Nasterea unui copil e o perioada in care cheltuielile familiei cresc, asadar este de inteles interesul viitorilor parinti legat de felul in care se vor modifica veniturile familiei pe perioada concediului de maternitate. Iata cateva informatii interesante pe acest subiect.
Indemnizatia de crestere a copilului este un venit lunar care li se acorda parintilor in primii ani de viata ai copilului, astfel incat acestia sa aiba posibilitatea sa stea acasa si sa se ingrijeasca de bebelus. In continuare, tot ceea ce trebuie sa stii despre modul in care se calculeaza si se acorda indemnizatia.
Contents
- Cine are dreptul la indemnizatie de crestere copil?
- Concret, cui se acorda concediul de maternitate?
- Exista si alte conditii pe care trebuie sa le indeplinesti?
- Cum se calculeaza indemnizatia?
- Concediul de crestere a copilului si contractul individual de munca
- Dosarul de indemnizatie pentru concediul de crestere a copilului
- Intrebari frecvente
- Indemnizatia de crestere copil se calculeaza din brut sau net?
- Cat la suta din salariu e indemnizatia?
- Unde trebuie sa depun acea cerere pentru indemnizatie de crestere copil?
- In cat timp se depune dosarul pentru indemnizatie crestere copil?
- De unde obtin adeverinta pentru concediu de crestere copil?
- Ce legatura este intre concediu prenatal si postnatal si concediul de ingrijire a copilului?
- Concediu crestere copil pentru tata
- Ce trebuie sa stie mamele cu 3 sau mai multi copii?
- Ce este stimulentul pentru nou nascut?
- Ce este stimulentul de insertie?
- Alocatia de stat se vireaza automat dupa depunerea dosarului pentru indemnizatie?
- Cine primeste alocatia de stat si in ce conditii?
- Ce contine dosarul pentru alocatie?
- Cat este alocatia pentru copii 2021?
- Cand intra alocatiile pe card?
- Cat de des se schimba legislatia in materie de indemnizatie/alocatie?
- 75% si scoala online
Cine are dreptul la indemnizatie de crestere copil?
Exista o serie de conditii pe care trebuie sa le indeplineasca parintii care doresc sa beneficieze de concediu de crestere copil si de indemnizatia aferenta. Cadrul legislativ care stabileste aceste lucruri este reprezentat de Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr 111/2010.
Conform aceste OUG, ambii parinti au dreptul in mod egal la concediu de crestere copil pana cand acesta implineste 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap. Indemnizatia li se acorda si parintilor care au adoptat un copil sau persoanelor care au copii in plasament sau plasament de urgenta.
OUG specifica faptul ca: “Persoanele care, in ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului, au realizat timp de cel putin 12 luni venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuala, venituri din activitati agricole, silvcultura si piscicultura, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr 227/2015 privind Codul Fiscal (…) beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara”.
Concret, cui se acorda concediul de maternitate?
Lasand la o parte formularea alambicata a textului de lege, concediul de maternitate li se acorda persoanelor care au lucrat cu acte in regula minim 12 luni in ultimii 2 ani inainte de nasterea copilului. Nu e obligatoriu ca cele 12 luni sa fi fost consecutive.
De asemenea, au dreptul sa solicite indemnizatia de crestere copil si persoanele care in decursul celor 12 luni au beneficiat de somaj, concediu medical, pensie de invaliditate sau concediu fara plata.
Exista si alte conditii pe care trebuie sa le indeplinesti?
Au dreptul la concediu de maternitate cetatenii romani, straini sau apatrizi care au domiciliul sau resedinta pe teritoriul Romaniei, locuiesc in Romania cu copilul sau copiii pentru care se soicita indemnizatia si se ocupa de cresterea si ingrijirea acestuia/acestora.
Cum se calculeaza indemnizatia?
Este intrebarea cea mai frecventa a viitorilor parinti: cum se calculeaza indemnizatia?
Cand vine vorba despre cum se calculeaza indemnizatia de crestere copil OUG mentionata mai sus sustine ca aceasta este in cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului.
Valoarea minima a indemnizatiei este de 1250 lei, in timp ce valoarea sa maxima e plafonata la valoarea de 8500 lei. Acest lucru este stabilit tot prin OUG nr 111/2010: “Cuantumul minim al indemnizatiei nu poate fi mai mic decat suma rezultata prin aplicarea unui coeficient de multiplicare de 2.5 la valoarea indicatorului social de referinta (care e 500 de lei), denumit in continuare ISR si nici mai mare de 8500 lei.”
Concediul de crestere a copilului si contractul individual de munca
Pe langa intrebarea legata de calcul indemnizatie crestere copil multi parinti se intreaba ce se intampla cu contracul de munca pe perioada concediului de maternitate.
Contractul individual de munca este suspendat pe perioada acestui concediu. Desi vei depune o cerere de suspendare a contractului de munca la angajator, aceasta perioada este cosiderata vechime in munca si reprezinta stagiu de cotizare pentru pensie conform OUG 124/2011.
Dosarul de indemnizatie pentru concediul de crestere a copilului
Cu siguranta vrei sa stii ce se afla pe lista de acte necesare pentru indemnizatie de crestere copil. In continuare, lista completa a acestora valabila pentru anul 2021:
– Actul de identitate al solicitantului, copie si original;
– Actul de identitate al celuilalt parinte, copie si original;
– Certificatul de nastere al copilului pentru care se depune dosar indemnizatie crestere copil;
– Certificat de casatorie (copie si original);
– Adeverinta eliberata de angajator (Anexa la HG 449/24.06.2016) din care sa rezulte ca persoana indreptatita:
-
- A realizat venituri salariale supuse impozitului pe venit conform Codului Fiscal, timp de 12 luni, in ultimele 24 luni anterior datei nasterii copilului,
- Nivelul lunar al acestora (se trece separat si valoarea bonurilor de masa),
- Prima si ultima zi de concediu de maternitate,
- Data implinirii celor 42 zile reprezentand concediul de lauzie,
- Prima zi de concediu de cresterea copilului.
Intrebari frecvente
Iata care sunt cateva dintre cele mai frecvente intrebari pe care viitorii parinti le adreseaza institutiilor abilitate sa le ofere informatii suplimentare legate de acordarea indemnizatiei de maternitate.
Indemnizatia de crestere copil se calculeaza din brut sau net?
Calculul cuantumului pe care il are indemnizatia de crestere copil se face pornind de la valoarea medie a veniturilor nete realizate in cele 12 luni anterioare nasterii. Iti poate fi de ajutor sa apelezi la un calculator indemnizatie online ca sa iti formezi o idee despre venitul care ti se cuvine.
Cat la suta din salariu e indemnizatia?
Conform legii, cuantumul indemnizatiei este de 85% din salariul mediu net realizat in ultimele 12 luni anterior nasterii copilului.
Unde trebuie sa depun acea cerere pentru indemnizatie de crestere copil?
Tot dosarul cu acte pentru indemnizatie de crestere copil se depune la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului.
In cat timp se depune dosarul pentru indemnizatie crestere copil?
Solicitarea pentru indemnizatia de crestere a copilului se depune in termen de 60 zile lucratoare de la finalizarea concediului de maternitate, sau in termen de 60 zile lucratoare de la nasterea copilului in cazul persoanelor care nu indeplinesc conditiile prevazute de lege pentru acordarea concediului de maternitate si a indemnizatiei aferente. Dosarul trebuie sa includa o cerere concediu crestere copil completata de catre parinte.
De unde obtin adeverinta pentru concediu de crestere copil?
Adeverinta pentru indemnizatie crestere copil se obtine de la angajator, de la biroul de Resurse Umane. Este suficienta completarea adeverintei de catre ultimul angajator, chiar daca ai schimbat mai multe locuri de munca in perioada anterioara nasterii.
Ce legatura este intre concediu prenatal si postnatal si concediul de ingrijire a copilului?
Concediul prenatal si concediul postnatal se pot compensa intre ele, cu conditia ca dupa nastere concediul postanatal sa dureze minim 42 zile. Pentru ca nu se pot obtine alte venituri simultan cu indemnizatia pentru concediu de crestere a copilului, se suspenda dreptul la bani in momentul platii acesteia.
Concediu crestere copil pentru tata
Este dreptul ambilor parinti sa opteze pentru concediul de ingrijire a copilului, in functie de deciziile luate in familie. Indiferent insa daca ai optat pentru concediu crestere copil pentru tata sau pentru mama, celalalt parinte este obligat sa efectueze si el o luna dintre cele 12. Daca tata a stat pana la 1 an si 11 luni ale copilului, ultima luna ii revine mamei. Desigur, si reciproca e valabila.
Ce trebuie sa stie mamele cu 3 sau mai multi copii?
Incepand cu anul 2021 intra in vigoare noua lege a mamelor cu 3 copii care specifica faptul ca acestea au dreptul sa iasa mai devreme la pensie. Mai exact, “femeile care au realizat stagiul minim de cotizare si care au nascut 3 copii si i-au crescut pana la varsta de 16 ani beneficiaza la cerere de reducerea cu 6 ani a varstei de pensionare prevazuta”.
Ce este stimulentul pentru nou nascut?
Stimulentul pentru nou nascut reprezinta o suma de bani pe care primaria Bucuresti a decis sa o acorde familiilor in momentul nasterii unui copil. Cuantumul acestui stimulent este stabilit la 2500 de lei, iar el se acorda o singura data in viata copilului.
Ce este stimulentul de insertie?
Atunci cand se discuta despre stimulent de insertie vorbim despre o suma de bani pe care parintele o poate primi daca se intoarce la serviciu inainte ca bebelusul sa implineasca varsta de 2 ani.
Stimulentul de crestere copil se acorda parintilor care obtin venituri supuse impozitului pe venit cu cel putin 60 zile inainte de implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, pana cand copilul implineste 3 ani, respectiv parintilor care obtin venituri impozitabile cu minim 60 zile inainte de implinirea varstei de 3 ani de catre copilul cu handicap, pana la implinirea varstei de 4 ani a acestuia.
Atunci cand hotarasti sa reiei activitatea profesionala mai devreme ai obligatia de a anunta Directia Generala pentru Protectia Copilului si Asistenta Sociala de pe raza localitatii in care ai domiciliul, in termen de 15 zile lucratoare. Cererea scrisa va fi insotita de copiile actului de identitate si certificatului de nastere al copilului, si in baza acestora se va prelucra o decizie suspendare crestere copil si a indemnizatiei.
Alocatia de stat se vireaza automat dupa depunerea dosarului pentru indemnizatie?
Nu, pentru alocatia de stat este necesara completarea unui alt dosar si depunerea sa la DGASPC din localitatea de resedinta sau la primarie.
Cine primeste alocatia de stat si in ce conditii?
Alocatia de stat se acorda copiilor cu varsta de pana la 18 ani, care au resedinta legala in Romania. Tinerii de peste 18 ani care urmeaza cursurile de invatamant liceal sau profesional beneficiaza de alocatie pana la absolvire.
Alocatia nu se acorda tinerilor care repeta anul scolar, cu exceptia cazului in care repetarea se face din motive medic
Ce contine dosarul pentru alocatie?
Daca vine vorba despre acte necesare pentru alocatie nou nascut, lista cuprinde urmatoarele documente:
– Cererea tip (daca dosarul se depune odata cu dosarul pentru indemnizatie)
– Notificare privind prelucrarea datelor cu caracter personal
– Cerere tip (daca dosarul se depune separat de dosarul pentru indemnizatie)
– Certificat nastere copil – original si copie
– B.I/C.I/C.I.P ambilor parinti – original si copie
– Certificat de casatorie – original si copie
– Extras de cont – daca doresti virarea alocatiei in cont
– Dosar
Cat este alocatia pentru copii 2021?
Este o intrebare legitima – Cat este alocatia? – mai ales avand in vedere toate zvonurile de dublare / crestere din ultima perioada.
In acest moment alocatia pentru copii mai mici de 2 ani (mai mici de 18 ani in cazul copilului cu handicap) este de 369 lei. Alocatia pentru copiii cu varsta intre 2 si 18 ani si a tinerilor care au depasit varsta de 18 ani dar inca urmeaza cursurile invatamantului liceal sau profesional este de 185 lei.
Cand intra alocatiile pe card?
Daca facem abstractie de timpii de prelucrare ai fiecarei banci in parte, in general alocatiile se vireaza pe card in jurul datei de 10 ale fiecarei luni.
Daca data de 10 este in weekend, alocatiile vor fi virate fie vineri, fie luni.
Cat de des se schimba legislatia in materie de indemnizatie/alocatie?
In ceea ce priveste schimbarile legale referitoare la cuantumul indemnizatiei sau a alocatiei de stat pentru copii, schimbarile se fac destul de rar si de greu si sunt intotdeauna anuntate cu mare tam-tam in presa.
Poti sa citesti in newsletter despre modificarile importante in acest domeniu, sau despre alte informatii interesante referitoare la acest subiect.
75% si scoala online
Avand in vedere situatia speciala legata de scoala on-line, guvernul a pus la punct un sistem de ajutor pentru parinti. Ajutorul financiar poate fi primit doar de unul dintre parinti, doar daca este salariat si doar daca copilul mai mic de 12 ani este obligat sa faca scoala online in contextul cresterii numarului de cazuri Covid-19.
Cuantumul maxim al acestui ajutor este de 75% din salariu. Daca salariul de baza este mare, ajutorul va fi limitat la 75% din salariul brut la nivel national.
In cazul in care parintele sta acasa o luna intreaga, el va primi maxim 2400 lei net. Pentru fiecare zi in care parintele sta acasa, el primeste 100 de lei.
Ajutorul de stat pentru parintii nevoiti sa stea acasa cu copiii in cazul in care scenariul rosu este activat la nivel local sau national este disponibil numai in cazul celor care nu lucreaza deja de acasa. In cazul in care jobul este efectuat remote, aceasta sustinere financiara nu mai poate fi solicitata.
Documentele necesare pentru obtinerea acestui ajutor vor fi completate de catre angajator, aceste zile libere fiind solicitate de catre angajat, angajatorului.