeut daca ai ramas, dupa sarcina, cu aceasta separare a muschilor, caz in care exercitiile de tonificare a abdomenului trebuie sa fie unele specifice, recomandate de catre specialist.
Cand poti sa tii dieta dupa nastere?
In primul rand, este important sa temporizezi procesul de slabire. Ar trebui sa astepti mai intai sa treaca primele 6 saptamani dupa nastere, ca sa descoperi de unde pornesti de fapt. O idee si mai buna este sa iti dai timp macar 3 luni, pentru ca lactatia sa fie bine instalata, inainte sa treci la o dieta stricta.
Alegerea dietei este de asemenea o provocare, caci nu toate regimurile disponibile sau cunoscute sunt compatibile cu alaptarea. Exemple acceptabile sunt dieta Rina (desi lipsa gustarilor va fi o provocare, multe mamici afirmand ca imediat ce pun bebelusul la san, simt o foame de lup), mancatul disociat pe mese, mancatul la ore fixe. O idee buna este sa adopti pur si simplu un stil de viata sanatos, cu 3 mese si doua gustari, incluzand in meniu carne slaba si peste, seminte si nuci, fructe si legume crude si diverse boabe si cereale cat mai putin prelucrate si, pe cat posibil, integrale.
Daca iti faci griji pentru ca ti s-a spus ca fructele crude l-ar putea deranja la burta pe bebelus, sa stii ca este un mit: nu exista alimente care sa genereze, universal, colici; totul merge pe principiul incercarilor. Vei avea surprize: bebe sa tolereze foarte bine cand tu mananci varza sau fasole, dar sa fie deranjat de o salata verde sau una de rosii.
E mult mai bine sa ai o alimentatie diversa si sa te adaptezi din mers, eliminand doar cateva ingrediente care declanseaza dureri de burtica, decat sa ai o dieta foarte restrictiva, care te va priva si pe tine de nutrientii necesari pentru o alaptare sanatoasa.
Necesarul zilnic de calorii pentru o femeie care alapteaza este de 1600 – 2400. O reducere a numarului de calorii primite cu 500 de calorii pe zi, va determina o scadere reala in greutate de aproximativ 500g pe saptamana.
Atentie, insa! Nu exista nici o dieta pentru slabit burta, deci la acest capitol mai ai de lucru.
Sfaturi practice inainte de a incepe programul de exercitii pentru abdomen
Obisnuieste-te cu ideea. Nu, nu exista alternativa, nu exista o solutie mai buna: miscarea este obligatorie pentru un corp sanatos, tonifiat si armonios.
Verifica cu medicul tau daca este in regula sa incepi sa faci sport si ce anume ai voie sa faci. De pilda, daca ai nascut prin cezariana si au trecut doar 6 saptamani, probabil ca nu vei fi incurajata sa mergi la o sala de forta, dar probabil ti se va permite sa faci plimbari zilnice in pas vioi. Nasterea prin cezariana impune o perioada ceva mai lunga de recuperare la nivelul muschilor abdomenului; poti continua, totusi, sa porti burtiera dupa nastere.
Asa cum nu e suficient sa tii dieta, nu e suficient nici sa faci doar sport, daca in restul timpului mananci cornuri cu crema, biscuiti, prajituri, creme si tot felul de dulciuri. Reteta succesului include o alimentatie echilibrata si sanatoasa, alaturi de miscare pentru a te mentine in forma.
Inceputul trebuie sa fie lent. O sarcina, o nastere si alaptarea sunt extrem de solicitante pentru corp, care are nevoie de o dieta completa si echilibrata ca sa se refaca. Musculatura extrem de intinsa in ultimele saptamani de sarcina are nevoie de timp si rabdare ca sa se reantreneze, mai ales daca nu erai in cine stie ce forma nici inainte de copil. Perseverenta si rabdarea iti vor aduce mai mult decat o zi de exercitii intense pe saptamana si 2 zile de foame, urmate de stat pe canapea si mancat fast food. Este, pana la urma, si un exercitiu de antrenare a vointei.
Alege exercitii pentru burta si talie simple. Probabil ca tentatia mare este sa optezi pentru programe complexe, cu rezultate rapide, insa ele vin la pachet cu o rata mare de esec din cauza renuntarilor. Pana la urma, cand ai un bebelus si o casa in grija, e greu de crezut ca vei putea sa faci in fiecare zi o ora de sport intens, cu exercitii sofisticate, printre carucioare, balansoare, saltelute de joaca si somnuri intrerupte. Este mult mai eficient sa alegi 2-3 miscari pe care sa le repeti zilnic, eventual de mai multe ori pe zi, si la care sa adaugi, treptat, provocari mai mari.
Alege genul de miscare care iti place. Daca iubesti sa petreci timp afara, alege un carucior pentru jogging si profita de el ca sa alergi cat oricum esti cu bebe la plimbare. Daca te simti mai motivata facand cateva exercitii de stretching, poti gasi programe Pilates pe YouTube, sau poti cauta un grup de Pilates pentru mamici. Daca deocamdata iti este greu sa iesi, oriunde, fara bebelus, pentru ca e alaptat si mic si suge din ora in ora, poti opta pentru cateva exercitii de gimnastica acasa, sau poti investi intr-un aparat de fitness. Cu un pic de vointa, se gasesc solutii.
Daca e posibil, gaseste o partenera de sport. O buna prietena care are rabdare cu tine, o alta mamica din cartier cu care sa te motivezi reciproc, sotul – oricine este bun ca sa te ajute sa te urnesti si in zilele acelea in care te simti atat de obosita si de coplesita ca ai vrea sa nu te ridici din pat. Si sportul in sine va fi mai placut si mai amuzant, si motivatia mai mare.
Daca semnele le poti ameliora cu o crema pentru vergeturi, de calitate, celulita poate fi tinuta sub control doar cu miscare fizica.
Exista mai multe metode prin care sa ajungi la un corp armonios, cu o musculatura antrenata; alegerea uneia dintre ele depinde de preferintele personale (nu tuturor le place sa mearga la sala, nu toata lumea stie sa inoate, nu toti pot sa alerge), de recomandarea medicului (dupa nasterea prin cezariana, de pilda, este nevoie sa iti acorzi ceva mai mult timp de refacere pentru zona inciziei abdominale, decat in cazul nasterii vaginale) sau a kinetoterapeutului (daca ai probleme cu spatele, sau daca ai ramas cu diastaza), si de alti factori: timp, disponibilitate financiara, ajutor primit acasa cu copilul sau copiii, etc.
Exercitiile cardio sunt o metoda excelenta de a antrena corpul in ansamblul sau si de a mentine sanatos aparatul cardiovascular. Ele sunt un raspund eficient si la intrebarea cum scapi de grasimea de pe burta. Probabil ca cel mai simplu exercitiu din aceasta gama este mersul pe jos: poti incepe de la primele iesiri cu bebelusul, cu o plimbare de 15 – 20 de minute in ritm moderat, de macar 4 ori pe saptamana. Treptat, extinde perioada la 30 – 60 de minute pe zi, si accelereaza viteza de deplasare. Daca te simti in stare, poti adauga si intervale de timp de alergare in programul zilnic de miscare.
Poate nu ai timp sa mergi la sala, caz in care iti recomandam sa profiti la maxim de existenta oricarui tip de aparat de fitness ai detine, fie ca e banda de alergare, bicicleta eliptica, bicicleta stationara si asa mai departe. Pui sangele in miscare, cresti frecventa cardiaca, consumi calorii – si toate acestea in timp ce bebelusul doarme, sau tu arunci cate o privire la serialul preferat.
Exercitiile de tonifiere au avantajul de a se concentra pe o anumita zona care te intereseaza in mod special. Multe dintre ele pot fi realizate acasa, cu o investitie minima in ceea ce priveste echipamentul si au avantajul de a dura mai putin decat exercitiile cardio. Pe de alta parte, ele sunt mai intense si mai solicitante, iar daca esti foarte neantrenata, poti fi o provocare destul de importanta. Nu-i nimic, motivatia vine repede, odata cu primele rezultate!
Specialistii recomanda sa investesti intr-o minge de fitness. Nu sunt scumpe, insa sunt extrem de eficiente, poti fi folosite in multe moduri, iar exercitiile care le implica sunt amuzante si utile pentru mama care se intreaba cum sa dai burta jos.
Cum sa alegi o minge de fitness potrivita?
Parametrul cel mai important al unei mingi de fitness este diametrul; trebuie sa existe o corespondenta clara intre inaltimea ta si diametrul acesteia. Daca ai mai putin de 150 cm, o minge cu diametrul de 18 inch este cea mai potrivita. Majoritatea femeilor se inteleg de minune cu mingile cu diametrul de 22 inch.
Daca ai mai mult de 172 cm, e o idee buna sa apelezi la o minge cu diametrul de 26 inch pentru un plus de confort. Odata achizitionata, mingea trebuie umflata, iar unele modele iti pun la dispozitie si o pompa pentru asta. Daca nu e cazul produsului pe care l-ai ales, o pompa de minge obisnuita sau un compresor pot face o treaba foarte buna.
Exemple de exercitii cu mingea de fitness
Abdomene inversate
Aseaza-te pe podea, pe spate, cu mainile pe langa corp si palmele cu fata in jos. Pozitioneaza mingea de fitness in asa fel incat sa ai gleznele amplasate de o parte si de alta a mingii. Strange picioarele in asa fel incat sa prinzi mingea, apoi ridic-o in aer 10-20 cm.
Mentine pozitia timp de 2 secunde, apoi coboara picioarele fara a scapa mingea si fara a indoi genunchii. Fa 3 seturi de cate 5 ridicari pentru inceput; in timp, vei face mai multe repetari si mai multe seturi.
Pentru a evita intinderile musculare, incordeaza abdomenul in asa fel incat zona lombara sa fie lipita de podea.
Intr-o prima faza e posibil sa nu reusesti sa ridici mingea. In acest caz, e suficient sa impingi picioarele in sus pana simti ca abdomenul lucreaza.
Pe masura ce te antrenezi, poti complica exercitiul mentinand picioarele in aer intre repetarile unei serii. Burta dupa nastere nu are nici o sansa in fata acestui tip de miscare!
Rock’n Roll
Ingenuncheaza pe podea, cu mingea in spatele tau, bratele in jos, imediat sub umeri, cu palmele in jos. Asaza intai un picior, apoi pe ambele, pe minge. Incordeaza muschii trunchiului si rostogoleste mingea catre partea superioara a corpului, apoi impinge-o inapoi in pozitia initiala. Fa 12 – 24 de repetari, in functie de forma fizica in care esti.
Alte idei de exercitii pentru muschii abdominali
- Asaza-te pe spate pe podea, cu mainile pe langa corp. Incordeaza abdomenul in asa fel incat zona lombara sa fie lipita de sol. Ridica piciorul stang pana la un unghi de 45 de grade, mentine o secunda, apoi coboara-l. Repeta de minim 30 de ori, inainte de a face acelasi exercitiu si pentru piciorul drept. La final, ridica ambele picioare de la podea, respectand aceeasi regula: 45 de grade, o secunda. Fa minim doua reprize pe zi.
- Asaza-te pe podea cu genunchii indoiti si mainile pe langa corp, cu palmele catre sol. Lipeste intreaga coloana de podea, inclusiv zona lombara. Din aceasta pozitie, inclina pelvisul catre in sus, incordand abdomenul, fara sa dezlipesti bazinul de pe sol.
- Asaza-te pe podea, culcata pe spate, cu genunchii indoiti si mainile pe langa corp. Sprijinindu-te pe talpi si omoplati, impinge in sus bazinul ridicand de pe sol fundul si partea de jos a spatelui. Mentine cateva secunde inainte de a cobori corpul inapoi pe sol.
- Asaza-te pe spate, cu genunchii indoiti, zona lombara lipita de sol, mainile asezate la ceafa pentru un plus de confort. Ridica de pe sol capul si umerii; fa 3 reprize a cate 10 repetari. Odata ce asta ti se pare usor, creste numarul de repetari si adauga si alte elemente de dificultate: tine picioarele in aer in timp ce faci exercitiul, sau indreapta cotul catre piciorul opus pentru a antrena corespunzator si oblicii abdominali.
- Asaza-te pe sol, culcata pe spate, cu genunghii indoiti, talpile pe sol, mainile pe langa corp, cu palmele in jos. Inspira si incordeaza abdomenul in asa fel incat spatele sa fie complet lipit pe sol. Expira, ridicand incet capul de jos, si intinde mainile, ridicandu-le la aproximativ 10 cm de sol. Mentine pozitia, apoi revino la cea de pornire.
- Asaza-te pe sol, pe spate, cu genunchii indoiti si palmele pe langa corp. Aseaza una dintre palme pe abdomen si incordeaza-l in asa fel incat sa fii cu zona lombara lipita de sol. Ridica ambele picioare in aer in asa fel incat gleznele sa fie in unghi de 90 de grade fata de podea. Mentinand abdomenul tras catre interior si unghiul picioarelor, departeaza-le cat de mult poti si revino la pozitia initiala.
Toate acestea sunt doar cateva sugestii de exercitii pentru abdomen pentru femei care sunt special concepute sa antreneze aceasta zona tinta. Ele se adreseaza persoanelor sanatoase, care nu sufera de diastaza abdominala; pentru acestea, este necesara interventia unui kinetoterapeut, cu exercitii specifice.
Tu cum ai reusit sa iti revii la tonusul abdominal de dinainte de sarcina? Ce exercitii ai facut si care ti s-a parut cel mai util? Cum ai revenit la o buna forma fizica?